Takie rozdanie,
Przeciwnik: hands: 135
VPIP: 23; PFR: 7; 3b z BB: 15; 3b vs steel: 38; call z BB vs steel: 38;
cb in 3b pot: 100(2); AF: 3,5; WTSD: 26
Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:
$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)
Known players:
[tg]BU$5.21:///////;SB (Hero)$5.22:///////;BB$5.10:///////;MP2$1.34:///////;MP3$3.49:///////;CO$4.31:///////;[/tg]
Preflop: Hero is SB with A:h, 8:h.
4 folds, Hero raises to $0.15, BB raises to $0.40, Hero calls $0.25.
Flop: ($0.8) 5:h, Q:d, 4:d (2 players)
Hero checks, BB bets $0.45, Hero raises to $1.15, BB raises to $4.70, Hero folds, BB gets uncalled bet back.
Final Pot: $1.95.
Steel z SB z A8s - dużo steeluję, choć staram się dostosowywać do przeciwników, a ta ręka według mnie jest do tego dobra (mam A, więc przeciwnik będzie miał mniej kombinacji Ax no i ręka jest suited), nawet na kogoś kto broni czasem blindów. Tu z pewnością mały błąd bo w pierwszej chwili nie zwróciłem uwagi na dosyć wysoki 3b z BB vs steel, bardziej liczyłem na ewentualny call i rozegranie ręki postflop.
I tutaj pierwsze pytanie - czy powinienem taką rękę foldować do 3b vs ten przeciwnik. Jak sobie policzę odsy to wychodzi mi, że pula po moim call jest 0,7 a call wynosi 0,25 czyli mam 0,37 - takie equity potrzebuję (proszę sprawdzić moje obliczenia, bo jeszcze mam z tym problem, a chciałbym jak najwięcej poćwiczyć). Zakres 3b vilaina vs steel to 38% - jak wstawię to do equilaba to wychodzi mi, że mam 54,7% equity, więc call powinien być ok - czyli okazuje się, że mój steel z tą ręką wcale nie musi być błędem vs taki range 3b?
Dalej mamy Flop - i tutaj z pewnością popełniłem błąd, bo mój check/raise był niepotrzebnym bluffem. Policzyłem sobie odsy (pot 1,7 po moim call, call = 0,45; 0,45/1,7=26,5%) i jeśli przyjmę, że w 3b pot zawsze cbetuje to do equilaba mogę wstawić cały zakres, z którym 3betuje vs steel (38%) i uwzględnię powyższy bord to equity mam 49% - czyli wciąż dobre, a to znaczy że najlepszy byłoby tu zagranie check/call Flop. Tylko pytanie co dalej, bo tak na prawdę to nie za bardzo mam do czego draw'ować ? I tu się zastanawiam czy jednak nie zagrałem tego dobrze?
Bardzo proszę o opinię, a przede wszystkim o weryfikację mojego toku myślenia.