Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Do your work. Don't be stupid.

48 Posty
17 Użytkownicy
0 Reakcje
3,216 Wyświetlenia

Witam.

Głównym zadaniem tego bloga będzie zmiana podejścia do pokera na bardziej profesjonalne oraz motywacja do dalszej gry i efektywniejszej nauki.

Po obejrzeniu '20 sposobów' Robmafa postanowiłem sam ułożyć 20 punktów które pozwolą mi zostać wygrywającym graczem, w moim wypadku low stakes.

Oto one:

Spoiler

1) Większy volume
2) Stop win, stop loss
3) Lepszy sen, po nocnej sesji od razu idę spać
4) Organizacja dnia
5) Ocena rozdań
6) Analiza gorszych sesji, analiza całego tygodnia
7) Nie tracenie czasu na przeglądanie stron/forów, (quality time)
8) Podczas gry nie rozmawiam, wyłączony facebook, firefox, skype
9) Medytacja
10) Sport
11) Efektywniejsza nauka, robienie notatek z filmów/własnej gry
12) Skupienie się na dobrej grze, nie na wynikach
13) Nie zaglądanie do cashiera (przynajmniej nie podczas sesji)
14) Zdrowa dieta
15) Akceptacja wariancji
16) Gra na 8+ stołach jako std
17) Blog
18) Zakup monitora i krzesła
19) Analiza gry lepszych graczy
20) Mieszkanie z innym pokerzysta (Tajlandia, mam nadzieje)

Kolejną listą na moim blogu będzie 'regulamin gry', który będę przestrzegał bez wyjątków (nie ukrywam że z czasem może się mocno zmienić):

1) Gra minimum 2000 rąk dziennie (60k miesięcznie)
2) Gra na 6 stołach (na początku aż do osiągnięcia zadowalających rezultatów)
3) Gra 4 sesji dziennie po 75 min (z małymi wyjątkami)
4) 20-30 min przerwy między sesjami
5) Stop win 2bi, stop loss 2bi, 20-30 min przerwa po osiągnięciu stopa
6) Ocena 10 rozdań przed rozpoczęciem pierwszej sesji i 10 rozdań po zakończeniu ostatniej
7) Wrzucenie po sesji 2 najciekawszych spotów do oceny

Niebawem na pewno dorzucę plan dnia.

Mam nadzieję że trochę samodyscypliny na pewno się przyda i że już niedługo będę mógł wskoczyć limit wyżej.

‘No one will make your dreams come true but you. Only you!’

Odpowiedz
Cytat
47 odpowiedzi
BrushedWorld

kropa, będę zaglądał, gl!

Odpowiedz
Cytat
Minotauro555

Napisane przez Kimes

Po obejrzeniu '20 sposobów' Robmafa postanowiłem sam ułożyć 20 punktów które pozwolą mi zostać wygrywającym graczem, w moim wypadku low stakes.

Oto one:

18) Zakup monitora i krzesła

Faktycznie, bez monitora moze byc ciezko :D gl _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
gregwolves

@up

+1

Powodzenia! Organizacja samego siebie jest bardzo ważna, a wypunktowanie sobie celów nikogo nie skrzywdziło. Dobre podejście, mam podobne. Powodzenia jeszcze raz!

Odpowiedz
Cytat
Kady82

Będę zaglądał, powodzenia ;)

Odpowiedz
Cytat

Też będę zaglądał, ale tylko po pijaku.

Odpowiedz
Cytat
czaronster

Powodzenia! :fdrink

Odpowiedz
Cytat
piotereczek

fajny blogasek ,
powodzenia :fdrink :fdrink :fdrink

Odpowiedz
Cytat
Marbuk

Spektakularny powrót!

