Przejdź do forum
Kurs No-Limit dla p...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kurs No-Limit dla początkujących - edycja 2016

127 Posty
36 Użytkownicy
104 Reakcje
67.1 K Wyświetlenia
Jurodiwy

.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema.

Nie jest. Zagadnienia uwzględnione na video, są takie jak w rozpisce z 1 postu w tym wątku:

https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?postid=3810035#post3810035

Niestety nie da się zmieścić wszystkiego w 90minutach treningu. Podstawowe rzeczy, dotyczące 3betów, będą na najbliższym treningu, ale tu też zaznaczam, że zdecydowana większość będzie dotyczyła gry z blindów vs steal, oraz BU vs CO. Na pozostałe pozycje poświęcę jedynie kilka minut.

Odpowiedz
Cytat
rusher88
imgoingtomirage

Napisane przez Chaczins

Napisane przez imgoingtomirage
Nagranie będzie dostępne jutro rano.

Pozdro.

Super, dzięki!

Pozwolę sobie od razu zadać pytanie przyszłościowe - czy na przyszły, wtorkowy trening, także trzeba będzie czekać tak długo? Czym spowodowane jest - o ile można wiedzieć - takowe opóźnienie?
Wiedza przekazywana przez rushera (z małej, pamiętałem! :D ) jest na tyle cenna i przydatna, iż warto jak najszybciej ją wchłaniać. Jednakże, np. w moim przypadku - we wtorek raczej nie będę mógł być "live". Czekanie do soboty ponownie także jest słabym pomysłem. Chyba zostaje mi jedynie ustawić jakieś nagrywanie samodzielnie ;)
Zeszły tydzień był wyjątkiem, z reguły nagrania pojawiają się w przeciągu 48 godzin od zakończenia treningu. Nagranie z jutrzejszego spotkania będzie dostępne w środę następnego dnia :)

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Lekcja 3: Kradzież / obrona blindów

Kilka ważnych pojęć na początek:

- equity

Equity to Twój udział w puli. Im więcej masz equity, tym więcej z danej puli Ci się należy - to z tego powodu mówimy o tym, że valuebetujemy kiedy equity jest większe niż 50%. Nie da się obliczyć ile masz equity, da się to jednak oszacować.

- fold equity

Kiedy mówimy, że "potrzebujemy 30% fold equity", mamy na myśli, że przeciwnik musi spasować 30% czasu. Niestety to jakie fold equity jesteś w stanie wygenerować, również można jedynie oszacować - nie da się tego obliczyć. Obliczyć możesz wymagane fold quity, aby uzyskać autoprofit.

- autoprofit

Artykuł - ponieważ jest on dostępny dla wszystkich, omówię tu jedynie najważniejsze punkty. Polecam jednak, żebyś zapoznał się z całym artykułem, aby dokładnie zrozumieć temat.

Na ostatnim spotkaniu poznałeś już pomocny wzór:

R / (R+P)

R - ryzyko (zakład, który stawiamy)
P - pula

Dzięki niemu, możesz policzyć wiele rzeczy, my jednak użyjemy go do obliczania wymaganego fold equity dla zagrania steal[/b oraz 3bet

W takim razie z jakiego powodu warto kraść blindy?

Są 2 główne powody, dla których zarabiasz. Pierwszy, to oczywiście błędy przeciwników, ich złe calle, sprawdzanie nie mając oddsów itd. Drugi to sytuacja kiedy przeciwnik pasuje.

Poniższy diagram pokazuje przykładowy rozkład graczy na niskich limitach:

Legenda:

Czerwony kolor oznacza graczy bardzo tight oraz bardzo słabych

Pozostałe kolory oznaczają inny typ graczy

Nie jest to konkretny podział - nie trzymaj się sztywno liczb, które są tutaj pokazane. Chodzi o to, żebyś zdawał sobie sprawę z tego, że znakomitą większość ogółu przeciwników, stanowią osoby, które da się ograć względnie łatwo. Należy sobie zadać pytanie jak?. I na to właśnie pytanie, postaram się dziś odpowiedzieć.

