Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Back to basics. NL SH

343 Posty
56 Użytkownicy
347 Reakcje
16.8 K Wyświetlenia
AutystycznyAndrzej

Paaaanie, krótkie pytanie...

Te zakresy z UTG (call 3beta/4bet) są vs jaki gracz?

Odpowiedz
Cytat
zbok

Napisane przez AutystycznyAndrzej
Paaaanie, krótkie pytanie...

Te zakresy z UTG (call 3beta/4bet) są vs jaki gracz?

Starałem się to zrobić na razie w próżni bo zacząłem się gubić.
Dopiero będę rozpisywał vs reg, nit i lag

A co z nimi nie tak?
Żebym się nie rozpędził :)

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Problemem jest to, że są one zrobione "w próżni". Jak grasz NL2 to spotykasz głównie:
a) fiszów - przeciwko którym robienie bluff 4betów zazwyczaj będzie skazane na porażkę...
b) regów - którzy na tych stawkach często mają 4-6% 3beta, czyli znowu pchanie się z bluffami nie jest rozsądne...

Chodzi mi o to, że player pool jest pasywny i niechętny do 3betowania, a tym bardziej foldowania do 4betów. Oczywiście możesz spotkać fiszów z 30% 3beta (często dorzuć do tego random sizing 3betów), ale znowu wtedy Twój range calla 3beta lub 4beta nie będzie optymalny. Ogólnie fiszaki mocno przeginają w którąś stronę i można "z głowy" wyciągnąć adjusta który będzie lepszy od Twoich ogólnych zakresów. Regowie są zbyt pasywni żeby przejmować się tym, że dostałeś 3beta. :f_cool:

Ogólnie Twoje zakresy wyglądają zbyt luźno i jakbyś szukał problemów vs wąskie zakresy.

Odpowiedz
Cytat
zbok

Dzięki za odpowiedź :f_drink:
Trochę mnie Pan zmartwiłeś i znowu muszę do tego przysiąść. :roto2:

Bazowałem na zakresach od Gordona i starałem się ułożyć je tak, żebym miał z nich pożytek w przyszłości, nie tylko na mikro. Miałem świadomość, że będzie luźno.
Twoim zdaniem na NL10/25+ mają sens?

Jeżeli tak, to po prostu "przytnę" je o kilka procent tak, żeby nie pakować się w problemy i będę rozwijać na kolejnych limitach.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Według mnie mają sens takie range jak bardziej myślisz:
- "jak zagrać vs osoba z 3betem 4%"
- "jak zagrać vs osoba z 3betem 6%"
- "jak zagrać vs osoba z 3betem 8%"
- "jak zagrać vs osoba z 3betem 12%"
itd.

Tylko przed zrobieniem range zastanów się czy spotykasz osoby z taką wartością 3beta i czy w ogóle warto poświęcać czas/energię na to.

Odpowiedz
Cytat
zbok

Tylko przed zrobieniem range zastanów się czy spotykasz osoby z taką wartością 3beta i czy w ogóle warto poświęcać czas/energię na to.

I poruszyłeś kluczową dla mnie kwestię - nie chciałbym zabrnąć z tym za daleko i zafiksować się z rangem na NL2.

Biorąc pod uwagę players pool na NL2-10 nie widzę większego sensu w opracowywaniu zakresów pod konkretną wartość (np. wymienionego przez Ciebie 3beta czy Ft4bet) bo zazwyczaj nie mam z nimi wystarczającej historii.

Z drugiej strony, chciałbym "ograć się" na tyle, na ile to możliwe na tych limitach bo zwyczajnie nauka jest "tania" i mogę sprawdzać różne opcje.

I widzę tu sprzeczność - chciałbym być przygotowany na wyższe limity ale sprawdzanie tych konceptów na mikro nie ma sensu bo gracze nie będą na to "rezonować".
Jak pisałeś, będą zbyt pasywni, nie będą "respektować" tego co gram.

Wiem, że praca, którą teraz wykonuję przełoży się na lepszą grę w przyszłości ale myślę, że na razie zostawię temat range i wezmę się za postflop. Nawet jeżeli będę otwierał czy 3betował zbyt luźno to wyrobię sobie edge po flopie, myślę, że to może jakoś popchnąć grę do przodu.

Co myślisz Andrzeju o takim podejściu do tematu? Masz jakieś sugestie?

Odpowiedz
Cytat
Michail00

Wracając do rangy które zrobiłeś to w utg masz błąd. 4b IP i OOP zawiera ręce które w próżni nie otwierasz KTs , A2-A5s i A8s.
Taka uwaga na szybko bo z tel piszę.

Odpowiedz
Cytat
zbok

Napisane przez Michail00
Wracając do rangy które zrobiłeś to w utg masz błąd. 4b IP i OOP zawiera ręce które w próżni nie otwierasz KTs , A2-A5s i A8s.
Taka uwaga na szybko bo z tel piszę.

Dzięki, pomyliłem grafiki. Poprawione.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Napisane przez zbok

Chodzi o play pool. Jak weźmiesz 100 random playerów, to się okaże, że:
- 80 z nich ma 3beta <6%
- 10 z nich ma 3beta 6%-12%
- 5 z nich ma 12-30%
- 5 z nich ma 30%+

Powyższe liczby są wyciągnięte z rękawa, ale mniej więcej oddają tendencję na tych stawkach.

Jeżeli układasz swoje "standardowe" zagrania, to zrób je tak żeby były efektywne pod większość przeciwników (3bet < 6%). Ty natomiast masz np. na UTG 4bet IP który zawiera KK+ (12 kombo) i 9 kombosów blefów... vs 4-6% 3beta. Ludzie na tych stawkach grają zbyt pasywnie i dodatkowo nie potrafią pasować. Twoje 4bet blefy będą nieefektywne.

Lepszym rozwiązaniem vs te 4-6% 3beta (które najczęściej spotkasz) byłby 4bet tylko dla value czyli np. KK+.

