Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[5CD] - wymienię 1,2,3,4 lub 5 kart - ktoś chętny ?

64 Posty
8 Użytkownicy
0 Reakcje
1,489 Wyświetlenia
pozboju

Strzałeczka.

Długo nie mogłem się zebrać do założenia bloga, ale w końcu zebrałem się w sobie - niech więc się stanie. Gram 5CD z przerwami od mniej więcej roku na starsach. Na koncie mam trochę sukcesów i porażek. Sukcesy to szip w turku FL5CD w maju zeszłego roku, oraz kilka FT w turkach PL za 5,50 i NL za 1,1 oraz niestorbienie w keszówkach :) Porażka to mój mindset objawiający się w nieprzemyślanych gamblerskich zagraniach - jak coś mnie czasem napadnie. Pracuję nad tym. Konkretną porażką okazało się SNG-6os. Początkowo były bardzo dobre wyniki. Jednak zrobiłem sobie 2-miesięczną przerwę od pokera. Gdy wróciłem, jakoś mi nie banglało - generalnie nie czułem gry i krok za krokiem aż w końcu storbiłem - dużo tego nie było, ale zawsze.

Nowy rok. Więc mocne postanowienie uporządkowania swojej gry. Oddzielam grubą krechą to co było - zaczynamy wszystko od nowa.
W nowy rok wszedłem z bankrollem 0$ :) Kobita chciał sobie popykać freerole z serii 100k, więc wpłaciła sobie 10$, po czym mi przesłała 4, co bym też się nie nudził. No to jadziem MTT 1.10NL - jest jeszcze late reg. 1 godzina, druga, trzecia i czwarta jest FT odpadłem jako 3, ~50$ skapło. Różne były dzieje tych 50$, dość że się nie rozmnożyły, ale też nie skurczyły za to VPP przybyło.

Plan co grać: MTT - zawsze tylko 1 turniej na raz - nie wiem jak to jest w innych odmianach, gdyż jestem w nich leszczem pospolitym, ale tu w 5CD trzeba ogarniać co się dzieje na stole, bez tego nie ma szans na sukces. Nie ma HUD-a do turniejów, trzeba więc bazować na własnych obserwacjach. W wolnych chwilach też cash i sporadycznie HU SNG.

Plan poprawy mindsetu:
1) tłuc gamblera gdy tylko się pojawi.
2) Zwiększyć % rozdań w których mysli się przed a nie po - tu już mam nawet pewne sukcesy (tak przynajmniej uważam) :)

Plan na najbliższe dni: zająć jak najlepsze miejsce w TCOOP#5 (nie - nie gram z mojego skromnego bankrolla tylko z wejściówki za wpłatę którą niebawem wypłacę )

Jeżeli grałem z kimś z was przy stoliku i chcecie mi powiedzieć jakim jestem leszczem - serdecznie zapraszam. Zapraszam również jeśli nie chcecie tego mówić lub nie graliśmy razem przy stoliku :) Potrzebna jakaś rozkminka ? Co dwie/n głów to nie jedna.

Po co ten blog ? A po cholerę :P

A poważniej - jak się coś napisze, później znowu coś itd. to za jakiś czas będzie się miało przegląd własnej osoby - może pomoże na pewno nie zaszkodzi. To jeden cel. Drugi jest taki, że widuję dużo graczy z Polski przy stolikach oraz w turniejach 5CD. Może uda się ożywić w jakiś sposób nasze środowisko. Popatrzcie na ruskie ps w sekcji 5CD - jeśli nie tętni życiem to przynajmniej coś tam się dzieje, u nas ostatnie rozdanie wstawione do oceny to chyba jakieś pół roku będzie.

Odpowiedz
Cytat
63 odpowiedzi

Witam

Świetnie że założyłeś bloga o 5CD i fajnie że sa to turnieje - sam próbowałem swoich sił w turniejach 5CD SNG PL na starsach i wydają sięcałkiem przyjemne. Jedyny problem jaki mam to że brakuje mi czegoś w stylu ICM żeby wiedzieć z czym sie stackować w późnych fazach.

