Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

zakup dysku SSD

167 Posty
51 Użytkownicy
0 Reakcje
22.6 K Wyświetlenia
repoorTer

Wkurzony czestym, dlugim wczytywaniem duzej bazy danych i głośnym mieleniem mojego hdd postanowilem cos z tym zrobic. Zastanawiam sie nad zakupem dysku SSD.

1)Dyski te maja bardzo mala pojemnosc - ile zajmuje mniej wiecej miejsca na dysku jedna reka?Bo mam ich kilka milionów i zastanawiam sie , czy nie bedzie z tym problemu.
2)Poczytalem troche opini i niektorzy mowia, ze kosmiczna roznica inni, ze nieduza. Jedni ze zapis 70mb/s, drudzy ze 200 . Ktos probowal zmiany - jak efekty?
3)Pastor kiedys narzekal na treningu, ze od czasu zakupu SDD zaczely sie jakies panskie jaja z systemem - ktos mial podobnie?

Aktualnie mam cos takiego:
http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-35-cala/samsung-spinpoint-f3-hd103sj-1000-gb

:rage:

Odpowiedz
Cytat
166 odpowiedzi
DieHardPL

Podpinam sie pod temat, tez chce kupic ssd. Nie wiem dlaczego ale pt4 buduje ogromna baze danych pare kk rak zajmowalo mi 80gb czyli dysk minimum 250gb na system i baze.

Odpowiedz
Cytat
marcinshark

a po co baza na kilka milionów rozdań (i tak już dawno nieaktualne)

Odpowiedz
Cytat

Mialem intela ssd. Na poczatku bylo jak marzenie. Potem sie zaczela zamula i freezy kompa. Nie dawal sobie rade z duza baza danych. Zrobilem formata, sam system i hm2. No i niestety to samo. Dysk sprzedalem i siedze na starej dobrej 500gb. Troche jazgoli, dlugo sie wczytuje ale dziala :)
Moze poprostu mialem ph;p

Odpowiedz
Cytat
Madziunka

Mam taki od 3 tygodni
http://www.proline.pl/?p=MZ-7PC128N%2FEU
Laptop Sony Vaio+2 zew monitory.
System od wciśniecia guzika ON do pełnego załadowania ( z paskiem koło zegarka ) wstaje po 7sekudnach Hm2 chodzi aż miło generalnie polecam.

Odpowiedz
Cytat
DieHardPL

Napisane przez marcinshark
a po co baza na kilka milionów rozdań (i tak już dawno nieaktualne)

Aktualnie kurzy sie gdzies backup na dysku bo komp nie wyrabial, ale subskrypcja z 2 limitow = 200k dziennie x 15 dni = 3kk rozdan

a w pt mam ustawione handy tylko z 2 ostatnich miesiecy :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

jaka pojemnosc - to juz kazdy sam musi sie zastanowic
128GB na system, programy i baze wg mnie starczy
ale 256GB pozostawia wiekszy komfort

co do samego dysku:
Samsung SSD830 ( teraz juz jest SSD840 - ale tu uwaga bo sa modele low cost o mniejszej wytrzymalosci i te pelnowartosciowe )
Crucial M4

Corsair - tego sam uzywam - sa troche tansze od Samsunga i Cruciala / porownywalny ale jednak troche slabszy
Tu mialem kompromis bo Corsair byl 180GB ;)

Co do samej wydajnosci - nieporownywalny komfort pracy i wydajnosc do zwyklych dyskow HDD
Jezeli ktos nie ma problemow zeby odpowiednio umieszczac sobie dane - w sensie to co sciaga, przynosci, instaluje dodatkowo lub backup'uje - robi na drugi lub na zewnetrzny dysk - wystarczy mu maly SSD
Osiagane predkosci zapis / odczyt - nigdy nie beda takie jak deklarowane na stronie producenta czy na opakowaniu ( bo to warunki testowe, laboratoryjne etc ) ale dyski ktore wymienilem maja na calej swojej powierzchni sredni zapis / odczyt - W ZALEZNOSCI OD TEGO JAKI MASZ KOMPUTER / NOTEBOOK - bo to ma duzy wplyw - predkosc minimum 180MB/s a w wieksozsci przypadkow sporo powyzej 200MB/s

Pozdr.

