Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Nie ma rzeczy niemożliwych, czyli łamanie granic! Obecnie NL100. Pierwsza w życiu SN wbita!

94 Posty
21 Użytkownicy
0 Reakcje
3,439 Wyświetlenia
Fura06

Siemano wszystkim!

Jest to moje drugie podejście do pisania bloga. Pierwsza próba była lekkim niewypałem jak i zresztą moja gra wówczas.

Na początek kilka słów o mnie i o mojej historii z pokerem.
Mam na imię Michał, mam 22 lata. Obecnie studiuje na polibudzie wrocławskiej. Moje obecne główne zainteresowania to formuła 1 i poker, przy którym spędzam sporo czasu. Dawniej ten czas poświęcałem grając w ogame. Na ps zarejestrowałem się dużo wcześniej, głownie dlatego, ze kumpel mnie o to prosił. Dopiero po kilku miesiącach przypomniałem sobie o tej stronce. Swoje początkowe 50$ od ps wpłaciłem na pp i zacząłem grać odmianą FL, głównie dlatego, że noł limit kojarzył mi się z szybkim bankructwem, ale tak to jest jak się nie wie co to BM. Ze 3 tyg grałem FL i byłem na lekkim minusie. Szczerze mówiąc nudziła mnie ta odmiana i to, że nic nie wygrywam. W tym okresie sprzedałem konto na ogame i miałem trochę pieniędzy, także wpłaciłem je na p*. Tam pierwsze kroki zacząłem stawiać w NL FR. Na początek grając strategią MSS. BM pozwalał mi na grę na NL10 co było dużym błędem bo po rozegraniu kilku tysięcy rąk byłem na lekkim minusie, ale przez to ze grałem dużo uwolniłem bonus od pierwszej wpłaty co pozwoliło mi stawiać pierwsze kroki na NL25. Oczywiście to było dużym błędem bo mimo wszystko byłem przegrywającym graczem. O dziwo na NL25 grało mi się dużo lepiej, ale mimo wszystko nadal w longrunie byłem na minusie. Musiałem wrócić na NL10. MSS zaczął mnie nudzić, zacząłem tiltować, zadawać sobie pytanie jak tą strategią można w ogóle wygrywać. Mój bankroll stopniał jakoś do 120$, więc było naprawdę kiepsko. Wtedy postanowiłem spróbować czegoś innego. Zabrałem się za BSS NL 5. Już na samym początku dużo bardziej mi się podobała gra z dużym stackiem. NL5 pokonałem i przyszedł czas na NL10, którego tak bardzo nie lubiłem. Udało się trochę wygrać kasy, ale nie szło mi za dobrze także przy 420$ nie przestrzegając BM wszedłem na NL25. Początek był dobry, niestety z czasem było co raz gorzej. Nadszedł dzień w którym byłem 210$ na minusie. Dla mnie to była kupa kasy także wpadłem w tilt. Postanowiłem grać jak fish. Początki były rewelacyne :P Tego samego dnia odrobiłem kilka BI i zakończyłem dzień na -50$. Następny dzień również grałem podobnie i też byłem na niezłym plusie. Niestety potem przyszła korekta, leciałem w dół i w dół patrząc jak ciężko zarobione pieniądze idą do innych graczy. Przy 200$ wszedłem na NL10. Tam się ogarnąłem i grałem to co potrafiłem wcześniej. Wtedy dopadł mnie niestety downswing. Przegrywałem dosłownie wszystko to co powinienem wygrać. Bankroll zaś leciał w dół a ja wmówiłem sobie, że na NL10 nie da się wygrywać. W końcu doszło do tego że zostałem z 30$ :D Zrobiłem sobie kilka dni przerwy, dużo myślałem nad tym co dalej. Zadawałem sobie pytania czy dalsza gra ma sens. W końcu doszedłem do wniosku, ze skoro inni mogą wygrywać to czemu ja niby nie mogę? W grudniu wróciłem do pokera po 2tyg przerwy. Za punkty FPP kupiłem 50$ i mając 80$ zacząłem od NL5. Postawiłem wtedy na edukacje, wklejałem codziennie rozdanka, obejrzałem 2-3 filmiki i w 3 tyg miałem bankrolla na NL10. W styczniu byłem na zero. Głównie, dlatego że na początku grałem to co umiałem a potem przyszedł czas sesji. W lutym zaś postawiłem na naukę i w końcu czuje że jestem wygrywającym graczem na NL10. Mam nadzieję, że się nie mylę :) Sam czuję porównując np swoje umiejętności ze stycznia z tymi teraz i widzę naprawdę sporą różnicę. Oczywiście dalej jestem lamą, ale cały czas się rozwijam. Głównym problem też zawsze był mój mindset, ale i tutaj zrobiłem ogromne postępy. Np bad beaty rozpamiętuje przez pierwsze 2 minuty, nie tak jak kiedyś cały dzień xD

Główny cel bloga to polepszenie umiejętności i dokumentowanie mojej historii z pokerem. Myślę, że dzięki niemu stanę się odpowiedzialny za swoje decyzje i założenia bo należę do naprawdę leniwych osób. W końcu głupio coś pisać/zakładać, a potem się z tego nie wywiązywać.

Główne cele na ten rok:
:diamond:wejście na NL100
:diamond:zdobycie statusu SN na p*
:diamond: ciągła poprawa umiejętności

Cele na marzec:
:club: wejście na NL25 i bycie tam wygrywającym graczem
:club:codzienne wklejanie kilku rozdań na forum
:club: oglądanie dwóch filmików w tyg. i czytanie co najmniej jednego artykułu

Okey, na początek to by było na tyle :) Mam nadzieję, ze nikogo nie zanudziłem. Jeśli ktoś ma jakąś uwagę, krytykę np na temat jakiegoś rozdania to z chęcią wysłucham.

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
93 odpowiedzi
Chmielu89

siemano gram to samo :D
dużo masz rąk na nl10? może byśmy się wymienili ;)?

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Cześć :)

Na NL10 około 200-250k z tego co wiem, także chyba sporo :P Można się wymienić, jak coś to pisz na priv.

Odpowiedz
Cytat
kalamasz

Witam ziomka z Pwr :] Historia podobna do mojej z tego co widzę, tym niemniej ja jednak zaliczyłem torbę kilka dni temu- shotowanie z 4bi na nl25sh nie mogło się udać :f_biggrin: Aktualnie odbudowuje rolla na PP,ale za jakiś tydzień-dwa max też pewnie będę pykał FR na P* także stawiam kropę.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
Chmielu89

doisales wiadomosć;D?

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Witam,

Pora na podsumowanie tygodnia. Były to najlepsze 7 dni jesli chodzi o jakość mojej gry w pokera. Jednym słowem grałem swoje. Oczywiście nie wszystko pykało idealnie. Nadal kuleje mój mindset nad którym wciąż musze popracować bo jednak dość sporo tracę. Na przykład wczoraj nie za bardzo szła mi karta, czego rezultatem koło godziny 20 byłem na zero. Wszystko byłoby dobrze, gdybym zakończył w tym momencie grę, ale w mojej głowie urodziła się myśl, ze ugram jeszcze BI i kończę. Niby grałem swoje, ale niestety po dwóch godzinach byłem 5 BI na minusie. Nie wpadłem w jakiś tilt, po prostu grałem za słabo. Za bardzo moja linia nonSD leciała w dół. Na szczęście dzięki tej sytuacji doszedłem do paru wniosków. Przede wszystkim nie gram po godzinie 20. Zauważyłem już jakiś czas temu, że przynosi mi to spore straty. Głównie pewnie przez to, że mózg jest zmęczony i nie gram 100% tego co potrafię. Oczywiście czasem zrobię wyjątek i to głównie wtedy jeśli np utnę sobie drzemkę w dzień. Drugim postanowieniem jest czas trwania mojej sesji. Otóż doszedłem do wniosku, że maksymalny czas to 1,5h. Niestety po tym czasie, jakość mojej gry spada mimo iż wydaję mi się, że nadal gram dobrze :) Tydzień kończę będąc 6-7BI na plusie co mnie cieszy, ale wiem że są jeszcze spore rezerwy w mojej grze na NL10. Jesli chodzi o postepy jakie uczyniłem by być lepszym graczem to obejrzałem 2 filmiki bąbla z NL10, które wcześniej jakoś mi umknęły no i oczywiście starałem się codziennie wrzucać max rozdań do oceny. Niestety nie przeczytałem ani jednego artykułu, a mam parę zaległych.

Cele na ten tydzień:
:club:rozegrać pierwszą sesje na NL25
:club:trzymać się założonych postanowień, czyli sesja max 1,5h oraz nie grać po godz 20

Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemanko,

Pora w końcu cos naskrobać bo dość długim okresie milczenia. Cisza spowodowana była brakiem czasu na bawienie się w takie rzeczy. Wolny czas wolałem poświęcić na grę i wklejanie rozdań do oceny. Co się działo przez ostatnie dwa tygodnie? A no działo się sporo. Był to okres sporych zmian w mojej karierze pokerowej. Przede wszystkim postanowiłem zmienić poker room. Na starsach moja gra nie układała się tak jakbym chciał :P Złapałem chyba jakiś downswing bo wszystko to co powinienem wygrać po prostu przegrywałem. Bankroll zaczął topnieć mimo iż grałem swoje. Zaczęło mnie to irytować, więc postanowiłem zmienić otoczenie. Żałuję, że zrobiłem to dopiero teraz. Póki co po 8 dniach gry na nowym roomie jestem bardzo zadowolony. Gra mi się dużo lepiej czego rezultatem jest 21BI zarobionych w tym okresie. Oprócz tego od paru dni chodzi mi po głowie myśl, żeby przesiąść się na SH i tak też zamierzam uczynić. Od dwóch dni ostro się edukuje. Przeczytałem kilka artykułów, plus obejrzałem parę filmików. Zacząłem od NL2, teraz przerabiam NL10 i myślę, że za 2-3dni odpalę sobie pierwszą sesję i zobaczymy co z tego wyjdzie. Myślę, że to jest dobry moment na zmianę bo i tak prędzej czy później to nastąpi. Obecnie mój bankroll pozwala mi już grać na NL25, ale nie zamierzam zaczynać SH od tego limitu bo byłoby to raczej głupotą. Mam nadzieję, że wszystko zaskoczy bo nie ukrywam, że trochę się boję tej zmiany. Oprócz tego chciałbym zacząć dalej pracować nad mindestem, gdyż sporo jest do zrobienia jeszcze w tej dziedzinie. Jeden z przykładów to taki, że w momencie kiedy bardzo długo nie idzie mi karta, nie dostaję akcji jeśli coś trzymam, dawno nie wygrałem żadnego stacka itp. to przestaje grać swoje A-game i w pewnych momentach robię głupie call’e. Np. jeśli ktoś mnie 3betuje, albo wchodzę często z marginalną ręką bo może coś trafię itp. i w tym momencie zaczynam tracić trochę kasy. Nie wytrzymuje tych cięższych okresów w pokerze, a to niestety nie jest dobre. Co do bloga to zamierzam częściej robić wpisy.

