Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL2 -> NL5

12 Posty
5 Użytkownicy
2 Reakcje
312 Wyświetlenia
panedek

Witam,
Zakładam bloga, żeby wygrać bluzę od PS, a może i przy okazji przeskoczyć jakieś limity. W konkursie cele mają być wyznaczone do 28.02. To nawet dobrze-łatwiej będzie mieć nad nimi kontrole.
Ok. Z tego co wiem o stawianiu sobie celów i ich formułowaniu, cele powinny być:

[*] proste- jasno określone, nie sprawiające kłopotu, żeby je zrozumieć i nie pozostawiające miejsca na dowolna interpretacje,
[*] mierzalne- takie, żeby dało się zmierzyć liczbowo, w jakim stopniu cel został wykonany,
[*] osiągalne- czyli możliwe do osiągnięcia. cele które są nie osiągalne podkopują chęć i motywacje do mierzenia się z nimi,
[*] ambitne- muszą stanowić krok do przodu, dla osoby która je realizuje,
[*] określony w czasie- powinien mieć określony horyzont czasowy w jakim chcemy go osiągnąć.

Biorąc po uwagę wszystko powyższe, moje cele do końca lutego to:

1. W każdym tygodniu rozegrać 14500 rąk,
2. W każdym tygodniu obejrzeć dwa filmy szkoleniowe. Wkręciłem się w produkcje muckinfelli. Co prawda w temacie z jego oferta treningową odchodzi ostatnio dobry hate, ale do mnie jego podejście do treningu trafia. Nie zamula, ma spoko głos, dowiaduje sie nowych rzeczy no i widzę efekty w mojej grze-jeśli aktualnie nie tiltuje,
3. Jako że do tej pory raczej olewałem forum oceny rozdań, to moim trzecim celem będzie, na początku każdego tygodnia wrzucenie siedmiu najbardziej problematycznych rozdań z tygodnia poprzedniego.

Biorąc pod uwagę, że przy mojej przygodzie blogowo/pokerowej takie podejście ma miejsce pierwszy raz, to na początku każdego tygodnia będę przeprowadzał rewizje postawionych sobie celów. Czy nie są zbyt trudne/łatwe do osiągnięcia itd. Nie chciałem też stawiać sobie celów na wyniki tj. ileś bb/100, czy przejście limitów, bo nie chce grać zbyt result oreinted. Wydaje mi się, że jeśli będę grał swoje to wyniki przyjdę same.

Aktualnie mam w BR ok. 50$ więc zaczynam od NL2. Czas start.

Odpowiedz
Cytat
11 odpowiedzi
Skibcio

panedek jak tam idzie wykonywanie celów? Może wstawiłbyś jakieś rozdania na bloga :thinking:

Odpowiedz
Cytat
panedek

Yo,
Od poczatku tygodnia, realizacja szla zgodnie z planem.. dopoki we wtorek padl mi system. Nie robilem do tej pory zadnych backupow, zadnego zgrywania bazy na dysk zewnetrzny. Nawet nie mialem wersji instalacyjnej windowsa. No nic. Cala historia z HM psu w dupe. Wszystkie ustawienia HUDa i POPupow, zdefiniowane zasiegi w equilabie, notatki z treningow.. Masakra.
Samo stawianie nowego systemu to kolejna historia. Tak czy owak ostatecznie z tematem uporalem sie wczoraj w nocy.

Jesli chodzi o postep w realizacji celow w tym tygodniu, w poniedzialek i wtorek zagralem lacznie ok 5500 rak. Dzis ok 2500, co w sumie daje 8000. Czyli wedlug zalozen powinienem dograc 6500 w dwa dni, plus obejrzec dwie produkcje. Calosc by mi zajela ok 10,5h. Hmm.. jakbym powiedzial mojej dziewczynie, ze zamierzam poswiecic ponad 10h na poksa w trakcie weekendu, to by mi chyba glowe urwala. Nie ma opcji.
Troche dzis kombinowalem jakby tu ugryzc temat, zeby bylo dobrze i postanowilem, ze dogram jeszxze 2000 rak i obejrze jeden filmik. Da mi to realizacje celow nr 1 i 2 na poziomie 50%. Bede musial nadrabiac w przyszlym tygodniu, ale styczen bedzie zrobiony (jak nie bedzie wiecej niespodzianek). Co do celu nr 3. Z dzisiejszej sesji zaznaczylem tylko jedno rozdanie, wiec potrzebuje jeszcze cztery do poniedzialku. No zobaczymy jak bedzie szlo.

