Przejdź do forum
Brace yourself, riv...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Brace yourself, river is coming - PLO25 i ch*j

321 Posty
41 Użytkownicy
0 Reakcje
11.2 K Wyświetlenia
pomurz

Siema
Jestem pomurzem, gram w poksa, lubię muzykę, gry planszowe i komiksy. Dużo też czytam książek i czasem pogram w jakieś gry na kompie, jak mnie wciągną. Piszę chaotycznie.
Gram w plo od chyba marca, chociaż to głównie były jakieś pojedyncze sesje, bardziej się wziąłem za granie w plo w czerwcu/lipcu, ale póki co i tak grałem na pół gwizdka. Głównie przez brak czasu, ale też zdarzały się sytuacje, w których po prostu mi się odechciewało. Historii swojej nie będę opisywał. Kogo by to interesowało może poczytać w moim wczesniejszym blogu (dom z YTONGU) Wyniki dupy nie urywają

Spoiler

Blog ów zakładam, żeby się zmobilizować. Będę tu wypisywał cele na najbliższy tydzień, podsumowania tygodnia i przemyślenia. Żeby było ciekawiej to szkrobnę też jakieś recenzje płyt/komiksów/planszówek które ostatnio poznałem.

Obecnie nie gram nigdzie bo chcę sobie odpocząć, przygotować się mentalnie i wszystko przemyśleć (wcześniej grałem na plo5, więc szału nie ma) i czekam aż otworzą FTP, gdzie mam zamiar osiąść na stałe. Całkiem możliwe, że na początku będzie wysoki poziom i będzie ciężko, ale to dobrze, bo dla odmiany wyżej będzie łatwiej jak juz skilla zrobię na mikrosach. Akurat na tym roomie chcę osiąść bo cenię sobie wysoce wygodę grania a oprócz starsów i FTP mało jest dobrych softow, które nie mają istotnych wad. Jeszcze mogłoby być party poker, ale tam jest ruch mniejszy i plo zaczyna się dopiero od 10$. Starsy mogłyby być, ale nie dają rb, ktory by się opłacał na mikro i nie mam przypisanego konta, więc lipa.

Plan jest taki, że teraz we wrześniu i październiku skupiam się na podstawach, żeby je mieć opanowane już na 100% i jak FTP otworzą to móc śmiało crushować mirkosy. Jeszcze bardziej chcę się skupić na mindsecie, bo zauważyłem, że kiedy wariancja mnie nie kocha to spada mi motywacja, odechciewa się grać, potem podczas sesji przy kolejnym przegranym stackoffie 60-40 zaczynam się zastanawiać jaki to ma sens, nigdy nie wejdę wyżej jak tak będę runnować itp. Wiem, że bez sensu i nie mam na to wpływu, ale podczas gry nie potrafię myśleć tak logicznie.

Plan na ten tydzień:

• Przeczytać i zrobić notatki z "The mental game of poker" Tandlera (chociaż notatki pewnie w przyszłym tygodniu dopiero uda mi się zrobić)
  • Obejrzeć i zrobić notatki z akademii PLO dotyczących otwierania preflop i następnie powtórzyć materiał. Tutaj muszę jakoś inaczej, bardziej czytelnie pogrupować ręce, bo nie podoba mi się system pokazany w akademii. Bardziej bym celował w coś, co było w plo from scratch/pot limit omaha Hwanga z podziałem na pair+ z osobną kategoria dla AAxx, broadways z osobną dla Ax suited, rundowny i ręce marginalne, chociaż trochę to przerobię.
  • przeanalizować 5 rozdań dziennie z działu ocen rozdań
  • być i czynnie uczestniczyć w treningu z variatem (chociaż tutaj nie wiem czy dam radę, bo może będę musiał być w pracy)

To tyle na dzisiaj, następna aktualizacja w następny weekend.
Nie omieszkam oczywiście wrzucić jakiegoś linka do yt z dobrą muzyką, która akurat mi do głowy na poczekaniu wskoczyła :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
320 odpowiedzi
trzysiek

Napisane przez pomurz
Wyniki dupy nie urywają

Ciągle ev >10bb/100 to zajebiste wyniki, a nie że dupy nie urywają. Więcej gry i ani się obejrzysz, a wbijesz sporo wyżej. Pozdro i gl

