Przejdź do forum
Uczciwość w pokerze...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Uczciwość w pokerze online.

64 Posty
32 Użytkownicy
0 Reakcje
6,619 Wyświetlenia
RobredoV

Czy istnieje coś takiego jak uczciwość w pokerze online?
Kiedy przekraczamy granice uczciwości a kiedy można stwierdzić że jesteśmy w porządku?
Jakie prawa regulują uczciwość grania w pokera online i kto je kontroluje?
Jak daleko poker online odchodzi od pokera live pod względem uczciwości.

Tyle pytań nasuwa mi się zakładając ten wątek.
Może wciągnę was do dyskusji ale proszę poważnie do tego podejść.

Gdy tak porównuje pokera live do pokera online zauważyłem jak człowiek jest przebiegły aby zwiększyć swoje szanse i ograć przeciwnika. Twierdzi że jest pokerzystą ale tak naprawdę jak się przyjrzeć to nieuczciwym pokerzystą.
Wiem że dla pieniędzy ludzie potrafią zrobić wiele ale muszą być jakieś granice i regulacje prawne bo w ten sposób poker online nie zasłuży na grę którą można zalegalizować.
Wiem ze niektórzy powiedzą że wszyscy mają dostęp do danych stron np: PTR czy programów statystycznych typu HM lub programów wyliczeniowych jak Equalitor.
Jednak dla ludzi początkujących takie informacje dochodzą po jakimś czasie.
Więc można powiedzieć że wobec nich gramy nieuczciwie.
Już taka różnica w pokerze online a live, że można grać w pare osób pod jednym nickiem lub na zmiane nickami, powoduje że przekraczamy granicę uczciwości. Tego się jednak nie da wykryć i raczej z tym nic nie da się zrobić.

I jak tu kochać gre online, i cieszyć się z tego że wygrywamy z nieświadomymi tego wszystkiego ludzmi. Jak ją można szanować i traktować jak poważnego, prawdziwego pokera. Chyba się nie da, traktuję ją raczej jako narzędzie do zarabiania pieniędzy, natomiast pokera live jako moją miłość.

63 odpowiedzi
Nomedes

tu nie ma co dyskutowac, chcesz grac bez hudow idz na cake, ja nie umiem grac live wiec nie gram - proste
jak masz romantyczna wizje pokera to masz leaka czyli w dwoch slowach:

przezywasz - przegrywasz

dziekuje dobranoc

whiler

To chyba normalne, że osoby które mają dostęp do szerszej wiedzy z danej dziedziny mają przewagę. Co w tym nieuczciwego?

Umiem policzyć prawdopodobieństwo na to, że spadnie dana karta. Gram przeciwko osobie, która nie ma o tym pojęcia. Narzędziem mojej przewagi w tym 'pojedynku' jest matematyka. Jestem nieuczciwy?

shovi

Poker to biznes, a przynajmniej takie jest (imo) jego założenie. Gram w necie kilka stołów, żeby zmaksymalizować zyski. W tym samym celu korzystam z różnego rodzaju toolsów, aby zwiększyć moje szanse nad słabszymi graczami/niedzielnymi graczami...

Jak chce pograć dla przyjemności to dzwonie po znajomych, idziemy do pubu/czyjegoś domu i gramy sobie nl10 mając dobry fun.

Równie dobrze można zadać sobie pytanie, czy uczciwy jest gracz, który gra check/raise ze swoim setem ?(
no bo przecież robi to, żeby wyłudzić moje pieniądze, kiedy ja trafiam TPTK...

Urbi23

Witam,

Dla mnie również sprawa prosta - przekraczamy granice uczciwości gdy łamiemy świadomie regulamin roomu. Nic więcej

Pozdrawiam

7OKER

"Wiem ze niektórzy powiedzą że wszyscy mają dostęp do danych stron np: PTR czy programów statystycznych typu HM lub programów wyliczeniowych jak Equalitor.
Jednak dla ludzi początkujących takie informacje dochodzą po jakimś czasie.
Więc można powiedzieć że wobec nich gramy nieuczciwie."

Straszne dyrdymały wypisujesz, od początku do końca. O jakich regulacjach prawnych piszesz? Przecież istnieją regulaminy które regulują co jest dozwolone, a co nie.
Jeżeli używasz HM, który jest na liście programów dozwolonych to przecież to nie jest oszustwo, a jeżeli korzystasz z programów których nie ma na liście jesteś nieuczciwy.

