Przejdź do forum
Podsumowanie szkole...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Podsumowanie szkolenia - "Wprowadzenie do NLP"

22 Posty
11 Użytkownicy
0 Reakcje
2,381 Wyświetlenia
lechrumski

Hej,

Zgodnie z obietnicą, zamieszczam najważniejsze strategie z treningu „Wprowadzenie do NLP” z którego nie nagrał mi się filmik. Film powstanie pewnie w ciągu max. 2 tygodni.

Wprowadzenie do NLP

1) NLP jako technologia sukcesu powstała w latach 70’ XX wieku. Wówczas to Richard Banlder obserwował najskuteczniejszych terapeutów tamtych czasów: Fritza Perlsa, Virginie Saitr, oraz Miltona Erickssona i zauważył, że odnosili oni niebywałe sukcesy. Zaczął tworzyć model ich pracy wspólnie z Johnem Grinderem.

2) Wspólnie rozłożyli ich prace na elementy pierwsze i byli w stanie wyodrębnić konkretną strukturę i strategie stosowane przez trójkę wcześniej wymienionych terapeutów. To były początki NLP

3) Za ojców NLP uważa się Richarda Bandlera i Johna Grindera. Ogromny wkład w rozwój NLP mieli również Christina Hall i Frank Pudelick.

4) Jak widać NLP narodziło się jako modelowanie ludzi sukcesu i na tym to polega. Znajdujesz w dowolnej dziedzinie osobę bądź grupę osób odnoszących sukces, wyszukujesz ich strategie i zaczynasz robić to samo.

5) Przykładem tego jest Richard Bandler, który w swojej pracy terapeutycznej zaczął stosować strategie najskuteczniejszych terapeutów. Dziś Richard Bandler ma na końce tysiące zakończonych sukcesem i udokumentowanych terapii, w tym wiele tzw. „beznadziejnych przypadków” z którymi terapeuci nie mogli sobie poradzić przez 20-30 lat

6) Dzięki temu bardzo szybko NLP stało się jedną z najskuteczniejszych i najpopularniejszych technologii w ruchu rozwoju osobistego. Zyskało mnóstwo zwolenników i przeciwników.

7) Neuro – ponieważ NLP bada naszą neurologię oraz działanie naszego umysłu, lingwistyczne ponieważ bada to jak komunikujemy się z sobą, i w końcu programowanie jako zebranie całego procesu w konkretne strategie, których można uczyć innych.

8) NLP jest to postawa, metodologia, technologia. Pomaga Ci żyć szczęśliwie, pozbywać się problemów, osiągać swoje cele i odnosić sukcesy w życiu osobistym, zawodowym, mieć lepsze finanse, być zdrowszym.

9) NLP pomaga, ale nie robi niczego za Ciebie. Podobnie jak w pokerze, wszyscy mamy dostęp do wiedzy pozwalającej do bycie wygrywającym graczem naprawdę wysoko a mimo to większość osób nie jest w stanie przekroczyć mikrolimitów. Z NLP jest podobnie - dostajesz całą masę strategii które mogą pomóc Ci lepiej komunikować się z innymi, łatwiej osiągać swoje cele i pozbywać się problemów i konfliktów wewnętrznych, tylko koniec końców wszędzie stoi człowiek i to człowiek działa a nie technika.

10) NLP to podejście a nie zbiór technik. Techniki to zdecydowanie za mało. Trenerzy uczący NLP jako zbioru technik są wg mnie bardzo nieskuteczni i głównej mierze to im NLP zawdzięcza sporo negatywnych opinii, podobnie jak mamy wiele negatywnych przesądów społecznych w kontekście pokera.

11) NLP polega na modelowaniu jednostek wybijających się i wychodzi z założenia, że skoro ktoś mógł coś osiągnąć to znaczy, że ty możesz zrobić to samo. Jeżeli dane osiągnięcie nie wiąże się z barierami biologicznymi niemożliwymi to przeskoczenia, jesteś w stanie osiągnąć to samo co inni stosująć identyczne strategie i mindset.

12) NLP bywało i wciąż bywa źle wykorzystywane i z tym związanych jest wiele złych opinii. Pisząc to, nie łapcie mnie proszę za słówka, ja odpowiadam tylko za siebie i za moją pracę, nie interesuje mnie te, że ktoś spotkał trenera-barana. Jeśli ktoś założy posta o tym, że stracił całego rolla w jedną noc to czy zmienisz swoje zdanie o pokerze?