Podstawowe sposoby obrony blindów

Bronić się możesz na dwa sposoby (w zasadzie na trzy, jeśli przyjmiemy, że fold również może być pewną formą obrony - o tym za chwilę), czyli grając call, lub grając 3bet, nazywany na tych konkretnych pozycjach jako "Re-Steal".

Sprawa obrony komplikuje się dodatkowo, ponieważ możesz bronić zarówno będąc na BB jak i na SB - to na jakiej pozycji jesteś będzie miało kluczowy wpływ na dalszą grę. Ogromnym plusem Twojej sytuacji jest to, że znakomita większość przeciwników stealuje po prostu za mało, co powoduje, że nie jesteś zobligowany do szerokiej obrony blindów.

Obrona Small Blinda

Akurat obrona na tej pozycji, nie będzie dla Ciebie problemem. Nie musisz szczególnie często dawać akcji, kiedy jesteś na SB. Poniżej zobaczysz kilka propozycji zakresów, które powinny się sprawdzić.

Podejście bardzo tight:

Założenie jest bardzo proste, bronisz <10% zakresu i
Ręce zaznaczone na niebiesko 3betujesz
Ręce zaznaczone na żółto callujesz

*Rozszerzenie materiału - gdy opanujesz podstawy*
(krótka prezentacja w equilabie)

Obrona Big Blinda:

To co różni BB od SB, to przede wszystkim fakt, że grając na tej pozycji, masz o wiele mniej do dołożenia, ponieważ jeden BB masz już w puli - to zdecydowanie poprawia Twoje oddsy. Kolejną różnicą jest to, że nie ma już gracza za Tobą który może callować/squeezeować, czyli po prostu popsuć Twój plan. Z tego powodu na tej pozycji możesz zdecydowanie więcej callować preflop.

Najlepszym pomysłem, na stworzenie zakresów obrony BB, byłoby oczywiście samodzielnie konstruowanie zakresów 3betów i calli, w oparciu o matematykę, oddsy, fold equity... to będziesz w stanie zrobić za jakiś czas, dziś podejdź do tematu zdecydowanie prościej.

Budując zakres 3betów...

... postaw głównie na dobre ręce (value range)
... jeśli chcesz bluffować używaj do tego suited blokerów*
... jeśli nie jesteś pewny siły swojej ręki, nie zamieniaj jej w bluff**
... nie przejmuj się, że na początku nie będziesz 3betował dużo, przeciwnicy tego nie wykorzystają

*blokery - trzymając rękę typu A:d 5:d automatycznie sprawiasz, że przeciwnik ma mniej kombinacji układów typu AA, AK, AQ, ponieważ nie może mieć A:d

**zamiana w bluff - w tej konkretnej sytuacji, chodzi o to, że 3betując układ, z którym możesz callować, powodujesz, że sprawdzają Cię głównie lepsze ręce

Budując zakres calli...

... sprawdzaj głównie ręce które będą łatwe w rozgrywaniu, tj. wysokie karty, ręce w kolorze, oraz średnie suited connectory (T:d 9:d)
... raczej unikaj rąk off suited (nie w kolorze)
... mimo dobrych oddsów nie calluj zbyt szeroko, ponieważ granie bez pozycji oraz bez inicjatywy, będzie dla Ciebie obecnie bardzo trudne

Przykłady tego jak zbudować zakresy, poznasz na treningu - temat jest zbyt złożony, aby dać gotowca, szczególnie, że musisz brać pod uwagę swoje aktualne umiejętności. Prawdopodobnie zakresy obrony blindów, będą się u Ciebie zmieniały najbardziej dynamicznie, w stosunku do pozostałych pozycji, wraz ze stażem gry.

Zapraszam do wspólnego omawiania tematu na przykładach - dziś o 19:00!

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema!

Kolejne zadanie i kolejna nagroda - 60min prywatnego treningu.

Do poniedziałku 01.02.2016 wrzuć i przeanalizuj 6 rozdań z tematyki steali lub obrony blindów. Warunek dodatkowy: rozdanie nie może się skończyć przed turnem!