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Dzięki i zgoda pełna, że EV jest ok jak na początkującego, który ma pełno leaków, 3bet na poziomie trochę niższym niż 3%, przy czym większy na MP niż BU :D Chodziło mi bardziej o volume i przekładające się na to kłopoty z wariancją. Bo podobno zwiększając volum, bardziej można wariancji na złość zrobić. Chociaż wg mnie matematyka nie pamięta i jak będzie chciała to i kolejne 30 albo i 60 BI mi weźmie, jak chociażby tutaj:

Spoiler

Albo tutaj:

Spoiler

(oba pliki pożyczone z omaha cafe)

Nie mniej jednak kiedy tylko wrócę do gry to obowiązkowo będę chciał robić volume w okolicach 30k rozdań/miesiąc grając przynajmniej te 1k rąk dziennie z każdym miesiącem zwiększając o 5k. Niby mało, ale póki co najlepiej i najbardziej komfortowo mi się grało 4 stoliki, co nie traktując poksa jako fulltime job nie jest super proste do osiągnięcia.

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Dobry kawałek, będę zaglądał :fdrink

Odpowiedz
Cytat
bl4dy84

GL :f_thumbsup:!

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Dzięki Edzior i blady :)

Czytam właśnie kolejny rozdział "mental game.." i kurde proste koncepty, żadne cuda wianki a jednak ciężko świadomie na nie samemu wpaść a po przeczytaniu towarzyszą temu myśli typu "czemu wcześniej na to sam nie wpadłem :facepalm:
Zaczynając grać w PLO byłem pełny zapału, miałem głód wiedzy i chciałem wiedzieć wszystko i najlepiej od razu. Tak więc oglądnąłem wszystkie dostępne odcinki akademii PLO, przeczytałem wszystkie artykuły z serii PLO from scratch, nawet z nich zrobiłem notatki i na tym koniec. Zamiast skupić się na przyswojeniu zdobytej wiedzy brnąłem dalej, oglądałem nowe produkcje. Tutaj już pojawia się pierwszy problem. Bo zamiast zdobytą wiedzę przyswoić i zamienić ją na nieświadome działanie, czyli takie, które się po prostu wie i nie trzeba się nad tym zastanawiać, to uznawałem, że mam notatki, przeczytałem więc coś tam powinienem zapamiętać, reszta wyjdzie w praniu. I tak mój 3beting range nadal kuleje, squeez prawie nie istnieje itp. W książce Tandler przedstawił to jako gąsienicę (inchworm), która wygląda mniej więcej tak:

I tył gąsienicy przedstawia słabe strony, z którymi się ma problem (C-game), przód to granie w pełnym skupieniu wykorzystując zdobytą wiedzę (A-game) a garb po środku to średnia z obu gdzie nie gra się super dobrze ale też nie gra się super źle (B-game). Problem pojawia się kiedy zamiast skupiać się na poprawianiu tyłów ciągle pracuje się tylko nad przodem i poznawaniu nowych rzeczy. Wtedy gąsienica się wydłuża, spłaszcza, bo ograniczają ją tyły i gra po środku, czyli B-game staje się coraz bardziej płaska i ciężej dojść do grania A-game. Jeśli ktoś zrozumiał co miałem do przekazania to super, jeśli nie to odsyłam do książki, gdzie na pewno jest to lepiej wytłumaczone :f_tongue:
Tak więc chcąc poprawić moją grę skupię się najpierw na rzeczach które mnie ograniczają. Będzie to na pewno mindset, który w PLO jest dużo bardziej ważny od tego w NLHE. Dalej będzie to 3betowanie, squeezowanie i trochę callowania IP i OOP. Zacznę chyba najlepiej od oglądnięcia na nowo akademii.

I misja dzielenia się dobrym na koniec:

Odpowiedz
Cytat
bl4dy84

Więcej muzy jak z pierwszego posta(u) ;).

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Nie da rady, wszystko zależy od tego co mi akurat w duszy gra ;)
Ale masz na pocieszenie:

Anyway zrobiłem notatki z open UTG akademii, skonfrontowałem to z artykułami z działu strategia, zmiksowałem z kategoriami Hwanga i wyszło coś takiego:

Spoiler

Kontent jestem z efektu bo jest ów mindmapa jest czytelna, szybko się w niej znajduje co trzeba i grupy się nie przenikają wzajemnie. Gorzej pewnie będzie kiedy dojdę do otwierania CO albo BU gdzie już ciężej będzie o wyraźne granice między rękami. Pewnie jutro się za to wezmę. A tą muszę wydrukować i wrzucić kolorki i jakieś ikonki, żeby było ładniej i lepiej się zakotwiczyło w głowie.

