Skip to forum
Notifications
Clear all

Ordo ad Chaos [NL25 SH; good piwo inside]

362 Posts
32 Users
0 Reactions
7,064 Views

Obecnie SH NL5 i będę raz jeszcze budował rolla :)

Fakt blog podupadł bo długo nie grałem w internecie, skupiłem się na pracy i okazjonalnie poker live :) Trochę się powygrywało i wróciłem do gry w internecie :D

Co do piwa. W sumie wydanie 6-9 zł na jedno piwo to w polskich realiach dużo, natomiast czasami warto spróbować czegoś innego :)

Reply
Thinloth

No to ciśnij NL5!

Niby dużo, ale tyle samo (lub więcej) jesteś w stanie zapłacić za sikacza w pubie. To dlaczego od czasu do czasu nie pozwolić sobie na coś lepszego? :)

Reply
Thinloth
...listopad...

Dawno tu nie było żadnej muzy. Zespół troszkę trudniejszy w odbiorze, szczególnie że z dość trudnym wokalem - warto pogrzebać w ich twórczości. Obecnie zawiesili działalność.

Hands: 25 657/ 25 000

Miesiąc bez rewelacji, ale powróciłem na NL25 i to się liczy! Udało się rozegrać 25k rąk, ale nie powiem, że przyszło to z łatwością. W sumie na granie poświęciłem cały czas, który mogłem poświęcić na pokera. Może wyłączając treningi. Czyli przy obecnym stanie rzeczy ciężko będzie mi robić session review, analizować regów, analizować swoją grę i grać przyzwoite volume X( W każdym razie na kolejny miesiąc ustalam ten sam cel - 25k rąk. Do tego mam nadzieję, że uda się przeanalizować kilku regów i rozpisać w wordzie parę rąk ( chodzi mi o rozpisanie ręki na poszczególne streety i możliwości zagrania, tak jak to proponował Robmaf).

Co do piwka to mam w zanadrzu kilka pozycji wartych polecenia ;) Dziś byłem w Białej Małpie w Katowicach. Fajny pub z ciekawymi pozycjami pojawiającymi się co jakiś czas, na które nota bene nigdy nie zdążę :ayfkm: Jak znajdę czas i chętnych na wyjście, to piwko, które mnie interesuje już się skończyło :rage: Ostatecznie i tak nie żałuję ;)

Dziś na przykład, korzystając z okazji postanowiłem dać drugą szansę piwu Żytorillo od Pinty ( opis na poprzedniej stronie), tym razem w wersji lanej. I muszę przyznać, że ta wersja wypadła trochę lepiej. Dalej piwo zabija aromatem, ale dziś kompletnie nie wyczuwałem czekolady i karmelu. Nie wiem czy to kwestia dnia? Dziś Żytorillo to przede wszystkim chmiel i piwo bardzo pełne, treściwe. Goryczka wciąż za długa i osiadająca na języku, podniebieniu i gardle. Jednak pijalność jakby troszkę lepsza.

Na początek wziąłem jednak piwo pszeniczne. Chyba najlepsze jakie piłem! Wspaniały aromat bananowy, równie mocno wyczuwalny w smaku. Niestety nie pamiętam jak się nazywało :facepalm: Całość wieczoru dopełniła Oto Mata IPA z PINTY

Dlaczego tak mało mamy pubów, gdzie z 10 nalewaków leje się różne piwa i żadne z nich nie jest rozwodnionym lagerem?

Pozdro :fdrink

Reply
Thinloth

Hands: 3 954 / 25 000

Pokier to Zuo i Niedobro! Znowu musiałem zejść na NL10. Gra z 28 BI to jednak mało, przydarzył mi się spazz roku na 220% deep :rage:, do tego kilka coolerów i zrobiło się 20 BI na NL25. Na szczęście nie mam oporów przed zejściem niżej - za chwilę powrócę ;)

Spazz roku:

Poker Stars $0.10/$0.25 No Limit Hold'em - 6 players -

CO: $33.71
Hero (BTN): $63.97
SB: $25.00
BB: $25.00
UTG: $9.47 57/3/1.7
MP: $54.65

MP:

Pre Flop: ($0.35) Hero is BTN with Q :club: K :club:
UTG calls $0.25, MP raises to $1, 1 fold, Hero calls $1, 2 folds, UTG calls $0.75

Flop: ($3.35) 3 :spade: Q :spade: 8 :spade: (3 players)
UTG checks, MP checks, Hero bets $2.50, UTG folds, MP raises to $7.75, Hero calls $5.25

