Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

Milion w 2 lata : >

917 Posty
195 Użytkownicy
2001 Reakcje
109.5 K Wyświetlenia
roommate1000

Siema!

Pewnie sporo z was mnie kojarzy z poprzedniego bloga. Czemu zakładam nowy wirtualny zeszyt, a stary leci do kosza ?
Powodów jest kilka, najważniejszym jest chęć zmiany swojego podejścia do gry oraz życia. Troche wstyd się przyznać ale ostatnie miesiące były obfite w akcję w moim życiu.
Styczeń, luty i część marca to początki gry PLO online, w te 3 miesiące zaliczyłem pierwsze shoty na plo200, niestety wariancja i wrodzony talent do rozpierdalania pieniędzy szybko sprowadziły mnie na ziemię. Jakoś udało mi się odbudować znowu rolla na PLO100 ale obv trzeba zarabiać więcej, a jak najłatwiej to zrobić ?
Trzeba grać grubo! Zaliczyłem shota na plo1k live mając uwaga 13 bi. Wiadomo jak się to skończyło, jak trzeba to EV zawsze przypierdoli po łbie.
Dawniej traktowałem gre live bardzo serio, teraz standardem u mnie były alko sesje w kasynie na PLO50 gdzie też zostawiłem ostatnimi czasy sporo hajsu, to jest rzecz której chce się pozbyć z mojego życia, koniec grania po alkoholu. Dodatkowo jeżeli uda mi się jakimś cudem zaliczyć ten rok akademicki chcę zacząć poświęcać więcej czasu moim studiom. Kolejnym moim postanowieniem jest skończyć z sick sesjami po 8-13h przy stołach, bo o ile moje A game jest bardzo mocne to tak naprawdę po 2h moja koncentracja i poziom gry drastycznie spadają. Koniec bycia rb pro!

Ok, pogadałem o przeszłości, troche o swoich postanowieniach dotyczących przyszłości, teraz coś o teraźniejszości. Obecnie odbudowałem rolla poraz chyba 3 w tym roku, gram PLO50 deep + ante, możliwe, że wróce na plo25 deep+ ante na jakiś czas bo czeka mnie gruby cashout spowodowany talentem do robienia sobie burdelu w życiu. Idzie całkiem spoko, czuje się jak shark wpuszczony do basenu przepełnionego rybami, mój wykres z tego miesiąca wygląda całkiem sexy:

Spoiler

Większość rąk pochodzi z PLO25 gdzie osiągnąłem winrate na poziomie 20bb/100 ^^ Wiadomo, że trochę kwestia dobrego runa, ale o dziwo jestem pod ev na tym limicie :)

Mam zamiar grać tylko i wyłącznie gry deep, tam dużo łatwiej być agro maupą poprzez fold equity spowodowane posiadaniem 100-200bb na x/r river za sobą :)

Zostałem też sędzią w dziale oceny rozdań. Głównym powodem jest chęć poświęcenia większej ilości czasu na analizę rozdań niż do tej pory. Ostatnio w dużym stopniu pracuję nad swoją grą i widzę tego efekty, mam nadzieje że praca nad rozdaniami innch graczy pomoże mi w uzyskaniu jeszcze większego rozwoju.

Mam zamiar wklejać też ciekawe handy na bloga, razem z analizami. Do wakacji nie będę się rozwodził nad matmą, bardziej nad konkretnymi rangeami w danym spocie.
Pytanie do was, w jakiej formie wolicie handy ? boom player czy weaktight ? bo powiem szczerze że dla mnie milion razy wygodniejszy jest boom, ale od następnej sesji mogę przerzucić się na coś innego :)

Ok, pare spotów z dzisiaj:

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/3112087_A094A24D99

Szybka analiza, gracz na buttonie jest agresywnym regiem, jego 3bet na BU wynosi ~15% więc jest w nim sporo trashu który jest po prostu za słaby na call a chce grać go ip. Spada bord na którym on cbetuje 100% swojego rangeu, ja trafiam marginalne equity, które jest za słabe na x/call ale zdecydowanie możemy grać z nim x/r. Dodatkowym atutem jest to, że w naszym calling rangeu na tych stakach spokojnie są sety AA i QQ.

