Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ship iT! -by sqr

142 Posty
27 Użytkownicy
3 Reakcje
4,324 Wyświetlenia
sqrviel

Napisane przez sqrviel
Myślę, że powodem większości ludzi, którzy zaczynają grać w pokera
jest to, że pewnego dnia chcą po prostu wieść lepsze życie...

Zainspirowany blogiem na 2+2 (link), gdzie to gość doszedł od 300$ do 100k$, postanowiłem, że samemu także określę swój cel, do którego zamierzam dotrzeć i to opublikuję w celu: śledzeniu swojego postępu, dokumentowania pewnych własnych wniosków, przemyśleń, no i oczywiście nauki wspólnie z osobami, których ścieżki życia kiedyś przetną się z moimi (może jednorazowo, może wielokrotnie, to nie jest istotne) tutaj na blogu.

Od jakiegoś czasu moim marzeniem jest dom na statku. I nie jest to jakieś tam mrzonko. Naprawdę chciałbym mieć dom na statku. _biggrin:

Zdjęcia przykładowych dwóch domów na statkach (jeden w wersji soft, drugi w wersji pro):

Spoiler

Cel jest srogi, ale dla mnie bardzo motywujący.

Moje obecne doświadczenia z pokerem:

Co będę grał dalej? Przeanalizuję sobie parę rzeczy i zastanowię się nad tym w ciągu najbliższych paru dni.

Na początku września wpłaciłem na starsy 250$. Teraz mój roll wynosi 680$, ale pewnie połowa z tego pójdzie do cashoutu, aby nie wegetować przez ten miesiąc, tylko normalnie żyć.

Na razie to tyle. Jakby ktoś był zainteresowany moim poprzednim blogiem, tutaj link.

Odpowiedz
Cytat
141 odpowiedzi
TomaszPB

Ciekawe marzenie. Powodzenia w realizacji. Będę zaglądał :)

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Po przeanalizowaniu mojego skromnego dorobku doświadczeń pokerowych
doszedłem do wniosku, że obecnie najlepiej będzie, jak będę dalej grał fifty50.

Co za tym przemawia?

- winrate taki jak jak HT, ale jednak wariancja dużo mniejsza (grając HT 6-os.
standardem były odchylenia +70$/-50$ w ciągu dnia przy wpisowym 3,75$),

- dużo lepsza ścieżka rozwoju wchodzenia na wyższe stawki niż przy HT
(HT grałem satelitki, kolejne były za około 15$, z czego i tak pojawiały się one
nieregularnie, zależnie od tego, jakie turnieje się zbliżały)(za to fifty50 można
grać z wpisowym 1,5$, 3,5%, 7$, 15$, 30$, 60$, 100$, 200$, 300$, gdzie
nawet setki można grać po 10 na raz),

- grając 180man mógłbym co prawda osiągnąć wyższy winrate/h, ale po pierwsze
grałem je jak były jeszcze po 2,2$, czyli szmat czasu temu, po drugie właśnie
przez to nie czuje się na siłach, aby grać je tak dobrze jak kiedyś, po trzecie
to też pewnie poziom na nich wzrósł (nie ma już graczy z USA), po 4 co to za
próbka 700 gier na 180-os. turnieje, a po 5 bankroll mi na to nie pozwala.

Co prawda $/h nie powala, ale jak już się będę czuł pewniej na 3,5$, to czym prędzej się przeniosę na 7$. Do tego będzie trzeba zwiększyć volume i grać ich więcej na raz. Obecnie gram ich po 6, docelowo chciałbym o 8-10, ale do tego potrzebował już drugi monitor, bo na lapku to by była katorga. :facepalm: Co prawda bywało, że grywałem po 20 45-90man, ale tam jest stanowczo mniej myślenia w fazie push/fold.

Grę pewnie zacznę od poniedziałku, kiedy to już wrócę do siebie. Nie chcę grać w pokera u rodziców, do których to przyjechałem teraz na święto. Nie mam ochoty dyskutować na ten temat. Czasem łatwiej założyć kask na lewą stronę, niż przekonać rodziców do swojej racji. ;)

Odpowiedz
Cytat
szczelon

Ciekawie się zapowiada ten blogasek.

Jesteś doświadczonym graczem, więc za bardzo Ci nic nie wniosę do niego.

Ale będę zaglądać ;)

GL :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

W fifty50 na pewno mam jeszcze spore braki. Z tego też powodu chciałem wbić status srebrny (grając na jakimś krzaku, gdyż starsów nie mam podpiętych do PS), aby uczestniczyć w treningu z fifty50, który był w środę albo czwartek(?). Niestety nie mogłem się zjawić na treningu, gdyż ostatnie punkty z zeszłego miesiąca przyszły dopiero wczoraj. :rage: Plus jest taki, że przynajmniej mam ten status i jeszcze będę miał okazję zawitać na paru treningach. :fdrink Nawet dzisiaj jest trening z fifty50, tyle że po rosyjsku. :f_biggrin:

Odpowiedz
Cytat
esbes

GL :sdrink

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

OMG WTF?! pierwsza ręką na treningu 99 na middle position. UTG limpuje a ten w niego raise za 2/3 stacka?!