Swoja droga cala ta sytuacja z systemem dala mi do myslenia o zabezpieczaniu danych na wypadek tego typu wygarzen. Nie wczytywalem sie jeszcze w temat, ale tak sobie mysle ze moze ktos z was uzytkownikow/moderatorow forum mial podobna przygode i wyciagnal jakies ciekawe wnioski, moze polecic dobre rozwiazania?

Odpowiedz
Cytat
KKNDxtreme

:f_drink:

Odpowiedz
Cytat
Michail00

Napisane przez panedek
Swoja droga cala ta sytuacja z systemem dala mi do myslenia o zabezpieczaniu danych na wypadek tego typu wygarzen. Nie wczytywalem sie jeszcze w temat, ale tak sobie mysle ze moze ktos z was uzytkownikow/moderatorow forum mial podobna przygode i wyciagnal jakies ciekawe wnioski, moze polecic dobre rozwiazania?

Możesz zainstalować Google Drive, Sky drive, dropbox żeby trzymać tam dokumenty, notatki, zdjęcia i z equilaba zasięgi bez problemu znajdziesz odpowiedni plik czy beckup HM albo nawet pojedyncze POPy. Windows na pendrive i system stawiasz ze wszystkim w max 2 godziny albo i krócej.

Odpowiedz
Cytat
7WaysToWin

ludzie dzielą się na tych, którzy robią backupy i tych, którzy będą je robić :f_drink:
sam korzystam z Dysku Google i polecam. 15GB na dane, jeśli nie zamierzasz tam trzymać nic więcej niż baza/popupy/notatki - na luzie Ci wystarczy.

Odpowiedz
Cytat
panedek

Minął pierwszy tydzień mojego challenge'u. Przyszła pora na rewizje celów.
Jak pisałem wcześniej nie udało się zrealizować tygodniowych celów. Ugrałem 4700 rąk plus 5500 z początku tygodnia, których nie jestem w stanie pokazać. Razem nieco ponad 10000. Postanowiłem, że oleje te 5500 i wrzucę je w swój gap, który muszę odrobić. Czyli w tym tygodniu powinienem zrobić 24300, żeby cel numer jeden szedł zgodnie z planem. Dam radę.
Cel numer dwa. Filmy. Gap z filmów odrobię w przyszłym tygodniu. Nie będę musiał nadganiać rozdań i skupie się na oglądaniu.
No i numer trzy. W tym tygodniu wrzuciłem cztery ręce na forum. Mimo wszystko wydaje mi się, że cel pięciu rozdań tygodniowo jest mało ambitny. Nie dałem radę znaleźć pięciu, bo... mam czysta bazę. Ale od tego tygodnia ustalam, że dziesięć rąk do oceny to dobra liczba.

Poniżej wrzuciłem kilka rąk do rozkminy. have fun.
1.

Spoiler

BTN: $4.18 - VPIP: 21, PFR: 15, 3B: 0, AF: 1,0, Hands: 48
SB: $2.06 - VPIP: 37, PFR: 20, 3B: 13, AF: 3,7, Hands: 30
BB: $2.00 - VPIP: 50, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 2
Hero (UTG): $7.30
MP: $2.71 - VPIP: 29, PFR: 24, 3B: 13, AF: 1,0, Hands: 38
CO: $2.52 - VPIP: 22, PFR: 22, 3B: 10, AF: 0,0, Hands: 59

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with Q :club: Q :diamond:
Hero raises to $0.06, MP raises to $0.20, 2 folds, SB calls $0.19, 1 fold, Hero calls $0.14

Flop: ($0.62) T :heart: 9 :spade: 9 :diamond: (3 players)
SB bets $0.24, Hero calls $0.24, MP calls $0.24

Turn: ($1.34) 6 :spade: (3 players)
SB bets $0.64, Hero calls $0.64, MP folds

River: ($2.62) 3 :club: (2 players)
SB bets $0.98, Hero calls $0.98

2.

