Przejdź do forum
Ograniczone/niepełn...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ograniczone/niepełne myślenie podczas gry

17 Posty
14 Użytkownicy
8 Reakcje
7,246 Wyświetlenia
trzasku

Dla zobrazowania sytuacji, gram na 4 stołach i najczęściej wystarcza mi czasu na myślenie i podejmowanie decyzji w czasie.

Mój problem polega na tym, że podczas sesji wiedza którą posiadam o pokerze robi się ograniczona i tak jakby trudniej dostępna. Dla odróźnienia, po sesji, podczas analizy, wszystko jest dosyć jasne i od razu widzę, że popełniałem błędy które przy obecnym poziomie wiedzy nie powinny się zdarzyć.

Czy ktoś wie czym jest to spowodowane i co można na to zrobić? Czy ktoś z was ma podobnie podczas gry? Czyli gra gorzej niż pozwala mu na to jego wiedza ponieważ podczas gry nie może do niej swobodnie sięgać ponieważ jest to utrudnione/wymaga większego wysiłku niż po sesji?

Przez ten dziwny objaw nie jestem często w stanie podejmować najbardziej optymalnych decyzji które po sesji wydają się być jasne.

Będę wdzięczny za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam,
Patryk.

Odpowiedz
Cytat
16 odpowiedzi
xDUSZEK

Mam podobnie jak dokładam sobie stołów, żeby zwiększyć miesięczne volume, co w rezultacie powoduje, że nie gram swojego A-Game.

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Ja akurat zmniejszyłem do 4 stołów bo na więcej nie dawałem rady. Czyli możliwe, że chodzi o to, że w jakiś sposób ucieka mi akcja/mój mózg jest przeciążony, np. przez to, że nie skupiam się wystarczająco? W takim razie rozwiązaniem byoby po prostu skupiać się bardziej ale z doświadczenia wiem, że to na mnie nie działa.

Odpowiedz
Cytat
wg123

Nie jestem specjalistą, ale możesz stresujesz się zbytnio podczas gry (wydaje mi się, że gdzieś o tym pisałeś :P) co wpływa negatywnie na Twoją zdolność myślenia/koncentracji?

Co do tego co napisałeś na temat analizy - to chyba jest normalne. Wiadomo, że mając ~20s na decyzję zauważymy mniej niż podczas analizy, gdzie ten czas mamy nieograniczony. Po to chyba zresztą się robi analizy - żeby wychwycić to czego nie wychwyciliśmy grając "live". W innym przypadku byłyby one bezcelowe.

Odpowiedz
Cytat
trzasku

Trochę się stresuję, ale nie wydaje mi się, żebym stresował się o wiele bardziej niż przeciętny gracz. Na pewno jest to właśnie coś z myśleniem/koncentracją ale nie mogę znaleźć tego konkretnego powodu, tak żeby go usunąć.

Co do analizy do wiadomo, chodzi o to, że podczas gry moje myślenie jest znacznie wolniejsze.

Odpowiedz
Cytat
smoku

Może po prostu za bardzo się skupiasz i za bardzo analizujesz każde rozdanie zamiast dać działać intuicji/automatowi? Po pewnej ilości rąk, na tych limitach, gra się często schematem i czasami zbytnie skupianie się na tym, by analizować każdą/większość rąk na bieżąco i nie pozwolenie na zadziałanie "automatu" powoduje takie "ogłupienie".

Odpowiedz
Cytat
Moderator
retrograde87

U mnie to zależy od zmęczenia albo jesli coś chodzi mi po głowie i nie skupiam się już tak jak powinienem.
W Poker Mindset jest zapisane tak
Nie graj, gdy jesteś zdenerwowany
Nie graj, gdy coś innego zaprząta Twoje myśli
Nie graj, gdy jesteś zmęczony
Nie graj, gdy nie możesz skupić się na grze w 100%

Odpowiedz
Cytat
smoku

Napisane przez trzasku
Trochę się stresuję, ale nie wydaje mi się, żebym stresował się o wiele bardziej niż przeciętny gracz.

Umknął mi ten post wcześniej. Czym się stresujesz? Dlaczego?

Przyznam, że dla mnie stres podczas gry, to abstrakcja i nie potrafię sobie tego wyobrazić. Może w przypadku jak ktoś gra od święta turki i nagle deepuje, i ma perspektywę FT dużego turka or smth. Ale w cash? Na NL5/NL10? Coś chyba jest nie tak.

Odpowiedz
Cytat
enjoy7

Wygląda na to, że jesteś zbyt result oriented.

Odpowiedz
Cytat
pajalock

Dla zobrazowania sytuacji, gram na 4 stołach i najczęściej wystarcza mi czasu na myślenie i podejmowanie decyzji w czasie.

Mój problem polega na tym, że podczas sesji wiedza którą posiadam o pokerze robi się ograniczona i tak jakby trudniej dostępna. Dla odróźnienia, po sesji, podczas analizy, wszystko jest dosyć jasne i od razu widzę, że popełniałem błędy które przy obecnym poziomie wiedzy nie powinny się zdarzyć.

Czy ktoś wie czym jest to spowodowane i co można na to zrobić? Czy ktoś z was ma podobnie podczas gry? Czyli gra gorzej niż pozwala mu na to jego wiedza ponieważ podczas gry nie może do niej swobodnie sięgać ponieważ jest to utrudnione/wymaga większego wysiłku niż po sesji?

Przez ten dziwny objaw nie jestem często w stanie podejmować najbardziej optymalnych decyzji które po sesji wydają się być jasne.

Pozdrawiam,
Patryk.

