Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[Zamknięte] Grindowisko Widowisko Rozwojowisko i Progresowisko: NL Heads-up z ilidkiem

248 Posty
17 Użytkownicy
2 Reakcje
5,750 Wyświetlenia
MinosTutor

Cześć wszystkim!

Jest to już moje ~trzecie podejście do prowadzenia bloga. Tę – kolejną próbę – planowałem już od jakiegoś czasu, a Szkoła Kadetów stała się niezłą mobilizacją! Tym razem mam już ustalony jakiś kierunek prowadzenia bloga, który z biegiem czasu będzie ewoluował i rozwijał się. Muszę nabrać doświadczenia w tej materii.

Bio w skrócie:
Piotrek z Wrocławia/Brzegu;
Pasje: Poker ofc, fotografia (w czerwcu kończę szkołę policealną, będę pisał o planowanych wystawach =) ), żonglerka, owady, łucznictwo (robienie łuków>strzelanie), świadome śnienie/podświadomość;

Od kilku lat gram microstawki. W listopadzie 2012r. powiedziałem sobie, że jeśli w grudniu nie wyjdę na porządny „+”, to rzucam to zajęcie. Jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki, kasy wystarczyło na opłacenie szkoły w styczniu i atak na wyższe limity. Za luty również zapłaciłem, za marzec także (już) muszę, aczkolwiek napotykam problemy – kilka h gry i na NL5 jakieś -70$.

Spoiler

Jak widać zarabiam głównie na rakebacku. Statystyki są od ok. połowy września, wykres z tego roku.

Na P* posiadam złoty status. To co zarobię na NL2 wrzucam na ataki na wyższe stawki. Na NL5 wchodziłem zwykle mając 150$, NL10 od 210$. Obecnie na NL5 będę się pojawiał, gdy poziom BR osiągnie 100$.
Ta potężna strata na NL5 jest wynikiem gry w tamtym roku, teraz idzie mi dużo lepiej. Dopiero marzec jest miesiącem na minus.

Co ja właściwie gram?
Na Poker770 grałem HU. Było tam zwykle 8 stolików i zawsze wszystkie zajmowałem na NL2. Majstereo – dzięki ci w tym miejscu!
Po tym, jak pouczyłem się o HU poker całkowicie się dla mnie zmienił, a powrót na FR stał się mentalnie niemożliwy. Po jakimś czasie mi je zamknęli i przeniosłem się na P* na gry 6-sobowe. Na NL2 włączam 16 stolików, NL5 8-14, NL10 8-10. Może dużo, jednak na NL2 mógłbym dowalić jeszcze kilka, a na wyższych muszę wyrabiać VPP.

Czym jest dla mnie poker?
Niesamowitą pasją. Można by się pokusić o stwierdzenie uzależnienie, jednak wtedy uznajcie również za to heblowanie desek pod łuki. Ostatnio coraz częściej czuję, że przemęczam materiał, jednak prę do przodu. Szkoła Kadetów wydaje mi się niesamowitą okazją do znalezienia czasu na naukę. W tygodniu ok. 2h poświęcam na nią, na grę kilkanaście/kilkadziesiąt.
Poker w tym momencie jest również moim zawodem. Nie chcę roznosić ulotek, nie chcę pracować jako ochroniarz... Wolę siedzieć w pokoju i grać nocami, spać do 12. i martwić się, czy dyrektor zgodzi się na przedłużenie terminu wpłacania kasy za miesiąc – ot cały ja!

Cel?
Zarabiać 1k$/miesiąc. Czasami rozmawiam z osobami z supernową, albo z wyższych limitów przy stolikach, jeśli takowych wykryję. Na razie podobno nie jest to wielki plan. Na pytania co potem odpowiadam „nauka MTT”. Już teraz zaczynam pogrywać 3xturbo z pulami $60k GTD i czasami łapię się w kasie, albo turnieje KO* – wszystkie za 1,1$ (1,35$*).

Co robiłem do tej pory?
Uczęszczałem na treningi, gdy miałem srebro/złoto na PS. Czytałem artykuły, oglądałem filmy, wykupywałem treningi u pewnego gracza z diamentem na PS. Obecnie zostały mi filmy z brązu – na razie oraz artykuły.

Plany?
->Prowadzić regularnie bloga, co najmniej 2 wpisy/tydzień. Będę Wam zadawał pytania, bardziej lub mniej sensowne, a w najbliższych wpisach będę zajmował się analizą HUDa, jakiego posiadam – a biedny nie jest.
->Będę opisywał swoje doświadczenia oraz przemyślenia, dzielił się znalezionymi informacjami. Do tego mam nadzieję – będę czasami wrzucał swoje zdjęcia.
->Kolega współlokator robi o mnie mały dokument (razem chodzimy do szkoły fotograficznej), także może pojawią się jakieś kadry ze mną w roli głównej...
->Mam również pewne ambicje związane z uświadamianiem ludziom, czym jest poker dla mnie. Na razie nawet mama jeszcze nigdy nie powiedziała nic złego na temat mojej pasji.

Na koniec chciałbym Was prosić o opinie i konstruktywną krytykę. Wiem, że potrzebuję nad sobą bata i kogoś, kto przemówi mi do rozsądku – jednak musi wykazać się pewną dozą logiki. Same porady typu „zrób to”, bez uzasadnienia, nie działają na tak upartą osobę, jaką jestem.

Powodzenia przy stołach i zapraszam!

SPIS:
-> Heads-up

247 odpowiedzi
czubak188

Good luck, będę zaglądał regularnie

MinosTutor

Dzięki i wzajemnie!

BR: 96,87$
Na czerwono, ponieważ pod koniec lutego było 168$ i mentalnie czuje się na minus. Zastanawiałem się wtedy, czy nie atakować NL10, jednak kolejne sesje pokazały mi, że warto nawet zejść na NL2.

I tak walka trwa. Do wyrobienia bonusu wartego 75$ zostało mi 1kFPP, do złota na kwiecień 1481VPP.

Dzisiaj w nocy pogram NL2, po dobiciu na 102$ wracam na NL5 dając sobie 5BI marginesu. Złoto jest jednak bardzo zagrożone, bowiem NL10 w marcu jest wątpliwe.

Ten wpis jest właściwie pierwszym, w zamierzeniu treściwym postem. Na pierwszy ogień idzie mój HUD:

Spoiler

Nie chcę rozwodzić się nad VPIP i PFR. Z ciekawszych rzeczy mogę tyle napisać, że gracz 16/13 jest dla mnie granicznym. Zależnie od WTSD oznaczam takowego na niebiesko - mocno tight gracz, często murek. Powyżej VPIP 16 oznaczam osoby solidnie grające - na żółto. Na błękitno ludzi nieogarniających do końca podstaw, na zielono fishki. Pomarańczowy i czerwony zarezerwowane są dla graczy, którzy stanowią dla mnie problem (na czerwono jedną może dwie osoby oznaczyłem, z czego jedna miała właśnie supernovą).

Teraz chciałem natomiast rozpisać się w skrócie nad AF(AGG) oraz AFq (AGG%). Dla mnie jest kolejna nierozłączna para najważniejszych statystyk.

AF= (raise + bet)/call - faktor, tj. współczynnik, jest to liczba, wartość.
AFq = (raise + bet)/(raise + bet + call + fold)*100% - wartość procentowa.

[Ściąga:
X=licznik/mianownik
Im mianownik większy, tym X jest mniejsze.]

Tak się przedstawiają, o czym na pewno większość z was z głowy nie byłaby w stanie rozpisać. Jeszcze dobry miesiąc temu ja również. Korzystałem z obu, jednak nie rozumiałem ich w pełni. Wnioski, jakie można z nich wyciągnąć w ciągu sekundy są jednak nie do przecenienia!

Mamy więc cztery kombinacje do wyboru niskie i wysokie wartości. AF powinno być w okolicach 2, natomiast AFq 22-27. Podam teraz jeden przykład, następne trzy polecam rozpisać samemu. Zajmie to wam do 20. minut, jednak dużo lepiej je zrozumiecie i zapamiętacie. Odpowiadajcie sobie na pytania np. kiedy AF jest wysokie?

Wysoki AF, niski AFq: dużo folduje, część raisuje, prawie nigdy nie calluje => FT3B będzie wyższe niż zwykle, sam 3B prawdopodobnie wysoki.
Reszta wygląda następująco [do porównania z własnymi wnioskami]:

Spoiler

Wysoki AF, wysoki AFq: dużo raisuje, trochę folduje, prawie nigdy nie calluje.
Niski AF, wysoki AFq: ~często betuje, ale nie raisuje lub nie folduje => b/c.
Niski AF, niski AFq: bardzo pasywny, zawsze check-call.

Teraz powinniście wiedzieć, co oznacza, gdy ktoś ma AF 0,98/AFq 45.
Wyniki te bardzo ładnie przekładają się na inne wartości, jak 3bet, FT3B - możemy przewidzieć, jak gracz zareaguje na nasz 2Bet i zależnie od tego dostosować strategię utrzymując kontrolę potu lub wyciągając ewentualnie value. Ja za dużo calluję, tego jestem pewny... Postaram się wrzucać ręce do analizy choćby tutaj. Przychodzi mi to z trudem ze względu na słaby/zamulający sprzęt.

Nie ma co jednak zawierzać tym wartościom. Wszystko zależy od rangu przeciwnika w danym spocie i pozycji (dlatego w moim HUDzie znajduje się tyle rozbitych statystyk, jednak o tym później) oraz to, czy jego zagrania mają sens.

Jeśli wiecie coś jeszcze na ten temat - piszcie! Może macie swoje spostrzeżenia dotyczące VPIP i PFR, które jednak warto sobie zanotować?

Mimo wszystko, dalej nie mogę wyrwać się z mikrusów, dalej potrafię w 3 sesje przerąbać pół bankrolla - jak zresztą można zauważyć. M.in. po to zakładam bloga.

MinosTutor

"Grać konsekwentnie"

Tak mi odpowiedział pewien gracz z Warszawy w tym tygodniu na moje pytanie "jak przejść NL10", gdy siedziałem jeszcze na NL5. Wpadł z NL25, bo był zmęczony... Dzisiaj się przydało, bo byłbym na głębokim tilcie, gdybym się poddał. Ciągle jednak powtarzałem sobie tę mantrę.

BR: 78,60$

Ostatni raz tak złą sesję miałem chyba w lutym. Ręka za ręką nic nie szło. Po pierwszej godzinie -6,5BI. Później się odbijałem do -3BI, by znów spadać. Ostatnia godzina z trzech to była moc. Pójdę spać z koszmarami :ayfkm:

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]BU$4.31:///////;SB$2.26:///////;BB$1.70:///////;MP2$1.15:///////;MP3$3.84:///////;CO (Hero)$2.04:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with J:s, A:c.
2 folds, Hero raises to $0.08, BU raises to $0.26, 2 folds, Hero calls $0.18.

Flop: ($0.55) J:d, J:h, A:h (2 players)
Hero checks, BU bets $0.52, Hero calls $0.52.

Turn: ($1.59) 4:c (2 players)
Hero checks, BU bets $0.90, Hero raises to $1.26(All-In), BU calls $0.36.

River: ($4.11) 2:d (2 players)

Final Pot: $4.11.
Results follow:

Hero shows a full-house, jacks full of aces(J:s A:c).
BU shows a full-house, aces full of jacks(A:s A:d).

BU wins with a full-house, aces full of jacks(A:s A:d).

Villain 37/9/AF 1.3/CB 33/3B 7.7/FT3B 33/293hands
Call preflop zrobiłem, ponieważ postflop ten gracz był dla mnie czytelny - tak myślałem.
Teraz widzę, że tak czy siak powinienem był raczej foldować na jego tak wąski range. Ostatnie dwie ręce przegrał i tiltował na czacie - po tej akcji zamilkł _confused: - tylko to mnie przekonało do gry z nim.
No ale cóż, i tak epicka przegrana. Nie powinienem się jednak dziwić, gdyby grał podobnie z KK i na river wpadło K - na szczęście rzadko aż tak spowalniam grę, jakby co. Moja linia nadawała się na ewentualne drawy, których nie mógł mieć.

Ogólnie szkoda połamanych QQ+, chociaż i tak część spasowałem odpowiednio szybko.
Plan dnia (jak wstanę ok.12-13):
1) ogarnąć filmik z brązu,
2) kupić chleb,
3) przeanalizować więcej rąk,
4) znaleźć we Wro brzydkie miejsce do robienia zdjęć brzydoty w czwartek!
Z tych bardziej niestandardowych.

MinosTutor

Pierwsze pokazowe wpisy nie mogą przecież być dobre i pokazywać mnie z jak najlepszej strony => BR: 62,75$
Część dalsza niesamowitego spadku następuje. Aż zaczynam swoje błędy zauważać. Poniżej kilka rozdań, które przykuły moja uwagę.

36/5/AF 2.1/ AFq 32/Cb 80/3B 0.0/FT3B 0/WTSD 34/181hands
Nie bałem się seta króli i dam ze względu na wielkość otwarcia. Pomyślałem chwilę, czy on tam może mieć 88 i odpowiedziałem sobie, że nie :facepalm: Obstawiałem go na AQo lub AKo.
Swoją droga dziwne, że ma 0 FT3B i 3B, skoro w tym rozdaniu się zdarzył mu 3Bet.

Spoiler

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]BB$5.00:///////;MP3$3.92:///////;CO$2.00:///////;BU (Hero)$2.00:///////;SB$5.59:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with K:d, Q:h.
MP3 raises to $0.04, CO folds, Hero raises to $0.16, SB folds, BB calls $0.14, MP3 calls $0.12.

Flop: ($0.49) Q:d, 8:h, K:s (3 players)
BB checks, MP3 bets $0.22, Hero raises to $0.44, BB folds, MP3 raises to $3.76, Hero calls $1.40.

Turn: ($6.09) J:d (2 players)

River: ($6.09) 5:c (2 players)

Final Pot: $6.09.
Results follow:

Hero shows two pairs, kings and queens(K:d Q:h).
MP3 shows three of a kind, eights(8:s 8:d).

MP3 wins with three of a kind, eights(8:s 8:d).

21/12/AF 0.8/AFq 17/3B 0.0/FT3B 0/WTSD 43/35hands
Dostałem mindfuck i schrzaniłem po bandzie, seta nie widziałem u niego, niższego strita też nie, a AQ nie wziąłem pod uwagę.
Swego czasu moim największym problemem było odpuszczanie, ale jak widać dalej to we mnie siedzi. Zresztą, moje WTSD to jakieś 31...

