Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Moja Przygoda Pokerowa Do $1.000.000

2,164 Posty
486 Użytkownicy
31 Reakcje
365.4 K Wyświetlenia
MaNTissS

Wg mnie świetny gracz, nawet majac 2 aggro sqzerów nie będzie w tym spocie zbyt często flatował monsterów. Po pierwsze - nie wiem czy może spodziewać się lajtowych sqzów od graczy za nim gdyż fish jak sam powiedziałeś on nie folduje do 3betów i jak ktos bedzie squeezowal to raczej bedzie multiway jak tutaj (btw ja z tego powodu na Twoim miejscu sqzuje o wiele wiekszym sizingiem zeby nie dawac regow zbyt dobrych oddsow do callowania po callu od fisha, moze cos jak 32$). Dużo częściej zobaczy calle od graczy za nim i będzie mieć nieprzyjemny multiway z AA (z 82% eq robi mu się nagle ok 50%?). Po drugie jest imo zbyt dużo value w izolowaniu fisha (zwlaszcza takiego) i to jest bardziej +EV niż rozgrywanie multiwayów z takimi rękami. Poza tym jak mówił gomore w jednym z filmików - jeśli masz aggro sqzerów to nie musisz flatować, żeby oni sqzowali, oni też będą cold 4betować light mając na uwadze Twój lzejszy iso range (zwlaszcza na tych pozycjach + fakt, że 4betem czesciej wyrzucą fisha z puli niz sqzem).

Co do ręki ja raczej tutaj nie zakladam, ze mam do czynienia ze świetnym graczem :P (Afq, WWSF, W$SD). W kazdym razie jego range jest wg mnie tutaj b. mocny i zgadzam się z x/f river prawie calego naszego rangu tutaj (Ty kiedy cbetowales flop 4way w tym w fisha + 2nd barrelowales jestes b. mocny i on to wie, a mimo to gra shove river - wg mnie nigdy tam nie blefuje tym bardziej z jego afq oraz nie value betuje thin).

Trener
Robmaf

Mathiu1 i MaNTissS - good posts:)

Oczywiście nie mówię, że on tam nie będzie 3b AA nigdy. Chodziło mi raczej o to, że dobry gracz może mieć takie zagranie w zasięgu, a nie, że standardowo tak gra. Luźni squeezerzy nie zawsze=light 4bettor. Nie mniej im wyższe stawki tym te 2 rzeczy są sobie bliższe. 32 wydaje mi się bardzo dużą liczbą, chcemy przecież calla od fisha. Na limpy 2 dałbym taki sam sizing właściwie albo 21-24. Na minraise w tym spocie 24-28 bym widział, choć nie mówię, może być to lepsze zagranie. Jednak z mojego doświadczenia raczej za często mi sfoldują.

Pobawmy się dalej. Na co on mnie stawia na flopie/turnie/riverze?

Mathiu1

IMO Najczęściej 99+ i rzadziej A7s to byłby Twój range sqz w tym spocie, które cbetuje flopa.
Na turnie kontynuujesz ze 100% range z flopa.
Na river po Twoim check obstawiłbym Cię na TT i QQ+. Value z 99, JJ i A7 ciągnąłbyś dalej, bo gość nie wydaje się skory do floatowania rivera - jest raczej szczery.

Moim zdaniem on tutaj trafił co najmniej tripsa i chciałby wyciągnąć value z Twoich asów. Mógłby zagrać tiny value (1/3-1/2 pota), ale sądzę, że to i tak niewiele zmienia (KK i tak zrzucisz, bo on tu nie zagra z QQ - nie ma gorszych rąk, które go sprawdzą), więc maksymalizuje zyski.

MaNTissS

Co do tych sizingow to imo w innej konstelacji (jesli fish bylby BTN) to ten sizing jest ok, bo wtedy regi nie beda tak chetnie callowac, ale tutaj jesli fish scalluje za 24 to zawsze zrobi sie multiway, a za 32 wg mnie juz by tak nie bylo, a wg mnie on i tak bedzie callowal b. szeroko.

Nie jestem pewien jak on Cie stawia na turnie ze względu na Twoje raptor bety (moze to dla niego zarowno oznaczac szerszy range jak i probe wyciagniecia max value z nutsow) - nie wiem jak on bedzie myslal. A co byscie powiedzieli tutaj o 2 streets play ? czyli na flopie betujemy 50$ i wtedy na turnie mamy 186 do puli 196?

Mathiu1

Napisane przez MaNTissS A co byscie powiedzieli tutaj o 2 streets play ? czyli na flopie betujemy 50$ i wtedy na turnie mamy 186 do puli 196?

