Siemanko,
Pora coś naskrobać. Przede wszystkim stwierdziłem ostatnio, że jestem fishem
Gram zbyt schematycznie, nie przystosowuje się. Czasami też nie potrafię schować swojego ego do kieszeni i to kosztuje mnie najczęściej parę BB. Oczywiście już nad tym pracuje od 4-5 dni. Kończę powoli wyrabiać bonus na PP(zostało mi 150PP) i przenoszę się na starsy. Czemu wracam na starsy? Na PP miałem spory down swing co bardzo mnie zniechęciło do gry tam, plus strasznie mnie denerwuje ich soft. Najgorsze jest to, że od tygodnia wariancja mi oddaje, no i jakiś czas temu zaoferowali mi bonus od wpłaty do 1k $ ;/ Ciężko mi odchodzić, ale decyzja już zapadła
Ogólnie od jakiegoś czasu muszę się zmuszać do gry, głównie z tego powodu, że nudzi mnie już gra na mikrostawkach.
Teraz parę słów o tym jak będzie przebiegał mój rozwój pokerowy. Zamierzam uczyć się od pon do piątku. Najczęściej będzie to jakiś filmik dokładnie przeanalizowany. Będę starał się robić notatki z każdego filmiku. Mam nadzieję, że dam radę. Do tego dochodzi wklejanie rozdań na forum i jakieś artykuły. Chciałbym też zabrać się za analizę swojej gry w HM razem z equilabem, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Sobotę będę poświęcał na przejrzeniu notatek i dokończeniu tego z czym nie zdążyłem w tygodniu. Niedziela to już odpoczynek od nauki i być może grindowania. Jeśli chodzi o sesję to będę grał 2 po 1,5h. Jak skończy się euro to pomyśle o trzeciej. Na początek na starsach zamierzam zacząć grę na 4 stolikach na NL25 i stopniowo zwiększać. Myślę ze po 3 dniach będzie to 5 stolików a po tygodniu 6. Potem co tydz będę dodawał 1 stolik i jeśli zobaczę ze moja gra ulega pogorszeniu, będę odejmował, aż uda mi się ustalić optymalną ilość na tą chwilę. Dodatkowo cały czas kusi mnie zoom, ale po rozegraniu 80k rąk jestem 42BI po EV co strasznie mnie dobija. Mimo wszystko raz w tygodniu będę tam grał, a potem zobaczymy co z tego wyjdzie.
Czego nauczyłem się w tym tygodniu? Obejrzałem następujące filmiki:
GTO w praktyce - preflop - część 1
Spoiler
GTO w praktyce - preflop - część 1
Co zawiera ta produkcja
:club:Koncept Top of folding range
Dostosowywanie swojego opening range z róznych pozycji
Granie na BTN vs CO
Reagowanie do otwarć przeciwników, podbijających z UTG
Gra SB vs BTN
ToFR – dotyczy tylko przypadku jeśli przeciwnik jest w stanie callować 3bety. Często w przypadku grania OOP.
Obliczanie fold equity
BUT open 2,5BB, BB 3bet do 10BB
Ryzykujemy 9BB/2,5BB(otwarcie)+ 1,5BB(SB+BB)+9BB(które włożyliśmy) = 9/13=70%
Przykład ToFR w przypadku, gdy przeciwnik pasuje 50% do 3betu, a potrzebujmy 70%:
Posiadamy FE(50%)+PotEq(potrzeba 20%, CBET for value =>ToFR, CBET for bluff)
Preflop i nasze otwarcia w różnych przypadkach:
1). Gdy na Blindach siedzi Fish
UTG: +ATo,+A9s, A2s-A5s,+KJo,+QJo,+TJs,PP
MP: +ATo,+A8s, A2s-A5s, +KJo, +QJo, +TJs,+T9s,PP
CO: +Axs, +ATo,+KTo,+K9s,+Q9s,+QTo,+J9s,+JTs,PP
BU: Im większe FE na postflopie tym luźniej można otwierać(wtsd, ftcb) z rękami mającymi jakieś equity( dobre ręce na CSa +K8s, +Q8s, +J8s, +Ax)
2). Gdy mamy za sobą agresywnych Regów sprawiających problemy:
UTG: +AJo, +QJs, KQ, +77
MP: +AJo, +QJs, KQ, +77
CO: (agresywny BUT) +A9s, +ATo, KQ, +QJs, PP
3). Reg na BUT a my na CO:
A2s-A5s, A9s, +ATo, +KTo, +K9s, +QTs, +QJo, +JTs, PP
1). Pierwsze ręka
OPEN CO
HERO BUT z KQ
Call – dobre ręka IP w przypadku BU vs CO (ok. 50%eq)
3bet – jeśli przeciwnik sprawdzi z gorszymi rękoma, ale relatywnie rzadko, głównie w przypadku, gdy otwiera Fish i sprawdza 3bety.