Cele na przyszły tydzień:

:club: dalej edukować się z SH i to dość sporo (mam tu na mysli czytanie artykułów, oglądanie filmików jak i ostre przeglądanie rozdań z NL10 SH)
:club: rozegrać pierwszą sesje na NL10 SH
:club:podczas sesji wypisywać swoje wady mindsetowe i znaleźć sposób jak z nimi walczyć by je eliminować
:club: jeśli chodzi o cele z poprzedniego tygodnia, czyli nie granie po 20 i sesja max 1,5h to niestety nie zawsze się tego trzymałem, także i w tym tygodniu zamierzam nad tym popracować

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemanko!

W ostatnich dniach bardzo dobrze mi się gra na FR. W końcu nadszedł ten moment, że coś zaskoczyło. Przy stolikach czuję przewagę nad przeciwnikami, rzadko trafiam na spota w którym kompletnie nie wiem co robić. Bankroll też ma się dobrze i spokojnie mogę już grać na NL25. Pytanie, więc jest proste co dalej? Atakować NL25 czy jednak przejść sobie na SH. Nie ukrywam, że dalej się edukuje z SH, zacząłem przegladać rozdania plus oglądam minimum dwa filmiki dziennie. Zauważyłem, że oglądanie filmików z SH przyczyniło się też do tego jak gram teraz na FR :) Także nadszedł moment dość ciężkiej decyzji. Rozważam jeszcze wariant, że przeskoczę sobie na NL25 bo myślę, że poziomem nie bedzie, aż tak sie różnił od NL10, a dalej bede uczyl sie SH i zaczne rozgrywac sobię pomalutku pierwsze sejse na NL10. Ogólnie wszystko sprowadza się do tego, że boję się tego SH. Gra jest o wiele szybsza, dużo akcji no i dużo ciężej określić co trzyma przeciwnik. Poza tym słyszałem, ze SH jest bardziej swingowate, więc boje się, ze akurat przejde i złapie downswing przez co całkiem nie będę wiedział co ja właściwie gram :P No cóż nie będę tutaj przynudzał bo decyzje i tak muszę podjąć sam :) Jeśli chodzi o mój mindset to póki co przez ostatnie 5dni rewelacja. Nie ma co narzekać, ale wiem, ze nie potrwa to pewnie długo :P Również zdecydowanie poprawiłem swoją czerwoną linię, głównie wynika to z faktu, ze lepiej gram.

Wykres z ostatnich dni:

Spoiler

Uploaded with ImageShack.us

Co do życia prywatnego to niestety na uczelni zaczyna sie gorszy okres. Juz mam zapowiedziane pierwsze koła, wiec pewnie będzie mniej czasu na naukę pokera co nie za bardzo mnie cieszy...

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Witam :)

W poniedziałek rozegrałem swoją pierwszą sesje na NL25. Jak się grało? Dziwnie, dość nieprzyjemnie. O tyle o ile pamiętam ze na NL25 na p* było mi łatwiej niż na NL10, tak na obecnym roomie, wręcz odwrotnie. Strasznie dużo jest LAG'ów i jakiś maniaków. Co chwila dostaje jakąś akcje, a o grze postflop już nie wspomnę. Tutaj jak ktos cbetuje to juz nie odpuszcza i do rivera nawet jadą ostro z koksem :P Niestety czerwona linia idzie za bardzo w dół. Nie wiem czy to nie jest spowodowane tym, ze sam sobie wmówiłem ze jest gorzej, ze trzeba wiecej kombinować. Może gdybym grał to co grałem na NL10 nadal mógłbym mieć całkiem niezły winnrate. Póki co jestem te 2,5/100BB na plusie, ale mimo wszystko sporo musiałbym sie jeszcze nauczyć no i przystosować do tej dynamiki co panuje na tych stołach, żeby ten winnrate jako tako wyglądał.
Oprócz tego rozegrałem trzy, dość krótkie jak na mnie sesje na NL10 SH. Nie ukrywam, że gra mi się bardzo podobała. Jest jeszcze łatwiej niż na NL 10 FR, bo na stolikach jest o wiele więcej fishy. Nie musiałem się przystosowywać do przeciwników, dynamiki panującej przy stoliku, wystarczyło grać kartami. Dalej się edukuje no i poki co bede gral NL10 SH. Jesli dalej bedzie mi się grało tak jak teraz to przy atakuje NL25. Co do mindestu to nie mam co narzekać bo nawet przy dostaniu jakiegos bad beat'a jakos mnie to nie rusza, ale z drugiej strony co sie dziwic jak od ladnych paru dni codziennie dzien koncze na plusie, az strach pomyslec co bedzie jak przyjdzie korekta...

Pierwszy wykresik z NL10 SH, próbka mała, ale grałem tylko na 4 stolikach:

Spoiler

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemanko!

Pora na podsumowanie tygodnia. Otóż tydzień ten zaliczam na plus _thumbsup: Sporo zmian nastąpiło w mojej karierze pokerowej. Najważniejsza to taka, że skończyłem z FR i przeniosłem się póki co na SH. Jak mi idzie? Zaczęło się od upswingu, a skończyło na downswingu. To co się działo przez ten weekend przechodziło wszelkie granice :D Ogólnie jestem -4BI, a według EV powinienem być 6BI na plusie. Jak radził sobie z tym moj mindset? Całkiem nieźle chociaż cały czas musze nad nim pracować. Ogólnie wydaje mi się, ze póki co najlepiej mi idzie na 4-6 stołach SH. Mimo, iz grałem sporą czesc rozdan na 9 i wydawalo mi sie, ze dalej gram to co normalnie to jednak chyba wlasnie nie bardzo. Jakie plany na najbliższe dni? Jutro odpalę sobie 4 stoły na NL25 bo bankroll na to pozwala i zobaczę jak to będzie. Chciałbym jak najszybciej wskoczyć na ten limit, zeby zaczac sie przystosowywać do dynamiki panującej tam no i ofc podszkalać swoje umiejętności.

Kilka ciekawych rozdań z tego weekendu :)

AA vs AK

Spoiler

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $0.10(BB) Replayer
Hero ($11.24)
BB ($13.01)
UTG ($10.79)
UTG+1 ($14.06)
CO ($14.13)
BTN ($9.37)

Dealt to Hero A♥ A♠

UTG raises to $0.40, fold, fold, fold, Hero raises to $1.40, fold, UTG raises to $3.90, Hero raises to $11.24 (AI), UTG calls $6.89 (AI)

FLOP ($21.68) 7♣ T♣ Q♠

TURN ($21.68) 7♣ T♣ Q♠ 8♠

RIVER ($21.68) 7♣ T♣ Q♠ 8♠ J♣

Hero shows A♥ A♠
(Pre 94%, Flop 79.4%, Turn 90.9%)

UTG shows A♣ K♥
(Pre 6%, Flop 20.6%, Turn 9.1%)

UTG wins $20.68

KQ vs QQ

Spoiler

SB ($10.24)
BB ($10.76)
Hero ($11.30)

Dealt to Hero K♥ Q♥

Hero raises to $0.30, fold, BB raises to $1, Hero calls $0.70

FLOP ($2.05) 5♦ K♦ 2♥

BB bets $1.10, Hero calls $1.10

TURN ($4.25) 5♦ K♦ 2♥ Q♠

BB bets $2.90, Hero raises to $9.20 (AI), BB calls $5.76 (AI)

RIVER ($21.57) 5♦ K♦ 2♥ Q♠ A♥

Hero shows K♥ Q♥
(Pre 35%, Flop 91.2%, Turn 4.5%)

BB shows Q♣ Q♦
(Pre 65%, Flop 8.8%, Turn 95.5%)

BB wins $20.57

KQ vs JJ (musialem tutaj w koncu 4betowac bo koles za duzo sobie pozwalał)

Spoiler

SB ($16.09)
BB ($10)
Hero ($10.85)
UTG+1 ($10.45)
CO ($1.21)
BTN ($11.12)

Dealt to Hero Q♣ K♦

Hero raises to $0.30, UTG+1 raises to $1.10, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $3, UTG+1 calls $1.90

FLOP ($6.15) J♦ Q♦ K♣

Hero checks, UTG+1 checks

TURN ($6.15) J♦ Q♦ K♣ 7♥

Hero bets $2.92, UTG+1 calls $2.92

RIVER ($11.99) J♦ Q♦ K♣ 7♥ 6♣

Hero bets $4.93 (AI), UTG+1 calls $4.53 (AI)

Hero shows Q♣ K♦
(Pre 43%, Flop 22.8%, Turn 9.1%)

UTG+1 shows J♠ J♥
(Pre 57%, Flop 77.2%, Turn 90.9%)

UTG+1 wins $20.05

AK vs QT

Spoiler

SB ($10)
BB ($10)
UTG ($10.25)
UTG+1 ($10)
CO ($10.51)
Hero ($13.45)

Dealt to Hero A♦ K♦

UTG raises to $0.30, fold, fold, Hero raises to $1, fold, fold, UTG calls $0.70

FLOP ($2.15) 5♦ 5♥ K♠

UTG bets $0.40, Hero raises to $1.62, UTG calls $1.22

TURN ($5.39) 5♦ 5♥ K♠ 2♥

UTG bets $1.30, Hero raises to $4.51, UTG calls $3.21

RIVER ($14.41) 5♦ 5♥ K♠ 2♥ 9♥

UTG checks, Hero bets $3.20, UTG calls $3.12 (AI)

UTG shows Q♥ T♥
(Pre 38%, Flop 6.8%, Turn 18.2%)

Hero shows A♦ K♦
(Pre 62%, Flop 93.2%, Turn 81.8%)

UTG wins $19.65

55 vs JQ

Spoiler

Hero ($10)
BB ($11.73)
UTG ($1.78)
UTG+1 ($10)
CO ($16.62)
BTN ($13.95)

Dealt to Hero 5♣ 5♦

UTG calls $0.10, UTG+1 raises to $0.40, fold, fold, Hero calls $0.35, BB calls $0.30, UTG calls $0.30

FLOP ($1.60) J♣ 5♥ Q♥

Hero bets $1.14, BB folds, UTG folds, UTG+1 raises to $2.47, Hero raises to $6.69, UTG+1 raises to $9.60 (AI), Hero calls $2.91 (AI)

TURN ($20.80) J♣ 5♥ Q♥ J♥

RIVER ($20.80) J♣ 5♥ Q♥ J♥ 8♣

UTG+1 shows J♦ Q♦
(Pre 51%, Flop 16.8%, Turn 97.7%)

Hero shows 5♣ 5♦
(Pre 49%, Flop 83.2%, Turn 2.3%)

UTG+1 wins $19.80

88 vs J8

Spoiler

SB ($10.25)
Hero ($10)
UTG ($10)
UTG+1 ($3.95)
CO ($13.62)
BTN ($9.79)