13) Jednym z najważniejszych założeń NLP jest brak kategoryzowania i etykietowania ludzi jako depresnatów, fobików itd. Zamiast tego NLP zakłada, że ludzie nie są w żaden sposób ograniczeni swoimi zachowaniami ani myślami i w związku z tym jeśli zmienią swój sposób myślenia to zmienią swoje życie. NLP zakłada, że każdy problem ma swoją strukturę. Jeżeli uda Ci się wyodrębnić strukturę stojącą za danym problemem, to jeśli zmienisz sposób w jaki myślisz to jednocześnie zmienisz problem.

14) NLP powinno nauczać się jak najprościej tylko można. Oczywiście można by z tego robić skomplikowaną naukę akademicką bazującą na wielu trudnych i niezrozumiałych wyrazach, ale w ten sposób stworzyłoby się po prostu kolejną dziedzinę mającą na celu dodanie komuś prestiżu a nie pomoc ludziom. NLP jest proste – szukasz ludzi którzy odnoszą sukcesy, dowiadujesz się jak oni to robią i robisz to samo.

15) Mapa nie jest terytorium – to jak widzisz świat nie jest światem, ale zależy od Twoich przekonań i stanu emocjonalnego. Nasze opinie są jedynie naszymi opiniami i nie są do końca prawdziwe. Wszelkiego rodzaju słowa w stylu : „szkoda”, „na szczęście”, „straszny”, „potworny”, „okropny”, „fantastyczny” są niczym innym jak interpretacjami naszego umysłu. Nauczenie się odróżniania rzeczywistości od naszych subiektywnych opinii i interpretacji jest ważne nie tylko w kontekście pokera, ale w ogóle w kontekście życia.

16) Sposób w jaki doświadczamy świata może zostać w użyteczny sposób przedstawiony za pomocą 5 zmysłów. Każdy z tych zmysłów ma z kolei po kilkanaście swoich parametrów. Np. to co widzimy jest reprezentowane w naszym umyśle za pomocą obrazów. Każdy obraz ma swoją wielkość, jasność, położenie, kolory, kąt, ramki, odległość od nas i wiele innych parametrów, których zmiana spowoduje automatycznie zmianę emocji związanej z danym obrazem. Dla przykładu zrób w swojej głowie obraz wakacji 3x3 metry i 3x3 cm – sprawdź jaka jest różnica. Dzięki temu zamiast zostawiać nasze wspomnienia przypadkowi, jesteśmy w stanie świadomie na nie wpływać i np. sprawić że nieprzyjemne wydarzenia z przeszłości nie będą miały na nas wpływu emocjonalnego

17) Podstawowe elementy NLP:

Modelowanie (naśladowanie ludzi sukcesu)
Submodalności (wejście w świat parametrów naszych zmysłów o czym pisałem już wyżej)
Kotwice (dziedzina odkryta przez Pawłowa i Spencera związana z kojarzeniem określonych bodźców i obrazów z emocjami.
Lingwistyka (nauka o języku i stosowaniu skutecznych struktur lingwistycznych)
Metafory
Metaprogramy (filtry jakimi kierujemy się podczas określonej decyzji, np. motywacja „do” i „od”. W NLP wyróżnią się ok. 150 różnego rodzaju meta programów)
Realizowanie celów
Mowa ciała
Linia czasu (sposób w jaki ludzie reprezentują swoją przeszłość i przyszłość w swoich głowach)
Przekonania (pozbywanie się niekorzystnych przekonań i uczenie się strategii ludzi sukcesu)

18) Zastosowanie NLP
Terapia
Biznes i marketing
Komunikacja interpersonalna
Osiąganie celów i motywacja
Zdrowie
Sport, polityka, reklama

19) Literatura:

Polecam książki następujących autorów:
-Richard Bandler
-Paul McKenna
-Mateusz Grzesiak
-Owen Fritzpatrick
-Jospeh O'Connor

Pozdr

21 odpowiedzi
Bielanek

Bardzo ciekawe, chętnie dowiem się więcej na ten temat. Chyba każdy z nas w pewnym stopniu podświadomie stosuje strategie które opisałeś.