Edit: Teraz ten Rusek trafia straight flush na asie.... Cuda, panie cuda!

Edit 2: Ciekawe rzeczy na pulpicie tego Ruska: Diablo 3, Counter-strike i folder "Crack". :nh

Odpowiedz
Cytat
grisza1989

W tym folderze "crack" ma pewnie kody na starsy i dzięki temu wie co spadnie :D

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Z tego co widzę, to tam te treningi wyglądają tak, że to gracze zakładają join.me i omawiają rozdania z trenerem, a reszta słucha i jedynie komentuje na czacie, bo teraz już inny koleś założył join.me.

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Refleksja po dzisiejszym treningu (kto był, ten wie o co cho):

Ciężko zrzuca się ręce, gdy presja wygrywania jest wysoka.

Odpowiedz
Cytat
Certh

Kiedyś rozważałem podobne dylematy w kwestii hourly i również na fifty50 się zastanawiałem.
Imo żeby to miało ręce i nogi to trzeba naprawdę potężny multitabling grywać.

Czemu nie zdecydowałeś się na 180tki turbo?

edit: Dobra, już doczytałem dlaczego. :)

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Napisane przez Certh
Imo żeby to miało ręce i nogi to trzeba naprawdę potężny multitabling grywać.

IMO właśnie nie. Może nie wprost przeciwnie, ale osobiście uważam, że bardziej się trzeba skupić na grze na każdym stoliku, bacznie obserwować poczynania przeciwników, sprawdzić z jakimi kartami pokazali się na showdownie, szczególnie przy dużych pulach i oznaczyć po tym graczy i robić notatki.

Bardzo często będziemy widzieć po paru takich samych graczy przy stolikach, przy których sami siedzimy. Nie wszyscy z nich będę dobrymi regami. Niektórzy będą semi-regami, inni to agro-fishe sądzący, że są niepokonani, inni to z kolei multitablerzy grający ABC na 20 stołach. Na każdego będzie inna strategia i inaczej będziemy grali tymi samymi kartami i to jest moim zdaniem klucz do maksymalizacji winratu. :fdrink

Na fifty50 raczej rzadko mi się zdarzało widzieć powyżej 50% miejsc zajętych przez regów. Na HT 6-os. widząc po 4-5 regów często nawet odpalałem same stoły (nie zasiadając do nich) i obserwowałem ich grę. Po tym robiłem notatki, oznaczałem graczy. Nie tylko rozgrywanie większej ilości rąk i odpalanie większej ilości stołów jednocześnie może być drogą do większego winratu. :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Polecam wypłatę kasę z bankomatów BGŻ. Dzisiaj wypłacałem 1000plnów i mi pociągło ze skrilla 315,63$, gdzie po odliczeniu 2,49% za przewalutowanie zostaje 307,77$, a to z kolei daje kurs dolara 3,249zł (przy średnim kursie dolara 3,21zł, a na stronach banków 3,10zł w skupie). :pokerface:

Odpowiedz
Cytat
ksrpi989
Spoiler

Napisane przez sqrviel
Polecam wypłatę kasę z bankomatów BGŻ. Dzisiaj wypłacałem 1000plnów i mi pociągło ze skrilla 315,63$, gdzie po odliczeniu 2,49% za przewalutowanie zostaje 307,77$, a to z kolei daje kurs dolara 3,249zł (przy średnim kursie dolara 3,21zł, a na stronach banków 3,10zł w skupie). :pokerface:

netek czy skrill??

E: doczytalem, ze skrill

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Koleżanka świeżo po studiach, jej status na fejsie: "Niedługo startujemy. Długa droga do Anglii. Ojczyzno żegnaj :) .

Gdybym nie miał szansy zarobku, jaką daje mi poker, też bym już dawno wyemigrował. Co prawda pracowałem już za granicą, ale nie była to stała praca i teraz siedzę z powrotem w Polsce. W każdym bądź razie chciałbym wyemigrować z Polski szczególnie z powodu sytuacji gospodarczej kraju, która będzie się jeszcze bardziej pogarszać...