Oczywiście jeżeli zobaczysz, że przeciwnik ma wysoki 3beta (12%) lub coś co sugeruje, że jest fiszem (dziwny siziing/niski stack), to wtedy możesz rozszerzyć zakres, ale i tak raczej o value handy (QQ/AK, może JJ-TT/AQ).

Wykonałeś pracę która jest w próżni, czyli nie pomaga a wręcz szkodzi... Jeżeli spotykasz się z jakimś typem przeciwnika/zagranie często, to wtedy zastanów się "jak to skontrować?". Przykładowo:
- "większość player pool ma 4-6% 3beta, jak vs to grać?"
- "sporo osób na SB ma 12% 3beta vs BTN, jak zareagoować?"
- "jaki range bronić vs 40% steala z BTN?"

Wyjdź z realnych sytuacji do dobrych rozwiązań.

Ty tutaj wyszedłeś z próżni do... jakiś rozwiązań, bo jak ocenić czy rozwiązanie jest poprawne, skoro nie wiadomo jaki problem chcesz rozwiązać? Może ten range jest dobry vs jakiś gracz, ale jak chcesz stosować ten range na unka na NL2 to sam sobie szkodzisz.

Odpowiedz
Cytat
XabiAlonso9

.

Odpowiedz
Cytat
krzysiuwOw

IMO zamiast próbować nauczyć się wszystkiego na raz, analizy wykresy bla bla po prostu idź wyżej... regowie sami dadzą Ci znać z czym masz problem.
Np. zauważysz że często Cie 3betuja to wtedy metoda małych kroków aka jedna rzecz na raz zaczniesz nad tym pracować i zobaczysz jak to się ma vs reg który robi to świadomie a nie jakieś spazzy fisha z nl2. Teraz uczysz się wielu rzeczy w próżni które ni jak się nie sprawdzają w 3/4 przypadków na fishy z nl2 bo oni sami nie wiedzą dlaczego to robią i potem jest frustracja że się uczyłem ale dalej mi nie wychodzi... nie próbuj być takim perfekcjonista.
NL2/NL5 mógłbyś prawdopodobnie przejść z samym 3betem for value i nikt by nawet nie zauważył.

Odpowiedz
Cytat
KuroiYami

na nl2 można grać pure for value :P
gl życzę :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
zbok

Napisane przez zbok

Chodzi o play pool.

Jeżeli układasz swoje "standardowe" zagrania, to zrób je tak żeby były efektywne pod większość przeciwników (3bet < 6%).

Ty natomiast masz np. na UTG 4bet IP który zawiera KK+ (12 kombo) i 9 kombosów blefów... vs 4-6% 3beta. Ludzie na tych stawkach grają zbyt pasywnie i dodatkowo nie potrafią pasować. Twoje 4bet blefy będą nieefektywne.

Lepszym rozwiązaniem vs te 4-6% 3beta (które najczęściej spotkasz) byłby 4bet tylko dla value czyli np. KK+.

Oczywiście jeżeli zobaczysz, że przeciwnik ma wysoki 3beta (12%) lub coś co sugeruje, że jest fiszem (dziwny siziing/niski stack), to wtedy możesz rozszerzyć zakres, ale i tak raczej o value handy (QQ/AK, może JJ-TT/AQ).

Jeżeli spotykasz się z jakimś typem przeciwnika/zagranie często, to wtedy zastanów się "jak to skontrować?". Przykładowo:
- "większość player pool ma 4-6% 3beta, jak vs to grać?"
- "sporo osób na SB ma 12% 3beta vs BTN, jak zareagoować?"
- "jaki range bronić vs 40% steala z BTN?"

Wyjdź z realnych sytuacji do dobrych rozwiązań.

Ty tutaj wyszedłeś z próżni do... jakiś rozwiązań, bo jak ocenić czy rozwiązanie jest poprawne, skoro nie wiadomo jaki problem chcesz rozwiązać?

Andrzej, dzięki za wyjaśnienie. Trochę pociąłem Twoją odpowiedź, ale będę do niej wracał jak najdzie mnie ochota na kombinowanie na mikro :f_biggrin:

Myślę, że rozumiem o co Ci chodzi i widzę błąd w rozumowaniu.
Zafiksowałem się z tymi zakresami i dziękuję za pomoc.

Same zakresy mogą usystematyzować grę ale wygrywać za nas nie będą.
Zastosuję się do Twoich rad i stworzę zakresy odpowiednie do danego limitu ale skupię się przede wszystkim na tym, z jakimi graczami przyjdzie mi grać.

Zacznę od opracowania open raise/3bet range vs dany zakres z poszczególnych pozycji.
Później rozpiszę plan na poszczególne ręce .
Będzie sporo pracy ale nic mnie nie goni.

Napisane przez Madristas
Kompletnie nie widzę sensu w Twoim graniu nl2 po to by (jak twierdzisz) wyrobić sobie odpowiednie nawyki, skoro nl2 powinno się przechodzić w inny sposób niż każdy kolejny limit - mam tu na myśli to, że uczysz się rzeczy (4bety itp), które powinny Ci się przydać na limitach nl10-25 i w górę, a na takim nl2 będzie to często zwykłe palenie pieniędzy.
Poza tym grasz w zdecydowanej większości vs gracze, którzy w ogóle nie potrafią grać/początkujące regi, których zachowania i linie gry nie będą profitowe. Jak masz uczyć się czytania gry przeciwnika i właściwych linii gry, skoro grasz przeciw nieogarniającym graczom, którzy w danej sytuacji z profitowego punktu widzenia powinni zrobić check/call/bet/raise a jednak tego nie robią?

Nie szkoda Ci czasu i pieniędzy?

Masz sporo racji i zaczynam dostrzegać błędne założenia.
To jest ta sprzeczność, o której pisałem wyżej.
Czasu mi nie szkoda bo mam spore luki w teorii i praktyce więc zanim to ogarnę czas i tak upłynie.