Dealt to Hero 8♦ 8♣

fold, fold, fold, BTN calls $0.10, SB raises to $0.40, Hero calls $0.30, fold

FLOP ($0.90) 5♠ 4♥ 6♥

SB bets $0.43, Hero calls $0.43

TURN ($1.76) 5♠ 4♥ 6♥ 7♣

SB bets $0.84, Hero raises to $3.15, SB raises to $8.34, Hero raises to $9.17 (AI), SB calls $0.83

RIVER ($20.10) 5♠ 4♥ 6♥ 7♣ 9♥

SB shows 8♥ J♥
(Pre 38%, Flop 50.8%, Turn 60.2%)

Hero shows 8♦ 8♣
(Pre 62%, Flop 49.2%, Turn 39.8%)

SB wins $19.10

33 vs 44

Spoiler

SB ($3.73)
Hero ($19.81)
UTG ($3.50)
UTG+1 ($8.85)
CO ($12.01)
BTN ($9.85)

Dealt to Hero 3♣ 3♥

fold, UTG+1 calls $0.10, CO calls $0.10, fold, fold, Hero checks

FLOP ($0.35) 5♥ 3♦ 2♠

Hero bets $0.25, UTG+1 raises to $1, CO folds, Hero raises to $3.34, UTG+1 calls $2.34

TURN ($7.03) 5♥ 3♦ 2♠ 8♥

Hero bets $5.01, UTG+1 raises to $5.41 (AI), Hero calls $0.40

RIVER ($17.85) 5♥ 3♦ 2♠ 8♥ 4♦

Hero shows 3♣ 3♥
(Pre 19%, Flop 67.7%, Turn 77.3%)

UTG+1 shows 4♣ 4♠
(Pre 81%, Flop 32.3%, Turn 22.7%)

UTG+1 wins $16.96

Cele na przyszły tydzień:
:club: rozegrać pierwszą sesje na NL25 SH
:club: oglądać co najmniej 2 filmiki dziennie
:club: wrzucać maksymalną liczbę rozdań do oceny
:club: dziennie przeglądać po kilka rozdań innych graczy

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
Chmielu89

wtf :D
widze że nie tylko ja mam takie spoty o.O

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemanko wszystkim!

Wypadałoby zamieścić jakiś wpis z moich poczynań w świecie pokerowym. Jak widać udało mi się wbić platynkę. No, ale po kolei. W poniedziałek rozegrałem swoją pierwszą sesję na NL25 SH. Zacząłem od 4 stołów, a skończyłem na 6. Pierwsze 1k rozdań nie należało do najlepszych, ale wiadomo nowy limit trzeba było się przystosować. Kolejny tysiąc rozdań był już dużo lepszy pod wieloma względami i dzień udało się zakończyć +2BI co bardzo mnie cieszyło. We wtorek sporo zajęć więc rozegrałem tylko 800 rozdań łapiąc przy tym ładny upswing i dzień zakończyłem mając +5BI. Kolejny dzień zaczął się katastrofalnie. Głównie wszystko wynikało z tego, że po obejrzeniu Sweating the coach z NL25 i 50 autorstwa Ninjai’a zacząłem strasznie kombinować w grze co nie mogło się dobrze skończyć. Wiele rzeczy wynikało z tego, że ludzie na tych limitach to po prostu kretyni jakich mało. Co jak co, ale na NL10 jest już ciężej. Nie wiem z czego to wynika. Mimo wszystko to, że straciłem te 4BI nauczyło mnie kilku rzeczy, więc nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło. Przede wszystkim mam spokojnie skilla pozwalającego przejść ten limit bez większych problemów. Tutaj trzeba grać swoje tak jak na NL10. Prosty poker bez kombinowania wystarczy. Po drugie po rozegraniu tych 6k rozdań w środę, czyli naprawdę sporo doszedłem do wniosku, ze od dziś gram 3 sesje po 1,5h na średnio 6 stołach, czyli około 2,4k rozdań dziennie. Nie zamierzam zaglądać do bilansu dnia. Po prostu mija 1,5h kończę i to co by się nie działo. Czy będę te 20BI na + lub -, albo będę miał 20 fishy przy stolikach to i tak schodzę. Z czego to wynika? Otóż zauważyłem jak ważna jest koncentracja w pokerze. Ona nie wpływa tylko moją grę, ale i mindset, który w pokerze często jest o wiele ważniejszy niż umiejętności. Im mniej jestem skoncentrowany tym szybciej jest mnie wyprowadzić z równowagi. Kolejna rzecz do jakiej doszedłem po środowej sesji to to, że pora zacząć ostro analizować swoją grę przy użyciu HM i sprawdzać, gdzie tracę, a potem oczywiście eliminować te błędy. W dodatku pod koniec miesiąca będę poświęcał około 3h na pracę w HM analizując cały miesiąc. Czyli ogólnie będę bawił się filtrami i sprawdzał ręce na których tracę, na jakich pozycjach itp. itd. Dokładnego planu jeszcze nie mam jak to wszystko będzie wyglądać, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praniu. W czwartek nowe zmiany weszły w życie. I jak to wyglądało? A no pierwsza i trzecia sesja bardzo pozytywna. Druga niestety nie bardzo. Dlaczego? A no dlatego, że usiadłem do sesji i po około 10min naszła mnie potrzeba do WC. Postanowiłem jednak, że wytrzymam tą godzinkę co było największą głupotą dnia :P Starałem się grać swoje, jednak cały czas w głowie miałem co innego xD Rezultat? Po 20-30min byłem 5BI na minusie jeśli chodzi o tą sesje. Naszło mnie ostre wkur****** i wyłączyłem stoliki. Zrobiłem swoje i po godzinie wróciłem uspokojony. Grałem tak jak powinienem i dzień zakończyłem wynikiem +3BI co biorąc pod uwagę wcześniejszą akcje bardzo mnie ucieszyło. Mimo wszystko to było chyba najdroższe sranie w moim życiu:) Od tej pory nie zamierzam grać jesli cos bedzie rozpraszać moją uwagę bo to strasznie wpływa na grę. Dzisiejszy dzień natomiast był wręcz perfekcyjny. Rozegrałem 3 razy po 1,5h sesje nie patrząc na wyniki sesji. Zrobiłem to dopiero po zakończeniu trzeciej. Wiedziałem, że jestem na plusie, ale zdziwiłem się gdy ujrzałem wynik prawie +7BI. Nie ukrywam oczywiście, że nie zaglądanie w HM czy tam cashiera było strasznie ciężkim wyrzeczeniem. Czułem się tak, jakbym był od czegoś uzależniony :P Dość często dzisiaj chodziło mi to po głowie. Wiadomo początki nie będą łatwe, ale mam nadzieję ze za jakiś czas będzie to dla mnie standardem.

Wykresik z NL25 SH:

Spoiler

Wykres z dzisiaj:

Spoiler

Rozdań póki co nie wklejam, chociaz bylo parę ciekawych. Mozliwe ze zrobię to jutro.

Nowe postanowienia:
:diamond: rozgrywanie dziennie trzech sesji po max 1,5h
:diamond: na koniec dnia analiza w HM (min. 1h)
:diamond: koniec z zaglądaniem podczas sesji do HM lub cashiera, robię to dopiero po trzeciej sesji
:diamond: na koniec miesiąca dokładna analiza w HM
:diamond: NIGDY nie gram, gdy coś mnie rozprasza!

Okey to by było chyba na tyle póki co :) Jutro możliwe, że w ogole sobie nie pogram bo szykuje się ostry dzień z książkami chyba, ze wyjdzie jak zawsze :P Sorry za błędy i to jak składam zdania czasami, ale nie ukrywam tego, ze nigdy nie byl ze mnie dobry polonista :)

Pozdrawiam i do usłyszenia!

Odpowiedz
Cytat
Fura06

PODSUMOWANIE MIESIĄCA: MARZEC

Siemanko wszystkim!

Po mimo kilku wpadek miesiąc zaliczam do bardzo udanych. Był to miesiąc wielu zmian, które oceniam na duży plus. Najważniejsza z nich to zmiana odmiany z FR na SH. Cieszy fakt, że tak szybko udało mi się przystosować do krótszych stolików. W tym miesiącu potroiłem swój bankroll dzięki czemu możliwe będzie w najbliższych dniach wejście na limit wyżej. Oczywiście nie wszystko przebiegało tak kolorowo. Pod koniec miesiąca dopadł mnie lekki, trzydniowy tilt co kosztowalo mnie kilka BI, a wszystko przez mały downswing , na który natrafiłem. Jestem jednak jeszcze za mało doświadczonym pokerzystą, żebym mógł sobie radzić w sytuacjach kiedy to nie idzie mi karta przez długi czas. Tak samo ego czasem daje o sobie znać i raz na jakiś czas jakiś fish potrafi mnie wyprowadzić z równowagi. Kolejna rzecz i chyba najgorsza u mnie to taka, że w pewnych momentach podczas sesji robię coś, co wiem, że jest złe i nie powinno się tego robić, a mimo to robię to. Np. call 3beta OOP, dobieranie do czegoś gdzie nie mam oddsów na call itp. Aaa no i byłbym zapomniał o najważniejszym. Kiedyś praktycznie nigdy nie blefowałem co mi nie przeszkadzało, natomiast od około tygodnia (obejrzałem parę filmików z wyższych stawek), zawsze co najmniej raz podczas sesji staram się puścić jakiegoś blefa, który w 80% przypadkach mi nie wychodzi. Jednak najgorszy jest moment kiedy robię to dość często podczas jednej sesji i kończy się to utratą sporej kasy. Dlatego co jak co, ale muszę jakoś zaprzestać blefowania bo kiepsko mi to wychodzi póki co.

Wykres z marca(NL10 FR, NL10 SH i NL25 SH)

Spoiler

Jak widać czerwona linia wymiata, ale tak jak mówiłem głównie właśnie przez moje super blefy _ugly:

Cele z marca:
:club: wejście na NL25 i bycie tam wygrywającym graczem - ZREAZLIZOWANY w 100%
:club: codzienne wklejanie kilku rozdań na forum - ZREAZLIZOWANY w 80%
:club: oglądanie dwóch filmików w tyg. i czytanie co najmniej jednego artykułu - ZREAZLIZOWANY w 90%

Cele na ten tydzień:
:diamond: Postarać się rozegrać swoją pierwszą sesje na NL50
:diamond: Grać 3 sesje po 1k h na 6 stołach MAX!
:diamond: Wklejać zdecydowanie więcej rozdań do oceny bo w tej kwestii ostro się zaniedbałem ostatnio
:diamond: NIGDY nie sprawdzać 3beta OOP!!!
:diamond: Obejrzeć przynajmniej dwa filmiki lecha

Cele na kwiecień:
:club: Wejść na NL50 i być tam wygrywającym graczem
:club: Zdobyć status diamentowy na PS
:club: Spróbować bardziej efektywnie się uczyć (mam tu na myśli np. dokładną analizę filmików, a nie coś w stylu obejrzałem i koniec, filmik zaliczony może coś niego wyniosę)
:club: Umieszczać częściej wpisy na blogu
:club: Nawiązać kontakt z innym pokerzystą _biggrin:
:club: Nauczyć się analizować swoją grę
:club: Zacząć ostro pracować nad mindestem

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Witam,

Nie ma to jak złapać downswing na początku miesiąca ;/ Ogólnie po 15k rękach jestem na zero, pocieszenie jest takie, że zawsze mogłem być na minusie :) Ale tak swoją drogą to co się ostatnio dzieje to przegięcie. Same coolery łapie. Gra wydaje mi się całkiem dobra jak na mnie, oczywiście wiadomo, że czasem zdarzają się błedy, ale raczej kazdy je robi. Ogólnie nie zamierzam wchodzić na NL50 w tym tygodniu bo to byłoby bezsensu. Muszę przeczekać trudny okres i przy 30BI mysle ze zaatakuje.
Odkryłem nowe leaki nad którymi muszę popracować. Po 1 to 3betowane pule w momencie jesli nic nie trafię, po 2 rozgrywanie AK po 3becie, nigdy nie wiem czy cbetowac czy nie i co robić ;/ Po 3 callowanie 3betów OOP(tutaj nad tym pracuje, i poki co w tym miesiącu ani razu nie callnalem nic OOP 1v1 co bardzo mnie cieszy :P ) Po 4 gra na blindach, z tym zawsze mam i chyba będe miał problemy ;/ Póki co nie ma co płakac tylko brac sie do roboty i czekac na jakies rezultaty.