Na pewno będę śledził bolga i towje analizy. :f_thumbsup:

P.S. Siedzieliśmy już wielokrotnie przy stolikach cash fl może kojarzysz avatara -- :rage:

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Napisane przez marc6666
Witam

Świetnie że założyłeś bloga o 5CD i fajnie że sa to turnieje - sam próbowałem swoich sił w turniejach 5CD SNG PL na starsach i wydają sięcałkiem przyjemne. Jedyny problem jaki mam to że brakuje mi czegoś w stylu ICM żeby wiedzieć z czym sie stackować w późnych fazach.

Na pewno będę śledził bolga i towje analizy. :f_thumbsup:

P.S. Siedzieliśmy już wielokrotnie przy stolikach cash fl może kojarzysz avatara -- :rage:

Cześć. No właśnie jakoś skojarzyć nie mogę :)

Co ICM - wstyd się przyznać. Wiem co to jest, ale nigdy w to nie wnikałem i nie stosowałem. Natomiast jeśli Tobie temat jest dokładnie znany, to podrzucam coś co może sie przydać. Zmajstrowałem w Excelu coś co zastępuje mi equilator. Otóż wszyscy dla uproszczenia bazują na equity względem range C(52,5). Nie uwzględnia to kart jakie mamy. Na przykład mając JJAKQ na ręku nie uwzględnia się że JJAKQ ogranicza ilości układów te karty zawierających. Mój excelik uwzględnia to. Pokazuje EQ względem range z uwzględnieniem, że to co mamy ogranicza możliwośc pewnych kombinacji u przeciwników. Jesli podamy mu jakie karty dostaliśmy po wymianie, je też uwzględni w całym rozkładzie (Nie rozkmini jednak jaki mamy układ po wymianie).

W komórce S6 mamy wynik.
W wierszu 5 od U do Y wpisujemy Własne karty (posrtowane muszą być, Prawidłowo będzie np AA765, 765AAbędzie źle. AAKKx dobrze, KKAAx - źle, xAAKK-źle)
W wierszu 6 od U do y wpisujemy kolory (c,d,h,s)
Od z do AD wpisujemy karty które nam przyszły o wymianie (Uwaga, Jeśli do np. AA765 dojdzie nam coś co polepsza, to EQ wyliczane w S6 będzie pokazywać wartość dla ręki źródłowej w całym rozkładzie).

I teraz to co tygrysy lubią i pragną:
T10 - pokazuje całkowitą ilość możliwych u przeciwników kombinacji.
Od T12 w dół pokazuje ilość kombinacji konkretnej karty.
Na tej podstawie można DOKŁADNIE obliczyć equity naszej ręki przeciwko każdemu zakresowi (S6 to equity przeciwko 100%) z uwzględnieniem wszystkich znanych kart.
Acha - jeszcze jedno. Arkusz nie rozpoznaje drawów. Są one po prostu Skalsyfikowane jako High-card.

www.zbojec.cba.pl/5cd/EQ5CD_.xlsx

Jak chcesz się pobawić z ICM - napewno to Ci się przyda

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Podsumowanko dnia wczorajszego:

1) 17:50 $1,10 NL DRAW

Wszedłem z late reg na minutę przed zamknięciem rejestracji. Cały czas grałem TAG-iem. W okolicach gdy zostały już 4 stoliki miałem najwyższy stack w turnieju. I wtedy dosiadł się ruski LAG (notabene wygrał ten turniej) i bezczelnie zaczął doić moje krowy na moim stoliku :) Starałem się temu zapobiec co skończyło się odpadnięciem na 12 miejscu.

2) 19:50 $1,10 NL DRAW

Znowu late reg, jakoś 20 min po rozpoczęciu. Tu się nie skupiałem mocno, gdyż grałem równolegle turniej 1. W początkowej fazie udało mi się tu zbudować stack na poziomie 2-3 razy średni. Po czym raz mój strit poszedł do piachu w starciu z kolorem, później kolor z fullem - na szczęście to były szorty, Jeden z nich później oddał mi swój stack stritem na mój kolor. Później nie działo się nic ciekawego, ot jest trips/2wyokie pary 3-betujemy itd. Na bubblu trochę się podbudowałem, i po wejściu w kasę miałem stack w okolicach top 10. Akurat skończyłem grać w pierwszym turnieju, więc skupiełm się na tym. Niepotrzebnie. Zacząłem grać zbyt luźno jak na fazę zaraz po bubble, gdzie shorty szukają podwojenia i ostatecznie wypad na 52 miejscu.

