Przyjmij zapro do znajomych tutaj xd.
Powtórzę się, ale bardzo ciekawy blog. Aż naszła mnie ochota, żeby pograć PLO na PL2
Napisane przez marciar1
Przyjmij zapro do znajomych tutaj xd.
Ja żadnego zapro nie widze Panie ![]()
Napisane przez adifanstal
Powtórzę się, ale bardzo ciekawy blog. Aż naszła mnie ochota, żeby pograć PLO na PL2![]()
Proszę się nie wahać i odpalać
Zawsze można napisać do kogoś o jakieś 1-2 lekcję na co zwrócić uwagę przechodząc na PLO i gdzie są pułapki w schematach myślenia. Osobiście nikogo nie "coachowałem" od pewnie 5-ciu lat ale zawsze, gdyby coś, mogę spróbować pomóc ♠_biggrin:
Wróciłem wcześniej do chaty bo coś mnie na choróbsko zaczęło łapać także aspirynka w szklance i wjeżdżam do laboratorium ♠_evil:
PokerStars Pot-Limit Omaha, $0.10 BB (4 handed) - PokerStars Converter Tool from http://poker-tools.flopturnriver.com/Hand-Converter.php
Button ($11.36)
Hero (SB) ($10)
BB ($8)
UTG ($8.36)
Preflop: Hero is SB with Q
, 8
, A
, A
UTG calls $0.10, Button calls $0.10, Hero raises to $0.58, BB calls $0.48, UTG calls $0.48, 1 fold
Flop: ($1.92) 5
, 2
, 4
(3 players)
Hero bets $0.96, 1 fold, UTG calls $0.96
Turn: ($3.84) Q
(2 players)
Hero bets $2.87, UTG calls $2.87
River: ($9.58) 7
(2 players)
Hero bets $4.77, UTG calls $3.93 (All-In)
Total pot: $17.44 | Rake: $0.74
Results below:
Spoiler
Hero had Q
, 8
, A
, A
(flush, Ace high).
UTG had 3
, 6
, 7
, 10
(straight flush, six high).
Outcome: UTG won $16.70
Napisane przez Puczek
Proszę się nie wahać i odpalaćZawsze można napisać do kogoś o jakieś 1-2 lekcję na co zwrócić uwagę przechodząc na PLO i gdzie są pułapki w schematach myślenia. Osobiście nikogo nie "coachowałem" od pewnie 5-ciu lat ale zawsze, gdyby coś, mogę spróbować pomóc ♠_biggrin:
W takim razie doradź coś, jak zacząć itp. Sam patrząc na tego bloga mam ochote pograć plo ale nie wiem o tej grze nic ![]()
Napisane przez Rust888
10 Pot Limit Omaha SECRETS EXPOSED
How to Identify a Good Starting Hand in PLO
This + cała seria PLO Quickfact na kanale "PloQuickPro" na YT i jesteś gotowy do walki ♠_thumbsup:
Przyznam szczerze, że ostatnie kilka sesji podnosi mi ciśnienie tak mocno, że w tej chwili to mnie aż boli głowa, tak się wkurwiam
Widzę typa który shipuje w SRP gołego open-endera z tyłu na boardzie z FD, a jak ja wsiadam z nim w 3bet pot to pokazuje mi set + wyższy fd, człowieku nic mnie tak nie rozpierdala, nic...
Ananas z 1,4% 3bet też pokazał mi strita na 357 boardzie więc wszystko jest możliwe moi drodzy.
Ostatnie kilka sesji b/e więc bankroll nie topnieje- nawet powolutku rośnie ♠_thumbsup: Żeby nie było, że spotykają mnie tylko chujowe sytuacje:
PokerStars Pot-Limit Omaha, $0.10 BB (4 handed) - PokerStars Converter Tool from http://flopturnriver.com/
Hero (BB) ($10.27)
UTG ($31.43)
Button ($8.62)
SB ($17.99)
Preflop: Hero is BB with A
, 4
, J
, A
1 fold, Button calls $0.10, 1 fold, Hero checks
Flop: ($0.25) K
, 5
, A
(2 players)
Hero checks, Button bets $0.24, Hero raises to $0.80, Button calls $0.56
Turn: ($1.85) K
(2 players)
Hero bets $0.90, Button raises to $4.47, Hero raises to $9.37 (All-In), Button calls $3.25 (All-In)
River: ($17.29) A
(2 players, 2 all-in)
Total pot: $17.29 | Rake: $0.73
Results below:
Spoiler
Button had 8
, K
, K
, 7
(four of a kind, Kings).
Hero had A
, 4
, J
, A
(four of a kind, Aces).
Outcome: Hero won $16.56
Można tutaj na pewno podyskutować czy sizingi dobre ale 2-gi raz raczej gram tak samo, na pewno chce żeby mój sizing na turn wyglądał jakby dało radę mnie wyjebać z combo typu A5, A + GS etc. nie widzę opcji zbudowania tutaj puli w inny sposób - może ktoś ma inną wizję. Ostatecznie z jego ręką zbudowanie puli nie było takie trudne
