, ale skoro ja nie zaliczam sie do tych osob to musze na zajebistosc zapracowac
i dlatego
Na poczatek pytanie: po co chce cos zmieniac/ulepszac?
Chce utrzymywac sie z pokera, ale skoro nie leca przy tym lata pracy to trzeba zarobic tyle, zeby cos jeszcze odlozyc na pozniej. Na mikro stawkach bedzie to trudne, a byc moze niemozliwe, dlatego...
Cele:
Najwazniejsze to do konca roku 2015, czyli w 7 miesiecy musze opanowac i utrwalic wiedze potrzbna do gry nl50+ i dobrze byloby, gdybym osiagal tam dodatni winrate, mile widziane 5bb/100.
Dodatkowo na koniec 2015 musze przygotowac i opracowac plan potrzebny do zdobycia Supernovy w 2016 i w koncu dobrego rb, stad min nl50 w ramach tegorocznych przygotowan, oraz okreslic kolejny limit do podboju.
Sposoby na osiagniecie nl50+:
(pasujace punkty beda zapozyczone z filmu i ewentualnie rozwiniete)
1. Spisz na kartce czego chcesz
Cel: wyznaczyc punkt, ktory chce osiagnac i spisac sposoby potrzebne do realizacji
Narazie mam watpliwosci czy ta metoda dziala, a nawet wydawalo mi sie to glupie, nawet dziecinne kiedy slyszalem o tym pierwszy raz, pomyslalem ze jak ktos wie czego chce to nie musi tego nigdzie spisywac tylko dzialac, ale uznalem ze czemu mialbym nie sprobowac. Ktos kto gra duzo wyzej niz ja mowi, ze to pomoze, wiec poporostu to zrobie. Nie uzyje kartki, ale bloga. Nie wiem czy to ma znaczenie, ale moze ktos wezmie ze mnie przyklad i na koniec roku razem sprawdzimy efekty.
edit: po paru dniach spisywania punktow troche sie przekonuje do tej metody, tzn. mysle, ze moze mobilizowac, moze pomoc, ale ocenic moge na koniec roku
2. Graj wiecej = zarabiaj wiecej, graj dluzej = zarabiaj szybciej
Cel: HM ma pokazywac co miesiac minimum 100h spedzonych na sesjach
Zeby zarabiac wiecej niz do tej pory, musze pracowac dluzej niz do tej pory, sa tez inne sposoby i o nich za chwile.
3. Nie graj wariata, rozplanuj sobie czas na gre
Cel: gram minimum 3godziny dziennie, codziennie przez caly miesiac, dopuszczalne 4 dni urlopu na telefon i jedna niedziela wolna, chorobowe biore tylko w wypadku mojej smierci, ale nie za czesto
Mialem wielokrotnie zalozenia, zeby grac wiecej w ciagu miesiaca, ale nie udawalo mi sie ich spelnic bo ciezko bylo przykleic sie do stolikow na 5-8h, oczywiscie zdazalo sie niejednokrotnie, ale przy solidnej liczbie godzin nudzilem sie i rozpraszalem, a na nastepny dzien lub przy downswingu nie gralem wogole lub szybko przerywalem gre bo wlasnie lecial dobry film, dobra gala sie zaczynala badz mecz reprezentacji, byloby to nieszkodliwe, gdybym nadrobil czas sesji w pozostale dni, ale oczywiscie to jakos samo nie chcialo sie zrobic.
Nauczony doswiadczeniem wole zaplanowac, ze gram codziennie, ale mniej i najlepiej z przerwami w momentach, gdy tylko czuje, ze trace koncentracje - powodem sa wykresy w ksztalcie sinusoidy, jeden taki dla przykladu zamiescilem wyzej, czesciej i krocej znaczy lepiej.
