Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Video blog

180 Posty
44 Użytkownicy
3 Reakcje
46.1 K Wyświetlenia
AutystycznyAndrzej

Dzisiaj nagram nowy filmik, już mam materiał tylko kwestia dogrania audio. Pojawi się jutro.

Na dodatek zaraz ruszę z jakąś seryjką "artykułów", póki co mam pomysł na jakieś 7 odcinków.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

#1 - Wstęp

Napiszę serię postów które będą zawierały jakąś wiedzę odnośnie pokera. Po co to wszystko? Ponieważ jestem leniwy i nie chcę mi się tłumaczyć 10 razy osobno. Jako judge spotykam się z powtarzającymi się błędami i brakami w wiedzy, dlatego łatwiej mi będzie napisać raz przyzwoicie post do którego będę linkował, a który będzie omawiał pewien rodzaj leaka.

Będę starał się pisać w miarę przejrzyście i zrozumiale. Będę strał się korzystać z BBCode. Podkreślenia/powiększenia/kolorki czy czego będzie potrzeba... Będę unikał pisania gigantycznych postów za jednym zamachem. Postaram się jawnie odnosić do poprzednich "odcinków" jeżeli będzie to konieczne.

Tematy na początku będą ogólne i zapewne można będzie znaleźć zastosowanie i w FR/SH czy HU. Na samym starcie skupię się przede wszystkim na ogólniejszych rzeczach, a dopiero potem (o ile w ogóle) na konkretnych przykładach.

Założenia:
- jeżeli czegoś nie rozumiesz, to pytaj!
- jeżeli nie pytasz, to oznacza że rozumiesz...
- czytanie po kolei - nie chcę w #7 powtarzać tego co napisałem w #3...
- zakładam że czytelnik zna podstawowe terminy, a jeśli nie to patrz punkt pierwszy.

Terminologia jest niezbędna. Wiele rzeczy jest mylonych albo różnie interpretowanych, dlatego poniżej przytoczę kilka terminów które chcę mieć ujednoznacznione.

inicjatywa - inicjatywę posiada osoba która ostatnia wykonywała agresywną akcję na poprzednim streecie. Jeżeli nikt nie betował/raisował, wtedy nikt nie ma inicjatywy. Np. BTN podbija a SB calluje, wtedy na flopie BTN ma inicjatywę.
cbet - bet wykonywany przez osobę z inicjatywą.
donkbet - bet wykonywany przed osobą z inicjatywą, czyli np. BTN podbija SB calluje i od razu betuje na flopie.
vbet/vraise - value bet/raise

Jeszcze kwestia nazewnictwa betów.

bet/2bet/3bet/4bet/...
bet/raise/reraise/rereraise/...

Na preflopie blindy to pierwsze podbicie, dlatego UTG raisuje a MP może go 3betować. Postflop gdy UTG betuje, wtedy MP może raisować/2betować, to nie jest 3bet.

b/f - oznacza bet z intencją foldowania na raise.
c/c - oznacza check z intencją callowania na bet.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

#2 - Znaki zapytania

Często gdy gracze nie wiedzą jak się zachować w danej sytuacji dają znak zapytania w miejsce faktycznie podjętej akcji na przykład:

Preflop: Hero is MP with A:s, A:h.
UTG folds, Hero ???

Jeżeli byłbym nauczycielem matematyki (np. w liceum), to na pierwszej lekcji sprawdziłbym czy uczniowie potrafią dodawać, ponieważ jeżeli nie, to trudno im będzie wytłumaczyć jak mnożyć. Dlatego w tym momencie przypomnę jakie mamy możliwe akcje:

- fold - czyli zrzucamy swoją rękę i uciekamy z rozdania.
- check - nie dorzucamy żadnych pieniędzy.
- call - sprawdzamy zakład rywala, dzięki czemu możemy pozostać w grze.
- bet/raise - czyli przebijamy.

Skoro już wiemy jakie są akcje, to spróbujmy podjąć decyzję. Oczywiście większość osób się zgodzi że AA można podbić i dlatego...

UTG folds, Hero raises to $0.40

... otrzymujemy taki przebieg. Widzimy na nim... powszechny błąd. "Ale jak to? Podbicie asów błędem?!" - nie tyle samo podbicie, co brak refleksji nad sizingiem. Powinniśmy otrzymać coś takiego...