Co ma za znaczenie, czy początkowi gracze wiedzą co to HM albo pod oddsy? Jak nie wiedzą to ja ich oszukuję? lol
Albo akceptują warunki gry albo nie. Muszą liczyć się z tym, że zaczynając nie będą najlepsi, ale nikt im nie broni szkolić się teoretycznie do takiego poziomu, na którym gra Ivy i dopiero wtedy zacząć grac na prawdziwą kase.

Zasady gry są zapisane w regulaminie, ja je przestrzegam więc jestem uczciwy, mimo używania HM, mimo że zaznaczam sobie słabych graczy na zielono i mimo to że mam prawdopodobnie większe IQ od większości fishy.
To wszystko jest dozwolone.

vindir

Jak grasz na giełdzie i kupujesz akcje ledwo po odbiciu od dołka to okradasz wszystkich biednych giełdowych fishy, którzy zakupili je na górce i stracili połowe hajsu, lajf is brutal.

babel92

Moim zdaniem poker online rządzi się jedną, bardzo ważną zasadą moralną:
"It's morally wrong to let a sucker keep his money" ;)

Pozdrawiam :)

Urbi23

A jeszcze, idąc Twoim tokiem myślenia - rozmowa kwalifikacyjna, dwóch chętnych do pracy, jeden wyraźnie lepszy od drugiego. I co, też postępuje nieuczciwie względem tego drugiego, że ma większe doświadczenie, kwalifikacje, czy wiedzę?

No błagam....

RobredoV

Napisane przez Urbi23
A jeszcze, idąc Twoim tokiem myślenia - rozmowa kwalifikacyjna, dwóch chętnych do pracy, jeden wyraźnie lepszy od drugiego. I co, też postępuje nieuczciwie względem tego drugiego, że ma większe doświadczenie, kwalifikacje, czy wiedzę?

No błagam....

Co to za śmieszne porównanie?

Czy posługując się HM, PTR czy kalkultorami pokerowymi posiadasz doświadczenie miliona hands a może wiedzę obliczeniową taką jak Equliator?
Czy z tymi notatkami i programami siadasz do gry live?
Ten temat już idzie w złym kierunku, zaczynacie szukać argumentów na siłę aby obronić pokera online lub siebie pod względem uczciwości. Nie chcecie szukać granicy uczciwości, więc można stwierdzić że wszystkie chwyty dozwolone.

Tak na marginesie, kto wprowadza programy, strony dozwolone a zakazane.
Czy istnieje jakaś wspólna organizacja która dba o poprawność w grze pokera online i dba o prawa gracza.

Urbi23

Ale po co mamy szukać granicy uczciwości? Jest wyraźnie zaznaczona w regulaminie roomu. Kropka. Każdy gracz go zaakceptował rejestrując się, a to, że nie korzysta z wymienionych tam dozwolonych programów to tylko jego problem

Poker to zuo i hazard. _cry:

Ja nie korzystam z equilatora ani ptr podczas gry, jestem 'uczciwy' ? ;

dragoste

Wiem ze niektórzy powiedzą że wszyscy mają dostęp do danych stron np: PTR czy programów statystycznych typu HM lub programów wyliczeniowych jak Equalitor. Jednak dla ludzi początkujących takie informacje dochodzą po jakimś czasie.

A wiesz dlaczego po czasie? Bo ludzie są leniwi. Gdyby weszli na stronę poker roomu szukając rozwiązania problemów, które mają przeważnie jeszcze podczas rejestracji, wolą spamować jakieś forum, czy support. Gdyby jednak zajrzeli do FAQ znaleźli by przy okazji info o dozwolonym dodatkowym oprogramowaniu. Zainteresowaliby się, dowiedzieli co i jak.

Nie możemy rezygnować z dozwolonych toolsów tylko dlatego, że fishom nie chce się zorientować w temacie.

Ba, gdyby w ogóle się zainteresowali tym, czy w pokera można grać jakąś strategią a nie tylko tzw."widzi mi się", to użyliby googla i też na pewno doszliby do tego.

ozi
ozi

Można posadzić donka i solidnego gracza naprzeciw siebie.
Obu dać taki sam sprzęt, takie samo oprogramowanie.

Jest równo, a jednakże donek po pewnym czasie jest busto.

Równie dobrze grając online w coś - jeden ma monitor większy, inny ma myszkę lepszą, trzeci ma słuchawki takie, że słyszy brzęczenie komarów na mapach ;).