Który to był już trening z tej serii?
I czy kolejne są kontynuacjami poprzednich, czy można w dowolnej chwili dołączyć i będzie się wiedziało o czym mowa?

lechrumski

Jedna z podstaw NLP jest modelowanie. W marcu mielismy 3 treningi poswiecone modelowaniu:
-podstawy modelowania
-modelowanie trenera PS - Yaca
-modelowanie najlepszych graczy swiata na podstawie filmow i wywiadow, m.in. Phila Iveyiego, Krantza, Phila Galfonda

Obecnie w kwietniu robie 4 treningi z pracy na przekonaniach na podstawie technologii The Work, bo wg mnie oferuje znacznie wiecej pod katem pracy z przekonaniami niz NLP a zawsze staram sie wybierac najskuteczniejsze strategie z roznych dziedzin.

Robilem juz na kilku treningach elementy pracy z submodalnosciami, pewnie bede jeszcze wiecej robil na ten temat w przyszlosci.

Na treningach z gry live robilem juz 2 treningi z mowy ciala, byly tez 2 treningi z planowania. Tak wiec sporo rzeczy juz poruszylem ale oczywiscie temat bedzie kontynuowany :)

casalinga87

Napisane przez lechrumski
Jedna z podstaw NLP jest modelowanie. W marcu mielismy 3 treningi poswiecone modelowaniu:
-podstawy modelowania
-modelowanie najlepszych graczy swiata na podstawie filmow i wywiadow, m.in. Phila Iveyiego, Krantza, Phila Galfonda

Podstawy modelowania są dostępne jako film, pozostałe też będą?

lechrumski

Ten ostatni film powinien pojaiwc sie dzisiaj, a trening z Yacem nagral sie w slabej jakosci ze wzgledow technicznych. Na pewno pomyslimy o odtworzeniu filmu:)

casalinga87

Byłoby świetnie, bo zapowiada się to naprawdę interesująco :f_thumbsup:

casalinga87

Czy doczekamy się filmów z zakresu modelowania, czy temat został zarzucony ?(

NLP to ściema.

Mack0

^ takie posty to trolling.

lechrumski

casalinga87

wszystkie filmy z modelowania poza tym z Yacem sa dostepne. Film z Yacem mysle ze wyjdzie w ciagu max tygodnia. Poczatkowo nagral sie tylko moj glos. Potem zrobilismy powtorke w formie mp3 ale okazalo sie ze PS nie ma mozliwosci technicznych wrzucenia pliku mp3. Przesluchalem filmik 2 razy (trwa 1.5 godziny!!), zrobilem z niego dokladne notatki i prezentacje w power poincie z prostymi animacjami. Mam juz nawet pociete i edytowane fragmenty audio ktore mielismy wyrzucic i sprobuje teraz to wszystko polaczyc i wrzucic do camtasii. Sorki ze to tak dlugo trwa, ale mysle ze koncowy efekt bedzie bardzo dobry bo nagranie jest rewelacyjne i warto jeszcze pare dni na nie zaczekac. Juz jest blisko:D

geninek

troche merytoryki prosze - konkretne elementy ktore Ci sie nie podobaja i w jaki sposob Ty zrobilbys to lepiej. Na filmiku "Wprowadzenie do NLP" odnioslem sie do wszystkich zarzutow stawianych NLP, tak jak mowilem korzystam z wielu dziedzin, NLP jest tylko jedna z nich. NLP oferuje mase skutecznych komunikacji i zmiany osobistej natomiast to czlowiek dziala a nie technika. Podobnie jak w pokerze graja tysiace, a ile z nich wygrywa konkretne pieniadze? Same techniki i strategie to za malo, dziala zawsze konkretna osoba a nie technika. Ja odpowiadam za siebie i za jakosc mojej pracy, jesli ktos spotkal kiepskiego trenera to nic nie moge z tym zrobic. Jesli jakis fragment tego o czym mowie budzi Twoje watpliwosci to daj znac chetnie sie do tego odniose w jakosciowej merytorycznej rozmowie. Trollowe posty nic nie wnosza.

Pozdrawiam

Lechu, ja nawet nie oglądałem tego filmiku. Nie mam nic do niego ani do Ciebie.

Ogólnie natomiast uważam, że NLP jest oszustwem. Moje przekonanie bierze się zarówno z osobistych doświadczeń z trenerami NLP (AB, LD, PS - słynne trio trenerskie) jak i z lektur (Zakazana Psychologia, dr Tomasz Witkowski).

NLP budzi wielkie oczekiwania z którch g....o wychodzi i trenerzy NLP doskonale to wiedzą. A mimo to nadal szukają naiwnych. I biorą za to kasę.

