Przejdź do forum
nie radze sobie z t...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] nie radze sobie z tiltem

9 Posty
5 Użytkownicy
0 Reakcje
796 Wyświetlenia

witam.
drodzy koledzy, gram w pokera jakieś 4 miesiące jestem oczywiście totalnym fiszem chociaż dzięki tej pięknej grze udało mi się już kupić laptopa i zarobić od 1-2 tyś miesięcznie dodatkowo więc myślę, że na początek nie jest aż tak tragicznie.
mam jednak spory problem, żeby go lepiej zobrazować podam przykład z wczoraj:
stan bankrolla jakieś 530$ zagrałem sobie 2 sitki za 4.40$ rush na ftp w obu nadziałem się na niezłe bad beaty i.... z racji przegranych 9$ w mózgu się zagotowało bo przecież było 530 a jest 520 trzeba się więc odrobić to na heads upy i.... w 2 godz bankroll poszedł się #$##@&^% X(

mam z tym problem nie od dziasiaj to siedzi w mojej głowie, ciągnie mnie do hazardu (kiedyś bukmacher, ruletka) jednak poker jest dla mnie czymś innym niż hazard, wiem, że pogłębiając swoją wiedzę i ciągle się doskonaląc jestem w stanie zarabiać dobre pieniądze co będzie zależne głównie ode mnie a nie od ślepego losu jak w hazardzie.

chodzi głównie o to, że każda sesja choćby nie wiem co musi być na plus a tak przecież być nie może, jeśli trafiam pod rząd kilka bad beatów od razu przestaje przestrzegać BM i zaczynają się stg z wyższym wpisowym a w przypadkach totalnego pojebania w głowie heads upy.

Wcześniej robiłem tak samo jednak porażki nie były takie dotkliwe jak wczorajsza.

Druga sprawa: grywam też MTT gdzie na 3-4 tyś graczy kilkanaście razy udało mi się wejść do kasy, zostaje powiedzmy 200 osób mam 20-30 stack (sytuacja bardzo ogólna ale najczęściej tak to się przedstawia że jest tych 200-250 pokerzystów i jestem w 30-stce) i już wtedy zaczynam myśleć o tym ile kasy jest za 1,2,3 miejsce tak jakby te pieniądze zaraz miały wpaść do mojej kieszeni podczas gdy wtedy zaczyna się dopiero prawdziwa gra, zamiast być skoncentrowanym i nie wdawać się w walke z big stackami, trzymam AA albo KK dostaje turbo mokry board i choćby villain nie wiadomo jak nie dawał do zrozumienia że trzyma monstera to ja i tak nie potrafie tego zrzucić i stackuje się po czym on pokazuje oczywiście kolor, seta itp a ja z moją top pair zajmuje 177 miejsce i "wygrywam" 35$ :f_cry: ?(

proszę o fachową poradę jak mam sobie z tym radzić, jeśli chodzi o MTT to pewnie brakuje mi też doświadczenia kilkaset tyś rozdań więcej i może ugram choćby jakąś 4 cyfrówkę =), po tak przegranych MTT nie jestem ztilltowany ale a jak już wcześniej napisałem główny problem dotyczy bankrolla czyli np.

było 100$ jest 85$ gram wszystko robie totalnie fiszowe posunięcia, często wiem, że przeciwnik trzyma lepsza rękę i tak się stackuje, przegrywam i tilt rośnie i rośnie.

Przepraszam za tak długi post jeszcze nigdy i nigdzie (na żadnym innym forum) takiego nie napisałem dlatego podziwiam jeśli udało Ci się wszystko przeczytać jeśli możesz mi jakoś pomóc to chętnie wysłucham...

do zobaczenia przy stolikach :)