Podczas podejmowania decyzji zwracamy uwagę na to kto siedzi na Blindach. W przypadku kolesia, który dużo squeezuje, ale i duzo odpuszcza na 4bety nadal możemy callowac i odwijac mu się 4betami. Druga sytuacja to na Blindach siedzi squeezer, który mało folduje do 4betu i luźno się statkuje, wtedy lepiej wykorzystać CRE i 3betować.
Inne ręce w sytuacji BUT vs CO
Wszystko zależy od sytuacji na stole. W momencie, gdy mamy squeezera, większość rąk, którymi chcemy grać musimy 3betować. W przypadku braku luźnego sqzera, ręce typu SC, A2s-A5s, KQ, AJ, PP callujemy, oczywiście w zależności od przewagi skilla nad przeciwnikiem. Im bardziej możemy exploitować jego leaki, tym luźniej można callować. Ręce typu A6-A9 można 3betować wykorzystując CRE. AQ 3betujemy jeśli posiadamy jakas dynamike z graczem i spodziewamy się calla od gorszych rak, w innym przypadku nie ma co 3betowac for value AQ na zwykłego Rega.
2). Druga ręka
OPEN UTG
HERO CO AQ
Call - najczęściej będziemy tutaj callować, gdyż 3bet będzie mijał się z celem. Oczywiście wszystko zależy od przeciwników. Jeśli UTG mało folduje wtedy lepiej 3betować, jeśli trzymamy ręce typu QQ, AK 3bet nie zawsze będzie opłacalny. Gdy UTG dużo folduje, a na 4bety zostajemy z jego TR, wtedy lepiej callować, być może włączy się jakiś squeezer do gry i będziemy mogli go 4betować.
3bet – gdy mamy dynamikę, UTG jest luźny i dużo calluje, chcemy wyizolować fishke.
3bet for blef vs UTG jest dość opłacalny w przypadku gdy przeciwnik duzo folduje i 3beta dostaniemy tylko od+QQ/AK. Wtedy potrzebujemy około 70% FE i tyle tez mamy na standardowego Rega.
3). Trzecia ręka
OPEN BU
HERO SB 44
Call – słabe IO z powodu szerokiego range BU
3bet - jeśli stealujący dużo folduje do 4betu
Fold – mało folduje, odpowiada 4betami, agresywny
Inne ręce i sytuacje:
Gracz który otwiera jest agresywny na BB nit. Calling range w tym wypadku bardzo wąski, AQ, AJ, ogólnie unikamy gry OOP
BUT Reg, BB nit – calling range dość wąski, wszystko zalezy od tego czy mamy pomysl na gre z nim, nie możemy grac zawsze fit or fold.
BB Fish- można poszerzyc lekko calling range, PP, które w przypadku trafienia dadzą nam kase od fisha
BB squeezer, luźny – bardzo wąski calling range
Luźny 3bet – CRE for blef
Flat callowanie TOP RANGE:
1). Sytuacja gdy na CO siedzi agresywny graczm, który dużo folduje do 3betu (dajemy mu strzelac na flopie), ochrona calling range, może dołączyć jakiś sqzer
2). Sytuacja, gdy na Blindach siedzi słaby gracz, którego zachęcamy do caplowania(np. QQ/JJ/AK)
Pytania jakie należy sobie zadać:
BU vs CO
1). Jakie equity ma nasza ręka przeciwko zasięgowi rywala?
2). Czy siedzi za nami squeezer
A) TAK:
- Jak dużo squeezer pasuje do 4betów? Czy nasza ręka nadaje się do 4bet bluffowania(CRE)?
- Częściej 3betujemy takie ręce JTS, T9s, które nie mają CRE i będziemy je musieli pasować po squeezie
B) NIE:
- Możemy poszerzyć callin range
3). Statystyki przeciwnika postflop( jak dużo bareluje, czy będzie nas stawiał w trudnych spotach? Jakie popełnia błedy?)
4). Kiedy 3bet?