Turn: ($18.85) K :diamond: (2 players)
MP bets $13.75, Hero raises to $55.22 all in, MP calls $32.15 all in

River: ($110.65) J :heart: (2 players - 2 are all in)

Chujowy call na flopie, jeszcze gorszy raise na turn :facepalm:

Rozchorowałem się, jestem na L4, więc mam czas na pokera :D Rozpisałem sobie tą rękę jako pierwszą na poszczególne streety, poszczególne zasięgi i zagrania. Trwało to jakieś 2 godziny, ale na pewno było warto. Chciałem to tu wkleić, ale zajmuje kilka stron w wordzie, a ręka jednak nie jest jakaś wybitna ;) Dla większości myślę, że easy. No... ten tegooo... mistrzem nie jestem... JESZCZE!

Pozdro

P.S. Wieczorem będzie jakieś piwko.

Reply
Lukaszq15

No to raczej fold był na flopie . As played foldowałbyś tam turn ?

Reply
Thinloth

Jakiś czas temu w Ameryce ktoś wpadł na pomysł by z okazji święta Halloween uwarzyć piwo z dyni. A raczej piwo z dodatkiem dyni, bo z samej dyni pewnie by się nie dało. Dynia dodawana do piwa w większości przypadków jest podpieczona lub gotowana. Panuje opinia, że piwo dyniowe to nonsens, bo dodatek dyni niczego nie wnosi. Smak i aromat i tak są zdominowane przez przyprawy, które zawsze są dodawane w tym stylu. Dynia przeważnie w żaden sposób nie jest wyczuwalna. Taka sztuka dla sztuki.

W Polsce styl Pumpkin Ale reprezentowany jest przez dwa piwa:

Dyniamit - PINTA

Ekstrakt: 16,5% wag. Alkohol: 6,0 % obj. Jako przypraw zastosowano goździki, cynamon, imbir, mech irlandzki. W aromacie zaskoczenie bo oprócz przypraw dynia jednak jest wyczuwalna. Delikatnie ale jest. Piwo jest ciemno bursztynowe, mętne. Piana przy nalewaniu prawie w ogóle się nie wytworzyła. W smaku lekko wyczuwalna słodowość zdominowana jest przyprawami. Smaku dopełniają nuty karmelowe. Ogólnie piwo raczej słodkie.

Naked Mummy - AleBrowar

Ekstrakt: 16% wag. Alkohol: 6,2 % obj. Przyprawy to cynamon, wanilia, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie. W aromacie mniej wyczuwalna dynia, ale jakaś kwaskowata owocowość (nie wiem czy od chmielu czy od dyni). Oczywiście aromat także zdominowany przyprawami. Mummy jest jaśniejsza od Dynamitu i także mętna. Piana o wiele lepsza, stosunkowo trwała, ładnie oblepia szkło. W smaku najpierw wyczuwalne przyprawy, a później zaskoczenie... czuć goryczkę. Ba, jest ona bardzo wyraźna. Piwo jest troszkę kwaskowate i wytrawne.

Jeśli miałbym stwierdzić, które jest lepsze to najpierw trzeba by powiedzieć, że mimo wszystko są to dwa różne piwa. Dyniamit bardziej przypomina stylem piwa swiąteczne. Pełne przypraw, słodkie. Jest jak słodkie ciasto dyniowe. Hm... takie misiowate piwo ;) Naked Mummy jest jednak wytrawne. Jeśli dynia to bardziej jako warzywo niż ciasto ;) Być może przez to jest dalej od stylu.

Mimo wszystko bardziej przekonuje mnie AleBrowar i "Naked Mummy". "Dyniamit" jak dla mnie jest zbyt mdły i mam problem by wypić je całe, nie będąc zamulonym. Natomiast jestem przekonany, że zachwyci 90% kobiet ;) Kilka w moim towarzystwie piło i były wniebowzięte.

Może jest to dobry pomysł na rozluźnienie mikołajkowego wieczoru! :D

Pozdro

Reply
Thinloth

Napisane przez Lukaszq15
No to raczej fold był na flopie . As played foldowałbyś tam turn ?

Tak. Linia gościa zawsze oznacza flusha, więc mamy całe 4 outy (przy założeniu, że villain nie trzyma K :spade: )czyli jakieś 8% equity.

Nawet gdyby dać mu tam dodatkowo jakieś A :spade:Qx, które bijemy to nadal potrzebujemy około 30 % equity. Przy tym becie na call mamy 22%.

Czyli bet/fold flop.

