Przejdź do forum
Rozkminki pokerowo-...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Rozkminki pokerowo-zyciowe

6 Posty
4 Użytkownicy
1 Reakcje
805 Wyświetlenia
jaworlegia

Witam, poniższy tekst napisalem na swoim blogu, ale uznalem ze tu tez sie watek przyda, bo chcialbym sie poradzic rowniez naszego mindsetowego trenera:

Grudzien i styczen to byly miesiace gdzie zanotowalem gigantyczny pokerowy progres. Z czego to wynikało? Mialem bardzo duzo czasu, bardzo lightowy semestr na studiach, w styczniu wiekszosc zajec mi sie pokonczyla, wiec gralem ile moglem i kiedy moglem, bardzo czesto w nocy, kiedy jest na FTP najwiecej fishow, wyniki byly super. W lutym sytuacja diametralnie sie zmienila. Byla sesja (choc sama sesje to bym jakos przezyl), z powodu operacji matki, musze ja zastepowac w malym rodzinnym biznesie (czyt. praca jako sprzedawca), do tego dochodzi bardziej intensywny semestr na studiach, czasu przez to na pokera malo, a jak juz jest to gram na zmeczeniu co od razu odbija sie na wynikach. Pytanie czy to sie oplaca, czy czasem z tych studiow nie zrezygnowac. Mam 26 lat, jednego magistra (z kierunku, ktorego wybór był błedem i tym sie na pewno nie bede zajmowal w przyszlosci), plan na zycie jaki ostatnio mialem to zarobic na pokerze i zalozyc jakis wlasny biznes za te zarobione pieniadze (male pomysly sa), studia traktuje jako opcje rezerwowa (jednak ten kierunek "Finanse i Rachunkowosc" (dzienne studia na sgh-u) mnie interesuje i mysle troche rozwija i poszerza horyzonty). Zostalo mi 1,5 roku do konca studiow, obecna sytuacja, że musze pracowac studiowac i grac w pokera moze potrwac nawet z 0,5 roku. Widze ze za duzo kasy z pokera nie wyciagne, nie mowiac juz o poszerzaniu pokerowej wiedzy, bo na to czasu nie ma kompletnie. Pytanie co robic? Olac studia, czyli zrezygnowac z opcji rezerwowej? Mysle ze mam na tyle duzy talent analityczny i matematyczny, że jestem w stanie wyciagac regularnie przywoite pieniadze z pokera, ale pod warunkiem, ze moj umysl bedzie "swiezy" i wypoczety i pod warunkiem, ze caly czas bede sie tego pokera uczyl.

pozdro bedzie wdzieczny za jakies porady

5 odpowiedzi
Kustyk90

Musisz sobie zdać sprawę z tego że jeżeli zdecydujesz się na to że chcesz się utrzymywać z pokera to gra już nie będzie taka łatwa i przyjemna. Przeczytaj sobie wywiad z DaWarsaw'em. Wspominał tam że kiedy zdecydował się na utrzymywanie z pokera to już lekko hardkorowo było ;D

Tabollll

Dokończ studia. Robota w banku po finansach będzie zawsze. Z pokerem może być różnie. Kto wie czy nie zaczną ścigać za granie on-line w związku z obowiązującą ustawą.

jaworlegia

Napisane przez Kustyk90
Musisz sobie zdać sprawę z tego że jeżeli zdecydujesz się na to że chcesz się utrzymywać z pokera to gra już nie będzie taka łatwa i przyjemna. Przeczytaj sobie wywiad z DaWarsaw'em. Wspominał tam że kiedy zdecydował się na utrzymywanie z pokera to już lekko hardkorowo było ;D

powiem tak jakbym mial 22-23 lata to nie bylo by problemu, zostal bym na studiach na pewno. Jednak majac 26 lat.. no przydalo by sie jakas furke kupic wyprowadzic wreszcie od starych. Z pokera jesli sie na tym skupie spokojnie moge ugrac miesiecznie pensje powyzej sredniej krajowej (w przyszlosci byc moze duzo wiecej) bez pokera... skazuje sie na 1,5 roku wegetacji tu jest moj problem

jaworlegia
lechrumski

Jedyną osobą, która może podjąć decyzję jesteś Ty sam. Ja mogę najwyżej trochę Cię naprowadzić. Stoisz trochę jakby przed skrzyżowaniem i chciałbym Cię zachęcić do tego żebyś zobaczył dokładnie co się stanie jak skręcisz w lewo a co jak w prawo.

Wybór, który masz to wybór między dwiema bardzo podobnymi opcjami, które są przeciwstawne, ale wcale się do końca nie wykluczają. Jeśli wybierzesz pokera to zawsze będziesz mógł wrócić na studia albo np podjąć podobne studia zaocznie itp. Jeśli wybierzesz studia to możesz grać w pokera w czasie wakacji oraz po ich skończeniu. Tak więc dużym pozytywem jest to, że dokonując jakiegoś wyboru nie zamykasz się na drugą opcję. Ale spójrzmy na to z drugiej strony.

Po co chcesz skończyć studia?
Po co chcesz grać w pokera?
Chcę żebyś bardzo dokładnie odpowiedział sobie na te pytania. Jeśli chcesz skończyć studia po to żeby mieć dyplom i tytuł to będę pytał dalej a po co ci dyplom i tytuł. Chcesz łatwiej znaleźć pracę? Proszę bardzo a po co Ci praca... Itd. chcę żebyś odpowiadał na te pytania tak długo aż znajdziesz wartość która będzie ostateczna i dalej już nic nie będzie. Może się okazać, że gra w pokera daje Ci np. pasje i wolność a studia bezpieczeństwo i komfort. Wówczas Twoja decyzja ma zupełnie inny charakter bo nie wybierasz pomiędzy studiami i pokerem a pomiędzy dwoma wartościami wolnością i bezpieczeństwem. Rozumiesz?

Nie ma lepszych ani gorszych wartości. Są takie które będą dla Ciebie ważniejsze i mniej ważne to jest indywidualna kwestia Twojej hierarchii wartości. Kiedy już będziesz wiedział co daje Ci poker a co studia zbuduj swoją hierarchię wartości i zastanów się co jest dla Ciebie ważniejsze. I teraz kwestia najważniejsza podejmij decyzję która będzie najlepsza dla Ciebie a nie np. dla oczekiwań mamy. Decyzja musi być "Twoja" inaczej powstaje konflikt wewnętrzny.

Życzę Ci mądrej decyzji, która będzie najlepsza dla Ciebie i jeśli będziesz miał jeszcze jakieś pytania to pisz

Pozdrawiam
L.