Hej Tomcio,
Powiem szczerze, że trzeci raz w życiu słyszę o śnie polifazowym i nigdy go nie próbowałem. Znalazłem trochę materiałów na ten temat, mam nadzieję, że będą dla Ciebie przydatne.
1) Zacząłbym od pytania do Ciebie po co Ci więcej snu? Bo jeśli nie wykorzystujesz 17h w ciągu dnia to dodatkowe 4 godziny nic Ci nie dadzą, więc przede wszystkim musisz mieć powód:) Bez silnego powodu to tak jakbyś uwierzył w to, ze zaczniesz wygrywać na high stakes jak będziesz miał więcej kasy
2) Pozbądź się konceptu zegarka z głowy (już 1 w nocy więc muszę iść spać) a zacznij słuchać swojego organizmu. Logistycznie to nie zadziała jak masz studia/pracę, ale zadziała jak pracujesz na swój rachunek. Dzięki temu zbudujesz duże zaufanie do swojej biologii i swojego ciała. Zadbaj jednak o logistykę bo jak masz codziennie do pracy na 8 rano to po prostu to nie zadziała.
3) Większość osób śpi umysłem, a zamiast tego, powinni spać ciałem. Np. ktoś uważa, że potrzebuje codziennie 8 godzin snu bo ktoś tak napisał w jakiejś książce. Czasem potrzebujesz dwóch godzin, a czasem 12, zdarzało mi się spać po 10 godzin a także mieć okres gdzie przez 3 miesiące spałem po max 5 godzin dziennie i było ok. Jeśli o mnie chodzi to nie znalazłem tu jeszcze żadnych wzorców, po prostu zawsze staram się słuchać swojego ciała. Nie da się policzyć, ile i jak w ciągu tego konkretnego dnia spalasz energii i jakie jest twoje zapotrzebowanie na dzisiaj.
4) Jeśli chodzi o sen polifazowy to są jego różne wersje. Najpopularniejsza to 6x 20-25 minut drzemki w ciągu dnia co 4 godziny.
Dokładną definicję i opis znajdziesz tutaj Sen polifazowy
Tu masz całą stronę poświęconą wdrażaniu snu polifazowego Jak wdrożyć sen polifazowy
Tutaj masz info o różnych rozkładach snu polifazowego. Najpopularniejsze metody to Uberman i Everyman Rodzaje snu polifazowego
I w końcu tutaj masz opis jakiegoś gościa z zagranicznego forum i jego praktyczne rady do wdrażania metody Ubermana Metoda Ubermana
Powodzenia i daj znać jak poszło