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

TEST

We wszystkich testach jakie widzialem wygrywa Samsung 830. Do tego ma 7mm grubosci, wiec gdybys chcial go wrzucic do Ultrabooka nie bedzie problemow.

Odpowiedz
Cytat
czarnyyy0

Sam jestem posiadaczem Samsunga 830 128GB i szczerze mogę polecić dysk bo HM1 przy mojej bazie (60GB) zaczął sraaasznie zamulać, po zmianie dysku widać zdecydowaną różnicę w szybkości działania, importowania rąk i pracy na dużej ilości rozdań (filtrowanie). Już nie wspominam o działaniu samego windowsa i innych aplikacji... :) Jedyną wadą dysku może być obniżona żywotność bo HM1 działa na wielu bardzo małych plikach co ogranicza żywotność komórek na SSD. Ale to akurat czas pokaże...

Odpowiedz
Cytat
nawratus

Sam mialem podobne problemy z zamulaniem HM2 + TN + P*, wiec jak zazwyczaj upgraduje sprzet by moc pograc w gry 3D w FullHD to tym razem upgrade wymusil poker. Zaczelo sie od monitora 27-30'', potem RAM 8GB i procek Quad i ciagle chodzilo wolno :(. W koncu padlo na dysk SSD. System chodzi az milo (XP Pro SP3), jeszcze chce sie przeniesc na Win7 Pro.

Generalnie na dysku SSD musisz umiescic system, baze, soft pokerowy i pewnie tez inne programy. Baze polecam czyscic do jakichs 10GB, bo przy wiekszej i tak sie zaczyna "zamulanka". Naturalnie jest duzo szybciej niz na zwyklym HDD.

Nowe dyski SSD nie mają już "choroby wieku dziecięcego", mozna wiec je uznac za godnych nastepcow HDD. Ja szukalem czegosc bardzo wydajnego, bez wiekszego zwracania uwagi na cene. Po przejrzeniu wielu testow wybor padl na:
http://www.arest.pl/produkt/Dyski-twarde/4,63,,,0,0,0,,/28976/SSD-OCZ-Vertex-4-256-GB-2-5-SATA3-550-MB-s-380-MB-s-120k-IOPs-TRIM-VTX4-25SAT3-256G/

w wersji z firmwarem od 1.4 transfery sa juz bardzo szybkie. U mnie oscyluje w okolicach 400 MB/s, a mam tylko SATA2. Generalnie polecam SSD, bo dla HM w tej chwili to jedyna sluszna droga, najlepiej 4 dyski polaczone w RAID :).

Odpowiedz
Cytat
diabelb

Sam mialem podobne problemy z zamulaniem HM2 + TN + P*, wiec jak zazwyczaj upgraduje sprzet by moc pograc w gry 3D w FullHD to tym razem upgrade wymusil poker. Zaczelo sie od monitora 27-30'', potem RAM 8GB i procek Quad i ciagle chodzilo wolno . W koncu padlo na dysk SSD. System chodzi az milo (XP Pro SP3), jeszcze chce sie przeniesc na Win7 Pro. Generalnie na dysku SSD musisz umiescic system, baze, soft pokerowy i pewnie tez inne programy. Baze polecam czyscic do jakichs 10GB, bo przy wiekszej i tak sie zaczyna "zamulanka". Naturalnie jest duzo szybciej niz na zwyklym HDD. Nowe dyski SSD nie mają już "choroby wieku dziecięcego", mozna wiec je uznac za godnych nastepcow HDD. Ja szukalem czegosc bardzo wydajnego, bez wiekszego zwracania uwagi na cene. Po przejrzeniu wielu testow wybor padl na: http://www.arest.pl/produkt/Dyski-twarde...X4-25SAT3-256G/ w wersji z firmwarem od 1.4 transfery sa juz bardzo szybkie. U mnie oscyluje w okolicach 400 MB/s, a mam tylko SATA2. Generalnie polecam SSD, bo dla HM w tej chwili to jedyna sluszna droga, najlepiej 4 dyski polaczone w RAID .

Radzę zainstalować Windows 7 bo Windows XP wykorzystuje tylko 3 GB ramu a reszta się marnuje ;) no chyba że masz wersję 64-bitową.