Reply
ultrac
Spoiler

tragiczny design marki :D

ale nalane piwo wygląda apetycznie :pokerface:

Reply
erefkey

siema mam pytanie do spota z KQ, jeśli byś mógł odpowiedzieć to byłbym wdzieczny :)

czemu zakładasz że on ma flusha ? jego rfi z mp jest dosyć wysoki + izoluje fisha i jeśli na flopie ma jakieś sd value + A w :spade: to gdy fish odpada z pota to spokojnie z taką agresją może chcieć Ciebie wyjebać z pota semiblefując OOP, bo wie że jak spadnie :spade: to często już nie zobaczy value, no i pre w sumie czasem możesz flatnąc tak asy licząc na fisha w pocie, ale najczęściej Twój range jest capped więc łatwo będzie mu Ciebie wyrzucić z wwsf 57%

oczywiście pytam bo jestem słabszy i chce wiedzieć czemu akurat on ma flusha ;d

Reply
Thinloth

ultrac masz na myśli kolor? Czy etykietę ogólnie ? ;) Mi design się podoba. Każdy styl piwa ma inny kolor, do tego na każdym przedstawiona jest inna postać narysowana przez tego samego rysownika - wydaje się, że mają jakieś cechy wspólne. Na kontretykiecie napisana jest krótka historyjka o postaci i piwie. Także ... :fdrink

erefkey jak rozszyfruje Twojego posta i spojrzę jeszcze raz na spota to Ci odpiszę. Pewnie jutro rano.

Reply
erefkey

dzięki :fdrink

Spoiler

Reply
Thinloth

Nie ma za co. Trzeba pomagać słabszym!

Reply
ultrac

etykieta :) wygląda tak, jakby (za przeproszeniem) kolega kolegi narysował etykietę na flaszkę na wesele kumpla :D

ma to oczywiście jakiś swój specyficzny klimat (co rozumiem) - ale nie trafia w moje gusta, więc nie napiszę me gusta :D

Reply
Lukaszq15

Jego linia śmierdzi nutsowym kolorem ,bo jeżeli to reg to w 3way pocie grałbym bet dla obrony na takim flopie ,bo każdy pik zabija mu akcję :)

Reply
Thinloth

Napisane przez erefkey
siema mam pytanie do spota z KQ, jeśli byś mógł odpowiedzieć to byłbym wdzieczny :)

czemu zakładasz że on ma flusha ? jego rfi z mp jest dosyć wysoki + izoluje fisha i jeśli na flopie ma jakieś sd value + A w :spade: to gdy fish odpada z pota to spokojnie z taką agresją może chcieć Ciebie wyjebać z pota semiblefując OOP, bo wie że jak spadnie :spade: to często już nie zobaczy value, no i pre w sumie czasem możesz flatnąc tak asy licząc na fisha w pocie, ale najczęściej Twój range jest capped więc łatwo będzie mu Ciebie wyrzucić z wwsf 57%

oczywiście pytam bo jestem słabszy i chce wiedzieć czemu akurat on ma flusha ;d

Mam trochę, więcej rąk na gościa. Teraz staty prezentują się tak:

Spoiler

Villain jest jakimś agro REG-iem. To, że izoluje fisha według mnie oznacza, że jego range troszkę się zawęża.

Tak jak napisał Lukaszq15

Napisane przez Lukaszq15
Jego linia śmierdzi nutsowym kolorem ,bo jeżeli to reg to w 3way pocie grałbym bet dla obrony na takim flopie ,bo każdy pik zabija mu akcję

Jeśli gość wie, że ma fisha w rozdaniu, tym bardziej na mono boardzie będzie chciał protektować sety, TP, over pary. W sumie czy jest fish czy nie zawsze chciałbym vbetować/protektować SD value.

W mojej opinii głównie ten brak cbeta (przy cbet 70%) na mono boardzie wskazuje na nutsowy range. Jedyna możliwość tak jak napisałem wcześniej to combo TP + FD typu: K :spade:Q x czy A :spade:Q x. Ale to za bardzo naszego equity nie poprawia. Tak można by powiedzieć, że koleś jest przecież mega agresywny, ale nie sądzę, że ta agresja budowana jest z air na mono boardzie.

ultrac hehe no masz rację ;) Ale mi się to podoba i co więcej uważam, że są to jedne z lepszych etykiet ;) Z chęcią kupiłbym koszulkę z jedna z tych postaci. Tutaj trochę więcej o ich powstawaniu: Etykiety AleBrowar. Ogólnie dobra uwaga bo mankamentem wielu browarów rzemieślniczych jest słaba etykieta - od grafiki, przez wykonanie, aż po niechlujne przyklejenie.

