Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

bek0n MTT strategy

242 Posty
81 Użytkownicy
10 Reakcje
28.1 K Wyświetlenia
bek0n

siema wszystkim!

Nie bede tu pisal o sobie, bo nikogo to pewnie nie interesuje - ale chcialbym aby blog ten stal sie miejscem dyskusji o strategiach w MTT. Regularnie gram stawki 3-26$, z okazyjnymi (niedziele, serie) shotami na high-stakes.
Nie wiem jak taka forma bloga sie tu przyjmie, ale jak nie bedzie odzewu to przynajmniej bede mial swoj dziennik :)

Tyle tytulem wstepu, a teraz pierwszy spot-sytuacja o ktorej wczoraj dyskutowalem z 2 ogarnietymi :f_biggrin: graczami (pozdro!):

Chodzi o optymalny sizing 4-betu. Temat rzeka, jednak wyjsciowym watkiem bylo to - ze wg mnie wielu graczy popelnia w wielu spotach blad min-4betujac (clickraise - 2,2x raise).
Potrafie znalezc wiele sytuacji gdzie to zagranie jest prawdopodobnie najlepsze (np otwieramy utg na ~25bb i dostajemy maly 3b z blindow. w tym momencie min4bet zarowno z toprange jak i odpowiednia porcja bleffow vs villain przyniesie nam najwiekszy profit etc.)

Jednak przywiazywanie sie do tego sizingu w kazdej sytuacji wcale nie musi byc optymalne.

Bede tutaj korzystal z wynikow programu "cardrunnersEV" (ograniczona wersja jest za darmo, nie ma wszystkich funkcji i wielkosc drzewa decyzyjnego jest ograniczona. Mimo wszystko program daje ogromne mozliwosci analizy gry wiec pewnie tu na blogu bedzie pojawial sie dosyc czesto)

Sytuacja ktora teraz bede rozpatrywal:

blindy 500/1000 ante 125, jestesmy na cutoffie z 50000. Na buttonie siedzi agresywny reg - ktory siedzi na 80000 deep. Na blindach 2 nitow 15/12/3 z 35000 i 12/9/1 z 18000.

Mimo ze wiemy ze w tej sytuacji BU bedzie bardzo czesto atakowal nas z pozycja - mimo wszystko uwazamy ze spasuje na tyle czesto (blindy spasuja prawie zawsze) ze minraise jest tu po prostu EV+.

Zakresy rak ktore uzylem w tym rozdaniu w wiekszosci przypadkow przydzielalem "na oko" - jezeli uwazacie ze za bardzo w ktoryms momencie poplynalem to bardzo chetnie przeczytam wasze propozycje zakresow obu graczy na kazdym streecie - i wrzuce do programu aby sprawdzic ten spot w innych warunkach.

No wiec gram 2000 z CO. z zakresem ~40% -
AA-22,AKs-A2s,KQs-K4s,QJs-Q6s,JTs-J7s,T9s-T7s,98s-96s,87s-86s,76s-75s,65s,54s,AKo-A2o,KQo-K9o,QJo-Q9o,JTo-J9o,T9o

jest to mniejwiecej zakres ktory bede tutaj otwieral (jezeli mam bardzo mala historie z buttonem. Jezeli wiem ze bedzie mnie tu 3b praktycznie 100% i odwijal sie dalej bardzo szeroko to bede tutaj zawezal range.)

Zakladam ze blind bedzie mnie 3b z zakresem okolo 30%. (jest to liczba ktora padla wczoraj w dyskusji. Zreszta wydaje mi sie ze jest to cos czego tak naprawde najczesciej mozemy sie spodziewac. Jezeli BU nie ma na nas wielkiej historii albo ma historie i wie ze nie gramy 80% bet/fold to nie powinien nawet robic tego duzo szerzej) Poza tym musi tez miec na uwadze ze jednak blindy tez sa jeszcze w rozdaniu - a granie 3b/f z takimi oddsami to palenie kasy (powiedzmy vs bb). A granie 3b/c np z 72o to tez palenie kasy. Wiec zakladam ze te rece raczej wyrzuca.
No wiec w tym przykladzie dalem range do 3b 31,5% i wyglada tak:

AA-22,AKs-A2s,KQs-K5s,QJs-Q7s,JTs-J8s,T9s-T8s,98s,AKo-A2o,KQo-K9o,QJo-QTo

dostajemy 3bet do 4250 (uwazam ze to w dzisiejszych czasach na tych blindach std z pozycja, 5k to raczej gorna granica ktora zobaczymy w tym spocie. Na potrzeby przykladu dalem 4250)

i teraz dochodzimy do punktu gdzie wiekszosc regow automatycznie zagra niski 4b. Kwestia ktora w ogole pomine w tym przykladzie (ktora imho tym bardziej sklania nas ku betowaniu wiecej) jest call 4b przez CO.

Grajac 50bb deep nie chcemy dawac gosciowi z pozycja oddsow prawie 4:1 gdzie musi dorzucic do pota ~15000 tylko 4000 i ma jeszcze wiele miejsca aby zrobic nam kuku po flopie. Na pewno dostaniemy ten call czesciej jezeli damy tak dobre oddsy, niz kiedy zagramy np 3x. Z tym sie chyba wszyscy zgodzimy. Pomijam jednak ten przypadek w obliczeniach zakladajac ze button to typ rega ktory nigdy nie flatuje 4b (chyba ze ma sick oddsy) i gra 5b/f na tych stackach.

w tym momencie gramy jednak niski 4b- dokladnie 2x - czyli do 8500. (mamy 39500 behind).

Range jaki zalozylem to 11,5% (~30% z tego co openraisuje z CO). W 70% pasuje a raisuje:
AA-88,AKs-ATs,A5s-A2s,KQs,QJs,JTs,T9s,98s,AKo-ATo,KQo

na pewno musze miec jakies blefy w swoim rangu aby nie byc tutaj mega eksploatowany, dlatego 4betuje niskie Axs (a-blocker), jakies broadwaye (blockery), pare suited connectorow i oczywiscie toprange. Mam jeszcze sporo za soba wiec na pewno z czescia rak bede gral 4b/f a z czescia 4b/c.
Jezeli uwazacie ze jest to za waski range do 4b w tym spocie to piszcie proponowany.