4. Wiecej stolow = wiecej rak, wiecej rak = wiecej doswiadczenia = wiecej bb = wiecej rb
Cel: znalezc swoj poziom komfortu i wlaczac jak najwiecej stolow, zwiekszac ilosc gdy idzie dobrze/rewelacyjnie, zmnijszac gdy gra sie sypie i nie wiem co grac, maksymalna dopuszczalna ilosc to 12stolow
Jezeli gram 6 stolow na ktorych wyciagam 5bb/100 i po dolozeniu jednego stolu jakosc gry nie cierpi na tym to moge zostawic go na stale, a pozniej probowac dokladac kolejne, skoro na jednym stole w ciagu godziny rozgrywam ok 60 rak to przy 5bb/100 jeden stolik wiecej powoduje, ze zarabiam 3bb na godzine wiecej, 3 stoly wiecej to juz 9bb na godzine wiecej i po roku jestem bogaty
jezeli jednak mam -2bb to dokladanie stolow poglebi jedynie straty, zwiekszy frustracje, a stres spowoduje czestsze podejmowanie blednych decyzji i niechec do gry, nie rob wiec sobie krzywdy i graj mniej stolow, az poczujesz przewage nad przeciwnikami albo przynajmniej, ze nikt nie dobiera ci sie do dolnych plecow.
5. Szanuj bankrolla
Cel: awansuj tylko przy wyznaczonym rollu oraz nie wyplacaj wygranych przed nl100 i pnij sie dzieki temu szybciej w gore
Przy 625$ awans na nl25, przy 2500 awans na nl50, przy 10k awans na nl100, wolniej, ale stabilniej i z ulozeniem swojej gry, jak znowu zlamiesz te zasady to jestes debilem bo spadniesz znowu na dno i masz isc za kare na etat i robic 35 nadgodzin w miesiacu przez minimum rok
To co hm pokazuje jako wygrane przeznaczone jest na rozwoj i awanse, mozesz wyplacic wygrane z wyzwan itp i rakeback, jezeli to za malo to graj wiecej i wyzej, a bedziesz mial wiecej rb. Zaczniesz wyplacac jak dotrzesz na rozsadniejsze stawki.
6. Ogladaj filmy szkoleniowe, jak najwiecej i jak najuwazniej
Cel: przeanalizuj minimum dwa filmy w tygodniu, jezeli byles na treningu, licz to jakbys ogladal film
Na etacie pracujesz minimum 160h w miesiacu i skoro zalozyles, ze na gre poswiecasz 100h to pozostale 60 wykorzystaj na nauke, niestety taka praca i musisz poswiecic na nia swoj czas, w tych 60h beda nie tylko filmy, ale o tym dalej.
7. Uczestnicz w treningach
Cel: uczestnicz w dwoch treningach tygodniowo
Ucz sie od lepszych, patrz jakie linie obieraja z jakimi kartami, nie patrz czy wygrali rozdanie tylko dlaczego zagrywali w ten, a nie inny sposob. Ogladaj tez treningi z nizszych limitow - uwazasz, ze jestes juz za dobry zeby ogladac treningi na nl5-10? w takim razie zastanow sie czy sam masz wiedze, zeby wylozyc taki trening, jezeli nie to wiedze masz za mala i masz nadal sie tego uczyc.
Wieza moze byc tym wyzsza im mocniejsze ma fundamenty, jezeli fundament jest niestabilny to wieza moze i ustoi, moze i wytrzyma kilka lat przy dobrej pogodzie, ale wystarczy ze przyjdzie wichura, ze powodz zmiekczy grunt i wielka wieza zwali sie na glebe, a gdy juz dotrzesz na midstakes, nie chcesz chyba znowu zalamac sie, gdy zaczna sie problemy i spasc kilka poziomow nizej bo nie utrwalales sobie podstawowej wiedzy?
8. Ucz sie z dzialu oceny rak
Cel: codziennie musisz przemyslec rozegranie kilku rak granych przez inne osoby
Nie musisz wstawiac rak bo jest ich wystarczajaco duzo do nauki, ale czytaj jakie linie obieraja inni, porownuj ze swoim tokiem myslenia i sam tez sie udzielaj, nawet gdy nie jestes pewny rozegrania.
