siema wszystkim!
Nie bede tu pisal o sobie, bo nikogo to pewnie nie interesuje - ale chcialbym aby blog ten stal sie miejscem dyskusji o strategiach w MTT. Regularnie gram stawki 3-26$, z okazyjnymi (niedziele, serie) shotami na high-stakes.
Nie wiem jak taka forma bloga sie tu przyjmie, ale jak nie bedzie odzewu to przynajmniej bede mial swoj dziennik ![]()
Tyle tytulem wstepu, a teraz pierwszy spot-sytuacja o ktorej wczoraj dyskutowalem z 2 ogarnietymi
graczami (pozdro!):
Chodzi o optymalny sizing 4-betu. Temat rzeka, jednak wyjsciowym watkiem bylo to - ze wg mnie wielu graczy popelnia w wielu spotach blad min-4betujac (clickraise - 2,2x raise).
Potrafie znalezc wiele sytuacji gdzie to zagranie jest prawdopodobnie najlepsze (np otwieramy utg na ~25bb i dostajemy maly 3b z blindow. w tym momencie min4bet zarowno z toprange jak i odpowiednia porcja bleffow vs villain przyniesie nam najwiekszy profit etc.)
Jednak przywiazywanie sie do tego sizingu w kazdej sytuacji wcale nie musi byc optymalne.
Bede tutaj korzystal z wynikow programu "cardrunnersEV" (ograniczona wersja jest za darmo, nie ma wszystkich funkcji i wielkosc drzewa decyzyjnego jest ograniczona. Mimo wszystko program daje ogromne mozliwosci analizy gry wiec pewnie tu na blogu bedzie pojawial sie dosyc czesto)
Sytuacja ktora teraz bede rozpatrywal:
blindy 500/1000 ante 125, jestesmy na cutoffie z 50000. Na buttonie siedzi agresywny reg - ktory siedzi na 80000 deep. Na blindach 2 nitow 15/12/3 z 35000 i 12/9/1 z 18000.
Mimo ze wiemy ze w tej sytuacji BU bedzie bardzo czesto atakowal nas z pozycja - mimo wszystko uwazamy ze spasuje na tyle czesto (blindy spasuja prawie zawsze) ze minraise jest tu po prostu EV+.
Zakresy rak ktore uzylem w tym rozdaniu w wiekszosci przypadkow przydzielalem "na oko" - jezeli uwazacie ze za bardzo w ktoryms momencie poplynalem to bardzo chetnie przeczytam wasze propozycje zakresow obu graczy na kazdym streecie - i wrzuce do programu aby sprawdzic ten spot w innych warunkach.
No wiec gram 2000 z CO. z zakresem ~40% -
AA-22,AKs-A2s,KQs-K4s,QJs-Q6s,JTs-J7s,T9s-T7s,98s-96s,87s-86s,76s-75s,65s,54s,AKo-A2o,KQo-K9o,QJo-Q9o,JTo-J9o,T9o
jest to mniejwiecej zakres ktory bede tutaj otwieral (jezeli mam bardzo mala historie z buttonem. Jezeli wiem ze bedzie mnie tu 3b praktycznie 100% i odwijal sie dalej bardzo szeroko to bede tutaj zawezal range.)
Zakladam ze blind bedzie mnie 3b z zakresem okolo 30%. (jest to liczba ktora padla wczoraj w dyskusji. Zreszta wydaje mi sie ze jest to cos czego tak naprawde najczesciej mozemy sie spodziewac. Jezeli BU nie ma na nas wielkiej historii albo ma historie i wie ze nie gramy 80% bet/fold to nie powinien nawet robic tego duzo szerzej) Poza tym musi tez miec na uwadze ze jednak blindy tez sa jeszcze w rozdaniu - a granie 3b/f z takimi oddsami to palenie kasy (powiedzmy vs bb). A granie 3b/c np z 72o to tez palenie kasy. Wiec zakladam ze te rece raczej wyrzuca.
