Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko
892 Posty
168 Użytkownicy
751 Reakcje
85.7 K Wyświetlenia
OnlyNutzz

Oglądałam filmik Soeka "tajemnica czerwonej linii odkryta" mówił w nim, że jednym z głównych czynników, które pozwalają zboostować winrate to szersza gra BTN vs CO. Mówił, że często jego uczniowie mają 10% cold calla BTN vs UTG i 12% cold calla BTN vs CO. Na CO ludzie mają 2-3 razy szerszy range, a uczniowie zwiększają cold call o zaledwie 2%. Stąd taki range, ale chyba faktycznie go zmniejsze.

W equilabie ustawiłam 28% CO range a program wyszukał karty z >40% equity. Oczywiście top dałam do 3betu. Niektóre ręce np. A8-A2o zamieniłam na konektory, co prawda mają mniejsze equity vs range, ale lepszą grywalność :P

Może Ci to pomoże

Pomogło, dzięki.

Potem spróbuję zrobić to, co pisałeś (eksport rozdań itd).

Wczoraj zagrałam jedną z najgorszych sesji w życiu. Co prawda wynik po ponad 3h był +25$, ale na spazy poszło ze 100$. Nie wiem, dlaczego, ale straciłam cierpliwość, kilka mniejszych potów przegrałam i zaczęłam blefować i na siłę wyrzucać graczy w beznadziejnych spotach...

jak chcesz sie zagłębic w temat to obejrzyj

dzięki :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

Widzę, że equilab ma wpisane range vs PFR i BB defense call/3bet.

Co myślicie o tych rangach? Dobry punkt wyjściowy?

Odpowiedz
Cytat
r4c2k5

Napisane przez OnlyNutzz
Mozolna odbudowa i dziś bankroll przekroczył 1 550$ + wyrobiłam 50% bonusu 200$ i 50% nagrody milestone 50$. Nie jest źle :) Nie udało mi się nie patrzeć do cashiera - robię to codziennie, po każdej sesji. Najdłużej wytrzymałam 2-3 dni :)
Tez mialem z tym problem jak i z motywacja do analiz. Od jakiegos czasu wprowadzam system oceny kazdej sesji. Ustalam ze sesja to 500 rak, w czasie ktorej zapisuje w notesie ilosc blednych rozdan. Zaznaczam tez niepewne rozdania do review i koniecznie dodaje do nich opis w czym byl problem. Jezeli po analizie znajde jesczcze bledy, doliczam je do bledow w sesji. W ten sposob np. przy 6 bledach sesje oceniam 4/10. Na podstawie tego o wiele latwiej jest mi stwierdzic stan mojej formy niz po zagladaniu w cashiera. No i mam mnostwo satysfakcji jak wiem ze rozegralem pare sesji pod rzad np. 8+/10.

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

dzięki, r4c2k5, za wskazówki. Skorzystam.

Dostałam bonus w sieci microgaming i powiem wam... MASAKRA. Zagrałam 4h i nie spotkałam ani jednego dobre rega na nl20. Jednak granie na Starsach i siłowanie się z regami ma sens, bo podnosi skilla. Najlepsi regowie na microgaming są break even ^^

Niestety muszę wrócić na Starsy i dokończyć wyrabianie bonusu 200$ - zostało 4.5k fpp. No i stellary. Jeszcze jeden został 50$ za 5000vpp a następny już 100$ za 5000vpp. Chcę wyrobić ten 100$, bo po prostu opłaca się :)

Bankroll 2 100$ + 75% bonusu 200$.

Niedługo powrót na nl50 :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
patolog44

[treść edytowana]

// spam - Elzo2012

Kolego ogarnij się, bo zaczynasz przeginać.
Elzo2012

Odpowiedz
Cytat
zyvy

Napisane przez patolog44
miewasz czasami myśli samobójcze po nieudanych sesjach?

czy istniej opcja zeby ignorowac (zeby sie nie pokazywaly zadne) komentarze wybranego uzytkownika?

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

Napisane przez zyvy

Napisane przez patolog44

czy istniej opcja zeby ignorowac (zeby sie nie pokazywaly zadne) komentarze wybranego uzytkownika?

Próbowałam, niestety nie :( Można zgłosić jako spam, ale nikt nie edytował, więc smutna minka :f_frown:

Odpowiedz
Cytat
patolog44

jaki spam?!...normalne pytanie zadałem...

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Napisane przez OnlyNutzz
Widzę, że equilab ma wpisane range vs PFR i BB defense call/3bet.

Co myślicie o tych rangach? Dobry punkt wyjściowy?