No i teraz nasz agro button zostaje postawiony przed decyzja. Gra o nasze 50000 total, calkiem spory pot w tym momencie. Ma nas pokrytego wiec nie ryzykuje zycia w turnieju i mysle ze w takim aggro spocie jak BU / CO gdzie CO ma szeroki range (co powoduje tez szeroki range u BU etc). Na pewno obstawia nas przy tym malym 3becie na calkiem spora porcje blefow - a do tego skoro otwieramy szeroko (wiec 4betem tez szerzej musimy bronic - tutaj 11,5%) to nawet nasz Valuerange nie wyglada tak super i czesc z niego bedziemy musieli zrzucic do 5b shove za 50bb.

Dalem tutaj mu range do 5b ship ~9,5%. Jest to ~29% rangu z ktorym 3betuje. Wyglada tak:
AA-77,AKs-A8s,KQs,QJs,JTs,T9s,AKo-AJo

im robi to szerzej, tym dla nas gorzej. :) beda gracze ktorzy w tym spocie wrzuca nam kazda pare. Jednak zalozylem ze jednak 50bb na 5b ship z 22 wielu graczy sie nie zdecyduje - bo vs nasz calling range ktory sklada sie glownie z wysokich par jego para 22 moze wygladac bardzo glupio.

Dalem mu jednak do 5b rangu parki od 77+, oczywiscie wysokie Asy, ale tez kilka Axs (najlepsze rece na 5b ship, blokuja nam duzo kombinacji a nawet vs call od wysokich par maja zaskakujaco duzo eq), 4 kombinacje SC - bo nie sa czesto zdominowane jak sie myli. Na pewno jak ma nas za ogarnietego gracza to wie ze gramy tam czasem 4b/f wiec musi miec tu w rangu troche blefow i wybralem te kilka, jak macie inne to wiecie co robic :)

nasz calling range w tym momencie (ostatnia decyzja) ustalilem na 4,2%.
(
Nie jest on optymalny vs jego 5bship range ktory podalem wyzej - jednak uwazam ze call za 50bb z niektorymi rekoma nie jest az tak super, mimo ze minimalnie EV+ to bustowanie z niska parka gdzie jak sie mylimy to wrzucamy stacka w baaardzo zlych okolicznosciach boli. Mamy oddsy niecale 1:1,5 i 4,2% rangu sprawia ze callujemy tu prawie 40% rak ktore 4betowalismy. Wydaje mi sie ze jest to OK-zakres aby grac o doubleup na 50bb:

AA-99,AKs-AQs,AKo.

koniec. Ruszamy z symulacja:

jak widac: EV zagrania tej linii wynosi 1796.

Teraz podejscie drugie. Tu zmieniamy sizing 4b na wiekszy. Dlategy aby uproscic sobie decyzje. Tu jestem na 100% przekonany ze kazdy reg w spocie gdzie dostanie 4b 3x nie wrzuci mi tak lekko bo wyglada to mocny gdy commituje prawie 25% stacka. Nawet jak mysli ze nie wyglada to mocno to CIAGLE musi spasowac dolna czesc 3b rangu bo mysli ze ma malo FEQ i nie chce wrzucac tam bedac mocno z tylu.

CO 4bets to 12250

nie jest to dokladnie 3x ale wyglada juz duzo solidniej niz 8500. Ciagle mamy tez 38k w sytuacji gdybysmy robili to light i sie mylili. To co zmienia sie w tym rozdaniu to spot w ktorym znajduje sie BU.

Pytanie ktore jest tu kluczowe do rozwazan - jak bardzo zmieni sie jego range pod wplywem tego sizingu. Moje zalozenie jest takie (wynika to moich obserwacji gry innych oraz chociazby z tego jak sam reaguje na takie sytuacje)

ja w tym momencie dalem mu 5b range range 10,5%. Nie wiem czy nie przesadzilem - ale postawcie sie w jego sytuacji. On widzi taki mocny bet i raczej wie ze gra tutaj o stack. Oczywiscie jak z graczem masz dluuuga historie i wie ze grasz tu za czesto 4b/f to w tym momencie powinienes zawezyc 4b range (ale nie zmniejszac sizingu!). Jednak bez super dynamiki wg mnie on tu wrzuci:
AA-TT,AKs,AKo.

AQ wyglada calkiem biednie, bo my nie callniemy z niczym gorszym, podobnie w tym spocie duzo slabiej wygladaja niskie parki, ktora sa duzo czesciej zdominowane gdy w jego oczach nasz range wyglada na duzo mocniejszy niz przy 2x 4becie.

no wiec po jego shipie nasz calling range ustalilem na 3%.

Mimo oddsow 1:72, i wlasnie dlatego - ze on wie jakie mamy te oddsy ma tu bardzo tight 5b range (imo te 10,5% jest calkiem realne), dlatego nie mozemy go callowac szeroko :) callujemy tylko 1/4 tego co 4betujemy i jest super top range: AA-JJ,AKs,AKo. Cos z czym nie bedziemy zalu wrzucic stacka 50bb w tym spocie.

ruszamy z symulacja i....

jak widac: EV zagrania tej linii wynosi 1861. i Ev jest o ~65 wieksze niz w 1 przypadku.

Nie jest to jakas kosmiczna roznica, ale to pewnie dlatege ze obieralem praktycznie w kazdym spocie range bliskie do optymalnych - dlatego edge' nie sa tak wielkie. (nie chodzilo mi o jakies super-exploitve strategie w 4-5b spotach na graczy z leakami tylko wlasnie o wplyw sizingu na ev u graczy bez powaznych leakow).
Do tego odchodzi wlasnie to o czym wspomnialem wczesniej. Calla w tym spocie nie dostaniemy od rega prawie nigdy. Co ulatwia nam gre niesamowicie, szczegolnie kiedy wlasnie gracz jest bardzo ogarniety.