Sesyjka udana, ale jest niedosyt - przedwczoraj otarłem się o FT (out 10) i dzisz (out 12), no i żal tego rozluźnienia w 2.

Odpowiedz
Cytat
pozboju

No to po TCOOP-ie. W pierwszych 15 minutach naciąłem się na coś takiego:

A pack of feral cows chewed their cuds for .0043 seconds to convert this hand
PokerStars No Limit 5 Card Draw ($24.55+$2.45) t30/t60 ante t15 - 6 players

BB Hero: t5,975
UTG Rob Central: t5,000
UTG+1 RiverPerla: t4,700
CO RecobaAlvaro: t5,210
Button dartboard2: t5,290
SB Vactra: t4,280

Dealing Hands: (t180) (6 players)
Rob Central calls t60, 2 folds, dartboard2 calls t60, Vactra folds, Hero raises to t180, Rob Central calls t120, dartboard2 calls t120

First Draw: (t660) (3 players)
Hero stands, Rob Central discards 3, dartboard2 discards 3,

Hero bets t420, Rob Central raises to t960, dartboard2 folds, Hero raises to t1740, Rob Central raises to t2520, Hero raises to t3300, Rob Central raises to t4080, Hero raises to t5780 and is all-in, Rob Central calls t725 and is all-in

Hero showed , a straight, Ten to Ace
Rob Central showed , a full house, Eights full of Fours
Rob Central won t10270

Później udało się trochę odrobić, ale cały czas grałem push or fold na mniejszym lub większym shorcie. Cud że udało się pograć jeszcze godzinę, ostatecznie out na 619 w spocie dwie pary konrta trips.

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Cosik turki ni idą, na ostatnie 5 - jeden skeszowany i to raczej wina mojej słabej gry. W związku z tym dzisiaj pogram cash na 0.1/0.2 tym bardziej że niedużo VPP brakuje mi do silvera, a turkami raczej nie ma szans by do silvera uzbierać. Jeśli będzie mi dobrze szło, to może wskoczę na 0.25/0.5 - ostatnio tam baty dostaję - trzeba to zmienić :)

Mam pewne spostrzeżenie. Gdy kobita gra, a ja się przyglądam, jestem w stanie bezbłędnie jej podpowiedzieć co ma zrobić w praktycznie każdym spocie, wytłumaczyć dlaczego tak a nie inaczej trzeba zagrać. Gdy gram sam - w tych samych sytuacjach nie raz popełniam błędy. Ossssoho ? :)

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Z cyklu "wieści z akwarium":

Fulla po drawie należy rozgrywać bardzo ostrożnie, szczególnie gdy przeciwnik wymieniał jedną kartę i betuje za pół puli, gdyż może to oznaczać iż ma karetę :D

Spoiler

Converted by a herd of feral cows
PokerStars No Limit 5 Card Draw ($1.00+$0.10) t30/t60 ante t15 - 6 players

UTG zoran7961: t2,985
UTG+1 galina0109: t7,325
CO dexter170888: t4,395
Button ger52: t3,615
SB Hero: t5,525
BB garudaindo: t2,120

zoran7961 calls t60, galina0109 calls t60, 2 folds, Hero raises to t180, garudaindo calls t120, zoran7961 calls t120, galina0109 calls t120

First Draw: (t810) (4 players)
Hero discards 1, garudaindo discards 1, zoran7961 discards 1, galina0109 discards 3,
||
Hero bets t480, garudaindo folds, zoran7961 calls t480, galina0109 folds

zoran7961 showed , a full house, Tens full of Kings
Hero showed , two pair, Kings and Sixes
zoran7961 won t1770

Odpowiedz
Cytat
Thorek

Napisane przez pozboju
No to po TCOOP-ie. W pierwszych 15 minutach naciąłem się na coś takiego:

A pack of feral cows chewed their cuds for .0043 seconds to convert this hand
PokerStars No Limit 5 Card Draw ($24.55+$2.45) t30/t60 ante t15 - 6 players

BB Hero: t5,975
UTG Rob Central: t5,000
UTG+1 RiverPerla: t4,700
CO RecobaAlvaro: t5,210
Button dartboard2: t5,290
SB Vactra: t4,280

Rob Central calls t60, 2 folds, dartboard2 calls t60, Vactra folds, Hero raises to t180, Rob Central calls t120, dartboard2 calls t120

First Draw: (t660) (3 players)
Hero stands, Rob Central discards 3, dartboard2 discards 3,

Hero bets t420, Rob Central raises to t960, dartboard2 folds, Hero raises to t1740, Rob Central raises to t2520, Hero raises to t3300, Rob Central raises to t4080, Hero raises to t5780 and is all-in, Rob Central calls t725 and is all-in

Hero showed , a straight, Ten to Ace
Rob Central showed , a full house, Eights full of Fours
Rob Central won t10270

Później udało się trochę odrobić, ale cały czas grałem push or fold na mniejszym lub większym shorcie. Cud że udało się pograć jeszcze godzinę, ostatecznie out na 619 w spocie dwie pary konrta trips.

Niestety to był bardzo duży overplay z twojej strony. Co do predraw, to za nisko podbiłeś. Gdyby to był open raise to ok, ale tutaj powinieneś podbić wyżej ze względu na 2 limperów.

Co do postdraw, to stack off jest tutaj bardzo dużym spazem z twojej strony. Tak naprawdę to jest bet/call max. Skoro nie wymieniałeś kart, to wiadomo, że masz made hand typu straight minimum, czyli villain nie zagra ci tutaj raise nawet z dwoma parami. To jest zawsze full (on tutaj nie gra pod strita, ani pod flusha, bo wymieniał 3 karty, czyli miał tutaj parę). To rzadko będzie trips.

Villain może ewentualnie tutaj zagrać raise oceniając twój stand pat jako blef, ale nawet jeśli tak będzie, to nie sprawdzi twojego 3-beta.

Co za tym idzie nigdy nie masz w tym spocie value w 3-betowaniu postdraw, a stack off to już po prostu rozdawanie żetonów. Trochę szkoda tego spota, tym bardziej w tak wczesnej fazie turniejum gdzie masz bardzo dużo BB i nie ma sensu pakować się w marginalne spoty.

Generalnie życzę powodzenia w prowadzeniu bloga i oczywiście w grze przy stolikach. Sam lubię bardzo 5CD, ale lepiej czuję się w formacie fixed-limit :).

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Święta racja w całej rozciągłości, nie zgodzę się tylko z jednym - że podbicie przed flopem zbyt niskie. Nie chcemy nikogo wyrzucać z rozdania, chcemy by wielu dołożyło ciut mniej niż jeden dużo, pula pre będzie większa, więcej zawodników oznacza też większe prawdopodobieństwo że ktoś sprawdzi post draw pat stand licząc na blef.

A z ciekawostek dzisiejszych:

Pipa ze mnie że nie miałem stacka na cap post draw.
Converted by the cows of Feral Cow Poker
PokerStars Limit 5 Card Draw $0.10/$0.20 - 5 players

BB onlyoneman13: $4.52
UTG CEAUSU65: $2.12
CO ASA1608: $5.34
Button Hero: $0.75
SB Russlya: $1.00

Dealing Hands: ($0.15) (5 players)
CEAUSU65 calls $0.10, ASA1608 raises to $0.20, Hero raises to $0.30, Russlya calls $0.25, 2 folds, ASA1608 raises to $0.40, Hero calls $0.10, Russlya calls $0.10

First Draw: ($1.40) (3 players)
Russlya discards 1, ASA1608 stands, Hero discards 2,
||
Russlya bets $0.20, ASA1608 raises to $0.40, Hero calls $0.35 and is all-in, Russlya raises to $0.60 and is all-in, ASA1608 calls $0.20

ASA1608 mucked
Hero showed , four of a kind, Jacks
Russlya showed , four of a kind, Nines
Hero won $2.35
Russlya won $0.50
(Rake: $0.10)

Odpowiedz
Cytat
Thorek

No nie do końca, bo musisz mieć zbalansowany swój range. Jeśli będziesz podbijał niżej z monsterem, a wysoko ze średnią ręką, to szybko staniesz się easy to read.

Odpowiedz
Cytat
pozboju

W ogólnym przypadku się zgadza, ale to nie gra cash gdzie siedzisz przez kilkaset rozdań z tymi samymi ludźmi tylko turniej turbo, gdzie stacki padają jak muchy a przez twój stół co chwila przewija się ktoś nowy, tudzież Ciebie przenosi. Poza tym nikt nie mówi, że tak zagrywać trzeba zawsze, można a nawet trzeba miksować. Of kors nie twierdzę że to wszystko przemyślałem przy podejmowaniu tej konkretnej decyzji, zagrałem jak zagrałem - jedynym przemyśleniem było nie wyrzucanie limperów z tego konkretnego rozdania.

Swoją drogą ciekawi mnie kto gra te turnieje ? Przed turkiem zrobiłem review listy startowej, znalazłem kilkanaście/dziesiąt nicków znanych mi ze stołów i turków. OK nie znam graczy z NL i PL oraz tych z wyższych stawek. Szacuję że max i to bardzo optymistyczny to 200 osób grających regularnie tę odmianę. Więc skąd 3500 ?

Odpowiedz
Cytat

pre draw zagrał bym to rozdanie tak samo nie ma sensu ich wyrzucać z puli, - post draw zgadzam się z Thorkiem nie ma prawa w tym spocie rasiować cię gorsza ręka - chyba że przeciwnik to mega fish co się dopiero z holdema przesiadł i mysli że trójka to stack off. Bet/call to maks w tym spocie.

Też się zastanawiam skąd tylu graczy w tych turniejach nie widze tych mord na chashu ani FL ani PL - NL i poziom ich gry wydaje się czasami żałosny w cashu dużo bardziej tigh są bydlaki - szczególnie teraz jak hiszpańców nie ma.

Odpowiedz
Cytat
Thorek

Generalnie jest dużo grup osób.
1) Osoby grające do generalnej klasyfikacji, które z racji tego, że chcą powalczyć o nagrody z generalki rozgrywają jak najwięcej eventów
2) Osoby grające odmiany niszówkowe przy większych seriach - co prawda TCOOPy odpuściłem, ale generalnie bardzo lubię turnieje 5CD. Na co dzień nie ma takich turniejów, na które warto poświęcać wiele godzin, bo pule za małe, dlatego wiele osób, które zna te odmiany, a nie gra ich cashówkowo, pojawia się przy okazji takich serii
3) Fishe z lobby - TCOOPy mają dużo reklam i wiele osób rejestruje się przez przypadek nie wiedząc nawet, że jest rozgrywana w innej odmianie niż NL
4) Tanie satelitki

itd. :)

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Dziś zagrałem małą sesyjkę, ciut ponad 300 hand na 0,25/0,50.
Wyszło -1,5 BB/100. Ręce poniżej tłumaczą dlaczego -1,5 BB a nie 0.
Najgorsze jest to, że myślisz sobie "ok - to jest fold", ale ręka nie słucha, ona musi kliknąć call. Muszę ją obciąć gdyż jest przyczyną grzechu :D

Do rzeczy:

This converter is going to be a cash cow...
PokerStars Limit 5 Card Draw $0.25/$0.50 - 5 players

Button pescador311: $4.20
SB chinio2008: $6.75
BB kaug: $4.58
UTG Hero: $8.58
CO ShowMeShow: $6.87

Dealing Hands: ($0.35) (5 players)
Hero raises to $0.50, ShowMeShow raises to $0.75, 3 folds, Hero raises to $1, ShowMeShow calls $0.25

First Draw: ($2.35) (2 players)
Hero stands, ShowMeShow discards 1,

Hero bets $0.50, ShowMeShow raises to $1, Hero calls $0.50

Hero mucked
ShowMeShow showed , a full house, Threes full of Fives
ShowMeShow won $4.19
(Rake: $0.16)

Feral Cow Poker Hand Converter
PokerStars Limit 5 Card Draw $0.25/$0.50 - 5 players

CO Tech.Man.Yar: $28.26
Button ac pik: $4.51
SB Hero: $3.06
BB Evgeniy50500: $2.72
UTG MERSIK750: $10.08

Dealing Hands: ($0.35) (5 players)
2 folds, ac pik raises to $0.50, Hero calls $0.40, Evgeniy50500 folds

First Draw: ($1.25) (2 players)
Hero discards 3, ac pik discards 3,
||
Hero bets $0.50, ac pik raises to $1, Hero calls $0.50

ac pik showed , three of a kind, Queens
Hero mucked
ac pik won $3.10
(Rake: $0.15)

Feral Cow Poker Hand Converter
PokerStars Limit 5 Card Draw $0.25/$0.50 - 6 players

CO pescador311: $3.35
Button chinio2008: $5.25
SB kaug: $3.05
BB Hero: $6.58
UTG ShowMeShow: $8.56
UTG+1 Marjabra: $13.77

Dealing Hands: ($0.35) (6 players)
3 folds, chinio2008 raises to $0.50, kaug folds, Hero raises to $0.75, chinio2008 calls $0.25

First Draw: ($1.60) (2 players)
Hero discards 3, chinio2008 discards 1,
||
Hero bets $0.50, chinio2008 raises to $1, Hero calls $0.50

chinio2008 showed , a full house, Eights full of Queens
Hero mucked
chinio2008 won $3.44
(Rake: $0.16)

Odpowiedz
Cytat

1 patowej ręki bym nie zrzucił zagrał bym tak samo.

2 dwie parki dla mnie w tej sytuacji bet fold. Raise post draw to rzadko kiedy dwie parki niższe od AAup.

3. dla mnie praktycznie zawsze w tym spocie d3 vs d1 jest check - bo chcesz od gościa indukować blefy i jakieś bety z niższymi dwiema parkami.

Jeśli tu lead betujesz to nietrafiony draw i tak nigdy cię nie sprawdzi a słabsze dwie parki też często wyrzucisz. W tym spocie check/call - łapiemy blefy i słabsze dwie parki takie moje zdanie. - chyba że miałeś jakies ready na goscia w tym spocie albo po statystykach było widać ze maniaczy i gra np d1 blefy z pojedynczymi parkami wtedy bet/fold może być okej.

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Masakra :)) Obejrzałem sobie wczoraj dwa odcinki "crusing microstakes" muckinfelli i jakoś dostałem motywacji by coś popykać w holdema. Wbiłem sobie do głowy:
1) jedyny blef to cb
2) nie graj slowplay
3) Karty z którymi nie będziesz czuł się pewnie gdy nie trafisz flopa graj tylko z pozycją.

Włączyłem 4.40 turbo rebuy 4-max i stosując się do powyższych zasad, przez większą część turnieju balansowałem gdzieś w TOP 10. Po wejściu w kasę stwierdziłem, że jestem już tak pijany i śpiący że czas to kończyć i wrzuciłem stacka z jakimś Air :)

Po raz pierwszy od chyba roku mam ochotę grać w holdema. I w sumie fajnie. Przyda się jakaś odskocznia od 5cd ... wciąż te same mordy, te same ruskie nity :)

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Przy okazji, odkryłem jak zaimportować ręce z zoom-a do PokerHands, może komuś się przyda:

Otwieramy pliczek z rękami z zooma w notatniku, robimy "zamień" i zamieniamy " Zoom" na nic. Uwaga w " Zoom" jest spacja na początku. Zapisujemy tak zmodyfikowany pliczek i każemy go importować - that's all :)

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Na razie pociskam sobie Holdema, więc siłą rzeczy w temacie 5CD nic się nie dzieje.

Odpowiedz
Cytat
Kokos14

Pozdrawiam. Generalnie nie ma co analizować, więc do niczego się nie odniosę. Miło wiedzieć że ktoś jeszcze gra 5CD. Ja obecnie gram w hold'ema MSSem. Zaczynam czuć grę ze statystykami. Kto wie czy nie pomogłoby mi to przy stołach 5CD. Jednak moja ostatnia gra przy stołach 5CD to był mega tilt i mimo ogromnych chęci, nie mam zamiaru jeszcze tam wracać. Zobaczymy jak będzie za jakiś czas, jak odbuduję bankroll i skilla ;)

Będę zaglądał regularnie, powodzenia!

Odpowiedz
Cytat
pozboju

Czas na pierwszą rozkminkę :)

Pełny stół 6-handed. Villain robi open poprzez bet.
Znamy:
- pozycję Villaina.
- zakres z którym Villain otwiera z tej pozycji.
- naszą rękę.
- naszą pozycję.
- pot odds.
- rake [%]

Oznaczmy przez:
y - zakres open Villaina z danej pozycji.
x - siła naszej ręki (ilość układów które nas biją / wszystkie możliwe układy).
n - ilość osób przy stole które będą odzywać się po nas przed wymianą.
rake - rake wyrażone w %.

Co możemy z tego obliczyć:

x/y : przewaga naszej ręki nad zakresem Villaina.
(1-x/y) : prawdopodobieństwo, że Villain ma rękę lepszą od naszej.
(1-x)^n : prawdopodobieństwo, że nikt za nami nie ma lepszej reki.
(1-x/y)*(1-x)^n : prawdopodobieństwo, że nasza ręka jest najlepsza na stole.
(1-x/y)*(1-x)^n - rake = EQ: prawdopodobieństwo, że nasza ręka jest najlepsza na stole z uwzględnieniem rake.

Wszystko ładnie, ale my nie chcemy wyliczać Equity jakiejś konkretnej ręki przeciwko stołowi. Chcemy policzyć jaka ręka reprezentuje Equity potrzebne na call lub 3-bet w danej sytuacji. Jesli nie siedzimy na blindach, potrzebujemy mieć 37% Equity przeciw całemu stołowi na call, i 50% na 3-bet. Więc w powyższym równaniu niewiadomą jest x, EQ jest znane. Rozwiązanie tego równania w sposób analityczny, to przynajmniej dla mnie wyższa szkoła jazdy. Z pomocą przychodzi Excel i dodatek Solver - służący do numerycznego rozwiązywania równań.

Rozpiszmy krok po kroku pierwszy przypadek, dla reszty przypadków podam po prostu wynik.

Villain robi open z UTG z zakresem KKA+ czyli ~14%.
My siedzimy na UTG+1, potrzebujemy 37% Eq na call.
Za nami siedzi jeszcze 4 ludków.
y=0,14
n=4
rake=0,045
pot_odds = Eq = 0,37 ($0,25/0,5 bb=0,25$ sb=0,1$)

Solver pokazuje:
x=6,42% (99XXy)
A jest to ... 54,1% przewagi nad zakresem Villaina.

Jest to minimalna ręka z którą możemy wykonać call z tej pozycji.

Ciekawe ? Nie ? Zawsze myślałem, że by zagrać call zgodnie z pot odds, muszę mieć przewagę nad otwierającym co najmniej równą pot odds, a tu okazuje się, że to za mało - o wiele za mało.

Zobaczmy jak to się ma do 3-beta na naszego Villaina. Czynię założenie, że aby 3-betować porzebuję co najmniej 50% Eq nad całym stołem.
x=4,74% (QQXXy)
66,1% przewagi nad zakresem Villaina na UTG.

Czyli w tej sytuacji nawet 60% to za mało na 3-bet.

Wrzucam poniżej tabelkę pt. Hero vs UTG bet.
Oczywiście tę rękę minimalną trzeba traktować z przymrużeniem oka w zakresie call z późniejszych pozycji, ponieważ equity postdraw zmienia się dramatycznie w przypadku niskich dwóch par na niekorzyść hero. W zasadzie ta tabelka ma pokazać jedno. Hurricano kiedyś napisał, że w 5CD na 3-bet potrzebujemy co najmniej 60% przewagi nad Villainem. Nie napisał dlaczego. Przetrząsnąłem forum 2+2 i zdaje się że bigpooh też tak twierdził ... i też nie napisał dlaczego. No to z tej tabelki wynika dlaczego. I wynika też że owe 60% jest to średnia. W zalezności od naszej pozycji może to być więcej lub mniej. Jak znajdę trochę czasu, opracuję też inne pozycje Villaina z zakresami często spotykanymi przy stołach.

Odpowiedz
Cytat