Przejdź do forum
5 card draw

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] 5 card draw

29 Posty
16 Użytkownicy
0 Reakcje
6,438 Wyświetlenia
kaczuba

Zaciekawiony po przeczytaniu wywiadu z kolejnym BlackMemberem o nicku benjo postanowiłem założyć temat na temat odmiany pokera zwanej 5 card draw, czyli znanym sprzed lat pokerkiem, kiedy nikt ze 'zwykłych obywateli' naszego pięknego kraju nie słyszał o 2-kartowym pokerze, w którego grają jacyś kowboje z Texasu w kapuleszach (a jak słyszał to nie wierzył).

Może są na forum jacyś miłośnicy tej odmiany pokera? I podzielą się swoimi doświadczeniami, wspomnieniami sprzed lat, kiedy ogrywali kolegów z klasy, swoich dziadków, wujków tudzież szwagrów. Ja co prawda kilka(naście) lat temu pamiętam, że pogrywałem tylko kilka razy na zapałki, ale podejrzewam że są tutaj pokerzyści których korzenie wyrastają właśnie z 5-kartowego dobieranego :D

A może nawet są jacyś specjaliści którzy grają w to na pieniądze... :) i powiedzą coś o strategii :D A nóż za kilka lat powatanie forum 5 card draw i ten ktoś zostanie Pro Judgem oceny rąk :D Kto to wie? Dlatego, dla własnego dobra ujawniajcie się :)

W sieci za bardzo nie widziałem żeby przy dedykowanych stolikach ktoś siedział, ale muszę przyznać że nie za bardzo przeczesywalem internet pod tym kątem :P

Gorąco zachęcam wszystkich do dyskusji :)

28 odpowiedzi
Thorek

Ja pamietam jak kilkanascie lat temu gralem w pokera na pieniadze z eurobiznesu :D. Fajna zabawa byla. Ogolnie ciekawy jestem jak wyglada gra przez internet w 5 card draw. Jakos nie mialem odwagi, zeby pograc. Mysle, ze ta odmiana nadaje sie tylko do naziemnej rozgrywki, bo jest to bardziej wojna psychologiczna. Nigdy nie wiemy co trzyma w lapie przeciwnik.

kaczuba

A już zacząłem się obawiać, że temat pozostanie bez odzewu, a tu proszę :)

Ja miałem za to jakieś trzy lata temu ciekawą historię związaną z 5 card draw, jeszcze wtedy nie grałem w HE ale jako że to było niedługo po wygranej Ch. Moneymakera w Main Event WSOP to gdzieś przeczytałem i poznałem zasady starszeństwa układów Hold'ema oraz przebieg gry i licytacji. Pewnego razu zgadałem się z kolegą ze studiów o pokerze. No i ten mi opowiada, że właśnie w miniony weekend wygrał z jakimś barowym bywalcem w jednym z miasteczek w południowej Polsce 200 zł w przeciągu jednej sesji HU. No to ja se myślę, że po tym jak księgowy wygrał WSOPa to nawet do Polski przychodzi moda na pokera, więc zaczynam mówić już konkretnie o Hold'emie, a kolega w odpowiedzi: 'o co kaman?' czym mnie lekko zbił z tropu, ale szybko się wyjaśniło, że ten oszałamiający wynik osiągnął właśnie w poczciwego 5-kartowego pokerka dobieranego :D

VictorM

A ja niedawno grałem przez neta - byłem zbyt zmęczony po pracy, aby grać na poważnie więc zagrałem jakiś mały turniej w Fixed Limit 5 CardDraw na PokerStars. I powiem wam, że grało się naprawdę fajnie. Jeden gościu trzepał przeciwników aż miło - miał strategię opartą na dobieraniu do seta. Ponieważ była to wersja z limitem nie mógł stracić całego stacka i powoli zwiększał swoją liczbę żetonów. Ogólnie fajna zabawa, nie ma konieczności myślenia zbyt głęboko. Może to jeszcze kiedyś powtórzę.

CHyba jest rozdział o 5CD w książce Doyla. Tak mi się coś kojarzy. Z tego co wiem, mcmoe dziubał trochę w to. Może coś napisze.

Pozdrawiam

Moze ktos pociagnie watek? Ktos dalej grywa? Ja zawsze lubilem pyknac a ostatnio nawet czesto. Bardzo sympatyczna odmiana. To moje subiektywne odczucie, ale nie ma takiego cisnienia jak w holdemie. Tym bardziej ze na platformie na ktorej gram, nie ma raczej regularsow, a wiekszosc to poczatkujacy, ktorzy grali kiedys w 5cd, a nie znaja zasad holdema badz tez go po prostu nie lubia

Kloucek

Grałem trochę w limit 5cd i oczywiście poszukałem też strategii do tej odmiany. Niestety teraz nie bardzo mogę odnaleźć artykuł, który wyjaśniał praktycznie wszystkie aspekty tej gry, ale wynikało z niego, że to też jest gra, w której matematyka gra dużą rolę (na przykład drawy do flush czy straight są nieopłacalne, o ile w puli przed drawem nie ma 4 przeciwników, lub gramy ze SB i mamy 4 do 1 na call). Koleś wyłożył też ogólne zasady kart startowych (o ile dobrze pamiętam, to na wczesnej pozycji nie zaczynało się poniżej pary króli w ręce, na późnej można już było z parą jacków, przy reraisowanej puli nie wchodzić z czymś gorszym niż kings up itp.)