9. Analizuj przeciwnikow
Cel: po sesji, ale i w czasie gry przegladaj styl gry trudnego przeciwnika, ktory sprawia ci problem
Na nl10 trudno byloby przeswietlic wiekszosc regow i wiekszosci tez nie ma to sensu bo czesto graja w sposob zbyt oczywisty, ale jezeli ktos robi ci pod gorke to znajdz sposob jak jemu umilic gre.
10. Poznaj przeciwnikow i ucz sie od przeciwnikow
Cel: przynajmniej raz w miesiacu przeswietl swoj limit i/lub limit wyzej, przeanalizuj gre 3 najlepszych graczy
Zawsze jest ktos, kto radzi sobie w grze lepiej od ciebie, skoro ma lepszy sposob na gre, wygrywa wiecej to warto wyprobowac jego zagrania i sie ich powoli uczyc. Podobnie w czasie gry wylapuj ciekawe akcje, zaznaczaj na pozniej lub analizuj od razu.
11. Analizuj swoja gre
Cel: codzinnie poswiec chociaz 5minut na session review i wrzuc na bloga rozdanie
Moze nie masz czasu, moze juz chce ci sie spac, ale sprawdz chociazby najwieksze pule i pomysl co mozna bylo zrobic lepiej.
Na koniec dnia wrzuc na bloga rozdanie, w pierwszej kolejnosci trudne rozdanie, w ktorym dlugo musiales sie zastanowic co zrobic, pozniej najwieksza przegrana i odpowiedz sobie, gdzie dales ciala lub poprostu pochwal sie wygrana w ciekawym stylu - zeby nie byc juz takim skromnym ;p
12. Analizuj siebie bo jak cie widza, tak cie ogrywaja
Cel: sprawdzaj najlepiej co tydzien swoje statystyki i szukaj najslabszych punktow
Sprawdz swoje statystyki i wyszukaj najoczywistsze bledy, je mozesz wyeliminowac szybko i przy okazji bedziesz swiadomy jak widza cie przeciwnicy. Jezeli masz z czyms wiekszy problem zapytaj na forum, porozmawiaj z kims o tym lub nawet najmij trenera zeby ci wytlumaczyl.
Co wazniejsze to wykonaj w koncu metode pareto, wyfiltruj najwieksze przegrane z ostatniego tygodnia, ze 100 rozdan w excellu zrob liste jakie to byly bledy, ile jakich bylo i ile kosztowaly, skup sie na tym zeby wyeliminowac 3 ktore kosztowaly cie najwiecej
13. Zaloz i regularnie prowadz blog
Cel: blog ma zyc do konca roku, sroda to podsumowanie wykresem od poczatku bloga, sobota to podsumowanie pisemne tygodnia, co miesiac podsumowanie miesiaca pisemne i wykresem, po skonczonym limicie podsumowanie limitu wykresem
Przeciez lubisz challenge, lubisz mierzyc sie z innymi bo to daje odrobine motywacji, MegaBankrollChallenge to swietna okazja. Mysl ze ktos zajrzy i zjebie, ze nie bylo volume albo wstyd przed porazka, ze inni ja zobacza ma cie motywowac, jest tez szansa ze bedziesz dla kogos inspiracja, wtedy duma ma ci rozje*ac cycki. Pamietaj, ze ludzie nie chca czytac o porazkach, wiec musisz odnosic sukcesy, niech cie zlisciuja za zle rozegrana reke, ale masz robic regularne wpisy z sukcesow.
14. Inwestuj w siebie
Cel: wynajmnij trenera, ile godzin? tyle ile bedzie potrzebne
Niech pomoze ci ogarnac gre na nl50 i w przyszlosci wprowadzi miekko na nl100, dbaj o to zeby nie bylo kolejnych upadkow bo juz 5 raz odbijasz sie od dna. Kazda zlotowka zainwestowana w siebie zawraca sie dzieisieciokrotnie, wiec nic tylko inwestowac.