Napisane przez Madristas
edit: poddałbym jeszcze wątpliwości przeświadczenie bijące z Twoich postów, mówiące że jeśli się tylko chcę i poświęca na to odpowiednią ilość czasu, to można się wspinać limit po limicie (o ile dobrze pamiętam to snułeś tam już jakieś plany odnośnie nl100). Oczywiście trzeba wierzyć w to co się robi, ale nie bezgranicznie. Sądzę, że dla każdej osoby granica jej możliwości będzie się zatrzymywała na innym limicie i warto to wziąć pod uwagę.

Nie zwykłem sam sobie nakładać limitu.
To nie jest bezgraniczna wiara, po prostu wiem, że w każdej dziedzinie życia ciężko pracując można dojść do zaskakujących rezultatów.
Gdybym myślał "na pewno nie uda mi się dojść na NL100" to pewnie nawet bym nie próbował.

Swego czasu zgubiłem prawie 20kg, zabierałem się do tego kilka dobrych lat i nie robiłem nic, żeby faktycznie zacząć chudnąć. Myślałem, że będzie ciężko, że nie dam rady i że się do tego nie nadaję. I tak to trwało.

A wiesz co się stało, kiedy wziąłem się za to jak należy?
Zacząłem sam siebie zaskakiwać i poznawać na nowo.
Nigdy bym nie pomyślał, że dam radę przebiec 10km, jeść zdrowo i 5x dziennie, 3x w tygodniu biegać po 40min i dokładać do tego siłownie.
Dlatego jak słyszę, że ktoś już na starcie zakłada, że coś mu się nie uda to jest mi zwyczajnie przykro.
Przykro mi dlatego, że taka osoba sama blokuje swój potencjał, jeszcze zanim zacznie cokolwiek tak na prawdę robić.

Twardo stąpam po ziemi i wiem, że wejście na NL100 to nie lada wyzwanie - ale to jest wyzwanie i muszę spróbować. Jak skończę na NL25/50 to wcale nie uznam tego za porażkę.
Ważne, żeby dążyć do celu ze świadomością, że zrobiło się wszystko co możliwe, żeby go osiągnąć. Wtedy nawet jak się nie uda, będziemy mieli czyste sumienie.
Porażka zawsze może się zdarzyć ale to też wynik. Wynik tego, że spróbowaliśmy cokolwiek zrobić.

Napisane przez Madristas
Sam blog, a przede wszystkim notatki z różnych filmów szkoleniowych są super! :f_thumbsup:

Thx :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
zbok

Napisane przez krzysiuwOw
IMO zamiast próbować nauczyć się wszystkiego na raz, analizy wykresy bla bla po prostu idź wyżej... regowie sami dadzą Ci znać z czym masz problem.
Np. zauważysz że często Cie 3betuja to wtedy metoda małych kroków aka jedna rzecz na raz zaczniesz nad tym pracować i zobaczysz jak to się ma vs reg który robi to świadomie a nie jakieś spazzy fisha z nl2. Teraz uczysz się wielu rzeczy w próżni które ni jak się nie sprawdzają w 3/4 przypadków na fishy z nl2 bo oni sami nie wiedzą dlaczego to robią i potem jest frustracja że się uczyłem ale dalej mi nie wychodzi... nie próbuj być takim perfekcjonista.
NL2/NL5 mógłbyś prawdopodobnie przejść z samym 3betem for value i nikt by nawet nie zauważył.

Bardzo dobra rada. Dzięki :f_drink:

Napisane przez KuroiYami
na nl2 można grać pure for value :P
gl życzę :f_drink:

Dzięki i wzajemnie :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
zbok

Zainstalowałem HM2 i moim zdaniem jest o niebo lepszy od PT4.
Bardziej intuicyjny, płynny w działaniu, masa przydatnych dodatków. W zasadzie już teraz wiem, że zakupię na niego licencję.
Może jeszcze dziś dopieszczę HUDa i zacznę się przyzwyczajać bo w obsłudze jest nieco inny.

Ogólnie nowy room spoko, sieć ta sama więc do softu jestem przyzwyczajony.

Sesja dziś dziwna, dobry run z początku a później bezkarcie, lekki łomot i masa nietrafionych boardów w 3bet potach. Wieczorem jeszcze przejrzę ale raczej nie było spektakularnych spotów.
Czerwona, przynajmniej na razie, nie pikuje już w dół :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
zbok

Nie samym pokerem człowiek żyje więc przy okazji nowego roku rzucam sobie małe wyzwanie.

Przez to, że poprzedni rok przepracowałem na 110% nie miałem czasu na wiele innych rzeczy.
Strasznie zaniedbałem się z czytaniem (nie licząc jakiś branżowych blogów czy krótkich ebooków) i czas to nadrobić.
W tym roku przerobię 20 książek (po cichu liczę, że uda się nawet więcej ale to realna liczba).

Dzielę je na cztery kategorie:

:spade: Rozwój osobisty

:spade: Zarządzanie biznesem

:spade: Wydawnictwa branżowe

:spade: Rozrywka

Dziś wieczorem podrzucę tytuły na pierwszy kwartał.
Ze względu na nowy projekt, który uruchamiam z moją ładniejszą połową w kwietniu, będzie dużo o planowaniu, motywacji, biznesie i marketingu.

Staram się z każdej książki robić "notatki" - zapisuję kluczowe cytaty, zagadnienia itp.
Do tej pory robiłem to w specjalnym zeszycie (dziś będę go szukał :facepalm: ) ale nic stoi na przeszkodzie żeby przełożyć to na bloga jeżeli będzie czas.
Jeżeli nie będzie czasu to do każdej przerobionej książki będę dopisywał krótką notatkę i moją subiektywną ocenę.
Wyjdzie w praniu.