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/3107478_5B9338F4B3

Tutaj dość tight reg izoluje fisha, nie widzę sensu w 3betowaniu KK, zdecydowanie chce grać pule multiway z fishem. Flop strasznie słabo trafia w 17% open range rega, ale nie widzę sensu w raiseowaniu i wyrzucaniu gorszych rąk. Na T villain sec barelluje wszystkie fd, 56xx, AA, Qxxx, więc dalej jestem z przodu + dodatkowo mam pozycję i często mogę wygać pota z gorszą ręką.
River jest kartą która mega ułatwia mi decyzję. Trafia bardzo słabo w mój i jego range, z naszą dynamiką spodziewam się że nasz villain wszystkie top two zagra przez x/call nie widząc value w betowaniu rivera, więc mam mega profitowy call.

Kolejna ręka z innej sesji: http://weaktight.com/5782717

3betuje solidny gracz, cold calluje jakis uber fish
W rangeu sb widzę napewno sporo Ax, ale zdecydowanie nie wiele AAxx jest przez niego 3betowanych bo spodziewa się cold callu od fisha i tego, że ja nie folduję zbyt wielu buttonów na deepach. Na flopie, w momencie kiedy fish calluje, spokojnie mogę go postawić na TP, co jeszcze mocniej ogranicza kombinacje setów. Moja ręka jest za słaba żeby wytrzymać kolejny barell więc postanawiam zamienić ją w blef, przedewszystkim w moim rangeu spokojnie jest wheel, i top two które nie chcą zobaczyć wyższych kart, dla tego nie spodziewam się jakichś dzikich akcji od rega. W momencie kiedy fish nas calluje wciąż mamy przyzwoite sd value i equity w pocie więc traktujemy naszą rękę jako semiblef.

bonusik: tak się klepie winrate na deepach:

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/3109660_713B7EB87A

Mam nadzieje, że analizy się podoobały. Trzymać kciuki żeby udało mi się przestać degenić to będzie więcej fajnych analiz :)

Odpowiedz
Cytat
916 odpowiedzi
insanePL1

Zanosi się na epiczny blog, będę śledzić na pewno! Czekam na więcej analiz bo bardzo mi się podobają :D

Odpowiedz
Cytat
BleakAmaranth

:f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
arthmax

wow red line miażdży
analizy też spoko, może jakieś filmy byś nagrał ? _biggrin:

Odpowiedz
Cytat
Bejkker

Mialbym kilka uwag co do tych KKxx rainbow

Call preflop jak najbardziej ok, mamy pozycje, fishki czesto sie dolacza i polespza nasza cene na set mining i ewentualne implied odds, only call

Flop:

No i tutaj mialbym najwieccej pytan. Naprawde uwazasz ze jak koles cbetuje tak suchy board w 4 osoby to on ma tam slabo? Ja tam nie widze nigdy air, on tutaj po prostu cbetuje rece typu AA/KK (rzadizej bo sam trzymasz KK), Sety 77/44/22, malo tego jest ale nie mozna wykluczyc bo mogl izolwoac z double paired hands, oraz wszelkie oesd/para+oesd itd bo na MP izolwoanie fishki z rundownem jest jak najbardziej ok

Twoj call nie podoba mi sie, masz 3 graczy za soba, psizesz ze to fishki i dla mnie ten call jest zbyt MEGA happy. Nie masz pojecia co oni zrobia, PFR wykazuje duza sile tym cbetem, brak jakiegokolwiek bd eq chociaz tutaj nawet nie patrzylbym na bd eq ze wzgledu ze nie dobieramy do nutsow jakbysmy trafili fd ik nie wiemy co fishki za nami zrobia

Jednym slowem dla mnie call tutaj odpada, bo jest to za slaba dla mnie reka zeby grac jeszcze kolejne 2 streets z nia

Turn:

Tutaj chyba nic innego jak call, OP nie zrzucimy, nie chcemy sie izolowac na ta silniejsza czesc jego rangu, dalej ma oesd itd itd wiec just call