- Kiedy przeciwnik sprawdzi z gorszymi
- Kiedy za nami siedzi squeezer, który nie folduje do 4betów(nasza ręka jest za słaba, żeby się z nim statkować: KQ, KJ, QJ)
5). SC:
- im bardziej podatny na floaty (np. zbyt wysoki cbet flop, niski cbet turn+niskie WTSD_ częściej możemy callowac SC
6). Flat callowanie top range:
- Chronimy i wzmacniamy nasz calling range na BUT
- Wygrywamy więcej kasy, ponieważ dostajemy $ od squeezera
- Zachęcamy fisha na Blindach do dołączenia
7). 3bet for bluff:
- CO dużo folduje do 3betów
- Robimy to z blockerami
- Widząc, że przeciwnik się dostosowuje, należy zmniejszyć frekwencje naszych 3bet bluffów
Gra vs UTG open:
1). 3bet:
- Izolujemy fisha
- Gramy z przeciwnikiem, z którym mamy dynamikę i wiemy, że będzie caplował z gorszymi
2). Rozgrywanie KQ, KJ, QJ:
- Przeciwko agresywnemu graczowi 3bet>call
- Przeciwko pasywnemu graczowi: call>3bet
3). Rozgrywanie QQ, AK
- Jak dużo przeciwnik folduje do 3betów?
- Czy mamy odpowiedni image, żeby 3bet/statkować te ręce?
SB vs BUT
1). Słabe IO z PP
2). Na co zwracamy uwagę podejmując decyzje?
A).Jaki przeciwnik otwiera? (ft3b, agresja, umiejętności)
B). Kto siedzi na BB? (Czy dużo squeezuje? Jak często dołączy do rozdania? Jak często folduje do 3betów?
PODSUMOWANIE:
• Przy podejmowaniu decyzji zwracać uwagę na statystyki przeciwnika dotyczase postflopu
• Dążyć do spotów, w których przeciwnik będzie popełniania jak najwięcej błędów
• Unikać gry OOP
GTO w praktyce - preflop - część 2
Spoiler
GTO w praktyce - preflop - część 2
Co zawiera produkcja?
2 sytuacje BB vs SB
1 sytuację BB vs BTN
1 sytuację, kiedy squeezujemy z BB izolując fisha
1).Sytuacja pierwsza
OPEN BUT 24/21 steal z BUT 50%, ft re-steal 75% cb F 71% cb T 33%, call 3bet 13%, ft 3b 70%, mala agresja
HERO BB
3bet - Axs, Kxs, Qxs
Call – QJ, JT, KQ-KT, K9s, AT-AJ (nie widać value w 3betowaniu na niego)
SC – można raz callowac, raz 3betowac, aczkolwiek czesciej lepiej 3betowac
Inny typ przeciwnika: mała agresja, malo folduje do 3betu
Przeciwko, niemu można wiecej 3betowac dla value. Nigdy nie 3betujemy na niego dla blefu.
3bet - +AJ, +KJ, +TT
Call – A2s-A5s, AT, A8s-ATs
SC – rzadko kiedy gramy call, najczęsciej po prostu foldujemy
Kolejny typ przeciwnika: agresywny i duzo folduje do 3betów
3bet – więcej 3betujemy, często wykorzystując CRE
Call – bardzo mało callujemy, gdyz chcemy uniknąć ciezkiej gry na postflopie
Agresywny i mało folduje do 3betu
3bet – +KJ,+AJ,+TT (wiecej 3betujemy dla value)
Call – duzo rak foldujemy, staramy się niecallowac.
2). Sytuacja druga BB vs SB:
OPEN SB
HERO BB
Zwracać uwagę na to kto ile stealuje z SB. Ludzie popełniają dość często błąd i za dużo stealują z SB, przez co możemy zgarniać sporo pieniędzy exploitując ich grając IP. Powyżej +30% Steala z SB można poszczerzyć swój calling range i meczyc przeciwnika na posflopie wykorzystując jego leaki. Można tez wiecej 3betowac, jeśli duzo folduje.
Przeciwnik, który często poddaje się na postflopie – dosc luzno można callowac i meczyc go bazując na FE.
Agresywny przeciwnik – nie bazujemy na FE, wiec callujemy rece, które łapia fajne wysokie pary przez co możemy łapać jego blefy.
Luźne stealowanie z SB nie jest błędem dopóki przeciwnik na to nie reaguje- nie przystosowuje się. Nie broni Blindów. Zwracać uwagę na statystyki postflop i robić to jednak z rękami, które posiadają jakieś eq.