Oczywiście sesja zakończona pod EV ![]()
A więc moi drodzy, koniec pokera na dzisiaj, pacnę sobie grzane piwerko, obejrzę jakiś film i jutro arbeit. 4 dni robocze do urlopu ![]()
Zachęcam wszystkich do spróbowania i nauki PLO, bardziej zaawansowanej koncepcyjnie gry nie znajdziecie!*
*siwe włosy mogą być efektem ubocznym
Biorę się za oglądanie
A te produkcje na ps typu akademia plo itp warto obejrzeć czy to już prehistoria?
Prehistoria to pewnie duże słowo, na pewno materiały są stare co nie do końca oznacza, że będą nieaktualne a już na pewno nie niepotrzebne
Prawdą jest, że koncepcyjnie kilka rzeczy w tych materiałach będzie nieaktualnych i błędnych ale obiektywnie większość z tych zmian wynikających z ewolucji najpierw dotyka wysokie stawki, część przechodzi niżej, część niżej itp td. Wszystko myślę sprowadza się do potencjału umysłowego przeciwników i ich umiejętności.
Na pewno staraj się nie słuchać głosów ludu wrzeszczących na prawo i lewo "nie do przejścia" "kiedyś było łatwiej" "rake z kosmosu" etc. Z założenia poker dzisiaj i poker 10lat temu to ta sama gra która opiera się na właściwie jednym założeniu - wykorzystywanie błędów przeciwnika. I jasne, dzisiaj tych błędów ludzie popełniają trochę mniej i gra poszła do przodu ale skoro jesteśmy na blogu PLO to gracze na micro PLO popełniają tyle błędów... TYLE błędów.... TYLE BŁĘDÓW, że ciężko jest to wszystko spamiętać i jasne, że rake jest wysoki, jasne, że kiedyś było "łatwiej" ale jedyne co jest istotne i warte zapamiętania jest to, że poker faktycznie jest do przejścia i to jedyne na czym powinieneś (powinniście) skupiać swoją uwagę.
A jeżeli chodzi o jedną radę dot. PLO to pewnie nic nie przebije tego: Jako priorytet na początku nauki staraj się zbudować i potem konsekwentnie (!!) egzekwować założenia preflop. Sam osobiście najlepiej uczyłem się pokera po prostu grając ale jeżeli komuś łatwiej jest oglądać sesje/filmiki/artykuły - bez znaczenia. Dlaczego pewien rodzaj rąk jest lepszy od drugiego, dlaczego przerwa na dole jest lepsza dla naszego zasięgu niż przerwa do góry, jakie rodzaje rąk nadają się na 3bet a jakie na flat, dlaczego 3betuje takie asy a gram flat z takimi? itp. Jeżeli na początku podejdzicie do tematu nie z nastawieniem "robie siano tu i teraz" tylko "uczę się teraz a potem będę robił siano" to nie powinniście mieć problemu z popełnianiem błędów i potem analizowanie spota i wyciąganie wniosków (nie mówię tutaj o wielkiej analizie 3h nad rozdaniem ale "ok, z Qhigh FD mam tutaj tyle equity a co jeżeli miałbym Ahigh FD... O KURWA" i wtedy uświadamiasz sobie jaka jest przepaść w equity pomiędzy Ahigh fd a każdym innym. Dobrze zbudowana strategia preflop pozwoli uniknąć góry skomplikowanych sytuacji, zaoszczędzi trochę (naprawdę tylko trochę) nerwów i da punkt wyjściowy żeby z czasem, kiedy zaczniesz łapać konkretne spoty dodawać sobie stopniowo range. ♠_drink:
Jedną rzeczą na którą możesz wpaść w tych starszych artykułach PLO jest obrona 100/close to 100% z BB. Nie ma się tutaj co rozwodzić nam tą koncepcją ale założenie jest błędne, argumentacja jest błędna i wszystko dot. bronienia 100% BB jest o kant dupy rozbić. Grasz high variance spot, bez pozycji w mega wysoko zrejkowanej puli. Please don't.
To ja zabieram się za pracę.
PokerStars Pot-Limit Omaha, $0.10 BB (4 handed)
SB ($8.03)
BB ($5.88)
UTG ($21.63)
Hero (Button) ($23.38)
Preflop: Hero is Button with 10
, 9
, J
, Q