Poniżej parę rozdanek z tego miesiąca, bardzo budujących zresztą:

33 vs 44

Spoiler

NL Holdem $0.25(BB) Replayer
SB ($37.78)
Hero ($25.25)
UTG ($7.42)
CO ($25.58)
BTN ($28.36)

Dealt to Hero 3♠ 3♥

fold, CO raises to $0.75, fold, fold, Hero calls $0.50

FLOP ($1.60) K♦ 4♠ 3♦

Hero checks, CO bets $0.75, Hero raises to $3.77, CO raises to $12.83, Hero raises to $24.50 (AI), CO calls $11.67

TURN ($50.60) K♦ 4♠ 3♦ Q♥

RIVER ($50.60) K♦ 4♠ 3♦ Q♥ Q♣

CO shows 4♥ 4♣
(Pre 81%, Flop 95.7%, Turn 97.7%)

Hero shows 3♠ 3♥
(Pre 19%, Flop 4.3%, Turn 2.3%)

CO wins $48.07

JJ vs T8s (tataj widziałem co koleś robił w paru rozdaniach i byłem pewien, ze jestem z przodu, wiec chcialem zeby sam sobie strzelał do bramki)

Spoiler

SB ($7.35)
BB ($23.91)
Hero ($28.80)
UTG+1 ($49.87)
CO ($23.40)
BTN ($25.25)

Dealt to Hero J♠ J♥

Hero raises to $0.75, fold, fold, fold, fold, BB calls $0.50

FLOP ($1.60) T♠ 9♥ 4♣

BB checks, Hero bets $1.14, BB raises to $3.75, Hero calls $2.61

TURN ($9.10) T♠ 9♥ 4♣ 4♥

BB bets $6.48, Hero calls $6.48

RIVER ($22.06) T♠ 9♥ 4♣ 4♥ 5♥

BB bets $12.93 (AI), Hero calls $12.93

BB shows 8♥ T♥
(Pre 17%, Flop 22.7%, Turn 22.7%)

Hero shows J♠ J♥
(Pre 83%, Flop 77.3%, Turn 77.3%)

BB wins $45.53

22 vs TQo (koles caly czas genialnie farcił)

Spoiler

SB ($17.38)
Hero ($25)
UTG ($31.52)
UTG+1 ($38.59)
CO ($25.23)
BTN ($26.99)

Dealt to Hero 2♥ 2♣

fold, fold, CO raises to $0.75, fold, SB calls $0.65, Hero calls $0.50

FLOP ($2.25) 2♦ T♥ T♣

SB checks, Hero checks, CO checks

TURN ($2.25) 2♦ T♥ T♣ J♠

SB bets $1.60, Hero calls $1.60, CO folds

RIVER ($5.45) 2♦ T♥ T♣ J♠ Q♦

SB bets $3.88, Hero raises to $22.65 (AI), SB calls $11.15 (AI)

SB shows T♦ Q♥
(Pre 51%, Flop 22.9%, Turn 15.9%)

Hero shows 2♥ 2♣
(Pre 49%, Flop 77.1%, Turn 84.1%)

SB wins $33.74

QQ vs T9s

Spoiler

Hero ($25.70)
BB ($34.92)
UTG ($29.55)
UTG+1 ($7.88)
CO ($17.86)
BTN ($28.05)

Dealt to Hero Q♦ Q♠

fold, UTG+1 raises to $0.50, fold, fold, Hero raises to $2.25, fold, UTG+1 calls $1.75

FLOP ($4.75) 8♦ 9♦ 4♥

Hero bets $3.39, UTG+1 calls $3.39

TURN ($11.53) 8♦ 9♦ 4♥ 5♦

Hero bets $5.48, UTG+1 calls $2.24 (AI)

RIVER ($16.01) 8♦ 9♦ 4♥ 5♦ 9♣

Hero shows Q♦ Q♠
(Pre 83%, Flop 53.7%, Turn 13.6%)

UTG+1 shows T♦ J♦
(Pre 17%, Flop 46.3%, Turn 86.4%)

UTG+1 wins $15.21

AJs vs 99

Spoiler

Hero ($29.31)
BB ($34.96)
CO ($25.65)
BTN ($36.28)

Dealt to Hero A♥ J♥

CO calls $0.25, fold, Hero raises to $1.25, fold, CO calls $1

FLOP ($2.75) 4♥ 4♦ K♥

Hero bets $1.96, CO calls $1.96

TURN ($6.67) 4♥ 4♦ K♥ 9♥

Hero bets $4.75, CO calls $4.75

RIVER ($16.17) 4♥ 4♦ K♥ 9♥ 2♦

Hero bets $11.52, CO raises to $17.69 (AI), Hero calls $6.17

Hero shows A♥ J♥
(Pre 48%, Flop 49.9%, Turn 0.0%)

CO shows 9♦ 9♠
(Pre 52%, Flop 50.1%, Turn 100.0%)

CO wins $49.55

33 vs T9o (tutaj mysle, ze powinnienem raisowac flopa juz, tak czy siak na tego idiote i tak by to nic nie dało :P )

Spoiler

SB ($16.40)
BB ($22.85)
UTG ($25.37)
Hero ($28.77)
BTN ($8.75)

Dealt to Hero 3♠ 3♣

UTG raises to $0.75, Hero calls $0.75, fold, SB calls $0.65, BB calls $0.50

FLOP ($3) 3♥ T♠ 9♣

SB checks, BB bets $1.50, UTG calls $1.50, Hero calls $1.50, SB folds

TURN ($7.50) 3♥ T♠ 9♣ J♦

BB checks, UTG checks, Hero bets $5.34, BB calls $5.34, UTG folds

RIVER ($18.18) 3♥ T♠ 9♣ J♦ J♥

BB bets $4.75, Hero raises to $21.18 (AI), BB calls $10.51 (AI)

BB shows J♠ T♥
(Pre 51%, Flop 6.8%, Turn 9.1%)

Hero shows 3♠ 3♣
(Pre 49%, Flop 93.2%, Turn 90.9%)

BB wins $46.27

44 vs KK

Spoiler

SB ($26.45)
BB ($30.13)
Hero ($35.84)
CO ($34.21)
BTN ($46.65)

Dealt to Hero 4♠ 4♦

Hero raises to $0.75, CO calls $0.75, fold, SB raises to $2.50, fold, Hero calls $1.75, CO calls $1.75

FLOP ($7.75) 9♥ 4♥ 6♦

SB bets $5.52, Hero raises to $33.34 (AI), CO folds, SB calls $18.43 (AI)

TURN ($55.65) 9♥ 4♥ 6♦ J♥

RIVER ($55.65) 9♥ 4♥ 6♦ J♥ K♥

SB shows K♣ K♠
(Pre 80%, Flop 9.2%, Turn 4.5%)

Hero shows 4♠ 4♦
(Pre 20%, Flop 90.8%, Turn 95.5%)

SB wins $52.87

AK vs T6s :facepalm:

Spoiler

SB ($33.92)
BB ($35)
UTG ($33.22)
CO ($41.55)
Hero ($25)

Dealt to Hero K♣ A♥

fold, fold, Hero raises to $0.75, SB raises to $3.75, fold, Hero raises to $25 (AI), SB calls $21.25

FLOP ($50.25) 6♠ 3♣ T♣

TURN ($50.25) 6♠ 3♣ T♣ J♦

RIVER ($50.25) 6♠ 3♣ T♣ J♦ 2♣

Hero shows K♣ A♥
(Pre 62%, Flop 8.5%, Turn 9.1%)

SB shows T♦ 6♦
(Pre 38%, Flop 91.5%, Turn 90.9%)

SB wins $47.74

KQvsAJ tutaj zdecydowalem sie na 1 call bo wiedzialem, ze jak trafie bedzie grubo

Spoiler

SB ($25)
BB ($28.13)
Hero ($27.85)
UTG+1 ($36.94)
CO ($19.41)
BTN ($28.47)

Dealt to Hero Q♥ K♦

Hero raises to $0.75, fold, fold, BTN calls $0.75, fold, fold

FLOP ($1.85) 8♥ J♦ T♣

Hero bets $1.32, BTN raises to $4, Hero calls $2.68

TURN ($9.85) 8♥ J♦ T♣ A♥

Hero checks, BTN bets $6.25, Hero raises to $23.10 (AI), BTN calls $16.85

RIVER ($56.05) 8♥ J♦ T♣ A♥ J♣

BTN shows J♠ A♠
(Pre 62%, Flop 53.1%, Turn 9.1%)

Hero shows Q♥ K♦
(Pre 38%, Flop 46.9%, Turn 90.9%)

BTN wins $53.25

33 vs 22 hit roku! :facepalm:

Spoiler

SB ($49.82)
Hero ($25)
UTG ($25)
CO ($40.87)
BTN ($25.77)

Dealt to Hero 3♦ 3♥

fold, fold, fold, SB raises to $0.50, Hero calls $0.25

FLOP ($1) 3♠ K♦ 2♣

SB bets $0.75, Hero raises to $2.40, SB raises to $6.25, Hero raises to $10.10, SB raises to $49.32 (AI), Hero calls $14.40 (AI)

TURN ($50) 3♠ K♦ 2♣ Q♥

RIVER ($50) 3♠ K♦ 2♣ Q♥ 2♠

SB shows 2♥ 2♦

Hero shows 3♦ 3♥

SB wins $47.50

I na koniec, zeby nie było, ze i ja nie mam czasem szczescia :P

Spoiler

SB ($26.02)
BB ($54.74)
UTG ($25)
Hero ($43.18)
CO ($25)
BTN ($5.99)

Dealt to Hero K♠ K♦

fold, Hero raises to $0.75, fold, fold, SB calls $0.65, fold

FLOP ($1.75) K♣ 6♠ 2♣

SB checks, Hero bets $1.25, SB raises to $4.06, Hero raises to $8, SB raises to $25.27 (AI), Hero calls $17.27

TURN ($52.29) K♣ 6♠ 2♣ T♣

RIVER ($52.29) K♣ 6♠ 2♣ T♣ T♠

Hero shows K♠ K♦

SB shows 6♥ 6♦

Hero wins $49.68

Przynajmniej się wyżaliłem, a co mi tam :) Mam nadzieję tylko, ze pozostała czesc miesiaca bedzie bardziej udana :P

Pozdrawiam :)

Odpowiedz
Cytat
Fura06

PODSUMOWANIE MIESIĄCA: KWIECIEŃ

Siemanko wszystkim!