Spoiler

Hero (BTN): $5.28
SB: $1.98 - VPIP: 16, PFR: 10, 3B: 4, AF: 1,0, Hands: 68
BB: $2.00 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 2
UTG: $4.44 - VPIP: 29, PFR: 29, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 7
MP: $2.20 - VPIP: 33, PFR: 11, 3B: 0, AF: 1,0, Hands: 18
CO: $1.97 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 2

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with K :heart: Q :heart:
UTG raises to $0.06, MP calls $0.06, 1 fold, Hero calls $0.06, 2 folds

Flop: ($0.21) T :spade: K :club: 5 :club: (3 players)
UTG checks, MP checks, Hero bets $0.14, UTG raises to $0.34, MP folds, Hero calls $0.20

Turn: ($0.89) Q :spade: (2 players)
UTG bets $0.52, Hero calls $0.52

River: ($1.93) 8 :heart: (2 players)
UTG bets $2.16, Hero ???

3. stakujecie AKo na UTG vs. BB 3bet?

Spoiler

BTN: $1.88 - VPIP: 18, PFR: 13, 3B: 8, AF: 0,0, Hands: 38
SB: $1.86 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 1
BB: $2.12 - VPIP: 8, PFR: 8, 3B: 20, AF: 0,0, Hands: 13
Hero (UTG): $4.58
MP: $3.22 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 2
CO: $1.87 - VPIP: 9, PFR: 9, 3B: 13, AF: 2,0, Hands: 43

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with K :heart: A :diamond:
Hero raises to $0.06, 4 folds, BB raises to $0.19, Hero calls $0.13

Flop: ($0.39) A :heart: 6 :club: 8 :heart: (2 players)
BB bets $0.20, Hero calls $0.20

Turn: ($0.79) T :heart: (2 players)
BB bets $0.52, Hero calls $0.52

River: ($1.83) 9 :heart: (2 players)
BB bets $1.21, Hero calls $1.21

4. zabijaja mnie takie akcje na river

Spoiler

BTN: $2.01 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 2,3, Hands: 111
SB: $2.75 - VPIP: 22, PFR: 16, 3B: 8, AF: 0,0, Hands: 37
BB: $1.97 - VPIP: 21, PFR: 13, 3B: 10, AF: 1,7, Hands: 56
UTG: $1.89 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 7
MP: $3.88 - VPIP: 33, PFR: 26, 3B: 14, AF: 0,8, Hands: 27
Hero (CO): $4.85

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with K :spade: K :heart:
1 fold, MP raises to $0.06, Hero raises to $0.18, 3 folds, MP calls $0.12

Flop: ($0.39) 3 :diamond: J :spade: T :spade: (2 players)
MP checks, Hero bets $0.26, MP calls $0.26

Turn: ($0.91) T :diamond: (2 players)
MP checks, Hero bets $0.52, MP calls $0.52

River: ($1.95) 7 :diamond: (2 players)
MP bets $1.25, Hero ???

5.

Spoiler

BTN: $2.02 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 4
SB: $0.58 - VPIP: 100, PFR: 0, 3B: 0, AF: 2,0, Hands: 1
BB: $2.02 - VPIP: 25, PFR: 19, 3B: 29, AF: 0,7, Hands: 16
UTG: $2.00 - VPIP: 9, PFR: 9, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 33
MP: $4.66 - VPIP: 21, PFR: 17, 3B: 7, AF: 0,0, Hands: 53
Hero (CO): $3.10

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with A :club: A :heart:
2 folds, Hero raises to $0.06, 1 fold, SB calls $0.05, BB calls $0.04

Flop: ($0.18) 9 :heart: 3 :spade: J :heart: (3 players)
SB bets $0.04, BB calls $0.04, Hero raises to $0.18, SB calls $0.14, BB calls $0.14

Turn: ($0.72) 2 :spade: (3 players)
SB bets $0.34, BB calls $0.34, Hero calls $0.34

River: ($1.74) 7 :spade: (3 players)
BB bets $1.44, Hero ???

btw.. jak wrzucić screen wykresu na bloga? Tak żeby ładnie wyglądał?