Piszcie co o tym spocie myslicie, piszcie swoje range, piszcie o ciekawych spotach - mam nadzieje ze pojawi sie tu jakas dyskusja. Jak nie to w/e. co jakis czas bede tutaj postowal conieco.

Odpowiedz
Cytat
241 odpowiedzi
Nilmar

dobry post!

jak cos ogarne wiecej w temacie to jakos sie odniose, pzdr

Odpowiedz
Cytat
Zizka88

siema alien, stawiam krope ;P

Odpowiedz
Cytat
bek0n

chyba troche przesadzilem z pierwszym postem :D tl;dr, zainteresowania duzego nie wzbudzil - mimo wszystko czekam na rozkminke nilmara, moze sie jeszcze uda rozwinac ten temat.
Nie chce przesadzac w ta strone bo jednego safila juz tutaj mielismy :) na szczescie gra na shallow stackach nie wymaga liczenia jak nasz bohater zbyt wielu calek i kazdy ogarniajacy gimnazjalista nie powinien miec z tym problemu.

Dzis zaczne 2gi temat. Bedzie mowa o spocie ktory spotykany jest o wiele czesciej niz ten powyzej - i dam tez przyklad reki w ktorej pojawi sie 5bet (aby polaczyc te 2 tematy). Chodzi mianowicie o tak zwany resteal.
Czyli sytuacja : ktos otwiera openraisem i my majac stack <~30bb (umownie, sa sytuacje gdzie mozna profitowo shipowac wiecej) gramy po prostu 3bet all-in.

siedzialem troche nad kalkulatorem aby rozkminic optymalne range do grania resteala z BB vs minraise. Problem z tymi wyliczeniami jest taki ze najczesciej nie mamy tak naprawde odpowiedniej probki potrzebnych statystyk aby stwierdzic dokladnie jaki range powinnismy reshipowac. Wystepuja tam jednak bardzo duze przeskoki wartosci. Mimo wszystko majac chociazby szczatkowa wiedze na temat range'ow przeciwnika mozna znalezc i tak 100% ev+ spoty korzystajac z tej wiedzy. No ale przejdzmy do konkretow.

na poczatek sytuacja - jestesmy BB i ktos (nie SB) otwiera minraise 2bb. W grze jest ante. wszyscy do nas spasowali.

Pierwsze na co musimy spojrzec to jego open-raise range z danej pozycji.
Ta statystyke mozemy oszacowac calkiem dokladnie juz po malej probce rak. Warto spojrzec na pop-upa, albo chociaz miec np w hudzie statystyke AttemptToSteal (ja jej uzywam) - wtedy bedziemy mogli duzo lepiej oszacowac range przeciwnika. Np grajacego 15/12/50(ats) - jego range bardzo dynamicznie zmienia sie pod wplywem pozycji (supertight EP, loose LP).

Druga istotna rzecza w tym spocie jest Fold to 3bet naszego przeciwnika. Ja uzywam tej statystyki w HUDzie, jednak tylko warunkowo jezeli mam probke >=5sytuacji. Uwazam ze mniejsza nigdy nie bedzie miarodajna. Mimo wszystko w popupie i tak na nia patrze - bo majac nawet JEDNA reke (jezeli byla spasowana), mamy czesto juz wystarczajace info czy nasz ship bedzie dobry z any2 (!). Po prostu jezeli wiemy ze przeciwnik ma jakikolwiek raise/folding range w specyficznym spocie to jest to juz info ktore nam wystarczy.

no wiec pierwszy przypadek - mega-tight opening range. jestesmy na bb z 20bb.

przeciwnik otwiera minraisem 10% - kazda pare, ATs+, AJo+, KQs. Jest to mozna powiedziec standardowy range na nieduzym stacku z pozycji UTG dla bardzo wielu graczy. Jest to range ktory przydzielilbym utg np na 30bb gdybym dopiero co pojawil sie przy stoliku i wplacil BB.

I teraz w zaleznosci od jego ft3b mozemy latwo zobaczyc z czym nalezy reshipowac aby zagranie bylo najbardziej profitowe. Obok % (ktorych dokladnej probki nie bedziemy mieli za czesto) napisalem tez range z ktorym przeciwnik bedzie w danym przypadku callowal - jest to czesto lepsze miejsce na ktore nalezy patrzec w tabelce. Po prostu stawiamy sie w sytuacji przeciwnika i myslimy z czym bysmy to zagranie callowali.

No wiec gosc otwiera na 30bb z utg podany range i dostaje ship z BB za 20bb. Z mala historia jego calling range jest tu bardzo waski. Nie ma super oddsow, i w tej 'pozycyjnej' sutuacji naprawde malo graczy decyduje sie na reship light - szczegolnie ze gracz na pewno jest swiadomy tego ze gra zaledwie 10% range'u pf. Jezeli my do tego nie gramy jak agromalpy i na 20bb czekamy na odpowiedni spot - wiec jak nasze staty wygladaja np 16/13/30(ats)5 - to przeciwnik gdy robimy to 1 raz da nam OGROMNY kredyt zaufania. bardzo czesto zmuckuje tam AQ i jego calling range bedzie wygladal np QQ+ i AK.

bardzo dobrze jak widzielismy jak wczesniej dany gracz zagral raise/fold z ep. Jezeli tak to mozemy smialo w niego reshipowac. Czesto wbrew pozorom to wlasnie gracze tight sa dobrymi celami do 3betow. Bo coprawda otwieraja top-range, ale swiadomi swojego image'u beda tez bardzo tight callowac - wiec bardzo duzo toprange'u idzie wtedy do mucka.
Oczywiscie jak wspomnialem wyzej - jezeli sami nie jestesmy out of line i przeciwnik ma do naszych podbic jakikolwiek szacunek. Jezeli nie - to nasz range powinien sie bardzo zawezic w tym spocie (patrz: tabelka).