Ja od tego założenie wyszedłem, ale Robmaf parę postów wyżej podał dość konkretne argumenty za niższymi betami.

Czyli gramy bet ok. $30-32 na flopie i call na jego raise.

Turn - pot jest ok. 160$, behind zostaje niewiele ponad $200. Jeśli villain ma 89 nie w treflu (3 kombinacje), to wystarczy że zagramy $45, żeby nie opłacało mu się callować (nie liczę implied odds, których tutaj praktycznie nie ma). Jeśli ma 89 w treflach (1 kombinacja), to ma 15 outów (14 jeśli nie chcemy liczyć 6tki podwójnie parującej board i 13 jeśli mamy blockera), więc musimy zagrać w takim wypadku w granicach pota, żeby call dla niego nie był opłacalny. Biorąc pod uwagę ilość kombinacji każdego układu 89 dobrym zagraniem byłoby ok. $75 i fold na jego raise.

Grając na 2 streety tracimy $260 jeśli ma lepiej. I powiedzmy, że wygrywamy $260 od niższych overpar (których nie ma dużo).
Grając na 3 streety tracimy ok. $105 jeśli dostajemy raise na turnie (zakładamy, że on tam ma lepiej, bo będzie blefował bardzo rzadko) i zyskujemy $105 od niższych PP (których teraz jest więcej, bo mogą nas na turnie callować 88, TT, QQ) oraz 89s, które dobiera pomimo oddsów.

Wystarczy policzyć EV obu zagrań, żeby zobaczyć co jest bardziej opłacalne.

Załóżmy, że mamy AA i gramy na 2 streety.
Bijemy: KK, QQ, 8c9c. Biją nas JJ, 66, 77, 67s, 97s, 87s, 75s.
Equity 48-52 na naszą niekorzyść.
W puli jest 196 + jego pozostały efektywny stack, czyli 186 = $382.
Czyli: 48% * 382 - 52% * 186 = 183 - 96 = $87

Przy KK mamy 28% equity.
Czyli: 28% * 382 - 72% * 186 = 107 - 134 = -$27
Trzeba pamiętać, że zakładamy, że villain jest w stanie flatować QQ+ w tym spocie! W przeciwnym wypadku nie opłaca się tam wsuwać AA.

Przy grze na 3 streety ($30 flop + $75 turn) oszczędzamy $130 w przypadku jego raise na turnie lub becie na river, tracimy natomiast value z QQ, KK i 8c9c.
Ale przyznam szczerze, że nie bardzo wiem jak obliczyć EV takiego rozegrania.

Natomiast jedno jest pewne - do tej pory grałbym bet 1/2 pot flop, shove turn nie bardzo myśląc o tym, czy villain może tam flatować QQ+, czy nie.
Po powyższych dywagacjach już wiem, że bez tego ani rusz i zmienia to całkowicie sposób rozegrania. Tak więc bez konkretnych readów grałbym tutaj niższe bety (wspomniane 30 + 75).
Swoją drogą raczej wyrzuciłbym z range flatowania KK. Ty tutaj masz zbyt często mocnego asa przy sqz i slowplay króli aż prosi się o wdupcz ;) A jeśli wyrzucamy KK, to tym bardziej skłaniam się do grania niskich betów.

Trener
Robmaf

Niezmiernie cieszę się, że przeprowadziliśmy wspólnie dyskusję w sprawie zamieszczonej ręki. Jest jeszcze jeden mix, który chciałbym dodać...żeby nie było zbyt monotonnie :sdrink

ale to dopiero za chwilę. Po drodze postanowiłem, że będę umieszczał fajne książki, które ostatnio przeczytałem :f_cool:

Krótki, acz konkretny opis: mega zajebista _cool:

Są to bajki o Tobie...

Wracając do rozdania....

Rozdanie to samo, co wyżej, ale gracz inny.
Reg bardzo dobry, choć zbyt dużo folduje na 4b.

Interesuje mnie w jaki sposób wpływa cały plan gry, jeśli zmienimy przeciwnika na btn'nie na takiego....

Range pf?

Range flop?

Range turn?

Range riv call?

Range riv ship?

Faust00

Ja z koleji czekam nie tyle na rozdania, co właśnie na takiej klasy tytuły godne polecenia. Od kiedy przerobiłem ,,Obudź w sobie olbrzyma", czuje sporo pozytywnych zmian - a samo odnalezienie tej książki zawdzięczam niejako temu blogowi.

Tak więc nie mogę się doczekać wszelkich proponowanych pozycji.

whiler

daję kropę i przy okazji mam pytanie:
co to jest raptor bet? :D

queristo

Proponuję żebyś na pierwszej stronie zrobił spis analizowanych rąk z linkami do odpowiednich postów i analogicznie drugi spis z linkami do książek.