8 odpowiedzi
pandaboy44

Wpadasz w tilt po przegraniu $9? Ten sitek nie był czasem na 135 osób na ftp? Tam jest w kasie 10-15% graczy, wiec stracenie 2bi to nic dziwnego. Jestes graczem krotko-terminowym, tzn. jedynym Twoim zmartwieniem jest zeby kazda sesja wyszla na plus, a tak sie nie da ;p musisz patrzec bardziej długoterminowo i za kazdym razem podejmowac dobre decyzje, nie ryzykujesz. Z tym kasjerem to mialem podobnie jak z tysiaca spadlem do $990, az mi sie w glowie przewracalo od tych dziewiatek ;p

absolutnie się zgadzam wiem, że nie nikt nie jest w stanie być ciągle na + musi przyjść downswing ale jak widzisz mi nie potrzeba prawdziwego downswingu, wystarczyły 2 bad beaty i już przeistoczyłem się w maniaka i zachowałem się jak idiota, idąc na tego heads upa miałem świadomość tego, że to nie ma nic wspólnego z pokerem i że tym co robię mogę się tylko pogrążyć jednak to jest silniejsze ode mnie i właśnie z tym muszę sobie poradzić...

lechrumski

witam. drodzy koledzy, gram w pokera jakieś 4 miesiące jestem oczywiście totalnym fiszem chociaż dzięki tej pięknej grze udało mi się już kupić laptopa i zarobić od 1-2 tyś miesięcznie dodatkowo więc myślę, że na początek nie jest aż tak tragicznie. mam jednak spory problem, żeby go lepiej zobrazować podam przykład z wczoraj: stan bankrolla jakieś 530$ zagrałem sobie 2 sitki za 4.40$ rush na ftp w obu nadziałem się na niezłe bad beaty i.... z racji przegranych 9$ w mózgu się zagotowało bo przecież było 530 a jest 520 trzeba się więc odrobić to na heads upy i.... w 2 godz bankroll poszedł się #$##@&^%

Spokojnie nie jesteś fishem i nie zaniżaj sztucznie poczucia własnej wartości. Najważniejsza jest szczerość z samym sobą i to, żebyś był w stanie realnie ocenić swoje umiejętności.

Kolejna sprawa to tilt w który wpadłeś wynika z przekonania „nie mogę wyjść na minus” albo „wychodzenie w sesji na minus jest złe”. Znajdź minimum 5 sytuacji gdzie możesz wyjść na minus i 5 przykładów gdzie wychodzenie na minus jest dobre.

I w końcu ostatnia kwestia z tego akapitu to zauważenie spadku bankrolla. Jest to kwestia, o której jeszcze nie pisałem na tym forum. Otóż, jeżeli grasz sesję to zawsze będą momenty kiedy albo spadłeś albo jesteś na minus. Niektórzy mogą być +4BI i spaść do +1BI i będą stiltowani. Jedyna opcja żeby tego uniknąć to nieustanny wzrost zysków który w praktyce nigdy nie ma miejsca i co najważniejsze nie zależy od Ciebie. Straty i swingi są nieodłączną częścią gry. Naucz się je w pełni akceptować, to najlepsze co możesz zrobić.

mam z tym problem nie od dziasiaj to siedzi w mojej głowie, ciągnie mnie do hazardu (kiedyś bukmacher, ruletka) jednak poker jest dla mnie czymś innym niż hazard, wiem, że pogłębiając swoją wiedzę i ciągle się doskonaląc jestem w stanie zarabiać dobre pieniądze co będzie zależne głównie ode mnie a nie od ślepego losu jak w hazardzie.

Spokojnie, jedna taka sytuacja jeszcze nic nie znaczy. Kiedyś w bardzo podobnej sytuacji przegrałem kupę forsy i zmobilizowało mnie to do tego, żeby już nigdy nie dopuścić do takiej sytuacji w swoim życiu. Zacząłem pracować nad mindsetem i całkiem szybko udało mi się poradzić z najważniejszymi problemami z tiltem. Tak więc, to co się zdarzyło nie ma aż takiego znaczenia bo to już przeszłość. Najważniejsze jest to, co z tym zrobisz i jakie wnioski wyciągniesz. A to już zależy tylko od Ciebie.

chodzi głównie o to, że każda sesja choćby nie wiem co musi być na plus a tak przecież być nie może, jeśli trafiam pod rząd kilka bad beatów od razu przestaje przestrzegać BM i zaczynają się stg z wyższym wpisowym a w przypadkach totalnego pojebania w głowie heads upy.

