Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL5 -SH - steel z A8s

3 Posty
3 Użytkownicy
0 Reakcje
190 Wyświetlenia
xbibol

Takie rozdanie,

Przeciwnik: hands: 135
VPIP: 23; PFR: 7; 3b z BB: 15; 3b vs steel: 38; call z BB vs steel: 38;
cb in 3b pot: 100(2); AF: 3,5; WTSD: 26

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]BU$5.21:///////;SB (Hero)$5.22:///////;BB$5.10:///////;MP2$1.34:///////;MP3$3.49:///////;CO$4.31:///////;[/tg]

Preflop: Hero is SB with A:h, 8:h.
4 folds, Hero raises to $0.15, BB raises to $0.40, Hero calls $0.25.

Flop: ($0.8) 5:h, Q:d, 4:d (2 players)
Hero checks, BB bets $0.45, Hero raises to $1.15, BB raises to $4.70, Hero folds, BB gets uncalled bet back.

Final Pot: $1.95.

Steel z SB z A8s - dużo steeluję, choć staram się dostosowywać do przeciwników, a ta ręka według mnie jest do tego dobra (mam A, więc przeciwnik będzie miał mniej kombinacji Ax no i ręka jest suited), nawet na kogoś kto broni czasem blindów. Tu z pewnością mały błąd bo w pierwszej chwili nie zwróciłem uwagi na dosyć wysoki 3b z BB vs steel, bardziej liczyłem na ewentualny call i rozegranie ręki postflop.
I tutaj pierwsze pytanie - czy powinienem taką rękę foldować do 3b vs ten przeciwnik. Jak sobie policzę odsy to wychodzi mi, że pula po moim call jest 0,7 a call wynosi 0,25 czyli mam 0,37 - takie equity potrzebuję (proszę sprawdzić moje obliczenia, bo jeszcze mam z tym problem, a chciałbym jak najwięcej poćwiczyć). Zakres 3b vilaina vs steel to 38% - jak wstawię to do equilaba to wychodzi mi, że mam 54,7% equity, więc call powinien być ok - czyli okazuje się, że mój steel z tą ręką wcale nie musi być błędem vs taki range 3b?
Dalej mamy Flop - i tutaj z pewnością popełniłem błąd, bo mój check/raise był niepotrzebnym bluffem. Policzyłem sobie odsy (pot 1,7 po moim call, call = 0,45; 0,45/1,7=26,5%) i jeśli przyjmę, że w 3b pot zawsze cbetuje to do equilaba mogę wstawić cały zakres, z którym 3betuje vs steel (38%) i uwzględnię powyższy bord to equity mam 49% - czyli wciąż dobre, a to znaczy że najlepszy byłoby tu zagranie check/call Flop. Tylko pytanie co dalej, bo tak na prawdę to nie za bardzo mam do czego draw'ować ? I tu się zastanawiam czy jednak nie zagrałem tego dobrze?

Bardzo proszę o opinię, a przede wszystkim o weryfikację mojego toku myślenia.

Odpowiedz
Cytat
2 odpowiedzi

Preflop grałbym 4bet/fold, bo masz blokera Ax. Nie lubie tego callowac OOP na blindwarze na takiego gracza 23/7 Na flopie mozna grac C/R jesli wiesz ze on luzno restealuje preflop. aczkolwiek wolałbym takie zagranie przy wiekszej ilosci rak. Takze na flopie just check/fold 135 rak to za mała dawka

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

hej

ja takze wole grac 4bet/fold pre, mamy blockery + mamy dosyc malo info o jego grze postflop wiec na pewno latwiejszym wyjsciem jest wyjasnienie tego na preflopie

co do liczenia to potrzebujesz dorzucic 0.25 do pota 0.80 (licze z rake) wiec potrzebujesz 31%
co do tego, ze on restealuje 38 to nie mozesz tego wrzucac do equilaba bo masz zbyt mala probke aby to okreslac, tak na prawde on mogl na kilku okrazeniach miec sytuacje do takiego 3beta, wykorzystal z tego dwie sytuacje i juz stad taka wartosc dlatego tak jak pisalem wczesniej, masz zbyt mala probke aby oceniac jego range dlatego tez wole 4bet pre lub po prostu fold
na flopie ta sama historia tzn zbyt mala probka, dodatkowo nawet jesli on mialby tak szeroki range to nie wiesz czy bedzie cbetowal zawsze + ok masz nawet wtedy duze equity ale jednoczesnie nie wiesz jak on zachowuje sie na turnie a tam Twoje equity znacznie spada
dobra rada, nie nadintepretuj statystyk bo z tego wychodza wlasnie takie zagrania jak tutaj

pozdro

Odpowiedz
Cytat