Nie pamiętam tych range ale one są niezmieniane od początku istnienia equilaba i moim zdaniem sa one nieaktualne.
Wysłałem zaproszenie. chaiłem coś omówić

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

odpisałam :P

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

Nie ma to jak bad run na stołach deep ;/

Poker Stars $0.10/$0.25 No Limit Hold'em $0.05 Ante - 6 players - View hand 2786103
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

MP: $33.28
CO: $117.52
BTN: $42.99
SB: $62.85
Hero (BB): $84.62
UTG: $63.03

Pre Flop: ($0.65) Hero is BB with A :diamond: 2 :diamond:
4 folds, SB raises to $0.75, Hero calls $0.50

Flop: ($1.80) T :diamond: Q :diamond: 5 :diamond: (2 players)
SB bets $1.50, Hero raises to $4.50, SB raises to $9.75, Hero calls $5.25

Turn: ($21.30) 9 :diamond: (2 players)
SB bets $13.50, Hero calls $13.50

River: ($48.30) 6 :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $6, SB raises to $38.80 all in, Hero calls $32.80

Final Pot: $125.90
SB shows K :diamond: J :diamond: (a straight flush, Nine to King)
Hero mucks A :diamond: 2 :diamond:
SB wins $123.90
(Rake: $2.00)

Miałam już ponad 2.5k $ bankroll, ale zjechałam 250$ na nl50 + mały cashout i jest około 2.1k $. Teraz oszczędzam i przy 2.5k $ wskakuję na nl50.

Zmieniłam swoją strategię. Stosuję ją od wczoraj, więc na wnioski jeszcze poczekam. Ogólnie zmniejszyłam cold calling range i 3betuję mniej, ale lepszym rangem :P Nie izoluję już fishy zbyt szeroko, bo na wielu rękach jestem na minus i czerwona spada, bo fishe nie foldują :D

Odpowiedz
Cytat
OnlyNutzz

Najdłuższa sesja życia za mną:

Rekord pobity bardzo. Nad EV, bo dwa razy wygrałam all in z JJ vs AA i kilka razy fishom nie weszły drawy w sytuacjach all in :P

Będę sobie tu analizowała rozdania i jak grać przeciwko komu itd. Robię to na własne potrzeby tutaj, bo będzie wygodniej. W sumie mogłabym zapisywać w wordzie itd, ale... :)

Pierwsza analiza :)

Poker Stars $0.10/$0.25 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2789042
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

Hero (BB): $27.30
CO: $29.92
BTN: $25.00
SB: $17.40

Pre Flop: ($0.35) Hero is BB with 8 :spade: 7 :spade:
CO raises to $0.65, 2 folds, Hero calls $0.40

Flop: ($1.40) 9 :spade: 5 :diamond: 6 :club: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.90, Hero raises to $2.97, CO calls $2.07

Turn: ($7.34) K :club: (2 players)
Hero bets $5, CO calls $5

River: ($17.34) K :diamond: (2 players)
Hero bets $18.68 all in, CO calls $18.68

Final Pot: $54.70
Hero shows 8 :spade: 7 :spade: (a straight, Five to Nine)
CO mucks Q :club: Q :spade:
Hero wins $53.95
(Rake: $0.75)

Open przeciwnika na CO: 28%, 1.2kh.

Mój cold call range będzie wyglądał mniej więcej tak:

+ 3beta 10%, bronię więc około 35% z BB vs CO.

Przeciwnik:

Wysoki fold to 3bet więc na pewno mogę 3betować go częściej. Wybrałabym offsuit asy albo niskie suited connectory.

Czy chce mieć jakiś range do donkowania? Nie. Czy chcę coś x/r? Tak. Gram x/r 55, 66, 99 oraz 87s. 13 kombinacji. Na jakimś filmiku trener mówił, że na każdą kombinację dla value powinno przypadać 1.5-2 kombinacje dla blefów, weak ręce. Nie uzasadnił tego, a ja nie bardzo rozumiem, dlaczego ma być więcej blefów...

Według tego powinnam raisować 19,5 do 26 kombinacji jako blef. To się przekłada na 9.8% do 11,7% check raise.

Najpierw ustalę swój range do x/c a potem z reszty wybiorę coś do x/r.

Gram x/c ze wszystkimi kartami suited, które mają overkartę + backdoor flushdraw oraz układy suited (wszystkie), które mają gutshota + overkartę.

Wyszło 190 kombinacji czyli 57,2% rangu preflop do x/c + 10% do x/r, gram x/f zaledwie 33% czasu... coś za mało :D :D
Dałam do x/c ręce typu AT-AJ i KQo, bo przeciwnik betuje gorsze ręce.

Hmm, może powinnam część Axs i Kxs z backdoorami przenieść do x/r? Spróbujmy. Bez tych rąk w x/c broniłabym 60% rangu z preflopa.