Spoiler

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (5 handed)

Known players:
[tg]BU (Hero)$2.31:///////;SB$2.23:///////;BB$2.00:///////;MP3$0.38:///////;CO$0.47:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BU with T:s, K:c.
2 folds, Hero raises to $0.06, SB calls $0.05, BB folds.

Flop: ($0.14) K:d, J:h, 7:c (2 players)
SB checks, Hero bets $0.06, SB calls $0.06.

Turn: ($0.26) T:d (2 players)
SB bets $2.11, Hero calls $2.11.

River: ($4.48) 9:c (2 players)

Final Pot: $4.48.
Results follow:

SB shows a straight, ace high(A:c Q:d).
Hero shows two pairs, kings and tens(T:s K:c).

SB wins with a straight, ace high(A:c Q:d).

Najbardziej kretyńsko (nie da się inaczej tego ująć) rozegrana dzisiaj ręka.
18/11/AF 1.9/AFq 21/3B 6.5/FT3B 50/WTSD 23/cold call 12/384 hands

Spoiler

Graj rękę

$0.01/$0.02 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]SB$2.00:///////;BB$2.03:///////;MP2$1.90:///////;MP3$2.24:///////;CO (Hero)$2.80:///////;BU$2.09:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with Q:d, Q:h.
2 folds, Hero raises to $0.10, BU calls $0.10, 2 folds, BB folds.

Flop: ($0.23) T:d, K:h, A:d (2 players)
Hero checks, BU bets $0.14, Hero calls $0.14.

Turn: ($0.51) 2:d (2 players)
Hero bets $0.30, BU calls $0.30.

River: ($1.11) 6:d (2 players)
Hero bets $0.52, BU raises to $1.04, Hero calls $0.52.

Final Pot: $3.19.
Results follow:

BU shows a flush, ace high(Q:s K:d).
Hero shows a flush, ace high(Q:d Q:h).

BU wins with a flush, ace high(Q:s K:d).

Przynajmniej znalazłem czas na umycie podłogi, choć planowałem pograć 7-8h... Wszystkie punkty z dnia odhaczone oprócz miejsca we Wro :]
Rozegram spokojnie turniej 3xturbo + kilka stolików (na razie moje AQo ugięło się pod J9s po kilku minutach, by dwie ręce później moje 77 załatwiło 99 i A2s kolorem).

MinosTutor

Czuję się trochę tak, jakby szef w pracy przez cały tydzień po mnie jeździł. Czuję maksymalne zrezygnowanie, aczkolwiek wiem, że nie mogę się poddać.
BR: 62,11$ - na zielono, bo po którejś sesji było 58$. Muszę sobie poprawiać humor, no nie? W sumie gdyby nie 2,2$ na turniej dzisiaj, to byłoby lepiej. Albo gdybym coś ugrał. Mentlanie jestem dziś na "+"!

Przedwczoraj w turku 7min przed fazą rebuy AK<<KQ.
Grałem też wtedy 8 stolików NL2 żeby sprawdzić, czy nie popełniam zbyt wielu błędów grając na 16. I faktycznie, łapałem się na kilku błędach. Głównie chodzi o zbyt szybkie odpuszczanie i nie zwracanie uwagi, że jak ktoś gra 64/4 to jego bety należy bardziej respektować. Ogólnie jest w miarę ok.

Wczoraj nic nie grałem z powodu braku czasu. Szykuje mi się kilka wyjazdów i mam nadzieję, że nie będę musiał z nich rezygnować z powodów finansowych. Mam również taki ambitny projekt, by wybrać się autostopem do Warszawy i rozmawiać z ludźmi o pokerze. Zobaczymy jednak, czy wszystko się uda. W samej stolicy nastąpiłby drugi etap podróży. Zrobiłem portfolio dla pewnej osoby, a tak wyglądała strona pierwsza:

Spoiler

Wiecie, gdzie zrobiłem zdjęcie?

Teraz grałem również turniej $30k GTD - o tyle bardziej go lubię, że jest mniej ludzi i jakoś łatwiej tam się gra. Dzisiaj szło gładziutko, robiłem shovy z lepszymi rękoma i wygrywały. Aż przyszły okolice, gdy pozostało <3000osób. Odpadłem na 2k miejscu, a od blisko 800. było 15$.

Spoiler

Poker Stars $1.00+$0.10 No Limit Hold'em Tournament - t3000/t6000 Blinds + t600 - 8 players - View hand 2141033

CO: t164100 M = 11.89
BTN: t85600 M = 6.20
Hero (SB): t267065 M = 19.35
BB: t164545 M = 11.92
UTG: t185840 M = 13.47
UTG+1: t149180 M = 10.81
MP1: t225770 M = 16.36
MP2: t40825 M = 2.96

Pre Flop: (t13800) Hero is SB with K♦ A♠
1 fold, UTG+1 calls t6000, 1 fold, MP2 calls t6000, 2 folds, Hero raises to t266465 all in, BB calls t157945 all in, 1 fold, MP2 calls t34225 all in

Flop: (t378915) 2♦ 2♥ T♣ (3 players - 3 are all in)

Turn: (t378915) 2♣ (3 players - 3 are all in)

River: (t378915) Q♥ (3 players - 3 are all in)

Final Pot: t378915
Hero shows K♦ A♠ (three of a kind, Deuces)
BB shows J♠ J♥ (a full house, Deuces full of Jacks)
MP2 shows T♥ A♣ (a full house, Deuces full of Tens)
BB wins t247440
BB wins t131475

Ostatnia ręka o dziwo nie zapisała się w HM2, jednak ja miałem A9o, BB=7k, wskażnik M=ok. 6, miałem 100k z CO i dałem all-in. Koleś tight z BU (z poprzedniego rozdania) zrobił all z ~366k mając 99, flop to Axx, turn ofc 9.

Co do planów, to prawdopodobnie skorzystam z promocji 10$ od PS na TitanPoker, by wyrabiać srebro i móc oglądać filmiki z tegoż statusu oraz bywać na treningach czasami. Jutro chyba to ogarnę.

Dobranoc! Planowałem szybciej wstać, ale teraz mam to gdzieś. Jutro kupuję 30dag ciastek i zamulam z mlekiem przy śniadaniu... jak jest ktoś z Wro to zapraszam :fdrink

MinosTutor

Pamiętam jeden z pierwszych turniejów, jaki rozegrałem w swoim życiu jeszcze na PP. 3000 osób, freeroll. Miałem tak niesamowitego farta, że wygrywałem każdego allina. największym shitem łamałem wszystko. Na stole finałowym wypytywałem się, o co w ogóle gramy, bo nie wiedziałem. Ostatecznie zająłem 1. miejsce wygrywając wejściówkę za bodaj 5$. W tym turnieju odpadłem nie później jak po 5. minutach, gdy moje KK<<44.

Tymczasem grywam te turnieje za 1,1$, dzisiaj kolejny raz tracąc 2,2$. Ogólnie jestem na tym biznesie ok. -15$. Wystarczy raz shipnąć i ROI się podbuduje, nie? No właśnie mam coraz bardziej wrażenie, że gram te turnieje zamiast w lotka i tłumaczę sobie, że tutaj jednak mam większe szanse. Mam za to dłużej fun je grając i większe emocje, chyba tylko dlatego będę dalej je grywał.

W czasie tej godzinki grałem jeszcze 12 stolików NL2. Co z tego wynikło?
BR: 74,86$
Ogólnie źle się grało, stoliki co chwilę pustoszały, fiszki miały do 1$, ale ładnie się wypłacały, blefowały ponad miarę. Od jednego zdobyłem 6$ dwa razy wygrywając alliny (przekładając na język fotografa można by rzec, że +2EV :D )

Nie zmienia to faktu, że do 24.03 muszę wyrobić 700FPP<=>350VPP, czyli chyba szybciej wejdę na NL5, mając 90$. Zdobyte 75$ pójdzie na szkołę.
Z VIP Stellera mam już 24% do 50$. W kwietniu może pyknie.
Do tego 1300VPP do złotka na kwiecień. Musiałbym bardzo szybko wbić na NL5 i najlepiej NL10, a to się raczej nie uda.

Planuję w marcu 3 dniowy wyjazd na Pyrkon (konwent fantastyczny w Poznaniu), chociaż jeszcze się zobaczy. Swoją drogą, nie spodziewałem się, że w Polsce kolej jest skłonna do takich akcji: Pociągiem na Pyrkon

Pierwszy raz od niepamiętnych czasów kupiłem dzisiaj gazetę (w zasadzie w ogóle odciąłem się od wszelkich wiadomości, także tym bardziej szok). Mimo, że Kościół słabo mnie interesuje, to chciałem coś poczytać o nowym papieżu. I tak nie miałem czasu, by ogarnąć całość. Jutro w tramwaju...
Taka mała obserwacja. Zgadzacie się?

Spoiler

Bródka jakby ta sama.

Dzięki L.U.C.owi, który nawiąże z tym panem współpracę, trafiłem na jego teledyski. Niesamowicie mi się podobają. Już kilkanaście razy to przesłuchałem i obejrzałem. Inne również, chociażby ten, gdzie teledysk zrobiony jest z animacji plasteliny ugniatanej przez dziewczynę z ASP Poznańskiego.

Weekendu nastał czas, najbardziej pracowitych dla mnie dni w tygodniu. Tym razem zamiast grać w pokera po kilkanaście h, będę w szkole odtwarzał nabyte w tamtym roku umiejętności.

MinosTutor

Niezła wiadomość na początek nowego tygodnia, w którym już myślałem, że nie mam czasu _ugly: Należy wykorzystać maksymalnie szansę i fakt, że dostałem się do Szkoły Kadetów.

W weekend pracowałem na pełnych obrotach - na tyle, na ile miałem siły. Pierwszy raz w życiu padłem w łóżku w ubraniu (na etapie włączania netbooka, żeby poczytać książkę). Nawet po imprezach, których nie do końca pamiętam, spałem w piżamie.
W szkole - o dziwo - nie odtwarzałem nabytych wcześniej rzeczy. Było trochę m.in. o rodzajach animacji i ten filmik mnie zmiażdżył.

Przy połowie myślałem, że jest źle, jednak musiałem jeszcze chwilę poczekać na najlepsze. Coś podobnego muszę sam zrobić, i kombinuję, cóż to może być...

Po rozmiękczeniu mózgu "jamniczkiem" przejdę do sedna tego postu. Chcę sobie rozpisać, co muszę zrobić w tym tygodniu. Jest to o tyle skomplikowane, że:
-> w środę cały dzień będę w szkole od rana;
-> z wtorku na środę nie mogę pójść spać o 5., bo wstaję o 6:30 -> w łóżku być o 3.;
-> w czwartek jest pierwszy dzień wiosny, więc muszę szybko ogarniać się od godziny 13.;
-> piątek/niedziela planuję być na Pyrkonie. Jeśli nie pojadę, to zaoszczędzę masę czasu i trochę kasy, kosztem zajebistych wspomnień :f_cry: Konflikt tragiczny normalnie. Dziwna rzecz - podobno na Pyrkonie ma odbyć się turniej pokerowy! Jednak jeszcze nie czytałem co i jak;
-> żeby było gorzej, dzisiaj i jutro jestem w domu rodzinnym, gdzie nie za bardzo mam chęci coś działać, a zaplanowałem już robienie m.in. zdjęć.

Cele/zadania domowe na ten tydzień:

- http://pl.pokerstrategy.com/strategy/bss/1568/1/ - jakiś czas temu to ogarniałem, właściwie w tym temacie czuję się mega dobrze;
- wrzucanie rąk po każdej sesji. W tym tygodniu będzie z tym o tyle problem, że nie wiem, na ile w ogóle będę miał sesje.

Poniedziałek:
- http://pl.pokerstrategy.com/strategy/bss/1671/1/ - "Short handed: podstawy gry przed flopem";
- 3 filmy z "Powoli i do przodu";
- dokończenie filmu z "No limit 5$ Shorthanded - gracze tag" muckinfelli;
- https://forums.pokerstrategy.com/pl/forum/thread.php?threadid=207399.
3 filmy w ciągu dnia to jak już mój rekord. Dziś miał być mój mały challenge, jednak jako że do rodziny wpadam 2 razy w miesiącu, czas z filmów przeznaczyłem na bycie z nimi, naprawianiu TV itp. Dodatkowo mam lekką gorączkę, więc za chwilę ogarnę jeszcze jeden zaległy film i łóżko. "Co masz zrobić dziś, zrób jutro" - tym razem przenoszę na pojutrze, za to odwołuję całodzienną pracę w szkole. Ją przenoszę na...

Wtorek:
- trening 18-19. Nieco mi to komplikuje powrót do Wro, ale coś wymyślę;
- dwa [jeden*] filmy z "Powoli i do przodu".

Środa:
- wypisać własną tabelkę rąk startowych i przeanalizować pozycje - w sumie robiłem to w zeszłym tygodniu, jednak wypiszę wnioski jak wrócę ze szkoły. Wtedy też pogram, niestety dopiero na pewno :evil:
- Powoli i do przodu - część 1/5.

Czwartek:
- trening 19:15-20:45 - zobaczymy jak to wyjdzie -> "Pierwszy dzień wiosny";
- [jeden film z "Powoli i do przodu"*].

Dostałem 10$ od PS na TitanPoker. Będę tam grał na razie tylko pod wyrobienie srebra w kwietniu. Później może się tam przeniosę na dłużej, żeby wyrobić promocję first depozyt i grać pod złoto/platynę.

BR będę aktualizował po każdej sesji tylko z P*, nie będę uwzględniał jak mi idzie na Titan Poker, chyba że ciekawsze eventy jak zdobycie 10BI, torba itp.

Miałem w tym tygodniu to zrobić, ale jednak plany lekko aktualizuję. Dalszą analizą swojego HUDa zajmę się w przyszłym tygodniu. Muszę pamiętać o tym filmie: http://pl.pokerstrategy.com/news/content/Jak-gra%C4%87-z-HUD-em_70271/

Jeszcze raz dzięki za przyjęcie do Szkoły Kadetów!
Do usłyszenia!

MinosTutor

BR: 76,22$
1,5h gry i mały plus. Ciągle albo BI w plecy, albo do przodu.