No wiec w tym przykladzie dalem range do 3b 31,5% i wyglada tak:
AA-22,AKs-A2s,KQs-K5s,QJs-Q7s,JTs-J8s,T9s-T8s,98s,AKo-A2o,KQo-K9o,QJo-QTo
dostajemy 3bet do 4250 (uwazam ze to w dzisiejszych czasach na tych blindach std z pozycja, 5k to raczej gorna granica ktora zobaczymy w tym spocie. Na potrzeby przykladu dalem 4250)
i teraz dochodzimy do punktu gdzie wiekszosc regow automatycznie zagra niski 4b. Kwestia ktora w ogole pomine w tym przykladzie (ktora imho tym bardziej sklania nas ku betowaniu wiecej) jest call 4b przez CO.
Grajac 50bb deep nie chcemy dawac gosciowi z pozycja oddsow prawie 4:1 gdzie musi dorzucic do pota ~15000 tylko 4000 i ma jeszcze wiele miejsca aby zrobic nam kuku po flopie. Na pewno dostaniemy ten call czesciej jezeli damy tak dobre oddsy, niz kiedy zagramy np 3x. Z tym sie chyba wszyscy zgodzimy. Pomijam jednak ten przypadek w obliczeniach zakladajac ze button to typ rega ktory nigdy nie flatuje 4b (chyba ze ma sick oddsy) i gra 5b/f na tych stackach.
w tym momencie gramy jednak niski 4b- dokladnie 2x - czyli do 8500. (mamy 39500 behind).
Range jaki zalozylem to 11,5% (~30% z tego co openraisuje z CO). W 70% pasuje a raisuje:
AA-88,AKs-ATs,A5s-A2s,KQs,QJs,JTs,T9s,98s,AKo-ATo,KQo
na pewno musze miec jakies blefy w swoim rangu aby nie byc tutaj mega eksploatowany, dlatego 4betuje niskie Axs (a-blocker), jakies broadwaye (blockery), pare suited connectorow i oczywiscie toprange. Mam jeszcze sporo za soba wiec na pewno z czescia rak bede gral 4b/f a z czescia 4b/c.
Jezeli uwazacie ze jest to za waski range do 4b w tym spocie to piszcie proponowany.
No i teraz nasz agro button zostaje postawiony przed decyzja. Gra o nasze 50000 total, calkiem spory pot w tym momencie. Ma nas pokrytego wiec nie ryzykuje zycia w turnieju i mysle ze w takim aggro spocie jak BU / CO gdzie CO ma szeroki range (co powoduje tez szeroki range u BU etc). Na pewno obstawia nas przy tym malym 3becie na calkiem spora porcje blefow - a do tego skoro otwieramy szeroko (wiec 4betem tez szerzej musimy bronic - tutaj 11,5%) to nawet nasz Valuerange nie wyglada tak super i czesc z niego bedziemy musieli zrzucic do 5b shove za 50bb.
Dalem tutaj mu range do 5b ship ~9,5%. Jest to ~29% rangu z ktorym 3betuje. Wyglada tak:
AA-77,AKs-A8s,KQs,QJs,JTs,T9s,AKo-AJo
im robi to szerzej, tym dla nas gorzej.
beda gracze ktorzy w tym spocie wrzuca nam kazda pare. Jednak zalozylem ze jednak 50bb na 5b ship z 22 wielu graczy sie nie zdecyduje - bo vs nasz calling range ktory sklada sie glownie z wysokich par jego para 22 moze wygladac bardzo glupio.
Dalem mu jednak do 5b rangu parki od 77+, oczywiscie wysokie Asy, ale tez kilka Axs (najlepsze rece na 5b ship, blokuja nam duzo kombinacji a nawet vs call od wysokich par maja zaskakujaco duzo eq), 4 kombinacje SC - bo nie sa czesto zdominowane jak sie myli. Na pewno jak ma nas za ogarnietego gracza to wie ze gramy tam czasem 4b/f wiec musi miec tu w rangu troche blefow i wybralem te kilka, jak macie inne to wiecie co robic ![]()
nasz calling range w tym momencie (ostatnia decyzja) ustalilem na 4,2%.