Przez najbliższy tydzień, systematycznie będę odwiedzał ten wątek, przyglądając się waszym analizom - zwycięzcę ogłoszę na najbliższym treningu. Powodzenia :)

Ps. Pamiętajcie o systematycznym prowadzeniu blogów!

Odpowiedz
Cytat
Antares404

Analiza rozdania #1

Na wstępie chciałbym zaznaczyć, że to moja pierwsza analiza i jeśli znalazły się tu jakieś głupoty albo forma jest niewłaściwa to z góry przepraszam.

Rozdanie #1

Zacznijmy od określenia zakresu gracza Player 4:

Jak widać 26/22 wskazuje na gracza który już mniej więcej wie o co chodzi, natomiast otwieranie aż 38% rąk z EP to raczej po prostu wina próbki. Statystyka fold to 3bet dotyczy tylko 4 sytuacji więc pominiemy ją w analizie.

Moim zdaniem po 3becie Player 2 i cold callu Hero jego zakres callowania to QQ-JJ,AQs+,AKo. AA i KK będzie 4betował natomiast pozostałe ręce spasuje.

Jeżeli chodzi o zakres gracza Player 2 to moim zdaniem ma tu bardzo mocno:

Jeśli chodzi o zakres jaki gra z pozycji SB to będzie to 22% rąk. Moim zdaniem będzie to wyglądało mniej więcej tak.

Natomiast 3bet z pozycji SB wynosi u niego 11% tak więc z powyższego zakresu bierzemy 11% rąk co daje nam:

Po przyporządkowaniu przeciwnikom zakresów i zobaczeniu flopa bałem się jedynie asów u Player 2. Jednak moja ręka blokuje 3 kombinacje asów więc fold na flopie nie wchodził tutaj w grę.

Na turnie spadła dość dobra dla mnie karta, ponieważ gdyby Player 2 miał JJ to nie betowałby ich na flopie mając cbet OOP 38%. Natomiast Player 4 nie callowałby dwóch betów z JJ na flopie z Asem.

Pasywne zachowanie Player 2 na turnie utwierdziło mnie w przekonaniu, że ma QQ albo KK i widząc flopa z A postanowił zagrać one and done z nadzieją na uzyskanie u nas foldów na flopie. Nie widziałem więc przeszkód by betować dla value. Natomiast all in Player 4 to był dla mnie easy call, ze względu na przydzielony mu zakres w którym na turnie praktycznie zostało mu tylko AKs AQs i AKo.

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

@rusher, podałeś tutaj link do tekstu o autoproficie. Czy w omawianych tam przykładach na pewno są dobrze określone ilości kombinacji? 124, 52 i 72.

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Party, $0.05/$0.10 No Limit Hold'em Cash, 6 Players
Poker Tools Powered By Holdem Manager - The Ultimate Poker Software Suite.

SB: $13.58 (135.8 bb)
BB: $36.07 (360.7 bb)
UTG: $10 (100 bb)
MP: $14.20 (142 bb)
CO: $12.36 (123.6 bb)
Hero (BTN): $10.15 (101.5 bb)

Preflop: Hero is BTN with 9 9
3 folds, Hero raises to $0.30, SB folds, BB calls $0.20

Flop: ($0.65) Q 7 4 (2 players)
BB checks, Hero bets $0.41, BB calls $0.41

Turn: ($1.47) 5 (2 players)
BB bets $0.70, Hero calls $0.70

River: ($2.87) J (2 players)
BB checks, Hero bets $1.82, BB calls $1.82

vs.11/3 po 135 rękach
Ręka w stylu betuje ,ale nie wiem po co.Zagrane kompletnie bez przemyślenia.Bet na flopie już pozostawia wiele do życzenia wyrzucam tu wszystkie słabsze pockety które i tak biję.Bet od takiego murka na turnie...z pewnością nie betnie tu nic słabszego ,a mnie polepsza tylko 9 izi fold.River nie wiem co ja sobie myślałem grając bet ,jeśli nawet on na Turnie dbetował FD co jest bardzo wątpliwe przy jego agresji to i tak go nie trafił ,a ja zamieniam rękę w blef

Odpowiedz
Cytat

Bez obrazy proszę. Chcę konstruktywnie.