Czas podsumować kwiecień. Pokerowo był to chyba najgorszy miesiąc w mojej 7miesięcznej karierze pokerowej. Już na początku miesiąca złapałem ostry downswing, który własciwie na PP trwa do dnia dzisiejszego. Czy tiltowałem? Owszem był taki okres złej gry spowodowany tym, ze nic nie wchodziło. Nic nie trafiałem i to kosztowalo mnie spokojnie kilka BI, ale nie było też tragedii zeby zwalic wszystko na swoja gre bo analizujac byla calkiem spoko. Około dziesiątego dnia kwietnia zszedłem na NL10 zeby sie troche uspokoic i odbudowac pare BI. Wróciłem na NL25 i początek był calkiem obiecujacy. Potem zas wszystko sie posypało. W koncu się wkurzyłem i wróciłem na PS. Od trzech dni gram tam zooma, który bardzo przypadł mi do gustu. Póki co własnie tam zamierzam grac, a co bedzie dalej zobaczmy. Nie chce tam tez zostac na stałe, ale mysle ze poki co jest to dobra opcja. Na początek dalem sobie cel ugrania 20BI na NL10 zoom, gdy to zrobię przejdę sobie NL25.

Wykresu z tego miesiąca nie będzie bo raz, ze zmienilem HM na PT, a dwa HM mi się zepsuł jak próbowałem uruchomić tam HUDa ;/

Cele z kwietnia:
:club: Wejść na NL50 i być tam wygrywającym graczem - ZREAZLIZOWANY w 0%
:club: Zdobyć status diamentowy na PS - ZREAZLIZOWANY w 0% (zabrakło 1k SP przez to ze musialem zejsc nizej)
:club: Spróbować bardziej efektywnie się uczyć (mam tu na myśli np. dokładną analizę filmików, a nie coś w stylu obejrzałem i koniec, filmik zaliczony może coś niego wyniosę) - ZREAZLIZOWANY w 100%
:club: Umieszczać częściej wpisy na blogu - ZREAZLIZOWANY w 0%
:club: Nawiązać kontakt z innym pokerzystą - ZREAZLIZOWANY w 100%
:club: Nauczyć się analizować swoją grę - ZREAZLIZOWANY w 50%
:club: Zacząć ostro pracować nad mindestem - ZREAZLIZOWANY w 20%

Jak widać jesli chodzi o realizacje celów to kiepsko poszło. Downswing jednak ostro daje po dupie. Odechciewa się wszystkiego wtedy, ale nad tym tez trzeba popracowac.

Cele na maj:
:club: Mógłbym napisać odbudować rolla, ale po tym miesiącu już wiem, ze nie zawsze taki cel bedzie zalezał ode mnie, dlatego moim celem jest starać się grać jak najlepiej potrafię w celu odbudowania rolla i wejscia limit wyzej
:club: Zdobyć status diamentowy na PS
:club: Umieszczać częściej wpisy na blogu
:club: Planować dzień wczesniej i co najważniejsze przestrzegać planu
:club: Pracować nad mindsetem
:club: Przestrzegać czasu trwania sesji, max 1,5h z przerwami 5min co 30min
:club: Nigdy nie grac w celu odrobienia strat!!!
:club: Praca nad analizą statystyk

Okey, póki co to tyle :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat

Nie wiem dlaczego jeszcze mnie tu nie było ale będę zaglądał :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemano,

Sorry, ale muszę się gdzieś wyżalić ;/ Dzisiajeszy dzień to -13BI, gdzie EV pokazuje, ze powinno być max -3BI, nie wspominając już o coolerach ;/

1. KK vs AK 200bb w dupe

Spoiler

PokerStars - $0.10 NL (6 max) ZOOM - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BTN: $15.81
SB: $11.31
BB: $4.13
Hero (UTG): $31.02
MP: $20.64
CO: $11.49

SB posts SB $0.05, BB posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has K♦ K♠

Hero raises to $0.30, MP raises to $1.05, fold, fold, fold, fold, Hero raises to $31.02 and is all-in, MP calls $19.59 and is all-in

Flop: ($41.43, 2 players) T♥ 6♦ A♣

Turn: ($41.43, 2 players) 6♠

River: ($41.43, 2 players) 5♥

Hero shows K♦ K♠ (Two Pair, Kings and Sixes) (Pre 70%, Flop 5%, Turn 2%)
MP shows A♦ K♣ (Two Pair, Aces and Sixes) (Pre 30%, Flop 95%, Turn 98%)
MP wins $39.93

2. 77 vs 99 (cooler, nic nie dało się tutaj zrobić ;/)

Spoiler

Hero (BTN): $19.37
SB: $13.40
BB: $27.09
UTG: $24.69
MP: $9.15
CO: $21.85

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has 7♦ 7♣

fold, fold, fold, Hero raises to $0.30, SB calls $0.25, BB calls $0.20

Flop: ($0.90, 3 players) Q♣ 7♥ 4♠
SB checks, BB checks, Hero bets $0.60, SB calls $0.60, fold

Turn: ($2.10, 2 players) 9♣
SB checks, Hero bets $1.40, SB calls $1.40

River: ($4.90, 2 players) 4♥
SB checks, Hero bets $2.90, SB raises to $11.10 and is all-in, Hero calls $8.20

SB shows 9♠ 9♦ (Full House, Nines full of Fours) (Pre 82%, Flop 9%, Turn 98%)
Hero shows 7♦ 7♣ (Full House, Sevens full of Fours) (Pre 18%, Flop 91%, Turn 2%)
SB wins $25.88

3. JQ vs JQ :facepalm:

Spoiler

BTN: $13.21
SB: $10.00
Hero (BB): $14.72
UTG: $10.30
MP: $12.28
CO: $19.39

SB posts SB $0.05, Hero posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has J♦ Q♦

fold, MP raises to $0.27, fold, fold, fold, Hero calls $0.17

Flop: ($0.59, 2 players) K♣ 4♣ T♣
Hero checks, MP checks

Turn: ($0.59, 2 players) 9♥
Hero bets $0.40, MP raises to $1.40, Hero raises to $14.45 and is all-in, MP calls $10.61 and is all-in

River: ($24.61, 2 players) 3♣

Hero shows J♦ Q♦ (Straight, King High) (Pre 52%, Flop 32%, Turn 40%)
MP shows Q♠ J♣ (Flush, King High) (Pre 48%, Flop 68%, Turn 60%)
MP wins $23.50

4. AT vs 66 (jedyne co tu moglem zrobic to call na R ;/ )

Spoiler

Hero (BTN): $10.05
SB: $13.33
BB: $9.30
UTG: $11.18
MP: $12.68
CO: $10.30

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has T♠ A♦

fold, fold, CO raises to $0.25, Hero raises to $0.90, fold, fold, CO calls $0.65

Flop: ($1.95, 2 players) 9♦ 6♠ T♣
CO checks, Hero bets $1.30, CO calls $1.30

Turn: ($4.55, 2 players) Q♥
CO checks, Hero checks

River: ($4.55, 2 players) T♥
CO bets $4.17, Hero raises to $7.85 and is all-in, CO calls $3.68

Hero shows T♠ A♦ (Three of a Kind, Tens) (Pre 46%, Flop 3%, Turn 0%)
CO shows 6♥ 6♦ (Full House, Sixes full of Tens) (Pre 54%, Flop 97%, Turn 100%)
CO wins $19.34

5. AQ vs T8 (tutaj troche zepsulem, wiecej na pf, ale tak czy siak nie dalo sie uciec tutaj na fisha)

Spoiler

BTN: $10.00
Hero (BB): $16.13
UTG: $14.74
MP: $2.21
CO: $17.52

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has A♦ Q♥

fold, fold, fold, BTN raises to $0.22, SB raises to $0.71, Hero raises to $1.80, fold, SB calls $1.09

Flop: ($3.82, 2 players) Q♦ 4♣ T♠
SB checks, Hero bets $2.40, SB calls $2.40

Turn: ($8.62, 2 players) T♣
SB checks, Hero bets $11.93 and is all-in, SB calls $5.80 and is all-in

River: ($20.22, 2 players) 7♥

SB shows T♥ 8♥ (Three of a Kind, Tens) (Pre 39%, Flop 20%, Turn 95%)
Hero mucks A♦ Q♥ (Two Pair, Queens and Tens) (Pre 61%, Flop 80%, Turn 5%)
SB wins $19.31

6. 88 vs JJ

Spoiler

BTN: $18.09
SB: $10.45
BB: $29.57
UTG: $9.95
Hero (MP): $14.90
CO: $31.01

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has 8♦ 8♠

UTG raises to $0.30, Hero calls $0.30, fold, fold, fold, fold

Flop: ($0.75, 2 players) 7♥ 8♥ 9♥
UTG bets $0.57, Hero raises to $2.00, UTG raises to $9.65 and is all-in, Hero calls $7.65

Turn: ($20.05, 2 players) T♠

River: ($20.05, 2 players) 2♣

UTG shows J♦ J♥ (Straight, Jack High) (Pre 81%, Flop 43%, Turn 77%)
Hero shows 8♦ 8♠ (Three of a Kind, Eights) (Pre 19%, Flop 57%, Turn 23%)
UTG wins $19.15

7. AA vs TT

Spoiler

BTN: $11.97
SB: $15.24
BB: $4.83
UTG: $8.44
Hero (MP): $21.15
CO: $9.17

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has A♦ A♣

UTG raises to $0.30, Hero raises to $0.90, CO raises to $9.17 and is all-in, fold, fold, fold, fold, Hero calls $8.27

Flop: ($18.79, 2 players) 4♥ T♥ 6♠

Turn: ($18.79, 2 players) K♠

River: ($18.79, 2 players) 6♣

Hero shows A♦ A♣ (Two Pair, Aces and Sixes) (Pre 81%, Flop 9%, Turn 5%)
CO shows T♠ T♣ (Full House, Tens full of Sixes) (Pre 19%, Flop 91%, Turn 95%)
CO wins $17.94

8. 22 vs JJ :facepalm:

Spoiler

BTN: $5.59
SB: $20.23
Hero (BB): $8.03
UTG: $16.49
MP: $10.00
CO: $12.47

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has 2♠ 2♣

fold, MP raises to $0.30, fold, fold, fold, Hero calls $0.20

Flop: ($0.65, 2 players) 2♥ J♣ J♥
Hero bets $0.50, MP calls $0.50

Turn: ($1.65, 2 players) 8♠
Hero checks, MP bets $1.00, Hero raises to $3.00, MP calls $2.00