A więc mam na flopie x/r:

x/c:

Przenosimy się do turna. Spada król w clubsach. Idealna karta dla części weak x/r rangu, więc może dlatego warto x/r Kxs i Axs.

Na turnie z x/c rangu z flopa, x/c:

Co stanowi około 60% rangu z x/c flopa, czyli tyle, ile powinno być (fold to cbet 40% na turnie).

Skoro na flopie x/r swoje nutsy, myślę, że na turnie nie mogę zagrać x/r, bo po prostu zawsze tam będę miała blefy, a nigdy value, dlatego ręce typu J8, T7 nie w clubsach muszę foldować.

A co z mojego x/r rangu z flopa kontynuuję na turnie?

Wyrzucam układy Axs inne niż w clubsach, a Axs w clubsach gram przez bet. K6 oraz K5 gram przez bet, a inne Kx (nie tylko clubsowe) zagram przez x/c. Chociaż w sumie mogłabym kontynuować agresję z dowolną ręką z x/r flopa, bo spada scarry karta.

River. Przez x/c gram:

Co ponownie stanowi 60% x poprzedniego x/c range. Właściwie mogłabym wyrzucić 77 i 88 a zostawić gorsze 9x np. J9s zamiast 77. Muszę callować dużo 9x, żeby przeciwnik nie miał autoprofitu w 3 barrelach.

Z x/r range wrzucam na river:

Czyli 33% x/r z flopa i 76% z bet after x/r z turna.

Wnioski z tej ręki?
- muszę grać trzy razy x/c większą ilość 9x niż się spodziewałam
- pure blefy na nl25 nie będą dobrym pomysłem, bo przeciwnicy nie zrzucają zbyt łatwo układów typu top i over para
- powinnam z % nutsowych układów z x/r flopa grać poprzez x/c turna jako że ze sporą częścią x/r bluff nie mogę kontunować na turnie i mój bet after flop x/r staje się nuts heavy i przeciwnik może za każdym razem foldować

PS. Oczywiście na turnie nie mam już Kxs :)

Odpowiedz
Cytat
yarish

Wincyj takich analiz.

Odpowiedz
Cytat
89deny89

Czy chce mieć jakiś range do donkowania? Nie. Czy chcę coś x/r? Tak. Gram x/r 55, 66, 99 oraz 87s. 13 kombinacji. Na jakimś filmiku trener mówił, że na każdą kombinację dla value powinno przypadać 1.5-2 kombinacje dla blefów, weak ręce. Nie uzasadnił tego, a ja nie bardzo rozumiem, dlaczego ma być więcej blefów...

Dam ci podpowiedź . Przeciwnik calluje 2,07$ do puli 7,34$ po Twoim c/r. Przypisz sobie sensowny range villaina w tym spocie i policz ev gdy ty tam blefujesz z 2x combo blefów/ value. Oczywiście jest to mega płytkie myślenie ale chcąc się uczyć i być pewniejszy swoich decyzji trzeba robić takie analizy. btw ja dzisiaj 8h więc jeszcze Ci trochę brakuje :f_drink:

Poza tym kropa. Rzadko spotykana sytuacja żeby kobieta grała w hazard :)

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Fajna analiza

Przydatny do tego jest program combonator. umożliwia on właśnie na podział range właśnie na różne grupy i kontynuowanie analizy z wybrana grupą.
Jest również darmowa - okrojona wersja ale może nawet tak ci sie przyda.
jak coś to ja mam pełną wersje , wiec jak będziesz chciała przetestować full opcje daj znać. mam zainstalowany na jednym kompie (licencja na dwa) wiec mogę łatwo odinstalować i użyczyć Tobie licencje ;)

Co do analizy
- Nie lepiej określić range z którym kontynuujesz w zależności od sizingu przeciwnika? przy założeniu że gra on 2/3 pot to musiz kontynuować z 40% range --> w twoim rozdaniu 40% z 332 rąk to ok 133 (132,8) rąk
jezli grasz raise for value z 13 kombinacjami i raisujesz for bluff 26 kombo (razem 39 kombo) to Powinnaś grać call z 94 kombinacjami (? )
Ty natomiast kontynujesz grę z 229 kombo co stanowi 69% range preflop
Nawet twój okrojony range jest dosyc szeroki
Moim zdaniem grasz za szeroko flop w zakresie call i dajesz sie eksploatować
Co do turna po x/r flop.
Zakładając twój zakres grałbym podobnie turn
Co do zakresu x/call TURN
grasz call ze 164 kombo ze 190 które grasz call flop?
Podobnie jak wczesniej KOntynuje gre z 40% range (vs 2/3 bet). przy czym kontynuacja to donk, raise i call
Wiec jeżeli grałbym call flop z 190 kombo to mój cały range turn to 76 kombo