Kiedyś miałem z tym problem. Spróbuj mówić sobie na głos coś w stylu "ok gram open z ATs", "dobra trafiam top parkę z zajebistym kickerem ale nie mam od czego ciągnąć value więc zagram check call dając mu zabetować" itd. Mi to pomogło :)

Odpowiedz
Cytat
allinntopsad

ja tak mam jak wracam z pracy po 10 godzinach , natłok myśli i niejasny/zmącony umysł , dlatego najlepiej zaczynać sesję z rana
najlepiej mi sie gra w weekend gdy wiem że mam wolne i nikt i nic mi dupy nie zawraca

post +1 up dobrze napisane mówienie do samego siebie co się robi też stymuluje umysł i popełniamy mniej błedów

http://www.neurogra.pl/trening-mozgu

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Może po prostu rób sobie jakiś warm up przed sesją żeby wprowadzić się w stan lepszej koncentracji ?

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Napisane przez trzasku

Pozdrawiam,
Patryk.

Tak jak ktoś już Ci napisał.
Wyobraź sobie że grasz i przy okazji chcesz komuś początkującemu wytłumaczyć dlaczego robisz dane zagranie, wówczas mówiąc w myślach : "gram tutaj cbet dla value gdyż rywal może mnie callnąć ze słabszą ręką taką jak: xx, yy, zz..." , wpadasz w dobrą grę.
Dodatkowo pamiętaj że są dni gdy poziom skupienia jest z wielu różnych powodów naprawdę niski.

Odpowiedz
Cytat
Pomarancza

Stres może wpływać na ograniczone myślenie. Uruchamia się reakcja "walcz albo uciekaj". Twój mózg nie planuje analitycznego myślenia, tylko działają mechanizmy obronne. Wtedy 4bet od calling station przestaje być sytuacją, w której fold jest poprawny matematycznie, a staje się polem walki. ;)

Odpowiedz
Cytat
nommine

Napisane przez Pomarancza
Wtedy 4bet od calling station przestaje być sytuacją, w której fold jest poprawny matematycznie, a staje się polem walki. ;)

Kilka stackow w ten sposób poszło... :truestory:

Odpowiedz
Cytat
Druneski

Temat ma prawie miesiąc, ale w swoich zapiskach mindsetowych znalazłem wydaje mi się dość wartościowy cytat z fanpage'u Soek'a. Mam nadzieję, że nie ma nic przeciwko zacytowaniu tego tutaj.

Pierwszy raz zwrócił na to uwagę tombo. Powiedział: Zamiast myśleć nad tym ile trwa downswing skup się na tym aby polepszyć jakość wykorzystywania wiedzy którą posiadasz. (oczywiście nie brzmiało to tak mądrze, ale przekaz zachowałem)
Trafił w sedno. Zaobserwowałem to u wielu dobrze radzących sobie uczniów. Wiedza którą posiadają jest ogromna, a wyniki przeciętne. Jak często zdarza wam się robić SR i znać poprawną odpowiedź? Jak często olśniewa was od razu po rozdaniu, że można było zagrać to lepiej? Czemu nie wykorzystujecie całego timebanku w cięższych spotach nawet po 10-30bb? Skąd automatyzm?
Automatyzm. Powracając do książki Mental Game of Poker wiemy, że wiedza z nieświadomej kompetencji jest wykorzystywana ZAWSZE. Ciężkie spoty charakteryzują się tym, że potrzebujemy wiedzy nabytej/przetwarzanej. Ta wiedzy mieści się w świadomej kompetencji do której niestety nie mamy dostępu klikając na automacie. Wyobraźcie sobie waszą wiedzę jako stale płynący strumień informacji który przez was przepływa. Kiedy gracie świadomie, możecie wybierać to co odpowiednie do danej sytuacji/selekcjonować info. Na automacie, bierzecie co wam nurt przyniesie.
Podsumowując tą ścianę tekstu. Jeżeli ludzie dookoła mówią Ci, że masz wiedzę. Jeżeli masz objawy, o których wspomniałem wcześniej. Zamiast katować się kolejnym filmem i analizą w CREV / Pio Solver itp. spróbuj skupić się na polepszeniu dostępu do tej wiedzy podczas sesji.
• Jak?
• Zacząłem od charakterystyki A-game,B-game,C-game.
• Stworzyłem rozgrzewkę 5-15min w zależności od mojego stanu.
• Prowadzę dziennik sesji i oceniam: Jakość rozgrzewki, koncentrację podczas sesji, emocje.
• Dodatkowo na każdą sesję stawiam sobie cel jak: Atakuj capped range, Wydłużaj decyzje na riwer, pamiętaj o x/r as PFR.
• Po sesji notuję myśli/wnioski
Rzeczy około pokerowe:
• WODA!
• Unikam ciężkich posiłków przed sesją
• Przekąska wysokokaloryczna jak np. migdały lub shake białkowy przy długich sesjach
• Ćwiczenia/ruch
• Przerwy między sesjami.
Powtarzalna jakość naszych decyzji zaowocuje dobrym winratem w longrunie. Sami wiecie jak bradzo jedna sesja przy osłabionym stanie mentalnym potrafi obniżyć winrate i morale. Pamiętajcie, że na stołach oddajecie dużo więcej niż kolejne BI. Oddajecie czas który włożyliście w naukę, godziny gry w A-game, pewność siebie itp...

Więcej o przygotowaniu do sesji http://pl.pokerstrategy.com/video/30092/ . Gl :)

Odpowiedz
Cytat

Trzeba się wyluzowąć

Odpowiedz
Cytat