Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] A6s

9 Posty
4 Użytkownicy
0 Reakcje
405 Wyświetlenia
AutystycznyAndrzej

Known players:
[tg]Position_Stack:hands/vp$ip/RaisePreflop/AF/WTS/ORL/BBvsSteal/W$SD;SB$2,39:409/23/15/1,6/26/36/100/30;MP1$0,89:46/48/13/1,0/55/0/-/50;Hero$3,55:///////;[/tg]
0,01/0,02 No-Limit Hold'em (9 handed)
Hand recorder used for this poker hand: PokerStrategy Elephant 0.65 by www.pokerstrategy.com.

Preflop: Hero is MP2 with 6♣, A♣
2 folds, MP1 calls $0,02, Hero calls $0,02, 3 folds, SB raises to $0,08, BB folds, MP1 calls $0,06, Hero calls $0,06.

Flop: ($0,26) 7♣, 4♣, 7♦ (3 players)
SB bets $0,20, MP1 calls $0,20, Hero raises to $0,81, SB raises to $2,31 (All-In), MP1 calls $0,61 (All-In), Hero calls $1,50.

Turn: ($5,69) 8♥
River: ($5,69) 5♦ (1 players)

Final Pot: $5,69

Paskudnie rozegrane! Szczerze mówiąc lubię czasami przyczaić się z AXs i w przypadku nie trafienia FD fold. Jaką zalecacie grę na flopie? SB robi cbeta, pewnie nic nie trafił, ja mam drawa + asa więc chcę wyrzucić rywala z rozdania i zagarnąć pulę.

8 odpowiedzi

Fold pf. Za duzo limpujesz :)

Axs graj tylko z póżnych pozycji w wieloosobowych pulach

Po limpie sprawdzenie raisa sb jest ok po po sprawdzeniu mp1 masz swietne odsy.

Na flopie masz easy call a nie raise.

na turn dostajesz gutshota wiec kolejne sprawdzenie byłoby ok

Po raz kolejny grasz z zbyt agresywnie swój flushdraw tym bardziej ze board jest sparowany i mozesz być drawing death

rusher88

Zaczne od:

"Dlaczego na preflopie gramy raise lub fold. Po pierwsze limpujac nie zyskujemy zadnych informacji o rekach przeciwnikow. Po drugie dopuszczamy marginalne karty do rozdania, ktore moga nas wykonczyc. Po trzecie nie mamy przewagi agresji w grze postflop i ciezko bedzie nam kogos wyrzucic z rozdania, a tak naprawde showdowny to nie jest rzecz, do ktorych dazymy. Showdowny chcemy miec tylko z nutsami, a reszte rozdan, nalezy wygrywac na wczesniejszych streetach. I jeszcze czwarty powod. Jesli trafimy uklad, na ktory polujemy to nie wyciagniemy z niego pozadanej wartosci, poniewaz nasze bety beda ograniczane przez pule." (c) Thorek

Odnosnie preflopu tyle. Lecimy dalej. Flop zagralbym pasywnie, board jest sparowany, nie do konca chcesz tu grac na stacki. Do 4$ wrzucasz na flopie 1,5 majac w zasadzie FD + karte high, a raczej tylko 3 dodatkowe outy, ktore niekoniecznie musza Ci dac wygrana.

Teraz odnosnie postu kolegi:

Axs graj tylko z póżnych pozycji w wieloosobowych pulach

Dlaczemu? Nie widze przeszkod grac tej reki nawet z UTG, jesli Andrzej czuje sie na silach. Ale jesli juz ja grac to raise i tylko raise ( z paroma wyjatkami kiedy sytuacja zmusza nas do limpu - maniak [pfr 50] z pozycja np. )

Dla mnie granie Suited asów na tak niskim limicie jest błędem.

Na NL2 powines grac mniej rąk startowych i dopiero jak na wyższym limicie grać nieco bardziej loose. A jak juz je grać to z pozycja

rusher88

Herosista napisał
Dla mnie granie Suited asów na tak niskim limicie jest błędem.