3betowanie for bluff :
Gracze, którzy duzo folduja do 3betów i duzo stealuja z SB: A2o-A9o, A6s-A9s, K2s-K8s, Q2s-Q8s(rece, które nie nadaja się na calla)
Mało folduje do 3betu – tylko for value.
Przeciwnicy, którzy mało folduja do 3betu, a dużo 4betują - +AQ,+88 ( nie robić tego na limitach niżej niż NL100 bo się po prostu nie oplaca)gramy tak z intencja wrzucenia stacka, oczywiście dobrze jest mieć dynamikę z tym graczem.
Przeciwnicy, którzy mało foldują, a duzo calluja 3bety - +AJ, KQ,
3). Sytuacja trzecia:
Izolacja fisha (reg podbija, calluje Fish, my siedzimy na BB)
Zagranie to polega głównie na wyrzuceniu Rega z rozdania i zostaniu z fishem. Reg rzadko będzie nas 4betowal wiedzac ze ma za soba nie obliczalnego fisha. Inne recę nadające się do squeezowania w tej sytuacji: +AJ, KQ,+JJ, rece typu 22-TT lepiej callowac z uwagi na IO. Inne rece nadające się do callu w tej sytuacji to: KJ, QJ, QTs, KTs, AT. SC nie nadają się do callowania z powodu braku FE. Im większy fish tym więcej można calowac.
4). Czwarta sytuacja BB vs SB
(pokazuje dokładnie konkretnego przeciwnika, jego błędy i to jak je wykorzystywać)
1). Podstawowe 4 błedy pierwszego przeciwnika:
- wysoki Steal z SB
- wysoki CB
- maly ft3b i duzy 4bet
- mala agresja i cb na river
Pierwszy wniosek jaki można wyciągnąc to nie 3betujemy na niego for bluff, tylko for value. Nie ma sensu 3betować rąk typu A6-A7. Ręce typu KQ, KJ, QJ lepiej callować IP niż 3betować. 3betować można ręce typu +AQ.
Niska agresja na R = nigdy nie blefuje na R. Gra ogranicza się do dwóch streetów F i T. Callować będziemy ręce typu Axs, +A9o, K8s, K9o, Q8s, Q9o, J8s, J9o. W momencie trafienia TP i agresji przeciwnika, najczęściej naszą linią będzie call flop, call T i fold na R. Najgorszą strategią będzie blefowanie na R.
Wysoki CB na F świadczy o tym, ze często CB’uje, żeby zobaczyc co dalej będzie się działo. Dzięki czemu możemy go floatować, raisowac i stawiac w trudnych sytuacjach OOP. Ręce, które można w ten sposób rozgrywać to najczęściej coś w stylu SC, gdzie semiblefujemy.
2). Podstawowe błędy drugiego przeciwnika:
- wysoki Steal z SB
- wysoka agresja na wszystkich trzech streetach
- wyższy ft 3b i mniejszy 4bet
- dość wysoki cb na F, T i R
Ręce, które gramy na niego to takie, które wytrzymają agresje przez 3 rundy. Call – ręce typu +ATo, +A9s, +KTo, +KTs, +QTo, +QTs, +JTs, PP. Częściej możemy go 3betować for blef, ale nie za często. SC tylko wysokie, takie jak +JTs. Na tego przeciwnika nie bazujemy na FE tylko ciągniemy kasę od jego agresji.
PODSUMOWANIE:
BB vs BUT
Na co zwracamy uwagę podejmując decyzję?
1). Steal przeciwnika z BUT
2). Fold to 3bet. Jak często przeciwnik będzie caplował nasze 3bety? Call 3bet=1--%-(4bet%+fold to 3bet)
3). Statystyki rywala postflop
Cztery gówne typy przeciwników:
1) Przeciwnik nie jest agresywny i dużo folduje do 3betów
• Nie będzie stawiał nas w trudnych spotach
• Jesteśmy w stanie callować więcej rąk, które nie są dobrymi bluff catcherami
• Więcej 3betujemy for bluff
• For value 3betujemy wąski range
2) Przeciwnik nie jest agresywny i mało folduje do 3betów
• Możemy callować więcej rąk, które nie są dobrymi bluff catcherami
• Rozszerzamy range 3betów for value
3) Przeciwnik agresywny I dużo folduje do 3betów
• Ręce, które nie są dobrymi bluffcatchermi częściej gramy przez 3bet
• Rozszerzamy range 3betów for bluff
• For value 3betujemy z węższym zasięgiem
4) Przeciwnik agresywny i mało folduje do 3betów
• Rozszerzamy 3betting range for value
• Nie 3bet bluffujemy
• Zwężamy calling range
BB vs SB
1). Jak dużo przeciwnik staluje z SB?