15. Wez udzial w grupie dyskusyjnej, wymieniaj poglady i powiekszaj wiedze
Cel: hmm, nic na sile, ale masz z kims rozmawiac o grze na nl50-100, a nie tylko pisac
Byles w grupie dwa razy i rzeczywiscie to pomaga, musisz jednak podejsc do tego egoistycznie bo jest ograniczenie takiego sposobu nauki, mozesz nauczyc sie tylko tyle ile wie najlepsza osoba z grupy, dlatego minimum jedna osoba musi byc na wyzszym poziomie myslenia niz ty sam, w innym przypadku prowadzisz szkolenie dla innnych lub poprostu zbierasz sie pogadac o coolerach. Plusem szkolenia innych bedzie utrwalanie fundamentow, ale wieze nadal trzeba budowac.
16. Znajdz kogos z kim mozesz rozmawiac o pokerze
Cel: jak wyzej tylko odklej sie od kompa - rozmawiac o pokerze, sprobowac wyprowadzic krzyska nieogara z nl2
Szukac nie musisz bo juz znalazles, ale musisz wiecej rozmawiac, a okazji na to napewno nie zabraknie w ciagu roku, jak znajdziesz kolejne osoby to jeszcze lepiej, im wiecej bedzie roznic zdan tym lepsze efekty rozmow.
17. Znajdz pokerowa inspiracje w zyciu lub tworce jakiegos bloga
Cel: motywowac sie tym czego dokonuja inni i dazyc do osiagniecia wyzszego poziomu
Jak zaczynalem moim idolem byl demiurg i jego miazga na nl100. Gdy pare lat temu wygral wyscig chyba do 100bi zagadka bylo dla mnie jak mozna to zrobic dzieki czerwonej linii, czlowiek legenda.
Jednak po kilku wlasnych pokerowych porazkach i bolesnych upadkach gram nadal w zasadzie tylko dlatego, ze mam przyklad z zycia, ze mam dowod ze jednak mozliwe jest osiagniecie poziomu, ktory by mnie satysfakcjonowal. Obecnie to ta mysl motywuje mnie do gry, ale mam nadzieje, ze sam bede mobilizacja do dalszego rozwoju i przeskakiwania limitow dla tej osoby jak to bylo kiedys. Nicka nie podaje bo osoba na forum jest dosc anonimowa i nie wiem czy by chcial, ale pozdro marian
18. Jesli to mozliwe zamieszkaj z innym pokerzysta
Cel: nierealne, ale nigdy nie mow nigdy, badz otwarty na grindhouse tajlandia, meksyk itp
Mialem propozycje ponad rok temu zamieszkac u trenera w poznaniu w ramach dwutygodniowego szkolenia, ale nie skorzystalem, jasne taki wyjazd to problemy, ale bylby to prawdopodobnie przelom i w tej chwili moja gra wygladalaby calkowicie inaczej, a tak jest niesmak, ze nie sprobowalem. Sam mozliwe, ze osiagne cel, ale bede rozwijal sie wolniej.
19. Odzywiaj sie zdrowo
Cel: dbaj, zeby codziennie jesc warzywa, unikaj przetworzonego jedzenia
Mniej chorob, mniej bolow brzucha, lepsze trawienie, wiecej energii, wieksza sprawnosc i regeneracja.
20. Dbaj o kondycje fizyczna
Cel: Pon/Sr/Pia - wydolnosc boks, Wt - sila push, Czw - sila pull, opcjonalnie weekend - sila nogi lub pilka
Nie zaniedbuj treningu silowego. Jest ci ciezko? to sie rozplacz i tup nogami, ludzie w Kongo maja gorzej i daja sobie rade. Dazenie do celu w jednej sprawie pomoze ci osiagnac inne cele w zyciu bo nauczysz sie systematycznosci i wytrwalosci. Zmeczenie minie, doswiadczenie pozostanie.
21. Nie marnuj czasu wydzielonego na gre i nauke
Cel: skoncz ogladac forum i jutuba, gdy masz pracowac, nie zajmuj sie pozeraczami czasu, gdy jest cos wazniejszego
Forum cie nakarmi? Kupi nowa koszulke czy pomoze na etacie? nie ??? to sp......aj na stoliki