Przejdź do forum
"Strach a zysk" - w...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] "Strach a zysk" - wewnętrzny niepokój

15 Posty
10 Użytkownicy
1 Reakcje
1,285 Wyświetlenia

Witam Serdecznie .. :D

Gram na PS od 2 miesięcy po otrzymaniu kapitału startowego wybrałem FTP, czego nie żałuje, ponieważ gra jest naprawde przyjemna. :f_thumbsup: Swoją przygode rozpocząłem od NL 2 FR gdzie szło mi w kratke i gdy czułem że za bardzo się denerwuje odchodziłem od stołów. ?(Stres mój jest związany z kapitałem , ponieważ wiem że jak strace pieniądze to skończe z tą piękną grą!!!!. Jestem osoba która szuka już bardzo długo sposobu na dorabianie w czasie wolnym , na początku były to portale typu Podbij.pl i wszystkie tego rodzaju, póżniej obstawiałem meczyki i wiecznie przegrywałem swoj kapitał. Z każdej miesięcznej wypłaty traciłem 100-200 zł na coś nowego i wszystko przegrywałem. Znajomi znależli mi nawet przezwisko "Karol Krawczyk" z miodowych lat :facepalm: Cały czas szukałem sposobu jak zarobić pieniadze i w końcu znalazłem PS które pokazało mi Jak inwestować pieniadze, wybierać okazje kiedy mam najwiekszą mozliwość wygranej i jak zadządzać Moim bankrollem by nie przegrać wszystkiego.

Obecnie Jestem graczem wygrywającym na NL 2 FR gram 6-9 stolików i mam czas na podejmowanie dobrych decyzji. Mój Bankroll na dzień dzisiejszy to 158 $ i w ciagu 2 dni odblokuje 1 etap bonusu czyli 20 $ . I w tym momencie mam problem co robić dalej. Powinienem wejść na wyższy limit NL5, ponieważ pozwala mi na to mój bankroll, jednak bardzo mnie ten fakt przeraża że mam wpłacic 5 $ na jeden stolik. Gre chce zacząć na 4 stolikach czyli 20 $ w grze i jest to dla Mnie bardzo duzo pieniędzy , boje się że przegram pieniadze, która tak naprawde dostałem od PS i bardzo Dziekuje za otrzymaną szanse. Juz raz spróboweałem jakiś czas temu NL 5 jednak przegrałem w 10 min 3 BI i wyłaczyłem stoliki. PO Sesji czułem się bardzo zdenerwowany ponieważ grałem swoje A-game...
Przykłady zagrań pamietam do dzisiaj:
1.miałem 77 flop T57 gralem slow play turn T ja all in i na river T - zostalem pokonany przez 99

2. (ja)BB 23 ,SB daje 4 BB sprawdziłem flop A45 znowu slow play turn Q na River
8 koleś daje all in ja sprawdzam i miał 67 ;/

Kapitał odbudowałem jednak boje się że znowu przegram mnóstwo pieniędzy, a z drugiej strony chce zwiększyc swoje zarobki i wiem że w końcu będe musiał wejść na ten limit NL5. Jednak co mowie sobie że od rana zaatakuje to wymyslam sobie inne zajęcia żeby tylko nie grac na tym limicie.
Dzisiejszą moją wymówką jest napisanie tego wątku.. :facepalm:
Na koniec chciałbym podkreslić że z bad beat na Nl 2 radze sobie naprawde dobrze i sie z nich śmieje natomiast strata 5 $ przez jeden "błąd" bardzo mnie denerwuje.

Prosiłbym Was o pomoc ponieważ czuje się zakłopotany zaistniałą sytuacją
i chciałbym się bardzo dowiedzieć jak wy przygotowujecie się wewnętrznie do przejścia na wyższy limit..

Pozdrawiam i czekam na Wasze zdanie i opinie ...