Wyjeżdżam z Polski z dwóch wypadkach:
- uda mi się doprowadził moją grę w pokera do gry for living.
- nie uda mi się doprowadzić mojej gry do gry for living. :)

Tak więc prędzej czy później i tak wyemigruję... ;)

P.S. Z powodu przeprowadzki nie zacząłem jeszcze grać. :( Prawdopodobnie dopiero od jutra zacznę grać.
P.S.2. Za cashout zrobiłem małe zakupy. Może później zapodam jakimś zdjęciem. ;)

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Wczoraj w końcu coś pograłem (bo przedwczoraj dopiero się wdrażałem z powrotem do gry grający satelitki po 2fpp po prawie tygodniowej przerwie). Co prawda volume to tylko 32 turnieje, ale roll +23$ :f_thumbsup:

Zamieszczam też zdjęcie mojego "zUPgrade'owanego" miejsca pracy. Upgrade po taniości! Fotel używany, trochę obdarty, ale za to bardzo wygodny za 100zł + monitor 21" też używany za 300zł. Tak się to prezentuje:

Na zdjęciu można też dojrzeć odciętą wtyczkę od odkurzacza, cukierniczkę ze słoika, musli z biedry i tabelkę z pushing i calling rangami, którą sobie wyliczyłem do gier HT.

Na koniec jeszcze muzyczka:

Odpowiedz
Cytat
Danielw88

dobrze wykombinowane, po taniości ale komfort gry napewno lepszy :) like it _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Moje wypociny z jednego z blogów na ps na temat radzenia sobie z tiltem i badbeatami:

Spoiler

Napisane przez sqrviel

Napisane przez VinceDiamont
Najlepszym sposobem, jest nie zwracanie uwagi na rozdanie gdzie jest all in, ale z drugiej strony zobaczenie kart przeciwnika daje sporo informacji.

IMO jest to najlepszy sposób, gdy nie potrafisz sobie poradzić z negatywnymi emocjami po przegraniu rozdania. Problem w tym, że niczego się nie uczysz z takiej sytuacji, bo nawet nie wiesz jakie karty pokazał przeciwnik. Ja sobie z tym radzę w taki sposób, że patrzę na wynik rozdania i niezależnie od wyniku, traktuję go tak, jakby już go widział 100tys. razy i nie robi to już na mnie żadnego wrażenia.

Nawet jeżeli nie mamy takiego doświadczenia (100tys. takich sytuacji), to samo wyobrażenia sobie, że widziałem już takie coś setki tysięcy razy i nie robi to już na mnie żadnego wrażenia sprawia, że naprawdę (przynajmniej ja tak mam) zaczynam się tak czuć, a dzięki temu mogę chłodno skalkulować sytuację, wyciągnąć wnioski, nauczyć się czegoś nowego i zrobić notkę na przeciwnika.

IMO jest jeszcze w tym jedna drobna kwestia. Niektórzy próbują negocjować z tiltem tłumacząc sobie (gdy dostaną badbeata), że to zagrania jest w longrunie EV+, ale IMO jest to dosyć frustrujące i budujące napięcie, bo stwarza taką sytuację, że teraz przegrałeś, ale w przyszłości się odrobisz, ale to dopiero nastąpi...

...a tak naprawdę nie jest, bo pierwsze wariancja nie jest sprawiedliwa i zawsze do każdego kolejnego flipa podchodzisz z "czystym kontem" (wariancja nie pamięta co było wcześniej i nie ma że teraz powinieneś wygrać) oznacza to, że nawet po przegraniu 10 flipów pod rząd, gdy podchodzisz do kolejnego flipa masz tylko 45-55% szans na wygraną.

...i po drugie stwarza to sytuację w umyślę, że cały czas tylko odrabiasz straty (co jest dalej tylko frustrujące, a nie budujące). Nie odczuwasz wtedy satysfakcji z wygrywania, tylko ulgę, że nie przegrałeś.

Dlatego wg mnie lepiej myśleć o tym w taki sposób, że ten longrun już jest za Tobą i już wygrałeś 55%-60% takich sytuacji, a przegrałeś tylko 45-40%, więc JUŻ jesteś do przodu, a nie że dopiero będziesz.

Wrzucę też te wypociny do siebie na bloga. Jeżeli udało mi się pomóc, to zrób dzisiaj jakiś dobry uczynek. Jeżeli wszyscy będziemy sobie pomagać, to świat będzie chociaż trochę lepszy. :fdrink

Odpowiedz
Cytat
sqrviel

Pytanie do ludzi, którzy tu zaglądną i są mi w stanie pomóc:

Jak utrzymać koncentrację na wysokim poziomie i grać swoje A-game dłużej niż te 2 godziny grania?

Ja osobiście nie potrafię grać dłużej, niż te 2 godziny, a nie ukrywam, zastanawia mnie to, jak niektórzy potrafią wyrabiać dzienne volume kilkuset sitków? :f_o: Nieważne czy robię przerwy co 30 czy co 60min, czy na raz gram 2h, to średnio po 2h grania jestem tak wypruty intelektualnie, że nie potrafię się dalej skupić na grze. Myśli mi gdzieś uciekają i nie wiem co z tym zrobić.

Jednocześnie też nie chcę się zmuszać do gry, bo prawdopodobnie będzie to -EV.

Jeżeli miał ktoś kiedyś podobny problem i sobie z nim poradził, to byłby wdzięczny za jakąś radę co z tym zrobić.

Odpowiedz
Cytat
sqrviel