Odpowiedz
Cytat
panedek

Jestem w połowie tygodnia i postanowiłem rzucić okiem na swój wykres, żeby skontrolować jak idzie realizacja moich tygodniowych celów. Ale nie o tym chciałem.
Po rozegraniu całkiem sporej, biorąc pod uwage moje dotychczasowe wyniki, ilości rąk jestem w zasadzie break even. No może nie break even, ale "gniote" NL2 w tempie 4bb/100. Wiadomo, trafiałem na mase magic rivers itd ale i tak nie jestem pocieszony. Liczyłem na cos w okolicach 10bb.
Anyways.. to co mnie mega cieszy to fakt, że widzę poprawę w mojej głowie. Pomimo dziwnych akcji, dziwnych SD, innych dziwnych rzeczy, ani razu nie wpadłem na pomysł, żeby z 5BI shotować NL10. No i od początku prowadzenia bloga, tylko raz zwyzywałem innego gracza. Dla mnie to sukces-serio.

Wracając do mojego szalonego wykresu. Filtrowałem dziś swoje akcje pre i postflop i wszystko wygląda.. super? W takim razie pytanie do tych ogarniających-jakie zakładacie filtry, żeby wychwycić swoje leaki, w momencie kiedy najwięcej kasy przegrywacie na czerwonej lini?

szalony limit

Spoiler

BTN: $1.42 - VPIP: 42, PFR: 25, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 12
SB: $1.98 - VPIP: 0, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0,0, Hands: 3
Hero (BB): $5.30
UTG: $2.93 - VPIP: 25, PFR: 13, 3B: 0, AF: 1,0, Hands: 16
MP: $1.58 - VPIP: 21, PFR: 14, 3B: 0, AF: 5,0, Hands: 14
CO: $1.25 - VPIP: 38, PFR: 29, 3B: 0, AF: 2,0, Hands: 21

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with A :diamond: K :club:
1 fold, MP calls $0.02, CO raises to $0.08, 2 folds, Hero raises to $0.26, 1 fold, CO raises to $1.25, Hero calls $0.99

Flop: ($2.53) J :spade: K :heart: J :heart: (2 players)

Turn: ($2.53) 9 :diamond: (2 players)

River: ($2.53) J :club: (2 players)

Final Pot: $2.53
Hero shows A :diamond: K :club:
CO shows J :diamond: T :diamond:
CO wins $2.44
(Rake: $0.09)

Odpowiedz
Cytat
panedek
Odpowiedz
Cytat
panedek

Pora na małe podsumowanie realizacji celów.

Jeśli chodzi o ilość rozegranych rąk, przez pierwsze dwa tygodnie prowadzenia bloga rozegrałem trochę ponad 23k rozdań. Biorąc pod uwagę założony target 14,5k/tyg wychodzi na to, że mam zaległości niecałe 5k. To niedużo, do odrobienia.
Filmy.. no z filmami i edukacją jest miernie. Tłumacze to sobie koniecznością ustawiania HM po formacie dysku, ale nie zmienia to faktu, że chce mieć temat zapięty na 100% na koniec całej konkursowej akcji. Anyways, film obejrzałem jeden, czym skończyłem całą serie "guilty of stealing". Jest w tym jeden plus. To "obejrzenie" to było takie obejrzenie na 100%-notatki, nowe popupy itd. Widzę, że filmy zajmują mase czasu. Tym bardziej niepokoi zaległość trzech do odrobienia.
Forum oceny rąk. Tutaj jest bangla. 11 wrzuconych na 10 planowanych. Słabo tylko, że w zasadzie większość spotów gram vs. unki bo na tą chwile mam w sumie niecałe 30k rąk.

