Przejdź do forum
Powiadomienia
Wyczyść wszystko

takie tam blogaski

85 Posty
18 Użytkownicy
0 Reakcje
1,699 Wyświetlenia
ozi
ozi

Zacząłem grać w PLO i postanowiłem, że prowadzenie blogaska/dziennika dobrze wpłynie na ogólnopojęty rozwój i motywację.

Do tej pory grałem praktycznie tylko NLH SH. Nie wyrobiłem u siebie niestety nawyków stałej pracy nad grą i poprawy, co mam zamiar zmienić. Nie oznacza to wcale, że nie pracowałem nad grą :P.

Można powiedzieć, że PLO ma być swego rodzaju 'odkupieniem win', ale wiadomo że i tak głównie chodzi o value ;).

No to lecim z konkretami:
- zaczynam od 10 + 20 PLO,
- edukację zaczynam od Akademii PLO + Solid state PLO,
- notatki robię w pokerowym zeszycie, a potem systematycznie przeciepywać do Evernote i tworzyć szybkodostępną bazę swoich notatek,
- edukację mam zamiar przeprowadzić w usystematyzowany sposób - coś podobnego jak robiłem w holdem'ie:

Top 10 Beginner Focus Areas
1. Hand Selection
2. Position
3. Board Texture
4. Bet Sizing
5. Hand Reading & Ranges
6. Equity
7. Tilt
8. Game Selection
9. Adaptation
10. Leverage

Muszę to zmodyfikować trochę na potrzeby PLO.
Zaczynam od preflopa - nauczyć się jakie ręce, w jakich sytuacjach i dlaczego. Wytworzyć w sobie pewien schemat określania sytuacji i na tej podstawie podejmować decyzje.
W tym celu:
- obejrzałem pierwsze odcinki Akademii dotyczące preflopa,
- rozegrałem trochę rąk, żeby się 'wczuć',
- obejrzałem pierwszy odcinek Solid state i porównałem zalecenia i metodykę doboru rąk,
- jeszcze więcej rozegranych rąk,
- a teraz czas na przegląd handów pod względem decyzji preflop, w miarę możliwości samodzielna analiza + wrzucenie ich tutaj/do działu oceny.

Jeszcze tylko cele i nie będę przedłużać:
- zostać graczem na miarę własnych możliwości [najlepszym, jakim mogę zostać],
- doprowadzić się do takiej systematyczności, że będę codziennie aktualizował blogaska [rzeczowe aktualizacje, nie bery i bojki ;d].

Pierwszy punkt jak osiągnę już opisałem - praktycznie cały powyższy wywód tego dotyczy.
W przypadku drugiego punktu jest trochę gorzej. Wszystko zależy tylko i wyłącznie ode mnie. Wspomagać się będę HabitRPG [www.habitrpg.com] - bardzo fajne 'narzędzie' do pracy nad systematycznością :). Mimo wszystko zacznę od wpisów 'co jakiś czas', ale mając ciągle na uwadze 'jak najczęściej' - nie ma sensu nagle postanowić sobie, że będę codziennie pisał niewiadomo jakie rozkminy i analizy, że będę... no właśnie, to prowadzi tylko do szybkiego wypalenia.

Dobra, to tyle. Gdyby komuś przyszło na myśl podzielić się doświadczeniami, podrzucić sugestie, czy krytykę [niekoniecznie teraz, to 'zaproszenie' tyczy się całej przyszłości ;)] to nie krępować się - wszystko przyjmuję na klatę i wyciągam wnioski. W końcu chcę osiągnąć swoje cele, prawda ozi? [NOM].

Odpowiedz
Cytat
84 odpowiedzi
ozi
ozi

No to zaczynam od EP - poniżej ręce z którymi albo zastanawiam się, czy mój tok myślenia jest poprawny, albo z którymi powinienem foldować [a otwarłem, więc wrzucam je tutaj żeby wbić sobie do głowy ;)].

