Przejdź do forum
Ogarnąć midstejksy....

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Ogarnąć midstejksy. Nl200 SH

85 Posty
32 Użytkownicy
0 Reakcje
7,118 Wyświetlenia
MaNTissS

Siema,

długo się do tego zbierałem żeby założyć bloga, ale w końcu się przełamałem :P W końcu początek roku to świetna okazja na zmiany. Blog ten ma mnie przede wszystkim motywować do większej pracy nad grą i ma stanowić swojego rodzaju dokumentację z gry.

W pokera gram od końca 2008 roku (z kilkoma dłuższymi przerwami, pewnie total uzbierałby się ponad rok przerwy) kiedy to kilku znajomych z warcraft 3 TFT (best game eva! :D ) zaczeło chwalić się że wygrywa jakieś dolarsy. Jeden z nich pokazał mi pokerstrategy. Szybko się zarejestrowałem, zdałem quiz i zacząłem grindować SSS :D Wyglądało to tak, że alt-tabowałem między tabelkami z zakresami pushów, open raisów itp. O dziwo działało - szybko nabudowałem rolla do około 300$. Wtedy znudziło mnie granie szortem, zacząłem interesować się turniejami sng. Obejrzałem kilka filmików przeczytałem jakieś arty i go go go :D Podobał mi się dynamizm rozgrywki, że w każdej fazie gra się inaczej. Lajtowo nabudowałem się do ponad 1k$m co pamiętam było dla mnie takim pierwszym milestonem, roll > 1k$. Wtedy zaczeły się pierwsze schody, zacząłem grać 18$ turbo sng, gdzie poziom był już dość wysoki i szybko spadłem z rollem o ponad połowe. Wróciłem do gry niżej, i ponownie odbudowałem rolla. W międzyczasie, bodajże po obejrzeniu filmu Deal :D zainteresowałem się turniejami mtt. Dość szybko przyszedł pierwszy sukces - drugie miejsce w jakimś donkamencie za 1$ i około 300$ wygranej. Niedługo po tym miał miejsce drugi mileston, mianowicie udało mi się wygrać turniej 5$ 2r1a (wiem wiem, zajebisty BM z rollem 1k :D) - wpadło około 5.5k$. Pamiętam, że grałem turka do 6 rano i z emocji nie mogłem później spać, poszedłem biegać żeby ochłonąć, to było niesamowite uczucie.

Już wtedy wiedziałem, że poker będzie odgrywać dużą rolę w moim życiu. Zastanowiłem się co dalej, w jakim kierunku iść, dalej grać turnieje, czy może coś innego. Przypadkowo trafiłem na trening Ninjaia z nlsh. Zaimponowała mi jego wiedza, swoboda z jaką wyraża myśli, oraz ogromna wiedza jaką posiada. Już wiedziałem co będę grać. Zaczałem od nl50sh, wydawało mi się bardzo łatwe, szybko wszedłem na nl100. Przez długi czas byłem w okolicach b/e, zwalałem to na pecha, lecz oczywiście był to brak umiejętności. Jeszcze pare miesięcy temu nie wiedziałem co to jest CO, grałem nl10 sss z tabelkami, a teraz myślałem, że będę miążdzył nl100 :D Spadłem dużo z bankrollem, ale wyciągnąłem wnioski. Zacząłem oglądać bardzo dużo filmików, analizować swoją grę z HMem i efekty przyszły bardzo szybko. Scrashowane nl50, na nl100 grałem trochę dłużej, ponieważ chciałem mieć solidnego rolla do nl200, bo pamiętam, że po paru shotach stwierdziłem, że jednak poziom tam jest już znacznie wyższy.

Obecnie gram głównie nl200 (niestety na ipoker czesto nie ma 4+ dobrych stołów to muszę dokładać nl100), a jak jest dobry stół i czuję moc :D to dokładam nl400. Ten blog ma mi m.in. pomóc w wejściu na nl400+.

Oprócz klikania w guziki interesuję się sportem, głównie piłką nożną (visca el barca! :P ) i żużlem. Lubię też słuchać dobrej muzyki (rock, metal), wędkować (polowanie na fiszy uskuteczniam nie tylko przy stołach), czytać książki, grać w bowling, czy jak każdy wyjść ze znajomymi na piwo.

Cele na 2013:
:diamond: będę grał więcej! przynajmniej 400k rąk
:diamond: założę bloga _thumbsup:
:diamond: zdobędę umiejętności i mindset (i rolla) wygrywającego gracza nl400
:diamond: rozpocznę współpracę z trenerem (jeszcze nigdy nie brałem coachingów)
:diamond: nauka PLO
:diamond: przeczytam Mental game of poker i, jeszcze raz Poker mindset
:diamond: zrzucę kilka kg
:diamond: nie piję alkoholu w tygodniu
:diamond: nie gram na kacu, zmęczony
:diamond: ograniczam marnowanie czasu na kwejki srejki i inne guwna :P
:diamond: inne, dopiszę jak coś postanowię

OMG tl;dr nigdy tyle nie piszę. No to wrzucę jeszcze wykres z grudnia (swaag ;D) , pierwszego po ponad półrocznej przerwie miesiąca gry. Znowu jest świeżość i głód gry, a do tego run good :P

Odpowiedz
Cytat
84 odpowiedzi
stekubuk

No, obaj założyliśmy dzisiaj bloga. :f_thumbsup:
Różnica tylko taka, że Ty crashujesz NL200 a ja NL10. :D

Fajny grudzień. GL. _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
ripper92

Jaki room i ile stołów?

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

@stekubuk

Wszystko przed Tobą, powodzenia również _cool:

@ripper92

Nigdy nie byłem typem grindera. Najczęściej gram 6 stołów.
Co do roomu, to prawie całe życie grałem na starsach, ale teraz przeniosłem się na ipoker (nie wiem na jak długo, zobaczę po wyrobieniu depo bonus), bo w zeszłym roku grałem mało i straciłem SN na p*.

Odpowiedz
Cytat
ripper92

Ja gram na starsach NL200, nie kojarze cie chyba że masz inny nick, dla mnie 6 stołów to już grind:) ja mogę grać 4-5 na 6 już się gubię.

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

mam podobny nick, ale mogliśmy się nie trafiać jak obydwaj gramy mało stołów ;p

Dobre te regi z ipoker:

Grabbed by Holdem Manager
NL Holdem $2(BB) Replayer
SB ($230)
BB ($200)
Hero ($226)
UTG+1 ($398)
CO ($429)
BTN ($100)

Dealt to Hero J♠ J♦

Hero raises to $6, fold, CO raises to $14, fold, fold, fold, Hero raises to $38, CO calls $24

FLOP ($79) T♥ 3♥ 4♣

Hero bets $40, CO calls $40

TURN ($159) T♥ 3♥ 4♣ 6♠

Hero bets $148 (AI), CO calls $148

RIVER ($455) T♥ 3♥ 4♣ 6♠ 6♣

CO shows A♠ 3♠
(Pre 32%, Flop 21.8%, Turn 11.4%)

Hero shows J♠ J♦
(Pre 68%, Flop 78.2%, Turn 88.6%)

Hero wins $452

NL Holdem $2(BB) IPoker
SB ($229)
BB ($226)
Hero ($231)

Dealt to Hero K♣ A♦

Hero raises to $4.50, fold, BB raises to $15, Hero raises to $35, BB calls $20

FLOP ($71) 4♦ 3♣ K♠

BB checks, Hero bets $28, BB calls $28

TURN ($127) 4♦ 3♣ K♠ 6♣

BB checks, Hero bets $40, BB calls $40

RIVER ($207) 4♦ 3♣ K♠ 6♣ A♥

BB checks, Hero bets $128 (AI), BB calls $123 (AI)

BB shows T♣ T♠
(Pre 56%, Flop 8.8%, Turn 4.5%)

Hero shows K♣ A♦
(Pre 44%, Flop 91.2%, Turn 95.5%)

Hero wins $452

Odpowiedz
Cytat
hazelasty

Pokaz lepiej ev line z pierwszego graphu :P. BTW jak poziom na ipoker porownajac vs p*? Bende go zaglondal :).

Odpowiedz
Cytat
skylookx

nie oplacal ci sie bardziej deal na ipokerze ?
przy twoich stawkach to bogactwo

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

@skylookx

Pewnie lepiej, ale WH mam podpiete pod PS, moze zmienie room po depo bonus

@hazelasty

Na razie aż tak dużo nie zagrałem rąk, żeby wyciągać większe wnioski, ale pewne spostrzeżenia już mam. Po pierwsze przeciętny reg jest dużo bardziej loose. Na starsach to pewnie 23/19/7, tutaj bardzo dużo typków z vpip > 30. Mało kto folduje na 3bety/4bety. Ja też zacząłem mniej foldować, bo ich sizingi po prostu sux. Klikają pot albo 3/4 pot vs min raise z BTNa i wtedy ja mam mega oddsy na call na pozycji. Oprócz tego postflop też nie foldują, co widać na 2 wklejonych rękach. Prawie nikt w nic nie wierzy :D Podsumowując przeciętny reg z ipoker jest dużo mniej solidny (wg mnie też dużo słabszy) niż reg z p*. Fiszów też trochę jest, nie ma co na to narzekać.

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

Oplaca sie miec aggro image, reka jeszcze ciepla

NL Holdem $4(BB) IPoker
SB ($226)
BB ($460)
UTG ($400)
CO ($503)
Hero ($434)

Dealt to Hero A♣ K♥

fold, fold, Hero raises to $8, fold, BB raises to $28, Hero raises to $62, BB raises to $460 (AI), Hero calls $372 (AI)

FLOP ($870) 8♣ 5♦ 8♥

TURN ($870) 8♣ 5♦ 8♥ 3♠

RIVER ($870) 8♣ 5♦ 8♥ 3♠ 7♥

Hero shows A♣ K♥
(Pre 69%, Flop 77.2%, Turn 86.4%)

BB shows 6♠ A♠
(Pre 31%, Flop 22.8%, Turn 13.6%)

Hero wins $867

kilka rozdań później:

NL Holdem $4(BB) IPoker
SB ($176)
BB ($406)
UTG ($412)
UTG+1 ($455)
CO ($878)
Hero ($849)

Dealt to Hero A♥ A♣

UTG raises to $12, fold, fold, Hero raises to $36, fold, fold, UTG calls $24

FLOP ($78) 2♦ J♠ 7♠

UTG checks, Hero bets $40, UTG raises to $148, Hero raises to $813 (AI), UTG calls $227 (AI)

TURN ($830) 2♦ J♠ 7♠ 7♣

RIVER ($830) 2♦ J♠ 7♠ 7♣ 8♠

Hero shows A♥ A♣
(Pre 88%, Flop 62.7%, Turn 79.5%)

UTG shows 9♠ A♠
(Pre 12%, Flop 37.3%, Turn 20.5%)

UTG wins $827

Odpowiedz
Cytat
ripper92

A jak tam traffic wygląda na Ipoker, starsy mają to do siebie że jest tona stołów i jak się mało ich gra to dobrym table selection można sobie skutecznie obniżyć poziom.

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

traffic tragika :P w porównaniu do starsów ofc, do euroroomów nie mam porównania, ale myślę że jest podobnie

Do godzin popołudniowych jak nie mixujesz stawek to nie ma mowy o table selection. Jak mieszasz powiedzmy 100 z 200 to spokojnie wybierzesz jakieś. No ale starsach niby jest duży wybór ale każdy używa TST i tez nie tak latwo sie dopchac czesto. O dziwo stołów nl400 jest czesto wiecej niz 200, ale to dlatego, ze od 400+ grasz w playerpool polaczonym: Ipoker1 + Ipoker2, a ponizej jest rozdzielone.
Ale w sumie wieczorem spokojnie jest te 10+ stołow nl200 także od 19 w górę nie ma co narzekać :sdrink

Odpowiedz
Cytat
ilonka69

Napisane przez MaNTissS
Ja też zacząłem mniej foldować, bo ich sizingi po prostu sux. Klikają pot albo 3/4 pot vs min raise z BTNa i wtedy ja mam mega oddsy na call na pozycji.

Gram podobne stawki i mam podobne cele na ten rok i zupełnie sie z Tobą tutaj nie zgadzam :P

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

@ilonka69

A mozesz napisać coś więcej? :P Jak mówiłem, póki co mało rąk na iPoker rozegrałem, więc to tylko takie wstępne przemyślenia. Wiadomo, że nie calluje zawsze i na wszystkich. Tylko jak mam plan i widzę, że danego gracza moge w jakiś sposób exploitować.

Ręka z wczorajszej wieczornej sesji, w której się trochę pogubiłem. Byłbym wdzięczny jak ktoś napisze jak tu gra.

NL Holdem $2(BB) Replayer
SB ($211)
Hero ($200)
UTG ($206)
UTG+1 ($100)
CO ($200)
BTN ($359)

Dealt to Hero Q♦ A♣

fold, fold, CO raises to $4, fold, SB calls $3, Hero raises to $20, CO calls $16, SB calls $16

FLOP ($60) 9♦ 6♦ Q♥

SB checks, Hero bets $26, CO calls $26, SB folds

TURN ($112) 9♦ 6♦ Q♥ K♦

Hero checks, CO bets $46.50, Hero calls $46.50

RIVER ($205) 9♦ 6♦ Q♥ K♦ 4♥

Hero checks, CO bets $107 (AI), Hero folds

CO wins $202

CO i SB bardziej po stronie tight.
CO: 24/20. Steal z CO 24, fold to 3bet 62%.

Pre nie lubie tutaj flatowaćz offsuit AQ, z AQs czasem bym callował. Na 4bet od CO folduje, bo on jest tight, na backraise od SB wrzucam, bo widziałem jak już blefował w ten sposób i wiem, że lubi kombinować.
Na flopie cbetuje for value. W rangu callujacych 3bet często są gorsze Qx, moge też dostać call od jakiegoś FD, JTs albo TT, 88.
Na turnie jedna z gorszych kart. Wbija FD, JTs i KQ. Nie widziałem tu żadnego value w betowaniu. Może QJ czasem callnie, ale to 1 ręka. Jak on betuje to wiadomo, że jest to jest juz tylko value range. Pytanie jaki, i czy mamy calla. Przy tym sizingu potrzeba ok 23%.

MP2 28.90% 28.90% 0.00% AcQd
MP3 71.10% 71.10% 0.00% KQs, QJs, JTs, AdJd, AdTd, KQo

Wg mnie tutaj wszystko zależy od tego czy betnie QJs, czy nie, bo jak nie to juz mozna foldowac Turn. On ma BIP 56%, afq turn 33, river 27.

Na river moim zdaniem on by musiał zamieniać SDV w blef, aby call był kiedykolwiek profitowy. Pytanie, czy nie lepiej foldować na turnie skoro na blanku riverze trzeba foldowac?

Odpowiedz
Cytat
babel92

obowiązkowa kropa, gl _thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
krzyziu1

Hey

fajnie że piszesz będę często wpadał :fdrink

Na river moim zdaniem on by musiał zamieniać SDV w blef, aby call był kiedykolwiek profitowy. Pytanie, czy nie lepiej foldować na turnie skoro na blanku riverze trzeba foldowac?

Ja już na turnie spoglądam na afq river, wtsd i w$sd.

Jeżeli gość nie jest pasywny to najczęściej na river zobaczymy shipa, my wyglądamy na to co mamy a turn to najgorsza karta w talii.

Z drugiej strony jeżeli gość jest pasywny to przecież nic gorszego na turnie nie betuje więc znów x/f turn jest spoko.

Myślę że fold już na turnie jest tutaj najlepszy na normalnego rega i tego po pasywnej stronie.

pzdr

Odpowiedz
Cytat
ilonka69

Podaj skype lub gg

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

Bąbel przyjmij zapa, mam sprawę :P

Krzyziu, teraz fold na turn też mi się wydaje najlepszy, mimo że gość nie jest tak pasywny, to ja właśnie nienawidzę takich spotów gdzie jestem face up i mam zgadywankę na river. Sprawę utrudnia nieco fakt, że na Ipoker nie ma timebanku i nie można dłużej pomyśleć

Pozapokerowo. Dzisiaj zacząłem chodzić na siłkę (ostatnio byłem parę dobrych lat temu), zrobiłem ogólne. Czuję że jutro będę umierał :D

Odpowiedz
Cytat
czak2

Największe "zakwasy" są dwa dni po ;)

Powodzenia na midstejkach :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
MaNTissS

Nie zawsze nie patrzenie w cashiera jest takie fajne. Dzisiaj kończąc sesje kasa z ostatniego stołu jaki zamknąłem nie pojawiła się w cashierze. Na szczęście pamiętałem dokładnie ile miałem w cashierze przed sesją, bo wczoraj cash out robiłem, także od razu wykryłem błąd. Sprawą zajął się support, ciekawe co z tego wyniknie. Swoją drogą ciekawe jak często takie przypadki mają miejsce...

Odpowiedz
Cytat