Co do krzesła, to dobrze by było, aby komponowało się z Twoim barokowym regałem:

Wersja "grind":

lub wersja "komfort":

Powodzenia! :fdrink

Odpowiedz
Cytat
pawras89

Heh, tytuł przyciągnął wzrok. Od kilku miesięcy mam taką tapetę na kompie, na razie mizerne efekty. Tak czy siak, gl :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez JasonWatch
Też będę zaglądał, ale tylko po pijaku.

this

Odpowiedz
Cytat
imfar

1. Życzę powodzenia, szczerze :f_thumbsup:.
2. Jak chcesz grać z tak rygorystycznym stop lossem nie zaglądając do cashiera? Skąd pomysł na tak przesadzony stop loss i stop win? Jeżeli po przegraniu 2 BI nie jesteś w stanie grać sensownej gry, tzn że masz nieodpowiedni dla Ciebie BRM. Jaki masz i na jaki zmienisz?
3. Analiza gry lepszych graczy, tzn? Trochę taki pusty punkt ;). Jak, kogo, gdzie?
4. Co Ci da ocena 20 cudzych rozdań dziennie i ile Cię to będzie czasu kosztować?
5. Jaka medytacja, jak często, ile, gdzie?

Tyle ode mnie. Nic więcej nie mam do dodania bo sam jestem noga w poksa :pokerface:.

Odpowiedz
Cytat

Analiza gry lepszych graczy, tzn? Trochę taki pusty punkt . Jak, kogo, gdzie?

Pewnie mojej :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
Kady82

Albo mojej:P

Odpowiedz
Cytat

Zagrałem dzisiaj 3 sesje po 75 min bo jak sie okazało w czasie trwania jednej sesji rozgrywam 720 rąk. W takim razie będę grał 3-4 sesje dziennie, w zależności od kondycji psychicznej i chęci gry.

@imfar, dzięki _thumbsup: Co do pytań to:

Nie zaglądając do cashiera nie będę mogł dokładnie ocenić czy już osiągnąłem stopa czy nie. Jeżeli jednak przegram stacka będąc świadom że wcześniej przegrałem kilka dużych potów to po prostu sprawdzę gdzie stoję.

Skąd pomysł? W ciągu miesiąca potrafie miec 15 'zielonych' sesji pod rząd, jednak gdy przychodzi ta 'czerwona' sesja to zazwyczaj tracę od 4 do 10 buy inów i jest to po prostu spowodowane tiltem, gdy przegram wiecej niż 2-3 bi to zaczynam się gotować i przestaje grać A-game. Nie uważam że jest to spowodowane złym BRM bo obecne stawki gram mając 40 bi. Co do stop wina sprawa wygląda identycznie, nie potrafie grać A-game gdy jestem nabudowany. Na prawdę bardzo rzadko kończę dzień mając wiecej niz 2bi. W kwietniu chyba tylko raz udało mi sie wygrać wiecej niż 2bi jednego dnia. Oczywiście stop nie oznacza że kończe gre, robię sobie po prostu przerwę na ochłonięcie.

Analiza gry innych, jasne to brzmi trochę pusto, zerżnąłem ten punk z 20 sposobó Robmafa bo całkiem mi się spodobał. Mam duże bazy rąk i mam kilku takich wymiataczy którzy na próbce 70k rak osiągneli winrate na poziomie 5-10bb. Analiza na pewno nie będzię polegała na tym jak ich exploitować, po prostu przejrze ich gre, przefiltruje i spróbuje skopiować dobre nawyki i zagrania. Może się czegoś nowego naucze albo zauważe braki w mojej grze.

Analiza rozdań jest jednym z lepszych metod nauki. Co mi to da? Na pewno jest to jakiegoś rodzaju rozgrzewka przed sesją to raz, dwa to naprawiam swoje błędne rozumowanie na temat różnych spotów. Na twoplustwo jest masa dobrych graczy którzy pomagają w ocenie rozdań. Ile czasu mi to zajmie? Myśle ze wraz z napisaniem odpowiedzi a potem ponownym przeczytaniu postów innych jakies 40 min.

