Przejdź do forum
wcześne rozpoznawan...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] wcześne rozpoznawanie downswingu

70 Posty
26 Użytkownicy
0 Reakcje
4,533 Wyświetlenia
InTooDeep

no właśnie, czy można, uważam że niedługo mi się zacznie :) ale mniejsza o to. Czy potraficie mniej więcej przewidzieć początek downswingu i jak się przed nim chronicie?

Schodzicie na niższy limit? Kilka gorszych dni i przestajecie grać? Zmniejszacie zakres grywalnych rąk?

Ja osobiście staram się schodzić, a po lepszych seriach próbuje na właściwym. I jak długo u was tra średnio downswing do powiedzmy up swinga lub ewentualnej normalnej gry.

69 odpowiedzi

Downswing to okres ktory jest juz za nami, nie mozna powiedziec ze jest przed nami lub jestesmy w trakcie. Pamietaj ze kazde kolejne rozdanie nie ma nic wspolnego z poprzednim, wiec mozesz miec fale niepowodzen az tu nagle wygrywasz doslownie wszystko. To samo, pytanie, ile bedzie trwal. Na takie pytania nie ma odpowiedzi, chyba ze spytamy babci Wangi

InTooDeep

babcia Wanga nie zajmuje się pierdołami, wiec nie powie. może i tak jest ale ja mam sinusoidalne wzrosty na przykład. I po takiej sesji jak dzisiaj, wiem że będzie w dół, bo przegrywam prawie wszystko, a 4 dni ostatnie, wygrywałem prakycznie wszystko, nie dziwne zresztą, bo zazwyczaj miałem lepszą rękę. I mimo, że będę teraz grał swoje czuje to w kościach że będzie w dół :P dlatego i chyba w samą porę zszedłem dzisiaj niżej :D ale posprawdzam na właściwym czy się nie mylę mimo wszystko ;)

zmkpr0

Nie ma czegoś takiego. Polecam Ci przeczytanie tego posta (jak również kilku dalszych):

Przezwyciężyć wewnętrzego lenia

GregWawelski

Napisane przez MefSork
Downswing to okres ktory jest juz za nami, nie mozna powiedziec ze jest przed nami lub jestesmy w trakcie. Pamietaj ze kazde kolejne rozdanie nie ma nic wspolnego z poprzednim, wiec mozesz miec fale niepowodzen az tu nagle wygrywasz doslownie wszystko. To samo, pytanie, ile bedzie trwal. Na takie pytania nie ma odpowiedzi, chyba ze spytamy babci Wangi

+++ :f_thumbsup:

Dokładnie. Downswing zaczyna się u mnie zawsze wtedy, kiedy o nim myślę. Nie ma wała, możesz grać nawet na 95% ale myśląc o złej passie nigdy nie będziesz w stanie grać na maksa. Ja mawiał mój kolega z roboty "Pie... to nie myśl o tym" :f_biggrin:

InTooDeep

dobre, ja w sumie czasami nie radze sobie z tymi pasmami i mam totalnie dosyć :)

InTooDeep

a nie sądzicie że jednak isnieje pewna matematyczna powtarzalność przy stosunkowo podobnej grze? Która w przybliżeniu można okreslić co do wartości, czasu, ilości?

GregWawelski

Napisane przez InTooDeep
a nie sądzicie że jednak isnieje pewna matematyczna powtarzalność przy stosunkowo podobnej grze? Która w przybliżeniu można okreslić co do wartości, czasu, ilości?

Porzucaj kostką, daj mi znać jak tam z pewną matematyczną powtarzalnością ;)

InTooDeep

w tym wypadku będziemy w stanie określić mniej więcej przedział padnięcia 1 oczka, to tak samo jak trafienie seta czy procentowośc wygrania coinflipa

Nie, nie będzie żadnej powtarzalności.
To, że wypadło czerwone nie znaczy, że wypadnie czarne.

To, że trafiłeś seta nie znaczy, że nie trafisz go za chwilę.
To, że dostałeś AA na 2 stołach nie znaczy, że zaraz nie dostaniesz na trzecim.

....

....

TehGamer

Downswingi istnieja.
Chwilowa (moze kilka dni?) negatywna wariancja moze doprowadzic do obnizenia efektywnosci naszej gry, przez co zmieniamy ja i zaczynamy popelniac bledy. Tak powstaje downswing, ktory moze trwac dlugo.
Jak go wykryc jak najwczesniej? Jak nagle zaczynasz przegrywac i okres przegrywania trwa dluzej niz miesiac, powinienes pomyslec nad drastyczna zmiania stylu swojej gry. Najlepszym sposobem jest powrot do punktu zaczepienia, czyli do gry ABC.

