tyras, nie mam dostepu do konkretnych przykladow innych ludzi, jednak moich komentarzy nie pisze nigdy od tak se, bo mi sie uwidzialo, a czesto rozmawiam na temat gry danych rak z ludzmi, ktorzy moim zdaniem posiadaja wieksza wiedze, oraz wieksze doswiadczenie. Sam gram na NL5 obecnie najwiecej rozdan i gram sanowczo bardziej LAG niz TAG i moje AXs'y stoja w statystykach wysoko, grane zarowno z UTG jak i BU.
Dlaczego mowie o AXs a nie KXs? Bo ta reka ( jesli trafi flush ) na boardzie ktory nie jest sparowany stanowi Nutsa, ktorego nikt ani nic nie jest w stanie przebic ( ewentualnie straight flush? ). Podbicie AXs z wczesnej pozycji i stol calli, to w zasadzie sytuacja ktora chcemy. All iny z FD oplacaja sie nam juz od 2+ oponentow w rozdaniu, wiec dla czego nie korzystac z wlasnie tak ogromnej ilosci calling station, na ktorych chcemy grac z czyms wiecej niz TP. Jesli natomiast zostajemy w HU gramy swoja reke tak samo jak kazda inna. Na calling station zawsze ( majac TP ) staramy sie ograniczac pule w ochronie przed przypadkowymi dwoma paramy ( or sth ), mimo to czesto nawet para A bez kickera wystarczy aby wygrac od niego pule, skromna bo skromna ale wystarczy. Musisz pamietac ze nasz ewentualny flush ma przewage nad setem 65:35 wiec AI na flopie ktory nie jest sparowany zawsze jest EV+ oraz warto tu wspomniec o tym, jak popularny jest nieudolny slowplay na tych stawkach, ktory pozwoli nam czesto w miare tanio drawowac do ukladu ktory na riverze zlamie uklad oponenta.
Poza tym, to na tych stawkach w miare tanio tworzycie(my) podwaliny swojej pozniejszej gry, a lepiej sie uczyc na tanich lekcjach, niz pozniej na wyzszych limitach. Z kolei zejscie na mikrostawki, aby sie nauczyc grac bardziej LAG czy jak kto woli, jesli bylo sie wyzej, nie jest takie proste... wiem cos o tym.
Jesli to was nie przekonuje, to trudno, to wasza gra, wasz BR, ja nikomu nic nie bede kazal, ale mam na prawde wielka prosbe, abyscie nie pisali innym, ze jesli graja AXs z early pos. to graja -> ZLE <- , bo tak nie jest. Poker to nie tylko murek 12/10 czy 7/7 (
) ale tez rozwijanie swojej gry, o czym tu caly czas mowie. Jesli widzicie ze ktos sobie nie radzi z rozgrywaniem takich rak, poradzcie mu aby bardziej analizowal gre postflop, statystyki przeciwnikow, czy powiedzcie aby zaczynal grac te czy inne karty z coraz wiekszej ilosci pozycji ale od tylu ( tj. najpierw BU i CO -> pozniej MP -> jak juz tam opanuje to dopiero dopiero Early ), ale na prawde nie odsylajcie ich do artykulow czy tableki SHC, mowiac ze grajac jak graja robia blad.