To byl 1wszy przypadek, w kolejnych postach bede omawial kolejne czesci tabelki...

a teraz z teorii do praktyki:
ostatnio mialem dosc ciekawy spot w turnieju, byl to ftops #1 za 216$, powoli juz ludzie widza bubble na horyzoncie (co ma wplyw na przebieg tego rozdania). Niestety nie zachowaly mi sie statystyki wiekszosci graczy - ale przedstawie mniejwiecej jaki image mieli uczestniczacy w rozdaniu gracze.

No Limit Holdem Tournament
FullTiltPoker
9 Players
Hand Conversion Powered by weaktight.com
FTOPS Event #1

Stacks:
UTG smuty (6,810) 14bb
UTG+1 aptyp25 (14,344) 29bb
MP1 westyboston (17,958) 36bb
MP2 the--reminder (24,770) 50bb
MP3 RenRad 01 (6,808) 14bb
CO billygoatg (11,219) 22bb
BTN bek0n (29,151) 58bb
SB 4high20 (7,902) 16bb
BB Fresa4ever (33,963) 68bb

Blinds: 250/500 Ante 50

Pre-Flop: (1,200, 9 players) bek0n is BTN 5♣ 5♠
billygoatg says "y not", 5 folds, billygoatg raises to 1,000, bek0n raises to 2,500, 1 fold, Fresa4ever raises to 5,000, billygoatg folds, bek0n goes all-in 29,101, Fresa4ever folds

Final Pot: 11,700

bek0n wins 35,801 (net +6,650)

billygoatg lost 1,050
Fresa4ever lost 5,050

CO - w miare ogarniajacy gracz, jedak grajacy jakby scary money - wczesniej przynajmniej 2 razy widzialem jak pasowal do 3betow (raz z wczesnej, raz z pozniej pozycji). Postflop zagrywal tez c/f. Nie spazzowal. cos kolo 14/12/40/2.

BU - ja. Raczej gralem solidnie, jednak staralem sie wykorzystywac dobre spoty - co na pewno nie umknelo reszcie stolu. 3b cos kolo 10% - wszystkie z poznych pozycji. Paradoksalnie stealowalem wiecej z EP bo dostawalem wiekszy kredyt zaufania, a BB z tego rozdania gral bardzo agresywnie.

BB - aggro reg, mial przy stole z 30 rak i staty cos kolo 60/60/30 (serio) i strasznie sie bez SD nabudowal. Nikt mu sie za bardzo nie stawial - moja taktyka to bylo raczej na niego tight otwieranie, i jak byla okazja to izolujacy 3b aby nie dac mu okazji do squeeza (typ gracza ktory nie moze usiedziec na miejscu jezeli moze squeezowac to to zrobi, kazdy chyba kiedys mial kogo takiego przy stole)

no wiec w tym spocie CO otwiera minraisem - tight gracz jednak wyraznie widac ze poszerza range z pozniejszych pozycji. Na pewno ma na uwadze ze musi sie jeszcze przebic przeze mnie jak i typka na BB + SB z restealing stackiem. Nominalnie jego raise z tej pozycji to ~35% jednak w tym spocie jestem gotow zalozyc ze gra 2x bardziej tight. Daje mu tu range:

17,35% 22+, A2s+, Ato+, KTs+, Kjo+, QTs+, JTs, T9s, 98s

mysle ze w tym spocie optymalna linia jest 3b - bo gracz ten nie bedzie chcial grac o stack z tak wielka czescia tego rangu - ze 3b jest autoprofitowy. Ja osobiscie w tym konkretnym spocie nie bede 3b 100% - bo wiem ze BB moze bedzie chcial walczyc jeszcze o tego pota, a do tego gdy SB wrzuci allin to chce callnac zawsze z jakims sensownym equity.

Jezeli CO zestackuje sie z 66+, A9s+ i ATo (a temu konkretnemu graczowi mozna spokojnie przypisac duuuzo wezszy range)
to powinnismy tu 3b 100% a callowac shipa z 10,2%:

Niestety nie mam pelnej wersji CREV aby zrobic drzewo dla calej tej reki dlatego rozbije ja na 2 oddzielne spoty - jeden vs CO i jeden vs BB

dlatego beda tu pewne uproszczenia. Jeden z powodow o ktorych pisalem np. - dlaczego nie powinienem tu 3b 100%. Osobiscie aby nie miec trudnych decyzji bede tu 3b pewnie cos kolo 30% w danym spocie. Jezeli wiem ze czesto dostane tu 4b/f to oczywiscie 100% jest jak najbardziej ok.

nie majac jednak tysiecy rak historii - w mtt zawsze powinnismy starac sie zmniejszyc wariancje. Tutaj jezeli BB jest czujny ( a jesli gra kazda reke na stole to pewnie jest calkiem czujny ) i widzi jak CO czesto pasuje do 3b i widzi ze ja probuje to wykorzystywac - mysle ze w jego oczach jest to bardzo dobry spot na cold 4b. dlatego ze CO spasuje pewnie wszystko procz QQ+,AK a ja nie moge tego callnosc wiec inwestujac 4500 mozna powiedziec ze stawia mnie w allin/fold sytuacji i stackoffu za 60bb.
Ale to ze on mysli ze to taki super spot mozemy swietnie obrocic przeciwko niemu, po prostu shipujac 100% rangu. Watpie ze dostaniemy tutaj bez 4b-historii call szerzej niz 99+, AQs+, AK. Po prostu nasza linia wyglada w tym momencie super mocno, a jego range zawiera tak duzo crapu z ktorym callnac nie moze ze jest to bardzo profitowe zagranie. Poza tym trzeba miec tez na uwadze ze z top-top czasami zdecyduje sie na trap-call na tych stackach.

nie mamy dokladnych danych, optymista zalozylby ze gosc tu ma 4b nawet 100% - w tym wypadku powinnismy 3b 100% i 5b 100%. Jednak takie zalozenia bywaja grozne :)
Gdy 3betujemy 30%, a przeciwnik 4b 35% (mysle ze calkiem realne) - to powinnismy 5b 100%. Gdzie jest granica?