Znajomy polecił mi jedną z najprostszych metod medytacji, niektórzy mogą to nazywać ćwiczeniami oddechowymi. Po prostu idę na spacer i licząc robie wdechy i wydechy skupiając się tylko i jedynie na nich, wyobrażając sobie jak powietrze poprzez nos trafia do pluc _biggrin: Coś takiego na prawdę pomaga rozładować napięcie a sam bardzo często czuje się 'wyniszczony psychicznie'. Jak często, jak tylko mam okazję. Dlaczego na dworze a nie w domu? W domu łatwo przy tym zasnąć :)

Mam nadzieje że dokładnie odpowiedziałem na Twoje pytania :)

@Markub, rozbawiłeś mnie _p:

Pozostałym dziękuje i mam nadzieję że Jason nie zostanie alkoholikiem bo inaczej nici z phuket :D

Odpowiedz
Cytat
szuwar69

zainstaluj sobie tiltbreakera albo valuecheck z 2p2 i nie bedziesz musial sprawdzac, samo powiadomi o stoplossie :)

Odpowiedz
Cytat
imfar

No ja wiem, że lubisz przytiltować ;), ale takie wyniki jak +1, +2, +2 +1,5, -5 to wcale nie mus być tilt, takie rzeczy się zdarzają. Wolałbym grać z bardziej konserwatywnym BRM niż odchodzić od stolika z nabudowanym fishem i nie ważne czy zdążył już przyfarcić i nas uszczuplił, czy my zdążyliśmy już go podskubać na 2 BI.

Analiza zagrań graczy, którzy mają w Twojej bazie te 7-10 bb/100 to moim zdaniem słaby pomysł. Moge się mylić, ale napiszę co mam na myśli. Próbki jakie masz to pewnie max 100k, a to nie próbka by określić i jarać się winrate. Z takiej bazy nie nauczysz się sposobu myślenia, bo nie wiesz na co on zwraca uwagę. Gdy gość będzie skutecznie bluffował, nie dowiesz się o tym, bo nie znasz jego kart. Chyba lepiej się uczyć od dobrych graczy którzy np nagrali film i opowiadają o swoich zagraniach czy napisali książkę... co nie?

Mi by było szkoda czasu na analizę cudzych rozdań i rozpisywanie się w tym temacie. Lepiej analizować więcej i dokładniej swoich.

Taka medytacja, to słaby pomysł. Powolne oddechy same w sobie rozładowują napięcie, spacer pewnie też, ale przy tej ilości czynników zewnętrznych jakie spotkasz na drodze to będzie co najwyżej średnia medytacja. Lepiej robić to samo w domu, gdy masz ciszę i spokój, na siedząco, z zamkniętymi oczami. W tedy masz szanse rozwinąć "coś" poza tylko uspokojeniem się. Jak zasypiasz, rób krótsze sesje 10-20 minut i na siedząco - nie leżąco. Początki z praktyką uważności prowadzone w ruchu wśród ludzi, drzew, widoków, wiewiórek, łorewa, to tak jak pierwszy trening jakiejś sztuki walki rozpoczynający się od walki z 2 przeciwnikami w ciemnej sali.

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez imfar

Początki z praktyką uważności prowadzone w ruchu wśród ludzi, drzew, widoków, wiewiórek, łorewa, to tak jak pierwszy trening jakiejś sztuki walki rozpoczynający się od walki z 2 przeciwnikami w ciemnej sali.

Co ty ćpasz ? _o: :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Minotauro555

Sniles mi sie dzis kimes. Podgladales mnie przez lornetke, potem wlamales mi sie do mieszkania, a gdy Cie nakrylem i z zaskoczenia przystawilem Ci pistolet na kulki do glowy wyskoczyles przez okno hahahaha

Czyzby skok z okna symbolizowal downswing ?( ?( ?(

Odpowiedz
Cytat

Czyzby skok z okna symbolizowal downswing

W przypadku Kimesa to raczej downswing zwiastuje skok z okna.

Odpowiedz
Cytat