Przejdź do forum
[HU] Aces full, Mik...

Powiadomienia
Wyczyść wszystko

[HU] Aces full, Mike

439 Posty
47 Użytkownicy
0 Reakcje
13.5 K Wyświetlenia
02bub02

Witam wszystkich. Jestem bub, niektórzy pewnie mnie kojarzą bardziej lub mniej. :P

Razem z aenimką, który tak jak ja gra hyper turbo husng, postanowiliśmy wspólnie prowadzić bloga. Bo w kupie raźniej. I w ogóle łatwiej się motywować wzajemnie. A i pewnie wpisy się częściej będą pojawiać.

Odnośnie właśnie tej motywacji to mam nadzieję, że ten blog pomoże mi w usystematyzowaniu mojego grindu i pracy wokół samej gry.
Jeśli chodzi o volume to również całkiem nieźle zmotywował mnie ostatni wpis Bielanka na blogu, gdzie pisze, że w czasie studiów i masy innych rzeczy gra koło 6 godzin dziennie + 1 godzina analizy. Zdałem sobie sprawę, że tak naprawdę to jest ez do zrobienia, a wymówki dotyczące uczelni są trochę na wynos. Trzeba po prostu spiąć dupsko i dobrze zorganizować swój czas, ograniczając pierdoły.

Co znajdziecie na tym blogu? Pewnie będziemy pisać o swoim rozwoju, celach, planach. Pewnie też jakieś materiały na których pracujemy, albo pojawiające się w sieci ciekawostki. Co jakiś czas na pewno pojawi się jakiś hh albo video z analizą.

Na dobry początek przygotowałem krótki filmik z gry. Nie wiem czemu, ścięło mi na początku z sekundę albo dwie. Powinno być "Siema, jestem bub (...)". :P

Spoiler

Zachęcam do komentowania. :f_thumbsup:

Powodzenia na stolikach!

Odpowiedz
Cytat
438 odpowiedzi
aenimka

O mnie pisałem w poprzednim blogu Tutaj, teraz zaczynamy jeszcze raz razem.

Myślę ze dzięki temu pojawi się więcej wpisów o lepszej jakości. Blog postaramy prowadzimy dla siebie ale jeśli chcecie widzieć więcej np jakiś rozdań, teorii hyperów, to dajcie znać.

Odpowiedz
Cytat
kuBakuDranski

zasnąłem!

Odpowiedz
Cytat
Bielanek

A7o na 773 - dla mnie to jest zawsze CB w okolicach 40% pota. Duża część regów gra na takich boardach 100% range'u ch/r, zawsze call od Kx. Część gra call flop, żeby zagrać ch/r na turnie bo prawie zawsze spada over card i teoretycznie second barell small blind gra bardzo często. Także według mnie bet flop i bet turn na każdej over z taką wielkością, żeby dać dobre oddsy do raisowania for bluff(trochę poniżej połowy pota, to też nie wygląda na value).

48o - imo duży CB dobry, bo nie jest taki indukujący rais'y, a nie ma kompletnie value i przeciwnik rzadko trafia, także duży CB wydaje się być dobrym wyjściem

Q3s z BB izolacja - osobiście w takich sytuacjach pushuję. Ciekawi mnie jaki masz EV bb/100 z takiego x3 ISO? Przeciwnik zazwyczaj ma zakres limpa jako top of stealing/folding range, także callnie beta za x3 ale pusha będzie foldował pewnie 95% bez historii.

Resztę oglądnę jutro. Kropa, świetna inicjatywa i będę zaglądał! :)

Odpowiedz
Cytat
02bub02

Napisane przez kuBakuDranski
zasnąłem!

Na końcu jest fajna muzyczka!

Napisane przez Bielanek
A7o na 773 - dla mnie to jest zawsze CB w okolicach 40% pota. Duża część regów gra na takich boardach 100% range'u ch/r, zawsze call od Kx. Część gra call flop, żeby zagrać ch/r na turnie bo prawie zawsze spada over card i teoretycznie second barell small blind gra bardzo często. Także według mnie bet flop i bet turn na każdej over z taką wielkością, żeby dać dobre oddsy do raisowania for bluff(trochę poniżej połowy pota, to też nie wygląda na value).