Odpowiedz
Cytat
ObywatelSzarak

Ciekaw jestem co będzie w kategorii rozrywka, bo przecież nie samym biznesem człowiek żyje :)

Poza tym zastanawiam się czy układanie każdego aspektu życia tak dokładnie zaplanowanego jest dobre, nawet książki? Poker rozumiem, sam mam tak samo bo to dziedzina za którą im porządniej się zabierzesz tym lepiej, ale książki to inna kategoria :)

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
eslav92

Fajnie, że dajesz linki i układasz materiały do nauki. Niedługo zaczną grać cashe NL2 i takie zestawienie mi się przyda. No i dzięki za wstawienie nutki Kalkbrennera, bo już o nim zapomniałem, a muzyka dla mnie świetna :f_love:

Odpowiedz
Cytat
zbok

Napisane przez szmarcinskis
Ciekaw jestem co będzie w kategorii rozrywka, bo przecież nie samym biznesem człowiek żyje :)

Mam do przeczytania dwie książki Masy, kilka biografii i na pewno jakieś fantasy z naszego podwórka.
Jestem wielkim fanem Pilipiuka i Piekary a dawno nie miałem nic od nich w ręku.

Napisane przez szmarcinskis
Poza tym zastanawiam się czy układanie każdego aspektu życia tak dokładnie zaplanowanego jest dobre, nawet książki? Poker rozumiem, sam mam tak samo bo to dziedzina za którą im porządniej się zabierzesz tym lepiej, ale książki to inna kategoria :)

Pozdrawiam!

Jeżeli ktoś, jak ja, miewa problemy z utrzymaniem motywacji i konsekwencji to pomaga.
Blog jest zajebisty dlatego, że pisząc tutaj i dzieląc się swoimi planami mam poczucie, że muszę je zrealizować.
Z resztą mojej dziewczynie i znajomym też często opowiadam o swoich zamiarach bo to mocniej obliguje mnie do tego, żeby je zrealizować.

Planowanie po prostu ułatwia mi życie. Wiem co mam do zrobienia i nie tracę czasu na "pierdoły".
Czasu nikt nam nie wróci więc lubię go gospodarować tak, żebym wiedział, że wykorzystuje go w pełni.
Wiadomo, że nie zawsze "się chce", czasem coś wypadnie ale ważne żeby mieć jakieś cele i wiedzieć do czego się zmierza.

W przeszłości strasznie się motałem właśnie dlatego, że nie wiedziałem co chcę robić, jaki w tym sens, co po sobie zostawię i ogólnie mnie to frustrowało.
Przeczytałem kilkanaście książek, obejrzałem/obyłem kilkadziesiąt godzin różnych szkoleń ułożyłem plany krótko i długoterminowe i to mi pomogło.

Nie twierdzę, że jest to dobre dla każdego, ale myślę że nikomu to jeszcze nie zaszkodziło.

Niestety ludzie rzadko "porządnie" planują.
Dla jednych problemem jest ilość czasu potrzeba na ułożenie planów i ilość pracy z tym związanej.
Dla innych brak odpowiednich narzędzi/wiedzy do zagłębienia się w swoje "ja", znalezienie odpowiedzi na kluczowe pytania które nas dotyczą, ustalenie swojego kodeksu i wartości, odszukanie celu w swoim życiu.

Moim zdaniem znalezienie sensu i wyznaczenie celów dla siebie jest ogromnie ważne - daje poczucie spokoju, pozwala żyć tu i teraz.

Co ważne, te cele mogą się zmieniać i nie jest to nic złego/dziwnego ale moim zdaniem, ważne aby je mieć.
Dążenie do ich osiągnięcia uczy nas dyscypliny i hartuje charakter.
Nie ważne jest czy to sport, poker, praca, czytanie czy cokolwiek innego.
Ważne, żeby wiedzieć do czego poszczególne cele mają nas finalnie doprowadzić.

Odpowiedz
Cytat
zbok

Preflop Perfection

UTG

Spoiler

Open Range "w próżni" (kiedy nie znamy graczy/wyjściowy do dalszej rozbudowy).

:spade: Range w próżni powinien wynosić 13% - 14%, otwieramy 170 -190 kombinacji

:spade: Z UTG chcemy mieć zbalansowany i trudny do ogrywania range, chcemy grać stosunkowo ciasno

:spade: Jeżeli chcemy poszerzać zakres, w zależności od stołów, dokładamy grywalne suited connectory oraz broadway'e (unikamy tych off suite)

Na żółto zaznaczone ręce otwieramy na stołach, na których dobrze czujemy się postflop.

:spade: Zakres 22-55 gramy w zasadzie tylko z myślą o secie. Jeżeli na stole mamy graczy, którzy luźno 3betują możemy je foldować

:spade: ATo i A9s otwieramy na stołach, na których mamy słabych przeciwników. Warto tutaj zaznaczyć, że A9s jest zdecydowanie lepsze ze względu potencjalny FD.

Open Range na agresywnych graczy / graczy z dużą liczbą light 3betów.

Takie stoły gramy jedynie w sytuacji kiedy mamy na nich minimum jednego fisha i musimy adjustować się do reszty graczy.

:spade: Na takich stołach zwężamy nasz range (do około 13%)

:spade: Dodajemy do zakresu karty z blockerami aby móc grać 4bet bluff'y na wyjątkowo często 3betujących graczy (A8s, KJo, ATo, A9o)

:spade: Unikamy otwierania niskich PP (22-66) poniważ:
- nie mamy oddsów na call 3beta pod set
- nie mają blockerów
- nie dają nam Card Removal Effect
- nie mamy value w graniu z nimi 4bet bluff

Open Range vs NIT

Takie stoły gramy jedynie w sytuacji kiedy mamy na nich minimum jednego fisha i musimy adjustować się do reszty graczy. Otwieramy około 20% rąk.

:spade: Możemy otwierać wszystkie Axs. Grając vs. NIT nie ma znaczenia czy otworzymy z A9s czy A3s ponieważ na jego 3bet i tak je zrzucamy ponieważ zazwyczaj jesteśmy z tyłu.

:spade: Grając przeciwko nitom otwieranie PP staje się profitowe. Często mamy autoprofit pre jak i grając cbet

:spade: Gramy więcej suited broadway'ów

:spade: Dorzucamy grywalne (suited) gappery i co lepsze suited connectory

Open Range vs Fish / Calling Station

:spade: Możemy znacząco poszerzyć zakres (~25%)

:spade: Otwieramy najchętniej kiedy mamy słabego gracz na blindach

:spade: Dorzucamy ręce, które dominują jego zakres i mają dobrą grywalność.