2). Jak dużo folduje do 3betów?
• Im mniej folduje, tym szerzej 3betujemy for value, węziej for bluff
• Im więcej folduje, tym węziej 3betujemy for value, a szerzej for bluff
3) Jakie statystyki ma przeciwnik na posflopie?
a) Jeżeli przeciwnik dużo poddaje się na postflopie, caplujemy więcej rąk, z któremi można semibluffować
b) Jeżeli przeciwnik jest agresywny, callujemy głównie z rękami, które będą wytrzymywać jego agresję
Squeeze w celu izolacji fisha
- zostajemy w HU z graczem, nad którem mamy przewagę na postflopie
- poprzez obecność fisha w rozdaniu, frekwencja 4bet bluffów gracza z UTG będzie mocno spadać
- callujemy tylkoe ręce, które w razie trafienia będziemy mogli value betować przeciw fishowi
GTO - flop - część 2
Spoiler
GTO - flop - część 2
1). Gameplan
Podstawowe założenia:
1. Po co mi gamelan?
• Będziesz wstanie podejmować o wiele częściej decyzje +EV
• Zaczniesz myśleć o exploitowaniu przeciwnika co ma bezpośrednie przełożenie na wanrate
• Przestaniesz grać automatycznie, będziesz lepiej analizował swoją grę
• Wzrost satysfakcji z gry
2. W jaki sposób budować gamelan na poszczególnych graczy?
• Jak gra przeciwnik? Czego on ode mnie oczekuje?
• Jaka jest najgorsza linia na jego strategię?
• Jaka jest najlepsza linia na jego strategię?
Przykłady:
1). Przeciwnik 1
Wysoki CB na flopie i niski w turnie (40%)
• Skąd wiemy, że w turnie on gra x/f a nie x/c lub x/r?
#Filtry
# WTSD (czym wyższy WTSD tym czesciej będą c/c T)
#WWSF(czym wyższy WWSF tym bardziej osoba jest tricky i będzie c/c lub c/r T)
#x/r T
#Notki
• Jaki jest plan przeciwnika?
# Oczekuje, że będziemy foldowali flop
# Oczekuje, że będziemy go blef catchowali od Turna
• Jaki range powinniśmy na niego callować na flopie?
Na flopie starać się callować ręke z jakimś equity, najlepiej niech to będzie made hand lub ręka typu gs itp, która po ulepszeniu daje nam top range, w taki sposób, żeby on mógł nas spłacić. Nie floutować go non stop bo w końcu zauważy i zmieni swoja strategię.
• Jak zmienia się nasz range w pre flopie?
Tutaj lepiej ręce typu KT itp. 3betować na niego, gdyż w momencie trafienia K na flopie ciężko będzie nam z twierdzić czy jesteśmy z przodu czy z tylu i bardzo często możemy się wypłacić.
2). Przeciwnik 2
Wysoki CB na flopie i wysoki w turnie (+50%
#Oczekuje, że będziemy foldowali flop
#Oczekuje, że będziemy callowali flop i foldowali turn
• Jaka jest optymalna strategia na tego przeciwnika?
#Nie floutujemy!!!
#Drawy możemy grać poprzez call flop i raise turn (koncept nienutsowych drawów)
#Raise flop jako blef
#Slowplay
3). Przeciwnik 3
Wysoki fold to CB (60%) = szczery gracz
#Oczekuje value kiedy trafi
#CB tylko for value lub blef
#Second pair możemy grać czasami jako pot control
#Patrzymy na jego bet vs missed CB jeżeli mamy nuty
4). Przeciwnik 4
Niski fold to CB (40%) = flouter
#Oczekuje, że zagramy CB flop i x/f turn
• Jaka jest najgorsza strategia na tego przeciwnika?