River:

Mysle ze seta, 2 par, AA nie betowalby butaj wiec to wyglada z jego strony bardzo bluff ehavy bo my wygladamy tak perfidnie na reke dobierajaca ze bardziej probowalby sie skupic na bluffcatchowaniu niz vbecie od tak naprawde nie wiadomo czego wiec call jest spoko

Podsumowujac: Turn i riv juz spoko ale dla mnie flop to jest totalna pomylka w tej rece

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

W sumie co do flopa musze sie z toba niestety zgodzic, bord wydawał mi się po prostu na tyle suchy ze nie spodziewalem sie akcji od graczy za mna. Dodatkowo villain akurat na tych stakach spokojnie moze szerzej barellowac rece typu 4 wysokie kary i 2 bdfd bo sodziewa sie wiecej fold equity na river. Jedyne czym sie moge usprawiedliwic, ze plan szedl bardziej w strone zamiany sd value w blef jezeli bede mial ku temu okazje.

Odpowiedz
Cytat
lukasz189

Siemanko. Fajne wyniki. Fajne rozdania :D Zagralem sobie ostatnio sesje na deep ante, zobaczylem wykres teraz z nickiem i mi sie przypomnialo jedno rozdanko. Ty jestes w nim na SB. Wrzucilem je do oceny nawet i oceniles reke ktora gralem vs You a nie wiedzialem o tym :P

KJT5ss PLO25

To byla pierwsza reka rozegrana miedzy nami bo ja nigdy nie gralem deep ante wiec zero info no nie wiem chyba ze baze kupiles. Nie rozumie tego stack offa tutaj. Gdybys mogl wyjasnic czemu tak zagrales to bylbym wdzieczny :fdrink

Odpowiedz
Cytat

roommate1000 bez urazy, ale patrząc na te rozdania i to, że zostałeś sędzią to moim zdaniem nie powinieneś oceniać rozdań do PLO25 włącznie - ponieważ gra jaką reprezentujesz nijak ma się do dynamiki tych stawek.

Może na wyższych stawkach to się sprawdza, nie wiem nie grałem wyżej niż PLO25 (powoli PLO50 się kłania i pojedyncze sesje), jak na tą chwilę, ale na micro określiłbym Cię jako agro maniaka. Te spoty zawierają tak wielką dawkę wariancji, że gra w ten sposób na niskich stawkach to proszenie się o torbę.

Gram od PLO4 i powoli wspinam się po limitach, także znam dynamikę tych stawek dość dobrze.

edit.literówki

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Hahahhahaha ładnie ocenił ;D

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

Napisane przez lukasz189
Siemanko. Fajne wyniki. Fajne rozdania :D Zagralem sobie ostatnio sesje na deep ante, zobaczylem wykres teraz z nickiem i mi sie przypomnialo jedno rozdanko. Ty jestes w nim na SB. Wrzucilem je do oceny nawet i oceniles reke ktora gralem vs You a nie wiedzialem o tym :P

KJT5ss PLO25

To byla pierwsza reka rozegrana miedzy nami bo ja nigdy nie gralem deep ante wiec zero info no nie wiem chyba ze baze kupiles. Nie rozumie tego stack offa tutaj. Gdybys mogl wyjasnic czemu tak zagrales to bylbym wdzieczny :fdrink

Haha, auto dis ;)
Szczerze mówiąc bez owijania w bawełnę całkiem dobrze pamiętam tą łapę, grałem u siebie w domu na lapku z mała rozdzielczością i misreadnąłem łapę będąc pewien że mam OP + fd :) Obv, moje zagranie jest tam conajmniej chujowe patrząc na łapę.

Jeśli chodzi o oceniane przezemnie ręce to zwróć uwagę, że ja oceniam je zupełnie inaczej niż rozdania które tutaj wklejam, pokaż mi rękę gdzie doradzam jakieś over aggro opcje ?

Grałem też sporo na stołach 100bb od plo25 do plo100 i grałem tam solidnie 19/16, po prostu na deepach ma się większe fold equity i range wyglądają troche inaczej.