Plan tygodniowy pracy mocno zmodyfikuję. Jak najszybciej muszę rozegrać ~14h by odebrać 75$. W weekend raczej jednak nie pojadę z powodu $, możliwe że wtedy nadrobię zaległe filmy.

Poniżej odnośniki do działu oceny rąk. Będę wybierał te najbzdurniejsze w pewnej części.
AKs NL2
T9s NL2
AKo NL2
ATo NL2
A3s NL2
A2s NL2

MinosTutor

Tyle chciałem zrobić, a do tego wszystkiego jeszcze się rozchorowałem. Dzisiaj już powinienem wrócić do żywych, także nadrobię to, co miałem zrobić do niedzieli. Na Pyrkon ofc nie jadę, jakaś masakra :rage: Przed tym, jak mnie rozłożyło miałem gorsze sesje i znów poniżej 70$, ehh.

Jako priorytet obecnie zakładam ugranie 6250FPP, nie mogę ich nie ugrać do niedzieli. Po tym wyczynie filmy i analiza gry. W kwietniu muszę zacząć jakieś ulotki rozdawać, bo taką grą to nie zarobię na szkołę... Do tego wszystkiego na nowym mieszkaniu jest problem z tepsą i po 19. internet strasznie muli, bardzo denerwujące jak się ma kilkanaście stolików. Jeszcze jakieś problemy ktoś może mi dowalić?

Powodzenia przy stołach! Wieczorem planuję turniej ten co zwykle, sporo grać w dzień, także coś skrobnę przed snem. Jeśli tylko gorączka nie wróci.

Mimo tego wszystkiego przeczuwam, że będzie to udany dzień, ale zobaczymy. Pozytywnie do przodu.

Kolega wczoraj mi ich przedstawił na YT. Dawna kapela z Wrocławia.

MinosTutor

Oj działo się w mojej strefie życia zdominowanej przez holdema. Od ostatniego postu miałem - jak ja uważam - potężny downswing. Fakt, sam mu pomagałem momentami, jednak nic nie pobije piątku, kiedy 4 razy przegrałem vs karety! Sam miałem je dwa razy i raz wygrałem BI :nh To był dzień. 3 razy spadałem do 55$, by odbijać się do ok 76$. Wczoraj w nocy okres ten zakończył się, a na znak tego pierwszy raz w tym roku otrzymałem pokera królewskiego na flopie - niestety nieopłaconego do rivera.
BR: 79.30$
Byłoby znacznie więcej, jednak 80$ wypłaciłem na szkołę (i tak mało). W momencie wypłacania miałem 156$. Żeby było śmieszniej, w lutym miałem jeszcze 168$ przed tym dziwnym okresem. W styczniu nie było sesji na minus, by od końca lutego przeżywać coś takiego... W kwietniu będę musiał przez to znaleźć pracę ulotkowo-podobną:/

Dzisiaj w większym stopniu chcę zając się nadrabianiem zaległości z zadania domowego, aczkolwiek wszystkich filmów raczej nie obejrzę.

Cele na dziś:
To spokojne spędzenia dnia i wykonać bez spiny:
-> ogarnąć siebie, bo dobrze się wyspałem i właśnie jem śniadanio/obiad [nawet się ogoliłem!],
-> ogarnąć pokój w ramach akcji wiosenne porządki,
-> ogarnąłem komputery (o tym w poście poniżej),
-> przeanalizować ręce startowe,
-> przeanalizować filmiki - jeden niecały,
-> pograć!
-> poczytać coś ciekawego - do tego obejrzałem film "Ashes and snow" socjalizując się z współlokatorami. W końcu zrozumiałem, że narratorem jest budda! A listy to jego nauki. Przeszło mi to przez myśl na początku, jednak z tropu zbiła mnie jedna wypowiedź. Rozmowa z koleżanką naświetliła mi jednak prawdę.
W końcu zazieleniło się w celach, a nie to, co na początku :challenge

W trakcie świątecznego "wolnego" (teraz mam więcej czasu, aniżeli będę miał w domu) nie będę miał 22" monitora, więc zajmę się bardziej analizą swojej gry. Mam nadzieję na owocne wnioski w przyszłym tygodniu.

Zatem, dzień w budowie!

EDIT:
Właśnie przeczytałem ten artykuł z PS: http://pl.pokerstrategy.com/news/world-of-poker/Cz%C5%82owiek,-kt%C3%B3ry-si%C4%99-nie-ba%C5%82_70373/
Kurcze, niesamowity człowiek. Myślałem, że tacy ludzie nie istnieją, a po prostu historie o nich są nam nieznane. Chciałoby się wziąć z niego przykład, tylko że umiejętności raczej za małe. Swoją drogą ciekawe, jak/gdzie nauczył się tak grać w pokera.
Aż poszukałem utworu:

MinosTutor

Dzień już mogę zaliczyć do udanych, aczkolwiek nie wiem, czy znajdę czas pograć. Za chwilę wychodzę na Wrocław z aparatami.
Porządki zacząłem od ogarnięcia komputerów. Program CCleaner okazał się zbawienny! Darmowy, łatwo znaleźć. Wyczyszczenie wszelkich pierdół (w tym historii przeglądarek). Głównie chodziło o pliki składowane przez system. Usunięcie ich dodało 7gb miejsca na zaniedbanym netbooku, na PC z 4gb. Do tego bardzo przyjazne odinstalowywanie programów - nie trzeba czekać na zakończenie pierwszej deinstalacji, tylko można naraz zadać kilka żądań. Dla mnie to jest wystarczająca motywacja, do usuwania niepotrzebnych rzeczy. Do tego wszystkiego bardzo przyjazny panel z autostartem - można w prosty sposób wyłączyć programy, które mają się uruchamiać przy starcie systemu. Nawet nie wiedziałem, że tyle rzeczy tam jest. W końcu pozbyłem się kilku krzaków.

Call po seta
Zacząłem się zastanawiać, jak grać z setami, i znalazłem wątek warty uwagi. Aczkolwiek dalej nie rozstrzyga do końca dla mnie, jak należałoby to grać. Call20 brzmi zbyt ładnie - w ogóle nie lubię takich formułek. Jak to napisał rusher88 jest polecana poczatkujacym. - więc przydałoby się coś lepszego.
Będę na tę kwestię zwracał uwagę w najbliższych dniach i jak coś wymyślę, to napiszę. Na razie w takich sytuacjach zastanawiam się, na ile często mój przeciwnik folduje postflop. Czasami gram pary z intencją grania blefu => w momencie trafienia seta należy wtedy zagrać tak, by nie wywalić gracza z rozdania, a skupić się na wyciągania value.
Na razie PP lepiej mi się gra vs fishe lub gracze skrajnie tight. Vs 23/18 nie za bardzo mi się podoba ta idea, jako że większość czasu będę zapewne wywalany później i raczej nie wypłacony. Gracz tight raczej nie zrzuci swoich KK. A Fish to wiadomo.
Jako standard gram z 22-55 3B, z 66+ call vs BU, ale oczywiście zależy od gracza.

:spade: :heart: :diamond::club:
Spoiler

Moje ręce startowe, maksymalne.
Jeśli nie znam stołu gram sporo mniej rąk. Jednak już po kilku rozdaniach widać, z kim ma się do czynienia, gdzie siedzą największe fishki.
Jak gram na limperów, z czym ich izoluję? Graczy z słabymi rękoma izoluje z lepszymi, graczy tight z wszelkimi connectorami, rękoma z potencjałem.
3bety sprawdzam vs gracze szeroko to robiący, powyżej powiedzmy 7%, lub nadto agresywni, zawsze z pozycją.
SC, Kxs w ogóle nie calluję. KQs, AQ, AJs calluję, gdy 3B jest EV-.
Co do FT3B, jeśli ktos ma 65-70% to nie calluję OOP (no chyba że vs resteal, ale to już też sytuacyjne jakieś). Jeżeli ktoś ma duże FT3B, ponad 80%, to nie 3betuję z AQ i z mocniejszymi rękoma. Wolę to zrobić z PP, szczególnie jeśli ma równie duży FTCB.

Dzisiaj się wyspałem, także w nocy raczej jednak coś zagram i wrzucę tutaj kilka rąk, gdzie skupię się na 3betach i stealach.

Mała wzmianka o działaniu opcji wstawiania obrazków na forum: jak wpisuję[IMG+][/IMG+] bez "+" ofc, i na końcu linka z obrazkiem jest ukośnik, to nie da się wstawić tego obrazka. Ehh... Trzeba zapamiętać. Dzieje się tak przynajmniej wtedy, gdy wrzucam go w formacie png.

MinosTutor

1h40minut i BR: 86,27$
Błędy? MULTUM. Pech? ZAJEBISTY, ale tylko na początku. W pewnym momencie na 16 stolików 4 to były HU. na Jednym BI w plecy, na innym +0,7$, na dwóch pozostałych ponad +2BI w sumie, z czego ciekawa akcja z gościem z platyną była. Zabrałem mu 1,4$, po czym dokupił się z 1$. Druga czy trzecia ręka i zestackował się z 44, ja KJs i K na flopie załatwiło sprawę. Agresywny był, ale ja bardziej :tongue: W ogóle genialnie mi się grało te HU. Ten BI w plecy z głupoty. Na turnie trafiłem A z AQs, a fish na flopie miał seta waletów (fish 43/5, a grał dobrze postflop, dziwne...). Czułem, że ma coś ciekawego, najprawdopodobniej AJ...
A teraz mam nadzieję, że wrzucę jak najwięcej rąk z krótką analizą. Postaram się pokazać chociaż największe przegrane i wygrane. Zobaczymy, czy nie demonizuje tego niefarta.

Za to stało się coś niezwykłego. Po godzinie gry uświadomiłem sobie, że ani razu nie myślałem o zerkaniu do cashiera!!! A robię to z częstotliwością ugryzień liścia przez ślimaka na wiosnę. Dopiero po sesji to zrobiłem. Brawa dla mnie! :pokerface:

W ogóle artykuł o Archiem Karasie nieźle mnie nakręcił i zmusił do przemyśleń. Dlatego teraz - dla umilenia chwili - słucham 50centa Get Rich Or Die Tryin'.

MinosTutor

Rozegrałem 99 minut = 2095 rąk, 16,59bb/100.
Jeśli nie będę pisał analizy będzie to oznaczało, że kierowałem się statystykami i grałem raczej swój standard.

I K :spade:T :spade:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153049
DeucesCracked Poker Videos Hand History Converter

BTN: $1.88 - VPIP: 79, PFR: 21, 3B: 0, AF: 2.2, Hands: 14
SB: $2.28 - VPIP: 17, PFR: 13, 3B: 2, AF: 2.6, Hands: 288
Hero (BB): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $0.85 - VPIP: 18, PFR: 14, 3B: 5, AF: 5.0, Hands: 107
MP: $0.93 - VPIP: 58, PFR: 9, 3B: 0, AF: 2.4, Hands: 79
CO: $3.10 - VPIP: 20, PFR: 13, 3B: 0, AF: 1.7, Hands: 110

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with K :spade: T :spade:
UTG raises to $0.07, 2 folds, BTN calls $0.07, 1 fold, Hero calls $0.05

Flop: ($0.22) 9 :heart: 4 :diamond: 2 :diamond: (3 players)
Hero checks, UTG checks, BTN checks

Turn: ($0.22) T :diamond: (3 players)
Hero bets $0.10, UTG folds, BTN calls $0.10

River: ($0.42) J :heart: (2 players)
Hero checks, BTN bets $1.71, Hero folds

Final Pot: $0.42
BTN wins $0.41
(Rake: $0.01)

II 6 :spade:5 :spade:

Spoiler

Call z SB tylko ze względu na jego steal 8. Call Cbet, ponieważ na tym stole był nieco aktywniejszy ostatnich kilka rąk + CB 82. na turnie malutko zabetował. Na river porażka, powinien być bet, jednak albo przegapiłem, albo soft mi się przywiesił - zdarza mi się to niezwykle często, ale o tym jutro napiszę wraz z pytaniami o HM2.

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2153051

BB: $0.82 - VPIP: 18, PFR: 11, 3B: 1, AF: 5.1, Hands: 315
CO: $0.92 - VPIP: 39, PFR: 20, 3B: 0, AF: 1.6, Hands: 46
BTN: $5.17 - VPIP: 32, PFR: 5, 3B: 4, AF: 1.4, Steal: 8, CB: 82, FTCB IP: 42, FTCB OOP: 59, FT3B: 0, WTSD: 31, Hands: 1899
Hero (SB): $2.01 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with 5 :spade: 6 :spade:
1 fold, BTN raises to $0.08, Hero calls $0.07, 1 fold

Flop: ($0.18) Q :club: 6 :heart: 2 :club: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.12, Hero calls $0.12

Turn: ($0.42) 8 :spade: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.10, Hero calls $0.10

River: ($0.62) 6 :club: (2 players)
Hero checks, BTN checks

Final Pot: $0.62
BTN mucks K :heart: Q :diamond:
Hero shows 5 :spade: 6 :spade:
Hero wins $0.60
(Rake: $0.02)

III T :club:9 :club:

Spoiler

Vs fish, na każdy bet bym się złożył. Każda para, nietrafione wysokie karty mogłyby mi się wypłącić. Na riverze planowałem przeczekać cokolwiek by nie spadło.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153057

UTG: $2.37 - VPIP: 79, PFR: 21, 3B: 0, AF: 2.2, Hands: 14
MP: $2.00 - VPIP: 17, PFR: 13, 3B: 2, AF: 2.6, Hands: 288
Hero (CO): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BTN: $0.80 - VPIP: 18, PFR: 14, 3B: 5, AF: 5.0, Hands: 107
SB: $1.80 - VPIP: 58, PFR: 9, 3B: 0, AF: 2.4, Hands: 79
BB: $3.10 - VPIP: 20, PFR: 13, 3B: 0, AF: 1.7, Hands: 110

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with 9 :club: T :club:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.06, 1 fold, SB calls $0.05, 1 fold, UTG calls $0.04

Flop: ($0.20) 4 :club: K :club: T :heart: (3 players)
SB checks, UTG checks, Hero bets $0.14, SB folds, UTG calls $0.14

Turn: ($0.48) 3 :heart: (2 players)
UTG checks, Hero bets $0.34, UTG calls $0.34

River: ($1.16) 5 :spade: (2 players)
UTG bets $1.83, Hero folds

Final Pot: $1.16
UTG wins $1.12
(Rake: $0.04)

IV 9 :heart:6 :spade:

Spoiler

Teraz widzę, że tutaj powinien być CB, jednak mam z tym duże problemy i o tym wiem, że zbyt rzadko je robię.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153064

SB: $2.53 - VPIP: 40, PFR: 2, 3B: 9, AF: 0.8, Hands: 42
BB: $2.02 - VPIP: 22, PFR: 17, 3B: 4, AF: 2.5, Hands: 773
Hero (UTG): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
CO: $1.68 - VPIP: 43, PFR: 14, 3B: 0, AF: 3.5, Hands: 14
BTN: $3.88 - VPIP: 35, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.2, Hands: 215

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with T :spade: 9 :spade:
Hero raises to $0.08, 1 fold, BTN calls $0.08, SB calls $0.07, 1 fold

Flop: ($0.26) A :heart: 6 :spade: 9 :heart: (3 players)
SB checks, Hero checks, BTN checks

Turn: ($0.26) 5 :club: (3 players)

River: ($0.26) 3 :heart: (3 players)

Final Pot: $0.26
SB shows Q :spade: 7 :spade:
Hero shows T :spade: 9 :spade:
BTN mucks J :diamond: Q :diamond:
Hero wins $0.25

V A :spade:K :heart:

Spoiler

Przeszło mi przez myśl, że może mieć jakiś full, ale o JT nie pomyślałem. Uznałem, że równie dobrze może mieć Tx albo QJ.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153065

CO: $2.36 - VPIP: 22, PFR: 14, 3B: 6, AF: 1.8, Hands: 319
Hero (BTN): $2.67 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $1.28 - VPIP: 52, PFR: 4, 3B: 0, AF: 1.0, Hands: 25
BB: $5.04 - VPIP: 84, PFR: 32, 3B: 22, AF: 2.0, Hands: 37
UTG: $0.49 - VPIP: 63, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.9, Hands: 16

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with K :heart: A :spade:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.10, 1 fold, BB calls $0.08, 1 fold

Flop: ($0.23) T :spade: J :heart: T :club: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.10, BB raises to $0.20, Hero calls $0.10

Turn: ($0.63) Q :diamond: (2 players)
BB bets $0.14, Hero raises to $0.80, BB raises to $1.46, Hero raises to $2.37, BB calls $0.91

River: ($5.37) 2 :heart: (2 players)

Final Pot: $5.37
Hero shows K :heart: A :spade:
BB shows J :club: T :diamond:
BB wins $5.18
(Rake: $0.19)

VI A :spade:J :diamond:

Spoiler

Mój kolejny zły nałóg. Gra na flopie, a odpuszczanie na turnie. Zbyt często tak gram!
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 3 players - View hand 2153069

Hero (BTN): $2.01 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $5.76 - VPIP: 32, PFR: 13, 3B: 3, AF: 2.3, Hands: 189
BB: $2.61 - VPIP: 32, PFR: 32, 3B: 21, AF: 3.0, Hands: 50

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with A :spade: J :diamond:
Hero raises to $0.08, 1 fold, BB raises to $0.16, Hero calls $0.08

Flop: ($0.33) 5 :club: 5 :diamond: 3 :heart: (2 players)
BB bets $0.16, Hero calls $0.16

Turn: ($0.65) Q :heart: (2 players)
BB bets $0.44, Hero folds

Final Pot: $0.65
BB wins $0.63

VII A :spade:9 :spade:

Spoiler

Tutaj byłem pewny, że on nic nie ma, co najwyżej K high. Myślałem OK, no ale cóż. Nie lubie takich sytuacji, gdy przegrywam po niezłym zagraniu. Wcześniej stackował się na mnie i w ogóle przesadzał.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153074

CO: $2.05 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 6.3, Hands: 157
Hero (BTN): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $4.93 - VPIP: 31, PFR: 20, 3B: 7, AF: 3.1, Hands: 213
BB: $6.08 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 3, AF: 1.6, Hands: 107
UTG: $1.00 - VPIP: 46, PFR: 6, 3B: 9, AF: 3.0, Hands: 143

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 9 :spade: A :spade:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.10, 2 folds, UTG calls $0.08

Flop: ($0.23) 2 :spade: 4 :diamond: 5 :club: (2 players)
UTG bets $0.22, Hero calls $0.22

Turn: ($0.67) 2 :club: (2 players)
UTG bets $0.67, Hero calls $0.67

River: ($2.01) 8 :diamond: (2 players)

Final Pot: $2.01
Hero shows 9 :spade: A :spade:
UTG shows T :diamond: 8 :club:
UTG wins $1.95
(Rake: $0.06)

VIII 7 :diamond:7 :club:

Spoiler

Spojrzałem na PFR i wszystko było dla mnie jasne.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153079

CO: $5.40 - VPIP: 9, PFR: 5, 3B: 3, AF: 1.7, Hands: 217
BTN: $0.80 - VPIP: 50, PFR: 3, 3B: 1, AF: 0.9, Hands: 327
SB: $2.00 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 3, AF: 1.5, Hands: 571
BB: $0.63 - VPIP: 51, PFR: 25, 3B: 7, AF: 3.0, Hands: 57
Hero (UTG): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 7 :diamond: 7 :club:
Hero raises to $0.08, 3 folds, BB raises to $0.63, Hero calls $0.55

Flop: ($1.27) Q :spade: 9 :club: T :heart: (2 players)

Turn: ($1.27) T :spade: (2 players)

River: ($1.27) J :diamond: (2 players)

Final Pot: $1.27
BB shows A :spade: K :diamond:
Hero shows 7 :diamond: 7 :club:
BB wins $1.23

IX A :heart:J :heart:

Spoiler

Dopisałem mu statystyki, które pomogły mi podjąć decyzję.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153081

SB: $1.34 - VPIP: 14, PFR: 9, 3B: 0, AF: 2.0, Hands: 77
BB: $1.65 - VPIP: 32, PFR: 1, 3B: 0, AF: 1.6, Hands: 75
UTG: $2.01 - VPIP: 44, PFR: 3, 3B: 6, AF: 13.3, Hands: 143
MP: $1.55 - VPIP: 29, PFR: 16, 3B: 0, AF: 2.0, FT3B: 0, FFCB: 100, FT: 67, Hands: 135
Hero (CO): $2.09 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BTN: $2.06 - VPIP: 22, PFR: 17, 3B: 4, AF: 2.5, Hands: 773

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with A :heart: J :heart:
1 fold, MP raises to $0.06, Hero raises to $0.18, 3 folds, MP calls $0.12

Flop: ($0.39) 9 :club: 8 :heart: 8 :spade: (2 players)
MP checks, Hero bets $0.18, MP folds

Final Pot: $0.39
Hero wins $0.38

X 2 :spade:2 :heart:

Spoiler

Tutaj grałem na flopie reką, zapewne nawet nie spojrzałem, czy nie lepiej spowolnić ze wzgędu na możliwy FD.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153082

BB: $1.04 - VPIP: 22, PFR: 10, 3B: 0, AF: 3.3, Hands: 68
Hero (UTG): $2.54 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
MP: $4.27 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 0, AF: 0.7, Hands: 109
CO: $1.41 - VPIP: 69, PFR: 6, 3B: 0, AF: 0.9, Hands: 64
BTN: $2.82 - VPIP: 64, PFR: 19, 3B: 25, AF: 8.3, Hands: 53
SB: $2.01 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 9, AF: 2.0, Hands: 101

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 2 :spade: 2 :heart:
Hero raises to $0.08, 1 fold, CO calls $0.08, 3 folds

Flop: ($0.19) 2 :club: T :diamond: A :diamond: (2 players)
Hero bets $0.18, CO folds

Final Pot: $0.19
Hero wins $0.18

XI K :spade:2 :diamond:

Spoiler

Normalnie nie gram takich rąk, jednak vs ten tight gracz grałbym wszystko. Odpuściłbym od T dopiero, albo na raise na flopie.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2153084

Hero (SB): $2.24 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BB: $3.28 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 0, AF: 0.8, Hands: 77
CO: $1.55 - VPIP: 34, PFR: 21, 3B: 0, AF: 4.8, Hands: 96
BTN: $4.00 - VPIP: 9, PFR: 5, 3B: 3, AF: 1.7, Hands: 217

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with K :spade: 2 :diamond:
2 folds, Hero raises to $0.06, BB calls $0.04

Flop: ($0.12) 4 :spade: 2 :spade: A :club: (2 players)
Hero bets $0.08, BB folds

Final Pot: $0.12
Hero wins $0.12
(Rake: $0.00)

XII A :spade:J :club:

Spoiler

Lubię karać limpy z późnych pozycji i blindów z szerokim zakresem. Jako że ma CB 100, to założyłem, że na pewno będzie blefował. Na turnie natomiast pokaże co ma, i tak się stało. Gdyby callował, to gram c/f.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153086

SB: $2.06 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 6.3, Hands: 157
Hero (BB): $2.22 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $4.89 - VPIP: 31, PFR: 20, 3B: 7, AF: 3.1, Hands: 213
MP: $0.98 - VPIP: 85, PFR: 46, 3B: 0, AF: 3.0, Hands: 13
CO: $6.11 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 3, AF: 1.6, Hands: 107
BTN: $1.73 - VPIP: 46, PFR: 6, 3B: 9, FT3B: 0,Steal: 2, CB: 100, FTCB IP: 60, FT: 0, AF: 3.0, Hands: 143

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with A :spade: J :club:
3 folds, BTN calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.08, BTN calls $0.06

Flop: ($0.17) 4 :club: T :diamond: 3 :spade: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.16, Hero calls $0.16

Turn: ($0.49) 2 :diamond: (2 players)
Hero bets $0.14, BTN folds

Final Pot: $0.49
Hero wins $0.47

XIII A :diamond:A :spade:

Spoiler

Na pre mogłem więcej zabetować, jednak ~połowę czasu nie dodaję tych blindów z pośpiechu:/
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 3 players - View hand 2153092

BTN: $2.34 - VPIP: 22, PFR: 14, 3B: 6, AF: 1.8, FTCB IP: 50(mało, do tego nie ufał mi jak widać i o tym wiedziałem), FY: 43, WTSD: 38, Hands: 319
Hero (SB): $2.40 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BB: $0.56 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 7, AF: 3.7, Hands: 165

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with A :diamond: A :spade:
BTN raises to $0.07, Hero raises to $0.20, 1 fold, BTN calls $0.13

Flop: ($0.42) 6 :diamond: 3 :heart: 2 :heart: (2 players)
Hero bets $0.30, BTN calls $0.30

Turn: ($1.02) 8 :diamond: (2 players)
Hero bets $0.98, BTN calls $0.98

River: ($2.98) T :club: (2 players)
Hero bets $0.92, BTN calls $0.86 all in

Final Pot: $4.70
BTN shows 9 :heart: 7 :heart:
Hero shows A :diamond: A :spade:
BTN wins $4.54
(Rake: $0.16)

XIV A :spade:Q :diamond:

Spoiler

Nie poddaje się zbyt szybko przeciwko tak agresywnym graczom. Na preflopie nie chciałem budować większej puli, a i tak bym go nie wywalił. Gdyby dalej wykazywał akcję, to zrzuciłbym rękę, jednak spokojnie mogłem wyglądać na 77 - dlatego jego call albo shove musiałbym uznać za wyjątkowo silny.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153095

UTG: $0.84 - VPIP: 27, PFR: 19, 3B: 14, FT3B: 0, AF: 13.0, CB: 100, WTSD: 14, Hands: 62
MP: $2.17 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 3, AF: 1.5, Hands: 571
CO: $1.06 - VPIP: 85, PFR: 27, 3B: 14, AF: 1.4, Hands: 26
Hero (BTN): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $6.89 - VPIP: 32, PFR: 13, 3B: 3, AF: 2.3, Hands: 189
BB: $1.60 - VPIP: 16, PFR: 0, 3B: 0, AF: 3.5, Hands: 25

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with A :spade: Q :diamond:
UTG raises to $0.06, 1 fold, CO calls $0.06, Hero calls $0.06, 2 folds

Flop: ($0.21) 7 :spade: 3 :heart: 3 :spade: (3 players)
UTG bets $0.20, CO folds, Hero raises to $0.70, UTG folds

Final Pot: $0.61
Hero wins $0.59

XV 8 :club:8 :spade:

Spoiler

Mega agresywny fish, jednak obawiałem się wyższych trefli. Miałem przeczucie takie, że może mieć spokojnie T.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153100

UTG: $2.28 - VPIP: 22, PFR: 10, 3B: 0, AF: 3.3, Hands: 68
Hero (MP): $2.61 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
CO: $4.24 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 0, AF: 0.7, Hands: 109
BTN: $1.39 - VPIP: 69, PFR: 6, 3B: 0, AF: 0.9, Hands: 64
SB: $1.45 - VPIP: 64, PFR: 19, 3B: 25, AF: 8.3, Hands: 53
BB: $2.00 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 9, AF: 2.0, Hands: 101

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with 8 :club: 8 :spade:
1 fold, Hero raises to $0.08, 2 folds, SB raises to $0.14, 1 fold, Hero calls $0.06

Flop: ($0.30) T :club: 2 :club: K :club: (2 players)
SB checks, Hero checks

Turn: ($0.30) K :diamond: (2 players)
SB bets $0.12, Hero calls $0.12

River: ($0.54) J :club: (2 players)
SB bets $1.19, Hero folds

Final Pot: $0.54
SB wins $0.52

XVI A :diamond:T :club:

Spoiler

A to jest to, co takie misiaki jak ja muszą robić. Idiotyzm... A kursor miałem większość czasu nad przyciskiem FOLD.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153101

UTG: $0.74 - VPIP: 42, PFR: 9, 3B: 9, AF: 1.0, Hands: 33
CO: $2.75 - VPIP: 79, PFR: 3, 3B: 0, AF: 1.3, Hands: 75
BTN: $4.02 - VPIP: 20, PFR: 15, 3B: 7, AF: 3.3, Hands: 259
SB: $4.36 - VPIP: 41, PFR: 15, 3B: 13, AF: 4.0, Hands: 222
Hero (BB): $2.34 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with T :diamond: A :club:
1 fold, CO calls $0.02, 1 fold, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.06) K :club: Q :spade: J :club: (3 players)
SB checks, Hero bets $0.06, CO calls $0.06, SB folds

Turn: ($0.18) J :spade: (2 players)
Hero bets $0.16, CO calls $0.16

River: ($0.50) J :diamond: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.20, Hero calls $0.20

