Napisane przez blackbarteq
Pogubiłem się.
To w końcu, która tabelkę stosujemy do kradzieży z SB we wczesnej fazie?Mamy dwie:
- jedna z open range dla BU i SB
- druga to ręce niebieskie z tabeli dla "obrony blindow"
zakres o który pytasz to:

Napisane przez blackbarteq
Pogubiłem się.
To w końcu, która tabelkę stosujemy do kradzieży z SB we wczesnej fazie?Mamy dwie:
- jedna z open range dla BU i SB
- druga to ręce niebieskie z tabeli dla "obrony blindow"
zakres o który pytasz to:

Tu kolega chyba rzeczywiście zauważył pewną nieścisłość, bo w takim razie czym są niebieskie ręce z tej tabelki:
?
Przed tabelką jest: "Obronę blindów proponuję stosować z poniższym zakresem:",
natomiast pod tabelką:
"Niebieskie ręce są to ręce które rozgrywamy kiedy nikt przed name jeszcze nie podbił. Strategia ta nie dotyczy gry na big blindzie.
Czerwone ręce są to bardzo silne układy, które rozgrywamy w następujący sposób:
... jeśli nikt nie podbił przed nami.
... jeśli ktoś przed name zlimpował.
... jeśli ktoś przed nami podbił będziemy go przebijali grając przebicie 2,5 raza do wysokości podbicia przeciwnika.
Żółte ręce dotyczą obrony blindów. Te ręce będą dobre do zagrania call w momencie kiedy zobaczymy podbicie na pozycji BU lub SB. "
Dziękuje za wzmiankę DominXTC, faktycznie nie do końca starannie to opisałem, aczkolwiek tabelka o której wspomniałeś obejmuje ręce do obrony Big Blinda.
Turnieje MTT: późna faza
Na tej lekcji nauczycie się jak grać w fazie bubble, rozgrywać ręce w późnej fazie, dostać się na stół finałowy i najważniejsze: jak wygrać turniej MTT.
Miejsca płatne
Aby dostać się do miejsc płatnych najpierw musimy przejść przez fazę bubble. W tym etapie istnieje mały procent graczy, dla których odpadnięcie nie ma znaczenia. Z tego powodu często będziemy wywierali presję oraz starali się rozgrywać szersze zakresy.
Dostosowanie się do fazy bubble
W fazie bubble zobaczymy, że gracze z niewielkimi stackami grają bardzo tight I wykorzystują swój timebank aby jak najdłużej podejmować decyzje. Pamiętaj aby atakować przeciwników, którzy przy stole grają pasywnego pokera.
Jeśli jesteśmy bigstackami możemy próbować wywierać presję na mniejszych stackach. Oznacza to otwieranie szerszego zakresu a gdy gracze mają mniej niż 10 BB zagrywanie All In preflop z późnych pozycji. Wielu graczy będzie pasowało praktycznie wszystko oprócz nutowych układów tylko po to aby dostać się do miejsc płatnych.
Granie na shortstacku wymaga od nas cierpliwości. Big stacki wywierają presję a my staramy się grać bardziej tight niż zazwyczaj. Nie rozgrywaj słabszych układów, staraj się stosować pasywną taktykę i nie otwierać lub All inować słabszej części swojego range’u.
Faza bubble kończy się w momencie kiedy gracze wchodzą do ITM (kasy). Wtedy wracamy do naszej standardowej gry.
12 graczy left: wywieraj presję na pozostałych graczach.
Kiedy w turnieju zostaje 12 graczy jesteśmy w etapie kiedy zostają 2 stoły po 6 graczy na każdym z nich. Jest to moment kiedy zaczyna się najważniejszy etap gry o zwycięstwo w turnieju. Właśnie w tym momencie okaże się kto wygra najwięcej pieniędzy i zajmie topowe miejsca. Ważne aby dobrze dostosować swoją grę do przeskoków w kasie za poszczególne miejsca.
Najważniejszym elementem jest ocenienie kto jest shortstackiem a kto bigstackiem na stole. Nie powinniśmy ryzykować stacka z graczami którzy pokrywają naszą liczbę żetonów. Możemy jednak próbować wywierać Presję na shortstackach, ponieważ nie będą chcieli oni odpaść z turnieju. Istotne jest jednak aby dobierać swój zakres w taki sposób by po otwarciu móc sprawdzić All Ina od dużo mniejszych stacków.
Jeśli big stack lub przeciwnik z podobną ilością żetonów do Ciebie ma nad Tobą pozycję powinniśmy być bardziej ostrożni przy otwieraniu rąk szczególnie z wczesnych pozycji
Omówmy zakresy jakie będziemy otwierali w takiej sytuacji.
UTG do MP1:

MP2 do CO:

BU i SB:

BB:

Stół finałowy: mniej graczy, więcej akcji
Jeśli dostaniemy się na stół finałowy nasza gra będzie zależała od dwóch czynników.
Ilu graczy pozostało?
Jaką zajmujemy pozycję w turnieju?
Ważnym jest aby ponownie wywierać presję na mniejszych stackach I uważać na konfrontację z bigstackami. To właśnie pozycja w turnieju mówi kto może wywierać presję na innych graczach.
Heads up: czas na wygranie turnieju!
W heads upie rozpoczynamy przebijać dużo częściej I staramy się odszukać słabości naszego oponenta. Dostosuj grę do gry przeciwnika i postaraj się wykorzystać jego błędy. Do gry w Heads upie możesz posłużyć się poniższym zakresem.
Push

