Spoiler
PartyGaming - $0.80+$0.20|20/40 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 3
BB: 2,000.00
UTG: 1,960.00
UTG+1: 2,395.00
MP: 4,370.00
MP+1: 1,940.00
LP: 2,060.00
Hero (CO): 1,425.00
BTN: 1,910.00
SB: 1,940.00
SB posts SB 20.00, BB posts BB 40.00
Pre Flop: (60.00) Hero has A♥ K♣
UTG raises to 120.00, fold, fold, fold, fold, Hero ????, fold, fold, fold
Sytuacja podobna jak w 08:08 min tego filmiku. Mamy gracza tight, któremu przypiszemy open range ~5.1, a call range naszego 3beta ~3.
SNG Wizarda jest oczywiście świetnym narzędziem, ale jeżeli nie będziemy umieli sami obliczyć tego, co on oblicza za nas to ni jak nie będziemy umieli odnosić danych sytuacji do innych, a przecież właśnie o to chodzi. Teoretycznie da się wszystkie możliwe sytuacje sprawdzić w SNG Wizardzie i wkuć na pamięć, ale... nie będę tego komentował.
Stąd moje pytanie. Jak w tej sytuacji policzyć samemu to, co liczy za nas SNG Wizard, czyli jak policzyć czy 3bet będzie opłacalny? Przy pushu villaina nie mam problemów, ale zaczynam się gubić jeżeli raisował i w SNG Wizardzie obok open range pojawia się call range.
Abstrahując od SNG Wizarda jak policzyć czy call będzie opłacalny? Często boli mnie, że dostaje ładną rękę typu AJs, ale ktoś przede mną raisował albo mnie reraisował i nie mogę nic zrobić. 3bet/4bet zazwyczaj kończyłby się się stackowaniem, ew. jesteśmy pot commited, a przy ~25BB w początkowej fazie ta ręka się po prostu do tego nie nadaje. Call kusi, ale nigdzie jeszcze nie widziałem, aby ktoś powiedział, iż w takiej sytuacji możemy callować.
Druga sprawa. tmfinger wspomniał tam o fold equity.
Słowa tmfingera z filmiku
Jakie mamy fold equity po ewentualnym 3becie? Jeżeli tam jest AQ, 10+, ew. 99+ to ile musiałby zrzucić po naszym pushu? Musiałby zrzucić wszystko do waleta.
Z tego, co zdążyłem się zorientować to pierwszymi słowami po narodzinach każdego pokerzysty jest "fold equity". Nigdzie nic o tym nie ma, ale każdy tego używa, każdy się w tym orientuje i każdy umie to policzyć. Cóż... nie ja.
Na treningu Wombata (gratulacje dwóch shipów) pomiędzy wierszami spytałem o to zagadnienie. jarrekza (dzięki jeszcze raz) przedstawił mi sposób, który zaczerpnął z jednego z filmików tmfingera, tj. szacujemy range z jakim sprawdza nas villain, mnożymy przez ilość przeciwników i jeżeli wychodzi np. ~40% to nasze equity vs range villaina musi być większe. Sposób prosty i mam nadzieje skuteczny. Jednakże w tej sytuacji raczej nie do zastosowania. Zresztą chciałbym zrozumiem, co oznacza niby proste zdanie, że przeciwnik po naszym pushu musiałby zrzucić wszystko do waletów.
Jedziemy dalej. Resteal.
Spoiler
PartyGaming - $0.80+$0.20|50/100 NL - Holdem - 9 players
Hand converted by PokerTracker 3
MP: 1,795.00
MP+1: 2,000.00
LP: 1,210.00
CO: 1,830.00
BTN: 3,860.00
SB: 3,625.00
Hero (BB): 1,940.00
UTG: 1,910.00
UTG+1: 1,830.00
SB posts SB 50.00, Hero posts BB 100.00
Pre Flop: (150.00) Hero has K♣ T♦
fold, fold, fold, fold, fold, fold, fold, SB raises to 300.00, Hero raises to 1,940.00 and is all-in, fold, SB calls 1,640.00
Zaczynamy od obliczenia wymaganego equity prostym sposobem zaczerpniętym zaczerpnięty z końcówki tego filmiku, czyli [(ilość żetonów do dołożenia)/(ilość żetonów, która będzie w puli)]*100%, co daje nam [(1840)/(3880)]*100%=~47% wymaganego equity. Następnie zapewne sprawdzamy w Equilabie czy KTo daje nam wystarczające equity. Jednakże do jakiego range'u podstawić KTo? Open range'u czy range'u, z którym villaina mnie sprawdzi? Skoro to resteal, czyli uważamy, że przeciwnik podbijał z byle czym, aby ukraść blindy to chyba do open range'u? W tym przypadku powiedzmy, ze mamy ready, iż raiseuje any2, więc Equilab daje nam ~59 equity i mamy easy call. Jak bardzo się mylę?
Teraz tak sobie licząc ten resteal zaczynam się zastanawiać czy opłacalności 3beta nie liczy się podobnie, ale w Equilabie naszą rękę podstawiamy do call range'u villaina. Jednakże przez to, iż w przypadku 3beta przeciwnik może nas albo pushnąć albo reraisować albo sprawdzić... wciąż nie mama pojęcia jak to policzyć.
Na pewno znajdzie się tu kilku matematyków, którzy mają to w jednym paluszku. Proszę ich o pomoc!