Nie wyglądał mi na rega po statach. :P Więc nie spodziewam się od niego szaleństwa ani na flopie ani na turnie.
Oczywiście trochę przesadziłem z tym, że nie dostaję value od niczego. I jak teraz sobie myślę, to może rzeczywiście jest tam na niego spore value od high kart. Wątpię natomiast, żeby nawet kombinował z czymś w stylu J8, dlatego raczej odpuszczam cb i mam nadzieję, że trafi sobie parę na turnie albo riverze.

EDIT: W sumie to jednak chyba lepszy byłby cb. Jeśli calluje tam powiedzmy z ~40% to na flopie trafia K high, A high, tripsa, 2 pary (w sumie) 53% czasu. A z tym podejrzewam, że sprawdzi. Być może dochodzi też QJ, QT, więc rzeczywiście cb wygląda lepiej. Natomiast nie jestem pewny barrela. B/X/B też wydaje się ciekawą opcją.

Napisane przez Bielanek
48o - imo duży CB dobry, bo nie jest taki indukujący rais'y, a nie ma kompletnie value i przeciwnik rzadko trafia, także duży CB wydaje się być dobrym wyjściem

Znowu, nie spodziewam się żadnych indukcji od tego gościa. Zwłaszcza na takich stackach, jak ma mnie raisować, czy wsunąć to zrobi to na każdy sizing. I tak samo pewnie nic nie mając zrzuci. Nawet jeśli gra call to mamy tam sporo fajnych kart do barrelowania.

Napisane przez Bielanek
Q3s z BB izolacja - osobiście w takich sytuacjach pushuję. Ciekawi mnie jaki masz EV bb/100 z takiego x3 ISO? Przeciwnik zazwyczaj ma zakres limpa jako top of stealing/folding range, także callnie beta za x3 ale pusha będzie foldował pewnie 95% bez historii.

Dla 11-17bb wychodzi mi jakieś +1bb/h. Powyżej gdzieś 13bb gram jeszcze 3x. Tak jak gdzieś tam wspomniałem, kiedyś przy analizowaniu populacji wyszło mi ogólnie(!), że można grać profitowo atak limpa z any2, bo mamy instant profit.

Jak czaję teraz na ten filmik... rzeczywiście w ciul nudny mam głos. :(
Jeszcze rozwaliło mnie jak mówię "płyciej". :facepalm:

Odpowiedz
Cytat
kuBakuDranski

na niej wlasnie sie obudzilem!

Odpowiedz
Cytat
kuBakuDranski

oczywiscie macie wiernego czytelnika, kwestia tylko czy bede tutaj zagladal po przebudzeniu czy przed pojsciem spac ;)

Odpowiedz
Cytat
02bub02

Napisane przez kuBakuDranski
oczywiscie macie wiernego czytelnika)

:heart:

Natknąłem się wczoraj na bardzo ciekawy podcast Jareda Tendlera. Generalnie o użyciu trackera, ev, itp. z gościem od PT4. Wrzucam dopóki nie zapomnę. :P

Odpowiedz
Cytat
aenimka

mechniete 400 hyperow sesja -25BI po EV :( nie dalo sie tego uratowac na dzisiaj dosc pokera, volume zrobione.

A7o na 773 jep to tez mi sie rzucilo w oczy, malo kto ci to uwierzy w cokolwiek, wiec izzy cb Kx Ax nawet jakies dzwine Qx moga sie pokusic o calla moze.

Odpowiedz
Cytat
aenimka

Wczoraj bylem lekko wkurwiony ze tak ujowo runuje, ( ta wiem mindset :) ) ale znalzalem cos takiego w sieci i jakos odrazu mi sie humor polepszyl.

Fajnie ze ktos moze byc usmiechniety i zadowolony. Jakos nie wyobrazam sobie tego u nas.
Pewnie ktos by ukradl ten monitor:D

Odpowiedz
Cytat
02bub02

^ Świetny jest ten filmik. :f_biggrin:

Zawstydzony volume jakie wykręcił aenimka w piątek, wczoraj wycisnąłem 370 gier (chyba najwięcej dziennie w mojej karierze). :f_thumbsup: Pewnie byłoby nawet więcej, ale juwenalia niestety uniemożliwiły taki stan rzeczy.
Udało mi się nawet grać z gościem, który nie popełnia błędów. :f_rolleyes:

Spoiler

Dzisiaj natomiast nawet nie próbowałem niczego grać, ze względu na nie najlepszą formę po dłuższej nocy. W planach były SCOOPy, ale niestety nie zgrywają mi się bardzo z jutrzejszym dniem, gdzie o 8:00 mam koło (FR się pewnie skończy gdzieś koło 9:30), a o 17:00 egzamin (zaczyna się SH dzień 2).

