Witam na jednym z filmów szkoleniowych spotkałem się z takim stwierdzeniem, że
Mnożąc VPIP x Afrequency mamy jak często jakim range gość jest agresywny - czy ktoś to mógłby wytłumaczyć? np 57 AFq 30% - wychodzi 17.1 ale co mi to dało czy to jest range jakim jest agresywny? czy to jego poziom agresywności
prosiłbym o pomoc
pozdrawiam Andrzej
coś w tym jest, ciekawe co napiszą inni, ja bym prosił również o wytłumaczenie co dokładnie pokazuje nam statystyka AFq%
Witam,
Temat wydaje się być ciut bardziej skomplikowany, niż może się wydawać. Postaram się to pokazać na przykładach.
AFq = (raises+bets) / (raises+bets+calls+folds)
AF = ((Total Bets) + (Total Raises)) / (Total Calls)
Jak widać na wzorach, AFq uwzględnia agresję biorąc pod uwagę również foldy, czego nie ma w AF. W związku z tym, statystyka AFq często uważana jest za bardziej miarodajną.
Przypuśćmy, że po 100 rozdaniach Villain zagrał 5 razy bet i raz call, co daje nam AF = 5.0 (5/1) Jeśli zagra jeszcze raz call, otrzymamy AF = 2.5 (5/2) Ten przykład obrazuje jak szybko AF może się zmienić.
Jeśli Villain zabetuje 5 razy na 10 możliwych przypadków, jego AFq wyniesie 50% (5/5+5). Jeśli przeciwnik następnym razem zagra call zamiast betu, jego AFq będzie równe 45% (5/6+5). Wartość AFq nie zmienia się tak mocno jak w przypadku AF.
To wszystko jednak nie znaczy, że powinniśmy wyrzucić AF i korzystać z AFq bo:
-korzystając tylko z AF, nie możemy określić czy przeciwnik dużo bet/raisuje, czy może za dużo folduje względem callowania.
-korzystając tylko z AFq, nie możemy określić czy przeciwnik dużo calluje, czy folduje.
Najefektywniejszym sposobem oceny agresji przeciwnika, jest korelacja statystyk AF i AFq. Kilka skrajnych sytuacji:

Wnioski:
*Niskie AF i AFq – przeciwnik bardzo pasywny, dużo check-calluje.
*Niskie AF i wysokie AFq –przeciwnik dużo betuje i calluje, ale nie raisuje i nie folduje (jak więcej betuje to wzrasta AFq, a jak więcej calluje to wzrasta AF).
*Wysokie AF i wysokie AFq – dużo betuje i raisuje, mało folduje i calluje.
*Wysokie AF i niskie AFq – dużo folduje, trochę betuje i raisuje, mało calluje.
Oczywiście nie jest to idealne odzwierciedlenie ale widać ,że nie zawsze wysokie AFq albo AF może oznaczać, że przeciwnik jest bardzo agresywny.
Weźmy pod lupę 2 graczy:
TAG – VPIP 18%

FISH – VPIP 45%

Załóżmy hipotetycznie, że Ci dwaj gracze w odpowiedzi na bet grają:
FISH
Raise: Quads (0,04%), FH (0,21%), Flush (0,26%), Straight (0,46%), 3 of kind (2,58%), Two pair (1,76%), Overpair (3,05%), Top pair (13,8%), combo draw (6,82%) = ~30%
Call: PP below (3,05%), middle pair (7,82%) = ~10%
Jego AF w tym przykładzie wynosi 3
TAG
Raise: Quads (0,09%), FH (0,38%), Flush (0,31%), Straight (0,35%), 3 of kind (4,44%), two pair (1,36%), Overpair (7,65%), TP (10,8%), Combo draw (6,4%) = ~30%
Call: TP (3%), PP below TP (7,65%) = ~10%
W tych dwóch przypadkach AF będzie wynosiło ~3, lecz range TAG'a jest dużo mocniejszy! Oczywiście te range wcale nie będą tak wyglądały, bo przecież nie zawsze raisujemy TP itd. Chodzi o to by pokazać, że mimo iż agresja u 2 graczy będzie taka sama, to siła ręki może się znacznie różnić.
Myślę, że właśnie o to chodziło trenerowi, ale na pewno nie chciałbym mnożyć VPIP przez AFq, bo tak jak wcześniej napisałem AFq składa się z kilku proporcji, więc do określania agresji najlepiej używać korelacji AFq i AF.
Pozdrawiam
Niskie AF i wysokie AFq –przeciwnik dużo betuje i calluje, ale nie raisuje i nie folduje (jak więcej betuje to wzrasta AFq, a jak więcej calluje to wzrasta AF).
Raczej im więcej calluje to maleje AF ?
Popatrz na wykres, który zamieściłeś.
więc do określania agresji najlepiej używać korelacji AFq i AF.
ło qrwa...
kłaniam Ci się
Napisane przez ayakoxd
Niskie AF i wysokie AFq –przeciwnik dużo betuje i calluje, ale nie raisuje i nie folduje (jak więcej betuje to wzrasta AFq, a jak więcej calluje to wzrasta AF).
Raczej im więcej calluje to maleje AF ?
Popatrz na wykres, który zamieściłeś.
Pewnie porównujesz przykład 1 z 3 itd. Niestety nie można tak tego porównywać, bo te przykłady nie mają ze sobą nic wspólnego (każdy z nich ma różne wartości raisów, foldów etc. co przekłada się na inny wynik).
Przypomniała mi się jeszcze jedna rzecz o której nie wszyscy muszą wiedzieć...
AFq to statystyka, która jest dostępna w PT4.
W HM2 nie ma czegoś takiego jak AFq, jest tylko Aggression Percentage, która zamiast foldów uwzględnia checki:
(Bets + Raises) / (Bets + Raises + Calls + Checks)