Na NL2 powines grac mniej rąk startowych i dopiero jak na wyższym limicie grać nieco bardziej loose. A jak juz je grać to z pozycja

Jak sam powiedziales: "dla Ciebie". Moim zadaniem jest okreslenie poprawnej badz blednej gry - nie moim zdaniem - tylko ogolnie, na bazie wiedzy ludzi znacznie bardziej rozwinietych w tym temacie niz ja sam. A w graniu AXs z pozycji wczesniejszych jak MP3+, jesli sie to robi umiejetnie nie ma nic zlego, stad nie widze powodu czemu tak dobra reke mam( badz ktos ma ) pasowac z jakiejkolwiek pozycji. TAG jest dobry, ale jednak to luzniejsza gra powoduje wieksze zyski.

@Rusher88
Na FR NL4 bardzo czesto zdaza sie, ze na flopa wejdzie i polowa stolika. Podbijajac z wczesnej pozycji Axs wystarczy ze jedna osoba za Toba sprawdzi, a pozostali od razu poleca jak w dym z marginalnymi kartami zobaczyc flopa bo pula duza. Wiekszosc z nich to podrecznikowe przyklady calling stations. I przy tylu przeciwnikach imo w 90% przypadkow jestesmy w dupie.
A pozostale przypadki gdy cos sie trafi nie zrekompensuja tych pierwszych.

Niemniej mialem spora przerwe od pokera i dopiero teraz mam nowy start i ponownie wychodze z micro stawek. Wiec jesli mozesz podac cos konkretnego z bazy wiedzy ludzi rozwinietych w temacie na temat rozgrywania Axs z wczesnych pozycji bylbym wdzieczny.

AutystycznyAndrzej

Co do tego że gram dość loose, zgadzam się i w następnych grach będę zawężać zakres rąk, szczególnie ze wczesnych pozycji.

Jednak chciałby zauważyć że i z AJs zazwyczaj na flopie nie trafię, a rywale zagrają tak samo jakbym miał A2s i również z tą ręką będę w nocniku... Czyli co przestać rozgrywać kart niższe od AK? Bezsens.

Szczerze mówiąc patrząc na te mikrolimity (wykańczają mnie...), to w sporej mierze jest to loteria. Jedyne rozwiązanie jakie widzę to lepsze table selection i ucieczka z niewygodnych stolików, bo nieraz można spotkać rywali którzy pushują na preflopie z K7s a ktoś inny sprawdzi z 99 albo idą na stacki z bottom pair. Dlatego zamierzam baczniej przyglądać się stolikom, grać bardziej TAG i bardziej tight i bardziej agresywnie.

rusher88

tyras, nie mam dostepu do konkretnych przykladow innych ludzi, jednak moich komentarzy nie pisze nigdy od tak se, bo mi sie uwidzialo, a czesto rozmawiam na temat gry danych rak z ludzmi, ktorzy moim zdaniem posiadaja wieksza wiedze, oraz wieksze doswiadczenie. Sam gram na NL5 obecnie najwiecej rozdan i gram sanowczo bardziej LAG niz TAG i moje AXs'y stoja w statystykach wysoko, grane zarowno z UTG jak i BU.

Dlaczego mowie o AXs a nie KXs? Bo ta reka ( jesli trafi flush ) na boardzie ktory nie jest sparowany stanowi Nutsa, ktorego nikt ani nic nie jest w stanie przebic ( ewentualnie straight flush? ). Podbicie AXs z wczesnej pozycji i stol calli, to w zasadzie sytuacja ktora chcemy. All iny z FD oplacaja sie nam juz od 2+ oponentow w rozdaniu, wiec dla czego nie korzystac z wlasnie tak ogromnej ilosci calling station, na ktorych chcemy grac z czyms wiecej niz TP. Jesli natomiast zostajemy w HU gramy swoja reke tak samo jak kazda inna. Na calling station zawsze ( majac TP ) staramy sie ograniczac pule w ochronie przed przypadkowymi dwoma paramy ( or sth ), mimo to czesto nawet para A bez kickera wystarczy aby wygrac od niego pule, skromna bo skromna ale wystarczy. Musisz pamietac ze nasz ewentualny flush ma przewage nad setem 65:35 wiec AI na flopie ktory nie jest sparowany zawsze jest EV+ oraz warto tu wspomniec o tym, jak popularny jest nieudolny slowplay na tych stawkach, ktory pozwoli nam czesto w miare tanio drawowac do ukladu ktory na riverze zlamie uklad oponenta.

