Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

AKo NL2

5 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
354 Wyświetlenia
vacacheck

PokerStars - $0.02 NL - Holdem - 7 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG+1: 107.5 BB (VPIP: 30.77, PFR: 15.38, 3Bet Preflop: 14.29, Hands: 26)
MP: 98 BB (VPIP: 0.00, PFR: 0.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 23)
CO: 55 BB (VPIP: 27.78, PFR: 25.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 37)
BTN: 45 BB (VPIP: 35.19, PFR: 7.41, 3Bet Preflop: 5.00, Hands: 56)
SB: 206 BB (VPIP: 22.99, PFR: 14.94, 3Bet Preflop: 7.14, Hands: 88)
BB: 106 BB (VPIP: 11.76, PFR: 11.76, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 18)
Hero (UTG): 71 BB

SB posts SB 0.5 BB, BB posts BB 1 BB

Pre Flop: (pot: 1.5 BB) Hero has K♠ A♣

Hero raises to 4 BB, fold, fold, fold, fold, SB calls 3.5 BB, fold

Flop: (9 BB, 2 players) T♥ 7♣ K♥
SB checks, Hero bets 4 BB, SB raises to 10 BB, Hero raises to 16 BB, SB raises to 36 BB, Hero raises to 67 BB and is all-in, SB calls 31 BB

Turn: (143 BB, 2 players) 8♣

River: (143 BB, 2 players) 2♥

Spoiler

SB shows K♣ T♣ (Two Pair, Kings and Tens) (Pre 29%, Flop 85%, Turn 93%)Hero shows K♠ A♣ (One Pair, Kings) (Pre 71%, Flop 15%, Turn 7%)SB wins 138 BB

Nie wiem, czy opcja grania tak agresywnie na gościa z takimi statami była odpowiednią strategią. Po flopie nie mógł mieć gotowego seta, co najwyżej 2 pary albo 3...Czy powinienem sfoldować?

Odpowiedz
Cytat
4 odpowiedzi
Zuberkw

Witam
Według mnie dobry bet preflop. Na flopie masz złe sizeningi. Po Twoim zagraniu za 1/2p. na flopie, przeciwnik mógł pomyśleć, że blefujesz tak małym podpiciem, dlatego mógł Cię 3betować (x2,5). Twój kolejny bet (4bet) jest zbyt mały(niski).
Przeciwnik jak najbardziej mógł mieć seta od flopa, jak i również 2 pary.
Stół przynosi również możliwość posiadania OE strita oraz draw do koloru, uważam, że jest niebezpieczny i nigdy nie poszedłbym taką drogą przebijania się na flopie, raczej rozciągnąłbym grę na kolejne ulice.
Ogólnie przeciwnik to typowy TAG, więc jak złapie, to będzie cisnąć.
Rozegrałbym to rozdanie w następujący sposób :
preflop jest OK
Na flopie po ch/ grałbym 3/4p. jeśli przeciwnik się odwinie, grałbym bezpiecznie call, bo możesz już być z tyłu.
Na turnie załóżmy po zagraniu przeciwnika bet 3/4p. grałbym różnie, załóżmy 50% call, 50% pas
Na river jeśli nie odpuszcza i kontynuuje agresje, to easy zrzucam, tym bardziej, że spada do koloru.
Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Zorodan

Po pierwsze jakim grasz stylem short czy big stack?
To dość ważne zważywszy na dalsze postępowanie.
W rozdaniu masz za dużo BB, żeby nazwać to grą short, ale jednocześnie masz zbyt mało BB, żeby nazwać ją big stack. A zatem jaka ona jest? Warto, żebyś zaznajomił się z artykułami dotyczącymi tych dwóch stylów, to ułatwi Ci znacząco podejmowanie tego typu decyzji.
No ale już, wróćmy do rozdania.
Preflop: dobrze, nie trzeba komentować