Właściwie mamy już nowy tydzień, więc trzeba ustalić cele na kolejne 7 dni.

[ ] 1000 gier (pewnie będzie ciężko; na weekend się zbieram do domu na rodzinną imprezę, więc 4 dni zostały, a na uczelni trochę się zbiera rzeczy)
[ ] Przynajmniej z 2h analizy
[ ] Popracować nad zone profile i generalnie świadomością tego co gram, kiedy, dlaczego, itd. (ostatnio czytam mental game 2; 1 to była chyba najlepsza książka pokerowa jaką przeczytałem :f_thumbsup: )
[ ] Oceniać każdą sesję (ostatnio to zaniedbałem)
[ ] Wymyślić dobrego warm-upa (najlepiej i krótkiego i dłuższego, przed większą sesją)
[ ] Wrzucić coś ciekawego na bloga :f_o:
[ ] Shipnąć SCOOPa HU event :f_love:

A propos ostatniego punktu tutaj pytanie do Was, co byście chcieli dostać albo o czym poznać nasze opinie? Może jakiś konkretny rodzaj sytuacji? Myśleliśmy nad zrobieniem wspólnie krótkiego hh review, albo wrzucenie jakiejś ciekawszej ręki z analizą. :f_rolleyes:

Powodzenia na stolikach!

P.S. Ostatnio przy tym mi się świetnie grinduje.

Spoiler

Odpowiedz
Cytat
aenimka

Ok, ustalamy nowa tradycje czyli cele na tydzień:

:club: 2k gier, volume musi byc.
:club: pokermindset 2 lepiej popracowac na mindsetem chociaz ostatnio czuje sie w tej
materi coraz lepiej
:club: 3h analizy w tym godzina z bub:D
:club: wrocic do biegania 4x w tyg.
:club: squash ktorego zaniedbalem bardzo, zadzwonic do kumpla i zagrac chociaz godzinke.

A to dla kogos kto jeszcze nie zna, moze ktos taki sie jeszcze uchowal
Spotify

miliardy mp3 za darmo, trzeba tylko raz na godzine wysluchac reklamy, ale naprawde da sie do tego przyzwyczaic. A ilość muzy jest powalająca. Ja skasowalem 90% mp3.

Odpowiedz
Cytat
Bielanek

aenimka - jakie Ty teraz grasz stawki? Ile stolików na raz i jaki czas sesje i przerwy? 2k gier tygodniowo, konkretny volume. Dla mnie podejrzewam, że byłby bliski granicy, gdzie gra byłaby -EV.

Bub - jak gracie na tight graczy? Zarówno z BB i SB, takich, którzy otwierają około 50%, limpują 15%, bronią ~50% total, z czego ciut powyżej 20% flat i ciut poniżej 30% 3b. Ostatnio tak dostosowują się tak do mnie lepsi gracze z 60$ i mam z nimi ujemne EV. Oczywiście wszystko zależy, ale tak ogólnikowo? Zarówno pre-flop i post-flop adjustment'y. CB około 65%, fold to ch/r CB niecałe 30%, AF na każdym streecie ~3

Odpowiedz
Cytat
aenimka

opisze to pozniej jak tylko skoncze sesje bo nawet to sobie rozkminialem

Odpowiedz
Cytat
02bub02

Napisane przez Bielanek
Bub - jak gracie na tight graczy? Zarówno z BB i SB, takich, którzy otwierają około 50%, limpują 15%, bronią ~50% total, z czego ciut powyżej 20% flat i ciut poniżej 30% 3b. Ostatnio tak dostosowują się tak do mnie lepsi gracze z 60$ i mam z nimi ujemne EV. Oczywiście wszystko zależy, ale tak ogólnikowo? Zarówno pre-flop i post-flop adjustment'y. CB około 65%, fold to ch/r CB niecałe 30%, AF na każdym streecie ~3

Na pozycji wciąż możemy grać szeroko, bo bronią się bardzo tight. Jak grają duży 3b, a mało postflop to otwieram polar range i limpuję ręce, które grają fajnie po flopie. Znowu tutaj, to jest 3bs czy 3bnai? Jak 3bs to oczywiście szerszy mr/c range. Jeśli to są statystyki ogólne to pewnie na shorcie jeszcze bardziej tight grają, więc już totalnie wszystko sobie można otwierać.