Final Pot: $0.90
CO shows 8 :heart: Q :heart:
Hero mucks T :diamond: A :club:
CO wins $0.87
(Rake: $0.03)

XVII Q :spade:9 :spade:

Spoiler

Szczerze mówiąc nie wiem co chciałem tutaj osiągnąć. Raczej nie spojrzałem na pozycje... Z wczesnej tylko raise z taką ręką, jednak tylko w przypadku posiadania planu.
Tylko fold.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153104

UTG: $0.80 - VPIP: 47, PFR: 27, 3B: 0, AF: 1.3, Hands: 15
CO: $1.52 - VPIP: 39, PFR: 20, 3B: 0, AF: 1.6, Hands: 46
BTN: $3.84 - VPIP: 25, PFR: 21, 3B: 22, AF: 1.8, Hands: 28
SB: $4.73 - VPIP: 32, PFR: 5, 3B: 4, AF: 1.4, Hands: 1899
Hero (BB): $2.49 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 9 :spade: Q :spade:
UTG raises to $0.06, 3 folds, Hero calls $0.04

Flop: ($0.13) 5 :spade: 2 :heart: 7 :diamond: (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.08, Hero folds

Final Pot: $0.13
UTG wins $0.13

XVIII A :spade:6 :club:

Spoiler

Tak gram w zlimpowanych pulach. Raczej standart.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153106

SB: $0.33 - VPIP: 38, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 13
Hero (BB): $2.10 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $2.20 - VPIP: 68, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.2, Hands: 37
CO: $1.58 - VPIP: 48, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.6, Hands: 126
BTN: $0.29 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 7, AF: 3.7, Hands: 165

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with A :spade: 6 :club:
1 fold, CO calls $0.02, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.08) 6 :heart: 2 :club: 6 :diamond: (4 players)
SB checks, Hero bets $0.08, CO folds, BTN calls $0.08, SB folds

Turn: ($0.24) Q :heart: (2 players)
Hero bets $0.16, BTN raises to $0.19, Hero calls $0.03

River: ($0.62) 7 :spade: (2 players)

Hero shows A :spade: 6 :club:
BTN shows 5 :heart: 5 :diamond:
Hero wins $0.60

XIX A :spade:3 :spade:

Spoiler

Kolejna źle zagrana ręka z SB. Hmhmm, tego się nie spodziewałem.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153107

BTN: $2.09 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 6.3, Hands: 157
Hero (SB): $2.49 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BB: $4.93 - VPIP: 31, PFR: 20, 3B: 7, AF: 3.1, Hands: 213
UTG: $2.07 - VPIP: 23, PFR: 13, 3B: 4, AF: 3.7, WTSD: 13, W$SD: 50, Hands: 201
MP: $7.04 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 3, AF: 1.6, Hands: 107
CO: $1.55 - VPIP: 46, PFR: 6, 3B: 9, AF: 3.0, Hands: 143

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with 3 :spade: A :spade:
UTG raises to $0.08, 3 folds, Hero calls $0.07, 1 fold

Flop: ($0.18) 8 :spade: Q :heart: 9 :diamond: (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.10, Hero folds

Final Pot: $0.18
UTG wins $0.17

XX 7 :diamond:4 :diamond:

Spoiler

Się T zepsuł.
Poker Stars $0.01/$0.02 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153110

CO: $5.18
BTN: $2.14
Hero (SB): $2.32
BB: $2.00
UTG: $3.78

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with 7 :diamond: 4 :diamond:
1 fold, CO calls $0.02, 1 fold, Hero calls $0.01, BB checks

Flop: ($0.06) 7 :heart: 5 :spade: 2 :heart: (3 players)
Hero bets $0.04, BB folds, CO calls $0.04

Turn: ($0.14) K :heart: (2 players)
Hero checks, CO checks

River: ($0.14) 8 :club: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.20, Hero folds

Final Pot: $0.14
CO wins $0.14

XXI T :club:9 :spade:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153112

UTG: $2.03 - VPIP: 13, PFR: 10, 3B: 3, AF: 3.9, Hands: 567
CO: $0.63 - VPIP: 42, PFR: 9, 3B: 9, AF: 1.0, Hands: 33
BTN: $2.87 - VPIP: 79, PFR: 3, 3B: 0, AF: 1.3, Hands: 75
SB: $4.77 - VPIP: 41, PFR: 15, 3B: 13, AF: 4.0, Hands: 222

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with T :club: 9 :spade:
2 folds, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.06) 9 :club: Q :club: 6 :club: (3 players)
SB checks, Hero bets $0.06, BTN calls $0.06, SB folds

Turn: ($0.18) 9 :diamond: (2 players)
Hero bets $0.16, BTN calls $0.16

River: ($0.50) 6 :diamond: (2 players)
Hero bets $0.74, BTN folds

Final Pot: $0.50
Hero wins $0.48

XXII K :heart:9 :club:

Spoiler

Pamiętam, że w trakcie tej ręki nie do końca widziałem, co robię. A nawet w ogóle.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153113

UTG: $5.26 - VPIP: 40, PFR: 2, 3B: 9, AF: 0.8, Hands: 42
CO: $2.14 - VPIP: 33, PFR: 10, 3B: 4, AF: 1.8, Hands: 153
Hero (BTN): $2.26 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $2.00 - VPIP: 11, PFR: 8, 3B: 3, AF: 1.7, Hands: 757
BB: $3.78 - VPIP: 35, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.2, Hands: 215

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 9 :club: K :heart:
UTG calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.08, 1 fold, BB calls $0.06, UTG calls $0.06

Flop: ($0.25) A :heart: 5 :diamond: K :spade: (3 players)
BB checks, UTG bets $0.08, Hero calls $0.08, BB calls $0.08

Turn: ($0.49) 7 :club: (3 players)
BB checks, UTG bets $0.10, Hero calls $0.10, BB calls $0.10

River: ($0.79) Q :heart: (3 players)
BB checks, UTG checks, Hero checks

Final Pot: $0.79
UTG mucks J :spade: Q :diamond:
Hero mucks 9 :club: K :heart:
BB shows T :diamond: K :club:
BB wins $0.76

XXIII A :club:Q :heart:

Spoiler

Na takim flopie nie widzę innej możliwości.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153114

UTG: $1.46 - VPIP: 39, PFR: 20, 3B: 0, AF: 1.6, Hands: 46
CO: $3.90 - VPIP: 25, PFR: 21, 3B: 22, AF: 1.8, Hands: 28
BTN: $4.70 - VPIP: 32, PFR: 5, 3B: 4, AF: 1.4, Hands: 1899
Hero (SB): $2.40 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BB: $2.00 - VPIP: 20, PFR: 17, 3B: 7, AF: 3.7, Hands: 313

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with Q :heart: A :club:
1 fold, CO raises to $0.06, 1 fold, Hero raises to $0.22, 1 fold, CO calls $0.16

Flop: ($0.46) 2 :spade: Q :spade: T :spade: (2 players)
Hero bets $0.22, CO folds

Final Pot: $0.46
Hero wins $0.44

XXIV A :club:J :spade:

Spoiler

Jak w poprzedniej ręce.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153115

CO: $2.06 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 6.3, Hands: 157
Hero (BTN): $2.28 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $5.00 - VPIP: 31, PFR: 20, 3B: 7, AF: 3.1, Hands: 213
BB: $2.16 - VPIP: 23, PFR: 13, 3B: 4, AF: 3.7, Hands: 201
UTG: $7.07 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 3, AF: 1.6, Hands: 107
MP: $1.57 - VPIP: 46, PFR: 6, 3B: 9, AF: 3.0, Hands: 143

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with J :spade: A :club:
1 fold, MP calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.08, 2 folds, MP calls $0.06

Flop: ($0.19) J :heart: 2 :diamond: A :heart: (2 players)
MP checks, Hero bets $0.12, MP folds

Hero wins $0.18

XXV T :spade:9 :spade:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153116

Hero (BTN): $2.30 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $3.22 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 0, AF: 0.8, Hands: 77
BB: $2.00 - VPIP: 6, PFR: 4, 3B: 0, AF: 3.0, Hands: 50
UTG: $4.14 - VPIP: 9, PFR: 5, 3B: 3, AF: 1.7, Hands: 217
MP: $0.83 - VPIP: 34, PFR: 16, 3B: 9, AF: 1.9, Hands: 68
CO: $1.59 - VPIP: 88, PFR: 13, 3B: 50, AF: 2.5, Hands: 8

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with T :spade: 9 :spade:
2 folds, CO calls $0.02, Hero raises to $0.08, 2 folds, CO calls $0.06

Flop: ($0.19) 3 :club: 9 :club: 4 :diamond: (2 players)
CO bets $0.06, Hero calls $0.06

Turn: ($0.31) 2 :diamond: (2 players)
CO bets $0.16, Hero calls $0.16

River: ($0.63) T :diamond: (2 players)
CO bets $0.10, Hero raises to $0.28, CO calls $0.18

Final Pot: $1.19
Hero shows T :spade: 9 :spade:
CO mucks 8 :heart: 4 :heart:
Hero wins $1.15

XXVI T :club:T :diamond:

Spoiler

Bez pozycji na tego gracza nie chciałem grac inaczej. Ogólnie postflop spodziewałem się agresji tylko od silnych rąk.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153117

MP: $2.68 - VPIP: 14, PFR: 9, 3B: 0, AF: 2.0, Hands: 77
CO: $2.24 - VPIP: 32, PFR: 1, 3B: 0, AF: 1.6, Hands: 75
BTN: $1.69 - VPIP: 44, PFR: 3, 3B: 6, AF: 13.3, Hands: 143
SB: $1.21 - VPIP: 29, PFR: 16, 3B: 0, AF: 2.0, Hands: 135
Hero (BB): $2.19 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $2.13 - VPIP: 19, PFR: 16, 3B: 11, AF: 1.3, AFq: 12, FT3B: 33, CB: 33, FTCB IP 67, WTSD: 40, W$SD: 67, FT: 0, Hands: 101

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with T :club: T :diamond:
UTG raises to $0.06, 4 folds, Hero raises to $0.20, UTG calls $0.14

Flop: ($0.41) 7 :heart: 6 :club: 5 :club: (2 players)
Hero bets $0.30, UTG folds

Final Pot: $0.41
Hero wins $0.40

XXVII A :club:6 :club:

Spoiler

Grałem to ze względu na multipota. Później calle ze wzglęgu na niskie bety, a fulla mi nie dawałem.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153118

CO: $0.26 - VPIP: 38, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 13
Hero (BTN): $2.33 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $2.08 - VPIP: 68, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.2, Hands: 37
BB: $1.65 - VPIP: 48, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.6, Hands: 126
UTG: $0.95 - VPIP: 30, PFR: 10, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 20

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 6 :club: A :club:
1 fold, CO calls $0.02, Hero calls $0.02, SB calls $0.01, BB raises to $0.10, CO calls $0.08, Hero calls $0.08, SB calls $0.08

Flop: ($0.40) T :club: J :club: J :spade: (4 players)
SB checks, BB bets $0.08, CO folds, Hero calls $0.08, SB folds

Turn: ($0.56) 7 :heart: (2 players)
BB bets $0.10, Hero calls $0.10

River: ($0.76) A :spade: (2 players)
BB bets $0.08, Hero calls $0.08

Final Pot: $0.92
Hero shows 6 :club: A :club:
BB shows Q :club: Q :diamond:
Hero wins $0.89

XXVIII T :heart:9 :heart:

Spoiler

Becik na flopie zbuł mnie z tropu. jeśli trafiłbym cokolwiek, bez trzech trefli na river i bez A, to prawdopodobnie bym callował.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153119

BTN: $2.00 - VPIP: 13, PFR: 10, 3B: 3, AF: 3.9, Hands: 567
SB: $0.59 - VPIP: 42, PFR: 9, 3B: 9, AF: 1.0, Hands: 33
BB: $2.71 - VPIP: 79, PFR: 3, 3B: 0, AF: 1.3, Hands: 75
UTG: $4.75 - VPIP: 41, PFR: 15, 3B: 13, AF: 4.0, Hands: 222
Hero (CO): $2.23 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with 9 :heart: T :heart:
1 fold, Hero raises to $0.08, 2 folds, BB calls $0.06

Flop: ($0.17) Q :spade: 8 :diamond: 3 :club: (2 players)
BB bets $0.04, Hero calls $0.04

Turn: ($0.25) 4 :club: (2 players)
BB checks, Hero checks

River: ($0.25) A :club: (2 players)
BB bets $0.10, Hero folds

Final Pot: $0.25
BB wins $0.24

XXIX 5 :diamond:5 :heart:

Spoiler

Betujący gracz tight to zło, prawdopodobnie miał asa. Powinienem był zrzucić szybciej.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153121

BB: $2.09 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 6.3, Hands: 157
Hero (UTG): $2.38 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
MP: $4.91 - VPIP: 31, PFR: 20, 3B: 7, AF: 3.1, Hands: 213
CO: $2.29 - VPIP: 23, PFR: 13, 3B: 4, AF: 3.7, Hands: 201
BTN: $7.04 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 3, AF: 1.6, Hands: 107
SB: $1.41 - VPIP: 46, PFR: 6, 3B: 9, AF: 3.0, Hands: 143

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with 5 :diamond: 5 :heart:
Hero raises to $0.08, 2 folds, BTN calls $0.08, SB calls $0.07, 1 fold

Flop: ($0.26) 3 :club: 3 :diamond: A :heart: (3 players)
SB checks, Hero checks, BTN bets $0.18, SB folds, Hero calls $0.18

Turn: ($0.62) 6 :spade: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.60, Hero folds

BTN wins $0.60

XXX T :club:T :heart:

Spoiler

Dobrze trafiłem, że nie miał Q.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153122

BTN: $2.48 - VPIP: 19, PFR: 14, 3B: 0, AF: 1.1, Hands: 42
SB: $2.00 - VPIP: 16, PFR: 4, 3B: 6, AF: 1.3, Hands: 161
BB: $1.36 - VPIP: 37, PFR: 1, 3B: 0, AF: 0.7, Hands: 171
UTG: $0.58 - VPIP: 56, PFR: 16, 3B: 12, AF: 3.1, Hands: 168
Hero (CO): $2.30 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with T :club: T :heart:
UTG raises to $0.10, Hero calls $0.10, 1 fold, SB calls $0.09, 1 fold