Dawno temu to było i zapamiętałem głownie jedną strategię, która bardzo dobrze się sprawdzała - mając parę w ręku dobierać tylko dwie karty zostawiając sobie najwyższego kickera, mając trójkę czasem dobierać dwie, czasem jedną, mając dwie pary(słabsze) okazyjnie nie dobierać. Dobieranie trzech kartz reguły mija się z celem (no chyba że mamy freeplay z blinda i musimy się polepszyć, wtedy liczymy na szczęście).Reszta stołu w ten sposób będzie odgadywać co masz po omacku.

Z parą dobieramy 2 będąc Heads-Up, a przeciwko kilku przeciwnikom dobieramy 3, żeby maksymalizować szansę na tripsa

Aksolot

Tata mi opowiadał jak w czasach wojska grywał w 5cd. Tylko, że w tamtych realiach taktyka opierała się na sprytnym/sprawnym tasowaniu i rozdawaniu kart, tak aby mieć u siebie seta (bo to było stosunkowo najłatwiejsze i dodatkowo zasady były takie że str8 był słabszy od seta). Do tego jeszcze zwykle dochodziła współpraca z drugim graczem, skupiona przeciwko jednemu nieszczęśnikowi.

Szczerze mówiąc jeśli więcej ludzi z poprzedniego pokolenia ma takie doświadczenia z pokerem, to nie dziwię się dlaczego ta gra obecnie ma złą reputację.

thefoe

bo grali talia od dziewiatek wtedy rzeczywiscie st8 jest czesciej niz trips. A za komuny gralo sie mala talia bo pelna bylo trudniej dostac.

napalm77

forumowicz o nicku okazja dużo grał w 5 card draw w latach 80-tych poczytajcie jego czadowgo bloga, planuje wydać też książkę
Poker od komuny do dzisiaj

-Doyle Brunson's Super System czI jest rozdział o 5 card draw i to liczacy ok. 75 stron
-w tej książeczce tez jest cos o 5card draw
The Education Of A Poker Player - Herbert Osborne Yardley
jak ktoś chce namiary na te ebooki niech poda maila to mu wysle linki do źródeł

jest też polskie forum wystraczy wpisać w google 5 card draw i wybrać pierwszy link z pokazanych wyników

Grałem rozrywkowo w 5CD na Unibecie i P*.
Na Unibecie oczywiście ciężej znaleźć stolik z graczami.
Między roomami są spore różnice:
1. Ciemne - na Unibecie jest ante dla wszystkich, bez ciemnych, na P* są ciemne jak w holdemie.
2. Typ gry - na Unibecie chyba generalnie jest no limit, na P* fixed limit.

Podsumowując - na Unibecie łatwiej blefować, bo graczej mniej inwestują w pota, no i można walnąć duży zakład. Na P* raczej trzeba grać kartą.

na P* jest zarówno FL jak i PL

napalm77

a jakies fajne odmiany 5 crad draw ktos zna i poleca np. z Jokerem?

AceBestini

Znam odmianę Wild Deuces, gdzie dwójki pełnią rolę Jokerów. Dobry pięciokartowiec to meksykański poker otwarty, gdzie decydujesz, które karty zobaczy przeciwnik :)

babel92

Jak to wygląda? Na 5 kart masz wybrane 2 odkryte czy jak? :)
Pozdrawiam =)

dostajesz 5 kart -> licytacja -> wymiana kart -> licytacja -> showdown
izi :P

Imo dużo ciekawsza jest wersja lowball (fixed limit 2-7 triple draw lowball i no-limit 2-7 one draw lowball), ale ja ogólnie mam słabość do gier typu low ;)

Mam parę materiałów na ten temat, ale od migracji na FTP ze starsów nie grałem.

napalm77

Napisane przez perfectto
Imo dużo ciekawsza jest wersja lowball (fixed limit 2-7 triple draw lowball i no-limit 2-7 one draw lowball), ale ja ogólnie mam słabość do gier typu low ;)...

MTT - No Limit Single Draw 2-7 Freeroll Satelite- malutki sukcesik w niszowej odmianie

napalm77

a jak masz materiały , ja mam pare namiarów na ebooki - nowości NL TH Cash&Turnieje and PLO

p.s. a jak wygladają przygotwania odnośnie matriałów do razza?