14 odpowiedzi
mbady

Witaj, ogólnie to różnicy między NL2, a NL5 w samej grze nie ma jedyne
co to za błędy płaci się więcej, ale skoro udało ci się ugrać taki kapitał
na NL2 to moim zdaniem przechodź na NL5 jeśli masz obawy utraty $$
to poświęć 10$ na grę na NL5 (zacznij na jednym stole) i zobacz jak ci się
gra i tyle, więc głowa do góry i przeskakujesz poziom wyżej. Ja osobiście
z takim kapitałem to bym przynajmniej od czasu do czasu wszedł na NL10
i skoro na NL2 utrata 5$ ci nie przeszkadza to poświęć je na grę na NL5
najwyżej wrócisz do NL2 uzbierasz 10$ i wtedy znów na NL5.

Powodzenia...

eatmyroll

To o czym piszesz wydaje sie byc jedynie jednym z elementow ukladanki, zeby moc ulozyc te puzzle do konca musisz jaknajszybciej starac sie zmienic podejscie do pokera i ewentualnych zyskow z nich zwiazanym.

Z Twojego opisu mozna od razy wywnioskowac, ze niestety Twojej grze towarzysza dwa podstawowe leaki mindsetowe: scarry money i nastawienie na wyniki.
Twoim celem powinno byc przestawienie sie na postrzeganie swojej gry poprzez pryzmat decyzji (czy zagralem poprawnie czy nie) a nie wyniku rozdania. Wiadomo, ze kazdego badbeaty "bola", ale jezeli na poczatku kariery nie nauczysz sie sobie z nimi radzic to potem bedzie juz tylko gorzej.

Co do scarry money, jest to raczej naturalna sprawa przy przechodzeniu na wyzsze limity. Zlotego srodka na ten problem nie ma, mozesz jedynie stosowac bardziej konserwatywny BM (teraz masz 30BI, ustal sobie, ze wchodzisz na NL5 z taka iloscia, a schodzisz przy spadku do np 25).
Mozliwe jest, ze pierwsze proby podbicia nowego limitu zakoncza sie niepowodzeniem, gdyz normalne jest, ze z takim nastawieniem bedziesz gral bardzi weak starajac sie ograniczac straty i bojac sie utraty pieniedzy.

Jednak w koncu atak musi sie udac (przy zalozeniu, ze starasz sie pracowac na gra zarowno w aspektach technicznych jak i psychicznych) i z uplywem czasu i wieksza iloscia rak rozegranych na nowym limicie nabierzesz pewnosci i bedzie do gry na NL5 podchodzil tak, jak teraz do NL2.

szklarz1543

Tez czesto wchodzac na wyzszy limit mam scary money. Jesli odczuwam strach przed danym limitem to tak jak napisano wyzej dobijam do 30BI i dopiero wtedy probuje swoich sil. Mi jeszcze pomaga stopniowe wchodzenie. Czyli np jak grasz 6 stolikow to w pierwszej probie gram 2 stoliki nl5 a 4 nl2, pozniej wraz ze wzrostem rolla powiekszam liczbe stolikow i nagle okazuje sie ze nie mam zadnych kompleksow na wyzszym limicie. Pomaga to tez w grze na nizszym limicie bo nagle strata 2$ wyda ci sie normalne. Jedynym problemem takiej gry jest to ze mozesz sie denerwowac ze pomimo ze zarobilem w bb to straciles w $. Mimo wszystko mi to pomaga:)

makusik

przeliczaj sobie wpisowe na stoliki na BI, przegralem jedno BI, dwa BI, wtedy jesli przestrzegasz zasad BRM, przegrane na tym limicie czy na jednym w gore lub w dol to tylko BI, mi takie postrzeganie pomoglo, teraz kwoty ktore czasami potrafia sie czasami ulotnic poprzez pecha nie robia na wrazenia, to tylko 2-3 BI przegrane i jedziemy dalej

rada kolegi wyzej polegajaca na stopniowym wrzucaniu stolikow z wyzszego limitu tez jest ok, jak jestem na skraju bankrolla pozwalajacego przejsc na wyzszy limit tez sobie wrzucam np 2 jakies fajniejsze stoliki z wyzszego limitu, stopniowo zastepujac wszystkie, z czasem scary moeny znika

Witam ponownie :D

"mbady" po Twojej wypowiedzi zauważyłem pewność siebie i że potrafisz sobie radzić w sytuacji przeskakiwania limitów , ukazałeś na ile mój bankroll jest wystarczający i że nie powinienem się stresować. Gra na jednym stole była by dla mnie czymś bardzo frustrującym i na pewno nie grał bym wtedy swojego A-game jednakże bardzo dziękuje za wypowiedź mam nadzieje że w krótkim czasie osiągnę takie podejście jak ty masz..