Poza tym, to na tych stawkach w miare tanio tworzycie(my) podwaliny swojej pozniejszej gry, a lepiej sie uczyc na tanich lekcjach, niz pozniej na wyzszych limitach. Z kolei zejscie na mikrostawki, aby sie nauczyc grac bardziej LAG czy jak kto woli, jesli bylo sie wyzej, nie jest takie proste... wiem cos o tym.

Jesli to was nie przekonuje, to trudno, to wasza gra, wasz BR, ja nikomu nic nie bede kazal, ale mam na prawde wielka prosbe, abyscie nie pisali innym, ze jesli graja AXs z early pos. to graja -> ZLE <- , bo tak nie jest. Poker to nie tylko murek 12/10 czy 7/7 ( ;) ) ale tez rozwijanie swojej gry, o czym tu caly czas mowie. Jesli widzicie ze ktos sobie nie radzi z rozgrywaniem takich rak, poradzcie mu aby bardziej analizowal gre postflop, statystyki przeciwnikow, czy powiedzcie aby zaczynal grac te czy inne karty z coraz wiekszej ilosci pozycji ale od tylu ( tj. najpierw BU i CO -> pozniej MP -> jak juz tam opanuje to dopiero dopiero Early ), ale na prawde nie odsylajcie ich do artykulow czy tableki SHC, mowiac ze grajac jak graja robia blad.

rusher88
Nie chodzilo o mi o konkretne przyklady, tylko o cos ogolnego. Cokolwiek co by mnie przekonalo, ze preflop raise Axs jest +ev. Niemniej dzieki, ze chcialo Ci sie wytlumaczyc swoj punkt widzenia.

Moje statystyki sa na razie niemiarodajne, a swoich starych sprzed roku zwyczajnie nie mam, ale podejrzewam, ze nie moglbym sie pochwalic niczym specjalnym.

Chcialbym jeszcze pociagnac troche temat, bo wydaje mi sie dosc interesujacy.

Flush z Axs do rivera to 1:15. Zgodze sie, ze flop flush jest ewidentnym nutsem, i tylko set zagraza gdzies w stosunku 2:1. Aczkolwiek szansa na gotowa reke na flopie jest nie dosc ze marginalna to jeszcze czytelna. Natomiast FD na flopie trafia sie rzadziej niz set gdy masz pocketa.

A mowiac calling station mialem na mysli sytuacje gdy wlasnie 2+ przeciwnikow callnie twoj flop raise i teraz trafiasz na turn z bardzo duza pula. I jak grac wtedy gdy w najczesciej nie skompletujesz reki na turnie, masz trash i caly stolik czekajacy na twoja akcje?

Swietnie zdaje sobie sprawe, czym jest poker i moge w Twoich oczach sprawiac wrazenie murka. Co zreszta nie bedzie dalekie od prawdy bo przystosowujac sie do specyfiki limitu gram zwykle na 9 stolikach mocno ograniczajac zakres rozgrywanych rak. Niemniej dzieki temu mocno ograniczylem wahania BR i za jakies 5 BI wskakuje na nastepny limit, co jesli podtrzymam tempo z ostatnich 2 tygodni moze sie zdarzyc jeszcze w ten weekend. Mozliwe, ze pewnych nawykow z micro limitow (ktore nie maja prawa istniec na wyzszych stawkach) ciezko bedzie mi pozniej sie oduczyc, ale gotow jestem podjac ryzyko.