Bez pozycji jak gra dość tight mr i dość mały cb tak jak napisałeś, to dość naturalne wydaje się, że nie będzie grał za często fold do c/r. Więc generalnie starał bym się tutaj grać c/r dość polar i c/c ze średnimi rękoma. Jak było widać pewnie już na filmiku, "dość szeroko" atakuję limpy, więc o ile mi pozwala to wciąż kontuuję tą grę. 3bs zasięgi można wyklepać z ICMizera albo czegoś podobnego. Ważne jeszcze jest, czy często poddaje swój check back range. Jeśli nie to skłonny bym był do szerszych 3bs (bardzo blisko tego co nam pokaże ICMizer), bo po flopie nam będzie ciężko zarabiać bez pozycji.

Ważne jeszcze są ilość rąk jakie mamy na gościa i, o ile nie bardziej, to co pokazywał na SD. Dzięki temu możemy bardziej precyzyjnie budować zasięgi, a i może się zdarzyć, że po prostu przez kilka(naście) rąk trafiał sobie coś fajnego.

Odpowiedz
Cytat
aenimka

15-30$ sesje po 1h przerwa i dalej jazda. 4 stoły, staram sie dziennie 300 gier machnac.

I na takiego tajt gracza staram sie otwierac 100% prawie rangu, ja zaczyna sie adjustowac i 3betowac light czesciej albo pushowac to mixuje range, i dodaje wiecej limp, limp trapu.

a oop to zalezy od statystyk, jak jest tight to tez trudniej bedzie wygrywac pule bez pozycji. Teraz dobrze by bylo sie dowiedziec z czym grac checkback, medium pary? over carty? drawy tak gra? to dosc istotna informacja.

Zstanawia mnie gra z takim gosciem np. naniskiach boardach ktore najczesciej nie trafiaja w jego range. 246 czy cos takiego.
ostatnio bawilem sie donkiem, i albo dostajemy reraise co najczesciej oznacza raczej dwie over carty, albo flat. I w zaleznosci od jego tendencji mozemy barelowac dobre T karty.

To takie luzne przemyslenia, ogolnie sam nie lubie donk betow, ale trzeba mixowac gre.

Odpowiedz
Cytat
aenimka

ciekawa ręka
ręka akurat znajomego reg 60-100
Sb to reg całkiem solidny bez historii

SB: 590
Hero (BB): 410

SB posts SB 10, Hero posts BB 20

Pre Flop: (pot: 30) Hero has T♥ J♣

SB raises to 40, Hero calls 20

Flop: (80, 2 players) 7♥ K♦ 6♠
Hero checks, SB checks

Turn: (80, 2 players) T♦
Hero bets 50, SB calls 50

River: (180, 2 players) 8♦
Hero checks, SB bets 90

Kto by to zagrał inaczej? linia na river? bet/fold check/fold check/call?

Ja raczej gram bet na river, jakies 68-75. i fold

Odpowiedz
Cytat
aenimka

Przeciwnik: fvcb 20% fvtcb50% raz donkował river. 3betował NAI 43o na tych stakach flatuje 50% a 3betuj 25%.

Hero (BTN/SB): t645 32.25 BBs
BB: t355 17.75 BBs

Pre Flop: (t30) Hero is BTN/SB with 9 :club: K :spade:
Hero raises to t40, BB calls t20

Flop: (t80) A :club: 4 :spade: 9 :heart: (2 players)
BB checks, Hero bets t40, BB calls t40

Turn: (t160) 8 :heart: (2 players)
BB checks, Hero bets t80, BB calls t80

River: (t320) 5 :heart: (2 players)
BB bets t195 all in, Hero ?

Spoiler

hero calls Pokazał 8 :spade:7 :heart:

Odpowiedz
Cytat
02bub02

Dzisiaj 3 ręce z krótką analizą.