"johnyhalfday" faktycznie Moje życie to jedna wielka układanka :D ale wydaje Mi się że kazdy ma taką na Swój sposób. Jeżeli chodzi o Leaki to chyba normalne:
jak już chcemy coś robić to róbmy to dobrze w wyniki to odpowiedź na nasze starania i dlatego są dla mnie istotną sprawą, bat beat nie są dla mnie straszne ponieważ moim zdaniem umiem wiem że 80% moich decyzji jest słusznych 10% to decyzje w których nie wiem czy robie dobrze - wtedy się przeważnie wycofuje, pozostałe 10% to głupota i chęć przekonania się czy podjęta wczesniej decyzja była słyszna (wszystkiego nie mozna wygrywać :D)
z tych 80% parę procent to bad beaty na które nie mamy wpływu. Czyli idealne karty przeciwnika na idealnym boardzie.

Co do scarry money, faktycznie to jest chyba główny powód Moich wachań i to czego sie naprawde boje. A strach ten urósł z powodu braku wiedzy o danym limicie i przeciwnikach, zrozumiałem że na początku trzeba coś stracić żeby coś mieć. Połowe moich decyzji opieram na statystykach które mi pomagają i bardzo ułatwiają oszacowanie przeciwnika i znajdywanie łatwych spotów. Na NL5 nie mam statystyk i to Mnie pewnie najbardziej przeraża że musze rozpoznać przeciwnków i ustawić sobie ready na nich.. Chyba ze długo już siedze na tym NL 2 i te3raz czuje że naprawde musze ucieć w końcu z tego limitu!!! _thumbsup:

Konkludując:

1. Dziekuje za wypowiedzi ponieważ podniosły Mnie na duchu i pokazały że nie każdy podchodzi do pieniadza w taki sposób jak ja, postaram się troche rozluźnić
2. Dzisiaj pogram ostatni raz na Nl 2 żeby odblokować 1 część bonusu wtedy strata nie będzie tak odczuwalnia (jeśli wogóle bedzie strata _cool: )
3.Najlepszą odpowiedzią na moje problemy jest pomoc oferowana przez PS czyli dzisiejsza wiadomość o treningach od basic bede na wszystkich ponieważ jestem na chorobowym i bardzo mocno wierze w to że pomogą nabrać Mi pewności siebie i że moje decyzje są słuszne

P.S. Graczą: szklarz1543 oraz makusik dziekuję za dobrą radę napewno na początek sprobuje dodać 2/6 stolikow NL 5 i zobacze czy jest ok..

pozdrawiam i dziękuje użytkownikom za opinię !!!!

Yo mienso

dla mnie tez wchodzenie na wyzsze limity bylo dosc stresujace w porownaniu do normalnej gry, ale po jakims czasie troche zmienilem podejscie - w tej chwili patrze na to w ten sposob ze wchodze na wyzszy limit jak na obecnym ma juz duzego edge'a (takiego jak ty na nl2) i w razie wtopy na wyzszym moge spokojnie zejsc sie odbudowac po stracie tych 4 BI - to mi daje pewien komfort psychiczny dzieki ktoremu moge zasnac w nocy :f_thumbsup:

No i wiem ze nie ma opcji bankruta, ktora tez by mnie na pewno martwila

autic

bezpieczny brm np 40bi na limit;

patrzenie na br z perspektywy bi;

nie przeliczanie bb na zł, bo to czasem tiltujące bywa i za bardzo przywiązujemy się do $$;

ale w sumie trochę nie ogarniam jak można 5$ uważać za jakąś duża kwotę i bać się jej stracić przecież tyle to codziennie na obiad wydajesz ;p

YasQ

Nie martw sie wiele osob zaczynajac przygode z pokerem mialo efekekt scary money, ale to mija :D IMO powinienes uswiadomic sobie ze nie grasz za $ tylko za BB. Jezeli przestrzegasz BRM to nie powino miec znaczenia czy przegrywasz 1BB na NL2 czy NL1k to dalej jest 1BB. Tu i tu chodzi o to samo o podejmowanie dobrych decyzji ktore w long runie dadza nam profit :)

Inna sprawa ze wrzuciles tu 2 rozdania i w obu grasz zle :) Poswiec wiecej czasu na edukacje. Wrzucaj rozdania na forum. Ogladaj filmiki :D

lechrumski

Mienso24,

Proponuje Ci zadac sobie kilka pytan?