(
Nie jest on optymalny vs jego 5bship range ktory podalem wyzej - jednak uwazam ze call za 50bb z niektorymi rekoma nie jest az tak super, mimo ze minimalnie EV+ to bustowanie z niska parka gdzie jak sie mylimy to wrzucamy stacka w baaardzo zlych okolicznosciach boli. Mamy oddsy niecale 1:1,5 i 4,2% rangu sprawia ze callujemy tu prawie 40% rak ktore 4betowalismy. Wydaje mi sie ze jest to OK-zakres aby grac o doubleup na 50bb:
AA-99,AKs-AQs,AKo.
koniec. Ruszamy z symulacja:

jak widac: EV zagrania tej linii wynosi 1796.
Teraz podejscie drugie. Tu zmieniamy sizing 4b na wiekszy. Dlategy aby uproscic sobie decyzje. Tu jestem na 100% przekonany ze kazdy reg w spocie gdzie dostanie 4b 3x nie wrzuci mi tak lekko bo wyglada to mocny gdy commituje prawie 25% stacka. Nawet jak mysli ze nie wyglada to mocno to CIAGLE musi spasowac dolna czesc 3b rangu bo mysli ze ma malo FEQ i nie chce wrzucac tam bedac mocno z tylu.
CO 4bets to 12250
nie jest to dokladnie 3x ale wyglada juz duzo solidniej niz 8500. Ciagle mamy tez 38k w sytuacji gdybysmy robili to light i sie mylili. To co zmienia sie w tym rozdaniu to spot w ktorym znajduje sie BU.
Pytanie ktore jest tu kluczowe do rozwazan - jak bardzo zmieni sie jego range pod wplywem tego sizingu. Moje zalozenie jest takie (wynika to moich obserwacji gry innych oraz chociazby z tego jak sam reaguje na takie sytuacje)
ja w tym momencie dalem mu 5b range range 10,5%. Nie wiem czy nie przesadzilem - ale postawcie sie w jego sytuacji. On widzi taki mocny bet i raczej wie ze gra tutaj o stack. Oczywiscie jak z graczem masz dluuuga historie i wie ze grasz tu za czesto 4b/f to w tym momencie powinienes zawezyc 4b range (ale nie zmniejszac sizingu!). Jednak bez super dynamiki wg mnie on tu wrzuci:
AA-TT,AKs,AKo.
AQ wyglada calkiem biednie, bo my nie callniemy z niczym gorszym, podobnie w tym spocie duzo slabiej wygladaja niskie parki, ktora sa duzo czesciej zdominowane gdy w jego oczach nasz range wyglada na duzo mocniejszy niz przy 2x 4becie.
no wiec po jego shipie nasz calling range ustalilem na 3%.
Mimo oddsow 1:72, i wlasnie dlatego - ze on wie jakie mamy te oddsy ma tu bardzo tight 5b range (imo te 10,5% jest calkiem realne), dlatego nie mozemy go callowac szeroko
callujemy tylko 1/4 tego co 4betujemy i jest super top range: AA-JJ,AKs,AKo. Cos z czym nie bedziemy zalu wrzucic stacka 50bb w tym spocie.
ruszamy z symulacja i....

jak widac: EV zagrania tej linii wynosi 1861. i Ev jest o ~65 wieksze niz w 1 przypadku.
Nie jest to jakas kosmiczna roznica, ale to pewnie dlatege ze obieralem praktycznie w kazdym spocie range bliskie do optymalnych - dlatego edge' nie sa tak wielkie. (nie chodzilo mi o jakies super-exploitve strategie w 4-5b spotach na graczy z leakami tylko wlasnie o wplyw sizingu na ev u graczy bez powaznych leakow).
Do tego odchodzi wlasnie to o czym wspomnialem wczesniej. Calla w tym spocie nie dostaniemy od rega prawie nigdy. Co ulatwia nam gre niesamowicie, szczegolnie kiedy wlasnie gracz jest bardzo ogarniety.
Piszcie co o tym spocie myslicie, piszcie swoje range, piszcie o ciekawych spotach - mam nadzieje ze pojawi sie tu jakas dyskusja. Jak nie to w/e. co jakis czas bede tutaj postowal conieco.