Hand 1

Spoiler

SB: 555
Hero (BB): 445

SB posts SB 15, Hero posts BB 30

Pre Flop: (pot: 45) Hero has K♦ J♥

SB raises to 90, Hero ???

Ostatnio do końca nie jestem pewien co powinienem robić w tego typu sytuacjach. Mamy silną rękę, która jednak jest zdominowana przez większość zasięgu przeciwnika do otwarcia 3x, albo po prostu nie gra dobrze. Tutaj jedna z pierwszych rąk. 2 razy zagrał limp, 2 razy fold.
Załóżmy, że otwiera coś takiego:

To nasz 3BS jest lekko ev-.

Pytanie czy możemy to flatnąć i do 3x grać lepiej niż fold? Nigdy na to znaczącej próbki pewnie nie osiągniemy. Ale wydaje mi się, że jakby to było coś w rodzaju JTs, T9s to można chyba się jeszcze pokusić o flat. Tutaj pewnie fold byłby najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jak ktoś się wydaje fit or fold (a tacy wydaje mi się najczęściej będą grać 3x z mocnymi zasięgami), bo możemy go po prostu zjadać bez większego ryzyka, nawet (a raczej zwłaszcza) na niższych stackach.

Hand 2

Spoiler

Hero (BB): 525
SB: 475

Pre Flop: (pot: 45) Hero has K♠ 5♦

SB raises to 60, Hero calls 30

Flop: (120, 2 players) 8♠ A♦ 6♠
Hero checks, SB bets 60, Hero calls 60

Turn: (240, 2 players) 4♦
Hero checks, SB checks

River: (240, 2 players) 4♥
Hero checks, SB bets 90, Hero calls 90

Staty gościa póki co:

Gość mimo, że ma dość tight statystyki preflop, to lubił zagrać jakąś dziwną akcję, zablefować na wet boardzie, atakować mocno z czymś w stylu K7o na 985ss, itd.

Preflop myślę, że gramy lepiej sprawdzając niż fold.
Flop mamy sporo backdoorów i K-high. Gram call. Raise nie ma tutaj sensu, bo nic nie wyrzucamy sensownego, a często mamy najlepszą rękę.
Turn gra check back. Wygląda to być może na jakiś słaby showdown, albo odpuszcza sobie air. Czasem 6x. Rzadziej 8x.
River gra bet i wydaje mi się, że on nic tu kompletnie nie reprezentuje. 8x nie jestem pewien czy by grał tak dla value, zwłaszcza że check na turnie. Ax nigdy tak nie gra. 6x nie spodziewam się vbeta z jego strony. 4x prawdopodobnie zagrałby więcej. Poza tym jest ich mniej w jego zasięgu ze względu na dość tight preflop i fakt, że są 2 na stole. Potrzebuję być dobry 21% czasu, więc gram call.

Hand 3

Spoiler

SB: 380
Hero (BB): 620

Pre Flop: (pot: 45) Hero has 7♥ K♦

SB raises to 60, Hero calls 30

Flop: (120, 2 players) 9♣ J♦ 6♦
Hero checks, SB bets 60, Hero raises to 560 and is all-in

Jedna z pierwszych rąk. Do tej pory otworzył 2/5 razy. Reszta fold.
Preflop wydaje mi się, że lepiej gramy sprawdzając niż fold. Ship jest na pewno -ev. Założyłem mniej więcej taki range:

Wychodzi ~36% mr
Flop myślę, że gra cb ze 100% zasięgu. Na czutkę wydawało mi się, że ze względu na backdoory, K-high backdoor, blockery do drawów ship jest ev+. Zakładając, że gość sprawdza mp+, fd, oesd, KQ, KT, Q8 rzeczywiście ship wychodzi ev+ (+0.32bb). Wydaje mi się, że wyrzucamy go z Ax, o ile nie trafił czegoś na flopie. Jeśli tak nie jest to ship jest oczywiście tragiczny. Call raczej nie wchodzi w grę, więc chyba wp.

Powodzenia na stolikach!

Odpowiedz
Cytat
aenimka

Lapy buba:1. izi ai.
Wrzucasz tak izi KJo?

Odpowiedz
Cytat