Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Idiots. Idiots everywhere.

14 Posty
3 Użytkownicy
4 Reakcje
385 Wyświetlenia
kprzemo

Jak łatwo wywnioskować z nicku mam na imię Przemek i witam Was na moi blogu :f_drink:

Pokerem interesowałem się i pogrywałem od 2011 z przerwami dłuższymi i krótszymi. Od grudnia 2016 wróciłem ponownie z postanowieniem przyłożenia się tym razem. Zacząłem na PartyPoker, ale w styczniu wróciłem na PokerStars - po prostu uwielbiam ten soft :) Uczestniczyłem w kilku treningach, obejrzałem kilka filmików i jakoś zaczęło iść.

Zastanawiałem się nad założeniem bloga, a obecna dobrze kojarząca się promocja stała się iskierką, która podpaliła lont :) Zacznijmy więc o formalności a więc cel:
Krótkoterminowy: 30k rąk na Zoom NL5 w lutym
Długoterminowy: do końca roku grać na NL25 Zoom

Cele niezbyt wygórowane przez wzgląd na bardzo małą ilość czasu jaką mogę przeznaczyć na pokera (praca, roczne dziecko). Zazwyczaj udaje mi się znaleźć 1-2h na grę wieczorem i robię wtedy około 1k handów. Cel krótkoterminowy jak najbardziej do wykonania przy regularnej grze.

Teraz wytłumaczenie tytułu bloga, bo może ktoś poczuł się urażony :)
Żona, ale i wiele osób z pracy i otoczenia uznaje mnie za perfekcjonistę - narzekacza :) Uważam się za ogarniętą i inteligentną osobę, zawsze staram się rzeczy których się podejmuję robić jak najdokładniej. Dlatego razi mnie jak widzę robienie czegoś na odpierdol czy po prostu głupio zawsze to skomentuję (choć czasem później żałuje, że nie ugryzłem się w język :) ). Co więcej mam uczulenie na ludzką głupotę i zauważyłem, że spotykam się z nią na każdym kroku, choćby na drodze jadąc do pracy. Oglądając TV, czytając coś w necie, czy przeglądając facebooka, utwierdzam się w przekonaniu, że w dzisiejszych czasach można żyć praktycznie nie używając mózgu. Jest to zapewne wegetacja, ale można :) Skoro uważam się za lepszego od wielu to i w pokerze powinno być wielu gorszych ode mnie, dlatego postanowiłem wziąć się za niego porządnie.

O mojej obecnej grze napiszę już w kolejnym poście, a tutaj może jeszcze coś więcej o moich zainteresowaniach i co może będę zamieszczał na blogi oprócz rozkmin pokerowych.
1) Biegam - wracam po przerwie od września do biegania. Co prawda nie takiego jak wcześniej, ale od początku... Zacząłem biegać jeszcze przed boomem pseudo jebnij fote na facebooka biegaczy w 2010 roku. Kiedy jak w piątek stwierdziłeś, że w niedziele wystartujesz w półmaratonie to były jeszcze miejsca. Nie jak teraz zapisy na rok przed imprezą. Mam na koncie kilkanaście maratonów, kilkanaście biegów ultra (najdłuższy 100km w górach). Zakochałem się w biegach górskich, ale jako mieszkaniec nizin ciężko mi się do nich przygotować. Jednak teraz cały boom spowodował, że nie mam ochoty na żadne starty. Z fajnych imprez biegowych zrobiły się komercyjne ciągnące tylko kasę od biegaczy. Teraz biegam w zasadzie raz w tygodniu po lesie od 12-20 km. Oprócz tego 2 x w tygodniu siłownia (raz trening TRX i raz funkcjonalny kettlebell). Możliwe, że na wiosnę dołożę więcej biegania i jakiś górski późnym latem pykne :) Natomiast na chwilę obecna nie interesują mnie już starty na asfalcie. Jeśli ktoś biega, planuje starty gdzieś w okolicach Poznania to niech się odezwie może zrobimy wspólne wybieganie.
2) Wspinam się - tutaj totalna amatorszczyzna na poziomie fisha limpującego 95s z EP. Chciałem po prostu zobaczyć jak to jest. Nawet na zwykłej ściance jest adrenalina, a w skałach to jak dla mnie (w sumie osobą z lekkim lękiem wysokości) masakryczny poziom adrenaliny. Mając rodzinkę uznałem że nie jest to zbyt odpowiedzialne, więc skały odpuściłem. Natomiast czasem odwiedzę sztuczną ściankę czy nawet częściej boulderownie.
3)Latam modelami samolotów - jako, że lubię majsterkować kolega wciągnął mnie w modele RC. Oczywiście te tanie elektryki z pianki EPO, nie jakieś giganty z normalnymi spalinami. Bardzo spodobały nam się walki powietrzne małymi modelami z II WŚ. Świetna zabawa, mnóstwo kraks i śmiechu. Polegają one na tym, że ciągniesz za modelem ogon 10m z krepiny i musisz go chronić a przy okazji ściąć ogony rywali. Tutaj można zobaczyć jak to wygląda Link Text...

