Przejdź do forum
Porwanie emocjonal...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Porwanie emocjonalne

11 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,131 Wyświetlenia
Tasaktom

witam,

Gram już jakiś czas w pokera. Niedawno zaobserwowałem u siebie problem w postaci chwilowego braku zdolności logicznego myślenia. Mam tu rozdanie idealnie obrazujące tą sytuacje.

Full Tilt Poker Game #26831665327: Table Zoom (6 max) - $0.02/$0.05 - No Limit Hold'em - 13:34:35 ET - 2010/12/30
Seat 1: mt eerie ($5.82)
Seat 2: McCoy313 ($4.93)
Seat 3: Majjel ($2.32)
Seat 4: crm9z ($2.42)
Seat 5: Malgewinnen ($1.74)
Seat 6: elementalf ($14.97)
elementalf posts the small blind of $0.02
mt eerie posts the big blind of $0.05
The button is in seat #5
HOLE CARDS
Dealt to elementalf [Kd Qc]
McCoy313 calls $0.05
Majjel folds
crm9z folds
Malgewinnen calls $0.05
elementalf raises to $0.25
mt eerie folds
McCoy313 calls $0.20
Malgewinnen folds
FLOP [5c Jd 2h]
elementalf bets $0.60
McCoy313 calls $0.60
TURN [5c Jd 2h] [Kh]
elementalf bets $1.80
McCoy313 raises to $4.08, and is all in
elementalf calls $2.28
McCoy313 shows [Kc Jc]
elementalf shows [Kd Qc]
RIVER [5c Jd 2h Kh] [Th]
McCoy313 shows two pair, Kings and Jacks
elementalf shows a pair of Kings
McCoy313 wins the pot ($9.30) with two pair, Kings and Jacks
SUMMARY
Total pot $9.96 | Rake $0.66
Board: [5c Jd 2h Kh Th]
Seat 1: mt eerie (big blind) folded before the Flop
Seat 2: McCoy313 showed [Kc Jc] and won ($9.30) with two pair, Kings and Jacks
Seat 3: Majjel didn't bet (folded)
Seat 4: crm9z didn't bet (folded)
Seat 5: Malgewinnen (button) folded before the Flop
Seat 6: elementalf (small blind) showed [Kd Qc] and lost with a pair of Kings

Widzimy tu, że na turnie mamy bardzo oczywisty fold. Niestety zapłaciłem w ułamku sekundy!!! ( co w sumie jest sednem problemu)Ja w 95-99 przypadkach na 100 bez problemu to wywalam. Ale takich rozdań mam niestety sporo i są one winą w sumie nie wiem czego. Może to brak koncentracji? Nie mam pojęcia. Nie chodzi oczywiście o błąd tylko o brak sensownego myślenia. Wyeliminowanie połowy takich bezmyślnych akcji= ogromny krok do przodu...

10 odpowiedzi
magda25uk

Czysty przejaw tiltu, mnie to spotykalo (no dobra, czasem jeszcze spotyka :D) dosc czesto przy serii badbeatow czy coolerow. U mnie zazwyczaj nie bylo to jedno zle rozegrane rozdanie a cala seria, co mialo katastrofalne skutki dla mojego rolla.

Jest to gra pod wplywem emocji, czyli cos czego powinnismy sie wystrzegac. Ja obecnie widzac u siebie objawy tiltu staram sie jaknajszybciej zakonczyc sesje i wrocic dopiero gdy ochlone

Tasaktom

Może masz racje, może to jakiś z wielu rodzajów tiltu, bo podobno jest ich masa. Dziwi mnie to jednak bo u mnie tilt to raczej murowanie lub rozdawnictwo bez ładu i składu "bo w końcu musi siadać" To rozdanie z 1 posta to jest wyrwane z normalnej sesji na dodatek dochodowej gdzie imo czułem się dobrze. Dziś miałem b dobry dzień pozapokerowo i wszystko jest ok. 10 sek po rozdaniu ja patrze i nie mogę się nadziwić jak ja to zapłaciłem???!!!
Dzięki za tą opinie =)

pzd

dragoste

Miałem coś takiego. Tilt nie tilt, działa to tak, że chcesz sprawdzić, bo chcesz się przekonać, czy rzeczywiście jesteś behind (czy "bo on tu może blefować" lub inny tego typu powód). Dlatego też szybko klikasz call, nie dopuszczając logiki do głosu. Po prostu nie chcesz zdążyć tego przemyśleć. ;)

Oczywiście chociaż piszę, w drugiej osobie, jakby o Tobie, to jest to tylko taka moja teoria, bo coś takiego zaobserwowałem kiedyś u siebie.