River: ($7.65, 2 players) 4♥
Hero bets $4.23 and is all-in, MP calls $4.23

Hero shows 2♠ 2♣ (Full House, Twos full of Jacks) (Pre 18%, Flop 0%, Turn 0%)
MP shows J♠ J♦ (Four of a Kind, Jacks) (Pre 82%, Flop 100%, Turn 100%)
MP wins $15.39

9. KK vs A2

Spoiler

BTN: $4.97
SB: $10.22
BB: $7.88
UTG: $10.18
MP: $10.07
Hero (CO): $15.29

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has K♥ K♠

fold, fold, Hero raises to $0.30, BTN raises to $0.80, fold, BB calls $0.70, Hero raises to $15.29 and is all-in, fold, BB calls $7.08 and is all-in

Flop: ($16.61, 2 players) A♠ J♠ 7♠

Turn: ($16.61, 2 players) 9♥

River: ($16.61, 2 players) 3♣

BB shows A♥ 2♥ (One Pair, Aces) (Pre 32%, Flop 56%, Turn 75%)
Hero shows K♥ K♠ (One Pair, Kings) (Pre 68%, Flop 44%, Turn 25%)
BB wins $15.86

10. 55 vs KK

Spoiler

BTN: $12.96
SB: $8.13
Hero (BB): $30.04
UTG: $5.89
MP: $11.12
CO: $20.52

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has 5♥ 5♠

UTG raises to $0.33, fold, fold, fold, SB calls $0.28, Hero calls $0.23

Flop: ($0.99, 3 players) 5♣ K♠ J♠
SB checks, Hero bets $0.70, UTG raises to $1.40, fold, Hero raises to $29.71 and is all-in, UTG calls $4.16 and is all-in

Turn: ($12.11, 2 players) 7♦

River: ($12.11, 2 players) Q♥

Hero shows 5♥ 5♠ (Three of a Kind, Fives) (Pre 20%, Flop 9%, Turn 2%)
UTG shows K♦ K♥ (Three of a Kind, Kings) (Pre 80%, Flop 91%, Turn 98%)
UTG wins $11.57

11. KKvsTT

Spoiler

PokerStars - $0.10 NL (6 max) - Holdem - 6 players

BTN: $5.87
SB: $3.97
BB: $10.86
Hero (UTG): $10.70
MP: $10.00
CO: $11.02

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has K♦ K♥

Hero raises to $0.30, fold, fold, BTN raises to $1.00, fold, fold, Hero raises to $10.70 and is all-in, BTN calls $4.87 and is all-in

Flop: ($11.89, 2 players) Q♣ 6♥ 2♠

Turn: ($11.89, 2 players) T♣

River: ($11.89, 2 players) 9♠

Hero shows K♦ K♥ (One Pair, Kings) (Pre 81%, Flop 92%, Turn 5%)
BTN shows T♥ T♠ (Three of a Kind, Tens) (Pre 19%, Flop 8%, Turn 95%)
BTN wins $11.35

12. 65 vs A4

Spoiler

BTN: $5.46
BB: $3.89
UTG: $20.48
MP: $12.20
Hero (CO): $25.61

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has 6♠ 5♠

fold, fold, Hero raises to $0.30, BTN calls $0.30, fold, fold

Flop: ($0.75, 2 players) 8♠ K♠ 3♠
Hero bets $0.50, BTN calls $0.50

Turn: ($1.75, 2 players) 8♣
Hero bets $1.20, BTN raises to $2.70, Hero calls $1.50

River: ($7.15, 2 players) T♥
Hero checks, BTN bets $1.96 and is all-in, Hero calls $1.96

BTN shows 4♠ A♠ (Flush, Ace High) (Pre 59%, Flop 100%, Turn 100%)
Hero shows 6♠ 5♠ (Flush, King High) (Pre 41%, Flop 0%, Turn 0%)
BTN wins $10.57

Mniejszych pul już nie wklejam bo jaki to ma sens ;/ Tak czy siak te wszystkie rozdania są z dzisiaj ;/ Jak się po tym odbuduje to nie wiem, ale padło juz chyba wszystko.

Dziękuje dobranoc

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemano wszystkim!

Dawno nic nie pisałem. Spowodowane to było zaliczeniami, a potem sesją na uczelni. Na szczęście udało się wszystko zaliczyć, więc pora wrócić do pokera. Co działo się u mnie przez ten czas? W sumie nie wiele, początek maja był gorący, więc w ogóle nie grałem w pokera. Potem parę dni pykałem sobie krótkie sesje, a od połowy maja w pokera grałem sporadycznie. Mimo wszystko przez ten czas wyciągnąłem sporo wniosków, ale póki co nie będę teraz o wszystkich pisał. Największym problemem jest mindset. Wiele rzeczy ciężko mi jest zaakceptować podczas gry. Szczególnie w momencie kiedy rozgrywam sporą liczbę rozdań na dzień. Jakie plany na najbliższy okres? Planuje sporo pracować nad grą, dokończyć wyrabiać bonus na PP i przenoszę się na P*. Tym razem nie zamierzam napierdalać 9-12 stolików na raz i być non stop break even.

Cele na ten tydzień:
:club: Aktywnie uczestniczyć na treningach
:club: Dokończyć całą serie GTO
:club: Powrócić do wklejania problematycznych rozdań

Pozdrawiam!

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemanko,

Pora coś naskrobać. Przede wszystkim stwierdziłem ostatnio, że jestem fishem :D Gram zbyt schematycznie, nie przystosowuje się. Czasami też nie potrafię schować swojego ego do kieszeni i to kosztuje mnie najczęściej parę BB. Oczywiście już nad tym pracuje od 4-5 dni. Kończę powoli wyrabiać bonus na PP(zostało mi 150PP) i przenoszę się na starsy. Czemu wracam na starsy? Na PP miałem spory down swing co bardzo mnie zniechęciło do gry tam, plus strasznie mnie denerwuje ich soft. Najgorsze jest to, że od tygodnia wariancja mi oddaje, no i jakiś czas temu zaoferowali mi bonus od wpłaty do 1k $ ;/ Ciężko mi odchodzić, ale decyzja już zapadła :P Ogólnie od jakiegoś czasu muszę się zmuszać do gry, głównie z tego powodu, że nudzi mnie już gra na mikrostawkach.

Teraz parę słów o tym jak będzie przebiegał mój rozwój pokerowy. Zamierzam uczyć się od pon do piątku. Najczęściej będzie to jakiś filmik dokładnie przeanalizowany. Będę starał się robić notatki z każdego filmiku. Mam nadzieję, że dam radę. Do tego dochodzi wklejanie rozdań na forum i jakieś artykuły. Chciałbym też zabrać się za analizę swojej gry w HM razem z equilabem, ale kompletnie nie wiem jak się za to zabrać. Sobotę będę poświęcał na przejrzeniu notatek i dokończeniu tego z czym nie zdążyłem w tygodniu. Niedziela to już odpoczynek od nauki i być może grindowania. Jeśli chodzi o sesję to będę grał 2 po 1,5h. Jak skończy się euro to pomyśle o trzeciej. Na początek na starsach zamierzam zacząć grę na 4 stolikach na NL25 i stopniowo zwiększać. Myślę ze po 3 dniach będzie to 5 stolików a po tygodniu 6. Potem co tydz będę dodawał 1 stolik i jeśli zobaczę ze moja gra ulega pogorszeniu, będę odejmował, aż uda mi się ustalić optymalną ilość na tą chwilę. Dodatkowo cały czas kusi mnie zoom, ale po rozegraniu 80k rąk jestem 42BI po EV co strasznie mnie dobija. Mimo wszystko raz w tygodniu będę tam grał, a potem zobaczymy co z tego wyjdzie.

Czego nauczyłem się w tym tygodniu? Obejrzałem następujące filmiki:

GTO w praktyce - preflop - część 1

Spoiler
GTO w praktyce - preflop - część 1

Co zawiera ta produkcja

:club:Koncept Top of folding range
:heart: Dostosowywanie swojego opening range z róznych pozycji
:spade: Granie na BTN vs CO
:diamond: Reagowanie do otwarć przeciwników, podbijających z UTG
:club: Gra SB vs BTN

ToFR – dotyczy tylko przypadku jeśli przeciwnik jest w stanie callować 3bety. Często w przypadku grania OOP.

Obliczanie fold equity
BUT open 2,5BB, BB 3bet do 10BB
Ryzykujemy 9BB/2,5BB(otwarcie)+ 1,5BB(SB+BB)+9BB(które włożyliśmy) = 9/13=70%

Przykład ToFR w przypadku, gdy przeciwnik pasuje 50% do 3betu, a potrzebujmy 70%:
Posiadamy FE(50%)+PotEq(potrzeba 20%, CBET for value =>ToFR, CBET for bluff)

Preflop i nasze otwarcia w różnych przypadkach:

1). Gdy na Blindach siedzi Fish
UTG: +ATo,+A9s, A2s-A5s,+KJo,+QJo,+TJs,PP
MP: +ATo,+A8s, A2s-A5s, +KJo, +QJo, +TJs,+T9s,PP
CO: +Axs, +ATo,+KTo,+K9s,+Q9s,+QTo,+J9s,+JTs,PP
BU: Im większe FE na postflopie tym luźniej można otwierać(wtsd, ftcb) z rękami mającymi jakieś equity( dobre ręce na CSa +K8s, +Q8s, +J8s, +Ax)

2). Gdy mamy za sobą agresywnych Regów sprawiających problemy:
UTG: +AJo, +QJs, KQ, +77
MP: +AJo, +QJs, KQ, +77
CO: (agresywny BUT) +A9s, +ATo, KQ, +QJs, PP

3). Reg na BUT a my na CO:
A2s-A5s, A9s, +ATo, +KTo, +K9s, +QTs, +QJo, +JTs, PP

1). Pierwsze ręka
OPEN CO
HERO BUT z KQ
Call – dobre ręka IP w przypadku BU vs CO (ok. 50%eq)
3bet – jeśli przeciwnik sprawdzi z gorszymi rękoma, ale relatywnie rzadko, głównie w przypadku, gdy otwiera Fish i sprawdza 3bety.

Podczas podejmowania decyzji zwracamy uwagę na to kto siedzi na Blindach. W przypadku kolesia, który dużo squeezuje, ale i duzo odpuszcza na 4bety nadal możemy callowac i odwijac mu się 4betami. Druga sytuacja to na Blindach siedzi squeezer, który mało folduje do 4betu i luźno się statkuje, wtedy lepiej wykorzystać CRE i 3betować.
Inne ręce w sytuacji BUT vs CO
Wszystko zależy od sytuacji na stole. W momencie, gdy mamy squeezera, większość rąk, którymi chcemy grać musimy 3betować. W przypadku braku luźnego sqzera, ręce typu SC, A2s-A5s, KQ, AJ, PP callujemy, oczywiście w zależności od przewagi skilla nad przeciwnikiem. Im bardziej możemy exploitować jego leaki, tym luźniej można callować. Ręce typu A6-A9 można 3betować wykorzystując CRE. AQ 3betujemy jeśli posiadamy jakas dynamike z graczem i spodziewamy się calla od gorszych rak, w innym przypadku nie ma co 3betowac for value AQ na zwykłego Rega.