#Cbetowanie air i x/f na turnie
#CB na flopie for value, w turnie gramy x/c lub x/r
#Z drawem możemy grać CB flop i x/r turn
#Jak gramy underpair?( można grac c/f na flopie)
Podsumowanie:
• Na każdego przeciwnika twórz gameplan, zastanów się jaka jest jego strategia, czego on oczekuje od Ciebie i przede wszystkim jaka jest najlepsza kontr strategia
• Uwzględnij zawssze strukturę bardu, jeżeli chcesz blef catchować to zastanów się jak będzie zmieniał się board w turnie i na Riverze i czy w tej sytuacjo ja wciąż będę mógł grać komfortowo np. x/c
• Zwracaj uwagę na to jak gra przeciwnik postflop już od pre flop
• Zwracaj uwagę na przeciwnika statystyki w turnie i Riverze, czym bardziej komfortowo będzie Ci się z nim grało tym wiecej rak możesz callowac na wcześniejszych streetach
Balansowanie:
• Balansowanie czyli obieranie jednej linni z zarówno silnymi jak i słabymi rękami, posiadanie w danych spotach x/f i x/c(r)
• Dlaczego temat jest ważny również dla graczy z limitów do NL200?
• Balansowanie na flopie
GTO w praktyce - postflop - część 1
Spoiler
GTO w praktyce - postflop - część 1
O czym jest filmik?
Session review:
• Tok rozumowania podczas podejmowania decyzji
• Myślenie zakresami
• Maksymalizacja value od air
• Dzielenie zasięgu na rywala
• Pot control vs protection
• Hand Reading
Układanie planu na rękę:
• Gramy for bluff czy value?
• Czy musimy chronić rękę czy lepiej pot controlować I łapac bluffy?
• Czy range rywala trafia w dany board?
• W jaki sposób będziemy wygrywać pieniądze od danego gracza? Valuebetowanie czy łapanie bluffów?
• Czy calling range rywala jest statyczny czy dynamiczny?
• Na ile streetów chcemy grać naszą rękę?
• Jak maksymalizować value z poszczególnych części zakresu rywala?
• Jak gra przeciwnik? Czego on ode mnie oczekuje?
• Jaka jest najgorsza linia na jego strategię?
• Jaka jest najlepsza linia na jego strategię?
• Korzystanie ze statystyk
Hand Reading:
1. Pre flop – Z jakim range przeciwnik tak gra?
2. Akcja na poszczególnych streetach? Z czym tak gra? (korzystanie z notatek, readów, statystyk)
3. Wyselekcjonowanie rąk, z którymi tak gra i podjęcie decyzji
Mindset - Praca z tiltem
Spoiler
Mindset - Praca z tiltem
1) Podejście do pracy z tiltem
2) Metodologia pracy z tiltem
3) Przykłady praktyczne
4) Jak szukac przyczyn tiltu
PRACA Z TILTEM:
Zbudowanie 4 solidnych fundamentów:
1) Odpowiedzialność i feedback (przeznaczony był na to trening)
2) Akceptacja jasnej i ciemnej strony pokera
3) Przyznawanie się do swoich błędów
4) Akceptacja swoich błędów
Jasne strony pokera(+)
• Własny rozwój, polepszenie umiejętnośći
• Elastyczność, organizacja czasu
• Niezależność finansowa, $$$
• Emocje
• Ogromne możliwości awansu
• Podziw, sława, kobiety
• Pasja
Ciemne strony pokera(-)
• Możliwość uzależnienia, hazard
• Tilt, down swingi
• Można zbankrutować, brak emerytury, długi
• Emocje (-)
• Stres, presja
• Brak akceptacji u innych
• Koszt utraconego czasu, zaniedbania
• Nielegalność
• Izolacja społeczna
ZROZUM PRZYCZYNĘ =>ZROZUM MECHANIZM =>ODKRYJ NARODZINY =>ZNAJDŹ ROZWIĄZANIE =>TESTUJ AŻ DO SKUTKU
Przykładowy problem: Niepewność swoich decyzji
Pewność(-)
• Brak rozwoju
• Nie zauważa błędów
• Nie docenia przeciwników
• Zbyt luźna gra
• Tilt
Niepewność plusy(+)
• Poprawianie swojej gry
• Pokora
• Ostrożność, więcej myślenia
• Akceptacja błędów
• Szukanie pomocy
Pojęcie z tiltowałem z powodu bad beat’u jest tylko wierzchołkiem góry lodowej. Tak naprawdę przyczyną pierwotną może być:
• Muszę wyjść na zero
• Muszę pokazać fishom kto jest lepszy
• Dlaczego mi się to zdarza?
• Muszę udowodnić swoją wartość
• Przegrywanie jest złe
• Przecież miałem zarobić
Oprócz tego wstawiłem na forum do oceny 24 rozdania i przeczytałem 2 rozdziały easy game.
To tyle na razie. Jeśli mi się coś przypomni to na pewno dopiszę, a jutro postaram się wkleić materiały, które zamierzam przerobić w następnym tygodniu.
Pozdrawiam