Tutaj - jezeli bedziemy 5betowac 100% - a przeciwnik callowac z wg. mnie najbarzdiej prawdopodobnym rangem 99+, AQs+ i AK to jego 4betting range powinien byc bardzo waski. Optymalna strategia w tym momencie dla niego byloby wlasnie 4betowanie 99+, AQs i AK (TYLKO) i callowanie zawsze na nasz 5b.
Jednak tu sytuacja jest dla nas o tyle przyjemna - ze jestesmy praktycznie pewni ze ma tu jakikolwiek 4b/fold range, a to juz jest auto-profit aby mu reshipnac na twarz nasz caly range (te 30% co 3betujemy).

Jezeli on sie dostosuje, to optymalna linia dla nas bedzie 5b tylko JJ+ AKs.

Jednak dopoki wiemy ze on to robi light a do tego callnie tylko toprange = to mamy tutaj naprawde swietny spot do wziecia.

edit: dodam jeszcze rozkminke na temat gameflow, exploatowania i rownowagi nasha - tutaj mamy idealny przyklad.
przypuszczajac wlasnie ze ma on tam lajt 4bety w rangu (co wynika z rozkimy sytuacji przy stole jak ja postrzega przeciwnik) najlepsza strategia jest w 1 rece zagrac ship w 100%. Dopiero to rozdanie zmieni dynamike miedzy nami - i dlatego jezeli mam mojego przeciwnika za ogarnietego gracza to czesto moge zalozyc ze 2gi raz w tym spocie zagra prawie zawsze 4b/call. Skoro uwazam ze gdy gra vs 100% 5b to zagra optymalny 4b z 99+, AQs+AK (co stanowi mniej niz 5% rangu) powinienem 100% 3betowac (ten 3bet przejdzie prawie zawsze) - a jak nie przejdzie to odwijac sie tylko z JJ+ AK.
Zmieniajac strategie za kazdym razem - nie dosc ze maksymalnie eksploatujemy przeciwnika, to on nawet probujac sie dostosowac ma bardzo trudne zadanie. W mtt dynamika zmienia sie tak szybko - ze historia miedzy graczami jest bardzo krotka, dlatego rownowaga nasha jest bardzo trudna do osiagniecia jezeli ciagle ekstremalnie zmieniamy swoje strategie.
bardzo latwo jest grac mtt vs niezmienne strategie, to wg. mnie odroznia w mtt graczy najlepszych od tych dobrych - ze Ci pierwsi idealnie dostosowuja sie do zmian dynamiki (a nie tylko eksploatuja leaki)

co o tym myslicie? jak macie jakies komentarze co do reki, proponowanych range'ow to oczywiscie piszcie.

Odpowiedz
Cytat
kingsajz86

Wreszcie merytoryczny blog MTT. Rewelacyjne posty i liczę na kolejne. Nie zniechęcaj się początkową reakcją. Nawet ktoś tak entuzjastycznie nastawiony do idei tego bloga jak ja, który przebrnął przez te dwie ściany tekstu nie kwapi się do podjęcia merytorycznej dyskusji. Mam jednak cichą nadzieję, że ta dyskusja ruszy.

Ciekawy koncept z sizingiem 4betu oop i na razie go w ciemno zaaplikuję do mojej gry. Nie rozkładałem Twojego wywodu na czynniki pierwsze i dlatego ciężko merytorycznie mi coś dodać. Na pierwszy rzut oka your math looks solid.

Temat resteali już mnie mega interesuje, bo sądzę, że w tym miejscu mam duże pole do poprawy mojej gry. Mam sugestię co do tight range'u OR: cokolwiek ogarniający gracz nie będzie otwierał niskich pocketów z EP/MP na 15-35bb. Bardziej sensownie imo wygląda taki range: 66/77+, ATs+, KTs+, QTs+, JTs, AJo+, KQo (~10.5%).

"Bardzo często zmuckuje tam AQ i jego calling range będzie wyglądał np. QQ+ i AK."
Zgoda, zmuckuje AQ, ale JJ? Myślę, że TT będzie dla niego graniczną ręką, którą czasem też callnie.

Spot z 5B z FTOPSa (btw chyba byliśmy na jednym stole przez chwilę) też bardzo ciekawy, ale podobnie jak z sizingiem 4B ciężko się do niego odnieść bez policzenia wszystkiego samemu.

Odpowiedz
Cytat
bek0n

dzieki za wpis!

narazie tylko wiesci z linii frontu bo jestem w trakcie grania pierwszej sesji od momentu otwarcia bloga:

Odpowiedz
Cytat
TimotheeS

Graty powyższego ;)
Spoko wpisy, choć rzeczywiście długie, ale na pierwszy rzut oka bardzo merytoryczne i ciekawe _thumbsup:
Jak nie będę tak zmęczony jutro jak jestem dziś, to się postaram zagłębić w powyższe 2 sytuacje ;)
Pisz dalej!

Odpowiedz
Cytat
bek0n
bek0n

sesja skonczona (niestety juz wiecej interesujacych wynikow nie bylo) wiec czas na troche teorii :D ten post bedzie duzo krotszy - a rozwine temat resteali. Pojawi sie tez kolejna ciekawa (?) reka.

W poprzedniej czesci gralismy vs tight range (10%) - co do uwagi na temat co powinno wchodzic w te 10%. Oczywiscie jest to player-dependant i np. ja osobiscie wole miec range zawierajacy wszyskie pary. Szczegolnie jak mam bardzo krotkie stacki na stole i jestem scommitowany do ich all-inow. Sa to tez bezproblemowe do grania rece postflop jezeli do tego juz dojdzie. Kolejna sprawa jest to ze jezeli dostajemy 3b od kogos kto ma tight calling range na 4b = to niskie pary idealnie sie do tego 4b nadaja - a nawet vs call od AK (ktory stanowi wiekszosc calling rangu kogos kto calluje bardzo wasko) mamy bardzo dobre equity.
Wszystko zalezy od sytuacji, tak jak pisales - sa gracze co callna w tamtym spocie JJ a tacy co JJ zrzuca.