Reply
Thinloth

Hands: 7 082 / 25 000

Dziś premiera Grand Championa Birofilii 2013! Czyli piwa, które zwyciężyło w największym w Polsce konkursie piw domowych w Żywcu. Warzone jest w Browarze Brackim w Cieszynie, który należy do Grupy Żywiec.

W tym roku wygrało piwo Czesława Dziełaka w stylu Imperial IPA.

Piwo w tym roku dostępne jest w niektórych Tesco, pubach Warki oraz sklepach piwnych. U mnie w mieście znika w zastraszającym tempie ;) Cena w sklepie piwnym to 7,10 zł za butelkę, nie wiem ile kosztuje w Tesco. Pierwsze co się rzuca w oczy to według mnie genialna etykieta ( ultrac co sądzisz? ;) ). Fajny kapsel, a przy zakupie 3 czy 4 piw w sklepach piwnych, gratis dostaje się dedykowaną szklankę - shaker. Całość jest po po prostu bardzo gustowna.

Aromat bardzo przyjemny, aczkolwiek spodziewałem się buchnięcia chmielu. Tego tutaj nie ma, ale wyraźnie wyczuwalne są biała owoce ( melon, liczi może mango), trochę cytrusów i ogólnie "zapachów zielonych" ;) Dużo świeżości. Piękna piana, obfita. Jednak szybko opada, ale za to pięknie oblepia szkło. Piwo ma 18,5% ekstraktu i aż 8,5 % alkoholu! W smaku dominuje goryczka, w moim odczuciu dwojaka. Najpierw chmiel i ta trawiasto-owocowa, później goryczka alkoholowa. Muszę napisać, że alkohol jest wyczuwalny. Nie jest to spirol jak w niektórych koncerniakach, ale gdzieś tam pod koniec go czuć. Co ciekawe gorycz przeważa, ale nie jest zwalająca z nóg. Nie miażdży. Po prostu delikatna słodowość, pokrywana od razu jest niezalegającą goryczką. Piwo jest mocne i to czuć. Dobrze się je pije, nie męczy, za to niesamowicie ryje banię ;) Już po jednym szumi w głowie. Ogólnie piwo, według mnie bardzo dobre. Ciekawy jestem o ile różnił się pierwotny trunek uwarzony przez Czesława Dziełaka w domu? Na ile udało się piwo domowe odtworzyć?

Fajnie, że Grupa Żywiec sponsoruje takie konkursy/festiwale i decyduje się wypuszczać piwa nieprzeciętne.

:fdrink Pozdro

Reply
ultrac

1) Pomysł konkursu "piwo domowych" świetny! :fuckyeah
2) etykieta tak jak piszesz - genialna _thumbsup:
3) samo piwo też wygląda kolorystycznie apetycznie, odpowiednia ilość piany.

Fajnie opisujesz walory smakowe. Jeśli pogoda trochę się zmieni poszukam w sklepach na 100% _thumbsup:

Reply
Thinloth

Hands: 7 897 / 25 000

Kolejna próba na NL25 ... kolejna nie udana :rage: fucking shit! :rage:

Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

Hero (BTN): $31.03 (124.1 bb)
SB: $27.04 (108.2 bb)
BB: $25 (100 bb)
UTG: $37.34 (149.4 bb)
MP: $45.24 (181 bb)
CO: $21.67 (86.7 bb)

Preflop: Hero is BTN with K K
2 folds, CO calls $0.25, Hero raises to $1.10, 2 folds, CO calls $0.85

Flop: ($2.55) 4 8 8 (2 players)
CO checks, Hero bets $1.60, CO calls $1.60

Turn: ($5.75) 8 (2 players)
CO checks, Hero checks

River: ($5.75) K (2 players)
CO bets $5.50, Hero raises to $28.33, CO calls $13.47 and is all-in

Results:

Spoiler

$43.69 pot ($1.97 rake)
Final Board: 4 8 8 8 K
Hero showed K K and lost (-$21.67 net)
CO showed A 8 and won $41.72 ($20.05 net)

Poker Stars, $0.10/$0.25 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

CO: $30.47 (121.9 bb)
BTN: $31.13 (124.5 bb)
SB: $30.83 (123.3 bb)
BB: $28.46 (113.8 bb)
UTG: $25 (100 bb)
Hero (MP): $25.35 (101.4 bb)

Preflop: Hero is MP with K A
UTG folds, Hero raises to $0.75, CO folds, BTN calls $0.75, SB folds, BB calls $0.50