Call

Zielone: ręce offsuited
Pomarańczowe: ręce w kolorze
Niebieskie: pocket pary
Liczby w tabeli pokazują liczbę big blindów z jakimi możemy zagrać bądź sprawdzić all ina.
Obniżenie wariancji: robienie deala
Na stole finałowym często będziesz pytany przez innych graczy o zrobienie deala. Czy Deal może być opłacalny zależy od paru kwestii.
Przy robieniu deala należy rozróżnić:
- chip count deal
- ICM deal
Chip count deal jest standardową metodą podziału puli I najbardziej profitową kiedy jesteś chip leaderem turnieju. Kalkulacja zależy od wielkości stacków.
ICM deal jest opłacalny dla graczy na short stacku którzy otrzymają tutaj więcej pieniędzy niż przy podziale chip count.
Witam, Obejrzałem Twoje lekcje i przestudiowałem ten artykuł. Moja gra sie sporo poprawiła w ostatnim czasie i zaczynam coś iść do przodu:) Mam nadzieje że nagrasz jeszcze jakieś materiały ? Są bardzo przejrzyste i zrozumiałe.
Napisane przez kumi8787
Witam, Obejrzałem Twoje lekcje i przestudiowałem ten artykuł. Moja gra sie sporo poprawiła w ostatnim czasie i zaczynam coś iść do przodu:) Mam nadzieje że nagrasz jeszcze jakieś materiały ? Są bardzo przejrzyste i zrozumiałe.
cieszę się bardzo że materiały dobrze posłużyły,
mam nadzieję że przyczynię się na dłuższą metę do dalszego pokerowego rozwoju ![]()
Również mam taką nadzieję, szczegóły niebawem
Maikel a są jakieś materiały dotyczące huda do mtt? Przeniosłem się z zooma na mtt i zauważyłem ze mój rozbudowany hud jest nie przydatny w mtt gdzie mam max po 100 h na ludzi.
Materiał o HUDzie pojawi się niebawem w angielskiej społeczności, być może i w naszym języku także, skoro jest takie zainteresowanie
mam pytanie do trenera co mysli o tabelkach push or fold wg ksiazki kill everyone. nie posługujemy się tam BB tylko "M" , a dokładniej CSI (Chip status index) . dla ułatwienia oblicza się tez tzw power number wg pozycji, siły ręki i własnie M. osobiscie bardzo mi przypasowała taka koncepcja jezeli chodzi o szybkosc nauki opłacalnosc zagran itp. mam tez wątpliwosc co do pushowania za 15bb itp. Generalnie wygląda to dosyc słabo, raczej przeciwnicy nie będą się tam spodziewali monsterów i łatwiej będzie im dostosowac odpowiedni range do calla. raisowanie natomiast np z rękami typu AJs+ 88+ KQs UTG pozwala nam zaimplikowac 3bet lub push od słabszych rąk. pushując za tak duzo często dostaniemy call TYLKo od lepszych. wydaje mi się tez dosyc wazne rozróżnienie gdy są ante i gdy ich nie ma.
Hej mam pytanie jakiej strategi używać w turniejach NASH czy ICM? Obu ? O co dokładnie kaman na chlopski rozum?
Napisane przez WASU86
Hej mam pytanie jakiej strategi używać w turniejach NASH czy ICM? Obu ? O co dokładnie kaman na chlopski rozum?
Co rozumiesz przez strategie NASH :)? ICM używasz w turniejach jednostołowych (STT) i na stoliku finałowym w większych turniejach (MTT), w MTT przed stolikiem finałowym grasz według chip EV. Natomiast tablice Nasha służą do gry heads up, czyli do gry jeden na jednego.
Dzięki @DominXTC, jakie oprogramowanie polecasz do każdego etapu ?
FT MTT, standardowa gra do FT w MTT
Napisane przez DominXTC
Napisane przez WASU86
Hej mam pytanie jakiej strategi używać w turniejach NASH czy ICM? Obu ? O co dokładnie kaman na chlopski rozum?Co rozumiesz przez strategie NASH :)? ICM używasz w turniejach jednostołowych (STT) i na stoliku finałowym w większych turniejach (MTT), w MTT przed stolikiem finałowym grasz według chip EV. Natomiast tablice Nasha służą do gry heads up, czyli do gry jeden na jednego.
nie do konca masz racje. ICM ma zastosowanie w kazdej fazie turnieju - odchylenia od chip-EV sa oczywiscie najwieksze na FT/bubblu turnieju, ale mozna tez to wyliczyc dla wiekszej ilosci pozostalych graczy (skomplikowana sprawa). W duzych turniejach (jak np scoopy) ICM gra duza role juz przy XX left, a nie tylko na FT, bo juz tam payjumpy w stosunku do BI sa calkiem duze.
Co do Nasha to oczywiscie mozna zastosowac do gry HU - ale tez nie tylko... Nash Equilibrium mozna wyliczyc tez dla wiekszej ilosci graczy niz 2 (oczywiscie bardziej skomplikowane)