Gra vs. 3Bet z HJ (na regularsa)

Gra vs. 3Bet z CO/BTN (na regularsa)

SIZING

Kiedy grając open x3bb dostajemy 3bet do x9bb to 4betujemy za x22bb
Kiedy grając open x4bb dostajemy 3bet do x10bb to 4betujemy za x24bb

HJ

Spoiler

Open Range z HJ

Spoiler

Open Range "w próżni" (kiedy nie znamy graczy/wyjściowy do dalszej rozbudowy).

:spade: Zasięg nie powinien znacząco różnić się od zasięgu z UTG. Rozgrywamy 3-5% więcej, więc ogólnie ok. 16% naszego range. Wynika to z tego, że call open przeciwników jest najczęściej stały więc nie będą nas callować/3betować znacząco szerzej w stosunku do UTG.

:spade: Dorzucamy do range kilka siuted broadway'ów ponieważ dobrze flopują, mają potencjał na barrelowanie kiedy trafiamy TP i robią na FD.

:spade: Dorzucamy kilka kombinacji niskich asów (A5s, A4s) dla zbalansowania naszego range

:spade: Dodajemy A8s ze względu na to, że ma większą grywalność niż otwierany z UTG

:spade: W standardzie z HJ otwieramy niskie PP (22-55). Z UTG była to opcja, natomiast z tej pozycji mogą już robić nam profit vs. 4 graczy

:spade: KJo otwieramy w zależności od tego, jak na danym stole czujemy się po flopie. Niemniej jednak, z tej pozycji to raczej standardowy open.

Open Range kiedy za nami siedzą aggro i light 3beterzy.

Podobnie jak z UTG - jeżeli nie mamy fisha po prawej najrozsądniej będzie poszukać innego stołu.

:spade: Wyrzucamy siuted connektory i gappery

:spade: Zwiększamy liczbę kart z blockerami dla lepszego CRE przy graniu 4bet/fold (Axs i A9o)

:spade: Usuwamy siuted broadway'e ponieważ vs. aggro nie będą grać dobrze post flop

Open Range kiedy za nami siedzą NITy.

Podobnie jak z UTG - jeżeli nie mamy fisha po prawej najrozsądniej będzie poszukać innego stołu.

:spade: Poszerzamy range o grywalne siuted connectory

:spade: Dodajemy słabsze, siuted Kx, Qx i Jx które mają całkiem dobrą grywalność post flop

Open Range kiedy za nami siedzą Fishe i CS

:spade: O ile vs. NIT otwieramy siuted (z lepszą grywalnością na flopie) tak w przypadku grania vs. fish/cs szukamy rąk dominujących ich range. Chcemy trafiać TP aby móc profitowo je betować przeciwko jego range.

Call Open z HJ

Spoiler

Call Open z HJ w próżni.

:spade: Za nami siedzi 4 innych graczy, którzy mogą squeezować czy callować. Właśnie dlatego nasz call open range powinien zawierać taki zakres, który możemy chronić przeciwko betom od UTG i callom od innych graczy.

:spade: KQs jest tutaj jedyną ręką, której nie powinniśmy callować po sqz

:spade: AQo jest za słabe na fold o ma play ability vs. squeez oraz w grze post flop

:spade: QQ, AJs i AQs dobrze bronią się przed sqzem - możemy je 4bet/foldować lub nawet stackować na unka.

:spade: Pockety (77-JJ) można dość łatwo rozgrywać post flop

:spade: Układając Call Open range w ten sposób w stanie dominować Open Range z UTG przez większość czasu (zakładają, że otwiera około 15% rąk)

:spade: Dominujemy również calle od graczy siedzących za nami

Call Open z HJ mając za sobą aggro i squezzerów.

:spade: Wyrzucamy niskie pocket pary

:spade: Wyrzucamy AJs i KQs gdyż nie możemy z nimi zagrać back raise czy stac off vs. squeez

:spade: Callując AK i KK+ możemy protektować nasz range przeciwko agresywnym graczom. Dominujemy jego range a dodatkowo nie wyrzucamy z puli fishów, którzy siedzą za nami i mogą zagrać call.

Call Open z HJ mając za sobą NITów.

:spade: Przeciwko takim graczom nie chcemy slowplay'ować AK i KK+

:spade: Dorzucamy siuted broadway'e oraz siuted connectory. Robimy to z kilku powodów:

- często będziemy dostawać luźne calle
- często będziemy grać HU i możemy z nimi bluff raisować
- w 3way potach chcemy mieć ręce, które dobrze flopują i mają dobrą grywalność post flop

:spade: AJo nie gramy wszystkich kombinacji ale mamy je w rangu gdyż dominują braodway'e

Call Open z HJ mając za sobą Fisha / Calling Station.

:spade: Chcemy mieć dominujące ręce, które miażdżą ich range

:spade: Czasem możemy tu dorzucić kilka kombinacji AK aby nie wyrzucać ich z puli (to zależy od tego, jakiego gracza mamy na UTG!)

3bet range z HJ (vs. reg)

:spade: Z tej pozycji 3bet wygląda bardzo mocno więc nie możemy liczyć na wiele calli za nami

:spade: Gracze na UTG raczej nie będą callować naszego 3betu - częściej zagrają 4bet lub fold. Z tego powodu możemy mieć dość spolaryzowany range. Na 4bet od UTG częściej chcemy shipować z tej pozycji zamiast grać call.

:spade: Gramy ręce, które mają dobry Card Removal Effect lub te, z którymi chcemy się stackować.