W sumie to tyle

LAPA2000

ABC?? serio?? totalne bzdury, gramy dalej to samo co graliśmy, jeżeli jest to oczywiście najbardziej optymalna gra, czyli nasze A-game, pamiętajcie że jeżeli zaczniecie coś zmieniać to jeszcze bardziej się pogubicie. Downswing wg prawidłowej definicji to nie jest okres w którym po prostu przegrywacie $, ale okres w którym podejmujecie prawidłowe decyzje a mimo to przegrywacie. Najważniejsze jest zachować trzeźwość umysłu i nie tiltować. Prawda jest taka, że prędzej czy później każdy musi przez to przejść...

A1varo

Zastanawiam się jak ludzie z takim rozumieniem matmy mogą grać w poksa

AliAli
sz3sz

ds w rozumieniu statystycznym to wariancja ktora powoduje ponadprzecietne straty

czyli jesli masz 80/20 na flopie i na 10 sytuacji (oczywiscie normalnie mowa jest o duzych probkach) przegrasz 7 a nie 2 to masz downswing, tyle ze samo zaburzenie prawdopodobienstwa w tej probce nie warunkuje ze kolejne rozdanie tez bedziesz czesciej przegrywal niz wygrywal, a to oznacza ze nigdy nie mozesz pwoeidziec ze jestes w trakcie ds - jedynie ze w okresie x-y doswiadczyles downswingu

W sumie drugi post w temacie wyjaśnia prawie wszystko. Downswing to określenie przeszłości i należy o tym pamiętać, a gra to jest teraźniejszość i nie widze sensu zajmowania sobie głowy tym (bo nic to nie daje ), lepiej nasz mózg wykorzystać do analizy gry a nie myślenia o wariancji itd :)

kempesKGB

Napisane przez LAPA2000
ABC?? serio?? totalne bzdury, gramy dalej to samo co graliśmy, jeżeli jest to oczywiście najbardziej optymalna gra, czyli nasze A-game, pamiętajcie że jeżeli zaczniecie coś zmieniać to jeszcze bardziej się pogubicie.

oczywiscie z teoretycznego punktu widzenia masz racje, ale w praktyce przegrane obnizaja nasza pewnosc siebie i negatywnie wplywaja na psychike, a to pogarsza nasza gre
zaciesnienie gry, wlaczenie jakiegos trybu typu ABC obniza wariancje i przyspiesza okres realizacji (lekko obnizonego) EV naszej gry, dzieki czemu mozemy latwiej i szybciej odbudowac pewnosc siebie, samopoczucie itp., a to z kolei ulatwia powrot do naszego A-game
no chyba, ze masz psychike jak durrrr ;)

InTooDeep

Napisane przez sickpastor
Nie, nie będzie żadnej powtarzalności.
To, że wypadło czerwone nie znaczy, że wypadnie czarne.

To, że trafiłeś seta nie znaczy, że nie trafisz go za chwilę.
To, że dostałeś AA na 2 stołach nie znaczy, że zaraz nie dostaniesz na trzecim.

....

....

na 10000k rzutów, nie będzie żadnej powtarzalności? Wybacz ale można znaleźć powtarzalność nawet w spontanicznych czynach. Czyli możesz zrobić wzór na okresowość bzykania się w lesie.

ablazer

To znajdź mi taki wzór jak możesz. I jeszcze powiedz jaki błąd popełniam korzystając z niego. Może być z bzykaniem.

Nie ma powtarzalności. Nie jesteś w stanie stwierdzić z jakim prawdopodobieństwem spadnie orzeł na podstawie wcześniejszych rzutów (jeśli moneta jest dobrze wyważona.

Tak samo nie jesteś w stanie stwierdzić o której bzykają się wiewiórki - jeśli robiłyby to w losowych godzinach, a nie robią więc chętnie zobaczę ten wzór :D

A tutaj rozmawiamy o pokerze i robimy ukryte założenie, że dostajemy losowe karty (czyt. room nie jest rigged).

InTooDeep

szkoda ze ten profesor juz nie żyje :) odpowiadał na pytanie zaczynając wszystko jednym wzorem a później rozpisywał 3 tablice aby potwierdzić. Odpowiedź na wszystko :P

ja nie dam rady

Aczkołwiek, wznowie opcję jak rozegram 250K rąk :), na wykresach łatwiej :)