1 fold, Hero raises to $0.43, SB raises to $0.76, BB calls $0.66, Hero calls $0.33
Spoiler
(3 players) Hero is Button with 10
, 9
, J
, Q

Flop: ($2.36) 7
, 6
, 8

SB checks, BB checks, Hero bets $1.76,
SB raises to $7.25 (All-In),
1 fold, Hero calls $5.49 Sb Shows 10
, 7
, 10
, 9

Turn: ($16.86) 10
(2 players, 1 all-in)

River: ($16.86) 7
(2 players, 1 all-in)

Total pot: $16.86 | Rake: $0.72

Results below:
Spoiler
SB had 10
, 7
, 10
, 9
(full house, tens over sevens)

Spoiler
Hero had 10
, 9
, J
, Q
(straight flush, ten high)

Spoiler
Outcome: Hero won $16.14

Cześć społeczność!
Chwilę po tym jak zacząłem wieczorną sesję wróciła moja kobita m.in. z zakupów i zobaczcie jakiego kalafiora dostałem! "masz na szczęście" rzekła ![]()

Postawiłem go obok żeby patrzył na monitor i patrzcie co się dzieje:

Także w chuju mam hejterów, kalafior jest GTO i od dzisiaj przy każdej sesji będzie siedział na biurku i obserwował co się dzieje ![]()
Od strony technicznej trzeba powiedzieć że pracowałem trochę nad grą i poprawiłem kilka rzeczy, to luźne peelowanie o którym pisałem wyżej na pewno było problemem(chociaż nie do końca częstotliwość a spoty jakie dobierałem) + miałem za dużo otwierane z UTG, dostosowałem jedno i drugie i czuję się lepszym niż kilka dni temu grajkiem.
Wczoraj trochę pękło serce, byłem w sklepie po jakieś ciuszki na wyjazd i pierwszy raz od w sumie długiego czasu miałem okazję zobaczyć się w dużym lustrze i nie jest kurwa dobrze, jakoś we wrześniu miałem zryw gdzie udało się zbić do ok. 93kg, potem wjechała pizza, inne śmieci i dzisiaj na talerzu znowu równa paka....:facepalm: Wielokrotnie spotkałem się z teoriami, że istnieje silna korelacja pomiędzy regularnymi ćwiczeniami fizycznymi a depresją, ba!, sam mogę się pod tym podpisać, jak chodziłem 4x w tygodniu na basen i regularnie ćwiczyłem kręgosłup czułem się jak młody zeus a dzisiaj jabba the hut i diagnoza weltschmerz ♠_cry: Niby wszystko wiem, niby czytam i rozumiem a jednak jest coś co mnie powstrzymuje przed ćwiczeniem a ciągnie do burgerowni po pracy żeby "zaoszczędzić czas na robienie obiadu", kurwa Michał... ![]()
Plan na najbliższe dni to cieszyć się z małych rzeczy bo wzór na szczęście w nich zapisany jest, do środy postaram się jeszcze coś pograć, w środę oficjalne pożegnanie z pokerem na 7 dni i wracam wypoczęty na takiej petardzie, że najdalej w marcu 2018 atakuje setki
do tego razem z innym użytkownikiem forum postanowiliśmy zgadać się na skajpu także po moim powrocie walczymy w dwójkę żeby podbić tą rzeczoną dżunglę no i jak los da to setki razem
Puczek.....out!
No to żeby nie było że obiecanki cacanki a potem w chuja wali to pora na emocjonalny wpis w którym żegnam się z kartami do następnego piątku ♠_cry:
Jako, że bankroll przy wjeździe na 10 był dosyć agresywny postanowiłem stosować strategię bardzo heavy table selection gdzie, nie trzeba tutaj geniusza, volume dostał bardzo po dupie. Miałem pewne założenia, nie mieć odpalonych więcej niż 6 stołów, szukać raczej spotów gdzie mam po prawej typa nad którym mam 50bb edge niż tłuc się z cymbałami gdzie mój edge to pewnie 15-20, + oni po mojej lewej to pewnie tracę z 5 + odchylenie w PLO wiadomo jakie jest i przy małej próbce mogę tam się z nimi tłuc tygodniami - jebać. Założeń trzymałem się konsekwentnie, bardzo skrupulatnie zapamiętywałem spoty w których wydawało mi się, że przyssałem pałę no i czuję dużo większą pewność siebie przy stole i coraz rzadziej znajduje się w spotach w których nie wiem co robić (teraz trzeba być czujnym bo tylko dlatego, że wiem co robię nie znaczy, że robię dobrze) ale bankroll wesoło rośnie więc chyba w tym szaleństwie jest metoda.
Więc mój wykres od drugiego wjazdu na PLO10 wygląda tak:

Jestem już tylko 2616 BB pod ev od momentu założenia bloga, w najgorszym momencie byłem ok. 80BI więc wygląda to nieźle, gonię! ♠_thumbsup:♠_thumbsup:♠_thumbsup:♠_thumbsup:
Dzisiaj postanowiłem, że kolejną kwartalną premie z roboty przeznaczę na zasilenie liferolla i pewnie pozwolę sobie na jakieś kesze @rust - grzej sukno
+ postanowienie że w pierwszym kwartale nowego roku zagram przynajmniej 2 turnieje w Novotelu, wyjątkiem jest sytuacja w której torbie online i kwartalna idzie na reload ![]()
No a teraz świat żywych, za 12 godzin będę w powietrzu w drodze na wyspy kanaryjskie, budżet na wycieczkę 400 ojro(jedziemy na all). Jeżeli cokolwiek zostanie - całość idzie na nakładkę masującą na fotel. Byłem w jakimś mediaexpert albo innym gównie tego typu, mieli na wystawie do spróbowania taką nakładkę, kobita moja szukała czegoś - już nawet chuj wie czego, po sklepie, no to znużony usiadłem i włączyłem to, jak w tamtym momencie pomyślałem, "badziewie" a po 10 minutach analizowałem budżet gdzie znaleźć na to pieniądze ![]()
Zabieram na wakaje dwie książki "Sell or be sold" Granta Cardone i "Reguła 10X" tego samego jegomościa - na podcastach ingrama kilka razy przewinął się ten autor i tytuły więc postanowiłem dać im szansę i zamówiłem sobie przez internet ("Sell[...]" już zacząłem i zapowiada się nieźle).
@Daemal
Tak zakładałem, buduję jeszcze na PS żeby był komfort ale jak tylko uznam że jest czas to splituje rolla i lecę na PP ![]()
No to Państwo, trzymajcie się ciepło, gdybyście wyczytali, że rozpierdolił się samolot z Poznania na Teneryfę 09.11.2017 to moderatorzy mogą zamykać temat ![]()
Pa!
Ola Amigos!
Dzisiaj ja i kobita postanowiliśmy każdy porobić swoje rzeczy dlatego ona poszła na zakup bibelotow a ja poszwedac się po wyspie i porobić to co lubię najbardziej czyli pobyć sam.
Nie lubię za bardzo chodzić wyznaczonymi szlakami bo zwykle prowadzą w chujowe miejsca zapelnione turystami i handlarzami którzy próbują grać w grę pt. komu uda się sprzedać najbardziej tandetna rzecz za możliwie jak najwięcej pieniędzy, dont like.
Wędrując jedna z uliczek na wyspie znajdującej się na oceanie znalazłem znak z jakimiś napisami po hiszpańsku dangero dont entero i w ogóle nie wchodzić. Nie muszę mówić że powedrowalem właśnie ta alejka i znalazłem się w najbardziej zajebistym miejscu w jakim udało mi się w życiu znaleźć.