Rozwiązanie? Hmm ciężko powiedzieć. Może przed każdym kliknięciem innym niż fold poczekaj 1 sec i zobacz co tu się dzieje, etc. Nawet przy snap callach z royalem.

Też mam takie coś :D
Mówię sobie "C**j z tym, wiem że przegrałem ale i tak sprawdzę bo chcę zobaczyć co ten de*il mógł tak rozgrywać". Jak usłyszę takie zdanie wiem, że zaczyna się tilt i albo czas sie opanować albo zrobić sobię przerwę.

Tasaktom

witam

Widzisz eMkucuF problem to nie "ciekawość pokerzysty" która swoja droga też w moim wydaniu jest bardzo kosztowana tylko jakaś taka zaćma nie wiadomo czemu. Myślę że to jest coś takiego co miał dragoste i te 1s to świetne rozwiązanie, tylko jak włączyć mózg kiedy on nie działa?? W sumie moja postawa chyba najbardziej pasuje do tz. zakochania się w ręce.

Dzięki za opinie.

pzd

Toluvel

Nie podejmuj szybko decyzji, zwłaszcza tych, za wszystkie żetony. Jak masz za mało czasu to zmniejsz liczbę stolików. Winrate >> grind. Poza tym gra w pokera to przede wszystkim myślenie i tu jest Twój edge, a nie w snap stackowaniu się z top pair good kicker. Jak już ktoś wcześniej pisał, jak zauważasz, że wyłącza Ci się myślenie, zrób przerwę, bo po prostu się zmęczyłeś.

Moje 3 grosze :f_thumbsup:

lechrumski

Tasaktom,

Za duzo nie opisales swojego problemu, ale mechanizm jest dosc oczywisty. Grasz sesje, popelniasz w niej bledy ktore nazywasz "zacma" a po sesji jest dla Ciebie w 100% oczywiste ze popelniles blad i gdybys mogl cofnac czas to zagralbys inaczej. To emocje powoduja tego typu bledy. Emocje z kolei sa spowodowane nie konkretnymi wydarzeniami ale Twoja subiektywna interpretacja i tym ze np ktos wscieka sie na fisha za to ze jest fishem i gra jak fish i zaczyna popelniac fatalne bledy.

Kwestia pracy z emocjami nie jest ani na jednego posta ani na 10 postow -to cala Twoja postawa zyciowa i podejscie do roznych spraw. Np napisales ze

Dziś miałem b dobry dzień pozapokerowo

tzn ze mozesz miec tez bardzo zly dzien. Bierzesz jakies absolutnie obiektywne wydarzenia np. zdany egzamin, mandat w autobusie, udana randka i nakladasz na nie swoje interpretacje wywolujace okreslone emocje.

Jest taka piekna chinska przypowiesc o wiesniaku ktory znalazl dzikiego konia i przyprowadzil go do swojej wsi. Wiesniacy zaczeli sie cieszyc i mowic:
-"Jak to dobrze ze znalazles konia"
Wiesniak odowiedzial: "Moze dobrze, moze zle, zobaczymy"
Nastepnego dnia jego syn zaczal ujezdzac konia, spadl z niego i zlamal noge. Kiedy wrocil do wioski, wiesniacy zaczeli sie smucic:
-"Jaki to pech ze chlopak zlama noge"
Nastepnego dnia do wioski przyszlo wojsko zaciagnac mlodych i sprawnych chlopcow do armii chinskiej, jako ze syn wiesniaka mial zlamana noge, zostawili go w spokoju.
Wiesniacy zaczeli sie cieszyc i mowic:
-"Jak to dobrze ze chlopak zlamal noge"

Rozumiesz? Kazde zdarzene jest absolutnie obiektywne a emocje jak smutek, entuzjazm, frustracja sa powodowane przez nasze interpretacje.

A1varo

[Treść edytowana]

// Spam. - dohpaZ

pandaboy44

Jak dla mnie taki snap call, w sytuacji gdzie powinien byc easy fold to czysty tilt. Jak takie cos u siebie widzisz to odejdz od stolikow i zrob przerwe...

A1varo

i teraz nawet nie wiem co napisałem ?(