Flop: ($0.32) Q :spade: 8 :heart: 9 :spade: (3 players)
SB checks, UTG bets $0.20, Hero calls $0.20, SB folds

Turn: ($0.72) Q :club: (2 players)
UTG bets $0.28, Hero calls $0.28

River: ($1.28) J :spade: (2 players)

Final Pot: $1.28
UTG shows J :diamond: J :club:
Hero shows T :club: T :heart:
UTG wins $1.24

XXXI K :heart:T :heart:

Spoiler

CB i tyle, taki był plan. Z niskim Asem grałby pewnie tak samo (AF: 1).
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2153124

SB: $1.22 - VPIP: 66, PFR: 19, 3B: 5, AF: 2.1, Hands: 151
CO: $1.88 - VPIP: 51, PFR: 13, 3B: 0, AF: 2.2, Hands: 71
BTN: $2.01 - VPIP: 18, PFR: 14, 3B: 2, AF: 1.0, Hands: 1941

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with K :heart: T :heart:
CO calls $0.02, BTN raises to $0.08, 1 fold, Hero calls $0.06, 1 fold

Flop: ($0.19) 6 :club: A :diamond: T :club: (2 players)
Hero bets $0.08, BTN calls $0.08

Turn: ($0.35) 7 :heart: (2 players)
Hero checks, BTN checks

River: ($0.35) Q :spade: (2 players)
Hero checks, BTN checks

Final Pot: $0.35
Hero shows K :heart: T :heart:
BTN shows K :spade: Q :diamond:
BTN wins $0.34

XXXII K :diamond:Q :spade:

Spoiler

o tyle bezpieczny przeciwnik, że pasywny.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153126

UTG: $1.07 - VPIP: 27, PFR: 19, 3B: 14, AF: 13.0, Hands: 62
MP: $2.09 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 3, AF: 1.5, Hands: 571
CO: $0.22 - VPIP: 85, PFR: 27, 3B: 14, AF: 1.4, Hands: 26
Hero (BTN): $2.14 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $7.58 - VPIP: 32, PFR: 13, 3B: 3, AF: 2.3, Hands: 189
BB: $1.62 - VPIP: 40, PFR: 29, 3B: 6, AF: 2.1, Hands: 83

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with Q :spade: K :diamond:
2 folds, CO calls $0.02, Hero raises to $0.08, 2 folds, CO calls $0.06

Flop: ($0.19) J :diamond: 3 :diamond: 9 :diamond: (2 players)
CO checks, Hero bets $0.12, CO folds

Hero wins $0.18

XXXIII 7 :club:5 :club:

Spoiler

Kolejna trafiona zlimpowana pula. Czy można było wyciągnąć więcej?
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153127

SB: $0.20 - VPIP: 38, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 13
Hero (BB): $2.86 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $1.99 - VPIP: 68, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.2, Hands: 37
CO: $1.27 - VPIP: 48, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.6, Hands: 126
BTN: $0.92 - VPIP: 30, PFR: 10, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 20

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 5 :club: 7 :club:
UTG calls $0.02, CO calls $0.02, 1 fold, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.08) K :club: J :club: T :diamond: (4 players)
SB checks, Hero checks, UTG checks, CO checks

Turn: ($0.08) A :club: (4 players)
SB bets $0.18, Hero calls $0.18, UTG calls $0.18, CO folds

River: ($0.62) 8 :diamond: (3 players)
Hero bets $0.60, UTG calls $0.60

Final Pot: $1.82
SB mucks 8 :spade: A :diamond:
Hero shows 5 :club: 7 :club:
UTG mucks 9 :heart: Q :club:
Hero wins $1.16
Hero wins $0.60

XXXIV K :club:J :heart:

Spoiler

Tak myślałem, że chce mnie chłopak wywalić z puli i pomyślałem, że tym razem nie będę się siłował. Aczkolwiek czy miał to A? Albo cokolwiek?
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153128

SB: $1.05 - VPIP: 27, PFR: 19, 3B: 14, AF: 13.0, FT: -, Hands: 62
BB: $2.09 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 3, AF: 1.5, Hands: 571
UTG: $0.17 - VPIP: 85, PFR: 27, 3B: 14, AF: 1.4, Hands: 26
Hero (MP): $2.24 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
CO: $7.57 - VPIP: 32, PFR: 13, 3B: 3, AF: 2.3, Hands: 189
BTN: $1.59 - VPIP: 40, PFR: 29, 3B: 6, AF: 2.1, Hands: 83

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with K :club: J :heart:
1 fold, Hero raises to $0.08, 2 folds, SB calls $0.07, 1 fold

Flop: ($0.18) J :diamond: 7 :heart: T :spade: (2 players)
SB bets $0.12, Hero calls $0.12

Turn: ($0.42) 6 :heart: (2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($0.42) A :club: (2 players)
SB bets $0.40, Hero folds

Final Pot: $0.42
SB wins $0.41

XXXV A :spade:Q :spade:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2153131

Hero (BTN): $3.82 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
SB: $1.19 - VPIP: 68, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.2, Hands: 37
BB: $1.25 - VPIP: 48, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.6, Hands: 126
CO: $0.92 - VPIP: 30, PFR: 10, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 20

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with Q :spade: A :spade:
CO raises to $0.06, Hero raises to $0.16, 2 folds, CO calls $0.10

Flop: ($0.35) K :diamond: J :club: 8 :diamond: (2 players)
CO checks, Hero bets $0.16, CO folds

Final Pot: $0.35
Hero wins $0.34

XXXVI T :diamond:T :club:

Spoiler

Na takim flopie nie mógł nic trafić, ewentualnie JJ+.
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2153132

SB: $1.98 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 7, FT3B: -, AF: 5.0, FT: 0, CB: 100, WTSD: 20, W$SD: 67, WWSF: 70, Hands: 81
BB: $4.88 - VPIP: 32, PFR: 5, 3B: 4, AF: 1.4, Hands: 1899
Hero (CO): $2.59 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BTN: $2.04 - VPIP: 20, PFR: 17, 3B: 7, AF: 3.7, Hands: 313

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with T :diamond: T :club:
Hero raises to $0.08, 1 fold, SB raises to $0.24, 1 fold, Hero calls $0.16

Flop: ($0.50) 6 :diamond: 7 :club: 3 :diamond: (2 players)
SB bets $0.24, Hero raises to $0.48, SB folds

Final Pot: $0.98
Hero wins $0.95

XXXVII J :club:T :club:

Spoiler

jeśli trafił 7 to liczyłem na wyższą parę. Możliwe, że sam miał na ręce jakąs parkę, tylko bardzo niskie te bety stawiał. Coś miał ze względu na AF. Dopiero teraz pomyślałem, że może set?
Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153135

BB: $0.59 - VPIP: 66, PFR: 19, 3B: 5, AF: 2.1, Hands: 151
UTG: $2.16 - VPIP: 19, PFR: 17, 3B: 8, AF: 1.7, Hands: 390
MP: $1.68 - VPIP: 22, PFR: 9, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 46
Hero (CO): $2.54 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
BTN: $2.00 - VPIP: 11, PFR: 8, 3B: 3, AF: 1.7, Hands: 757
SB: $6.50 - VPIP: 10, PFR: 2, 3B: 0, AF: 1.0, Hands: 101

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with T :club: J :club:
1 fold, MP raises to $0.04, Hero calls $0.04, BTN calls $0.04, 1 fold, BB calls $0.02

Flop: ($0.17) 4 :heart: 3 :spade: 2 :club: (4 players)
BB checks, MP checks, Hero checks, BTN checks

Turn: ($0.17) 7 :club: (4 players)
BB checks, MP bets $0.06, Hero calls $0.06, BTN calls $0.06, BB calls $0.06

River: ($0.41) Q :heart: (4 players)
BB checks, MP bets $0.08, Hero folds, BTN folds, BB folds

Final Pot: $0.41
MP wins $0.40

XXXVIII 6 :spade:2 :club:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2153138

SB: $3.06 - VPIP: 22, PFR: 10, 3B: 0, AF: 3.3, Hands: 68
Hero (BB): $2.30 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $3.65 - VPIP: 18, PFR: 12, 3B: 0, AF: 0.7, Hands: 109
MP: $2.10 - VPIP: 69, PFR: 6, 3B: 0, AF: 0.9, Hands: 64
CO: $2.00 - VPIP: 22, PFR: 12, 3B: 0, AF: 1.0, Hands: 41
BTN: $2.76 - VPIP: 18, PFR: 15, 3B: 9, AF: 2.0, Hands: 101

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 6 :spade: 2 :club:
1 fold, MP calls $0.02, 3 folds, Hero checks

Flop: ($0.05) 3 :heart: 4 :club: K :club: (2 players)
Hero checks, MP checks

Turn: ($0.05) 2 :heart: (2 players)
Hero checks, MP bets $0.02, Hero calls $0.02

River: ($0.09) 2 :spade: (2 players)
Hero bets $0.08, MP folds

Final Pot: $0.09
Hero wins $0.09

MinosTutor

Przekroczyłem 50k znaków więc tutaj dokończę:

Powyżej wstawiłem ręce z 38 minut gry, tj. 756rąk. Jutro wstawię jeszcze kilka, ponieważ jest część ciekawszych do przeanalizowania.
Tymczasem muszę już spać. Prawie 2h to spisywałem... Daj LOSIE, by ktoś z was cokolwiek mi napisał na temat tych rąk. Wrzucanie tego do oceny było dla mnie nurzące.

I od razu wyjaśnię kwestie dni. W tej chwili jest dla mnie jeszcze niedziela. Gdy się obudzę będzie poniedziałek. Chyba że doczekam wschodu słońca. Łatwiej mi w ten sposób ogarniać sesje pokerowe.

MinosTutor

Przejrzałem jeszcze ręce z tej sesji i znalazłem taki oto kwiatek.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2154585

BTN: $2.18 - VPIP: 23, PFR: 18, 3B: 0, AF: 6.3, Hands: 157
Hero (SB): $2.11 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333782
BB: $4.92 - VPIP: 31, PFR: 20, 3B: 7, AF: 3.1, Hands: 213
UTG: $2.49 - VPIP: 23, PFR: 13, 3B: 4, AF: 3.7, Hands: 201
MP: $7.39 - VPIP: 16, PFR: 12, 3B: 3, AF: 1.6, Hands: 108
CO: $1.47 - VPIP: 46, PFR: 6, 3B: 9, AF: 3.0, Hands: 145

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with K :diamond: A :spade:
1 fold, MP raises to $0.06, CO calls $0.06, BTN calls $0.06, Hero raises to $0.34, 2 folds, CO calls $0.28, 1 fold

Flop: ($0.82) J :heart: 6 :heart: Q :club: (2 players)
Hero checks, CO bets $0.44, Hero folds

Final Pot: $0.82
CO wins $0.79

Nie mam bladego pojęcia, co mną powodowało. Jedyna opcja jaką biorę pod uwagę, to zawieszenie się softu w tamtym momencie. Chyba że uznałem, że CO i tak postawi mnie na allinie, a nie czułem się pewnie przeciwko niemu i od razu wolałem się poddać, nie spoglądając równocześnie, że i tak ma mało żetonów i że po moim CB musiałbym mało dołożyć do sprawdzenia jego 2betu.

Chciałem znaleźć jeszcze te ciekawe ręce, które pamiętałem i sobie zapisałem. Może ta:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2154594

BTN: $1.99 - VPIP: 11, PFR: 4, 3B: 2, AF: 1.7, Hands: 2073
SB: $2.18 - VPIP: 11, PFR: 8, 3B: 3, AF: 1.7, Hands: 758
BB: $1.68 - VPIP: 47, PFR: 40, 3B: 20, AF: 4.5, Hands: 15
UTG: $1.78 - VPIP: 57, PFR: 0, 3B: 0, AF: 2.5, Hands: 14
MP: $3.59 - VPIP: 44, PFR: 24, 3B: 7, AF: 1.3, Hands: 89
Hero (CO): $2.51 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333782

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with A :heart: Q :heart:
UTG calls $0.02, MP raises to $0.08, Hero calls $0.08, 2 folds, BB raises to $0.18, 1 fold, MP calls $0.10, Hero raises to $0.48, BB calls $0.30, 1 fold

Flop: ($1.17) A :spade: 5 :spade: 3 :club: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.56, BB raises to $1.20, Hero calls $0.64

Turn: ($3.57) Q :club: (2 players)

River: ($3.57) 6 :diamond: (2 players)

Final Pot: $3.57
BB shows A :club: J :spade:
Hero shows A :heart: Q :heart:
Hero wins $3.45
(Rake: $0.12)

Praktycznie nigdy nie calluję takiej ręki, jednak byłem pewny, że BB mnie przebije i w ten sposób wygeneruję więcej value. W tym przypadku niestety tylko MP dopłącił 0,1$ do puli, a dwóch graczy między mną a BB sfoldowało, ale warto było próbować. Nawet tak mała próbka rąk była jednak miarodajna.

MinosTutor

BR: 77,51$

Zagrałem $30k GTD i odpadłem na 4k miejscu. W ogóle to szło słabo, ale jakoś dawałem radę, po fazie add-on grałem tylko jeden stolik, więc skupienie na maksa. Myślałem, że będzie ok jak dostałem AKs, no ale <<QQ. Wtedy zostało mi 30k i po kilkunastu rozdaniach lipa. Kolejna strata 3,3$.

W cash początkowe 20minut ok, później sukcesywnie traciłem. Do tego soft mi się ciął. Za chwilę podziałam, żeby zlikwidować 2/3 rąk z bazy danych, a zostawić jakieś 100k na NL2 tylko.

kNoq001

czesc, uwazam, ze grasz zdecydowanie zbyt luzno jak na te stawki, powoduje to, ze pakujesz sie w mase marginalnych spotow otwierajac np sc z MP co bedzie skutkowalo tym, ze czesto bedziesz rozgrywal je oop na postflopie
masz 50k rak, wrzuc moze swoje popupy to sprawdzimy jak u Ciebie wygladaja staty bo pewnie troche leakow da sie tam znalezc
dodatkowo jesli wrzucasz jakies rozdania do oceny to linkuj je tutaj na blogu abym wiedzial, ze to robisz :)

MinosTutor

Cześć! Dzięki za podpowiedzi. Właśnie z HMem mam problem taki, że wyświetla mi moje tylko losowe 19k rąk w popupie, jakaś masakra. Na netbooku (innym kompie), mam to samo, także może to zależeć od wersji, albo od ustawień, jakie mam wprowadzone.
Ręce będę podlinkowywał, aczkolwiek na razie mało tego wrzucałem. I będę pisał swój tok myślenia. Wcześniej jakoś to - olałem - także sorry (choć wiem, że i sam mniej mogłem wyciągnąć z analizy w tym momencie).
No leaków mam masę. Już widzę poprawę po tym, jak zacząłem sporo więcej analizować grę, filmy, grać bardziej skupionym.

