Przejdź do forum
Kurs No-Limit dla p...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Kurs No-Limit dla początkujących - edycja 2016

127 Posty
36 Użytkownicy
104 Reakcje
67.1 K Wyświetlenia
rusher88

Przykład 4:

SB: $19.60 (196 bb)
Hero (BB): $15.27 (152.7 bb)
CO: $10.81 (108.1 bb)
BTN: $4.50 (45 bb)

Preflop: Hero is BB with K K
CO raises to $0.30, BTN calls $0.30, SB raises to $0.50, Hero raises to $2.10, 2 folds, SB calls $1.60

Flop: ($4.80) 7 3 5 (2 players)
SB checks, Hero bets $3.20, SB calls $3.20

Turn: ($11.20) 8 (2 players)
SB bets $4.10, Hero raises to $9.97, SB calls $5.87

River: ($31.14) 9 (2 players)

Results:

Spoiler

$31.14 pot ($2 rake)
Final Board: 7 3 5 8 9
SB showed T 9 and lost (-$15.27 net)
Hero mucked K K and won $29.14 ($13.87 net)

Odpowiedz
Cytat
rusher88

SB: $10 (100 bb)
BB: $11.40 (114 bb)
UTG: $12.10 (121 bb)
MP: $12.17 (121.7 bb)
CO: $8.88 (88.8 bb)
Hero (BTN): $10.20 (102 bb)

Preflop: Hero is BTN with Q Q
UTG raises to $0.30, MP calls $0.30, CO calls $0.30, Hero raises to $1.65, SB folds, BB calls $1.55, 3 folds

Flop: ($4.25) 8 J 3 (2 players)
BB checks, Hero bets $1, BB calls $1

Turn: ($6.25) 6 (2 players)
BB checks, Hero bets $3, BB raises to $8.75 and is all-in, Hero calls $4.55 and is all-in

River: ($21.35) Q (2 players, 2 are all-in)

Results:

Spoiler

$21.35 pot ($1.42 rake)
Final Board: 8 J 3 6 Q
BB showed 9 9 and lost (-$10.20 net)
Hero mucked Q Q and won $19.93 ($9.73 net)

Odpowiedz
Cytat
pawianlsm

Nie zdążę dzisiaj na trening niestety :f_biggrin:. Dajcie znać kto na priva zasłużył :f_drink:. Miłego treningu! :f_drink:

Odpowiedz
Cytat
ArrowShadow

W pierwszym przykładzie Hero podmienił karty? Bo na początku ma parę siódemek :)

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema, już zmieniłem :) To było na potrzeby przykładu na treningu :)

Odpowiedz
Cytat
pawianlsm

rusher88
Kogo wybrałeś na priva u siebie za analizę rozdan ? 😁 Nie mogłem być na treningu i jestem ciekaw 😜.

Odpowiedz
Cytat
fruzia

Dobra na zachętę dla początkujących. 99% wg kursu postflop. Dosłownie 2-3 ręce odeszłam od standardu.

Odpowiedz
Cytat
NieGadamZpsami

Przeszłaś w końcu na regularne, fruzia?

Odpowiedz
Cytat
fruzia

90% regularnych 10% zooma

Odpowiedz
Cytat

fruzia się pochwaliła, to ja też :coolface:
również wszystko grane systemem "rusher'owym" z kursu post flop, też kilka rąk zagrałem inaczej (czytaj: nie tak jak powinno się grać)

Odpowiedz
Cytat
fruzia

Tzn. ja się nie chwaliłam. Chciałam sprawdzić czy to działa. A jak zadziałało to chciałam zachęcić początkujących. Próbka mała ale kilkadziesiąt bb / 100 to naprawdę fajny wynik. Parę razy ręka mi zadrżała jak wyrzucałam KK albo QQ na A high boardzie ;), albo betowanie top pary na 4 kartowym monoboardzie :).