Niestety tak jak myślałem niestety nie jest to kurs dla początkujących. Zwróćcie uwagę kto jest aktywny, kto najwięcej zabiera głos. Np. taki baadnewz01użytkownik od: 29.03.2010 złoty status. Poza tym na pierwszy kurs się spóźnił i pierwsze co stwierdził to to, że on nie radzi grać tabelkami chociaż Rusher od kilkudziesięciu minut właśnie o tym opowiadał. Rusher nie zareagował.

Proszę nauczcie ludzi grać i wygrywać. Nauczcie ich poczuć się pewnie. Nauczcie SCHEMATÓW, które pokryją 80% przypadków. Jeżeli od początku zaczniecie poddawać w wątpliwość każdą decyzję to taki prawdziwy początkujący zacznie szukać w każdej ręce tych 5% przypadków które są marginalne. Będzie myślał to co mam mu rozdać equity czy ciągnąć value a może zamienić rękę w blef, nie pewnie mogę bluffcatchować. OMG. Na to przyjdzie czas. Jak się w szkole wprowadza np. pierwiastki to jedna z pierwszych zasad to że nie ma pierwiastka kwadratowego z -1, a nie mówi że no owszem jest coś takiego jak liczba urojona ale musicie wtedy poznać całą arytmetykę liczb zespolonych. Litości. Uczniom się mówi, że nie ma pierwiastka kwadratowego z -1 i ta wiedza wystarcza im na dłuuuuuuuuuuuuuuugo, niektórzy całe życie nie wiedzą że jest i.

Cały kurs powinien mniej więcej wyglądać tak jak dywagacje nt. jak grać vs tight gracz (na nich się zarabia blefując) i vs fish (na nich się zarabia na value). Za te ZASADY brawo. Początkującemu dużo więcej nie jest potrzebne. Za ten fragment duże brawa dla Rushera.

Inna fajna rzecz to zapytanie prawdziwego początkującego co z tego zrozumiał. Może złapcie jakiegoś nowego z Witamy! Przedstaw się! i przetestujcie ten kurs.

Na kursie dla początkujących ani razu nie powinno paść zdanie typu: ale o tym nie dowiecie się teraz, to będzie na wyższych stawkach, poszukajcie w innych kursach itp. itd. Kurs dla początkujących powinien być zamkniętą całością ad A do Z i w miarę możliwości gwarantujący przejeście NL2.

ZRÓBCIE WRESZCIE PRAWDZIWY KURS ABC POKERA. PROSZĘ.

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

A może ktoś inny, kto odwiedza ten temat, mógłby mi powiedzieć, czy w podanym przez rusher88 artykule dobrze są policzone kombinacje: http://pl.pokerstrategy.com/strategy/bss/2305/1/

? Ktoś, coś?

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Party, $0.05/$0.10 No Limit Hold'em Cash, 8 Players

SB: $15.08 (150.8 bb)
Hero (BB): $12.77 (127.7 bb)
UTG+2: $5.95 (59.5 bb)
MP1: $5.04 (50.4 bb)
MP2: $10.90 (109 bb)
MP3: $15.12 (151.2 bb)
CO: $19.26 (192.6 bb)
BTN: $10.78 (107.8 bb)

Preflop: Hero is BB with A A
4 folds, CO raises to $0.30, 2 folds, Hero calls $0.20

Flop: ($0.65) 3 T 5 (2 players)
Hero checks, CO bets $0.31, Hero calls $0.31

Turn: ($1.27) 3 (2 players)
Hero checks, CO bets $0.60, Hero raises to $1.80, CO raises to $3.30, Hero raises to $9.90, CO calls $6.60

River: ($21.07) 8 (2 players)
Hero bets $2.26 and is all-in, CO calls $2.26

CO

Spoiler

just calluje ,bo CO ma duży ft3bet nie chce wyrzuć jego słabych rąk.Flop bezpieczny dla mnie gram x/c , Turn mogę sam donkować lub x/raisować CO mi się odwija daje mu taki range

Board: 3♠T♦5♣ 3♦ 8♠
       Equity     Win     Tie
MP2    61.67%  60.00%   1.67% { AdAh }
MP3    38.33%  36.67%   1.67% { TT+, 55, 33, A3s, A3o }

Odpowiedz
Cytat
qwerteek

@ONKAM na preflopie mi wyszło 141 kombinacji, po flopie 124, Call lub raise 72 i fold 52.

