Odniose sie do tego co napisalem juz w innym poscie:
Jedną z rzeczy, które udało mi się wyciągnąć na poziom świadomości po wczorajszym treningu z Yacem jest odróżnianie decyzji opartych o logikę od decyzji opartych o emocji. Musisz nauczyć rozróżniać się co jest przyczyną danego zagrania. Np. przeciwnik betuje river to musisz umieć rozróżnić myśli oparte o emocje o te oparte o logikę. Przykład myśli emocjonalnych:
„A co mi tam sprawdzę go”
„No bez przesady, żeby znowu mu doszło”
„Muszę zobaczyć co on ma chociażby z ciekawości”
„Jak wygram to będę na 0, a jak nie to i tak stracę”
A teraz kilka myśli opartych o logikę:
„Przeciwnik jest agresywny i reprezentuje bardzo wąski range 4 kombinacji. Biorąc pod uwagę jego aggression frequency na river i dobre pot odds ten call będzie profitowy”.
„Wg mnie on tutaj value betuje AQ, KQ, AA oraz KK, na ten range mam 19%, jako, że potrzebuję 28% na call, to folduję”.
Rozumiesz o co chodzi? Zacznij zwracać uwagę na to czy myśli, które podpowiada Ci umysł mają podłoże emocjonalne czy logiczne. Naucz odrzucać się myśli oparte o emocje i wybierać te niosące ze sobą logiczne uzasadnienie.
I teraz ta sama strategie mozesz zastosowac w momencie kiedy jestes 200bb deep. Naucz sie rozrozniac czy powody Twoich obaw sa racjonalne czy emocjonalne. Oczywiscie moze byc sytuacja kiedy obawa gry na 200bb deep moze miec sens, np.
-po mojej lewej stronie mam dobrego agresywnego gracza ktory bedzie mnie duzo 3betowal i ktory tez ma 200bb, wobec tego moja gra przeciwko niemu moze nie byc zbyt profitowa, wiec zmieniam stolik
Ale moga tez pojawic sie mysli ktore maja charakter emocjonalny:
-mam juz 200bb i boje sie stracic to co mam
-glupio by bylo stracic 200bb
-boje sie przgerac to w jednym rozdaniu
-musze chonic to co mam
-jak skoncze teraz to bede sie dobrze czul
Naucz sie odrozniac mysli emocjonalne od logicznych i w kontekscie pokera zacznij odrzucac mysli oparte o emocje. Bierz pod uwage tylko chlodna pokerowa kalkulacje czy dane zagranie jest oplacalne czy nie.