U Ciebie dziwnie wygląda ta czerwona :f_rolleyes: widocznie kradniesz preflop niemal perfekcyjnie, bo przy zaproponowanym na kursie one-and-done ciężko utrzymać czerwoną nad zerem. Przynajmniej mi to nie wyszło.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez fruzia
Tzn. ja się nie chwaliłam.

nie no to był taki żarcik mały no offence :D, jak dla mnie jako początkującego ta strategia jest ok, z czasem zamierzam przyswajać kolejne elementy + trochę zabawy z Equilab'em.
fruzia zrzucałaś KK lub QQ po 3 betcie pre flop czy po call'u i na boardzie wyszedł as ??
Z tą czerwoną to pewnie za mała próbka akurat trafiałem takich graczy od których steal był bardzo łatwy, chociaż spotkałem się z graczami, którzy po steal'u z SB odwijali się 3 betem, tak jak mówił rusher trzeba trochę poobserwować - 2-3 kółka powinny wystarczyć, żeby określić kogo masz na stole

Odpowiedz
Cytat
fruzia

Teraz nie pamiętam, ale pewnie coś takiego sprawdzony mój raise preflop i cbet/fold na flopie.

Odpowiedz
Cytat
rafson

U mnie chyba też działa ok strategia, problem w tym, że złapała mnie seria badbeatów i jestem 350bb pod linią ev (po allinach mialem przewagę z monsterami)! Stało sie to w 500 rozdań, pierwszy raz mi sie coś takiego zdarzyło od 12k, mam nadzieję, że to tylko pech.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Lekcja 5 - Zdobyta wiedza w praktyce

Dziś nauczysz się:

- wybierać odpowiednie stoliki
- szybko rozpoznawać słabych graczy
- określać jaka ilość stolików jest dla Ciebie odpowiednia

Table Selection

Wiesz już co podbijać przed flopem, masz podstawy by grac postflop - czas wybrać stolik, na którym Twoja strategia sprawdzi się najlepiej. Interesują Cię przede wszystkim stoliki, na których jest możliwie najwięcej słabych graczy - w tym wypadku chodzi nam o calling station ( więcej na ich temat możesz poczytać tutaj: Calling Station ).

To co powinno pomóc wybrać odpowiedni dla Ciebie stolik to:

1. VPIP / oglądalność flopa - im większa wartość tym lepiej

2. Średnia pula - w tym wypadku też im większa wartość tym stolik powinien być atrakcyjniejszy

3. Gracze z niepełnymi stackami

Jak nie mając statystyk rozpoznać styl gry przeciwnika

W tym wypadku musisz po prostu obserwować. Kiedy przypomnisz sobie z Lekcji 3 podział graczy na micro, zauważysz, że w zasadzie wystarczy wyłapać tych słabych przeciwników - pozostała część osób przy stole, zazwyczaj będzie dość tight (będzie grała małą ilość rozdań). Zwracaj uwagę na:

1. Limpy - w zasadzie to jest najbardziej charakterystyczne zagranie dla słabych graczy. Jeśli zobaczysz, że ktoś gra w ten sposób, praktycznie spokojnie możesz uznać, że Twój przeciwnik nie należy do najlepszych. Graj na niego tight.

2. Brak rebuya - to jest kolejna rzecz, za którą powinieneś się rozglądać. Słabi gracze często po prostu nie uzupełniają stacka

3. Duża ilość calli preflop - do otwarć, do 3betów, z blindów - po prostu wszędzie. To co cechuje osoby, które Cię interesują przy stole, to zdecydowana przewaga sprawdzeń w stosunku do akcji agresywnych.

4. Pasywność - preflop, postflop... Calling Station w zasadzie nie gra agresywnie, chyba że ma na prawdę bardzo mocno

Ile stolików powinieneś otworzyć?

To jest sprawa indywidualna. Jednak mimo wszystko, nie powinieneś od razu rzucać się na multitableing. Na poczatek, jeden, czy dwa stoliki w zupełności wystarczają. Z czasem, możesz spróbować swoich sił na większej ilości - jeśli jednak zauważysz, że nie jesteś w stanie obserwować tego, co dzieje się na stolikach, to znak, że prawdopodobnie masz ich za dużo.

Kilka dodatkowych rzeczy, które warto wiedzieć

1. Boardy, na których powinieneś odpuścić, jeśli nie trzymasz monstera.

Karty spadające na turnie, czy riverze, czasami potrafią zepsuć cały spot. Jeśli trzymałeś made hand, są sytuacje, w których powinieneś przestać betować:

- monoboard, a turn kompletuje kolejną karte do koloru np. FLOP: 9:s 8:s 4:s TURN: 2:s

- 3karty obok siebie, a turn kompletuje 4 karty do strita np. FLOP: 9:d 8:d 6:c TURN: 7:h

... to samo tyczy się riverów.

