Przejdź do forum
Mistrz planowania, ...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Mistrz planowania, zero działania.

4 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
917 Wyświetlenia

Witam!

Zauważyłem u siebie, w sumie już jakiś czas temu, poważny 'leak' w psychice.
Ułożyłem sobie plan działania, ale nie potrafię się go trzymać. Mam jasno napisane co mam robić, czego nie robić, żeby osiągnąć cel, ale najzwyczajniej w świecie nie potrafię do niego się przystosować. Mam tzw. "słomiany zapał", co mi uniemożliwia rozwój. Czasami tylko mam przebłyski i zrobię coś pożytecznego. Może cel nie jest wystarczającą motywacją? Odnośnie planu to jest on na moim blogu w drugim poście (link w sygnaturce).
Any suggestions jak to zmienić? Może nałożyłem sobie zbyt dużo zmian?

3 odpowiedzi
lechrumski

Cześć,

Przede wszystkim przeczytaj to co znajduje się w tym temacie Prokrastynacja myślę że może pomóc.

Słomiany zapał może być spowodowany kilkoma czynnikami:
-brakiem dyscypliny
-twoje cele są zbyt mało motywujące, być może poświęciłeś za mało czasu, żeby zdać sobie sprawę z tego jaki będą one miały wpływ na Twoje życie
-zbyt słabo wyobraziłeś sobie cel o czym napisałem dokładnie w ostatnim poście w temacie wyżej
-być może chcesz osiągnąć za dużo naraz a nie jesteś w stanie temu aktualnie podołać, co demotywuje Cię bo nie jesteś w stanie osiągnąć wszystkiego co zaplanowałeś.
-inna przyczyną moze byc to ze cele nie sa spojne z Toba i Twoja osobowoscia. Przyklad: Kobieta ktora sie odchudza bo odchudzanie jest modne. Robi to tylko po to zeby wypasc jakos w oczach innych bo warunkuje swoja samoocene tym co pomysla o niej inni. Kiedy moda sie zmieni albo znajdzie mezczyzne pokaze jej i uswiadomi ze akceptuje ja taka jaka jest to nie bedzie juz chciala sie odchudzac. Jak widac caly cel pt odchudzanie zbudowany jest na bardzo kruchych fundamentach wiec warto zadbac o to zeby Twoje plany byly spojne z Toba.

Dziękuję za odpowiedź.

Otóż właśnie, nie jestem zdyscyplinowany, jak sobie pomóc w tym względzie?
Co do celi to po tym i innych Twoich postach widzę, że moje cele są zbyt mało motywujące, proponujesz wizualizację?
To też jest powód, nałożyłem zbyt dużo zmian na raz i wychodzi to raczej średnio. Mimo, że zmiany te rozciągają się na wiele sfer życia, to i tak nie umiem (jak na razie) tego ogarnąć w stoponiu w jakim bym chciał.
Jeżeli chodzi o osobowość to wydaje mi się, ze wszystkie, które sobie zaplanowałem nie są sprzeczne ze mną, więc chyba nie tu tkwi problem.

lechrumski

Spokojnie,

jeśli nie ogarniasz wszystkich zmian, to zacznij od 1-2. Kiedy zmieniasz jedną rzecz w życiu to najczęściej ma ona wpływ na wszystko inne. Kiedy zaczynasz biegać to czujesz się lepiej, masz więcej energii, lepsze zdrowie, kondycje, budujesz dyscyplinę i pewność siebie.
Kiedy uczysz się angielskiego to nagle dostajesz dodatkowe mozliwości rozwoju (filmy, książki, znajomi), mozesz wyjechać zagranicę, masz większą wartość na rynku pracy, poszerzasz swój zasób słownictwa, uczysz się lingwistyki, kultury i sposobu myślenia innego kraju itd itd.

Jeśli będziesz w stanie zmienić chociaż jedną rzecz w swoim życiu to jedna rzecz będzie miała wpływ na wiele różnych dziedzin. Jednocześnie stworzy w Twojej głowie przekonanie, że skoro udało ci się np. nauczyć angielskiego to inne rzeczy też są możliwe. Zyskasz większą pewność, dyscyplinę oraz motywację do działania.

Otóż właśnie, nie jestem zdyscyplinowany, jak sobie pomóc w tym względzie? Co do celi to po tym i innych Twoich postach widzę, że moje cele są zbyt mało motywujące, proponujesz wizualizację?

Tak proponuję wizualizacje i to wszystko co już wypisałem w poście o prokrastynacji. Myślę, że powinno pomóc. Problem z dyscypliną polega na tym, że najczęściej dyscyplina przekłada się na wszystkie konteksty życiowe. Tzn. jeśli ktoś jest zdyscyplinowany to we wszystkim co robi. Jeśli zaczniesz od bycia zdyscyplinowanym w 1 dziedzinie to stworzysz sobie fajną podstawę do tego, żeby ten sam schemat zastosować również w innych obszarach.

Dodatkowo jeśli coś robisz to zawsze musisz mieć bardzo silne Po co. To właśnie będzie Twoja motywacja, Twój cel, jeśli nie będzie dostatecznie motywujący to twój umysł nie będzie miał dostatecznych powodów żeby być zdyscyplinowany