Do Rivera sie nie odnoszę bo nie mam już czasu ;)

Na jakimś filmiku trener mówił, że na każdą kombinację dla value powinno przypadać 1.5-2 kombinacje dla blefów, weak ręce. Nie uzasadnił tego, a ja nie bardzo rozumiem, dlaczego ma być więcej blefów...

ja słysząłem że stosunek raise valeu/bluff powinien wynosić
1:1,5
1:2
1:3 w zależności od przeciwnika boardu. Najczęsciej stosowany jest stosunek 1:2 najrzadziej 1,5 żeby nie uzupełniać range o gówniane ręce (chyba)

Odpowiedz
Cytat
AstonMartin7

Podobnie jak wczesniej KOntynuje gre z 40% range (vs 2/3 bet)

raczej 60%, np. przeciwnik betuje 2 by wygrac 3 -> 1- (2/5) = 60%

nasze eq to jego bluffing range, czyli calujemy 2 by wygrac 5 --> 2/(5+2) = 28%

w uproszczeniu...zalezy kto ma lepszy range na danym flopie lub jaka karta spada na turnie lub riverze która moze w znaczny sposób ulepszec range rywala i wtedy robimy call znacznie rzedziej

zgadzam sie ze za szeroki range pre

tymi offsuitowymi 9x polepszasz jego EV jesli on valubetuje 3 streety

jesli chodzi o 2:1 bluff:value ratio to jest filmik grindcora na DC wyjasniający czemu...

jesli dobrze pamietam to chodzi o to ze villain nie tylko ma 2$ do dołozenia ale 5 na turnie i 18 na riverze jesli ma bluffcatchera...

ratio sie zmniejsza oczywiscie na turnie i riverze

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Dzięki
Z tym 40 to ewidentnie pomyłka
Zmienia się moje zakresy ale rozumiem zostaje 😉

Odpowiedz
Cytat
AstonMartin7

You should read "Applications of No Limit Holdem" by Matthew Janda for a very an in-depth answer to your question along with every thing else you need to know about Game Theory Optimal poker.

As the poster above stated, the bluff-to-value ratio will be dependent on your bet sizing. Here is a "simple" case. Let's assume you will be making pot sized bets on the flop, turn, and river. Therefore, you are offering your opponent 2:1 odds on every street. If you can get to the river and bet with 66% value hands and 33% bluffs, then you don't care if your opponent calls or folds because you have effectively "won" the hand or broke even against an optimal player.

Let's assume you see a flop and 20% of your range is composed of "value hands" which have 100% equity (meaning they can never lose) and 80% of your range is composed of bluffs which we'll assume has 0% equity.

The easiest way to do the math is to work backwards. To maintain the 2:1 value:bluff ratio, on the river you will bet those 20% "value" hands and will need 10% "bluffs" to keep your opponent indifferent to calling. You are effectively betting 30% of your hands on the river.

On the turn: As we just stated, if you can bet a balanced range on the river with 30% of your range, you have effectively won the hand. On the turn you will be betting the 30% of the hands that you will barrel the river with plus you will also add 15% of "turn bluffs" which will have to give up on the river. 30% + 15% = 45% turn bets. notice that 30:15 = 2:1

On the flop: You know that by the turn will bet 45% of your range (which include 15% turn bluffs, and 10% river bluffs, and 20% river value hands). You need to balance this range by adding 22.5% flop bluffs, 22.5 + 45 = 67.5%. Note that 45:22.5 = 2:1.

Recap. Assuming you only make pot sized bets and you see a flop where 20% of your range is "value hands," you will bet 67.5% of the time on the flop, 45% of the time on the turn, and 30% of the time on the river. Your range will be comprised of 22.5% flop bluffs, 15% turn bluffs, 10% river bluffs, and 20% value hands.

We can confirm the findings above with the following calculations --> (2/3)3 = 8/27 = ~30% of our flop bets need to be for value and (19/27) = ~70% of our flop bets will be as a bluff. In the example above, we will bet the flop 67.5% of the time and 20% of the time we will have value hands --> 20/67.5% = ~30%.

Odpowiedz
Cytat
boxer82

Dzięki
Z tym 40 to ewidentnie pomyłka
Zmienia się moje zakresy ale rozumiem zostaje

Odpowiedz
Cytat
bukma

Napisane przez zyvy

Napisane przez patolog44

też szukałem ale nie znalazłem
ten gość jest mega dziwny aż strach pomyśleć czym go karmiono

Odpowiedz
Cytat