Odpowiedz
Cytat

Jako, że dopiero zaczynam grę w PLO, zgadzam się, że ugruntowane podstawy najważniejsze (o czym np. variat wspominał). Pytanie czy gdy będę miał dostęp do filmików dla złota jest sens do nich zaglądać kosztem utrwalania wiedzy z niższych limitów? Chodzi mi o to czy koncepty z filmików dla złota dadzą mi więcej niż, np. utrwalanie wielokrotne podstaw. Kiedy będę pewny, że podstawy są wystarczająco utrwalone?

Do filmików akademii też robię notatki, ale do tej pory w Wordzie, swoim ostatnim postem przypomniałeś mi o Mind Maps. Mozę w końcu uda mi się książkę o mapach myśli przeczytać do końca bo podejść już miałem kilka.

Blog ciekawy, tak trzymać :f_thumbsup: Wielki + za muzę, proszę o więcej!

Jak przeglądnę większość blogów PLO, żeby wiedzieć z czym to się je, myślę że pokuszę się o założenie swojego :)

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Siema Impresyw,
Dzięki za miłe słowa. Z filmikami od złota myślę, że jest tak, że na pewno nie musisz mieć w 100% opanowanych podstaw, żeby do złotych przechodzić. Faktem jest, że duża część konceptów, które były w filmikach dla początkujących będzie się przewijać w produkcjach dla bardziej zaawansowanych (no bo przecież dalej muszą mieć jakiś range otwarcia z określonej pozycji, 3bet na otwarcie, cbet na określonym boardzie itp). Ale nie będzie już to tak wytłuszczane jak w filmikach od brązu, więc czując potrzebę poprawy jakiś podstaw trzeba będzie samemu wychwytywać określone rzeczy.

Utrwalać najlepiej jest przez praktykę. Najpierw przygotowanie do gry, potem granie a następnie przegląd i analiza rozdań. Te ostatnie są bardzo ważne, bo pozwalają właśnie wychwycić gdzie się ma braki, z czym się ma problemy i nad czym potrzeba się skupić. Jeśli się będzie sumiennie sprawdzać swoją grę to szybko będzie się wiedzieć czy podstawy ma się już opanowane.

Ja bym radził przechodzić dalej mając pewność, że się rozumie łatwiejsze rzeczy. Nie trzeba ich znać na pamięć. Nawet nie powinno się ich znać na pamięć, żeby bezmyślnie nie odtwarzać jakiś schematów. Bo jeśli nie będziesz rozumiał podstaw to będziesz popełniał błędy chcąc wprowadzać w życie bardziej zaawansowane rzeczy często nie dostrzegając subtelnych szczegółów, które zagranie robią już nieopłacalne..

Książkę z mind mapami czytałem od Tonego Buznana, ale powiem szczerze, że nic odkrywczego tam nie wychwyciłem.

Spoiler

Puszczać tylko mając dobre basy _cool:

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
pomurz

A mi się jeszcze przypomniało - skończyłem czytać watchmenów.

Szczerze polecam! Jak nie przepadam za komiksami o super bohaterach, gdzie faceci z majtkach założonych na rajstopki pomykają po niebie strzelając laserami z dzidy (chyba, że to biuściaste panienki w kusych spódniczkach, to wtedy co innego :D ), tak Moorowe podejście do tematu bardzo mi się spodobało. Ogólnie bardzo lubię sprytnie wprowadzone historie alternatywne, gdzie na przykład zimna wojna inaczej się kończy itp.
Na duży plus klimat, zakończenie i Rorschach. Więcej pisać nie będę, bo ani ze mnie żaden recenzent, ani nie chcę zdradzać więcej szczegółów. Kto nie boi się bycia zaszufladkowanym jako czytający uproszczone lektury dla półanalfabetów temu jak najbardziej polecam!

Teraz chyba idąc śladami Moora wezmę się za V jak Vendetta. I również szykuje się alternatywna historia :f_pleased:

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Ja myślę, że na początku najważniejsza jest gra. Dużo gry. Filmików ze srebra jest tyle, że ogarnięcie ich zajmie Ci sporo czasu więc nie ma co szaleć. Te ze złota na pewno pomogą, aczkolwiek ja bym ten czas przeznaczył na gre by przejść to cholerne mikro :D

Uważał bym jednak na filmy Bociana. Tzn. Bocian to świetny gracz i trener ale on preferuje inny styl gry niż Panowie z akademii więc trzeba uważać by nie popaść w zamęt i wątpliwości na początku.