UTG folds, Hero raises to ???

... w tym momencie możemy podjąc decyzję ile chcemy raisować. Od 2bb do całego stacka. Dlaczego to jest tak istotne? Ponieważ gramy wtedy bardziej świadomie. Jeżeli nie postawimy pytania o to ile zabetować, to nie widzimy w ogóle możliwości zmiany sizingu.

Często spotykam się z rozdaniami jak poniższe.

Preflop: Hero is SB with J:d, Q:d.
2 folds, CO raises to $1.50, BU folds, Hero calls $1.25, BB folds.

Flop: ($3.5) 2:h, T:s, 8:c (2 players)
Hero checks, CO bets $2.00, Hero ???

Hero zadaje pytanie, ale nie widzi idealnej dla siebie opcji. Ma jakieś "ale" odnośnie foldowania, coś nie pasuje mu w callu i nie popiera raisowania... Co można doradzić? Spojrzenie wstecz!

Jeżeli nie widzisz dobrej opcji w tym momencie, może świadczy to o tym że poprzednia podjęta decyzja była błędna. Gdy nie widzimy żadnej dobrej opcji, cofnij się o krok. Dalej nic nie ma? Zrób krok wstecz. Możliwe że nawet dojdziesz do preflopa.

Oczywiście nie w każdej sytuacji można znaleźć dobrą opcję, ponieważ czasami sytuacja jest bardzo skomplikowana przez board lub inne czynniki. Jednak bardzo często przyczyna leży w tym że w poprzednim kroku należało zagrać inaczej.

Preflop: Hero is SB with J:d, Q:d.
2 folds, CO raises to $1.50, BU folds, Hero calls $1.25, BB folds.

Flop: ($3.5) 2:h, T:s, 8:c (2 players)
Hero ???

Wybrać bet czy check? Postawienie znaku zapytania daje nam świadomy wybór. Gdy zaczniemy stawiać znaki zapytania wszędzie, to dostrzeżemy że faktycznie mamy możliwości kontrolowania gry i wygrywanie/przegrywanie nie jest tylko i wyłacznie kwestią przypadku.

W tym przypadku możliwe że check jest najlepszy rozwiązaniem, ale sami to wybierzemy. Koniec z automatycznym checkowaniem po tym jak callujemy PF, dopuszczamy możliwość donkbetowania.

Ćwiczenie

Podczas następnej sesji przed KAŻDĄ decyzją odczekaj 2-3 sekundy i zastanów się czy na pewno akcja którą chcesz podjąć jest najlepsza. Dzięki temu wyzbędziesz się automatyzmu.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

#3 - szukamy odpowiedzi

Potrafimy już zadać pytanie. Teraz czas poszukać odpowiedzi. Jaką akcję wybrać? To proste. Taką która ma najwyższy EV. Wcale nie chodzi o wybór akcji EV+, tylko o tą z najwyższą wartością oczekiwaną.

Fold = EV0
Call = ???
Raise = ???

Pasując nie wygrywam ani nie przegrywamy pieniędzy. Stoją one w miejscu. My nic nie dorzucamy. Pieniądzę które włożyliśmy do puli w poprzednich akcjach nie sa nasze.

EV pozostałych akcji jest zależne od każdej sytuacji. Bardzo trudno dokładnie określić, ale z grubsza można oszacować czy akcja jest EV+ czy nie. Dajmy na to rywal wrzuca open AI my trzymamy 32o.

Nie mamy fold equity, ponieważ rywal wrzucił wszystkie swoje żetony. W najoptymistyczniej wersji mamy EV0 (gdy rywal też ma 32o), ale zazwyczaj jest to EV-, bo oponent ma silniejszą rękę.

Fold = EV0
Call = EV-

Fold ma wyższe EV od calla i dlatego jest lepszy.

Trzymając AA na UTG mamy trzy możliwości. Fold jak zawsze jest EV0. Pozostałe dwie akcje są EV+ ponieważ trzymamy najsilniejszą możliwą rękę. Czyli

Call > fold
Raise > fold

Spasowanie asów od razu możemy odrzucić, bo znaleźliśmy lepsze rozegranie. Wiemy że call i raise są EV+, ale to nas nie zadowala! Chcemy wybrać akcję która da nam max EV+, trudno jest konkretnie określić EV, ale można oszacować że raise > call ponieważ daje szansę dorzucenia większej ilości pieniędzy.

raise > call > fold

Jeżeli nie potrafisz uzasadnić że call albo raise jest EV+, wtedy czas spasować.