Jak bedzie wygladalo Twoje zycie za 10 lat jesli ciagle bedziesz bal sie wchodzic na wyzsze limity?
Jak bedzie wygladalo Twoje zycie za 10 lat jesli stopniowo bedziesz wchodzil na wyzsze limity?
Co najgorszego może sie stac jak Ci sie nie uda?
Co najlepszego moze sie stac jak Ci sie uda?

Mam nadzieje ze odpowiedz na te pytania Ci pomoze.

Co do myslenie to mysle ze powinienes znalezc rownowage pomiedzy mysleniem o rozwoju a mysleniem o pieniadzach. Poker nie jest dzialalnoscia charytatywna i chodzi tutaj o maksymalizowanie tego ile zarabiasz. Wiec z jednej z strony powienes myslec w kategoriach decyzji przynoszacych Ci najwiekszy profit. Z drugiej strony bardzo wazny jest rozwoj Ciebie i Twoich umiejetnosci. Staraj sie wiec skupiac rowniez na rozwoju i tym zebys stawal sie lepszym graczem. Mysl w kategoriach BI, BB, % puli, zapomnij o $. Zapewnij sobie taki BRM zeby strata paru BI nie odbila sie na Twoim komforcie psychicznym bo tilt to ostatnia rzecz jakiej potrzebujesz.

Jako gracz NL2 nigdy jeszcze nie przechodziłeś na wyższe stawki, wiec podejdz do tego rozsadnie. Zadbaj o swoj odpowiedni poziom wiedzy i umiejetnosci. Popytaj na forum czy jest roznica miedzy tymi limitami i do dziela:) Na poczatek mozesz grac nieco mniej stolow niz zwykle, co moze minimalnie zmniejszyc na poczatek Twoja wariancje, a potem mozesz stopniowo wracac do ilosci jaka grasz obecnie.

Nie odkladaja tez tej decyzji w wiecznosc. W najgorszym razie wrocisz na NL2 i od nowa nabudujesz bankroll. Nie boj sie popelniac bledow, bo to one ucza nas w zyciu najwiecej i powodzenia w zdobywaniu NL5:)

Witam ponownie ponownie _cool:

Po wstepie który własnie zaprezentowałem mozna łatwo zauwazyć że NL5 chce i bede atakować... :D

A jeśli chodzi o pomoc która mi zafundowaliście to .. :f_biggrin:

Fetta
Faktycznie czuje komfort psychiczny na Nl2 i wiem ze jak nawet sesja będzie na "-" to kolejna i tak nadrobię dlatego też jak spadnę nawet do 50$ to nie będzie czym się przejmować, ponieważ wszystkich pieniędzy nie jestem w stanie przegrać - i dlatego Poker jest taka piękną grą !!!!!! :f_thumbsup:

autic
Szkoda że nie ma takiego rodzaju "skórki" ze zamiast $ widział Bym Bi na danym limicie - ale dziękuje za podpowiedź
P.S Jeśli chodzi o obiad to często więcej wydaje :D ostatnio 35 zł :D :facepalm:

YasQ
Dziękuje za rade, jeśli chodzi o moje zagrania to faktycznie niepotrzebnie grałem slow play szczególnie że zaczynałem NL5, jest to moja wina ponieważ czułem się za pewnie i dostałem za to należyta nagrodę - nie doceniłem przecinków. Jeśli chodzi o edukację o najlepiej będzie jeśli jutrzejszy poranek przeznaczę na powtórzenie materiału w końcu mam na to mnóstwo czasu. :ayfkm:

lechrumski
Witam serdecznie myslałem że nigdy nie skorzystam z usług trenera a tu prosze :D

Jak bedzie wygladalo Twoje zycie za 10 lat jesli ciagle bedziesz bal sie wchodzic na wyzsze limity?