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Ja bym powiedział, że na początku warto podzielić naukę i grę 50-50. Krzywa nauki wg mnie wygląda mniej więcej tak:

(mam skilla w paincie :challenge )

I lepiej coś tam wiedzieć zaczynając, zamiast rozdawać buyiny na lewo i prawo, co w PLO przychodzi super łatwo :P Samą nauką nic się nie osiągnie bo za to nie płacą a tylko grając dużo więcej czasu zajmie pokonanie tego początkowego ostrego wzniesienia, które z pomocą materiałów, artykułów i filmików dosyć łatwo da się pokonać.

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Howdy!
Zgodnie z przewidywaniami, im szerzej idą otwarcia, tym moje mindmapy stają się coraz bardziej rozlazłe. Ale dzięki dobremu pogrupowaniu idzie się w tym całkiem szybko połapać. Zostało mi jeszcze otwarcie z BU i SB, czyli ostatnie 15 minut akademii ale zmęczyło mnie oglądanie więc skończę kiedy indziej. Niektóre ręce sam dopisałem na potrzeby zapełnienia pustych miejsc, które nie były omówione w filmiku, ale najczęściej było to wyśrodkowanie na podstawie otwarć z wcześniejszych pozycji np. z mp można otwierać T976 ds to z CO jak są warunki dobre już można 9865 ds a nawet 8754 ds, bo mówili, że 9865 to single suited jest nawet ok.

Spoiler

Plan na tydzień który właśnie mija trochę biednie wyszedł, bo książki nie miałem czasu/energii czytać - trzeba będzie przełozyć na następny tydzień.
Oglądanie akademii na plus i założenia spełnione :f_thumbsup:
Rozdania w 60% udane :f_rolleyes: a treningu nie było.

Plan na nadchodzący tydzień:

• Przeczytać i zrobić notatki z "The mental game of poker" Tandlera
  • Obejrzeć i zrobić notatki z akademii o 3betowaniu (call preflop odłożę na później)
  • 3 rozdania dziennie (5 jeśli się trafią nieciekawe) przeczytać, przeanalizować z działu ocen rozdań
  • wziąć czynny udział w treningu bociana i variata

Na dzisiaj to tyle. Pozdro

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Wreszcie udało mi się zabrać i skończyć mindmapy do opena.

Spoiler

(ma ktoś jakieś uwagi, coś można poprawić, coś jest za luźno/ciasno?)

Jesień to zła pora na naukę. Człowiek ma jakoś mniej sił, więcej dystraktorów w postaci seriali się pojawia. Na szczęście nie uzbierałem tego jakoś dużo, bo tylko Boardwalk Empire :f_love: i Dextera, który ostatnio znowu się rozkręca. A no i jeszcze Gra o tron ale to dopiero w przyszłym roku.

Anyway rozmyślałem ostatnio o grach na zoomie. Mało widzę tam graczy 50+/10. W sumie nic odkrywczego, ale wynika z tego, że taki fish siedząc przy jednym zwykłym stoliku na swój sposób tiltuje nudząc się i szukając akcji przy tym jedynym dostępnym okienku. I teraz pytanie: czy bardziej opłaca się mieć większe volume dzieki zoomowi, ale grać mniej spotów z takimi artystami i mniejsze bb/100, czy jednak lepiej trochę poszukać, zrobić table selection i dzięki temu mieć dużo lepsze bb/100, ale za to mniejsze volume?
Moim zdaniem na stawkach mikro dużo bardziej opłacalna będzie (niestety) wersja numer dwa a im wyżej, tym bardziej będzie się to przechylało na korzyść zooma. Bierze się to z tego, że im niżej, tym więcej fiszy siedzi przy stolikach i dzięki temu bardzo często łapiąc coś dobrego dostaje się payoff. Na zoomie idzie to w drugą stronę i jaki coś fajnego się dostaje, to albo zbiera się pulę preflop, albo dopiero jak się trafi sytuację dobra made hand vs inna dobra made hand to można dostac payoff. W innym wypadku fish nawet z top pair częściej będzie wolał dać quick fold i poczekać na lepszą sytuację, co mu dużo czasu pewnie nie zajmie. Oczywiście zdarzają się wyjątki ale generalizując na tych samych stawkach dużo ciężej jest wyciągnąć value na zoomie.