Odpowiedz
Cytat
lukasz189

Myslalem ze grasz po pijaku/dales dziewczynie se pograc albo jakis missclick wlasnie. Po tym rozdaniu oznaczylem Cie jako fisha :D

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

Nie dziwie się, zresztą nie ukrywam tego nigdy, że moja gra przy stole często nie jest perfekcyjna. Jestem typem gamblera, któremu czasem zdarza się kierować emocjami, przyspazować, misreadnąc rękę bo potrafię walnąć 14 godzinną sesje podczas której nie jem i odchodze łącznie od stołów przez 2 godziny. To są napewno rzeczy których muszę się pozbyć. Za to moja wiedza teoretyczna jest całkiem spora + grając a game potrafie dobrze czytać dynamikę i to są chyba dwa główne powody czemu wygrywam ;)

Jeśli chodzi o brak znajomości dynamiki niższych stawek, może niceblack się wypowie, przez ostatnie 2-3 tygodnie pomagam mu poprawić jego grę na plo25 i jest bardzo zadowolony.

Odpowiedz
Cytat
Edziorrr

Napisane przez lukasz189
Myslalem ze grasz po pijaku/dales dziewczynie se pograc albo jakis missclick wlasnie. Po tym rozdaniu oznaczylem Cie jako fisha :D

zrobił sobie dynamikę, teraz Cię opierdoli na 10 stacków bo będziesz go miał za fisza

Odpowiedz
Cytat
Bejkker

Napisane przez Edziorrr

Napisane przez lukasz189

zrobił sobie dynamikę, teraz Cię opierdoli na 10 stacków bo będziesz go miał za fisza

To ja tez poprosze o taka dynamike i takie stak offy

Odpowiedz
Cytat
TeemTeem

yoyoyo! gl mate

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

Napisane przez TeemTeem
yoyoyo! gl mate

gl ? w sensie runa jak u ciebie ? xD

Odpowiedz
Cytat
TeemTeem

Nie, po co? Lepiej leciec pod ev, kazdy poklepie po pleckach, nikt nie powie ze farcisz ;p.

ej, jakis sparing na hu playmoney? mam wlasny klub i mozemy sobie pograc jak akcji nie bede mial. W domu bd wieczorkiem.

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

Siema!

Obv, założenia i plany to jedno a rzeczywisość o drugie. Wczoraj grałem jakieś 6h odchodząc od kompa tylko na fajkę, jak zwykle, kiedy zacznę sesję pod krechą to ciężko odejść. Było pare momentów kiedy zapowiadał się wielki powrót ale koniec końców musiałem wrócić na tarczy. Z mojej strony napewno było parę słabych rozdań, kilka wariancyjnych semiblefów co do ev których nie jestem pewien i na weekendzie będę musiał przeglądnąć te spoty.

Jeśli chodzi o mój redline, to jest chyba kilka rzeczy które mają na to wpływ. Po pierwsze, trzeba sobie zdać sprawę, że grając bu vs co bądź bbvsbu gramy większość czasu przeciwko szerokiem rangeowi i trzeba zdecydowanie to wykorzystywać i atakować te range ze słabszym equity niż w przypadku utgvsbb/utgvsbu. Mój x/r kiedy bronię bb i gram vs button jest dośc spory, napewno przekracza 25%. Fajną opcją jest też w takich spotach zbalansowanie rangey i sizingów. Są bordy na których mam pot/folding range. Fajnym przykladem jest 347r. Jeśli ogarnięty reg widzi moją statystykę x/r to wie, że jestem pełen crapu na tym bordzie więc spokojnie może zacząć to klikać/floatować. Vs psb ma mniejsze pole manewru, a ja spokojnie robie profit z 68xx z bdfd vs jego 50-60% range z bu który cbetuje na tym bordzie pewnie ze sporą częstotliwością. Dodatkowym plusem jest to, że kiedy idę po value a villain wie, że mój poting range nie jest wcale mocny, często się wyplaci.

Teraz dwa spoty:

http://www.boomplayer.com/en/poker-hands/Boom/3137279_054DD4EBC7

Tutaj pewnie dla części osób to będzie standard. W momencie kiedy utg oduszcza cbet to w 90% przypadków poddaje ten bord. Next to act jest co, jego range jest zbudowany w ten sposób, ze będzie betował każdą rękę mającą equity, ale będącą zbyt słabą żeby grać x/call, z rąk typu TP chcących zgarnąć pulę już teraz, oraz obv z setów. Ja na flopie zrzucam go z pierwszej części tego rangeu oraz jakiegoś % drugiej częśći, bo doskonale zdaje sobie sprawę że z goła TPTK będzie miał ciężkiego spota oop ze mną. Po callu, mam zamiar beować każdego A,Q,T na innych kartach nie spodziewam się fold equity i staram się trafić river.

http://weaktight.com/5793758

Tutaj, warto zwrócić uwagę, że ok, mamy dobre sd value ale niestety większość czasu callujemy po split lub żeby przegrać z randomowym top two. Więc czasami dobrą opcją jest zamiana bardo dobrego sd value w blef vs capped range. Ten spot też jest fajny z perspektywy villaina, jeżeli grał bym vs tight gracza na blindzie to ten spot jest perfekcyjny do 3 barellu bez equity, bo na każdym streecie spokojnie foldujemy dużą część jego rangeu, gdzie na river powinien zostać u niego tylko A4.

Odpowiedz
Cytat
wukaesiak

:pokerface:

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

Siema!
Ostatnio zero wpisów z powodu zajebistej obsługi klienta prowadzonej przez Ukraiński odpowiednik neostrady. Tydzień bez internetu to coś naprawdę strasznego.
W tym czasie udało mi się najebać tylko raz, więc plan ogarniania burdelu na uczelni idzie całkiem nieźle, może uda się zaliczyć ten rok.
Przez ten tydzień w sumie cały czas czułem głód gry, strasznie ciężko zapełnić sobie czas kiedy poświęcało się średnio te 4 godziny na grind. Z braku innych opcji oglądałem wszystkie filmy dotyczące PLO jakie mam na kompie. Ten tydzień całkiem fajnie wpłynął na moją gre.
Udało mi się pogrindować jakieś 4h u kumpla w tym tygodniu. Wariancja nie była zbyt łaskawa. Moja i tak mocno sfatygowana 'kieszeń' dostała solidny wpierdol. Ale to nic, jaram się, że moja gra idzie do przodu, czekam na wakacje i możliwość grania kilku-kilkunastu sesji w ciągu doby. Nie przypominam sobie jakichś mega ciekawych spotów a nie bardzo chce mi się grzebać w OM więc sprzedam wam ciekawy koncept, nad którym ostatnio kminiłem.

Chodzi o ręce typu
KKxxss
QQAxss
JJAKss

i dynamikę w spotach typu UTG--MP/CO---BU

Dość standardowym konceptem jest flatowanie tych rąk vs tight utg z powodu średniej grywalności tych rąk w 4bet potach. Kolejnym standardem jest foldowanie ich vs sqz (może nie KK, ale QQ i JJ już bardziej) bo tak naprawdę nie grają jakoś super vs high card range utg + jesteśmy w tak zwanej 'kanapce' pomiędzy sqzującym buttonem a UTG.
Teraz wystarczy rzucić okiem do PPT i okazuje się, że jeśli mamy buttona, który luźno sqzuje, w granicach np 12% to jesteśmy z przodu vs jego range z tymi rękami. Dodatkowo w tych 12% pojawią się ręce typu AKQTss/r KK etc, które mają dobre equity vs nasz range a będą foldowały vs nasz 4bet. Zakładając że mamy w tym spocie jakieś 20-30% fold equity a na pozostały range jesteśmy lekko z przodu mamy tak naprawdę +ev spot który dość często odpuszczamy.

Fajnie jak by ktoś się wypowiedział, możliwe, że ktoś już nad tym myślał i okazało się, że jest to -ev zagranie.

Odpowiedz
Cytat