BR: 85,46$

Sesja szła dość gładko. Widzę mega różnicę w tym, jak gram obecnie, a kilka dni temu. Na pewno więcej się zastanawiam nad tym, co robię preflop.

Tymczasem czas ogarnąć nowe lekcje. Z dzisiejszej sesji na pewno znajdę trochę rąk do analizy, a noc jest długa. Zaczynamy!

b) slowplay i postaraj się ją opisać podając konkretny przykład. Odpowiedz też na pytanie czy częściej będziesz wybraną formę gry stosował IP czy OOP.
Jest to jedna z tych wyjątkowych sytuacji, kiedy dobrze rozgrywa się w ten sposób ręce bez pozycji - nutsy. Wynika to z faktu, iż nie chcemy zbyt szybko pokazać naszemu przeciwnikowi siły naszej ręki. Robiąc CB na stole, na którym nie mógł nic trafić, możemy zbyt szybko skłonić go do odpuszczenia puli. Jedynie czekając dajemy mu możliwość ulepszenia układu lub blefowania. Gra z nutsem OOP dosłownie zmusza do zagrania slowplay.
Z drugiej strony teraz myślę, iż grając IP mamy informacje na temat tego, co robi gracz. Ma możliwość donkowania, albo CBetowania, a my możemy się odpowiednio dostosować.
Grając nutsy chyba nie ma za bardzo różnicy, czy gramy OOP czy IP, aczkolwiek jednak wydaje mi się, że IP mamy więcej informacji => możemy podjąć lepsze decyzje, a przeciwnik może nam nie ufać myśląc, że chcemy go wyrzucić z rozdania.
Sytuacja zmienia się, gdy nie mamy nutsa. Wydaje mi się, że możemy slowplaować widząc, że mamy najlepszą rękę, a nasz przeciwnik rękę, którą w chwili obecnej wyrzuciłby. Wczoraj miałem nienajlepszą rękę, którą spowolniłem z kilku powodów. Jednak znacząco lepiej by mi się ją grało IP.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2153127

SB: $0.20 - VPIP: 38, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 13
Hero (BB): $2.86 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 333778
UTG: $1.99 - VPIP: 68, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.2, Hands: 37
CO: $1.27 - VPIP: 48, PFR: 8, 3B: 0, AF: 2.6, Hands: 126
BTN: $0.92 - VPIP: 30, PFR: 10, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 20

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 5 :club: 7 :club:
UTG calls $0.02, CO calls $0.02, 1 fold, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.08) K :club: J :club: T :diamond: (4 players)
SB checks, Hero checks, UTG checks, CO checks

Turn: ($0.08) A :club: (4 players)
SB bets $0.18, Hero calls $0.18, UTG calls $0.18, CO folds

River: ($0.62) 8 :diamond: (3 players)
Hero bets $0.60, UTG calls $0.60

Final Pot: $1.82
SB mucks 8 :spade: A :diamond:
Hero shows 5 :club: 7 :club:
UTG mucks 9 :heart: Q :club:
Hero wins $1.16
Hero wins $0.60

Na flopie jedynie czekałem, nie było sensu blefować pzreciwko tylu graczom.
Na turnie spadła karta marzenie. Pokazała, że nikt nie ma AcXx, ja dobrałem kolor, ktoś mógł trafić asa. Kliknąłem jedynie call by nie pokazać, że faktycznie mam kolor. I teraz możliwe, że to był błąd, ponieważ nie spojrzałem, że osoby będące w póli nie ogarniają pokera w mocno zaawansowanym stopniu.
Na riverze miałem pewność, że UTG nie ma koloru. Nie spadł też kolejny trefl, który zmusiłby mnie do zagrania c/f. Dodatkowo wpadła karta, która niczego nie zmieniła, ewentualnie skompletowała niższego strita, ale to mniej prawdopodobne.
Gdyby board sparował się, zagrałbym 2/3-3/4 puli. Gracze byli bardzo pasywni (AF: 0), dlatego wolałem upewnić się, że nie mają ręki lepszej od mojej, i że nie dobiorą lepszej.
Na większe bety i niebezpieczne karty foldowałbym lub przeczekiwał.

:spade: :heart: :diamond: :club:

Teraz zajmę się codziennym zadaniem domowym.

-> CBety
poprawne:
Nie jest to HU, jednak oba blindy większość czasu foldują na CB.
Na turnie miałem jednak raczej najsilniejszą rękę. AF: 3 pokazuje, że gracz ten nie calluje, a tutaj jednak to zrobił z jakiejś przyczyny - dobierał do strita lub miał niższą parę. Na river odpuściłem, jako że Q mogło skompletować draw. Na bet powyżej połowy puli złożyłbym się, na mniejszy nie wiem. Właściwie określiłbym go wtedy na jakieś QT.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2156071

UTG: $2.01 - VPIP: 21, PFR: 15, 3B: 0, AF: 3.0, Hands: 34
CO: $1.45 - VPIP: 37, PFR: 4, 3B: 0, AF: 7.0, Hands: 27
Hero (BTN): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 338386
SB: $2.15 - VPIP: 56, PFR: 8, 3B: 0, AF: 3.5, CB: 0, FTCB IP: 100, FTCB OOP: 75, FT: 0, Hands: 64
BB: $3.65 - VPIP: 28, PFR: 17, 3B: 1, AF: 2.0, CB: 81, FTCB IP: 33, FTCB OOP: 67, Hands: 276

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with T :diamond: A :spade:
2 folds, Hero raises to $0.06, SB calls $0.05, BB calls $0.04

Flop: ($0.18) 4 :spade: T :club: 9 :heart: (3 players)
SB checks, BB checks, Hero bets $0.12, SB calls $0.12, BB folds

Turn: ($0.42) 5 :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.30, SB calls $0.30

River: ($1.02) J :club: (2 players)
SB checks, Hero checks

Final Pot: $1.02
Hero mucks T :diamond: A :spade:
SB shows Q :heart: K :club:
SB wins $0.98

W takich sytuacjach staram się nie myśleć za dużo. Flop jest niebezpieczny, więc nie rozdaję darmowych kart, nie spowalniam tempa gry.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156081

MP: $0.79 - VPIP: 30, PFR: 1, 3B: 0, AF: 1.0, Hands: 71
CO: $3.98 - VPIP: 69, PFR: 46, 3B: 50, AF: 11.0, Hands: 13
BTN: $3.11 - VPIP: 43, PFR: 43, 3B: 25, AF: 0.0, Hands: 7
SB: $2.73 - VPIP: 20, PFR: 15, 3B: 4, AF: 1.1, Hands: 96
Hero (BB): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 338386
UTG: $2.00 - VPIP: 14, PFR: 11, 3B: 3, AF: 2.6, Hands: 434

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with Q :club: Q :heart:
1 fold, MP calls $0.02, 1 fold, BTN raises to $0.08, 1 fold, Hero raises to $0.24, 1 fold, BTN calls $0.16

Flop: ($0.51) 3 :spade: 2 :spade: 8 :heart: (2 players)
Hero bets $0.36, BTN folds

Final Pot: $0.51
Hero wins $0.49

niepoprawne:
O ile sam CB jest ok, o tyle na turnie nie jestem pewny, czy możliwe było zagranie c/f na tak mały stack. Uznałem że nie i chciałem doprowadzić do sytuacji, gdzie wrzuca go na turnie, ewentualnie calluje i robi to na riverze.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156082

UTG: $1.98 - VPIP: 21, PFR: 15, 3B: 0, AF: 3.0, Hands: 34
MP: $1.83 - VPIP: 37, PFR: 4, 3B: 0, AF: 7.0, Hands: 27
Hero (CO): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 338386
BTN: $2.60 - VPIP: 56, PFR: 8, 3B: 0, AF: 3.5, Hands: 64
SB: $3.28 - VPIP: 28, PFR: 17, 3B: 1, AF: 2.0, Hands: 276
BB: $1.02 - VPIP: 43, PFR: 0, 3B: 0, AF: 2.0, Hands: 7

Pre Flop: ($0.03) Hero is CO with K :club: K :diamond:
1 fold, MP calls $0.02, Hero raises to $0.10, BTN calls $0.10, 1 fold, BB calls $0.08, 1 fold

Flop: ($0.33) 6 :diamond: J :heart: J :diamond: (3 players)
BB checks, Hero bets $0.24, BTN folds, BB calls $0.24

Turn: ($0.81) 9 :diamond: (2 players)
BB checks, Hero bets $0.38, BB raises to $0.68, Hero calls $0.30

River: ($2.17) T :spade: (2 players)

Final Pot: $2.17
Hero shows K :club: K :diamond:
BB shows K :spade: J :spade:
BB wins $2.09
(Rake: $0.08)

Próbka rąk mała, jednak tutaj lepiej by było zabetować jeszcze mnie aniżeli 2/3 puli, lub może nawet przeczekać. Teraz zagrałbym za połowę.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156091

CO: $0.19 - VPIP: 71, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 7
Hero (BTN): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 338386
SB: $1.47 - VPIP: 33, PFR: 3, 3B: 0, AF: 3.3, CB: -, FTCB IP: 0, FTCB OOP: 100, Hands: 40
BB: $2.34 - VPIP: 25, PFR: 22, 3B: 6, AF: 1.5, Hands: 64
UTG: $3.08 - VPIP: 17, PFR: 15, 3B: 9, AF: 9.3, Hands: 994
MP: $2.04 - VPIP: 19, PFR: 14, 3B: 2, AF: 1.6, Hands: 289

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with J :diamond: K :diamond:
2 folds, CO calls $0.02, Hero raises to $0.10, SB calls $0.09, 2 folds

Flop: ($0.24) 6 :club: J :spade: 3 :diamond: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.16, SB folds

Final Pot: $0.24
Hero wins $0.23

-> freeplay:
agresywnie:
Ręka trafiona idealnie. Pytanie tylko, czy na turnie nie lepiej było zabetować do 0,1$ i na riverze więcej. Ja zagrałem bardziej asekuracyjnie (tym bardziej na riverze, gdzie board się sparował i wyższe Ax mnie biło - pomyślałem jednak wtedy, że raczej nie ma asa). W końcu jaka ręka mogła mnie sprawdzać? Nie liczyłem na TT+.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2156078

SB: $1.38 - VPIP: 54, PFR: 4, 3B: 0, AF: 0.5, limp-call: 0, Hands: 24
UTG: $2.50 - VPIP: 23, PFR: 13, 3B: 6, AF: 7.0, Hands: 214
CO: $2.00 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 8, AF: 2.5, Hands: 171
BTN: $3.89 - VPIP: 14, PFR: 14, 3B: 13, AF: 18.0, Hands: 173

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with A :heart: 4 :spade:
3 folds, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.04) 4 :heart: 7 :diamond: A :spade: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.04, SB calls $0.04

Turn: ($0.12) 8 :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.08, SB calls $0.08

River: ($0.28) 8 :spade: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.20, SB calls $0.20

Final Pot: $0.68
SB mucks J :heart: J :club:
Hero shows A :heart: 4 :spade:
Hero wins $0.66

Trafiłem TP, więc gram agresywnie, do tego z pozycją. Najważniejszą przyczyną był fakt, że na stole leżały już dwa serca. Gdyby nie to, bet mógłby być niższy, aczkolwiek raczej nie zmieniłbym niczego z powodu króla, który raz mógłby zapłacić.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2156097

BTN: $2.05 - VPIP: 22, PFR: 17, 3B: 5, AF: 2.5, Hands: 350
SB: $1.39 - VPIP: 46, PFR: 11, 3B: 4, AF: 1.1, Hands: 186
UTG: $0.90 - VPIP: 10, PFR: 8, 3B: 0, AF: 6.0, Hands: 87
CO: $1.85 - VPIP: 27, PFR: 3, 3B: 6, AF: 1.0, Hands: 119

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 4 :spade: A :diamond:
1 fold, CO calls $0.02, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.08) A :club: K :heart: 2 :diamond: (4 players)
SB checks, Hero bets $0.06, CO folds, BTN folds, SB folds

Final Pot: $0.08
Hero wins $0.08

pasywnie:
Miałem pozycję, on natomiast AF: 0. Na bank miał coś, pytanie tylko na ile silne. Mam wrażenie, że ta 6. dopełniła dzieła. Najlepszym wyjściem byłby raise, by ukarać limpowanie z SB. Dodatkowo miałbym silną rękę vs zlimpowana ręka. Warto byłoby w tej sytuacji zerknąć na limp-call, które wynosił 0 po próbie 33. rąk => raczej folduje.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156085

MP: $1.85 - VPIP: 23, PFR: 8, 3B: 0, AF: 0.7, Hands: 26
CO: $2.21 - VPIP: 16, PFR: 13, 3B: 11, AF: 1.8, Hands: 227
BTN: $0.66 - VPIP: 24, PFR: 3, 3B: 0, AF: 2.0, Hands: 67
SB: $1.29 - VPIP: 39, PFR: 15, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 33
Hero (BB): $2.19 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 338386
UTG: $4.22 - VPIP: 19, PFR: 7, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 27

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 8 :club: A :heart:
4 folds, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.04) 8 :diamond: 7 :diamond: 5 :spade: (2 players)
SB bets $0.04, Hero calls $0.04

Turn: ($0.12) 6 :club: (2 players)
SB bets $0.10, Hero calls $0.10

River: ($0.32) 3 :spade: (2 players)
SB bets $0.40, Hero folds

Final Pot: $0.32
SB wins $0.31

Nie posiadałem najważniejszej tutaj rzeczy - inicjatywy. Dodatkowo nie miałem nawet pozycji, ani ręki. To były powody, dla których nie chciałem blefować i wolałem odpuścić tę pulę, o którą nie miałem zamiaru walczyć. Raise preflop przeciwko dwóm limperom nie jest tutaj dobrą opcją z ta ręką. Zrobiłbym to z rękoma, jakie gram z EP: 66(22)+, ATs+, AJ+, KJs+, KQo, QJs, JTs. Może bez JTs i QJs. Na pewno BTN by odpuścił, o ile wszyscy by nie sprawdzili ponownie.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2156104

SB: $3.24 - VPIP: 59, PFR: 3, 3B: 5, AF: 0.9, Hands: 75
UTG: $1.94 - VPIP: 42, PFR: 10, 3B: 1, AF: 1.3, Hands: 225
CO: $2.07 - VPIP: 12, PFR: 8, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 66
BTN: $0.91 - VPIP: 19, PFR: 15, 3B: 4, AF: 2.9, Hands: 180

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with Q :spade: J :diamond:
UTG calls $0.02, 1 fold, BTN calls $0.02, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.08) A :diamond: 6 :club: T :heart: (4 players)
SB checks, Hero checks, UTG checks, BTN checks

Turn: ($0.08) A :spade: (4 players)
SB checks, Hero checks, UTG checks, BTN checks

River: ($0.08) 8 :heart: (4 players)
SB bets $0.10, Hero folds, UTG folds, BTN folds

Final Pot: $0.08
SB wins $0.08
(Rake: $-0.00)

Lekcja II
Cele na ten tydzień:

-> 1) Po każdym dniu grania podaj na blogu przykłady 2 sytuacji ( mogą być opisane, albo mogą to być po prostu rozdania ) w których jestes pewny poprawnego cbeta, oraz przykłady 2 sytuacji, w których jesteś pewny że stawianie cbeta nie powinno mieć miejsca. Postaraj się o wybór sytuacji w HU. Pamiętaj o uzasadnieniu!
-> 2) Postaraj się skupić na spotach w których oglądasz flopa z freeplaya, wklej codziennie po dwie ręce które rozegrałeś pasywnie i agresywnie - uzasadnij swoje decyzje.
-> ogarnąć materiały szkoleniowe,
-> wrzucać ręce do oceny,
-> 3) Wybierz jedną z sytuacji: a) pot control, b) slowplay i postaraj się ją opisać podając konkretny przykład. Odpowiedz też na pytanie czy częściej będziesz wybraną formę gry stosował IP czy OOP.
-> 4) Wypisz najważniejsze wg Ciebie czynniki mające wpływ na sizing zakładu na flopie.