2. Co zrobić kiedy przeciwnik Cię 3betuje...

...grać dalej tylko QQ, KK, AA oraz AK przebijając przeciwnika przed flopem ponownie

...jeśli przebicie przeciwnika jest dwukrotnością (miniraise) Twojego podbicia (lub mniejsze), możesz SPRAWDZIĆ każdą rękę, którą podbijałeś przed flopem - z MONSTERAMI grasz j/w.

Odpowiedz
Cytat
Antares404

Wiadomo może, kto wygrał godzinę priva ;)? Bardzo mi na tym zależało..

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Cześć, pamiętam o was, tylko obecnie mam strasznie mało czasu - dam znać tutaj pisząc post + wyślę zaproszenie do osoby, którą wybiorę.

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Lekcja 6 - Narzędzia pokerzysty

Dziś nauczysz się:

- wykorzystywać Equilab, do analizy rozdań
- co oznaczają podstawowe statystyki
- jak zrobić dobrego HUDa
- dowiesz się czy statystyki są niezbędne dla początkującego gracza

Tracker & HUD

Realia są takie, że nawet na NL2 bardzo wiele osób używa już programów, które określają statystyki. Oczywiście są tacy, którzy grają bez takich pomocy - czy z automatu są skazani na porażkę? Odpowiedź jest prosta - nie. Tracker nie jest obowiązkowym dodatkiem, bez którego nie da się wygrywać, ale z pewnością, może pomóc. Jednak skupianie się na samym poczatku na numerkach przy nicku, niesie za sobą kilka pułapek, o których zaraz usłyszysz...

Jak powinien wyglądać HUD gracza początkującego?

Name / VPIP / PFR / WTSD / HANDS
Steal / Fold BB / Fold BB vs SB / 3bet / Ft3bet
CB F / Fold to F CB / CB T / F to T CB / AF

Co oznaczają poszczególne statystyki?

Skoro już umiesz zrobić HUDa, skoro wiesz, jakie statystyki warto w nim umieścić, to mimo wszystko warto się zapytać czemu akurat te konkretne są na tym etapie najistotniejsze.

Analiza waszych rozdań, z użyciem Equilaba

Tutaj zajmiemy się analizowaniem wrzuconych przez was rozdań, przy czym zrobimy tu małe porównanie. Zestawimy naszą "strategię dla początkujących" z nieco bardziej zaawansowaną analizą. Zapraszam do wrzucania rozdań.

Ogłoszenie wyników

Challenge z blogami

Challenge z analizą rozdań

Odpowiedz
Cytat
rusher88

Siema!

Jeśli chodzi o materiały dotyczące statystyk, to zapraszam tutaj:

Lecimy do STATOsfery

Film z małym challenge, w którym można "sprawdzić się w roli trenera dostępny jest tu:

NL5 Speed Poker - wciel się w rolę trenera!

W związku z wynikami challenge, proszę o kontakt od:

NieGadamZpsami

pawianlsm

kovadelko

Kontakt do mnie znajdziecie tutaj:

Private Coaching z rusher88

Zapraszam również wszystkich do zamieszczania feedbacku dotyczącego całego kursu!

Odpowiedz
Cytat
kovadelko

Dzięki za trening! Pomimo, że nie jestem nowicjuszem w pełnym tego słowa znaczeniu, znalazłem na tym kursie sporo ważnych podstaw, które pominąłem swojej nauce. Proponowane tematy były wyłożone w sposób jasny, z uwzględnieniem uwag słuchaczy live i dostosowaniem do ogólnego poziomu wiedzy.
Oprócz tego, że daje kompletnie zielonym graczom wskazówki jak nie storbić rolla, a nawet utrzymać się za pomocą prostych schematów grania, jest to fajny wstęp do poważnej nauki zagadnień związanych z NL holdemem. Dodatkowym zastrzykiem motywacji są na pewno nagrody w postaci pryw. treningów, które naprawdę niewielkim nakładem sił można wygrać.
pozdro!

Odpowiedz
Cytat