Antytilt

Nie dawaj sobie możliwości popełnienia błędu.

Prosta, a często niedoceniana rada. Nie ma sensu się ładować w sytuacje które na starcie są marginalne. Dlaczego? Ponieważ zakładając dobre rozegranie wygrasz tyle co nic... Nie zawsze zagrasz dobrze czyli jeżeli mieliśmy marginalnie EV+, to z powodów błędów otrzymamy EV0 (albo EV-) więc możemy spasować i dostać to samo EV bez wariancji.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

.

Odpowiedz
Cytat

Jesli chodzi o mnie to genialne te atrykuliki piszesz :]
Pozdrawiam i trzymaj tak dalej _biggrin:

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba

jezeli mozesz to wyjasnij dokladniej to A2o zagrane 5ve bet allin
Jak dla mnie w HU to ten 3bet jest okey (tak jak sam zauwazyles troche nizszy bedzie lepszy ) bo masz blockery ale do jego 4beta ja sie skladam z tym A2o bo nie widze rak z ktorymi mam wiecej niz 30%. On tam przeciez wrzuca JJ+ (moze tylko QQ+) oraz AK moze czasem AQ - ale mamy blokera wiec najprawdopodobniej on bedze mial JJ QQ.
Chce wiedziec co ty zmuszasz u niego na pf takim zagraniem - sam gram nl 25 wiec moze mi troche skilla brakuje ale jak dla mnie ta reka bardzo kontrowersyjna

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

#4 - poker jest prosty

Znamy cel gry, wybierani akcji z najwyższym EV. Jak ją jednak określić? Prosto!

1. Przypisujemy zakres rywalowi.
2. Przypisujemy akcję każdej jego ręce.
3. Wybieramy swoje zagranie.

Trzy kroki dzielą nas od podjęcia decyzji, wygląda prosto... ale wcale tak nie jest. Przypisanie zakresu i akcji jest trudne. Wbrew pozorom trzeci punkt jest najłatwiejszy i to na nim się skupimy.

Pre-Flop: ($0.07, 6 players) Hero is BTN 10:spade: A♠
3 folds, Hero raises to $0.17, 1 fold, BB calls $0.12

Flop: 8♥ 2♦ K♦ ($0.36, 2 players)
BB checks, Hero ???

Stosujemy powyższy algorytm.

1. Przypisujemy zakres rywalowi.
AQ+, QQ-

2. Przypisujemy akcję każdej jego ręce.
Sety - raisują
AK - nie pasuje, ale nie raisuje
QQ-99 - calluje raz
AQ,77-33 - pasuje na jednego beta

3. Wybieramy swoje zagranie.
???

Zakładam że...
... znamy bardzo dobrze rywala i dlatego 1. i 2. są zrobione idealnie - w normalnej grze prawie nigdy nie będziesz w stanie wykonać idealnie pierwszych dwóch kroków. Zawsze będzie, to tylko szacunkowe przybliżenie...
... rywal nie patrzy na nasz sizing, dlatego go pominę...
... rywal nie blefuje.

W tym momencie szukamy akcji która jest najbardziej dochodowa. Taka kolejność ma pewną zaletę której można nie zauważyć na pierwszy rzut oka. Patrzymy na swoje karty dopiero w tym momencie! 1. i 2. są uniwersalne, możemy sobie zmieniać nasze karty a 1. i 2. ani drgną.

Nie patrząc na własne karty możemy oszacować fold equity. Korzystam głównie z dwóch metod. Pierwsza i bardziej dokładna to liczenie kombinacji. Szczególnie przydatna przy zakresach bardziej tight na przykład na preflopie dostajemy 3bet.

Rywal nie folduje na 4bet z QQ+,AK = 3*6+16 kombinacji = 34 kombinacji. Wiemy że 3betuje z TT+, AJ+, KQ+ = 5*6+3*16+16 kombinacji = 94 kombinacji. 34/94 = ~36% - tak często może kontynuować (ma AK+,QQ+) czyli w ~64% pasuje.

