Dzisiaj 3 ręce z krótką analizą.
Hand 1
Spoiler
SB: 555
Hero (BB): 445
SB posts SB 15, Hero posts BB 30
Pre Flop: (pot: 45) Hero has K♦ J♥
SB raises to 90, Hero ???
Ostatnio do końca nie jestem pewien co powinienem robić w tego typu sytuacjach. Mamy silną rękę, która jednak jest zdominowana przez większość zasięgu przeciwnika do otwarcia 3x, albo po prostu nie gra dobrze. Tutaj jedna z pierwszych rąk. 2 razy zagrał limp, 2 razy fold.
Załóżmy, że otwiera coś takiego:

To nasz 3BS jest lekko ev-.

Pytanie czy możemy to flatnąć i do 3x grać lepiej niż fold? Nigdy na to znaczącej próbki pewnie nie osiągniemy. Ale wydaje mi się, że jakby to było coś w rodzaju JTs, T9s to można chyba się jeszcze pokusić o flat. Tutaj pewnie fold byłby najlepszym rozwiązaniem, zwłaszcza jak ktoś się wydaje fit or fold (a tacy wydaje mi się najczęściej będą grać 3x z mocnymi zasięgami), bo możemy go po prostu zjadać bez większego ryzyka, nawet (a raczej zwłaszcza) na niższych stackach.
Hand 2
Spoiler
Hero (BB): 525
SB: 475
Pre Flop: (pot: 45) Hero has K♠ 5♦
SB raises to 60, Hero calls 30
Flop: (120, 2 players) 8♠ A♦ 6♠
Hero checks, SB bets 60, Hero calls 60
Turn: (240, 2 players) 4♦
Hero checks, SB checks
River: (240, 2 players) 4♥
Hero checks, SB bets 90, Hero calls 90
Staty gościa póki co:

Gość mimo, że ma dość tight statystyki preflop, to lubił zagrać jakąś dziwną akcję, zablefować na wet boardzie, atakować mocno z czymś w stylu K7o na 985ss, itd.
Preflop myślę, że gramy lepiej sprawdzając niż fold.
Flop mamy sporo backdoorów i K-high. Gram call. Raise nie ma tutaj sensu, bo nic nie wyrzucamy sensownego, a często mamy najlepszą rękę.
Turn gra check back. Wygląda to być może na jakiś słaby showdown, albo odpuszcza sobie air. Czasem 6x. Rzadziej 8x.
River gra bet i wydaje mi się, że on nic tu kompletnie nie reprezentuje. 8x nie jestem pewien czy by grał tak dla value, zwłaszcza że check na turnie. Ax nigdy tak nie gra. 6x nie spodziewam się vbeta z jego strony. 4x prawdopodobnie zagrałby więcej. Poza tym jest ich mniej w jego zasięgu ze względu na dość tight preflop i fakt, że są 2 na stole. Potrzebuję być dobry 21% czasu, więc gram call.
Hand 3
Spoiler
SB: 380
Hero (BB): 620
Pre Flop: (pot: 45) Hero has 7♥ K♦
SB raises to 60, Hero calls 30
Flop: (120, 2 players) 9♣ J♦ 6♦
Hero checks, SB bets 60, Hero raises to 560 and is all-in
Jedna z pierwszych rąk. Do tej pory otworzył 2/5 razy. Reszta fold.
Preflop wydaje mi się, że lepiej gramy sprawdzając niż fold. Ship jest na pewno -ev. Założyłem mniej więcej taki range:

Wychodzi ~36% mr
Flop myślę, że gra cb ze 100% zasięgu. Na czutkę wydawało mi się, że ze względu na backdoory, K-high backdoor, blockery do drawów ship jest ev+. Zakładając, że gość sprawdza mp+, fd, oesd, KQ, KT, Q8 rzeczywiście ship wychodzi ev+ (+0.32bb). Wydaje mi się, że wyrzucamy go z Ax, o ile nie trafił czegoś na flopie. Jeśli tak nie jest to ship jest oczywiście tragiczny. Call raczej nie wchodzi w grę, więc chyba wp.
Powodzenia na stolikach!