Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] No money HU everyone is solid

41 Posty
9 Użytkownicy
0 Reakcje
1,506 Wyświetlenia
ahmedzik2009

Witam!
Jest to już mój 4rty blog z kolei ale praktycznie we wszystkich poprzednich edycjach największą uwagę przywiązywałem do pieniędzy. Wyznaczałem w nich głównie cele (niby nic złego ale były to cele /głównie/ finansowe): krótke i dlugotrwałe cele - ile chce wygrać w danym okresie czasu. W tej chwili wiem, że wszystkie challenge których się podjąłem były całkowicie bezsensu bo ich końcowy rezultat nie zależał (w większości) od moich umiejętności pokerowych lecz od szczęścia - czy w danym okresie mam rusha. Dlatego też (jak łatwo się domyślić) w tym blogu nie będzie żadnych celów finansowych, tylko i wyłącznie będą takie które mają mi pomóc w staniu się coraz lepszym pokerzystą. Przedstawiają się one następująco: oglądanie filmów szkoleniowych (z naciskiem na mindsetowe), czytanie książek/artów, wrzucanie problematycznych rąk do oceny/ocenianie rąk innych użytkowników, analizowanie sesji. Nie będe także podawał stanu rolla jak i wyników (+/-) poszczególnych sesji, ponieważ jest to całkowicie zbędne bo może doprowadzić do spadku merytorycznego bloga w związku z możliwymi zmianami stylu pisania zależnymi od wyniku sesji. W dodatku pisanie o porażkach może doprowadzić mnie do tiltu (np. negatywne nastawienie do następnej sesji) a tego na pewno chciałbym uniknąć.

W skrócie: blog# ten będzie o tym jak staram się być coraz mniejszym fiszem ;)

# gram głównie super turbo hu omaha ale zdarza mi się także odpalić jakieś MTT/sng turbo<>cash HU

ciekawostka: gram w chwili obecnej na poker770 na którym nie mam przypisanego konta pokerstratgy przez co w następnym miesiącu "zlęcę" do srebra :(

40 odpowiedzi
krajek

good luck :)

Bede obserwowal. Czy sa jakies znaczne roznice miedzy normalnymi sng, turbo? I jak bardzo sie rozni super turbo?

ahmedzik2009

Dzisiejszy dzień pod względem edukacyjnym nie wypadł najgorzej. Zobaczyłem 1 filmik z mindsetu - "Mindset - modelowanie pyszalka" bo nie mogłem być obecny na treningu w czasie rzeczywistym z powodu wyjazdu. Filmik całkiem spoko więc polecam go każdemu, zarówno początkującemu graczowi który może z niego wynieść całkiem sporo opierając się na doświadczeniach świetnego gracza - pyszałka jak i stary wyga znajdzie coś dla siebie. :)

Dzisiaj natomiast nie miałem żadnych problemów które mogłyby mi utrudniać uczestnictwo w nim z czego się oczywiście bardzo cieszę. =) Na pewno zobaczę go jeszcze raz bo moja koncentracja nieco spadła na ostatnie 30minut przez co mogłem nie wychwycić wszystkiego co na nim było...

Oprócz tego dzisiaj zagrałem jeszcze dwie krótkie (kilkadziesiąt meczów) sesje w których obyło się bez problematycznych rąk więc niestety żadnych nie wrzucę ;)

Plan na jutro to zobaczenie (przynajmniej dwóch filmów) serii omahy hu autorstwa TwiceT i suitedeule

Napisane przez cruz201
Bede obserwowal. Czy sa jakies znaczne roznice miedzy normalnymi sng, turbo? I jak bardzo sie rozni super turbo?

Poodnoszę się do holdema (bo widzę, że to planujesz grać) :f_smile:

Jeśli chodzi o różnice między normalnymi (10 minutowymi) a turbo (5 minutowymi) to zauważyłem, że gracze są znacznie bardziej tight (mówię o regach na 20$) w tych pierwszych, nie ładują się w niepewne akcje (typu call tp z niskim kickerem , call z drugą parą przez 2streety itp). Ale mankamentem tych sitów jest to, że trwają dosyć długo przez co spada nasz $/h. Ale jeśli popatrzymy na dobre strony to jednym z najważniejszych jest mniejsza wariancja w porównaniu z turbo (idealne dla kogoś kto lubi grać z agresywnym bm).

Natomiast SuperTurbo różni się na pewno poziomem graczy w porównaniu do powyższych rodzajów hu sng. Gracze są bardzo słabi i wchodzą preflop z praktycznie any two (przykłady podaje ze stawek 1-10$). Call'ują do showdownu z any pair (czasem oczywiście także z A high...). Nie mają bladego pojęcia o późnej fazie gry (faza niskich stacków<>wysokich blindów) dzięki czemu można dosyć fajnie i szybko budować rolla (jeśli oczywiście nie zniszczy nas wariancja ;) ).