Odpowiedz
Cytat
MWaler

.

Odpowiedz
Cytat
ONKAM

@qwerteek to ja chyba nie umiem tego liczyć. Sprawdzę to raz jeszcze

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Party, $0.05/$0.10 No Limit Hold'em Cash, 7 Players

Hero (SB): $10.05 (100.5 bb)
BB: $10.24 (102.4 bb)
MP1: $6.35 (63.5 bb)
MP2: $3.39 (33.9 bb)
MP3: $15.29 (152.9 bb)
CO: $11.37 (113.7 bb)
BTN: $31.44 (314.4 bb)

Preflop: Hero is SB with K A
5 folds, Hero raises to $0.30, BB calls $0.20

Flop: ($0.60) 4 A J (2 players)
Hero bets $0.38, BB calls $0.38

Turn: ($1.36) 5 (2 players)
Hero bets $0.86, BB calls $0.86

River: ($3.08) 3 (2 players)
Hero bets $1.70, BB raises to $4.01, Hero folds

BB

Spoiler

Flop,Turn std River spada blank , a on mi raisuje imo to nic słabszego tak tu nie zagra najczęściej będą to jakiś 2parki ? tylko z drugiej strony dziwne jest ,że na Turnie ich nie raisował .Nie jest to jakiś agro gracz więc nie spodziewam się tu raczej jakiś blefów z jego strony

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

SB: $13.50 (135 bb)
Hero (BB): $10 (100 bb)
UTG+2: $2.94 (29.4 bb)
MP1: $3 (30 bb)
MP2: $10 (100 bb)
MP3: $14.18 (141.8 bb)
CO: $13.80 (138 bb)
BTN: $8.05 (80.5 bb)

Preflop: Hero is BB with K K
MP1 posts BB OOP, UTG+2 folds, MP1 checks, 3 folds, BTN calls $0.10, SB completes, Hero raises to $0.60, MP1 calls $0.50, BTN calls $0.50, SB folds

Flop: ($1.90) A 8 2 (3 players)
Hero checks, MP1 checks, BTN bets $0.20, Hero raises to $0.60, MP1 calls $0.60, BTN calls $0.40

Turn: ($3.70) K (3 players)
Hero bets $2.84, MP1 calls $1.80 and is all-in, BTN calls $2.84

River: ($11.18) 4 (3 players, 1 is all-in)
Hero bets $5.96 and is all-in, BTN calls $4.01 and is all-in

vs dwie ryby 51/3 i 60/20 na flopie powinienem grać x/c oni obaj Ax mają dość często w swoim range i żaden z nich nie wyrzuci go do mojego raisu Turn,River std

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

SB: $14.73 (147.3 bb)
BB: $10 (100 bb)
UTG+2: $10 (100 bb)
MP1: $8.80 (88 bb)
MP2: $23.70 (237 bb)
MP3: $17.20 (172 bb)
CO: $10 (100 bb)
Hero (BTN): $10.61 (106.1 bb)

Preflop: Hero is BTN with K K
4 folds, CO raises to $0.21, Hero calls $0.21, SB calls $0.16, BB folds

Flop: ($0.73) T J 8 (3 players)
SB checks, CO bets $0.30, Hero raises to $0.90, SB calls $0.90, CO calls $0.60

Turn: ($3.43) 7 (3 players)
SB checks, CO checks, Hero bets $2.17, SB raises to $4.34, 2 folds

Pre nie 3betuje ,bo miałem rybe na blindach 56/11 wtsd35 po 150 rękach
Flop jest ugly gram od razu raise cbeta Turn zaś jeszcze gorszy na ten raise od ryby na Turnie prawie zawsze jestem gorszy jest mnóstwo kombinacji 2par ,stritów jedyne z czego mam value to FD których też ma tu sporo ,ale to raczej by grał pasywnie