2). Druga ręka
OPEN UTG
HERO CO AQ
Call - najczęściej będziemy tutaj callować, gdyż 3bet będzie mijał się z celem. Oczywiście wszystko zależy od przeciwników. Jeśli UTG mało folduje wtedy lepiej 3betować, jeśli trzymamy ręce typu QQ, AK 3bet nie zawsze będzie opłacalny. Gdy UTG dużo folduje, a na 4bety zostajemy z jego TR, wtedy lepiej callować, być może włączy się jakiś squeezer do gry i będziemy mogli go 4betować.
3bet – gdy mamy dynamikę, UTG jest luźny i dużo calluje, chcemy wyizolować fishke.
3bet for blef vs UTG jest dość opłacalny w przypadku gdy przeciwnik duzo folduje i 3beta dostaniemy tylko od+QQ/AK. Wtedy potrzebujemy około 70% FE i tyle tez mamy na standardowego Rega.

3). Trzecia ręka
OPEN BU
HERO SB 44
Call – słabe IO z powodu szerokiego range BU
3bet - jeśli stealujący dużo folduje do 4betu
Fold – mało folduje, odpowiada 4betami, agresywny
Inne ręce i sytuacje:
Gracz który otwiera jest agresywny na BB nit. Calling range w tym wypadku bardzo wąski, AQ, AJ, ogólnie unikamy gry OOP
BUT Reg, BB nit – calling range dość wąski, wszystko zalezy od tego czy mamy pomysl na gre z nim, nie możemy grac zawsze fit or fold.
BB Fish- można poszerzyc lekko calling range, PP, które w przypadku trafienia dadzą nam kase od fisha
BB squeezer, luźny – bardzo wąski calling range
Luźny 3bet – CRE for blef

Flat callowanie TOP RANGE:

1). Sytuacja gdy na CO siedzi agresywny graczm, który dużo folduje do 3betu (dajemy mu strzelac na flopie), ochrona calling range, może dołączyć jakiś sqzer
2). Sytuacja, gdy na Blindach siedzi słaby gracz, którego zachęcamy do caplowania(np. QQ/JJ/AK)

Pytania jakie należy sobie zadać:

BU vs CO
1). Jakie equity ma nasza ręka przeciwko zasięgowi rywala?
2). Czy siedzi za nami squeezer
A) TAK:
- Jak dużo squeezer pasuje do 4betów? Czy nasza ręka nadaje się do 4bet bluffowania(CRE)?
- Częściej 3betujemy takie ręce JTS, T9s, które nie mają CRE i będziemy je musieli pasować po squeezie
B) NIE:
- Możemy poszerzyć callin range
3). Statystyki przeciwnika postflop( jak dużo bareluje, czy będzie nas stawiał w trudnych spotach? Jakie popełnia błedy?)
4). Kiedy 3bet?
- Kiedy przeciwnik sprawdzi z gorszymi
- Kiedy za nami siedzi squeezer, który nie folduje do 4betów(nasza ręka jest za słaba, żeby się z nim statkować: KQ, KJ, QJ)
5). SC:
- im bardziej podatny na floaty (np. zbyt wysoki cbet flop, niski cbet turn+niskie WTSD_ częściej możemy callowac SC
6). Flat callowanie top range:
- Chronimy i wzmacniamy nasz calling range na BUT
- Wygrywamy więcej kasy, ponieważ dostajemy $ od squeezera
- Zachęcamy fisha na Blindach do dołączenia
7). 3bet for bluff:
- CO dużo folduje do 3betów
- Robimy to z blockerami
- Widząc, że przeciwnik się dostosowuje, należy zmniejszyć frekwencje naszych 3bet bluffów

Gra vs UTG open:
1). 3bet:
- Izolujemy fisha
- Gramy z przeciwnikiem, z którym mamy dynamikę i wiemy, że będzie caplował z gorszymi
2). Rozgrywanie KQ, KJ, QJ:
- Przeciwko agresywnemu graczowi 3bet>call
- Przeciwko pasywnemu graczowi: call>3bet
3). Rozgrywanie QQ, AK
- Jak dużo przeciwnik folduje do 3betów?
- Czy mamy odpowiedni image, żeby 3bet/statkować te ręce?

SB vs BUT
1). Słabe IO z PP
2). Na co zwracamy uwagę podejmując decyzje?
A).Jaki przeciwnik otwiera? (ft3b, agresja, umiejętności)
B). Kto siedzi na BB? (Czy dużo squeezuje? Jak często dołączy do rozdania? Jak często folduje do 3betów?

PODSUMOWANIE:
• Przy podejmowaniu decyzji zwracać uwagę na statystyki przeciwnika dotyczase postflopu
• Dążyć do spotów, w których przeciwnik będzie popełniania jak najwięcej błędów
• Unikać gry OOP

GTO w praktyce - preflop - część 2

Spoiler
GTO w praktyce - preflop - część 2

Co zawiera produkcja?
:heart: 2 sytuacje BB vs SB
:diamond: 1 sytuację BB vs BTN
:club: 1 sytuację, kiedy squeezujemy z BB izolując fisha

1).Sytuacja pierwsza

OPEN BUT 24/21 steal z BUT 50%, ft re-steal 75% cb F 71% cb T 33%, call 3bet 13%, ft 3b 70%, mala agresja
HERO BB
3bet - Axs, Kxs, Qxs
Call – QJ, JT, KQ-KT, K9s, AT-AJ (nie widać value w 3betowaniu na niego)
SC – można raz callowac, raz 3betowac, aczkolwiek czesciej lepiej 3betowac
Inny typ przeciwnika: mała agresja, malo folduje do 3betu
Przeciwko, niemu można wiecej 3betowac dla value. Nigdy nie 3betujemy na niego dla blefu.
3bet - +AJ, +KJ, +TT
Call – A2s-A5s, AT, A8s-ATs
SC – rzadko kiedy gramy call, najczęsciej po prostu foldujemy
Kolejny typ przeciwnika: agresywny i duzo folduje do 3betów
3bet – więcej 3betujemy, często wykorzystując CRE
Call – bardzo mało callujemy, gdyz chcemy uniknąć ciezkiej gry na postflopie
Agresywny i mało folduje do 3betu
3bet – +KJ,+AJ,+TT (wiecej 3betujemy dla value)
Call – duzo rak foldujemy, staramy się niecallowac.

2). Sytuacja druga BB vs SB:

OPEN SB
HERO BB
Zwracać uwagę na to kto ile stealuje z SB. Ludzie popełniają dość często błąd i za dużo stealują z SB, przez co możemy zgarniać sporo pieniędzy exploitując ich grając IP. Powyżej +30% Steala z SB można poszczerzyć swój calling range i meczyc przeciwnika na posflopie wykorzystując jego leaki. Można tez wiecej 3betowac, jeśli duzo folduje.
Przeciwnik, który często poddaje się na postflopie – dosc luzno można callowac i meczyc go bazując na FE.
Agresywny przeciwnik – nie bazujemy na FE, wiec callujemy rece, które łapia fajne wysokie pary przez co możemy łapać jego blefy.
Luźne stealowanie z SB nie jest błędem dopóki przeciwnik na to nie reaguje- nie przystosowuje się. Nie broni Blindów. Zwracać uwagę na statystyki postflop i robić to jednak z rękami, które posiadają jakieś eq.
3betowanie for bluff :
Gracze, którzy duzo folduja do 3betów i duzo stealuja z SB: A2o-A9o, A6s-A9s, K2s-K8s, Q2s-Q8s(rece, które nie nadaja się na calla)
Mało folduje do 3betu – tylko for value.
Przeciwnicy, którzy mało folduja do 3betu, a dużo 4betują - +AQ,+88 ( nie robić tego na limitach niżej niż NL100 bo się po prostu nie oplaca)gramy tak z intencja wrzucenia stacka, oczywiście dobrze jest mieć dynamikę z tym graczem.
Przeciwnicy, którzy mało foldują, a duzo calluja 3bety - +AJ, KQ,

3). Sytuacja trzecia:

Izolacja fisha (reg podbija, calluje Fish, my siedzimy na BB)
Zagranie to polega głównie na wyrzuceniu Rega z rozdania i zostaniu z fishem. Reg rzadko będzie nas 4betowal wiedzac ze ma za soba nie obliczalnego fisha. Inne recę nadające się do squeezowania w tej sytuacji: +AJ, KQ,+JJ, rece typu 22-TT lepiej callowac z uwagi na IO. Inne rece nadające się do callu w tej sytuacji to: KJ, QJ, QTs, KTs, AT. SC nie nadają się do callowania z powodu braku FE. Im większy fish tym więcej można calowac.

4). Czwarta sytuacja BB vs SB
(pokazuje dokładnie konkretnego przeciwnika, jego błędy i to jak je wykorzystywać)

1). Podstawowe 4 błedy pierwszego przeciwnika:
- wysoki Steal z SB
- wysoki CB
- maly ft3b i duzy 4bet
- mala agresja i cb na river

Pierwszy wniosek jaki można wyciągnąc to nie 3betujemy na niego for bluff, tylko for value. Nie ma sensu 3betować rąk typu A6-A7. Ręce typu KQ, KJ, QJ lepiej callować IP niż 3betować. 3betować można ręce typu +AQ.
Niska agresja na R = nigdy nie blefuje na R. Gra ogranicza się do dwóch streetów F i T. Callować będziemy ręce typu Axs, +A9o, K8s, K9o, Q8s, Q9o, J8s, J9o. W momencie trafienia TP i agresji przeciwnika, najczęściej naszą linią będzie call flop, call T i fold na R. Najgorszą strategią będzie blefowanie na R.
Wysoki CB na F świadczy o tym, ze często CB’uje, żeby zobaczyc co dalej będzie się działo. Dzięki czemu możemy go floatować, raisowac i stawiac w trudnych sytuacjach OOP. Ręce, które można w ten sposób rozgrywać to najczęściej coś w stylu SC, gdzie semiblefujemy.

2). Podstawowe błędy drugiego przeciwnika:
- wysoki Steal z SB
- wysoka agresja na wszystkich trzech streetach
- wyższy ft 3b i mniejszy 4bet
- dość wysoki cb na F, T i R

Ręce, które gramy na niego to takie, które wytrzymają agresje przez 3 rundy. Call – ręce typu +ATo, +A9s, +KTo, +KTs, +QTo, +QTs, +JTs, PP. Częściej możemy go 3betować for blef, ale nie za często. SC tylko wysokie, takie jak +JTs. Na tego przeciwnika nie bazujemy na FE tylko ciągniemy kasę od jego agresji.