Dla zaczynających z tą odmianą polecam grać spokojnie (kartami), bez niepotrzebnych bluffów (jeśli nie mamy oczywiście historii z danym graczem )

Czyli na odbudowe rolla to sobie grac spokojnie non turbo sng heads up za 1,5$ i powoli w gore?

ahmedzik2009

Napisane przez cruz201
Czyli na odbudowe rolla to sobie grac spokojnie non turbo sng heads up za 1,5$ i powoli w gore?

Właśnie tak :) powodzenia życzę :f_grin:

ahmedzik2009

Ostatnie dni przedstawiają się następująco (według ilości najw/najmn ): gra <- problemy z internetem <- oglądanie filmów szkoleniowych <- czytanie książek

Z uwagi na to, że coraz więcej gram omahy cash ze względu na zmniejszającą się dostępność gier super turbo omaha (wiadomo im wyżej tym mniej graczy) postanowiłem, że przenoszę bloga do subforum - "Inne odmiany / Blogi różne". Wiem, że może się to odbić np. na liczbie czytelników bloga ale inaczej się po prostu nie da bo w najbliższych tygodniach będzie przeważać cash. :)

To tyle, do usłyszenia w nowym dziale _smile:

ahmedzik2009

Witam wszystkich w nowym dziale :P
Zmieniłem nazwę bloga bo "Super Turbo Hu" trochę tutaj nie pasowała ;) teraz brzmi ona " No money HU everyone is solid " dlaczego właśnie tak?!

Dlatego -

ahmedzik2009

Witam po dłuższej przerwie :)

Była ona spowodowana tym, że nie miałem ochoty nic pisać a zmuszanie się do czegoś zbytnio nie ma sensu...

W tym czasie poświęciłem swój wolny czas na przeczytaniu dwóch książek:
Robert Kiyosaki - Bogaty Ojciec, biedny ojciec
Dan Millman - Droga Miłującego Wojownika

Jeśli chodzi o książkę Roberta to mimo, że przeczytanie "ostatnich" stron sprawiało mi trudność (najprawdopodobniej spowodowane tym, że już nie ciekawiła mnie tak bardzo jak na początku...) to i tak nie żałuje, że ją przeczytałem bo poszerzyłem swoją wiedzę finansową o 100% bo przed jej przeczytaniem była ona zerowa. :f_rolleyes: Bardzo możliwe jest to, że w najblizszej przyszłości sięgnę po następną jego książkę ale na chwilę obecną zaczynam czytać Alpha Human a później "Obudź w sobie olbrzyma". Z tym, że tą drugą książkę już zacząłem czytać 1.5miesiąca temu ale przestałem i chce do niej wrócić od tego momentu od którego przestałem ale może być z tym mały problem bo na jednym z treningów Lechrumski mówił, że nie powinno się robić takich długich przerw w czytaniu tej książki więc jeśli zauważę, że nie wykorzystuję 100% materiału przez (przypuszczalne) zapomnienie wcześniejszych informacji to zacznę od początku. :)

Natomiast książka Dana Milmana to majstersztyk. Wiele zmieniła w moim patrzeniu na różne sprawy m.in. na temat śmierci, sensu życia, "nie spaniu na jawie" itp. Na pewno tą ksiązkę przeczytam jeszcze raz bo jest zajebista :f_thumbsup:

Wyszedł także film na podstawie tej książki ale nie porównania - książka jest o 1000% lepsza =)

Jeśli chodzi o inne sprawy to jak można zauważyć wyrobiłem złoto bo zacząłem znów grać na p* i dzięki temu mogę znów uczestniczyć w treningach Leszka (był to główny powód wyrobienia tego statusu :P ).

Jeżeli chodzi o grę to większość czasu grałem w omahe hu cash/sng (czasem zagrałem sobie jakieś MTT) zauważyłem, że poprawiłem znacząco swoją grę preflop po obejrzeniu filmików z angielskiej sekcji autorstwa TwiceT'a _thumbsup:

To chyba na razie na tyle, już nic nie przychodzi mi do głowy o czym mógłbym napisać więc kończę...

Następny wpis pojawi się: xx.xx.2011 ;)

galer

Napisane przez ahmedzik2009
nie żałuje, że ją przeczytałem bo poszerzyłem swoją wiedzę finansową o 100% bo przed jej przeczytaniem była ona zerowa.

:f_pleased:

Powodzenia!

ahmedzik2009

Dzięki galer! =)

Wszedłem sobie na maila na którego jestem zarejestrowany na poker770 patrze gratulują statusu bla bla bla sprawdzam czy podwoili moje punkciki, podwoili więc postanowiłem wykorzystać je i kupić 2x tickety do turków za 109$ i bonusa pieniężnego za 30$.

