Przejdź do forum
Podsumowanie trenin...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Podsumowanie treningu Mechanizmy obronne

1 Posty
1 Użytkownicy
0 Reakcje
560 Wyświetlenia
lechrumski

Witajcie,

W zwiazku z tym ze zeszly trening sie nie nagral ponizej znajdziecie dokladne strategie dotyczace mechanizmow obronnych w pokerze.

Mechanizmy obronne w pokerze:

Cel istnienia mechanizmow obronnych:
PO CO

a) sluza do ochrony osobowosci (ego)
-ja nie mam problemow z mindsetem (ochrona ego ktore uznaje ze posiadanie problemow mindsetowych jest oznaka slabosci)
-nie mam problemow z gra ale jestem -50BI po 100k handach
-wszystko przez pecha/wariancje

b) usuwaja dysonans emocjonalny (bol, frustracje, niechec) i poznawczy (pilnuja spojnosci systemu - jesli chce byc wyjatkowy, to usuwam czesc info na moj temat).
-latwiej jest uznac ze ma sie pecha niz ze zle sie gra
-latwiej jest zwalac wine na zewnatrz
-usuniecie bolu poprzez wskazanie ze przyczyna jes problem mniejszego kalibru np. koncentracja czy patrzenie na cashiera

DLACZEGO
- zeby chronic obraz samego siebie

Głownym celem mechanizmow obronnych jest ochrona swojego ego.

Rodzaje mechanizmow obronnych:

1 Racjonalizacja - intelektualne wytlumaczanie sobie (przekonanie siebie) za pomoca okreslonych argumentow, ze jest ok/powinno byc/jest w porzadku, by pozbyc sie np. poczucia winy
Poker:
-gdyby nie kilka glupich bledow to bym mial 10bb/100
-gdybym mial rolla to wygrywalbym na NL400
-i tak jestem lepszy od wiekszosci moich przeciwnikow
-nastepnym razem sie spreze i bede gral lepiej
-od nastepnego miesiaca/sesji bede gral na 100% mozliwosci

2 Projekcja - podejrzewam Cie o to, co sam czuje albo pragne albo sadze
pragne X, ale potepiam X, wiec atakuje Ciebie ze robisz X by zniesc z siebie

Poker:
-krytyka bledow innych zeby zniesc je z siebie

komplementarna - inni sa dopelnieniem/druga strona moich sadow
jestem bojazliwy, wiec innych postrzegam za agresywnych i blefujacych

atrybutywna - przypisanie innym podobnego stylu myslenia do naszego
poker: skoro ja blefuje to inni tez

3 Wyparcie - celowa amnezja, tamujaca dostep do okreslonych wspomnien;
np. nie moge uznac swoich porazek bo wtedy sie okaze, ze jednak nie jestem doskonalym czlowiekiem sukcesu. Wyparcie jest wg mnie najwazniejszym i najczesciej spotykanym mechanizmem obronnym pokerzystow.

Poker:
-nie moge uznac ze mam problemy z mindsetem bo mogloby sie okazac ze mam jakies slabosci a chce bronic obrazu samego siebie bedacego silnym
-nie moge uznac ze robie bledy w okazaloby sie ze nie jestem tak dobry jak sadzilem na swoj wlasny temat.
-nie moge uzna ze przyczyna porazek lezy tez po mojej stronie bo musialbym przyznac sie do swoich bledow

4 Stlumienie - celowe unikanie okreslonych emocji,
np. czuje gniew, ale go z siebie nie wydobywam, bo nie wypada przy gosciach:
-strach
-smutek
-gniew

A) Gniew:
-przekonanie, ze powinno byc inaczej, niz jest
-obwinienie innych za moja sytuacje, a wiec utrata odpowiedzialnosci
-sytuacja musiala juz nastapic (w przeciwieństwie do leku, który dotyczy tego, co dopiero
bedzie)
-ból musial zostac przekonwertowany w moc
Jesli jest pierwotny, bo moze tez byc wtorny (np ukrywany lek)

B) lek
- istnieje zlo
- to zlo moze mi sie przydarzyc
- bedzie to mialo negatywne konsekwencje
- strace, co mam, a potrzebuje tego (przywiazanie do posiadania) - strace kontrole, bo nie
mam tego, co mi daje pkt podparcia
- ofiara - zrobia mi cos zlego, JA sobie nie poradze