Pierwsza Myśl NL 10 :facepalm:

Jak bedzie wygladalo Twoje zycie za 10 lat jesli stopniowo bedziesz wchodzil na wyzsze limity?

NL 100/200 grube pieniądze jak dla mnie, oprócz tego turnieje Life czy marzenie każdego !!!

Co najgorszego może się stać jak Ci się nie uda?

Wrócę na NL 2 i się odbuduje (- 1 miesiąc)

Co najlepszego może się stać jak Ci się uda?

Podwoje Swoje przychody i będę mógł rozwijać ścieżkę kariery (zarobków)

ZA chwile wrzucę coś na forum z pytaniem o różnicę Nl2/nl5
przed rozpoczęciem wyprawy na NL 5 przypomnę sobie artykuły aby upewnić się że wszystko robię poprawnie. Od kiedy pamiętam zawsze szło mi lepiej po spędzeniu paru godzin nad artykułami a pierwsza sesja jest najważniejsza !! :D ponieważ wtedy dochodzi do Nas tak naprawde czy nadajemy się już na ten limit i jeśli wyjdę po 800 rękach na - 2 BI to będe zadowolony liczę natomiast na zwycięstwo ponieważ po to gram _cool:

Dziękuje bardzo za pomoc w rozwiązaniu (mam taką nadzieję) Mojego problemu. Dam na pewno znać w Tym Wątku jak mi poszło ponieważ Widzę że dużo osób przejrzało treść i są zainteresowani moją przygodą z NL 5 :D

P.S A może zrobię sobie tutaj Mojego Osobistego Bloga ?(

Dziekuje serdecznie i powodzeniqa przy stołach
Mienso24 _cool:

sz3sz

mam tak samo, wiec na wyzszy limit wchodze majac 28-30BI i dobrze czujac sie na limicie aktualnym, zeby 'w razie czego' bez stresu odrobic

jak przegrywam to sobie mysle - przeciez i tak nie chce grac na tym limicie, ten chce tylko przejsc - na limicie do ktorego daze buy in bedzie kilkukrotnie wyzszy, po drodze strace jeszcze wiele stackow na suckoutach, przegram wiele flipow i zostane scoolerowany na kolejnych limitach gdzie kasa bedzie wieksza, wiec czym sie teraz przejmowac, przeciez to drobne z perspektywy mojego celu

lechrumski

Napisane przez sz3sz
mam tak samo, wiec na wyzszy limit wchodze majac 28-30BI i dobrze czujac sie na limicie aktualnym, zeby 'w razie czego' bez stresu odrobic

jak przegrywam to sobie mysle - przeciez i tak nie chce grac na tym limicie, ten chce tylko przejsc - na limicie do ktorego daze buy in bedzie kilkukrotnie wyzszy, po drodze strace jeszcze wiele stackow na suckoutach, przegram wiele flipow i zostane scoolerowany na kolejnych limitach gdzie kasa bedzie wieksza, wiec czym sie teraz przejmowac, przeciez to drobne z perspektywy mojego celu

This, to chodzi:) i jednoczesnie BRm bedzie mocno zalezal od odmiany w jaka grasz. Widze ze dochodzi tu tez bardzo silne przekonanie pt. cokolwiek sie nie stanie to i tak sobie dam rade co mysle ze jest swietnym przekonaniem.

Witam Serdecznie :facepalm:

Chciałbym uprzejmie wszystkich poinformować o tym iż dzisiejszego Dnia po 6 godzinach zmagań z samym sobą odpaliłem FTP i ruszyłem w nieznane
czyli NL 5 :facepalm: Jak zwykle musiałem zrobić po swojemu ;) i odpaliłem momentalnie 6 stolików NL5 :D Stwierdziłem że jak się bawić to się bawić, szczególnie za lada chwila miała mi wskoczyć pierwsza część bonusu :D

No i stało się to czego się wogóle nie spodziewałem :D - sesja na "-" :ayfkm:

A o to kilka przykładowych rozdań możecie ocenić sami ... :facepalm:

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]BU$7.27:///////;SB$5.59:///////;BB (Hero)$5.20:///////;UTG1$5.00:///////;UTG2$1.93:///////;MP1$3.30:///////;MP2$1.75:///////;MP3$3.16:///////;CO$5.87:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with K:h, K:s.
2 folds, MP1 raises to $0.20, 5 folds, Hero raises to $0.60, MP1 raises to $1.22, Hero raises to $2.55, MP1 raises to $3.50, Hero calls $0.80.