No i w sumie tyle :) Może czasem umieszczę jakieś wpisy z moich zainteresowań. Jak ktoś jest ciekaw to niech pyta :) Za niedługo w kolejnym poście pierwszy post pokerowy. I uwaga...... będzie wykres :D

Odpowiedz
Cytat
13 odpowiedzi
kprzemo

Na początek info o realizacji celu:
Ilość rąk w lutym: 3797

Idziemy dalej... Moja obecna gra na NL5 Zoom. Po treningach i obejrzeniu kilku filmików wprowadziłem zmiany w mojej fishowej grze. Wydaje mi się, że czuję postęp. Pomimo bardzo małej próbki mam wrażenie, że gram lepiej. Najważniejsze 2 rzeczy, wyciągnięte z treningów, które wydaje mi się że są kluczem na tych stawkach to:

1) Zaprzyjaźnij się z przyciskiem FOLD - uświadomiłem sobie jak smutno musi czuć się ten niedoceniany przycisk. Nikt go nie lubi - każdy kocha przycisk RAISE. A tak naprawdę, to FOLD jest Waszym prawdziwym przyjacielem na mikro. To on ratuje nas przed topieniem kasy w rozdaniach, w których powinno nas nie być. A RAISE jak mały diabełek na ramieniu szepcze ci do ucha: "no na co czekasz... wpierdzielaj stacka... przecież on ma tutaj w rangu pełno blefów i słabszych parek". Tak więc foldowanie sytuacji, w których nie czujemy się z przodu i czekanie na te samograje wystarczy aby wygrywać na NL5
2) "3 betuj jak małpa" - to cytat tylko nie pamiętam czy z treningu, filmiku czy czyjegoś bloga. Jest to prawda bo po pierwsze primo daje nam autoprofit, a po drugie jako agresor z flopa często zgarniemy pulę cbetem. A callując prf często zdominowane ręce pakujemy się w trudne spoty.

Mój wykres od 23 stycznia kiedy ruszyłem na pokerstars. Proszę nie szydzić z volume _frown: Chciałbym grać więcej, ale naprawdę 1-2h dziennie to i tak wyciskanie na maksa każdej minut dnia :)

Odpowiedz
Cytat
jejeejej

Ładny wykres, kogo filmiki oglądałeś?

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Napisane przez jejeejej
Ładny wykres, kogo filmiki oglądałeś?

Dzięki :f_biggrin: Zobaczymy czy uda się utrzymać na większej próbce.
Oglądałem głównie nagrania z treningów rushera - Enter The Matrix i tą nową Zostań królem microstawek. Wydaje mi się, że w zupełności wystarczą do NL10-NL25, więc teraz skupiam się na grze + analizie rąk zaznaczanych podczas sesji do powtórki. Dalsza nauka jeśli będe się zbliżał do wejścia na NL25 lub jeśli zauważę spadek jakości gry to odświeżę filmiki i obejrzę jakieś nowe.

Odpowiedz
Cytat
jejeejej

Ile stolików grasz jednocześnie? I jeśli to nie tajemnica to jaki masz nick bo pewnie się mijamy na stołach chociaż ja teraz więcej nl10 zoom gram.

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Na początku grałem 2 stoły. Na jakimś treningu usłyszałem, że przede wszystkim trzeba robić volume i trzaskać po 4 stoliki, żeby właśnie nie mieć czasu na wdawanie się w głupie rozdania. Spróbowałem 4, ale czułem za duży zamęt. Nie wiem, dlaczego nie zawsze TimeBank sam się uaktywnia, muszę to rozkminić, więc często miałem sitouty. Zmniejszyłem ilość stołów do 3 i czuje się optymalnie. Nadążam ze wszystkim, a do tego mam wolne miejsce na wrzucenie stolika z replayem dla zrobienia szybkiej notki, czy oznaczenia gracza. Pewnie przyjdzie czas na 4 stoliki, ale jeszcze nie teraz.

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Nazwa bloga zobowiązuje, więc nie mogę podać nicku wprost, ale podpowiem że jest w każdym moim poście :D

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep

Żona, ale i wiele osób z pracy i otoczenia uznaje mnie za perfekcjonistę - narzekacza :) Uważam się za ogarniętą i inteligentną osobę, zawsze staram się rzeczy których się podejmuję robić jak najdokładniej. Dlatego razi mnie jak widzę robienie czegoś na odpierdol czy po prostu głupio zawsze to skomentuję (choć czasem później żałuje, że nie ugryzłem się w język :) ). Co więcej mam uczulenie na ludzką głupotę i zauważyłem, że spotykam się z nią na każdym kroku, choćby na drodze jadąc do pracy.