Odpowiedz
Cytat
thomaPL

uzupelniajac - Windows 7 w wersji 64bit - bo 32bitowy Windows 7 tez daje rade tylko z 3GB :)

BTW
SSD jest o wiele lepiej obslugiwane przez WIN7 niz przez XP - kazdy

Odpowiedz
Cytat
sasinex

Mała podpowiedź dla tych co mają freeze'y z ssd.

Wynika to z oryginalnego firmware, który ma bug'a. Kiedy ssd ładuje dużo danych dysk się zawiesza. Wystarczy upgradowac firmware do najnowszego i bedzie po problemie :)

Z tego co pamietam dotyczy to sterowników Intela (czyli de facto większości dysków ssd).

Odpowiedz
Cytat
Dagryl

...w wersji z firmwarem od 1.4 transfery sa juz bardzo szybkie. U mnie oscyluje w okolicach 400 MB/s, a mam tylko SATA2

SATA2 ogranicza transfer do 375MB/s.

Tutaj jeszcze jeden test: http://pclab.pl/art49914.html
Ten Vertex 4 w niektorzch testach bije Samsunga 830.

Odpowiedz
Cytat
bambucza1988

a co sadzicie o kupieniu tanszego dysku - polaczenia ssd i hdd w jeden - a dzieki nizszej cenie mozna kupic normalna pojemnosc i miec wieksza wydajnosc?

podobno system i programy wlaczaja sie tak szybko jak na ssd czyli byloby idealnie do pokera, system i hm wlacza sie szybko, hud odpali sie szybko i nie bedzie zacinalo huda przy foldach na zoomie, popupy od reki

ma ktos? zna? testowal? widzial u kolegi?

http://www.chip.pl/testy/pamieci-masowe/dyski-twarde-wewnetrzne-25-cala/seagate-momentus-xt-st750lx003-750-gb

http://www.dellpromocje.pl/?pl_jaki-dysk-do-laptopa-hdd-hybrydowy-czy-ssd-w-co-warto-zainwestowac-,58

pokazowka zaczyna sie od 1:30

zapomnialem dopisac ze ma 750gb, 8gb flash i kosztuje 443zl (dla porownania ssd 128gb kosztuje 400zl)
http://www.proline.pl/?p=SEAGATE+ST750LX003

Odpowiedz
Cytat
YlenKatse

bambucza1988 jesli masz ograniczony budżet, polecam opcje o której piszesz. Hybryda znacznie przyspiesza startowanie programów wzg. talerzy 5400 czy 7200obr./min. Ogólnie porównywalna wydajność do SSD. W tych 8GB trzyma najczęściej używane pliki, wiec ciągnie je nie z prędkością talerza a flash-a.

Odpowiedz
Cytat
Sebkrol

ja wlasnie ostatnio kupiłem sobie bardzo oszczędna wersje dysku ssd kingstona v300 60GB za 240zł. Teoretyczne parametry ma właśnie podawane 450MB/s, ale jeszcze nie przeniosłem się na niego wiec zobaczymy jak bedzie sie sprawował ;)

Odpowiedz
Cytat
Petros86

Napisane przez leeVANdos
bambucza1988 jesli masz ograniczony budżet, polecam opcje o której piszesz. Hybryda znacznie przyspiesza startowanie programów wzg. talerzy 5400 czy 7200obr./min. Ogólnie porównywalna wydajność do SSD. W tych 8GB trzyma najczęściej używane pliki, wiec ciągnie je nie z prędkością talerza a flash-a.

Naprawdę jest duża rożnica między tym dyskiem a standardowym 7200?

Odpowiedz
Cytat
Petros86
Asura2006

Ww samym dysku różnicy nie ma żadnej. W Laptop czy Desktop Kit dostajesz wiecej osprzętu jakieś kabelki, płytkę z programem do przeniesienia windowsa bez instalacji z jedneggo dysku na drugi itd. W wersji basic masz sam dysk i manual do niego.

P.S. nie polecałbym tego dysku chociaz ma wyższy numerek niż 830 to działa na gorszej technologii i najprawdopodobniej (z wcześnie by to określić na 100%) będzie krócej i mniej awaryjnie działał.

Odpowiedz
Cytat