Masz przewagę - wykorzystujesz ją, a że skrupuły przychodzą, gdy gra się o pieniądze a nie o 'kosz wafli'... no cóż, to jest kwestia mindsetu.

Pozdrawiam.

A Ty używałeś kiedyś kalkulatora przy zadaniach matematycznych czy uważałeś to za oszustwo względem kolegów? :facepalm:

Litości. Programy jak HM PT3 czy inne służą do statystyk które ułatwiają analizę. Tylko zamiast ją robić po zakończonym stole robimy ją w na żywo. Nie po to idzie technologia naprzód żebyśmy siedzieli przy liczeniu w pamięci.

Jeśli masz wizje siebie który osiągnie szczyty bez analizy statystycznej bez wspomagania się kalkulatorami to udowodnij wszystkim że się da. Tylko dla mnie to jest wyraz formy ponad treść. Tylko nie snuj teori że tak wszyscy powinni robić by być 100% fair and square.

Zdobywanie przewagi w grach to podstawa współzawodnictwa. Jeżeli nie masz odpowiedniego sprzętu to możesz to nadrobić skillem i poświęconą pracą. To jest podstawa każdej gry gdy grasz przeciwko komuś. Zastanawianie się czy ktoś ma takie same szanse jak Ty jest być może prawe ale jest słabością w grze gdzie trzeba wygrać.

babel92

Napisane przez CronTheFish
Ja nie korzystam z equilatora ani ptr podczas gry, jestem 'uczciwy' ? ;

Tak Cron i właśnie za to Cię kochamy :D

Napisane przez RobredoV

Napisane przez Urbi23

No błagam....

Czy posługując się HM, PTR czy kalkultorami pokerowymi posiadasz doświadczenie miliona hands a może wiedzę obliczeniową taką jak Equliator?
Ten temat już idzie w złym kierunku, zaczynacie szukać argumentów na siłę aby obronić pokera online lub siebie pod względem uczciwości. Nie chcecie szukać granicy uczciwości, więc można stwierdzić że wszystkie chwyty dozwolone.

Czy istnieje jakaś wspólna organizacja która dba o poprawność w grze pokera online i dba o prawa gracza.

Moim zdaniem programy typu PT3 czy HM to jak w piłce nożnej osoby które analizują grę przeciwnika. Tzn. jadą na mecze drużyny przeciwnej analizują ich poprzednie występy i pod nich ustalają taktykę. Wiadomo również, że np. Supraślanki Supraśl z polskiej klasy B nie stać na zatrudnienie specjalistów takiej klasy jak ma Barcelona czy Chelsea. No ale czy Barca postępuje nieuczciwie angażując do pracy analityków? :facepalm: Moim zdaniem nie.
No i druga sprawa, czy jeżeli Supraślanki nie stać to mamy zabronić korzystania ze specjalistów innym klubom ?(

Nieuczciwe byłoby gdy np. jedna grupa graczy danego roomu (np. generująca duży rake) mogła korzystać z programów a inne nie.
Dopóki wszyscy mogą to jest OK, a to że ktoś nie wie o takich programach no to cóż niewiedza kosztuje.

TehGamer

Napisane przez RobredoV

Napisane przez Urbi23

No błagam....

Equity znam na pamiec, nie potrzebne mi kalkulatory pokerowe
PTR mnie nie obchodzi, nie gram turniejow
HM potrzebny mi jest do statystyki (w pokerze live, robi sie ja w excelu lub na kartce), hud zeby ogarnac ready na kilku stolach na raz (grajac live zwracam uwage na range przeciwnika, tj. czy czesto wbija w rozdanie, czy gra agresywnie top pary itp
ponadto live jest duzo prostsze od pokera online, z racji ze mamy jeszcze telle pokerowe (ktore idac twoim tokiem rozumowania, sa nieuczciwe gdyz ja wiem na co mam zwracac uwage kiedy gram na zywo, a ty nie)

PS: Pisze to jako doswiadczony, regularny gracz pokera live

YasQ

Ogrywanie osoby w pokerze live, kiedy widzimy ze ta osoba jest pijana jest uczciwa czy nie ? Korzystanie z tellsow jest uczciwe ? Przeciez nie kazdy je widzi. Czy granie ze slabszymi ludzmi czy to live czy online jest uczciwe ? Gdy widzimy ze osoba ta nie ma pojecia o pokerze ? Dobrze ze pan premier Donald Tusk zabronil grac w ta szatanska gre :facepalm: