Przejdź do forum
Ucz się ze Zdrojkie...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ucz się ze Zdrojkiem

434 Posty
75 Użytkownicy
6 Reakcje
18 K Wyświetlenia
zdrojek24

Takim oto oryginalnym cytatem rozpocznę tego mam nadzieję że ciekawego bloga.

Ma on na celu podzielenie się z czytelnikami swoimi przemyśleniami, troskami , niepokojami a czasami nawet złością spowodowaną kolejnym beat beatem :)

Troszkę historii na początek może:

W pokera zacząłem grać... hmm no parę lat tego już będzie , aczkolwiek była to gra czysto rekreacyjna, bez jakiegoś kształcenia się, motywacji do gry na jakiś high staksach.
Zwykle wyglądało to tak że pograłem sobie przez miesiąc jakieś turnieje, czasami cashówki a później były 3 miesiące przerwy.

Trwało to tak do okolic kwietnia tego roku, gdy postanowiłem się wreszcie zapoznać dogłębniej z tematem i zacząłem oglądać jakieś filmiki, czytać artykuły.
Wystartowałem ostro na Everest Poker z 50$. Stwierdziłem że to w czym mogę być najlepszy to cashówki NL2 FR :pokerface:

Początek całkiem obiecujący i po 2-3 tygodniach miałem już 125$ i atak na NL5. Niestety już w pierwszej sesji poległem tracąc około 10BI :(
Wariancja mnie przywitała bardzo niemiło, gdyż przegrywałem głównie przez jakieś suck outy.

Stwierdziłem że spróbuję jeszcze raz (oczywiście nie ostatni :fdrink) odbudować się. Tym razem czas spróbować stolików SH.
Droga była zawiła

NL2-> NL5 ->NL2->NL5->NL2 aż nie wiem ile razy wchodziłem i spadałem.

W okolicach czerwca udało się zawojować NL5 i próbowałem wyżej, jak zwykle wejście na wyższy limit okazało się fatalne no i znowu:

NL5->NL10......blablabla

Któregoś dnia mnie to znudziło i zmieniłem room na Starsy (gdzie gram do dziś)

Wpłaciłem 16$ z którymi zawojowałem NL2 i NL5.
Obecnie bawię się w multitabling na NL10, próbowałem na wyższych poziomach, ale jak już wiemy zmiana limitu nie jest moją wielką domeną mówiąc delikatnie :D

Postanowiłem więc że będę co tydzień zamieniał 1 stolik NL10 na NL16 co może pozwoli mi w gładkim zadomowieniu się wyżej.

Tyle jeśli chodzi o historię i obecny plan. Mam jeszcze bardzo wiele do napisania, ale to miałbyć post a nie książka więc urwę w tym miejscu , kończąc moim wykresem z listopada

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
433 odpowiedzi
boski1ooh

Siema,
często widuje Cie przy stolikach ... będę śledził bloga :) Powo

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

No i pierwszy punkt planu wypełniony, dołożyłem pierwszy stolik z NL16.
Przynajmniej nie odczuwałem jakiejś presji grając na nim... no bo to tylko jeden stół :)

Znalazłem ostatnio w trackerze opcję "calendar" przedstawiającą wygrane/przegrane z konkretnych dni tygodnia.

Jak widać najlepsze wyniki idą w sobotę, wielu okazyjnych graczy ma wolne i z chęcią dzieli się swoimi stackami :)

Natomiast najlepiej odpuścić sobie grę w niedzielę. "Pamiętaj aby dzień święty święcić".
Nie wiem z czego to wynika, pewnie ze złego humoru spowodowanego kończącym się już weekendem.

No trzeba powoli lecieć spać. Jutro jadę na mały turniej w bilarda "ósemkę". Jakiś gwiazdkowy freerol zorganizowali w moim klubiku bilardowym. Trzeba pokazać kto ma najsprawniejszego kija _biggrin:

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

No i turniej bilardowy już za mną.

Wynik taki że przegrałem dwa mecze na dwa grane : 1:2 oraz 0:2

Drugi rywal był zdecydowanie poza moim zasięgiem i fajnie że bodajże z 6-7 bil się udało wbić.
Pierwszy też lepszy ode mnie niewątpliwie więc sukcesem jest wygranie frejma.

Ogólnie jestem zadowolony ze swojego występu, przegrać przegrałem oczywiście bo inaczej być nie mogło , ale najważniejsze że zagrałem swoje "Best" no i że zdobyłem jakiś punkcik.

Większość ludzi przynosi ze sobą swoje kije do których są przyzwyczajeni, ja natomiast musiałem grać tym "kołkiem barowym" :)
Mam w planie do końca roku pozyskać jakiś fajny kijaszek , może to trochę poprawi grę (pewnie jak nowa talia kart pomaga fishowi stać się wygrywającym graczem :fdrink)

Muszę zmienić tytuł bloga na jakiś prostszy bo ten mi nie odpowiada jakoś :/

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Lekkie znużenie grą mnie ostatnio dopadło.
Ciężko mi powiedzieć czym dokładnie było to spowodowane, mam wrażenie że wszystkim naraz:

- zmęczenie
- słabsza koncentracja
- brak dobrych kart
- nietrafianie boardów
- jak już coś miałem to ludzie natychmiast zrzucali się :)

Ciężko tu raczej mówić o downswingu, bo to bardziej taka gra na zero.
Dzisiaj w pierwszej sesji wieczornej już lekka poprawa była, natomiast w drugiej znowu dopadło mnie to samo, receptą okazała się zmiana ilości stołów z 9 na 12. Przestałem się nudzić, zacząłem się bardziej koncentrować na decyzjach i pierwszy raz od soboty zaczęło się dobrze grać.

Ostatnio mam okazję grać z jednym z moich ulubionych trenerów przy stole :) Dzisiaj chyba nawet załapałem się na wideo z treningu, więc czekam aż pojawi się filmik na stronie. Wreszcie będę gwiazdą :sdrink

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Napisane przez zdrojek24
Lekkie znużenie grą mnie ostatnio dopadło.
Ciężko mi powiedzieć czym dokładnie było to spowodowane, mam wrażenie że wszystkim naraz:

- zmęczenie
- słabsza koncentracja
- brak dobrych kart
- nietrafianie boardów
- jak już coś miałem to ludzie natychmiast zrzucali się :)

Ciężko tu raczej mówić o downswingu, bo to bardziej taka gra na zero.

Taka sesja to mój największy wróg. Ale jaki trening dla psychy!
Pisałeś o wchodzeniu na wyższe limity.
To pech czy zmieniasz styl gry?

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Myślę że moje podejście jest złe przy zmianie limitu.

Zaczynam bardziej patrzeć na $ niż na podejmowane decyzje.
Teraz próba przejścia z NL10 na NL25 była już troszkę lepsza niż zwykle, aczkolwiek musiałem się cofnąć.
Czytałem sporo na temat psychologii zmiany limitu, więc w kwestii teoretycznej jest ok, ale w praktyce to gorzej idzie.

Narazie gram już od niedzieli ten jeden stolik na NL16 no i bardzo dobrze idzie, więc będę koło soboty dorzucał drugi i tak powoli myślę że oswoję się z wartościami jakie trzeba wyłożyć na stół.

Pośpiech nigdy nie jest dobrym doradcą i wolę dotrzeć na NLmilion późno niż wcale :)

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Ja ostatnio zrobiłem wszystko to, czego nie powinno się robić.
Aż dziwne, że można być takim tumanem.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Tak właśnie wyglądała moja gra na NL25. Próbka właściwie zerowa, ale po dobrym początku zaczęło się dziać kiepsko no i w mojej głowie nie najlepiej :)
Myślę że każdy kolejny tysiąc rąk mógłby zaowocować dalszym spadkiem, więc trzeba to wymazać z pamięci i próbować dalej.

Narazie podpiąłem konto Bwin gdzie troszkę muszę pograć żeby srebro zdobyć i mieć dostęp do jakiś konkretnych filmików :)

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Możesz opisać szerzej co takiego zrobiłeś. Pewnie jakaś gamblerka poszła w ruch?

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Przystąpiłem z twardym postanowieniem, że będę grał swoje abc.
Po czym trafiłem na kilku maniaków wrzucających staka z byle czym, karta przestała iść, flopy nie podchodziły, dostałem 2 razy ai od takich co ich river kocha i psycha puściła. Stałem się loose CS (ja też chcę taki river!) i całe szczęście, że dałem radę się wycofać w porę.
Wykres podobny do twojego.
Ja to nazywam psychika Gołoty.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Wiem o co chodzi, ja miewałem też kiedyś taki wkurw w podobnych sytuacjach. Tilt łapie i bach zaczyna się zła gra. Teraz czuję wkurzenie, ale jakoś aż tak mi to na grę już nie wpływa.

Pamiętam że na jakimś treningu , coach mówił że dobrze w takich sytuacjach mieć wydrukowany wykres swojej gry z zeszłego miecha (jeśli był dobry) i jak nie idzie to luknąć na niego , co Cię może podbudować i zmobilizować do myślenia bardziej longrunowego.

ps. mnie ze 2 miesiące temu złapał taki tilt, ale to już wszystko się posypało. Chyba z 6 BI wtopiłem z rzędu tak pechowo że szok, do tego miałem zły humor no i bach, włączyłem NL50 heads up ze złości :)

na szczęście gdy już miałem -1BI to się ogarnąłem, skupiłem na grze i ograłem tego typka, jeszcze plus spory miałem.

Mam nadzieję że następne NL50 będzie już w stosownym momencie :)

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Luknąłem dzisiaj z ciekawości na wyniki z tego miesiąca (niezbyt często to robię , gdyż staram się na tym nie koncentrować uwagi większej).

Myślałem że mam wyjątkowo kiepski miesiąc, a tu proszę:

NL10 27k hands winrate 11,5bb/100
NL16 1,1k hands winrate 12bb/100

Czyli jednak idzie lepiej niż w zeszłym miesiącu, a obejrzane filmiki i wstawione ręce nie poszły w las :)

Dobrze że od przyszłego roku obniżają wymagania na starsach do golda z 3k punktów do 2,5k punktów.
W zeszłym miesiącu zebrałem 2,6k , a w tym jak narazie 1,6k więc znowu mi zabraknie..

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Nowa strategia, postanowiłem jednak ruszyć po namowach innych użytkowników troszkę ostrzej po tych limitach, także gramy teraz:

-7 stolików NL10
-2 stoliki NL25

Wariancja mnie trochę pognębiła niestety dzisiaj , no ale cóż.
Sesja do przodu ale mniej niż powinno być..
Wstawię kilka rozdań ciekawych bo tego jeszcze na moim blogu nie było:)

A po zobaczeniu jego kart pomyślałem "mam Cię" ;)

Spoiler

PokerStars - $0.10 NL (6 max) - Holdem - 6 players
Hand converted by PokerTracker 4

BB: $10.42
UTG: $10.00
MP: $4.05
CO: $9.34
Hero (BTN): $12.97
SB: $11.69

SB posts SB $0.05, BB posts BB $0.10

Pre Flop: (pot: $0.15) Hero has K♠ 4♠

fold, fold, fold, Hero raises to $0.30, SB calls $0.25, fold

Flop: ($0.70, 2 players) 8♠ T♠ K♥
SB checks, Hero bets $0.40, SB raises to $1.50, Hero raises to $5.20, SB raises to $11.39 and is all-in, Hero calls $6.19

Turn: ($23.48, 2 players) 6♦

River: ($23.48, 2 players) 9♠

SB shows J♠ Q♠ (Straight Flush, Queen High) (Pre 43%, Flop 27%, Turn 16%)
Hero shows K♠ 4♠ (Flush, King High) (Pre 57%, Flop 73%, Turn 84%)
SB wins $22.42

Tutaj mój nowy limit mnie pięknie przywitał:

Spoiler

PokerStars - $0.25 NL (6 max) - Holdem - 5 players

SB: $27.67
Hero (BB): $27.36
UTG: $22.28
CO: $9.78
BTN: $24.65

SB posts SB $0.10, Hero posts BB $0.25

Pre Flop: (pot: $0.35) Hero has K♠ K♦

fold, CO raises to $0.50, fold, fold, Hero raises to $2.00, CO calls $1.50

Flop: ($4.10, 2 players) 5♥ T♠ 5♦
Hero bets $2.00, CO raises to $7.78 and is all-in, Hero calls $5.78

Turn: ($19.66, 2 players) A♦

River: ($19.66, 2 players) 8♦

Hero shows K♠ K♦ (Two Pair, Kings and Fives) (Pre 67%, Flop 83%, Turn 5%)
CO shows A♠ 4♠ (Two Pair, Aces and Fives) (Pre 33%, Flop 17%, Turn 95%)
CO wins $18.78

No i wreszcie coś na osłodę:

Spoiler

PokerStars - $0.25 NL (6 max) - Holdem - 6 players

SB: $26.14
BB: $26.45
UTG: $42.50
MP: $48.19
Hero (CO): $26.44
BTN: $25.00

SB posts SB $0.10, BB posts BB $0.25

Pre Flop: (pot: $0.35) Hero has T♣ T♥

UTG calls $0.25, fold, Hero raises to $1.00, fold, fold, fold, UTG calls $0.75

Flop: ($2.35, 2 players) 6♥ T♠ 5♣
UTG checks, Hero bets $1.50, UTG calls $1.50

Turn: ($5.35, 2 players) 7♦
UTG checks, Hero bets $3.50, UTG calls $3.50

River: ($12.35, 2 players) 6♣
UTG bets $10.25, Hero raises to $20.44 and is all-in, UTG calls $10.19

Hero shows T♣ T♥ (Full House, Tens full of Sixes) (Pre 82%, Flop 83%, Turn 23%)
UTG shows 8♥ 9♥ (Straight, Ten High) (Pre 18%, Flop 17%, Turn 77%)
Hero wins $51.23

Widzę że mało osób mi się wpisuje na blogu więc muszę to jakoś wypromować , jakieś nagrody, konkursy ,a może nawet .... konkursy z nagrodami :)

ps. Tak zastanawiam się nad wielkością podbić preflop. Na NL10 zawsze grałem 4bb, a z BU i SB po 3bb.
Na NL25 nie wiem czy bardziej (przynajmniej na początku) nie pasuje mi podbicie do 3bb z każdej pozycji. Więcej tu 3betów i jakoś pewniej się czuję mniej podbijając nieco.
Może jakieś porady bardziej doświadczonych kolegów?

Odpowiedz
Cytat
Faust00

Ja otwieram UTG za 4BB. BTN 2BB. Reszta 3BB. + generalnie majac Shortów za sobą czasem zmiejszam sizingi z całym zasięgiem i mając fiszy zwiększam.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Spoko pomysł, tylko z tym BU 2bb to tak średnio może trochę. 2,5bb chociaż może :)

Ale z UTG to chętnie wypróbuję myślę.

Odpowiedz
Cytat
Faust00

Akurat tutaj nie ma złotej recepty. Generalnie im więcej kradniesz z BTN tym mniejszy sizing powinno się stosować, bo mniej musi Ci się to udawać.

Możesz otwierać np.
-> w standardzie 2BB, jeżeli przeciwnicy dużo foldują
-> 3BB z ciaśniejszym zasięgiem, jeżeli nie foldują tak dużo
-> 4BB jak masz jakiegoś sporego fisza.

ofc sam dobierz sobie taki układ, jaki Ci najbardziej pasuje.

Jakie widzisz wady otwierania z BTN za 2BB?

Odpowiedz
Cytat
yoovan

Gram niżej. Jak mi ktoś otwiera za 2bb to myślę, że żartuje i od razu 3b.
Akurat tam gdzie gram to dobrze działa. Tzn foldują.

Odpowiedz
Cytat
zdrojek24

Sądzę że otwieranie z BU za 2bb nie jest respektowane zbytnio na NL10-NL25.
próba kradzieży z buttona przy takim sizingu skończy się najprędzej callem rywala lub jego 3betem.

Osobiście jak ktoś mi tak zagra to jeśli mam chociaż cokolwiek to 3betuję odrazu.

Oglądałem też jakiś filmik z sesion reviev z NL10 jakiegoś gracza no i trener pamiętam powiedział że otwieranie na NL10 za 2-2,5bb jest dużym błędem.

Odpowiedz
Cytat
garimton

Ja stealuje 45/56/63 CO/BU/SB, na NL25 na starsach i jakoś regowie nie potrafią się zaadoptować. CO i BU 2,5bb, SB 3bb z całym rangem. Oczywiście zdarzają się regowie którzy nazbyt 3betują, więc na takich wystarczy grać bardziej tight -> profit.

Odpowiedz
Cytat