Witam, jest jakiś sposób, metoda, ćwiczenie, cokolwiek, by sprawdzić poziom naszej koncentracji przed sesją ? Irytują mnie momenty, kiedy podczas niektórych sesjii gram jak idiota, nie wiem dlaczemu.. , moje myślenie sięga dna, tak jakby w ogóle koncentracja przestała istnieć, a moje decyzje są bezmyślne i pochopne.. Załóżmy dziś, rano, w południe po krótkiej drzemce, grało mi się bardzo dobrze, jednak gdy usiadłem do sesji po 22.00 lekko znurzony całodniowym graniem i nie robieniem nic, grałem tak jak napisałem na początku postu. Problem tkwi w tym, że nie potrafię odróżnić przed sesją, czy będę w stanie grać swoje A-game, czy poprostu wtopie wcześniejszy zysk. Aczkolwiek najgorszy jest dzień następny, kiedy dociera do mnie, że granie w taki sposób jest idiotyczne, plus lekki moralniak.
http://fitnessmozgu.pl/gry/colorgame/ poziom trudny
jak nie mam powyżej 100 ptk to nawet nie wchodze na pokerroom ♠_thumbsup:
Jak to co robić, klikać biały. W końcu napis jest biały ![]()
Test raczej na refleks, nie na koncentrację, bo szybko wchodzi się w odpowiedni tryb, gdzie reagujesz na kolor na górze a litery na dole.
Koncentracją bym tego nie nazwał, bo będziesz mieć inne zadanie i już ta niby koncentracja nie da efektów.
Co do samego problemu, to myślę, że jesteś w stanie usiąść zawsze skupiony na grze. Różnie jednak będzie z utrzymaniem koncentracji. Najlepiej, gdy zauważysz, że robisz cokolwiek innego niż A-game, jest zakładać, że spada Ci koncentracja.
A więc nie tylko, gdy zaczynasz się nudzić, przeglądasz www etc, bo to oczywiste. Ale np kiedy odbiegasz gdzieś myślami na różne tematy, lub widzisz, że klikasz nie myśląc. To często widać gdy odruchowo zaczynasz foldować ręce, lub podbijać z automatu, chociaż potem widzisz, że nie miało to zbytniego uzasadnienia. Jeśli zaczniesz odbierać nawet takie sygnały, to nie będziesz tracić. Bo fold, to 0 straty, nieuzasadniony OR to zaledwie 3-4bb. Kończysz sesję i już. Nawet jeśli to będzie po 50 rozdaniach, bo i tak się zdarza.
Zacznij od ksiazki "Peak poker Perfomance" o ktorej juz kilkakrotnie pisalismy w dziale mindset. Twoja koncentracja jest pochodna Twojego stylu zycia - odzywiania sie, sportu, trybu zycia , ... W tej ksiazce znajdziesz bardzo praktyczne wskazowki odnosnie tego jak samemu mozesz przygotowac swoj umysl do tego zeby jak najlepiej zniozl wysilek umyslowy. W ogromnym skrocie:
-zadbaj o chociaz troche sportu
-skoncz fast foodami, alkoholem, papierosami, slodyczami i potrawami ciezkostrawnymi
-zacznij jesc wiecej razyw ciagu dnia a bardziej lekkostrawne i zdrowe posilki
-zamiast napojow gazowanych woda mineralna
Dodatkowo przed kazda sesja zapisz na kartce:
-Twoj ogolny stan od 1-10
-Twoj stan emocjonalnt 1-10
-Twoja koncentracja 1-10
Po jakims czasie zauwazysz ze grasz najgorsze sesje np wtedy kiedy koncentracja jest mniejsza niz 7. Jesli tak bedzie to mozesz np isc sie na chwile przewietrzyc, wziac kilka glebszych wdechow i sprawdzic roznice.
Co do cwiczen na koncentracje to polecam jakikolwiek trening pamieci badz szybkiego czytania. Pelno darmowych Materialow znajdziesz w necie.
Co do wspomnianej wyzej gry colou game to sluzy ona przede wszystkim lepszej synchronizacji polkul mozgowych lewej i prawej. Jest to zwiazane z tym ze za rozumienie logiczne odpowiedzialna jest lewa czesc a za kolory prawa. Zeby zrobic to cwiczenie potrzebujesz polaczenia i synchronizacji obu polkul. Dzieki temu zyskujesz lepsza koncentracje i dostep do swoich zasobow, aczkolwiek w samej grze i tak bedziesz uzywal glownie lewej polkuli wiec nie ma to az takiego znaczenia:)
Pozdr
Jest możliwośc, żeby ktoś mi udostepnił ta książke ? bo za bardzo
nie orientuje skąd moge ją wyrwać ![]()
Lechrumski dzięki za odpowiedź
Generalnie ten link to 'test stroopa'.
Wydaje mi się, że można znaleść w necie bardziej rozbudowane formy.
Ja zamawiałem z Amazona chyba 23$ kosztowała. Na necie nie wiem czy jest, lubie miec ksiazki w wersji papierowej. Na pewno ktos zyczliwy za chwile napisze, baksss prm:)
również wole mieć w formie papierowej, ale wydaje mi się , że chyba Polskiej wersji nie ma ? więc lepiej jakbym dostał pdf. angielskiego i przetłumaczył używając google tłumacza
To dość nowa książka więc nie sądzę żeby była po polsku i póki co niczego takiego nie znalazłem. Zacznij od tego co napisałem i sprawdź jakie będą efekty, jak będziesz widział poprawę to w internecie znajdziesz dużo darmowych materiałów o odżywianiu się, odpowiedniej diecie, sporcie, ćwiczeniach pamięciowych itd. Jak nie to daj znać i będziemy szukali dalej:)
Druga sprawa nie sądziłem , ze emocje mogą tak zaburząć Twoją koncentrację, załóżmy dzisiaj podczas sesjii dzwoni do mnie kolega, z zawiodomieniem na temat długo oczekiwanych wyników egzaminu, gdzie nagle po rozmowie, nie kontroluje tego co robię.. staje się agresywniejszy, i gram jak nie powinienem..
Tak emocje zdecydowanie nie pomagaja, a nawet odciagaja Cie od Twoich najlepszych stanow jak uwaga, koncentracja czy skupienie. Tak jak juz pisalem emocje nie beda w stanie skutecznie obserwowac gry przeciwnika, policzyc oddsow ani rangu. Jak mozesz to wylacz telefon, skype'a i gg jak grasz zeby nic nie rozpraszalo Twojej uwagi. Skup sie tylko na grze a na telefony odpowiesz jak skonczysz. Jesli bedziesz rozmawial z kumplem to nie poswiecisz ani jemu wystarczajacej uwagi ani grze wystarczajacej koncentracji.