Takiego bloga chyba nie było...nic dziwnego bo nie jest to zbyt emocjonująca gra
Nie ma wielkich hero calli, bad beatów, a ludzi grających w to na polskim PS można policzyć na palcach jednej ręki.
Chodzi oczywiście o pokera 5 kartowego dobieranego granego talią od Asa do 2, z ustalonym limitem podbić. W skrócie FL5CD ![]()
Jak prawie każdy Polak przygodę z pokerem zaczynałem od tej odmiany, granej z kumplami na stare pieniądze ![]()
Potem gdy odkryłem PokerStrategy całkowicie zapomniałem o tej odmianie, bo wszyscy grali w Holdema.
Dopiero niedawne artykuły EVGalois'a uświadomiły mi, że można w to grać przez neta.
Poczytałem podstawy i postanowiłem spróbować swoich sił.
Pierwsze 1k rozdań to był szok, ale jak tylko zrozumiałem, że AA*** postdraw to za słaba ręka do value betowania, a jedynie bluff catcher szło już lepiej ![]()
Po około 10k rozdaniach zakochałem się w tej grze.
Ludzie robią masę błędów, a wariancja tutaj praktycznie nie istnieje.
Największy swing jaki miałem to ~40BB co dla gracza Limit Holdem mającego swingi po 200-300BB jest po prostu niesamowite. Grając powiedzmy 2BB/100 ciężko jest mieć dzień na minus, a co dopiero tydzień czy miesiąc! No i oczywiście matematyka tej odmiany
Granie na wyczucie w tej odmianie jest skazane na porażkę, za każdym zagranie kryje się mniej lub bardziej skomplikowana matematyka i mam nadzieję ją rozpracować ![]()
Bloga zakładam aby mobilizować się do gry i analizować swoje rozdania...pewnie i tak mało kto będzie to czytał

, two pair, Aces and Sevens

, high card Ace

, high card Ten

, high card Jack