Każdemu z łatwościa przychodzi akceptacja wygranych. Przejrzyj sobie dział mindset na forum. Nikt tutaj nie pisze, że stiltował bo wygrał turniej na 10k osób. To jak radzisz sobie z przegranymi odróżnia graczy wygrywających od całej reszty. Zrozum, że jest to bardzo ważne, żebyś zwrócił szczególną uwagę, właśnie na takie sytuacje.

Wcześniej robiłem tak samo jednak porażki nie były takie dotkliwe jak wczorajsza.

Ta porażka była Ci potrzebna. Kwestia jakie wnioski z niej wyciągniesz. Proponuję minimum 10.

Druga sprawa: grywam też MTT gdzie na 3-4 tyś graczy kilkanaście razy udało mi się wejść do kasy, zostaje powiedzmy 200 osób mam 20-30 stack (sytuacja bardzo ogólna ale najczęściej tak to się przedstawia że jest tych 200-250 pokerzystów i jestem w 30-stce) i już wtedy zaczynam myśleć o tym ile kasy jest za 1,2,3 miejsce tak jakby te pieniądze zaraz miały wpaść do mojej kieszeni podczas gdy wtedy zaczyna się dopiero prawdziwa gra, zamiast być skoncentrowanym i nie wdawać się w walke z big stackami, trzymam AA albo KK dostaje turbo mokry board i choćby villain nie wiadomo jak nie dawał do zrozumienia że trzyma monstera to ja i tak nie potrafie tego zrzucić i stackuje się po czym on pokazuje oczywiście kolor, seta itp a ja z moją top pair zajmuje 177 miejsce i "wygrywam" 35$ proszę o fachową poradę jak mam sobie z tym radzić, jeśli chodzi o MTT to pewnie brakuje mi też doświadczenia kilkaset tyś rozdań więcej i może ugram choćby jakąś 4 cyfrówkę , po tak przegranych MTT nie jestem ztilltowany ale a jak już wcześniej napisałem główny problem dotyczy bankrolla czyli np.

Nie pomogę Ci ugrać 4-cyfrówki. I również Twoim celem nie powinno być ugranie 4-cyfówki. Odpowiedz sobie na pytanie czy ugranie 4-cyrfówki w 100% jest zależne od Ciebie? Nie mogę pomóc Ci osiągnąć czegoś co nie zależy od Ciebie. Skupiaj się nad tym, żeby:
-grać jak najlepiej w każdej fazie turnieju
-podejmować najlepsze decyzje
-robić najlepsze notatki i wyłapywać tendencje przeciwników
-mieć bardzo dobry mindset i grać swoją A-game
-zachować spokój i grać dalej swoją A-game nawet po Bad Beatach i collerach

To są rzeczy na które masz realny wpływ i na tym się skupiaj a nie na tym co sobie kupisz za wygraną w turnieju. Moja propozycja – wypisz na kartce wszystkie konsekwencje myślenia o tym co kupisz sobie za wygraną w turnieju i sprawdź czy jest to dla Ciebie pomocne.

było 100$ jest 85$ gram wszystko robie totalnie fiszowe posunięcia, często wiem, że przeciwnik trzyma lepsza rękę i tak się stackuje, przegrywam i tilt rośnie i rośnie.

Nie raz i nie dwa Twój kapitał będzie spadał, ale właśnie wtedy musisz być jeszcze bardziej uważny niż zwykle i zachować spokój. Zaakceptuj ryzyko jakie występuje w pokerze. Moim zdaniem na podświadomym poziomie w ogóle nie akceptujesz ryzyka wpisanego w pokera. Zaakceptuj to, że nie masz wpływu na Bad Beaty.

Przepraszam za tak długi post jeszcze nigdy i nigdzie (na żadnym innym forum) takiego nie napisałem dlatego podziwiam jeśli udało Ci się wszystko przeczytać jeśli możesz mi jakoś pomóc to chętnie wysłucham... do zobaczenia przy stolikach

Nie przepraszaj bo nie masz za co i znowu nie jesteś ze sobą szczery, ale wyciągnij wnioski z powyższego posta.