W sumie mam bardzo podobnie, z tym że ja mniej narzekam a więcej szydzę i kpię ze wszystkich wokół.

Oglądając TV

oglądanie TV już dobrze o Tobie nie świadczy :D właściwie, o nikim za dobrze nie świadczy :D

Skoro uważam się za lepszego od wielu to i w pokerze powinno być wielu gorszych ode mnie, dlatego postanowiłem wziąć się za niego porządnie.

Uważaj na ego w pokerze, czasem trzeba je odstawić na bok.

GL i powodzenia, ale przy tak marnym volume musisz nadrabiać mocno nauką ;)

1) Zaprzyjaźnij się z przyciskiem FOLD - uświadomiłem sobie jak smutno musi czuć się ten niedoceniany przycisk. Nikt go nie lubi - każdy kocha przycisk RAISE. A tak naprawdę, to FOLD jest Waszym prawdziwym przyjacielem na mikro. To on ratuje nas przed topieniem kasy w rozdaniach, w których powinno nas nie być. A RAISE jak mały diabełek na ramieniu szepcze ci do ucha: "no na co czekasz... wpierdzielaj stacka... przecież on ma tutaj w rangu pełno blefów i słabszych parek". Tak więc foldowanie sytuacji, w których nie czujemy się z przodu i czekanie na te samograje wystarczy aby wygrywać na NL5

true.

2) "3 betuj jak małpa" - to cytat tylko nie pamiętam czy z treningu, filmiku czy czyjegoś bloga. Jest to prawda bo po pierwsze primo daje nam autoprofit, a po drugie jako agresor z flopa często zgarniemy pulę cbetem. A callując prf często zdominowane ręce pakujemy się w trudne spoty.

Fajnie mieć mimo wszystko ułożony range żeby nagle nie 3betować jakichś smieci etc, od tego bym zaczął :)

pierwsze primo

:f_confused::f_confused::f_confused::f_confused:

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Ilość rozegranych rąk: 5673/30000

O ile podczas wczorajszej sesji pomimo bezkarcia panowałem nad emocjami to dzisiaj totalna rozpierducha (no poza 1 akcją). Oddałem tak głupio 4 stacki, gdzie nie miałem calla, że aż wstyd. 3 głupio oddane stacki, do tego RivertStars nie pomógł kiedy miałem 95% na river :) Na szczęście znaleźli się później darczyńcy i prawie wyszedłem na zero. W sumie aż wrzucę wykres, żebym miał nauczkę.

Należy wyciągnąć wnioski z tej lekcji, bo gdyby nie spazzy obydwie sesje byłyby na duży plus. Tyle piszę o przycisku FOLD, a sam go czasami zapominam, Na pewno problemem jest, że po pierwszym spazzie próbuję szybko odrobić co powoduje tylko kolejne. Myślałem, czy po takiej akcji nie robić przerwy choć 5 minutowej, żeby ochłonąć, ale przy mojej ilości czasu na grę każde 5min się liczy :)
Druga rzecz to chyba za bardzo rozdmuchuję niektóre pule. Częściej powinienem stosować pot control. Strategia "nic się nie bać, ostro je..." Nie sprawdza się do końca :)

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Nawet PokersStars zrobiło się żal moich spazzów i dali mi dzisiaj aż 1$ na pocieszenie (do tej pory 0,2$ i raz 0,5) . Rozpusta i dobrobyt :D

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Dzisiaj pobiegane 13km w lesie z grupką z pracy :) Pomimo słabej pogody i miejscami lodowiska na ścieżkach biegało się super. Nie myślałem, że będę czerpał przyjemność z biegania dla biegania. Zawsze były to treningi, żeby na jakimś biegu zrobić życiówkę, dla tej adrenaliny podczas startu. Teraz przyjemność sprawia samo wyjście i lepsze samopoczucie po :)

A pokerowo... Wczoraj zaliczyłem 6BI w plecy. Totalna masakra. Po przejrzeniu rąk wyszło, że niestety to nie wina rigged softu tylko moja :( Z jednej strony dobrze, bo łatwiej wpłynąć na swoją grę niż na to jak maszynka daje, z drugiej coś trzeba z tym zrobić. I rozwiązanie trafiło się same, jak przeglądałem nowe posty na forum:
Overplayowanie układów i brak zaufania, że przeciwnik ma mocno
Postanowiłem zastosować sposób MWalera, dodałem tylko jeszcze jedną kolumne - FOLD. Zaznaczam tam kreskę jeśli sfolduję w takiej sytuacji, żeby też wiedzieć ile razy powstrzymałem się przed sprawdzeniem. Zagrałem krótką sesję i skupiałem uwagę na spotach gdzie nie byłem pewien gdzie jestem i je folduję. Zaznaczyłem kilka podczas sesji i jeśli ktoś ma ochotę wypowiedzieć się na ich temat to będę wdzięczny :)