Co do samej gierki i wyników. No szału nie ma. Tak jak pisałem wcześniej czerwona linia mnie zabija. Czytałem, że na tych stawkach trzeba ją po prostu olać. Sam zauważyłem, że można sobie grać 13/11 a mając nutsy mega często dostać akcje i profit będzie robił się sam, ale uznałem że chce od samego początku grać bardziej fancy, żeby niewielkim kosztem robić sobie wstęp na ewentualne wyższe stawki. Zamierzam posiedzieć jutro nad HM i rozkminić skąd ta czerwona tyle w dół i jeśli uda mi się wyłapać leaka, to dobiorę sobie pod to jakąś nową serie pokerowych produkcji edukacyjnych.

Poniżej wykres z pierwszych dwóch tygodni gry

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
panedek

Yo,
W ostatnim tygodniu zacząłem trochę ogarniać temat tej nieszczęsnej czerwonej linii. W polskiej sekcji filmy szkoleniowe dot. red line są dopiero od platyny, więc ogarnąłem sobie serie "red line rampage" z brytyjskiego PS. Łyknąłem wszystkie cztery filmy i ruszyłem w bój na stoliki. No i moja red line zaczęła układać się idealnie poziomo.. tak idealnie poziomo jak moje blue line. Otóż podjarany, że teraz już będzie dobrze zacząłem na siłę szukać spotów do pociągnięcia non showdown do góry.
Anyways wkręcając się w temat jeszcze głębiej rozkminiłem, że red line jest na lekkim plusie na każdej pozycji oprócz blindów. I fakt gra z blindów u mnie jest z dupy. Sam winrate jest jeszcze bardziej z dupy, ok. -30bb/100 na SB i BB. Z tego co czytałem sensowny winrate na blindach to ok -15bb/100. Także tak. Filmy o grze na blindach nie są już tylko od platyny, także w tym tygodniu cisnę "obronę blindów" rushera.
Skoro już jestem przy celu nr 2 i mam akurat dzień rewizji celów, to doszedłem do wniosku, że sformułowanie celu 2 filmy/tydzień jest złe. Niektóre filmy trwaja ok. 2h a inne 40min. Więc cel numer dwa brzmi: 2h filmów/tyg. btw.. mam już tylko jeden film zaległy więc żeby odrobić to w totalu w tym tygodniu będą 3h.

Co do celu pierwszego. Gap nierozegranych rąk z pierwszego tygodnia powoli odrabiam. W zeszłym tygodniu ponad 16700, czyli 2200 ponad cel, co daje niecałe 3000 do odrobienia.
Pod koniec tygodnia zrobiłem shota na NL5 i jak na razie okazał się udany, więc teraz będę grał regularnie na tym limicie.

Cel numer trzy ilość rąk na forum oceny rozdań jak co tydzień 100%. Tylko ten brak szerokiej bazy nieco denerwuje. Kiedyś na forum było coś takiego, że można było kupować/wymieniać się rękoma. Nie mogę tego znaleźć. Nie wiece czy jest jeszcze ten dział?

W spoilerze wykres z ostatniego tygodnia.

Spoiler

Podsumowując wszystko idzie dobrze i nie sądzę żebym nie dał rady osiągnąć założonego celu przed końcem lutego. Dodatkowo widzę, że pisanie bloga bardzo dobrze działa na mój mindset i podejście do gry/nauki. W sumie dwa razy pocisnąłem innym graczom. Ostatnio kiedy przegrałem dwa AI pod rząd(KK vs. flopnięty kolor z T6 w ręku i FH vs. FH) a całą sesje zakończyłem wynikiem -5BI pod EV.

Odpowiedz
Cytat
Skibcio

Działu targowiska nie ma od dawna na PokerStrategy.com, za dużo było tam "wałków". Do tego na poker roomie, na którym grasz nie można wymieniać się historią rozdań ;)

Jaka zmiana stylu gry w okolicy 15k rąk :O

Odnośnie pozycji to w standardzie na utg, mp, co, btn masz winrate 0bb/100, na sb -50bb/100h a na bb trochę poniżej -100bb/100h (bo zawsze pojawi się jakiś walk).

Odpowiedz
Cytat