PODSUMOWANIE:

BB vs BUT
Na co zwracamy uwagę podejmując decyzję?
1). Steal przeciwnika z BUT
2). Fold to 3bet. Jak często przeciwnik będzie caplował nasze 3bety? Call 3bet=1--%-(4bet%+fold to 3bet)
3). Statystyki rywala postflop

Cztery gówne typy przeciwników:
1) Przeciwnik nie jest agresywny i dużo folduje do 3betów
• Nie będzie stawiał nas w trudnych spotach
• Jesteśmy w stanie callować więcej rąk, które nie są dobrymi bluff catcherami
• Więcej 3betujemy for bluff
• For value 3betujemy wąski range

2) Przeciwnik nie jest agresywny i mało folduje do 3betów
• Możemy callować więcej rąk, które nie są dobrymi bluff catcherami
• Rozszerzamy range 3betów for value

3) Przeciwnik agresywny I dużo folduje do 3betów
• Ręce, które nie są dobrymi bluffcatchermi częściej gramy przez 3bet
• Rozszerzamy range 3betów for bluff
• For value 3betujemy z węższym zasięgiem

4) Przeciwnik agresywny i mało folduje do 3betów
• Rozszerzamy 3betting range for value
• Nie 3bet bluffujemy
• Zwężamy calling range

BB vs SB
1). Jak dużo przeciwnik staluje z SB?
2). Jak dużo folduje do 3betów?
• Im mniej folduje, tym szerzej 3betujemy for value, węziej for bluff
• Im więcej folduje, tym węziej 3betujemy for value, a szerzej for bluff
3) Jakie statystyki ma przeciwnik na posflopie?
a) Jeżeli przeciwnik dużo poddaje się na postflopie, caplujemy więcej rąk, z któremi można semibluffować
b) Jeżeli przeciwnik jest agresywny, callujemy głównie z rękami, które będą wytrzymywać jego agresję

Squeeze w celu izolacji fisha
- zostajemy w HU z graczem, nad którem mamy przewagę na postflopie
- poprzez obecność fisha w rozdaniu, frekwencja 4bet bluffów gracza z UTG będzie mocno spadać
- callujemy tylkoe ręce, które w razie trafienia będziemy mogli value betować przeciw fishowi

GTO - flop - część 2

Spoiler

GTO - flop - część 2

1). Gameplan

Podstawowe założenia:

1. Po co mi gamelan?
• Będziesz wstanie podejmować o wiele częściej decyzje +EV
• Zaczniesz myśleć o exploitowaniu przeciwnika co ma bezpośrednie przełożenie na wanrate
• Przestaniesz grać automatycznie, będziesz lepiej analizował swoją grę
• Wzrost satysfakcji z gry
2. W jaki sposób budować gamelan na poszczególnych graczy?
• Jak gra przeciwnik? Czego on ode mnie oczekuje?
• Jaka jest najgorsza linia na jego strategię?
• Jaka jest najlepsza linia na jego strategię?

Przykłady:

1). Przeciwnik 1

Wysoki CB na flopie i niski w turnie (40%)
• Skąd wiemy, że w turnie on gra x/f a nie x/c lub x/r?
#Filtry
# WTSD (czym wyższy WTSD tym czesciej będą c/c T)
#WWSF(czym wyższy WWSF tym bardziej osoba jest tricky i będzie c/c lub c/r T)
#x/r T
#Notki
• Jaki jest plan przeciwnika?
# Oczekuje, że będziemy foldowali flop
# Oczekuje, że będziemy go blef catchowali od Turna
• Jaki range powinniśmy na niego callować na flopie?
Na flopie starać się callować ręke z jakimś equity, najlepiej niech to będzie made hand lub ręka typu gs itp, która po ulepszeniu daje nam top range, w taki sposób, żeby on mógł nas spłacić. Nie floutować go non stop bo w końcu zauważy i zmieni swoja strategię.
• Jak zmienia się nasz range w pre flopie?
Tutaj lepiej ręce typu KT itp. 3betować na niego, gdyż w momencie trafienia K na flopie ciężko będzie nam z twierdzić czy jesteśmy z przodu czy z tylu i bardzo często możemy się wypłacić.

2). Przeciwnik 2

Wysoki CB na flopie i wysoki w turnie (+50%
#Oczekuje, że będziemy foldowali flop
#Oczekuje, że będziemy callowali flop i foldowali turn
• Jaka jest optymalna strategia na tego przeciwnika?
#Nie floutujemy!!!
#Drawy możemy grać poprzez call flop i raise turn (koncept nienutsowych drawów)
#Raise flop jako blef
#Slowplay

3). Przeciwnik 3
Wysoki fold to CB (60%) = szczery gracz
#Oczekuje value kiedy trafi
#CB tylko for value lub blef
#Second pair możemy grać czasami jako pot control
#Patrzymy na jego bet vs missed CB jeżeli mamy nuty

4). Przeciwnik 4

Niski fold to CB (40%) = flouter
#Oczekuje, że zagramy CB flop i x/f turn
• Jaka jest najgorsza strategia na tego przeciwnika?
#Cbetowanie air i x/f na turnie
#CB na flopie for value, w turnie gramy x/c lub x/r
#Z drawem możemy grać CB flop i x/r turn
#Jak gramy underpair?( można grac c/f na flopie)

Podsumowanie:

• Na każdego przeciwnika twórz gameplan, zastanów się jaka jest jego strategia, czego on oczekuje od Ciebie i przede wszystkim jaka jest najlepsza kontr strategia
• Uwzględnij zawssze strukturę bardu, jeżeli chcesz blef catchować to zastanów się jak będzie zmieniał się board w turnie i na Riverze i czy w tej sytuacjo ja wciąż będę mógł grać komfortowo np. x/c
• Zwracaj uwagę na to jak gra przeciwnik postflop już od pre flop
• Zwracaj uwagę na przeciwnika statystyki w turnie i Riverze, czym bardziej komfortowo będzie Ci się z nim grało tym wiecej rak możesz callowac na wcześniejszych streetach

Balansowanie:

• Balansowanie czyli obieranie jednej linni z zarówno silnymi jak i słabymi rękami, posiadanie w danych spotach x/f i x/c(r)
• Dlaczego temat jest ważny również dla graczy z limitów do NL200?
• Balansowanie na flopie

GTO w praktyce - postflop - część 1

Spoiler
GTO w praktyce - postflop - część 1

O czym jest filmik?

Session review:
• Tok rozumowania podczas podejmowania decyzji
• Myślenie zakresami
• Maksymalizacja value od air
• Dzielenie zasięgu na rywala
• Pot control vs protection
• Hand Reading

Układanie planu na rękę:

• Gramy for bluff czy value?
• Czy musimy chronić rękę czy lepiej pot controlować I łapac bluffy?
• Czy range rywala trafia w dany board?
• W jaki sposób będziemy wygrywać pieniądze od danego gracza? Valuebetowanie czy łapanie bluffów?
• Czy calling range rywala jest statyczny czy dynamiczny?
• Na ile streetów chcemy grać naszą rękę?
• Jak maksymalizować value z poszczególnych części zakresu rywala?
• Jak gra przeciwnik? Czego on ode mnie oczekuje?
• Jaka jest najgorsza linia na jego strategię?
• Jaka jest najlepsza linia na jego strategię?
• Korzystanie ze statystyk

Hand Reading:

1. Pre flop – Z jakim range przeciwnik tak gra?
2. Akcja na poszczególnych streetach? Z czym tak gra? (korzystanie z notatek, readów, statystyk)
3. Wyselekcjonowanie rąk, z którymi tak gra i podjęcie decyzji

Mindset - Praca z tiltem

Spoiler
Mindset - Praca z tiltem

1) Podejście do pracy z tiltem
2) Metodologia pracy z tiltem
3) Przykłady praktyczne
4) Jak szukac przyczyn tiltu

PRACA Z TILTEM:

Zbudowanie 4 solidnych fundamentów:
1) Odpowiedzialność i feedback (przeznaczony był na to trening)
2) Akceptacja jasnej i ciemnej strony pokera
3) Przyznawanie się do swoich błędów
4) Akceptacja swoich błędów

Jasne strony pokera(+)
• Własny rozwój, polepszenie umiejętnośći
• Elastyczność, organizacja czasu
• Niezależność finansowa, $$$
• Emocje
• Ogromne możliwości awansu
• Podziw, sława, kobiety
• Pasja

Ciemne strony pokera(-)
• Możliwość uzależnienia, hazard
• Tilt, down swingi
• Można zbankrutować, brak emerytury, długi
• Emocje (-)
• Stres, presja
• Brak akceptacji u innych
• Koszt utraconego czasu, zaniedbania
• Nielegalność
• Izolacja społeczna

ZROZUM PRZYCZYNĘ =>ZROZUM MECHANIZM =>ODKRYJ NARODZINY =>ZNAJDŹ ROZWIĄZANIE =>TESTUJ AŻ DO SKUTKU

Przykładowy problem: Niepewność swoich decyzji

Pewność(-)
• Brak rozwoju
• Nie zauważa błędów
• Nie docenia przeciwników
• Zbyt luźna gra
• Tilt

Niepewność plusy(+)
• Poprawianie swojej gry
• Pokora
• Ostrożność, więcej myślenia
• Akceptacja błędów
• Szukanie pomocy

Pojęcie z tiltowałem z powodu bad beat’u jest tylko wierzchołkiem góry lodowej. Tak naprawdę przyczyną pierwotną może być:

• Muszę wyjść na zero
• Muszę pokazać fishom kto jest lepszy
• Dlaczego mi się to zdarza?
• Muszę udowodnić swoją wartość
• Przegrywanie jest złe
• Przecież miałem zarobić

Oprócz tego wstawiłem na forum do oceny 24 rozdania i przeczytałem 2 rozdziały easy game.

To tyle na razie. Jeśli mi się coś przypomni to na pewno dopiszę, a jutro postaram się wkleić materiały, które zamierzam przerobić w następnym tygodniu.

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat
Fura06

Siemanko,

Miałem pisać częściej, a wyszło jak zawsze ;/ Główny powód to brak czasu. W minionym tygodniu trochę zajęło mi zbieranie wpisów do ineksu. Oczywiście trzeba było też pożegnać się z ludźmi przy % na czas wakacji. Od tego tygodnia za to ostro gram i uczę się. Wróciłem na P* i póki co soft mnie nie rozpieszcza, ale jakoś daję rade. Miałem grać na 4 stolikach i tak też zacząłem, ale po 2k-3k rozdan stwierdzilem, ze poziom jest tak lamerski, ze nie ma co kombinowac, a po prostu grac zwykle ABC i zwiekszylem limit do 9 starajac sie szukac przy tym tych najwiekszych fishy. Ostatnio też doszedłem do wniosku, że nie bede zagladal do cashiera. Chce sprawdzic jak to bedzie wplywalo na moja gre :) Wyniki będę sprawdzał dopiero w niedziele. Nie ukrywam, że póki co zle sie z tym czuje. Jednak sie od tego uzaleznilem przez co czuję się jak na jakimś odwyku :facepalm:
W weekend wstawie jakieś notatki z filmików i wykresy, takze zapraszam :)

Pozdrawiam

Odpowiedz
Cytat