Wracajac do tematu - teraz przedstawie jak sie bronic vs troche szerszy range. 17,35%. Dalem tu takie rece:
AA-22,AKs-ATs,A5s-A2s,KQs-KTs,QJs-QTs,JTs,T9s,98s,87s,76s,AKo-ATo,A4o,KQo-KJo,QJo
Jest to czesto range ktory mozemy spotkac u loose graczy z EP na deepie. Jest to bardzo standardowy range imo na MP-HJ vs nieznani gracze.
Tight nit 10/6 z kolei taki range moze np otwierac z Buttona (oni tez poszerzaja !)

Jak widac na tych paru przykladach - czesto bedziemy sie spotykac w sytuacji gdy musimy sie przed tym rangem bronic. Tutaj wyliczenia sa bardzo ciekawe i mozna dojsc do bardzo wielu super-profitowych spotow.

tabelka:

Jak widac - przy tight calling rangu przeciwnika (AK+, 99+) - czyli np takim z ktorym bedzie bronil vs bardzo mocno wygladajacy 3bet przecietny gracz.
Np. w sytuacji UTG+2 otwiera na 35bb 17,35% i my na BB mu shipujemy za 20. Jezeli nie mamy 'spaczonego' image'u to jest to super spot na 3b-ai. Dlatego ze wiekszosc graczy nie ma praktycznie bluffing rangu z blindow vs utg na 20-25bb. Jezeli przeciwnik traktuje Cie jak unka - a wlasciwie wystarczy ze nigdy jeszcze nie widzial lajt 3b w tym spocie to wykorzystuj to na maksa.

Nawet jezeli calluje luzniej (np jego otwarcie bylo z CO/BU) i calluje 40% (66+, AJs+, AQo+) to ciagle powinnismy restealowac tu superluzno czyli w tym wypadku 40%.

kolejne progi to juz raczej ekstremalne przypadki, jednak sa gracze ktorzy nie lubia pasowac po otwarciu - i beda bronic sie za szeroko. Wtedy powinnismy reshipowac duzo bardziej tight. (np sytuacja BU czy SB vs BB gdzie znajdziesz regow co zamykaja oczy i calluja np z QTs bo chca lapac kazdego +1cev spota)

podsumowujac, wbrew pozorom jest to range na tyle szeroki ze w niektorych spotach bardzo ciezki do obrony.

a teraz wspomniana reka... spot niby maly - ale wg. mnie bardzo duzo graczy (i widze to nawet u wielu regow na HS) popelnia w tych spotach blad. Chodzi mi o zasade call z oddsami 2:1 z any2.
W niektorych spotach jest to wg. mnie bledne podejscie, bo nie rozpatrujemy tak naprawde w jakiej sytuacji sie znajdujemy i jakim range'm gra nasz przeciwnik tylko w wiekszosci przypadkow palimy zetony snapcallujac te 3bety.
W sytuacji gdzie otwiera deep (powiedzmy 50+bb) i dostanie ship za 9bb to wg. mnie mimo dobrych oddsow w niektorych spotach powinien to byc fold. Tu przyklad z zycia -

FTOPS za 300$, niedaleko bubble. Reg otwiera na 65bb minraisem z utg+1. na mp short z 9bb wrzuca all-ina. Reg calluje z 87s. Short wygrywa rozdanie z AKs.

Jezeli reg otwiera wlasnie range 17,35% z UTG+1 (skoro otwiera 87s to przynajmniej taki - ale mysle ze nie duzo szerszy w sytuacji gdzie sa shorty i ogolnie trudny field) to gosc na MP niiiigdy nie odwinie sie tu light. W jego oczach nie ma zadnego FEQ (tymbardziej vs deepstack) wiec wrzuci tu tylko top value range. Ja spokojnie dalbym mu 88+ AQs+, AK. Do tego wszystkiego jest to bubble duzego turnieju + fakt ze siedzi za nim nastepnych 5 graczy ktorzy maja decyzje przed soba. Musialbym miec powazne przeslanki zeby myslec ze ktos to robi szerzej. A vs ten range, nasze 17,35% powinno sie bronic tak:

.
Gdyby pominac te wszystkie czynniki ktore sklaniaja mnie ku temu aby myslec ze jego range jest top-top heavy, i zalozyc ze gracz ten po prostu chce wziac chip-ev spota to NAWET jakby 3betowal range:
A8s+, ATo+, KJs+, KQo, 77+
(jezeli 3betuje szerzej to robi blad)

to fold 87s bylby poprawny:

co o tym myslicie?

Odpowiedz
Cytat
bek0n

skonczylem wlasnie grac dzisiejsza sesje ktora skladala sie z zaledwie 6 turkow jednak 1 byl dla mnie calkiem wyjatkowy (z pozostalych 5 zreszta bardzo szybko odpadlem :f_biggrin: ) - FTOPS #23 w formule 10-game.

Nie dosc ze doswiadczenie w tej strukturze mam niewielkie (pewnie <10 turniejow) to byl to najwyzszy buy-in jaki w zyciu gralem.

Historia jest po prostu taka ze wystartowalem satelitke z promocji sat-frenzy gdzie FTP dorzucalo 25 wejsciowek i bylo sporo added-value wiec stwierdzilem ze warto zainwestowac 55$ (w sumie 110 bo 2x multientry). Jedna z nich shipnalem a w zamian dostalem bilet za 535$ do ftopsa... ktorego nie mozna wymienic na T$ - trzeba grac 10-game albo... HU. Stwierdzilem ze duuuzo wieksze szanse mam w 10-game wiec wybor byl prosty.
W ramach przygotowan do kazdej sesji dorzucalem 1 turek w 10-game. Do tego obejrzalem na CR troche o mixed-games (miedzy innymi serie Jackala78 z deeprunem z ftopsa - w tym mu niestety chyba nie poszlo z tego co widzialem).
Udalo sie zaliczyc bardzo fajnego deepa, jednak ostatecznie musialem zadowolic sie 23 miejscem. Zetony oddalem ImaLucSac'owi w spocie ktory pewnie jeszcze porusze bo nie wiem czy nie zespazzowalem wiec jestem ciekawy opinii innych.