:spade: Dla bleffu 3betujemy ręce, z którymi nie możemy się stackować - AJo, KQo, A5s czy A4s (po kilka kombinacji)

:spade: QQ nie zawsze musimy 3betować - tutaj wszystko zależy od informacji o graczach, możemy 3betować połowę kombinacji

:spade: Aby chronić range, z którym nie chcemy się stackować, gramy 3bet z kilkoma kombinacjami AK i KK+ (~#16). Te ręce, dla zbalansowania rangu możemy od czasu do czasu callować do 4beta zamiast grać ship.

:spade: Na graczy, którzy dużo 4betują możemy czasem zagrać 3bet/fold z AQo

vs. 3bet z CO/BTN

:spade: Większość graczy ma stały 3bet range z tych pozycji i dlatego możemy rozgrywać to tak samo jak z UTG

CO

Spoiler

Open Range z CO "w próżni" (kiedy nie znamy graczy/wyjściowy do dalszej rozbudowy).

:spade: Nasz zakres z CO będzie znacząco szerszy w stosunku do UTG i HJ - od 30% w górę

:spade: Z tej pozycji zaczynamy już mówić o stealowaniu więc wchodzi statystyka Att to Steal

:spade: Grając na tej pozycji należy zwracać uwagę na gracza na BTN. Otwierając z tej pozycji często będziemy "kupować" button - zwłaszcza, jeżeli siedzi na nim NIT

Zwracamy przy tym uwagę na jego statystyki, a konkretnie Call Open + 3bet.
Dla przykładu, jeżeli gracz cold calluje 12% swojego zasięgu i 3betuje 6% rąk to otwierając z CO, przez 82% czasu będziemy grać jako BTN vs. blindy

:spade: Z tej pozycji możemy zmienić nasz sizing. Jeżeli z UTG i HJ otwieraliśmy x3bb możemy otwierać CO za x2,5bb.
Oczywiście nie jest to wymagane, ale możemy tak grać na NITów, oraz graczy pasywnych, którzy często sprawdzają nasz OR. Ogólnie taki sizing sprawdza się na wszystkich słabych regularsów.
Nasze fold equity jest w zasadzie takie samo jak dla OR do x3bb.

Dodatkowo niższym sizingiem możemy otwierać bottom naszego range (J9o, K7s, 97s itp) vs. fish.

Otwieranie za 2,5bb ma również sens w grze przeciwko agrro i 3beterom.

:spade: Tworzenie zakresu zaczynamy od dołożenia wszystkich Axs, suited broadway'ów, suited connectowrów oraz broadway'ów offsuit.

:spade: Chcemy mieć grywalność na szerszej strukturze boardów, również tych średnich i niskich. Chcemy trafiać takie boardy, które będziemy w stanie z nimi betować a nawet barrelować.

:spade: Nie dorzucamy Ax offsuit ze względu na wciąż kiepską grywalność post flop nawet z tej pozycji.

Open Range z CO vs. aggro / 3beter

:spade: W pierwszej kolejności usuwamy ręce, z którymi nie możemy nic zrobić vs. 3bet (connectory i broadway'e offsuit)

:spade: Jeżeli otwieramy niską PP, dostajemy 3bet od BTN i call od fisha na blindach możemy dorzucić ze względu na oddsy.

:spade: Z pozostałą częścią rąk, w przypadku otrzymania 3betu od BTN (na tej pozycji będzie to dość częste zagranie) możemy grać 4bet/fold lub 4bet/call (zaznaczone na żółto)

:spade: Aby zbalansować nasz zakres dokładamy 30% kombinacji AK i QQ+ do 4bet/call range

Range vs. 3bet z BTN - 4bet/fold

Range vs. 3bet z BTN - 4bet/call

Open Range z CO vs. NIT

:spade: Wrzucamy dość szeroko ręce mające dobre play abillity vs jego range

:spade: Wiem, że po akcji od NITa nie będziemy pompować dużej puli, na call najczęściej gramy cbet i dalej staramy się kontrolować pulę przez granie x/c lub x/f

Open Range z CO vs. Fish / Calling Station

:spade: W tej sytuacji trudno o jednolity range, wszystko zależy od tego, jakiego fisha mamy po lewej stronie

:spade: Dokładamy ręce suited i karty z którymi będziemy dominować jego range, kiedy trafimy na TP na flopie

:spade: Przeciwko takim graczom Axo zyskują na grywalności, będziemy dostawać call od asów, które i tak dominujemy

Call Open Range z CO vs. UTG "w próżni".

:spade: Nie callujemy broadway'ów - najczęście vs. UTG będą one zdominowane

:spade: Dokładamy suited connectory, które nie będą zdominowane przez jego range i mają grywalność post flop

:spade: Dla wyważenia naszego zakresu dorzucamy ok 30% kombinacji AK i KK+

Call Open Range z CO vs. HJ "w próżni".

:spade: Dorzucamy suited broadway'e, które będą dominować jego broadway'e off

:spade: Częściej możemy callować suited connectory ponieważ:

- grając call z tej pozycji nie musimy bać się dużej ilości squeezów
- gramy z pozycją
- możemy overplayować i przez to exploitować gracza z UTG

:spade: Dla wyważenia naszego zakresu dorzucamy ok 30% kombinacji AK i KK+

:spade: Część QQ możemy tu wrzucić do naszego 3bet/stackoff range

:spade: Z AJo, KQo, gramy naprzemiennie 3bet bluff i call - mniej więcej po 50%

Call Open Range z CO vs. HJ mając za sobą fisha

:spade: Jeżeli oprócz fisha mamy za sobą bardzo agresywnych graczy stosujemy zakres vs. UTG

:spade: Jeżeli za nami siedzą pasywni gracze dokładamy PP (22-55)

:spade: Wyrzucamy suited connectory ponieważ vs. fish nie mają zbyt dobrej grywalności

:spade: Czasem do zakresu możemy dorzucić KTs, QTs, JTs ponieważ grają dobrze po flopie.
Uwaga! Callujemy je tylko jeżeli mamy info, że gracz na UTG ma Open Range powyżej 15%

CO vs 3bet z BTN

:spade: Należy pamiętać, że gracz siedzący za nami na BTN zazwyczaj będzie miał w swoim range więcej 3bet bluff'ów niż 3betów dla value. Na BTN gramy luźnym zakresem i jesteśmy w stanie to exploitować poprzez re-bluff (4bet) oraz bluff catchowanie.

