Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL5 -SH - stack off Turn w/ tptk

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
324 Wyświetlenia
xbibol

Druga ręka dziś,

Przeciwnik: hands: 39 - ogólne wrażenie - raczej słaby
VPIP: 50; PFR: 5; AF: 3,2; WTSD: 40; Call open: 25

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]CO$5.00:///////;BU$7.05:///////;SB$5.85:///////;BB (Hero)$5.12:///////;MP2$3.01:///////;MP3$9.09:///////;[/tg]

Preflop: Hero is BB with J:c, A:h.
MP2 calls $0.05, 4 folds, Hero raises to $0.20, MP2 calls $0.15.

Flop: ($0.42) T:s, J:d, 2:c (2 players)
Hero bets $0.35, MP2 calls $0.35.

Turn: ($1.12) 3:c (2 players)
Hero bets $0.85, MP2 raises to $2.46(All-In), Hero calls $1.61.

River: ($6.04) K:h (2 players)

Final Pot: $6.04.

Results follow:

Hero shows a pair of jacks(Jc Ah).
MP2 shows a pair of jacks(Js 9d).

Hero wins with a pair of jacks(Jc Ah).

Pierwsze wrażenie okazało się trafne - przeciwnik raczej słaby, ale nie miałem wcześniej żadnego reada i nie widziałem żeby robił jakieś szalone akcje, raczej typowy CS.
Często mam problem z takimi rękami bo nie jestem pewien czy to jest dobre zagranie - stackować się z top pair top kicker, zwłaszcza po takiej akcji gdzie dostaję 3b push na Turn - to wygląda co najmniej jak dwie pary albo set.
Czy możecie podpowiedzieć mi, czy jest jakiś sposób na policzenie opłacalności takiego call'a?
OK co mi przychodzi do głowy:
- więc po all in od przeciwnika mamy pulę 4,43, ja muszę dołożyć 1,61 więc odsy wychodzą mi 36%. Ale co mi to daje? Jeśli ma seta, to każdy J daje mi seta ale jemu fula. Więc do czego miałbym drawować?
W Equilab jak wstawiam moje AJo i jego Call open=25 (z uwzględnieniem bordu) to equity wychodzi mi 79 do 21 dla mnie. Tylko nie jestem pewien czy to dobrze wszystko liczę? I co z tymi danymi dalej robić?
Może coś moglibyście mi zasugerować?

Odpowiedz
Cytat
1 odpowiedź
kNoq001

hej

pre jesli izolujesz oop to staraj sie to robic z sizingiem chociaz 5-6bb, grasz tutaj 4value + nie chcesz dawac mu dobrych oddsow na call a grajac takie 4bb on dostaje dosyc fajna cene
sizing flop i turn dosyc spoko, podobaja mi sie bo sa to mocne bety vs fisz, to czy callowac jego ship na turnie ( on nie 3betuje tylko raisuje bo akcja postflop idzie bet - raise - 3bet) to zawsze close decyzja, tutaj mamy info, ze to halfstack + slaby gracz wiec pewnie mozesz czasem tutaj zobaczyc ship od Jx, moze nawet jakis drawow - o ile na big stacka mozna foldowac to na shorta nie bardzo
co do obliczen
pula ktora mozesz zgarnac to 6.04$, musisz dorzucic 1.61$ aby miec w niej udzial wiec 1.61/6.04 =26.6% potrzebnego equity
zasada jest taka, ze jesli Twoje equity ktore mozesz policzyc w equilabie jest wieksze od wymaganego equity to masz ev+ sprawdzenie jednak nie mozesz mu wklepac do equilaba 25% call open i na tej podstawie obliczac oplacalnosci zagrana bo zwroc uwage na to, ze on tutaj nie shipuje wszystkich rak z ktorymi calluje tylko rece ktore maja jakies showdown value

z rangu mozemy mu wykluczyc najczesciej JJ+ bo to podbija pre flop, jakies AQ-AK takze a nawet jesli nie podbija to nie bedzie tych rak gral w ten sposob
co moze w takim razie trzymac?

T:sJ:d2:c 3:c
Equity Wygrana Podział
MP2 22.02% 22.02% 0.00% AhJc
MP3 77.98% 77.98% 0.00% TT, 22, KJs, JTs, KcQc, 9c8c, JTo

jak widzisz 22% to mniej niz 26% wymaganego equity jednak jesli dorzucimy mu jeszcze KJo

T:sJ:d2:c 3:c
Equity Wygrana Podział
MP2 41.43% 41.43% 0.00% AhJc
MP3 58.57% 58.57% 0.00% TT, 22, KJs, JTs, KcQc, 9c8c, KJo, JTo

to mamy tego equity znacznie wiecej niz potrzebujemy i sprawdzenie bedzie oplacalne, oczywiscie tutaj nigdy nie ustalimy w 100% dokladnego rangu bo go nie znamy na tyle dobrze ale kierujac sie doswiadczeniem mozna zalozyc, ze takie rece moze miec w rangu i zagrac je w ten sposob

pozdro

Odpowiedz
Cytat