Nie chce mi się o tym dyskutować więc na koniec jedno tylko zdanie: badania naukowe wykazały, że NLP nie działa, nie ma obiecanych efektów. Nigdy.

lechrumski

A spoko rozumiem, troche znam to trio trenerow o ktorych piszesz i mam podobne zdanie do Ciebie. Pewnie gdybym znal tylko to mialbym takie samo zdanie jak Ty. Na szczescie nie oni jedni zajmuja sie NLP, co do reszty rzeczy o ktorych piszesz, zwlaszcze w kontekscie naukowosci do absolutnie wszystkiego odnosilem sie juz na treningach.

Pozdr

musashi87

"NLP zakłada, że ludzie nie są w żaden sposób ograniczeni swoimi zachowaniami ani myślami i w związku z tym jeśli zmienią swój sposób myślenia to zmienią swoje życie. NLP zakłada, że każdy problem ma swoją strukturę. Jeżeli uda Ci się wyodrębnić strukturę stojącą za danym problemem, to jeśli zmienisz sposób w jaki myślisz to jednocześnie zmienisz problem."

Rozumując matematycznie:
Błędne założenia i cały dowód szlag trafił _biggrin:

lechrumski

Napisane przez musashi87
"NLP zakłada, że ludzie nie są w żaden sposób ograniczeni swoimi zachowaniami ani myślami i w związku z tym jeśli zmienią swój sposób myślenia to zmienią swoje życie. NLP zakłada, że każdy problem ma swoją strukturę. Jeżeli uda Ci się wyodrębnić strukturę stojącą za danym problemem, to jeśli zmienisz sposób w jaki myślisz to jednocześnie zmienisz problem."

Rozumując matematycznie:
Błędne założenia i cały dowód szlag trafił _biggrin:

Tak, każda dziedzina ma swoją grupę założeń _thumbsup: W sumie to założenie dość mocno łączy się z moją pracą.
Bez założenia. że każdy problem ma swoją strukturę moja praca nie miałaby sensu. Ktoś np napisałby że ma problem z tiltem a ja mógłbym mu co najwyżej odpisać "no trudno już taki jesteś" albo "weź się w garść i przestań tiltować". Ale oczywiście takie rady wiadomo gdzie można sobie wsadzić. Dlatego też niektóre posty rozpisuję na kilka stron A4 żeby pokazać że to co się stało ma swoją strukturę i określony sposób myślenia za tym stojący. Uważam, że przy odrobinie pracy, determinacji i dobrej woli każdy może stopniowo poprawiać swój mindset. Oczywiście ludzie startują z różnych poziomów, dlatego chodzi mi głównie o poprawianie i rozwój:)

HTAndrzej5

Napisane przez lechrumski
-podstawy modelowania

nadrabiam teraz zaległości z treningów mindsetowych po wyrobieniu złotka, ale nie mogę znaleźć tego ostatniego treningu z modelowania, jaki jest tytuł filmiku?
obejrzałem pierwsze dwa i zanim przejdę do czterech części the work chciałbym obejrzeć filmik z modelowania najlepszych graczy i ostatnio dodany z modelowania pyszalka

imgoingtomirage

Witam.

Postaram się dowiedzieć który to jest dokładnie film i czy jest zamieszczony.

Pozdrawiam.

Witam,

Z tego co widzę dostępne są 3 filmy z modelowania:

Modelowanie

Czy chodzi o inny film niż te 3?

Pozdrawiam.

HTAndrzej5

Napisane przez filipCMpl
Witam,

Z tego co widzę dostępne są 3 filmy z modelowania:

Modelowanie

Czy chodzi o inny film niż te 3?

Pozdrawiam.

tego pyszalkowego jeszcze nie przesłuchałem, ale z opisu Lecha gdzie wspomina o marcowym treningu i fakcie, że trening z modelowaniem pyszalka odbył się jakoś chyba ze 2 miesiące później wnioskuję, że powinien być jeszcze jakiś jeden filmik z modelowania, który został nagrany na treningu marcowym, przed zabraniem się za serię The Work

e: z tego co napisał mi lechrumski zguba została odnaleziona i niedługo zostanie wrzucona :f_thumbsup:

MinosTutor

Szkoda że nie byłem na treningu, czekam z niecierpliwością na film i jak będę miał chwilę (lecę na grilla!), to gdzieś na forum zamieszczę pewien pomysł (jutro?), jaki zrodził mi się jakiś czas temu.