mam pelno bardzo ciekawych rozdan ze wszystkich odmian - wiec mozliwe ze pojawia sie tu w najblizszym czasie tez jakies rozkminki okolo niszowych odmian.
Turniej ukladal mi sie calkiem ok (przezylem nawet 3 powazne suckouty sprzedane mi po drodze, na szczescie przez wiekszosc turnieju bylem calkiem deep wiec w wiekszosci limitowych gier ciezko zbustowac nawet na duzym coolerze) i nie obylo sie tez bez bledow, gdzie jestem przekonany ze przynajmniej 3-4 rece w badugi zagralem tragicznie i 2 w 3ple draw... no nic - powklejam kiedys rozdania to pomyslimy.

Dodam jeszcze tylko ze byl to kosmiczny field - gdzie przez prawie 6 godzin gry spotkalem tylko 1 slabszego gracza (a bylem chyba na 5 stolikach). Doszlo do tego ze regow z profitem 50k zaznaczalem kolorem jako weak-regow zeby odroznic ich od tych co maja profity po 2,3 czy 5kk$ (a srednio przy stoliku siedzialo przynajmniej (!) 3 takich - procz ImaLucSaca ktory tylko online ma 3kk+ w turkach, to PearJammed (5kk), Scott Clements (5kk live, 2 bransoletki w niszowkach i wpt), mattyv ktory ma prawie 2kk i shipnal mase niszowkowych turkow. Do tego bylem jedynym Polakiem ktory wszedl itm (na 8 total 'bulletow').
Mozna powiedziec ze mialem radosc z samej gry - ktora ciezko miec grindujac 12 stolow i grajac w wiekszosci przeciw robotom :).

szkoda ze sie skonczylo ale mialem super przygode z tym FTOPSem i od jutra wracam do 'szarego zycia' grindera - jeszcze tylko w czwartek zagram tego FTOPSa NLHE za 109$ i pewnie bedzie to ostatni FTOPS w mojej rozpisce.
Przemysle gre w razzowym za 322$ i Stud8 za 216$ - ale raczej na zasadzie 1-shot z satelity za 55$.

Odpowiedz
Cytat
MightySparow

Siema, ciekawy blog ale ciężko czasami się połapać o co chodzi w niektórych rzeczach. Na przykład nie jestem pewien dlaczego zakładasz, że BU z pierwszego przykładu będzie grał albo 3b albo fold i nie dajesz mu żadnego calling range co zmienia bardzo dużo w jego 5betting range bo część tych rąk po prostu flatnie zwłaszcza że nie ma agresywnych graczy za soba wiec nie musi bac sie sqz. Resztę postów muszę jeszcze raz przeczytać żeby to ogarnąć i napisze swoje spostrzeżenia ;)

Odpowiedz
Cytat
cumil

good shit, kropa! będę zaglądał i postaram się czasem wtrącić swoje trzy grosze. keep up the good work

Odpowiedz
Cytat
d2vio

fajny blog sie zapowiada , napewno będę zaglądał . Zwłaszcza post o 5bet shipach jest dla mnie bardzo ciekawy. :sdrink

Odpowiedz
Cytat
kubas83

dla mnie tez super ciekawy merytorycznie blog.
bede zagladal.

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

bardzo fajne przemyslenia

moglbys odniesc sie do tematu resteali 'od drugiej strony' ?

sytuacja, ktora ostatnio omawiamy w pewnej grupie graczy mtt turbo
jaki jest prawidlowy adjust na CO/BU na stacku 20-25bb vs blindy restealujace (shipem) 15-20 a nawet 30%
jest to dosyc czesto spotykana sytuacja w poznej fazie turnieju kiedy trafi nam sie dobry, agresywny przeciwnik zaraz po lewej lub co gorsza dwoch takich
jaki masz plan na rece typu A6o, KTs, 22, JTo ?

push jest przy tych rekach unexploitable, ale pozwala przeciwnikowi zagrac perfekcyjnie , z uwagi na to ze nasz range tu jest face up

raise/call odpada - za slabe rece, nawet z reka typu KQs ciezko bedzie tu profitowo callowac z uwagi na icm i bubble factor (sytuacja typu 13 left w mtt z soft fieldem)

open fold jest mega weak, ale wydaje sie najmniejszym zlem jesli mamy duzy edge nad reszta fieldu i mozliwe ze nas niedlugo przesadzi

zatem ?

Odpowiedz
Cytat
Kaczmarol

kropę stawiam żeby mieć na uwadze ten blog ;) Good Job

Odpowiedz
Cytat
bek0n

Cos sie ruszylo :) dzieki wszystkim za wpisy, postaram sie odpowiedziec na pytania / watpliwosci

Napisane przez MightySparow
Siema, ciekawy blog ale ciężko czasami się połapać o co chodzi w niektórych rzeczach. Na przykład nie jestem pewien dlaczego zakładasz, że BU z pierwszego przykładu będzie grał albo 3b albo fold i nie dajesz mu żadnego calling range co zmienia bardzo dużo w jego 5betting range bo część tych rąk po prostu flatnie zwłaszcza że nie ma agresywnych graczy za soba wiec nie musi bac sie sqz. Resztę postów muszę jeszcze raz przeczytać żeby to ogarnąć i napisze swoje spostrzeżenia ;)

