Przejdź do forum
Brak chęci i skupie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Brak chęci i skupienia

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
528 Wyświetlenia
Sztres

Mam mały problem z koncentracją i chęciami. Mianowicie nie mogę skupić swojej uwagi przy pokerze na więcej niż 90 min. dziennie. (gram 10-15 stołów, próbowałem mniej, ale mnie nudziło i efekty były jeszcze gorsze) Nawet jeśli robie kilku godzinną przerwę wiem, że to nie jest A game. Kończąc sesje na + o godz 18 nie grałem np. o 20 bo mi się nie chciało :p, albo czułem się zmęczony/znużony. Gram tylko kiedy czuje się na siłach, ale to prowadzi do tego, że nie mogę zagrać więcej niż 20k h w miesiącu.
Macie jakieś ćwiczenia na poprawę koncentracji, albo sposoby na zmotywowanie siebie do kolejnych sesji?

1 odpowiedź
lechrumski

Hej,

Umysł ludzki dość naturalnie pracuje w cyklach 90-minutowych co było już wielokrotnie udowadniane przez naukowców. Więc przerwa po 90 min gry na pewno nie jest niczym złym, ale warto się na pewno zastanowić, czemu potem znowu nie chce Ci się grać.

Ochota do gry będzie wypadkową kilku rzeczy:
-Twojej ogólnej motywacji do gry w pokera
-Twojego obecnego stanu fizycznego (zmęczenie, to czy się wyspałeś itd.)
-ogólnego stylu życia (sportu, diety)

Dwa pierwsze punkty są dosyć oczywiste i zależą tylko i wyłącznie od Ciebie więc je zostawmy. O stylu życiu można by pisać znacznie więcej. Na pewno warto żebyś pomyślał o tym czy uprawiasz jakiś sport albo ćwiczysz regularnie. Zastanów się też czy stosujesz odpowiednią dietę, nie jesz słodyczy, fast foodów, nie spożywasz za dużo alkoholu, papierosów, nie pijesz napojów gazowanych itd. To wszystko będzie miało wpływ na Twoją koncentrację, skupienie i ochotę do gry. Zastanów się czy nie zaniedbałeś któregoś z tych punktów bo tutaj nie ma drogi na skróty.

Świetną książką na ten temat jest Peak Poker Perfomance, którą możesz zamówić w Amazonie.

Pozdr
Leszek