Ponieważ ostatnio przeglądałem sobie "moving through uNL 2010" Verneera (które z tego miejsca polecam wszystkim graczom) i robiłem notatki o tym jak grać i dostosowywać się do tej gry zależnie od typu gracza, doszedłem w końcu do pozycji BB. Niestety nie została ona jeszcze przez niego opisana, uznałem że warto będzie na ten temat z Wami podyskutować;d
Zaznaczam, że chodzi o microlimity bo sam jestem fishem i być może gra na wyższych różni się o wiele. Wiadomo, że dużym problemem na micro jest wyrobienie dużej próbki u przeciwnika i często trzeba grać orientacyjnie gra na SB i BB powinna być mocno value.
Rozważmy kilka przypadków:
a) gramy przeciwko SB
b) gramy przeciwko CU lub BU
c) gramy przeciwko UTG lub MP
d) multiway
a) gramy przeciwko SB Większość trenerów pisze o tym, że gra SB vs. BB to jest zupełnie osobna bajka, ale ja jednak tego nie odczuwam, gracze na micro grają jednak bardzo faceup. Granie na BB przeciwko SB jest też jedyną okazją do grania z pozycją, co jest na pewno na +
1)najprostszy przypadek - SB robi complete. Jeśli nie mam notatki, że ten gracz robi po takiej akcji reraise, ja raisuje większość czasu.
Ma to dwie zalety:
-bardzo często spotkamy fold do naszego raise
-calling range kolesia dającego complete jest często o wiele szerszy od naszego open raise.
Ręce z którymi to robię to są "top pair good kicker heavy", czyli dobrze grają przeciwko takim rękom jak niskie SC i OG, które łapiąc drawa czy TP dadzą nam dużo value, dlatego wolę grać takie Q7 od 67s, a sam odpuszczam SC i OG, chyba że po prostu przeciwnik ma duży fold do otwarcia.
2) SB otwiera
-jest TAGiem
Ponieważ naszym zadaniem jest jak najszybsze przejście micro i zabawa na wyższych to zakres 3bet będzie czysto value, nie dorzucam blefów:
JJ+ AK
Z gorszymi asami do A9 wolę dać call na otwarcie by wyciągnąć value od gorszych asów z którymi kradnie nasz przeciwnik, podobnie daję call z takimi rękoma jak KJ(by dostać value od TJ,QJ etc.), SC i OG odpuszczam, tak jak pisałem wyżej, mamy przejść micro a nie jarać się fajnym spotem.
Jeśli zbierze się duża próbka (od 400 powiedzmy) Ft3bet i będzie odpowiednio duża, to zaczynam kraść na potęgę z ATC, z zasadą 100% rąk ale nie 100% czasu póki przeciwnik sam się nie dostosuje
-jest nitem VPIP i PFR do 12%
Tutaj zauważyłem, że gdy mamy takiego niciarza, to grają b. często po naszym reraise shove/fold, bo nie lubią grać bez pozycji/jest to trudne, więc będą nam tutaj często foldować na reraise bo będą dalej grać tylko QQ+, AK i często to się opłaca, ważne jest żeby też za szybko się nie połapali.
Warto dać call z niskimi pp, bo często będą nam 3barrelować i mocno się trzymać swoich OP. SC i OG standardowo odpuszczam, podobnie jak słabsze asy, AQ jest ręką graniczną dla mnie na nita.
-jest aggromałpą
Tutaj zaczynam się dostosowywać gdy zbierze mi się próbka, czyli zaczynam zmuszać go do tego, czego on nie lubi i daję AI nawet od TT, AQ, bo często dostanę call od gorszych rąk, jeśli gra naprawdę dużo rąk to daję też call z JT+ by go wykickować i ewentualnie przemyśleć sprawę postflop.
b) gramy przeciwko CU lub BU
Ponieważ grania bez pozycji na micro trzeba unikać jak ognia, bardzo dużo tutaj folduję niezależnie od tego przeciwko komu gram.
Jedyne na co zaczynam zwracać uwagę, to jak zaczyna się kształtować jego statystyka Ft3bet i czy nie jest aggromałpą. Jak jest - to jw.
A normalnie to gram dla value JJ by zrzucic na shove, QQ, AK 3bet/fold na nita na resztę push a na taga+ to wiadomo shove.
c) gramy przeciwko otwarciu z UTG lub MP
Otwarcie z tej pozycji często traktuję tak jakbym grał na nita, bo jest to zazwyczaj prezentacja silnej ręki, więc calluje z niskimi pp pod setmining, AK+, QQ+ 3bet shove
d) multiway
Multiway to jedyny przypadek kiedy dupuszczam danie call z sC czy OG, bo tak naprawdę trafiamy bardzo mało spotów z tymi rękoma, a bez pozycji gra się je bardzo trudno. Dochodzą też Axs i Kxs, natomiast ręce typu "top pair good kicker heavy" odpuszczam, bo nie grają już tak dobrze w multiwayach.
Uff, to się naprodukowałem! Mam nadzieję, że ktoś to przeczyta, wyciągnie wnioski i doda coś od siebie, by wykrystalizował się ciekawy sposób na micro. Wtedy będzie można wyedytować i stworzyć dobrą podstawę do gry z trudnej pozycji BB.
Zapraszam wszystkich chętnych do dyskusji ;-)