Gram dzisiaj/jutro turki:
25k GP Double Stack (10k na start/15min blindy
35k GP Freezeout (5k na start/15min blindy)

mam nadzieję, że coś urwę fajnego :P

PS. W związku z tym, ze poker770 podwaja punkty każdego miesiąca postanowiłem grać tam polowe czasu przeznaczonego na grę (drugą połowę na p*) bo sobie to teraz policzyłem i wchodzi na prawdę fajny bonus $ po kilkunastu miesiącach grindu (założenia są takie, że będę robił 50k miesięcznie /na początku/ )

Jest to już mój 4rty blog z kolei ale praktycznie we wszystkich poprzednich edycjach największą uwagę przywiązywałem do pieniędzy

Zartujesz chyba sobie :ayfkm:

Przestalem czytac po pierwszym zdaniu

ahmedzik2009

Napisane przez koocur

Jest to już mój 4rty blog z kolei ale praktycznie we wszystkich poprzednich edycjach największą uwagę przywiązywałem do pieniędzy

Zartujesz chyba sobie :ayfkm:

Przestalem czytac po pierwszym zdaniu

Nikt Ci nie każe czytać dalej :f_thumbsup:

ahmedzik2009

Jeśli chodzi o pierwszego turka (35k GTD) to odpadłem na bubblu (5 miejsc do kasy) po 5h gry QQ na 1010 (runner runner flush) :f_ugly:

ahmedzik2009

Koniec przygody z drugim turkiem - odpadłem mając dwie top pary na flusha unl
Co do samej mojej gry w tych turkach to nie popełniłem żadnego błędu (tzn. nie zauważyłem żadnego ) więc najbardziej się z tego cieszę, że przez cały czas ich trwania grałem swoje A-game a to, że nie udało się shipnać to trudno, next time :)

ultraplazmator

Dobry mindset :D

ultraplazmator

cos tu sie dzieje w ogóle? ;)

ahmedzik2009

Napisane przez ultraplazmator
cos tu sie dzieje w ogóle? ;)
:D Pisałem, ze wpis będzie w 2011r. czego ty chcesz :P
Nie piszę nic bo praktycznie nie ma o czym... Gram sobie cały czas teraz na starsach, co widać po statusie (do końca miesiąca powinien być status diamentowy =) ) Gram praktycznie tylko omahe (głównie HU) przez co filmików szkoleniowych nie oglądam w chwili obecnej wcale przez bardzo duży wybór filmów z tej odmiany. :f_rolleyes: Książek też nie czytam bo po prostu nie mam ochoty (alpha human'a przeczytałem połowę, bardzo fajna książka ale jak już pisałem nie mam ochoty teraz na czytanie). Więc teraz tylko grinduje ale nie jest tak, że nie poprawiam swojej gry bo poprawiam ja ciągle poprzez myślenie podczas gry o praktycznie każdym spocie. Ostatnio dosyć dużo poprawiłem swój styl gry poprzez granie o wiele mniej 3betów. Uważam, że przez ten element gry przegrywałem najwięcej bo grałem "kiedyś" praktycznie jak maniak, a teraz jest zdecydowanie lepiej. Poprawiłem także swój bet sizing, nawet w bardzo małych pulach wybierając sizing tak aby przynosił mi jak najwięcej zysku w dłuższym okresie czasu. =)

Jeśli jeszcze chodzi o turki to wczoraj grałem 3 turnieje za FPP (= 5000FPP) do WCOOP'ów ale odpadłem po dwóch souckoutach i jednym bad beacie unl (Poziom strasznie słaby :) ). Dzisiaj gram jeszcze satelitkę do HU w omaszkę (wpisowe 530$ pula 125k) za 1500FPP, muszę pokonać 4 przeciwników aby się dostać tzn. jest to satelitka hu w której grają 64 osób a dostają się 4 . Jeśli wygram to wejsciówki nie cashuje a gram w evencie i go wygrywam :tongue:

Na koniec jako ciekawostkę podaje, że brakuje mi 219VPP do platinum stara więc dzisiaj go wyrobię, do stellara brakuje mi 753FPP wiec go też dziś wyrobie a do supernowy brakuje mi 60k więc jeśli będzie run good to też ją wyrobie (do końca roku) _biggrin:

ultraplazmator

Wow, nice :D To na jakich stawkach teraz grasz?

ahmedzik2009

plo50 ale już nie gambluje przez co mam nadzieję tylko się wspinać po liitach :)

Co do wczoraj to zagrałem zamiast jedną satke, trzy bo straszną miałem chęć zagrać w tym turku ale niestety się nie udało. Najbliżej byłem w satce za 500FPP z rebuyami w którym wziąłem 14 rebuy'ów :P i zająłem 4 miejsce a 2 przechodziło dalej i dostałem zwrot 4000FPP. Trochę szkoda no ale co zrobić... może jak ruszy jakaś satka sng HU (za 4250 FPP lub 8500) to jeszcze spróbuje =)

żeby ożywić topic to wklejam z dzisiaj (jak na razie) największy pot:

PokerStars, $0.25/0.50 Pot limit Omaha Cash Games, 2 Players
Hand Converter by Pokerhand.org

Board:
CO: $75,75
Button: $73,00

Dealt to Button 4♦ T♥ 9♠ 9♦

Pre-flop:
Button raises to $1,50 , CO calls $1,00

Flop: ($3,25) 3♦ J♦ A♣ (2 Players)
CO checks, Button bets $1,40 , CO calls $1,40

Turn: ($6,05) 7♥ (2 Players)