Co do formy to staram sie aby byla jak najbardziej czytelna, jednak wiekszosc analiz rak to jest jednak przelanie procesu myslowego - a ten bywa pokrecony wiec czasami odplywam za daleko.
Jezeli chodzi o 1# spot to nie jest faktyczna reka, a dalem ja jako przyklad aby rozkminic sytuacje w ktorej on nie ma calling rangu. To zalezy bardzo duzo od historii, typu gracza i sytuacji na stole. Tu rzeczywiscie na tak tight blindy czesc graczy flatnie mi czesc range'u - jednak bardzo duzo graczy w fazie ante nie ma zadnego calling rangu w spotach na LP. Postaram sie wejsc duzo glebiej w ten spot bo jest bardzo ciekawy - jednak bede potrzebowal wiecej czasu aby go rozkminic. Wiekszosc wstepnych analiz nawet na "pseudo-deepie" 40bb ktore robilem pokazuje ze flat praktycznie nigdy nie jest lepszy od grania 3b/f i wymaga naprawde odpowiedniego przeciwnika z powaznymi leakami postflop. Jednak taki gracz ma tez czesto leaki preflop - a majac w MTT szanse wygrania rozdania preflop samo to daje nam duza przewage w tym sensie ze ograniczamy wariancje. Nie dajemy mu trafic reki. Z tego wynikaja kolejne ciekawe rozkminy (np. sa w pokerze spoty gdzie mamy KK i CHCEMY aby przeciwnik spasowal AK bo jest to dla nas wiecej cEV (!))
podsumowujac - w tym przykladzie mamy do czynienia z graczem ktory tam nie flatuje nigdy, a takich spotkasz przy stolikach w tym spocie calkiem czesto.

Napisane przez sz3sz
bardzo fajne przemyslenia

moglbys odniesc sie do tematu resteali 'od drugiej strony' ?

sytuacja, ktora ostatnio omawiamy w pewnej grupie graczy mtt turbo
jaki jest prawidlowy adjust na CO/BU na stacku 20-25bb vs blindy restealujace (shipem) 15-20 a nawet 30%
jest to dosyc czesto spotykana sytuacja w poznej fazie turnieju kiedy trafi nam sie dobry, agresywny przeciwnik zaraz po lewej lub co gorsza dwoch takich
jaki masz plan na rece typu A6o, KTs, 22, JTo ?

push jest przy tych rekach unexploitable, ale pozwala przeciwnikowi zagrac perfekcyjnie , z uwagi na to ze nasz range tu jest face up

raise/call odpada - za slabe rece, nawet z reka typu KQs ciezko bedzie tu profitowo callowac z uwagi na icm i bubble factor (sytuacja typu 13 left w mtt z soft fieldem)

open fold jest mega weak, ale wydaje sie najmniejszym zlem jesli mamy duzy edge nad reszta fieldu i mozliwe ze nas niedlugo przesadzi

zatem ?

bardzo ciekawe pytanie - na ktore dosyc szybko mozna znalezc odpowiedz:

sytuacja:
na 20bb otwieramy z BU 100% rak jeden blind to 10/2 szczur a drugi to aggro reg.
Po prostu taki uklad ze jeden bedzie gral bardzo szczerze albo np. ma 1bb i go za bardzo w rozdanie nie wliczamy.
Jezeli adjust bb na 20bb bedzie taki ze 3b 30% rak (praktycznie top30%, co zawiera wszystkie pary, wszystkie asy, wiekszosc Kxs, K9o+, pare SC, czy Q8s+) to powinnismy grac minraise/call albo minraise/fold i bronic sie z top 20% (80% pasowac).
Bedzie to EV+, jednak otwieranie 100% buttona na kogos kto 3b 30% nie jest optymalne. Najwiecej value w longrunie wyciagniesz na goscia z fixed 30% 3b otwierajac 67,7% i callujac 3b z top 23% (~1/3 rak ktore podbijasz)

tutaj scenariusz reki:

a tutaj optymalny opening range (wszystkie rece) i calling range vs allin (te na zielono sa ev+). Warto zauwazyc ze A2, K9s czy KTo czy Q9s maja bardzo marginalna przewage, dlatego z uwagi na ICM oraz to ze jeszcze sa te 2% na 3b od drugiego blinda to sa rece ktore powinnismy wyrzucac z naszego range'u. Szczegolnie w soft fieldach jestem zwolennikiem 'ucinania' bottom calling range'ow.

To narazie tyle, jeszcze dzis pewnie jakis temat porusze bo zebralo sie tyle tego ze mam rozkminek na tydzien :)

Odpowiedz
Cytat
Strimer

Podejrzewam, że niedługo będziemy witać kolejnego trenera Poker Strategy :)

Jak na mój gust posiadasz olbrzymią wiedzę, szczególnie od strony matematycznej pokera jak i wiesz jak tą wiedzę wykorzystywać. Dziwi mnie tylko, że ujawniłeś się nam tak późno. Szacun _cool:

Gratuluję FTOPSa.

Bardzo interesujący blog. Będę zaglądał.

Pozdrawiam.

Odpowiedz
Cytat
sz3sz

swietny post, dzieki

rozumiem ze przy 2 agro regach adjustem jest po prostu ograniczenie raising range o 10-15% ?

btw jesli wyrzucic z range przeciwnika QQ+ od ktorego mozemy sie spodziewac czasem 3betu zamiast shipa, to KQo powinno byc profitowe pod wzgledem icmu

Odpowiedz
Cytat
bek0n

dokladnie, w zaleznosci od tego jak czesto dostaniesz total 3b z blindow - powinienes modyfikowac opening range. na 20bb w tym spocie gdzie przeciwnik gra tylko 3b/f nawet jezeli grasz z regiem to czesto wlasnie spotkasz sie z sytuacja ze bedzie z blindow restealowal szeroko ale prawie nigdy wystarczajaco szeroko. Jezeli jest to 30% jak w tym przykladzie to optymalnie bedzie zawezic range ze 100% do 67%, jezeli jednak 3b napotkasz w 20% (co jest i tak duza wielkoscia u znakomitej wiekszosci nawet regow na niskich stawkach) to 100% open button bedzie profitowy. I dlatego zawsze chce w tych spotach otwierac minraise/fold a nie rozdzielac range na 3 i miec jeszcze openshipy. Jezeli wiem ze nie dostane calla to openshipowanie nie jest optymalna strategia, do tego pozwala duzo lepiej dobierac range przeciwnikowi vs nasz steal.

Odpowiedz
Cytat