:spade: Grając vs. BTN gramy bez pozycji więc aby nie tracić inicjatywy powinniśmy mieć szerszy zakres 4betów niż call 3bet range (callujemy do 3betu ok 60 combo a 4betujemy około 100).

:spade: Na NL2 niewielu graczy będzie w stanie exploitować nasze 4bety poprzez call czy 5bet/shove

:spade: Aby autoprofitować przez 3bet gracz na BTN potrzebuje od nas ok. 67% Fold Equity i dlatego bronimy około 12,5% naszego zakresu z CO

Zakładając, że z CO otwieramy ok. 30% rąk i broniąc z tego 12,5% co stanowi 41% całego zakresu [(12,5/30)*100%] dajemy mu na siebie tylko 59% FE.
Niby to nie wielka różnica ale sprawia, że w long runie jego 3bet na nasze otwarcie nie będzie już autoprofitowy i nie dajemy się łatwo exploitować.

Call vs 3bet z BTN

:spade: Układając range na call do 3bteta chcemy mieć ręce grywalne na wielu boardach

:spade: Średnie PP (77-JJ) to na tych pozycjach w zasadzie made hands (z różną siłą oczywiście), które są dobrymi bluff catcherami na flopie

Jeżeli przeciwnik w 3betowanych pulach IP cbetuje ok. 70% rąk możemy grać z nimi x/c na flopie i powalczyć o pulę na turn i river - na tych limitach często będzie gubił się po flopie.

:spade: Gramy dużo siuted broadway'ów ponieważ dobrze flopują i nie często są zdominowane więc robią nam b.dobre top pary.
Matematycznie ułatwiają nam również protektowanie naszego x/c range.

Z drawami na tych kartach możemy dodatkowo check/raiseować flop, a więc dodatkowo chronią nasz x/r range.
Dzięki takim liniom nie wyglądamy wówczas jedynie na sety i top pary.

:spade: AQo gramy vs. gracze o których wiemy, że mogą się luźno stackować

:spade: Ok. 50% kombinacji TT i JJ wrzucamy do naszego 4bet/call range

Proponowany rozkład kombinacji:

AQs - #3
AQo - #10
AA - #1
KK - #1
AKo - #2
AKs - #1

4bet/fold vs 3bet z BTN

:spade: Zakres układamy tak, aby mieć Card Removal Effect vs. 3bet/ship z BTN i dlatego wybieramy karty z dobrymi blockerami

:spade: Zakładając, że gracz na BTN calluje dużo naszych 4betów chcemy mieć również dobrą grywalność po flopie

4bet/call vs 3bet z BTN

:spade: Jeżeli chcemy poszerzać proponowany zakres dokładamy PP i Axs
Zaczynamy od dodania AJs i 88.

:spade: Szerszy zakres chcemy grać przeciwko graczom, od których często zobaczymy 5bet/ship

Proponowany rozkład kombinacji:
AQs - #1
AQo - #2
AA - #5
KK - #5
AKo - #10
AKs - #3

CO vs. BTN - Przydatne statystyki.

:spade: Na ich podstawie staramy się określić jaką część swojego range gracz na BTN będzie chronił.
Robimy to sumując statystykę call open i 3bet

:spade: Sprawdzamy dokładne statystyki pozycyjne czyli BTN vs CO a nie BTN overall

:spade: Kiedy na danego gracza mamy odpowiednią próbkę rąk korzystamy ze statystyk akcja vs. Hero (np. 3bet vs. Hero)

Dla przykładu, jeżeli gracz dany gracz cały field 3betuje na poziomie 7% a konkretnie na nas jest to 15% to wiemy, że możemy zacząć to exploitować poszerzając nasz zakres i częściej grać w odpowiedzi 4bet fold lub call.

:spade: Cbet 3bet pot - jeżeli zauważymy i gracz tendencję do cbetowania na flopie w 3betownych pulach w okolicach 70% to aby chronić nasz x/c range możemy dołożyć przeciwko niemu kilka kombinacji KK i AA do naszego 3bet call range. Ten gracz sam napompuje dla nas pulę.

:spade: Fold to 4bet vs Hero

Fold Equity obliczamy następująco:

liczba bb jaką dokładamy poprzez 4bet / obecna wysokość puli + liczba bb jaką dokładamy poprzez 4bet * 100%

Dla przykładu.

Otwieramy za 3bb dostajemy 3bet do 9bb.
W puli mamy już 1,5bb od blindów.
Łącznie daje to 3bb + 9bb + 1,5bb = 13,5bb

4bet gramy do 22bb zatem do open raisu za 3bb musimy zatem dołożyć 19bb).

Wówczas 19bb / (13,5bb + 19bb) -> 19bb / 32,5bb = 0,58 * 100% czyli 58%

Takiego FE potrzebujemy u przeciwnika aby nasz 4bet był autoprofitowy w longrunie.

BTN

Spoiler

Open Raising range BTN w próżni

:spade: Zakres gry z BTN jest bardzo szeroki, w próżni ok. 45%-50%. Za sobą mamy tylko dwóch graczy więc potrzebujemy mniej Fold Eqiuty aby robić autoprofit vs blindy

:spade: Na sizing z tej pozycji nie powinien być stały. Dobieramy go w zależności od graczy na blindach:
- na NITa wystarczy 2bb
- na rega, ze względu na obronę blindów 2,5bb
- na fisha otwieramy do 3bb

:spade: Autor poleca otwieranie z tej pozycji za 2bb - 2,5bb. Ze względu na szeroki zakres jest to opłacalne w longrunie. Budujemy mniejsze pule, dostajemy niższe 3bety (zazwyczaj jest to stała wartość x3), cbety w takich pulach są niższe.

Grając tak szeroki zakres stosunkowo rzadko flop i częściej będziemy grać cbet for bluff niż for value.
Stąd ważne aby te cbety w longrunie były tańsze.