1 - mała próbka więc uznajmy że gracze nieznani
PRF: otwieracie za więcej z EP? dostaliśmy family pot co wcale do końca mnie nie cieszy
FLOP: board moim zdaniem ch... słaby. w tak zacnym gronie na bank ktoś trzyma A, którego nie zrzuci. Pomimo 4 outów do straighta zrzucam już tutaj po raise SB

Spoiler

Poker Stars $0.02/$0.05 No Limit Hold'em - 6 players

BTN: $5.00
SB: $8.85
BB: $10.20
Hero (UTG): $5.63
MP: $5.25
CO: $5.02

Pre Flop: ($0.07) Hero is UTG with K♠ K♣
Hero raises to $0.15, MP calls $0.15, 1 fold, BTN calls $0.15, SB calls $0.13, 1 fold

Flop: ($0.65) A♦ J♣ Q♥ (4 players)
SB bets $0.60, Hero folds, MP folds, BTN calls $0.60

Turn: ($1.85) 6♦ (2 players)
SB bets $1, BTN calls $1

River: ($3.85) T♥ (2 players)
SB bets $2.25, BTN folds

Final Pot: $3.85
SB wins $3.69
(Rake: $0.16)

2. tu już większa zagwozdka :) tylko 23 ręce na niego więc UNK
PRF: 3bet, bo nie lubię grać AJ nawet suited OOP, mam nadzieję zgarnąć pulę preflop
FLOP: Betujecie tutaj? Sizing za niski zrobiłem i myślałem, że jego raise jest odpowiedzią właśnie na mój sizing, dlatego postanowiłem callnąc i decydować na turnie
TURN: Spada blank. Checkam, a na jego raise nie widzę się z przodu.

Spoiler

BTN: $6.37
Hero (SB): $5.31
BB: $5.61
UTG: $5.00
MP: $11.19
CO: $5.17

Pre Flop: ($0.07) Hero is SB with J♦ A♦
UTG raises to $0.15, 3 folds, Hero raises to $0.45, 1 fold, UTG calls $0.30

Flop: ($0.95) 6♣ J♠ 9♦ (2 players)
Hero bets $0.40, UTG raises to $1.28, Hero calls $0.88

Turn: ($3.51) 5♠ (2 players)
Hero checks, UTG bets $1.85, Hero folds

Final Pot: $3.51
UTG wins $3.36
(Rake: $0.15)

3. również brak danych o przeciwniku
PRF:SQZ, wolę KQo grać HU niż w 3way pocie
FLOP:jakoś nie widzę tu value w becie, więc czekam
TURN:A zmniejsza szansę, że przeciwnik też trzyma asa. Postanawiam callować i decyzja na river
RIVER:uzupełnia się kolor, dobra karta dla niego dla blefu, ale postanawiam mu uwierzyć, że ma mocniej

Spoiler

Hero (BTN): $5.00
SB: $5.47
BB: $5.40
UTG: $5.02
MP: $5.36
CO: $5.07

Pre Flop: ($0.07) Hero is BTN with K♦ Q♥
1 fold, MP raises to $0.15, CO calls $0.15, Hero raises to $0.60, 2 folds, MP calls $0.45, 1 fold

Flop: ($1.42) K♥ A♦ 7♦ (2 players)
MP checks, Hero checks

Turn: ($1.42) A♥ (2 players)
MP bets $0.68, Hero calls $0.68

River: ($2.78) 9♥ (2 players)
MP bets $4.08 all in, Hero folds

Final Pot: $2.78
MP wins $2.66
(Rake: $0.12)

Odpowiedz
Cytat
Trener
weirdcreep

1. wp
2. nie mam nic przeciwko graniu x/c, jęsli bet to trochę wyższy pewnie
3. wp

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

Ilość rozegranych rąk w lutym: 8278 / 30000

Niestety weekend to moja totalna porażka. Mam wrażenie, że lepiej gra mi się w tygodniu bo cały tydzień był na plus. Sobotnia sesja na ogromny minus, wczoraj było już lepiej, chociaż i tak na minusie. Wykres z lutego chowam w spoilerze bo wstyd :)

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
kprzemo

@weirdcreep dzięki za ocenę. Też uważam, że w 2 ręce ten bet niepotrzebnie pompuje pulę i x/c byłby lepszy.

Odpowiedz
Cytat