Oczywiście podobnie można liczyć na flopie, można uwzględniać blokery i inne takie tam... Inną metodą która jest nieraz szybsza i wygodniejsza jest skorzystanie z PokerStove.

Zaznaczam zakres który 3betuje.

Zaznaczam zakres który kontynuuje po moim 4becie.

Odczytuje ile stanowi to % kart. 7.1% kart 3betuje, 2.6% nie pasuje = 2.6/7.1 = ~36%. Ta metoda nie uwzględnia blokerów, ale jest szybsza i daje orientację odnośnie fold equity.

Wracając do rozdania szacujemy fold equity. Rywal ma AQ+, QQ- na flopie czyli 7.4% kart. Po becie zostanie 3.9% czyli bet od razu jest EV+. Na turnie pozostanie AK, JJ-99 ponieważ sety QQ,88,22 raisują i jeżeli rywal tylko calluje, to możemy je wykluczyć z rozdania. JJ-99 pasuje na turnie i sprawdzi 1.2% kart z 2.6% które są na turnie, czyli fold equity większe od 50% i nawet podbicie o pulę byłoby EV+.

Na river nie mamy fold equity ponieważ oponent ma AK i tylko AK, czyli chcemy betować tylko mocniejsze ręce od AK.

Można by pomyśleć: "więc mogę double barrelować wszystko a river tylko z AA wzwyż, łatwe" i po części jest to racja. Przy tych ząłożeniach można tak grać i będzie to EV+, ale...

... nie interesują nas linie EV+, a te z najwyższym EV+. Jeżeli mamy na turnie QQ, to zagraniem o wyższym EV będzie zaczekanie i pójście na showdown. Dlaczego? Ponieważ betując na turnie zostaniemy sprawdzeni tylko przez lepsze układy.

Rywal na turnie ma AK i QQ-99. Betując wygrywamy przeciwko QQ-99 pulę z turna, a przeciwko AK przegrywam jeszcze postawiony zakład. Grając check wygramy tyle samo od QQ-99, ale stracimy mniej do AK.

Kiedy więc betować? Według wielu osób są trzy powody do postawienia agresywnego zagrania:

1. value
2. blef
3. dead money

Gdy postawimy zakład, to przy okazji otrzymamy np. ochronę ręki albo informacje ale to są konsekwencje, a nie powód betowania.

Value bet wykonujemy wtedy, gdy rywal sprawdzi z gorszą ręką. Istotne jest to że interesuje nas zakres który kontynuuje, a nie to co pasuje. Tak jak w powyższym przykładzie. Na turnie trzymają QQ jesteśmy ahead vs zakres (QQ-99, AK) ale gdy zostaniemy sprawdzeni wtedy jesteśmy zawsze z tyłu (AK).

Blef czyli próba wyrzucenia lepszej ręki. Trzymając Q-high możemy betować po to żeby zwinąć pulę np. od A-high albo 44.

Dead money czyli pieniądze w puli. Nie mam value, ani nie wyrzucimy niczego lepszego ale od razu wygrywamy pulę. Kiedy zastosować? Np. wtedy gdy rywal ma jeszcze equity. KQ vs 22 na flopie A75 ma do rivera 25% equity, na dodatek kiedy zaczekamy i rywal postawi zakład, to trudno nam go sprawdzić. Dlatego lepiej zabetować i od razu cieszyć się wygraną pulą.

Wracając do rozdania z AT na turnie możemy blefować i jak najbardziej ma to sens, ponieważ bardzo rzadko wygramy rozdanie checkując. Z AA jest to łatwy bet dla value, ponieważ bijemy cały zakres który ma na turnie.

Z QQ trudno znaleźć jakiekolwiek uzasadnienie... Rywal nie sprawdzi nas z gorszym, nie spasuje z lepszym. Nie możemy ani vbetować, ani blefować. Zbieranie dead money? Raczej bez sensu, ponieważ rywal nas nie wyrzuci z rozdania z gorszymi rękoma ponieważ nie blefuje (z założenia), prawie nie ma na nas equity. Dlatego turn check > bet.