Potrzebne FE oraz przydatne statystyki

:spade: Jeżeli dostaniemy call z blindów to na autoprofitowy cbet grany za 60-65% (2/3) puli potrzebujemy FE na poziomie ok. 40%. Grając cbet za 50% puli potrzebujemy już tylko 33%

Open Raising range BTN vs Aggro/3beter

:spade: Przez luźny 3bet rozumiemy z blindów przedział 12%-18%

:spade: Zmniejszamy wyjściowy zakres o ok. 10% aby nie pozwolić łatwo się exploitować

:spade: W pierwszej kolejności z range usuwamy connectory (siuted i off)

:spade: Przeciwko 3betowi z blindów nie mamy oddsów na call z PP (22-66), dodatkowo jeżeli nie trafimy seta bardzo kiepsko grają vs. cbet flopa

:spade: Przeciwko takim graczom musimy mieć call 3bet range oraz 4bet range

:spade: Aby expliotować graczy z luźnym 3betem powinniśmy ich stosunkowo często 4betować. Robimy to z kartami mającymi dobry CRE

Calling range vs. 3bet z blindów

Ręce zaznaczone na żółto oczywiście naprzemiennie gramy 4bet/shove

4bet/fold range vs. 3bet z blindów

Zaznaczone na żółto.

Open Raising range BTN vs NIT

:spade: Otwieramy bardzo szeroko, niskim sizingiem. Gramy praktycznie any2 - ok. 80% całego zakresu

Open Raising range Fish/Calling Station

:spade: Otwieramy ręce, które na flopie dają nam dobre TP

:spade: Nie gramy siuted connectorów i gapperów ze względu na kiepską grywalność na flopie

:spade: Nasz bottom range (jako steal) możemy otwierać mniejszym sizingiem, z top dobrymi rękami gramy x3bb

:spade: Jeżeli na blindach mamy NITa i fisha nasz sizing dopasowujey do fisha.

Call Open range

:spade: Grając na BTN możemy pozwolić sobie na dość szeroki zakres callowania ze względu na to, że za nami mamy już tylko dwóch graczy a dodatkowo gramy z pozycją.

Statystyki na jakie zwracamy uwagę:

:spade: Skip cbet and check-fold

Jeżeli statystyka gracza przed nami ma wartość ok. 50% a dodatkowo ma wysoki procent Raise 1st możemy callować jego raise zdecydowanie częściej (szczególnie w grze CO vs. BTN) ponieważ często zgarniemy pulę nawet niskim betem na flopie.

:spade: Jeżeli przeciwnik ma wysoki cbet flop (75%-80%) ale niski cbet turn (35%) możemy profitowo ogrywać go floatami

:spade: Fold to cbet raise - jeżeli ta statystyka wynosi powyżej 50-55% możemy autoprofitować poprzez raise jego cbetu na flopie

Call Open range BTN vs. UTG/HJ

:spade: Callujemy ok. 11% naszego zakresu z rękami, które mają dobrą grywalność i rzadko będą zdominowane

:spade: Callujemy niskie PP ponieważ po naszym call gracze z blindów dołożą do puli bardzo często, więc w przypadku trafienie seta będziemy mieli w puli dwóch graczy, którzy mogą go opłacić

:spade: Na żółto zaznaczone ręce, które zamiennie możemy 3bet bluffować (szczególnie AJo)

:spade: Chętnie sprawdzamy kilka kombinacji AK (zarówno siuted jak i off) - dzięki temu po trafieniu flopa niewielu graczy da nam kredyt na callowanie takiej ręki pre.
Poza tym grając call nie budujemy dużej puli vs. zasięg z wczesnych pozycji, który jest węższy.
Dodatkowo, nie musimy flipować vs top range jak w sytuacji, w której zagramy z tą ręką 3bet i w odpowiedzi zobaczymy 4bet.

:spade: Dokładamy kilka kombinacji QQ+ dla zbalansowania zakresu

Call Open range BTN vs. CO

:spade: Zwracamy uwagę na Att to Steal gracza na CO - pozwoli to dokładniej określić jego range

:spade: Zawsze zwracamy uwagę na to, jacy gracze siedzą na blindach

:spade: Ręce zaznaczone na żółto rozgrywamy w zależności od tego, jakie informacje mamy na gracz na CO i blindach.

Jeżeli gracze na blinadach dużo squeezują lub gramy vs. NIT nie chcemy ich callować.

Na regularsów i ich range możemy callować niskie Ax siuted, ze względu na dobrą grywalność na flopach Axx.

3bet range vs CO

:spade: Trudno ustalić 3bet range w próżni, należy opierać się głównie na informacjach, jakie mamy na graczy.

:spade: Z BTN chcemy 3betować ok. 9% rąk

:spade: Do 3bet range z BTN dokładamy nasz bottom folding range (na żółto)

:spade: Możemy stosować ten range również w grze vs. UTG/HJ

:spade: Na regularsów możemy dołożyć do 3bet range niektóre Ax siuted

:spade: Broadway'e off siute gramy naprzemiennie z call

:spade: Dla zrównoważenia range 3betujemy 2 kombinacje AKs

:spade: 3bet z BTN gramy sizingiem x3

Overlimp range vs. fish

Overlimpem nazywamy limp po tym, kiedy ktoś przed nami już limpował.

:spade: Overlimpujemy ręce, które są grywalne przeciwko rekreacyjnym graczom ale są zbyt słabe, aby z nimi izolować

:spade: Najchętniej stosujemy to zagranie, kiedy na blindach mamy jeszcze jednego słabego gracza

:spade: Chcemy tanio "wejść na flop" z rękami, które mają dobre equity vs. fish

:spade: Przy ich rozgrywaniu bardzo zwracamy uwagę na pot control - nie chcemy budować dużej puli trafiając TP ale wyciągnąć value od słabszych układów

:spade: Możemy rozgrywać w ten sposób niskie PP pod seta

Odpowiedz
Cytat