Mam problem z uploadem zdjęć z telefonu więc nie podzielę się zbyt wieloma ale ludzi nie mam tu wcale, raz kiedyś przejdzie leniwo jakiś krab, 500m ode mnie wędkarz łowi ryby, jak mocniej uderzy fala w skały to trochę obrywam wodą...podoba mi się ![]()
Przynajde że nie dostałem jeszcze wielkiego olśnienia na jakie miałem nadzieję jadać tutaj ale sam fakt że siedzę na środku oceanu w Afryce(generalnie Hiszpania ale kontynentalne Afryka) patrzę na klify 600m pionowo w górę, czytam książkę, pije piwo, sprawdzam na telefonie kurs bitcoina i pisze posta na pokerowym blogu daje do myślenia że może świat nie jest taki mały jak się kiedyś wydawało
Trochę tęskno do 4 kart ale nie jestem tu na zawsze (jeszcze?) więc korzystam ile wlezie ♠_drink:
Ciao compadres, do następnejros!
Cześć wszystkim!
Udało się bezpiecznie wrócić do domu. Wakacje były zajebiste, od Siam Park (parku wodnego) w którym zjechałem z 28 metrowej zjeżdżalni (prędkość w końcowej fazie to ok 80km/h - adrenalina zajebista a w końcowej fazie lecisz przez tunel z rekinami, ciężko opisać słowami, trzeba jechać
w spoilerze ułamek dający wyobrażenie co tam się dzieje: (przyznaje, że panna na dole nie miała czasu zrobić zdjęcia - jak wjechałem na górę i wychyliłem się żeby zobaczyć co się dzieje, trochę się obsrałem i chciałem jak najszybciej pierdolnąć żeby mieć moment w którym nie ma odwrotu za sobą
)
Spoiler

Byliśmy jeszcze w Loro Park (zoo) w którym poza klasycznym zoo w sensie klatki/wybiegi są co jakiś czas pokazy/atrakcje i tak udało nam się wbić na pokazy delfinów i orek + takie fajne zamknięte pomieszczenie w którym można na legalu bawić się z papugami, np takie:

A dodatkowo takiego ziomka spotkałem:

Podsumowując miejsce było zajebiste, jeżeli ktoś się waha albo ma rozterki na miejsce urlopowe to mogę z czystym sumieniem polecić południe Teneryfy (jest sporo cieplejsze od północy gdzie podobno więcej się dzieje co jest na pewno prawdą bo stolica i 1/4 ludności całej wyspy jest w tej stolicy i znajduje się właśnie na północy) ze względu na góry które osłaniają od wiatru. Miejscowi bardzo sympatyczni. Z tego co czytałem, okres urlopowy w europie (lipiec-wrzesień) to podobno ludź na ludziu i np. kolejki do zjeżdżalni w tym parku wodnym mogą się ciągnąć do godziny (sic!) ja na żadnej oprócz tej z obrazka (to największa i przyciąga najwięcej ludzi) nie stałem dłużej niż 3 minuty a temperatura 26 w dzień i 20-22 w nocy więc jeżeli ktoś nie ma parcia to pewnie warto unikać tego okresu.
Jeżeli chodzi o pokera to dzisiejsza sesja daje nadzieję, że nie zapomniałem jak się gra i będziemy walczyć o lepsze jutro:

Gdyby ktoś się zastanawiał czy no money in poker i czy everyone's solid to odpowiadam tym rozdaniem (jak żyje nie widziałem czegoś takiego):
PokerStars Pot-Limit Omaha, $0.10 BB (3 handed) - PokerStars Converter Tool from http://flopturnriver.com
SB ($9.14)
Hero (BB) ($35.02)
Button ($5.59)
Preflop: Hero is BB with K
, 6
, K
, 5
1 fold, SB calls $0.05, Hero raises to $0.36, SB calls $0.26
Flop: ($0.78) J
, 6
, K
(2 players)
SB checks, Hero bets $0.59, SB calls $0.59
Turn: ($1.96) 4
(2 players)
SB checks, Hero bets $1.55, SB raises to $3.50, Hero raises to $12.38, SB calls $4.67 (All-In)
River: ($18.30) 5
(2 players, 1 all-in)
Total pot: $18.30 | Rake: $0.78
Results below:
Spoiler
SB had 8
, J
, 2
, 2
(one pair, Jacks).
Hero had K
, 6
, K
, 5
(three of a kind, Kings).
Outcome: Hero won $17.52
Jutro i pojutrze zdajemy relacje u rodziców moich i mojej kobity więc pewnie weekend nie będzie zbyt owocny w granie ale już niejednokrotnie tak pisałem a później wykres z 3k hands
Piąteczka!
Cześć!
Pierwszy dzień po urlopie szefową coś w pizdę ugryzło i mnie zwolnieniem straszy "Michał, jak nie zaczniesz sumiennie wykonywać swoich obowiązków będziemy musieli się rozstać". Przyznaje, że z satysfakcją analizowałem jej reakcję bo na jej słowa zareagowałem "mhm, ok" jakby poprosiła mnie żebym poszedł po wodę
Sam siebie oceniam jako niekwestionowanego mistrza w maskowaniu emocji a ponieważ ona spodziewała się reakcji z kategorii oburzenia a dostała coś bliżej aprobaty była w takim szoku że dalsza rozmowa to bardziej kabaret niż rozmowa z przełożonym dlatego ostatecznie bawiłem się przednio. Finalnie poprosiła mnie, żebym przygotował się na szkolenie Rumunii (moja firma ma tam oddział) w styczniu na co odpowiedziałem, że chyba lepiej wyznaczyć kogoś innego bo przecież zaraz mogę tutaj nie pracować - like a boss
I tak sobie walczymy w tej mojej firmie skurwiałej. Na obronę swojej szefowej przyznaje szczerze, że nie jestem ostatnio zaangażowany w pracę jak kiedyś(powodów jest niestety wiele ale w dużym skrócie od zmiany przełożonej mój dział to szambo), skłaniałbym się nawet ku stwierdzeniu że mam ją trochę w chuju dlatego w zestawieniu co było rok temu a jest teraz faktycznie można mnie posądzić, że nie staram się być pracownikiem miesiąca
Nic to, z zamiarem zmiany roboty od nowego roku noszę się już od lipca dlatego fajnie, że nie sprawię przykrości pracodawcy swoim odejściem ![]()
Poważne decyzje jeżeli chodzi o lifestyle!!!! Pierwsza rzecz, tutaj nie wiem czy nie porywam się z motyką na słońce, ale miesiąc bez alkoholu przy czym rozumiem tutaj absolutnie żadnego. Zwykle moje okresy "bez alkoholu" nie uwzględniały piwka które traktuje bardziej jako napój ale tym razem piwko wrzucam do wora z pozostałymi wspaniałościami i najbliższy okres 27 dni woda/lemoniada i herbata. Już wczoraj łapę wyciągałem po pilsnera ale odezwał się wewnętrzny głos "szanuj swoje postanowienia" i odłożyłem
(soczek!)
Drugie postanowienie jest takie, że nie siadam do pokera zanim nie zrobię przynajmniej 30 minut spaceru w ciągu dnia gdzie "spacer" może być równie dobrze wizytą na basenie, treningiem z ciężarkami, joggingiem czy sesją rozciągania + lekka kalistenika. Tak czy inaczej bez codziennej dawki ćwiczeń fizycznych nie siadam do poksa. Po 8 godzinach na dupie w pracy gnuśny jestem w chuj, ociężały, mózg pracuje na 30% potem mam takie sesje jak wyżej i odczuwam pewien dyskomfort gdy siadam do pokera. Na tyle na ile sięga moja pamięć po ćwiczeniach fizycznych i prysznicu czułem się jak młody zeus dlatego zamiast dusić te guziki bezmyślnie przez 3-4 godziny lepiej klikać przez 2 naprawdę high quality. Dodatkowo kręgosłup zaczyna mi doskwierać coraz bardziej + pisałem już wyżej, że przydałoby się zgubić kilka kg dlatego widzę dużo większe longterm value w ćwiczeniach niż w graniu godzinę dłużej w pokera bez koncentracji.
Planuję trochę czasu poświęcić na naukę od strony teoretycznej, głównie - czy moje fundamenty preflop są ok i gre w 3bet pulach, czuję, że tutaj najwięcej piniendzy jest do zrobienia wchodząc na plo 25/50 gdzie - domyślam się, będzie bardzo dużo regów którzy będą popełniać w tych rejonach bardzo dużo błędów.
Tyle moi drodzy, piona!