Trener
Robmaf

Napisane przez queristo
Proponuję żebyś na pierwszej stronie zrobił spis analizowanych rąk z linkami do odpowiednich postów i analogicznie drugi spis z linkami do książek.

Good idea - będzie niedługo, tak samo jak info o coachingu oraz update celu w tytule bloga :sdrink

Napisane przez Faust00
Ja z koleji czekam nie tyle na rozdania, co właśnie na takiej klasy tytuły godne polecenia. Od kiedy przerobiłem ,,Obudź w sobie olbrzyma", czuje sporo pozytywnych zmian - a samo odnalezienie tej książki zawdzięczam niejako temu blogowi.

Wow, nie spodziewałem się, że aż tak. Ok, książek przeczytanych w kategoriach super/rozwojowe/ryjące banie mam wiele _thumbsup:

Trener
Robmaf

Raptor bet to nazwa betu pochodzącego od jego "autora" - bardzo mały bet do puli. Cel ->> confusing yr opponents :f_biggrin:

Napisane przez Robmaf

Napisane przez Faust00

Wow, nie spodziewałem się, że aż tak. Ok, książek przeczytanych w kategoriach super/rozwojowe/ryjące banie mam wiele _thumbsup:

to nie zwlekaj tylko wypisz je tutaj :)

chada1989

siemka!

wysłałem Ci zaproszenie, jeśli możesz to zaakceptuj, bo mam sprawę ;)

pozdrówki!

Trener
Robmaf

Dzisiaj wrzucam rękę, która mnie niemal znokautowała...

SB ($320)
Hero ($116)
CO ($85.50)
BTN ($100)

Dealt to Hero A♠ 4♠

fold, BTN raises to $2.25, SB calls $1.75, Hero raises to $10.50, fold, SB calls $8.25

FLOP ($23.25) K♥ 3♦ T♦

SB checks, Hero bets $11, SB calls $11

Nowy gracz, staty nie istotne, bo mam ok 100 rąk i się mocno zmieniają. Np. w trakcie rozgrywania tej ręki miał 21 WTSD, a na koniec sesji 30. Jednak generalnie wiem o nim, że gra 24/18 i normalnie odpuszcza do 3b. Call i call squeeza to nie jest premium, tylko najczęściej 55-TT, AJ,AQ,KQs. Rzadziej KJ,QJ,JT,QT. A sc w ogóle być nie powinno.

TURN ($45.25) K♥ 3♦ T♦ 9♥

Flop był nie najlepszy, ale jest taka masa drawów, że jak ma lepiej albo jak ma dobrego drawa to raisuje flopa OOP. Można więc czytać jego rękę łatwiej. Do zasięgu można mu dodać czasem AK, ale naprawdę rzadko.

Callnął flopa, więc range zmienia się na: KQ,KJ,QJ (jednak bez fd i backdoora, bo c/r najczęściej), TT (ale rzadko, bo c/r!!),AQ (?), JJ. AK mieć nie powinien, bo c/r!!
Turn jest bardzo zły dla jego range.

SB checks, Hero bets $28, SB calls $28

RIVER ($101) K♥ 3♦ T♦ 9♥ 8♦
Weeeeee, wszystko co mogło dla mnie wpadło. Mogę mieć seta, kolor, strita, 2 pary, AA. Za to nie mam tam AK,KQ,KJ jeśli betuję river.

SB checks, Hero bets $67.15 (AI), SB calls $67.15

SB shows J♥ K♣
(Pre 39%, Flop 86.6%, Turn 93.2%)

Hero shows A♠ 4♠
(Pre 61%, Flop 13.4%, Turn 6.8%)

SB wins $232

Masakra mówiąc w skrócie.

-------------------------------------------------------------------------------

Ok, pytaliście o książki. Powrzucam szybko, co czytałem i co uważam za dobre.
Tematy: samorozwój, filozofia, psychologia, biznes, pieniądze itp.

1.

To jest mega hit, ryje banię, ostrzegam.... _evil:

2.

Wiem, że prawie każdy z nas chce się rozwijać, uczyć, poprawiać swoje ciało, kondycje itd itp. Z tego co się orientuję to najlepszy poradnik, aby FROM 0 TO HERO!!!! Gorąco polecam. Nr 1 na mojej liście czytelniczej aktualnie.

3.

Mistrz perswazji w akcji, super dużo ciekawych przykładów jak działa słowo, jak działa umysł i przede wszystkim full konkret. Polecam sprawdzić autora.

4.

To czytam aktualnie. Świetne, autor pokazuje jak praktycznie dogadywać się z ludźmi lepiej w każdej sytuacji życiowej.