Flop: ($6.62) 9:c, A:h, 3:s (2 players)

Turn: ($6.62) 6:c (2 players)

River: ($6.62) 8:h (2 players)

Final Pot: $6.62.
Results follow:

Hero shows a pair of kings(K:h K:s).
MP1 shows a pair of jacks(J:c J:s).

Hero wins with a pair of kings(K:h K:s).

_cool:

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (9 handed)

Known players:
[tg]SB$5.00:///////;BB$5.00:///////;UTG1$1.75:///////;UTG2$5.24:///////;MP1$5.00:///////;MP2$3.67:///////;MP3$0.87:///////;CO$5.00:///////;BU (Hero)$5.31:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with Q:h, Q:d.
2 folds, MP1 raises to $0.17, MP2 folds, MP3 calls $0.17, CO folds, Hero raises to $0.60, 2 folds, MP1 calls $0.43, MP3 calls $0.43.

Flop: ($1.87) 5:c, 3:s, 7:s (3 players)
MP1 checks, MP3 checks, Hero bets $1.40, MP1 calls $1.40, MP3 calls $0.27.

Turn: ($4.94) 4:c (2 players)
MP1 checks, Hero checks.

River: ($4.94) 6:s (2 players)
MP1 bets $3.00, Hero calls $3.00.

Final Pot: $10.94.
Results follow:

MP1 shows a flush, ace high(A:s K:s).
Hero shows a straight, seven high(Q:h Q:d).
MP3 shows a straight, seven high(K:h 6:h).

MP1 wins with a flush, ace high(A:s K:s).

wiem wiem mogłem dać na turnie bet ale pomyslalem( nie potrzebnie bo to NL 5) że może mieć KK (AA wykluczyłem bo by podbil na preflopie w sumie z KK też by podbił ;/) a jak zobaczyłem 6 na river która daje straight to stwierdziłem ze tym 3$ chce mnie wyrzucić jak dziecko z puli bo ja też tak często robiłem jak zobaczyłem kolor to oszalałem :facepalm:

Ogólnie cała sesja trwała 63 min,
zostało rozegrane 460 rąk
6 stołów NL 5
zysk - 1.31$

Jestem szczęśliwy że ta sesja tak się zakończyła ponieważ Moim zdaniem podjąłem słuszne decyzje po za tylko 1 która najwięcej Mnie kosztowała - a moze i to nawet dobrze :D

Od dzisiaj będę śmigał na nowym limicie i dziękuje za to Wam użytkowniką,
którzy dzielnie Mnie wspierali i motywowali.

Pozdrawiam i do usłyszenia przy wkraczaniu na NL 10 _biggrin:

Z poważaniem

Mienso24 _cool:

lechrumski

Gratuluje odwagi, oby tak dalej:)

Przejrzyj rozdania i swoja gre, bo w zaleznosci z jakim graczem grales to rozdanie z QQ na pewno mozna bylo lepiej zagrac. Na pasywnych graczy to jest fold na river, na tym limicie nikt nie zamieni reki z showdown value w blef. Jesli sam bedziesz mial w przyszlosci takie sytuacje to trzymajac podwyzszonego strita na rainbow boardzie badz kolor mozna tutaj spokojnie grac overbet shove na river jesli stacki bylyby nizsze bo wielu graczy zrobi to co Ty czyli sprawdzic bo ktos chce Cie niby wyrzucic puli:)

Na turnie mogles tez spokojnie grac AI for value od nizszych overpairs i FD, ale najlepiej wrzuc to rozdanie do analizy w odpowiednim dziale ja specem od NLHE nie jestem:)