Odpowiedz
Cytat
Moderator
baadnewz01

Party, $0.05/$0.10 No Limit Hold'em Cash, 6 Players

SB: $10.24 (102.4 bb)
Hero (BB): $10.90 (109 bb)
UTG: $10.67 (106.7 bb)
MP: $10.20 (102 bb)
CO: $10.28 (102.8 bb)
BTN: $9.19 (91.9 bb)

Preflop: Hero is BB with T T
3 folds, BTN raises to $0.30, SB folds, Hero raises to $0.90, BTN calls $0.60

Flop: ($1.85) 7 2 8 (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.88, Hero calls $0.88

Turn: ($3.61) 2 (2 players)
Hero checks, BTN bets $1.40, Hero calls $1.40

River: ($6.41) Q (2 players)
Hero checks, BTN checks

Spoiler

Spoiler

koles z BTN otwiera bardzo dużo nie folduje specalnie często do 3betów na Flopie z kolei zrzuca się dość często więc daje mu betować jego gorsze ręce z racji tego ,że ma wysoki bet vs msd cbet Flop Turn gram to samo ta dwójka to blank on jest dość agresywny wieć nie jestem pewny czy i beta na River bym nie callował tylko ,że w 3bet pocie chyba nie grałby 3beczek e słabszą ręką

Odpowiedz
Cytat
kovadelko

PokerStars - $0.05 NL (6 max) - Holdem - 5 players
Hand converted by PokerTracker 4

UTG: $5.00 (VPIP: 25.37, PFR: 19.40, 3Bet Preflop: 3.57, Hands: 70)
CO: $8.76 (VPIP: 30.00, PFR: 20.00, 3Bet Preflop: 0.00, Hands: 20)
BTN: $5.87 (VPIP: 21.51, PFR: 13.97, 3Bet Preflop: 4.86, Hands: 463)
Hero (SB): $5.43
BB: $5.35 (VPIP: 32.26, PFR: 25.81, 3Bet Preflop: 10.00, Hands: 31)

Hero posts SB $0.02, BB posts BB $0.05

Pre Flop: (pot: $0.07) Hero has J♥ J♦

fold, CO raises to $0.15, fold, Hero raises to $0.45, fold, CO raises to $0.90, Hero calls $0.45

Flop: ($1.85, 2 players) T♦ 4♥ 3♥
Hero checks, CO bets $1.00, Hero calls $1.00

Turn: ($3.85, 2 players) 7♠
Hero checks, CO checks

River: ($3.85, 2 players) 7♥
Hero checks, CO checks

przeciwnik- unk, mam na niego 20 rąk, ale i notatkę "seta na flopie z FD atakuje od razu 1".
Myślę, że na preflopie ten 3b z JJ jest standardem. Na taki mini 4bet, na pewno się nie składam, bo nawet na jego super top range QQ+, AKs, AKo mam equity na call + trafiając seta prawdopodobnie wyciągnę od gościa sporo siana. Podejrzewam, że 5bet do 2$ skończył by się shove albo foldem, a w tym spocie na pewno nie o to chodzi.
Na flop wchodzi moim zdaniem z takim rangem:

Stół: T♦4♥3♥
       Equity  Wygrana  Podział
MP2    53.49%   52.57%    0.92% { TT+, AKs, A5s-A2s, AKo }
MP3    46.51%   45.59%    0.92% { JdJh }

tak niski 4bet nie zawsze będzie oznaczał mega mocną rękę. Czasem to po prostu nieumiejętność betowania początkujących graczy. Dlatego też dorzuciłem mu trochę Axs jako bluffy.

Flop: Board jest mega suchy. Zawszę callnę cbeta, zwłaszcza takiego w okolicach puli.

Turn: 7 w spade'ach jest totalnym blankiem, nie widzę w jego range niczego co mogłoby się tu poprawić. Check/call

River: 7h też nie zmienia nic. mógłbym się tu pokusić o becik za 50% puli, ale trochę się bałem reraisu, który bym pewnie callował z racji na oddsy.

Odpowiedz
Cytat