5.

To powyżej to cała seria książek Rich Dad. Po pierwsze jest to dobre, bo uczy myśleć jak przedsiębiorca. Po drugie dowiadujesz się więcej o biznesie, inwestycjach, mindsecie odpowiednim. Podejściu do pieniędzy, o stawianiu czoła przeciwnościom, wyszukiwaniu wyzwań. Dla wielu moich znajomych były one niezwykle odkrywcze.

6.

Podobny styl, co wyżej, ale dużo ciekawych rzeczy można się nauczyć. Wg mnie bardzo przydatne, uświadomisz sobie kilka rzeczy.

7.

Z innej beczki zupełnie. Dostałem tę książkę w prezencie, zacząłem czytać bez przekonania. A to balsam dla pokerzystów, wszystko o ego, o jego pozbyciu się i pracy nad sobą. Osho jest genialny.

8.

O emocjach, o zdrowiu emocjonalnym. Dla pokerzystów bardzo istotne.

9.

Kolejny wymiatacz :fdrink Brian Tracy.... to jedna z jego książek o planowaniu czasu i zwiększaniu efektywności. Ogólnie polecam wszystkie jego książki.

10.

11.

12.

13.

14.

Świetna pozycja dotycząca motywacji.

15.

Polecam, książka o Tobie. O tym jak się rozwijać.

16.

Filozofia, o życiu, o religii, o samorozwoju. Geniaaaaaalnaaa!!!!

17.

Tytuł mnie trochę odrzucał, ale bardzo dużo ciekawych rzeczy. Autor studiował to co robią, jak myślą i jak funkcjonują ludzie bardzo bogaci.

18.

O pieniądzach, o naszych dochodach. Jak je stworzyć, jak poprawiać itd.

Prosty przykład. Kasa z gry=1 źródło dochodów (mało stabilne) Rakeback=2 źródło dochodu (zależne ode mnie) Coach PS=3 źródło dochodów (bardzo stabilne) Coachingi=4 źródło dochodów (zależne od mojej wiedzy i umiejętności jej przekazywania) Biznes=5 źródło dochodów Szkolenia=6 źródło dochodów. Lyoness=7 źródło dochodów (mlm; kupujesz-dostajesz rb+kasa od zakupów ludzi, których tym zainteresowałeś).

Te są moje. Warto pomyśleć ile Ty masz.

19.

Jeśli myślisz, że wiesz co to jest determinacja...nie poznałeś jeszcze Hilla.

Ok, przepraszam, że fotki są różnej wielkości, ale zajęłoby mi 3x więcej czasu, aby to wyrównać. To są pierwsze pozycje, które przyszły mi do głowy, a spokojnie mógłbym dobić do setki.

Jeśli masz jakieś pytania, uwagi, chętnie odpowiem, polecę, odradzę itp.

Pozdrawiam

Faust00

Wielkie dzięki.

Właśnie takie książki lubię czytać najbardziej.

queristo

"Bogaty ojciec, biedny ojciec" - czytałem kiedyś fragmenty i zniechęciły mnie one do przeczytania całości. Sporo lania wody, mało konkretów. Przynajmniej takie odniosłem wrażenie.

hellYeahEnT

callnal to KJ bo wpadl draw ktory pewnie uwazal ze bedziesz gral cb T(bo tak gra wiekszosc) wiec wiedzial ze to dobra karta dla Ciebie na bluff oraz to ze nie wiedzial czy bedziesz value betowal np AK czy nawet AA na R a nie cb. <-- Ja bym dlatego zagral call :D

kropecka.....................

dziekoweczka Robmafie za booki :)

MaNTissS

Napisane przez hellYeahEnT
callnal to KJ bo wpadl draw ktory pewnie uwazal ze bedziesz gral cb T(bo tak gra wiekszosc) wiec wiedzial ze to dobra karta dla Ciebie na bluff oraz to ze nie wiedzial czy bedziesz value betowal np AK czy nawet AA na R a nie cb. <-- Ja bym dlatego zagral call :D

ja jak bym byl w jego spocie tez bym callnal (ale bym nie byl :P ). No ale wg mnie ta reka to jest easy x/f F i easy X/f turn z Twojej strony. Meh.. strzelasz 3 razy praktycznie w ciemno nie znajac dokladnie jego tendecji i rangu w dodatku bez equity. Tym bardziej ze z zasiegow ktore mu dajesz te slabsze rece mozesz wyfoldowac pozniej delayed cbetem ( a czasem dostaniesz od nich bluff raise i musisz sie zegnac z pula i tak) . Imo burning monies na nl100 :P