Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

NL5 -SH - izolacja impera w/ 88

2 Posty
2 Użytkownicy
0 Reakcje
237 Wyświetlenia
xbibol

Przeciwnik:

Spoiler

Uploaded with ImageShack.us

Hand converted with online PokerStrategy.com hand converter:

Graj rękę

$0.02/$0.05 No-Limit Hold'em (6 handed)

Known players:
[tg]MP3$1.01:///////;CO (Hero)$5.34:///////;BU$6.57:///////;SB$13.53:///////;BB$6.18:///////;MP2$7.33:///////;[/tg]

Preflop: Hero is CO with 8:s, 8:h.
MP2 calls $0.05, MP3 folds, Hero raises to $0.25, 3 folds, MP2 calls $0.20.

Flop: ($0.57) 5:h, 3:c, 2:d (2 players)
MP2 bets $0.25, Hero calls $0.25.

Turn: ($1.07) 9:c (2 players)
MP2 bets $0.75, Hero calls $0.75.

River: ($2.57) Q:d (2 players)
MP2 bets $1.25, Hero folds, MP2 gets uncalled bet back.

Final Pot: $2.57.

PF: po limpie z UTG izoluję limpera z 88 i dostaję call - izolacja za 5BB, powinno być dobrze (daję przeciwnikowi ok 35% potrzebnego equity) no i mam pozycję. Teraz pytanie: jak ocenić czy dane equity jest wystarczające aby przeciwnik sprawdzając popełnił błąd? Bo stawiając się w roli mojego przeciwnika to jaką rękę by musiał mieć, żeby call był opłacalny? Nie próbuję w ogóle zrozumieć postępowania przeciwnika tylko chcę się dowiedzieć jak dobierać wysokość raise'ów aby zmuszać innych graczy do spasowania.

F: villain zagrywa donkbet za ok. 1/2pot mając over parę sprawdzam ten zakład, tym bardziej że dostaję dobrą cenę i potrzebuję ok. 23% equity.
Tylko, jak zazwyczaj w takich sytuacjach, kompletnie nie wiem gdzie jestem. A może wcale nie muszę tego wiedzieć? Bo jeśli dostaję taką cenę to wystarczy, że raz na cztery razy na turn złapię seta to i tak będę +EV?

T: tu już c-bet przeciwnika w 3/4pot jest raczej mocny, tym bardziej że do tej pory nigdy nie c-bet'ował flopa, a co dopiero turn. Ale ponieważ mam tutaj drugą parę postanawiam jeszcze raz sprawdzić. Z obliczeń wychodzi mi, że potrzebowałem ok 29% equity, więc jest myślę nie źle. Problem w tym, że do tej pory villain był raczej pasywny, a tu jest mocna agresywny. Po tym zagraniu stawiałbym go na ręce typu TT+, AQ+. Dziwny jest tylko limp PF. I tu mi się cała historia kupy nie trzyma.

R: po trzecim barrelu odpuszczam, choć jest to zakład za ok 1/2pot, to w tym momencie mam tylko trzecią parę a przeciwnik do tej pory był raczej pasywny. Equity miałem tu w okolicach 25% i nie wiem czy nie powinienem był zagrać call?

Moim problemem jest zdaje się to, że podczas rozgrywania tej ręki myślałem o tym co mógł trafić mój przeciwnik i jakie karty sam posiadam, a kompletnie nie myślałem o zakresach i equity - czyli opłacalności swoich posunięć w long termie.

Odpowiedz
Cytat
1 odpowiedź
kNoq001

aby zmusic przeciwnika do spasowania musialbys na tych stawkach vs fisz zrobic najczesciej jakiegos open shipa lub raise do 30bb, po prostu gracze nie lubia tutaj foldowac
pytanie ktore zadales jest trudne do opisania bo tutaj musisz zestawic swoj range izolowania vs jego range limpowania i dopiero majac te range musisz sprawdzic jakie maja equity na siebie a do tego potrzeba jednak informacji
pewne jest, ze jesli ktos ma mocny range limpowania (a gracz 16/3 bedzie taki mial) to niezaleznie jaki sizing zrobisz to i tak on bedzie mial dobre equity na call, zadanie Twojego sizingu pre jest takie, ze nie chcesz dostac luznych sprawdzen za Toba oraz nie chcesz ewentualnych regow podkusic do light 3beta (moga zauwazy, ze luzno izolujesz fisza i zaczna luzno 3betowac, przez Twoj wyzszy sizing ich ewentualny 3bet bedzie drozszy i czesciej beda odpuszczac)

co do postlfopa
imo na flopie jego range to beda sety/overparki glownie, on jednak jest pasywny wiec raczej sick blefow sie nie spodziewam i nie potrzebuje tutaj raisowac (co zamienia nasza reke w blef) aby uzyskac info o jego rece bo bez tego, opierajac sie na statach mozna ja przeczytac
na turnie jednak juz folduje, imo on nie betuje tam 66-77 a to sa glowne rece ktore bijemy, dodatkowo zwieksza sizing co takze moze oznaczac, ze jakos sie poprawil lub po prostu idzie po wieksze value z nutsem z flopa tak wiec czesto spodziewam sie takze beta na river ktorego juz nie moge callowac
zwroc uwage, ze jego pfr to 3% wiec tak na prawde on moze miec tam 99-JJ w rangu wiec jest troche tych rak ktore nas bija

pozdro

Odpowiedz
Cytat