Również pozdrawiam i życzę powodzenia:)

arturh

w skrócie:

Napisane przez pandaboy44
musisz patrzec bardziej długoterminowo

To będzie trudne, chyba że widzisz karty przeciwników, powiedziałbym raczej żeby starać się je podejmować:

Napisane przez pandaboy44
za kazdym razem podejmowac dobre decyzje

To co ci napisał Lechmurski - wyciągaj wnioski.
Sorry ale wchodzenie na heads-upy żeby się odbić to jest właśnie gambling. Chyba, że Hu to jest twoja main game gdzie wygrywasz regularnie i chcesz odbić np. wpisowe do turka. Ale nigdy gdy powodem jest tilt. Po prostu na tilcie grasz C,D,E,F game.

Właśnie miałem kończyć grę i iść spać. Dostałem 44 więc sobie jeszcze podbiłem pf. Flop 4KK miód :D Turn: T i wjebałem stacka vs KT. Choć przez to sesję mam na -, to rozegrałem jeszcze 1 hand, napisałem na czacie nh i idę spać. Nie ma bólu, taki jest poker _biggrin:

Reload, analiza własnych zachowań i go go.

Napisane przez lechrumski

Nie przepraszaj bo nie masz za co i znowu nie jesteś ze sobą szczery, ale wyciągnij wnioski z powyższego posta.

Również pozdrawiam i życzę powodzenia:)

dziękuję bardzo, nie ma wyjścia wnioski muszą być bo tak dalej być nie może, dzięki za słowa otuchy i cenne wskazówki pozdr :)

4 cukiereczki z ostatniej godz ale chłopaki mieli ready nie ma co...

Full Tilt - $11 + $1|150/300 NL RUSH - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 3

BTN: 12,072.00
SB: 5,710.00
BB: 1,995.00
Hero (UTG): 6,098.00
UTG+1: 5,367.00
MP: 6,764.00
MP+1: 5,123.00
LP: 1,030.00
CO: 15,116.00

SB posts SB 150.00, BB posts BB 300.00

Pre Flop: (450.00) Hero has A♥ A♠

Hero raises to 702.00, fold, fold, fold, fold, CO raises to 2,556.00, fold, fold, fold, Hero calls 1,854.00

Flop: (5562.00, 2 players) 3♥ T♦ 7♣
Hero checks, CO bets 12,560.00 and is all-in, Hero calls 3,542.00 and is all-in

Turn: (12646.00, 2 players) J♦

River: (12646.00, 2 players) Q♦

Spoiler

CO shows K♠ A♣ (Straight, Ace High) (PreFlop 7%, Flop 2%, Turn 9%)
Hero shows A♥ A♠ (One Pair, Aces) (PreFlop 93%, Flop 98%, Turn 91%)
CO wins 12,646.00

Full Tilt - $11 + $1|40/80 NL RUSH - Holdem - 9 players

BTN: 2,000.00
SB: 3,175.00
BB: 3,570.00
UTG: 2,635.00
UTG+1: 1,760.00
MP: 10,060.00
Hero (MP+1): 8,770.00
LP: 7,115.00
CO: 1,910.00

SB posts SB 40.00, BB posts BB 80.00

Pre Flop: (120.00) Hero has K♥ K♠

fold, UTG+1 calls 80.00, MP calls 80.00, Hero raises to 280.00, fold, fold, fold, fold, fold, UTG+1 calls 200.00, MP calls 200.00

Flop: (960.00, 3 players) 9♥ Q♣ T♠
UTG+1 bets 320.00, fold, Hero calls 320.00

Turn: (1600.00, 2 players) 7♦
UTG+1 bets 320.00, Hero raises to 8,170.00 and is all-in, UTG+1 calls 840.00 and is all-in

River: (3920.00, 2 players) T♥

Spoiler

Hero shows K♥ K♠ (Two Pair, Kings and Tens) (PreFlop 86%, Flop 80%, Turn 91%)
UTG+1 shows K♣ T♣ (Three of a Kind, Tens) (PreFlop 14%, Flop 20%, Turn 9%)
UTG+1 wins 3,920.00