Niestety, Nie powalczę o złoty status na kwiecień. Za mało czasu poświęcę na grę, co oznacza problemy z $ w nadchodzącym miesiącu, hmhmm. Chociaż gdybym ugrał 3500VPP :ayfkm: Nic tylko wbijać na NL10.

Na koniec taki oto kwiatek. AF: 0 mnie przekonało, choć równie dobrze mógł to zrobić z mocnym FD.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156079

Hero (MP): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 338386
CO: $2.14 - VPIP: 15, PFR: 11, 3B: 8, AF: 2.5, Hands: 171
BTN: $2.22 - VPIP: 16, PFR: 10, 3B: 5, AF: 3.9, Hands: 536
SB: $2.92 - VPIP: 40, PFR: 16, 3B: 33, AF: 0.0, Hands: 25
BB: $5.59 - VPIP: 19, PFR: 15, 3B: 8, AF: 2.6, Hands: 788
UTG: $5.03 - VPIP: 19, PFR: 14, 3B: 4, AF: 1.3, Hands: 226

Pre Flop: ($0.03) Hero is MP with K :spade: K :club:
UTG raises to $0.06, Hero raises to $0.22, 2 folds, SB calls $0.21, 2 folds

Flop: ($0.52) A :heart: 5 :heart: 7 :spade: (2 players)
SB bets $0.20, Hero folds

Final Pot: $0.52
SB wins $0.50

MinosTutor

Na początku sesji wszystkie rakiety miałem łamane. Masakra jakaśO_o najgorsze było to, że trochę ich miałem, alliny szły na turnie, a karty dla mnie niekorzystne wpadały - oczywiste - na riverze. Później było lepiej, dwa razy nawet wygrałem _p:

BR: 90,43$

Tak usiadłem i pomyślałem, że jednak kwiecień będzie kolejnym ryzykanckim miesiącem. Jeszcze nie wiem co się stanie, jeśli mi się nie uda, na pewno dam znać. raczej przeżyję. Na NL2 wychodzę na "+", także podziałam chwilę na NL5. Jeśli nie będzie mi wychodziło, to celem na kwiecień będzie zarobienie 100$ na NL2. Przydałoby się w jakimś MTT zdobyć 200$, to byłbym ustawiony do czerwca :f_love:

Znacie https://www.coursera.org/ ? Zaczynam tam kurs Computational Photography , także jeszcze mniej czasu w najbliższych tygodniach, jejeje. Muszę zacząć spać mniej aniżeli 8-9h... Koniec słodkiego lenistwa.

Czas odrobić dzisiejsze zadanie domowe!

-> CB poprawne:

Już się tłumaczę. Nie ufałem mu za bardzo, nawet na tym riverze. W zasadzie dobrze, bo widać, że rękę zagrał maksymalnie dziko. Równie dobrze spodziewałem się PP bez koloru po tak bzdurnej linii z jego strony. A wydawał się solidnym graczem. Siedziałem i myślałem nad foldem, jednak w tym wyjątkowym momencie nie zrobiłem tego.
A dlaczego CB? Bo on nie folduje na CB, a mi dodatkowo nie ufał za bardzo. W ogóle zrobiłem dzisiaj allin z fullem na riverze a ktoś mnie od blufferów wyzywał :facepalm:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2156374

BTN: $1.59 - VPIP: 19, PFR: 14, 3B: 6, AF: 2.5, CB: 74, FTCB IP: 0, FTCB OOP: 60, Hands: 259
SB: $5.01 - VPIP: 14, PFR: 8, 3B: 2, AF: 2.2, Hands: 561
BB: $2.74 - VPIP: 29, PFR: 21, 3B: 6, AF: 0.0, Hands: 63
Hero (UTG): $2.41 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312
CO: $4.98 - VPIP: 21, PFR: 17, 3B: 0, AF: 6.0, Hands: 70

Pre Flop: ($0.03) Hero is UTG with K :spade: A :heart:
Hero raises to $0.08, 1 fold, BTN calls $0.08, 1 fold, BB calls $0.06

Flop: ($0.25) J :club: 5 :club: K :diamond: (3 players)
BB checks, Hero bets $0.18, BTN calls $0.18, BB folds

Turn: ($0.61) 6 :club: (2 players)
Hero bets $0.44, BTN calls $0.44

River: ($1.49) 4 :club: (2 players)
Hero checks, BTN bets $0.89, Hero calls $0.89

Duży CB, bo nic nie miałem w zasadzie. W tym momencie wywalałem lepsze Kx, a w razie złapania koloru pula byłaby wyższa.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156381

UTG: $3.19 - VPIP: 19, PFR: 14, 3B: 6, AF: 2.5, Hands: 259
MP: $5.00 - VPIP: 14, PFR: 8, 3B: 2, AF: 2.2, Hands: 561
CO: $2.68 - VPIP: 29, PFR: 21, 3B: 6, AF: 0.0, Hands: 63
BTN: $4.84 - VPIP: 17, PFR: 9, 3B: 5, AF: 2.3, Hands: 423
Hero (SB): $2.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312
BB: $4.98 - VPIP: 21, PFR: 17, 3B: 0, AF: 6.0, CB: 100, FTCB IP: 100, FTCB OOP: -, FT: -, Hands: 70

Pre Flop: ($0.03) Hero is SB with 7 :spade: K :spade:
4 folds, Hero raises to $0.08, BB calls $0.06

Flop: ($0.16) 4 :diamond: 8 :spade: Q :spade: (2 players)
Hero bets $0.14, BB folds

-> CB niepoprawne:

Wg mnie Cb tutaj byłby poprawny, ze względu na tendencje przeciwnika. Uznałem, że niski flop trafia w jego range, jednak chyba nie miał aż tak niskich kart. Nie jestem pewny, czy by mi uwierzył, jednak statystyki mówią, że tak! Gdyby mnie raisował nie uwierzyłbym mu jednak na silną rękę i prawdopodobnie tylko bym callował, co już byłoby dość niebezpieczne widząc jego agresywny styl gry postflop. Dlatego ostatecznie wolałem nie pakować się w taką sytuację i po prostu odpuściłem.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156355

CO: $1.19 - VPIP: 20, PFR: 18, 3B: 7, AF: 2.3, Hands: 260
Hero (BTN): $3.00 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312
SB: $2.16 - VPIP: 13, PFR: 11, 3B: 0, AF: 7.5, Hands: 136
BB: $0.80 - VPIP: 8, PFR: 7, 3B: 3, AF: 3.0, Hands: 112
UTG: $2.61 - VPIP: 47, PFR: 14, 3B: 0, AF: 5.5, CB: 100, FTCB IP: 67, FTCB OOP: 100, Hands: 59
MP: $1.00 - VPIP: 43, PFR: 7, 3B: 1, AF: 1.5, Hands: 302

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with A :club: Q :spade:
UTG calls $0.02, MP calls $0.02, 1 fold, Hero raises to $0.10, 2 folds, UTG calls $0.08, 1 fold

Flop: ($0.25) 6 :diamond: 3 :heart: 4 :spade: (2 players)
UTG checks, Hero checks

Turn: ($0.25) J :heart: (2 players)
UTG bets $0.10, Hero calls $0.10

River: ($0.45) 2 :diamond: (2 players)
UTG checks, Hero checks

Uznałem wtedy, że tutaj CB byłby niepoprawny. W zasadzie miałem na niego małą próbkę rąk. Wolałem trafić cokolwiek i ewentualnie tanim kosztem dojść do showdownu. W innym przypadku założyłem grę c/f.
Za CB przemawia jednak fakt, że na stole leży ten as i można było próbować. Sam nie wiem... Chyba nie ma tutaj błędnej decyzji. Gdybym zakładał wykonanie drugiego barrela, to bym cbetował, jednak vs ten gracz nie planowałbym takiej ambitnej akcji.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156358

MP: $0.66 - VPIP: 39, PFR: 26, 3B: 0, AF: 1.2, Hands: 70
CO: $2.52 - VPIP: 20, PFR: 16, 3B: 4, AF: 2.9, Hands: 304
Hero (BTN): $2.99 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312
SB: $2.60 - VPIP: 29, PFR: 4, 3B: 0, AF: 2.8, CB: 50, FTCB IP: 100, FTCB OOP: 30, FT: 50, Hands: 75
BB: $0.83 - VPIP: 8, PFR: 7, 3B: 3, AF: 3.0, Hands: 112
UTG: $2.25 - VPIP: 18, PFR: 14, 3B: 9, AF: 1.8, Hands: 142

Pre Flop: ($0.03) Hero is BTN with 7 :club: 8 :club:
3 folds, Hero raises to $0.06, SB calls $0.05, 1 fold

Flop: ($0.14) 3 :diamond: J :heart: 3 :heart: (2 players)
SB checks, Hero checks

Turn: ($0.14) A :club: (2 players)
SB checks, Hero checks

River: ($0.14) 9 :club: (2 players)
SB bets $0.02, Hero folds

->freeplay agresywny:

Trafiłem, więc betowałem. Gdyby na stole nie leżały dwa serca, zagrałbym za pół.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 4 players - View hand 2156385

BTN: $0.78 - VPIP: 57, PFR: 14, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 7
SB: $1.65 - VPIP: 39, PFR: 6, 3B: 0, AF: 0.0, Hands: 18
Hero (BB): $4.74 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312
CO: $0.44 - VPIP: 67, PFR: 17, 3B: 9, AF: 2.6, Hands: 42

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with J :club: 8 :club:
2 folds, SB calls $0.01, Hero checks

Flop: ($0.04) 8 :spade: 8 :heart: Q :heart: (2 players)
SB checks, Hero bets $0.04, SB folds

Drugiej sytuacji - gdzie zagrałbym agresywnie - nie znalazłem z całego dnia. Jeśli już, to staram się raisować z BB - limperzy bardzo często foldują na 2nd bet i jak teraz patrzę na tę strategię, to sprawdza się nad wyraz dobrze.

->freeplay pasyny:

Nie jestem przekonany, czy dobrze to zagrałem. Niby trafiłem damę, ale on mógł mieć jakiegoś Kx, lepszą damę, albo 4. Dodatkowo w zasadzie wiedziałem tyle, że jest fishem, ale to słaba informacja - można założyć w takim przypadku, że przegram :facepalm:

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 5 players - View hand 2156377

UTG: $0.99 - VPIP: 64, PFR: 21, 3B: 0, AF: 2.5, Hands: 33
CO: $2.93 - VPIP: 17, PFR: 14, 3B: 3, AF: 1.5, Hands: 111
BTN: $2.73 - VPIP: 40, PFR: 2, 3B: 1, AF: 1.1, Hands: 252
SB: $0.84 - VPIP: 15, PFR: 15, 3B: 0, AF: 4.0, Hands: 13
Hero (BB): $3.30 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with 3 :spade: Q :spade:
UTG calls $0.02, 3 folds, Hero checks

Flop: ($0.05) Q :heart: 4 :spade: K :club: (2 players)
Hero checks, UTG bets $0.04, Hero folds

Nie trafiłem w zlimpowanej puli, więc się nie udzielałem.

Spoiler

Poker Stars $2.00 No Limit Hold'em - 6 players - View hand 2156383

SB: $2.01 - VPIP: 28, PFR: 16, 3B: 11, AF: 0.9, Hands: 98
Hero (BB): $2.80 - VPIP: 23, PFR: 17, 3B: 5, AF: 1.7, Hands: 340312
UTG: $4.17 - VPIP: 37, PFR: 11, 3B: 3, AF: 2.1, Hands: 246
MP: $0.42 - VPIP: 16, PFR: 0, 3B: 0, AF: 0.3, Hands: 75
CO: $2.32 - VPIP: 16, PFR: 14, 3B: 0, AF: 3.0, Hands: 51
BTN: $1.97 - VPIP: 11, PFR: 4, 3B: 2, AF: 1.7, Hands: 2231

Pre Flop: ($0.03) Hero is BB with T :spade: 4 :diamond:
UTG calls $0.02, MP calls $0.02, 3 folds, Hero checks

Flop: ($0.07) K :club: 5 :heart: A :club: (3 players)
Hero checks, UTG bets $0.02, MP calls $0.02, Hero folds

Turn: ($0.11) 9 :spade: (2 players)
UTG checks, MP checks

River: ($0.11) T :heart: (2 players)
UTG bets $0.09, MP folds