Ustalmy range przeciwnika. Jak dla mnie może mieć coś w stylu: AJo-ATo, ATs-A8s, KQo, KJs-K9s, KJo-KTo, QJs-QTs, QJo, JTs, i 99-22
Po tej niewielkiej próbce widać, że w przypadku mocniejszych rąk raczej gra agresywnie, tym bardziej, że mamy nad przeciwnikiem pozycję.
Można oczywiście rozszerzyć range o T9s, 98s, wszystko zależy jakie miałeś notatki nt. rangu oponenta. Ale ustalmy ten, który ja bym na szybko wyznaczył.
Na preflopie mamy jakieś 61%/39% rywala
Flop:Trafiłeś TPTK gramy agresywnie to zrozumiałe, co zrobić na raise przeciwnika?
Gdyby zostawić range przeciwnika to w 77% wygrywamy, dlatego uważam, że stackujemy się z przeciwnikiem.
Trzeba jednak nadmienić, że to jest najniższy limit i nie ma co się zagłębiać bardziej szczegółowo. Można oczywiście wyeliminować niektóre ręce z którymi by nie grał, jak chociażby niskie pary, ale w większości tych rąk będzie grał, co oznacza naszą korzyść. Masz mocną rękę i z mocną ręką dążymy do showdownu. Poczytaj również artykułów dot. wysokości zakładów, albowiem twój 3-bet jest znacząco zbyt niski. C-bet może być, choć można by nieco więcej około 60-65% wysokości stacka. Zawsze staraj sobie rozplanować swoim stackiem, aby Twoje zakłady na poszczególnych steatach były wystarczająco wysokie. W przeciwnym razie dasz zbyt wysokie pot-oddsy flush drawom i innym równie silnym układom.
Jednakże polecam wybrać jednej ze stylów, bowiem w przypadku short stack nie zastanawiamy się ani chwili i atakujemy, w przypadku big stack można spróbować zagrać bezpieczniej po prostu sprawdzając przeciwnika na flopie i zobaczyć jak zachowa się na turnie.
Pozdrawiam
EDIT: załączam linki do artykułów:
Short stack
Big stack
EDIT2:
Niestety szukałem, ale nie widzę artykułu dot. wysokości zakładów, a z tego co pamiętam kiedyś go czytałem, ale może moderator pomoże?

Odpowiedz
Cytat
vacacheck

Zuberkw

dzięki za ocenę i od razu przepraszam, czasem mam jeszcze problem ze słownictwem. Nie chodziło mi o seta, a jedynie o jakiś mocny układ (strit, kolor). Seta to on mógł mieć i to wielce prawdopodobne w przypadku takich graczy i właśnie nad tym się mocno zastanawiałem.

Czy cbet na 1/2 puli rzeczywiście jest zbyt mały? W sumie zawsze taki gram. Nawet jeśli nic nie trafiłem na flopie.W statach mam prawie zawsze Cbet 60-100. Zazwyczaj jest to bluff, bo nie zawsze trafiam, ale jak narazie jest to jedyny bluff, który często zagrywam na tym limicie. Jeśli przeciwnki odpowiada mi na takiego cbeta (1/2 puli) agresją, a ja nic nie trafiłem, to odpuszczam. No chyba że jest to fish.

Zorodan,

Dzięki za ocenę!

jestem właśnie na etapie szukania swojej strategii, czasem gram short czasem big. W tym wypadku grałem short, ale coś podczas konwersji ze statami się podziało .Miałem 80 BB.

Zgadzam się ze sizing u mnie jeszcze leży...gdzieś też czytałem o tym artykuł, ale ile w głowie zostało to swoją drogą. Poszperam i się podszkolę.

W tym wypadku, wydaję się mi, że jeśli zagrałbym mocniejszego 3beta, gościu tak chętnie nie wsunąłby all ina, myśląc, że to ja trafiłem seta.

Jestem właśnie po kilku zagraniach, gdzie wdałem się w bardzo agresywną grę z TAGami i nie wyszedłem na tym zbytnio profitowi...ręka powyżej jest tego najlepszym przykładem. Chociaż z drugiej strony, nie wiem, czy umiałbym sfoldować taką reke nawet gdyby przeczekał flopa i w miarę łągodnie doszedł do rivera

Jeszcze raz dzięki za ocenę i pomoc! Jestem Wam bardzo wdzięczny .

Odpowiedz
Cytat
dareczko24

Po jego 4becie na flopie zastanowiłbym się z jakimi rękoma z jego caling rangu on w ten sposób gra z KQ ? KJ ? AX ? niskie i średnie parki ? Nie wygląda na jakiegoś maniaka więc on tu tak może zagrać min 2 pary seta 77 i być moze zamnknie oczy i zagra A7h i ewentualnie Asy które raczej wykluczamy z racji rozegrania preflop.

Odpowiedz
Cytat