Flop: ($2.35) A 2 7 (3 players)
BB checks, Hero bets $1.80, BTN calls $1.80, BB folds

Turn: ($5.95) 5 (2 players)
Hero bets $4.50, BTN calls $4.50

River: ($14.95) K (2 players)
Hero bets $7.25, BTN raises to $24.08 and is all-in, Hero calls $11.05 and is all-in

Results:

Spoiler

$51.55 pot ($2 rake)
Final Board: A 2 7 5 K
BTN showed 2 2 and won $49.55 ($24.20 net)
Hero mucked K A and lost (-$25.35 net)

Weekend bez gry. Dziś wyjazd na Krakowski Festiwal Górski =)

Reply
Thinloth

Z Krakowa wróciłem szybciej niż przypuszczałem. Wczoraj prezentacje skończyły się przed północą, więc zrezygnowaliśmy z popijawy - to chyba starość :ayfkm:

Festiwal jak co roku trzyma poziom, prezentacje największych gwiazd szeroko pojętego górskiego świata i filmy z najwyższej półki. Na koniec drugiego dnia festiwalu pokazywane są filmy freeridowe. Jako, że nie jeżdżę na nartach to zawsze z tego panelu rezygnowałem. W tym roku pierwszy raz zostałem. I nie żałuję. Into the Mind powala. Film freeridowo-filozoficzny można by powiedzieć. Genialne zdjęcia! Myślę, że na równi z Baraką czy Samsarą. do tego muzyka. Wszystko to tworzy genialny obraz! Polecam każdemu, czy uprawiacie sporty zimowe czy nie!

Trailer:

Into the Mind

Reply
Thinloth

Dziś po mniej więcej dwóch tygodniach, w końcu zlewałem swoje pierwsze piwo do butelek. Dziś zakapslowałem swoją pierwszą butelkę! Jeszcze 2 czy 3 tygodnie leżakowania i nagazowania i będzie można pić :D Zobaczymy co wyjdzie. Moja pierwsza warka to IPA z dużą ilością chmielu. Chmiel na goryczkę, chmiel na smak, chmiel na aromat.

Przy okazji butelkowania wychyliłem z kumplem kilka piwek. Przez chwilę zastanawiałem się czy w ogóle to pisać...
po chwili namysłu...

Nie kupujcie tego piwa ( tak, piszę jakby ktoś kupował piwo na podstawie moich wypocin :ayfkm: ), taaa daaaa:

Browar Wojkówka - AIPA

Piwo ma poważną wadę - tzw. DMS. Wyraźnie wyczuwalny w aromacie i smaku. Dimetylosiarczek to związek, który pachnie jak gotowane warzywa. Dla mnie bardziej jak groszek z puszki. W piwie jest nie do zniesienia. Piwo z DMS-em nie jest trujące, ani nic w tym stylu, ale mnie po prostu odstręcza. Zapach podobno bierze się z błędów na etapie warzenia, a także może świadczyć o jakimś bakteryjnym zakażeniu. Ohyda!

*edit Najgorsze jest to, że tym samym uświadomiłem sobie niekompetencję piwowarów. O DMS-ie pewnie wiedzieli przed wypuszczeniem piwa na rynek, a mimo wszystko jest w sklepach. Odbieram to jako próba taniego oszustwa - przecież kupisz butelkę i tak jej nie zwrócisz. Gra na krótka metę!

Z kumplem otworzyliśmy dwie butelki, więc raczej nie ma mowy o przypadku. Nie chciałbym np, żeby osoby, które pierwszy raz pija piwo inne niż lager wyrobiły sobie opinie na podstawie tego shitu. AIPA tak nie smakuje ;) Jest tylko jeden powód dla którego można kupić to piwo... a mianowicie poznanie sensoryczne czym jest DMS, jak smakuje i pachnie. Tu jest aż nazbyt wyraźny. Jedno z niewielu piw, których nie dopiłem. Bo kliku niuchach i łykach poszło do zlewu.

Soundtrack z Into the Mind, który mnie pochłonął!

Pozdro :fdrink Dobre piwka... są dobre!

*edit 31.12.2013 - Wyszły w końcu recenzje tego piwa i okazuje się, że nie każda butelka jest zepsuta. Opinie są skrajne od dobrych po tragedię - jak u mnie. Ponadto okazuje się, że takie zakażenie/wada piwa może powstać na etapie transportu i magazynowania. Piwowarzy NIE musieli wiedzieć o wadzie, więc nie słusznie ich oskarżałem.

Reply