Pozdro ;)

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Plan znowu zrealizowany w jakimś stopniu. W treningach nawet trzech udało mi się uczestniczyć i szczęśliwie dla mnie na dwóch było o 3betowaniu i pulach 3betowanych, więc to, że nie udało mi się akademii oglądnąć mocno nie wpływa na spełnienie założeń. Dodatkowo Variat super robotę robi i bardzo dokładnie opisał różne sytuacje w 3bet potach, czego w akademii nie było (chyba nawet gdzieś już marudziłem, że jaja sobie robią podając przykłady, które tam podają dotyczące 3betowanych pul bo są super obvious)

Plan na nadchodzący tydzień:

• Oglądnąć akademię o 3betowaniu i zrobić notatki połączone z notatkami z treningu
  • Kupić, przeczytać i wyciągnąć wnioski z książki Tracy'ego "nie tłumacz się, działaj!" bo nie trudno zauważyć, że z robieniem planu nie mam problemu, gorzej mi idzie z jego realizacją. Może coś ciekawego uda mi się w niej znaleźć
  • 3 rozdania dziennie
  • 2 treningi

Ostatnio też wpłaciłem trochę BI na starsy, żeby pograć sobie jak mnie będzie ciągnęło do gry i ciekawa sytuacja bo po 1k rozdań (próbka prawie żadna) non showdown idzie mi mocno w górę a showdown przy zerze. Jakby to powiedział bocian: "anomalia" _cool:.

Jeszcze tylko miesiąc pozostał do otwarcia FTP :D mam nadzieję, że na początku będzie tam pełno gamblerów, którzy uznają odzyskane pieniądze za "easy comes, easy goes" i chętnie będą oddawać $$$ i może jeszcze jakiś reload bonus konkretny dadzą żeby zachęcić do powrotu. Było by miło :f_pleased:

Dzisiaj mam zamiar dużo poczytać :challenge

Odpowiedz
Cytat
pomurz

Zainspirowany podcastem z AliAlim i Rockym potestowałem wtyczki do chroma pozwalające robić rzeczy do zrobienia. Rocky proponował wunderlist, ale nie spodobała mi się ze względu na niemiecko brzmiącą nazwę :f_rolleyes:.. a tak serio to brakowało mi możliwości priorytetyzowania zadań. Trafiłem na astrid i dalej przestałem testować. Jest tam w sumie wszystko czego potrzebuję czyli: ustalanie priorytetów zadań, powtarzanie zadań w określonych interwałach czasowych, określanie daty zakończenia, wyskakujące przypomnienia po włączeniu przeglądarki (a przeglądarkę włączam codziennie, więc zawsze jestem poinformowany co trzeba zrobić), robienie odrębnych list zadań, czyli osobno poker, osobno praca itp. Z pierdół mniej potrzebnych to możliwość zmiany obrazków do list, aplikacja na androida (której nie używam, bo mi niewygodnie synchronizować ciągle pomiędzy fonem a lapkiem). Wcześniej używałem i w sumie dalej uzywam, ale już rzadziej kalendarza na telefonie (jorte) a jeszcze wcześniej używałem zwykłego, papierowego kalendarza, który w sumie też spełniał swoje zadanie.

Anyway cele sobie już ustaliłem, nawet jeden sięga 2019 roku :D

Z rzeczy okołopokerowych to zainwestowałem w książkę Tracy'ego, jak już wcześniej wspominałem, że uczynię. Dobra rzecz powiem :) Jestem w połowie a spis treści podpowiada mi, że najlepsze dopiero przede mną. Dobra dla tych, którzy potrzebują mobilizacji, żeby się wziąć w garść. Dla reszty zapewne też się znajdzie coś ciekawego ;)

Trochę też gram na starsach (ok 90 minut dziennie na 4 stolikach - ~400 hands) i idzie pomyślnie :) recepta na sukces: słuchać w trakcie gry :fuckyeah

Na koniec tradycyjnie dobra nuta. Tym razem chyba z Islandii albo skądś tam z północy

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Dal link do tej aplikacji bo nie mogę znaleźć :rage:

Odpowiedz
Cytat
pomurz
Edziorrr

Już wiem czemu nie mogłem jej znaleźć. Szukałem jej pod Mozille :facepalm:

Odpowiedz
Cytat