Full Tilt - $11 + $1|50/100 NL RUSH - Holdem - 9 players

Hero (BTN): 6,700.00
SB: 1,220.00
BB: 4,485.00
UTG: 3,655.00
UTG+1: 3,560.00
MP: 1,370.00
MP+1: 1,040.00
LP: 4,620.00
CO: 4,320.00

SB posts SB 50.00, BB posts BB 100.00

Pre Flop: (150.00) Hero has 8♦ 8♠

fold, fold, fold, fold, fold, CO raises to 200.00, Hero calls 200.00, fold, BB calls 100.00

Flop: (650.00, 3 players) 4♣ K♠ 8♥
BB checks, CO bets 200.00, Hero calls 200.00, fold

Turn: (1050.00, 2 players) 2♦
CO checks, Hero checks

River: (1050.00, 2 players) 5♣
CO bets 450.00, Hero raises to 1,150.00, CO raises to 3,920.00 and is all-in, Hero calls 2,770.00

Spoiler

CO shows A♥ 3♥ (Straight, Five High) (PreFlop 33%, Flop 4%, Turn 9%)
Hero mucks 8♦ 8♠ (Three of a Kind, Eights) (PreFlop 67%, Flop 96%, Turn 91%)
CO wins 8,890.00

Full Tilt - $11 + $1|80/160 NL RUSH - Holdem - 9 players

BTN: 2,292.00
Hero (SB): 5,054.00
BB: 3,816.00
UTG: 9,780.00
UTG+1: 4,440.00
MP: 9,135.00
MP+1: 3,640.00
LP: 1,960.00
CO: 4,780.00

Hero posts SB 80.00, BB posts BB 160.00

Pre Flop: (240.00) Hero has A♦ K♠

fold, fold, fold, fold, fold, CO raises to 4,780.00 and is all-in, fold, Hero raises to 5,054.00 and is all-in, fold

Flop: (9720.00, 2 players) Q♣ 9♣ J♥

Turn: (9720.00, 2 players) K♦

River: (9720.00, 2 players) 3♦

Spoiler

Hero shows A♦ K♠ (One Pair, Kings) (PreFlop 75%, Flop 26%, Turn 16%)
CO shows K♣ Q♥ (Two Pair, Kings and Queens) (PreFlop 25%, Flop 74%, Turn 84%)
CO wins 9,720.00

to są 3 turnieje pod rząd kluczowe akcje dla mojego bytu w turnieju wszystko mniej więcej środkowej fazie. prócz akcji AK<KQ wszystko do rivera góra 9% dla villaina troche to dla mnie śmieszne ale.... nie tiltuje wyłączam kompa wieczorem może to mi będą spadać 2outery =) na bank :(

jeśli coś według was jest źle rozegrane z mojej strony to bardzo proszę o opinie jednak według mnie wszystko jest poprawne, ten set 8 zagrałem check na turn for value ponieważ był to według mnie ultra suchy board i nie wiem czy jest geniusz który wymyśliłby że river czyli 5 coś tu zmieni ?(

hansolo16

mój zdecydowany faworyt (pod względem fishy) to ten co mu dziesiątka do seta wpadła na riverze ;p

lechrumski

Spokojnie takie rozdania beda sie zawsze statystycznie zdarzaly. Zalozmy ze takich rozdan jest 1 na 500 czyli np 40 rozdan na 20k. Byc moze Tobie wyjatkowo przytrafilo sie 4-5 takich rozdan w ciagu 200-300 rak co jest normalnym odchyleniem od statystyki a potem bedzie juz mniej. Poza 88 to wszystko mega bad beaty i nic na to nie poradzisz. Tak jak juz pisalem nie zajmuj sie w ogole rzeczami na ktore nie masz wplywu. To jakbys siedzial i narzekal na pogode. Nie mozesz zmienic pogody, ale mozesz zmienic swoje podejscie i swoj nastroj i czuc sie cudownie kiedy pada deszcz, wieje wiatr i tak dalej. Tutaj jest tak samo:)

Wnioski, nauka, koncentracja, dobry mindset, analiza gry i go go go:)