5 Humor - brechty po to, by zlagodzic okreslona sytaucje, moze byc forma
ucieczki od nieprzyjemnych dla mnie rozmow)
-zartowanie z badbeaow jest dobre bo nabierasz dystansu i moze byc zle jesli przerodzi sie w mechanizm ucieczki od stawienia czola problemom

6 Identyfikacja - zostawiam swoje zycie i zaczynam zyc innym JA (np. mojego dziecka, idola sportowego, znanego pokerzysty),

Jest to mechnizm uciekania
od swoich problemow i przy tym braku odpowiedzialnosci
-kibice pilkarscy
-instytucja idola, High Stakes Poker => szukaj mentorow a nie idolow

7 Fantazjowanie - osiaganie tego, czego sie nie ma, za pomoca wyobrazen - od erotyki, poprzez wyimaginowanych przyjaciol, brazylijskie modelki poprzez osiagniecia sukcesu czy bohaterstwa.
Fantazjowanie jest mechanizmem obronnym na nie radzenie sobie z codziennoscia badz przekonanie "nie jestem wystarczajaco dobry".

8 kompensacja - usuwanie poczucia nizszosci poprzez celowe zwracanie na siebie uwagi
- nastolatek robi sie emo; ktos przyjmuje kontrowersyjny swiatopoglad tylko po to, by miec cos do zaprezentowania ;

Poker: czuje sie gorszy wiec zaczne zbierac znaczki bo nikt z moich znajomych tego nie robi

robienie czegos innego, podobnego do celu - np. zamiast grac w pokera ogladam filmy z HSP.
Zamiast uczyc sie grac kupuje sobi bluze pokerowa i ucze sie zonglowac zetonami zeby dobrze wygladac.

9 zaprzeczanie realnym faktom - celowe negowanie tego, co jest,
np. malemu chlopcu mowi sie, ze jest duzy;
nie zachoruje na raka mimo ze duzo pale;
alkoholik moze przeciez przestac kiedy chce
Poker:
-moge przestac tiltowac
-moge nie pracowac nad gra i wygrywac

10 konformizm - zgadzanie sie z pogladami innych, by uzyskac ich aprobate
-nie kwestionowanie linii obieranych przez trenerow
-nie kwestionowanie toku myslenia innych osob

11 anulowanie - „zlego” czynu „dobrym” - zwolnienie z pracy ale za to wyjatkowa nagroda na odchodne; pozbycie sie wyrzutow sumienia

poker: gralem slabo, titlowalem ale wychodzily mi bluff 4bety wiec nie jest tak zle

12 acting out - odegranie poprzez zachowania nieswiadomych impulsow, np. picie alkoholu gdy ktos jest od niego uzalezniony - jak tiltuje to wchodze na wysokie stawki

acting in - absolutnie alkohol jest zly, zadnej kropli w zyciu!
Poker: nigy wiecej pokera, nigdy wiecej turniejow, koniec z pokerem.
Pisanie "koniec z pokerem" po przegranej sesji jest mechanizmem obronnym przed porazka

13 Znieszktalcenie - A=B - spostrzeganie rzeczywistosci w sposob spojny ze swiatem wewnetrznym (potrzebami)

wszyscy kradna, wszedzie sa uklady
poker:
postrzeganie stylu gry przeciwnikow przez pryzmat wlasnego rozumowania

14 porownania w sluzbie ego - zabilem go, ale nie torturowalem - moglem byc przeciez gorszy

Poker:
stiltowalem ale zostalymi 2$
stiltowalem ale zgodie z BRM
0gladam 1 filmik miesiecznie a inni nie ogladaja wcale
wszyscy maja ten problem
jak kazdy mam problem z...

15 prokrastynacja - podlozem perfekcjonizm; unikniecie frustracji (to, co robie, jest fajniejsze niz to, co mam zrobic); boje sie, ze mi sie nie uda, wiec tego nie robie by sie chronic; lek przed porazka/sukcesem/bezranoscia

Drugim ekstremum prokrastynacji jest pospiech ktorego przyczyna jest najczesciej potrzeba udowadniania. Gdy nie ma pospiechu ani odkladania to rodzi sie cierpliwosci i zrozumienie ze wszystko nastepuje w swoim czasie.