Pewnie wiele osób ma wątpliwości co do całego tego rozważani ponieważ "skąd ja mam wiedzieć co on ma i jak się zachowa?! przecież to unk/idiota/... może mieć wszystko!". Są one dość trafne. W przykładzie jest wszystko ustalone, ale w praktyce niektórzy będą mieli jeszcze KQ/KJ/AJ albo będą c/c trzy razy z PP i inne takie tam.

Jednak to nie zwalnia od myślenia. Wiele osób z takim nastawieniem wkleja rękę do oceny i tyle. To na pewno jest mniej edukacyjne niż samodzielne przemyślenie. Zakresy, akcje rywali nie muszą i zapewne nigdy nie będą w 100% trafne, ale samo myślenie poprawia naszą grę.

W powyższym przykładzie rozpisałem 1. i 2. bardzo dokładnie ma to i to, zagram tak i tak. W praktyce nie wiemy czy gracz ma KJ czy nie, ale czy to aż tak wiele zmienia? Jak ma KJ, to ma również AJ i dlatego na flopie fold equity wielce się nie zmienia.

Przypisywanie akcji też wbrew pozorom nie jest aż tak trudne. Można ogólnie powiedzieć że na tym boardzie ludzie nie spasują TP na double barrel, że sprawdzą raz z średnią PP itd.

To jest ogólne stwierdzenie i założenie. Jeżeli zobaczę że ktoś zagrał inaczej niż się spodziewam, wtedy biorę notkę i odpowiednio modyfikuje jego zakres w następnym rozdaniu.

Najważniejsze jest to że pytamy: "jaki on ma zakres?", "jak on reaguje?" - gdy zadamy pytania, to wtedy możemy szukać odpowiedzi.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Napisane przez klaudia85
...

IMO to jest marginalne. Po prostu wiele osób gdy stół się sypie gra zbyt agresywnie i luźno i dlatego otwierają 100%, potem 4betują sporo i spasują na 5bet. Mogłem odpuścić i byłoby to zapewne lepsze tym bardziej że nie miałem z nim żadnej historii.

Głównie chodzi o to że mam fold equity, a jeżeli sprawdzi to dalej mam ~30% equity. Ale faktycznie można bez problemu to spasować. Głównym błędem, według mnie, był sizing 3beta.

Odpowiedz
Cytat
plusEVqba

@ #4 Bardzo przydatne dla graczy ktorzy chca polepszyc swojego pokera - sam nad czytaniem range przeciwnika moco pracuje - czekam na wiecej - jak dotad great job !!

Pozdrawiam i zycze mniej spotow z nieudanymi 5ve betami AI _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
A1varo

Bardzo ciekawy blog - kropeczka :)

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Wioskowa atmosfera nie pozwala pracować.

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Fail x3!

1. Nagrałem wczoraj rano session review z gry oziego ale... korzystałem z mikrofonu wbudowanego w laptopa = dźwięk niezrozumiały.
2. Wieczorem postanowiłem nagrać sesję live i oto i ona! 90 minut... z tym że dźwięk zaczyna się rozjeżdżać i pod koniec wyprzedza obraz o kilka sekund.
3. Sprawdziłem w HM kilkadziesiąt ostatnich dni i wyszło na to że... poświęcam na grę mniej niż godzina dziennie!

Filmik 1 usunę, ponieważ jest naprawdę marny a session live pokombinuje jak naprawić, jeśli się nie uda to będzie sobie wisiał z zepsutym audio. ;)

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

endrju, czym konwertujesz filmik aby mniej zajmowal? nagrywalem camtasia ale dziadostwo wazy od 300 do 600mb ;x

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Nagrywam wpierw camstudio a potem wrzucam do camtasi i produkuje z poniższymi ustawieniami.
C:\Users\pan\Documents\Camtasia Studio\Custom Production Presets 7.0
http://pastebin.com/61vKYeSC

Dźwięk udało się lekko poprawić i w nocy wrzucę poprawioną #6.

Odpowiedz
Cytat

Czy będzie cd.?

Odpowiedz
Cytat
AutystycznyAndrzej

Taki miałem zamiar, ale póki co grinduje.

Odpowiedz
Cytat

W takim razie będę cierpliwie czekał :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
mgrudzie

bardzo fajny blod i spoko artykuly, nie przestawaj :)

Odpowiedz
Cytat