EP:

1. JJ66ds - nutsowy potencjał tylko z JJ, ds daje duże możliwości - gdy trafię seta, to często będę miał wsparcie w postaci FD czy BDFD, nawet gdy przeciwnik będzie miał NFD+, to zabieram 2 outy, 66 dupy nie urywa i chyba raczej więcej problemów z tym pocketem niż value, mieszane uczucia, marginalna ręka ale ze względu na ds leży bardziej po stronie OR niż fold?
  2. [AT][K8] - spokojnie do otwarcia?
  3. AJJ8ss - 8 nawet się łączy [z J], suited A, wysoka para, nie jest zbytnio 'floppable', ale ma potecjał nutsowy, na EP bardziej liczy się 'floppability' czy 'nuttiness'? chyba i to i to, z przewagę 'nuttiness' [bez pozycji z możliwością grania multiway],
  4. QQT6ss - powinien lecieć instafold, patrząc teraz na tą rękę i porównując ją do AJJ8ss tym bardziej widzę fold i znaczącą przewagę AJJ8ss,
  5. 9887ds - hmmm, całkiem spore floppability, średni potencjał nutsowy, biorąc pod uwagę to, że na EP liczy się bardziej nutsowy potencjał, to chyba jednak fold?
  6. QJJTss - podobnie jak z JJ66 - suited nienutsowy, ale daje jakieś redrawy, dobrze połączona ręka łapiąca tylko nutsowe wrapy, wysoka para - open?
  7. KQ76ds - fold...
  8. KJJ7ds - fold...
  9. JT86ds - fold, za dużo gapów jak na EP - pakowanie się w nienutsowe spoty w potencjalnym multiway,
  10. AJT7ss - fold jak wyżej? chociaż ta ręka mi się bardziej podoba na tą pozycję,
  11. [AK9]Q - w sumie nie wiem jak traktować ręce z 3 kartami suited, czy ten 1 out znacząco wpływa na wartość tej ręki?
  12. AQJ7ss - marginalne, ale wciąż do otwarcia - suited A, broadwaye - nutsowo,
  13. JT[98] - tak się zastanawiam jak znacząco na siłę ręki wpływa to czy tutaj suited będzie do J, T, czy 9 i tak nie będzie to nutsowy draw, a raczej wsparcie,
  14. QQJTr - ta ręka wygląda całkiem ładnie, ale chyba zaczynam rozumieć dlaczego chcemy mieć suited i nie chodzi tu wcale o łapanie kolorów [z kolorem nienutsowym na EP jest więcej kłopotu niż pożytku],
  15. AK65ds - mało wrapóóóóóówwwwwwww,

Jutro przeglądnę resztę pozycji. Poprawa błędnego rozumowania mile widziana! ;)

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Zaglądają, ale się nie wypowiedzą :<

Przeglądając ręce na MP muszę stwierdzić, że albo dostawałem lepsze łapy, albo lepiej je dobierałem, bo tylko nad kilkoma się waham.

MP:

• JTT9ss - marginalna? niby połączona, dobrze trafia boardy, suited, JT, skłaniam się do OR [ale czy dobrze?],
  • KQT8ss - high card value, chociaż wolałbym QJT8, chyba jednak OR,
  • KJT4ds - high card value, double suited, tylko dangler przeszkadza i ten gap i góry, nie wiem co z tą ręką,

CO [zakładając, że na BU siedzi unk, a unk = potencjalny fish]:

• AQ96ds - chyba ok?
  • AT85ds - vs unk na BU chyba zbyt luźno z CO, vs tight BU chyba ok?
  • KQT2ss - hmmmmmmmm, podobnie jak KQT8ss na MP, vs unk jednak fold, vs tight open,
  • KQ85ds - vs unk chyba jednak fold,
  • KJT5ss - jak powyższe 2 handy,
  • JJ56r - fold, jak wyżej,

BU nawet nie będę analizował, bo trudno być EV- ;).

Ogólnie to stwierdzam, że zrozumienie jakości handa w stosunku do danej pozycji mam na poziomie 'conscious competence'.
Prócz przeglądu handów, przeglądam także handy wrzucone na różnych forach i staram się wpierw sam określić, czy open był poprawny i dlaczego, a następnie czytam oceny/opinie innych.

Tylko tak dalej!

Odpowiedz
Cytat
kacper3k

Napisane przez ozi
Zaglądają, ale się nie wypowiedzą :<

Napisane przez ozi
MP:

• JTT9ss - marginalna? niby połączona, dobrze trafia boardy, suited, JT, skłaniam się do OR [ale czy dobrze?],...

Trudno na takie rzeczy jednoznacznie odpowiedzieć. Kto gra na późniejszych pozycjach? Kto na blindach? Słabi gracze, pasywni czy agro maniacy, albo dobre regi? Czy często dostaniesz 3beta? Czy przed chwilą brałem aktywnie udział w 3 ostatnich pulach, czy może 2 ostatnie orbity foldowałem bo byłem dość card dead? Jest sporo pytań na które trzeba sobie odpowiedzieć, nie tylko sztywno pozycja, z której robisz open vs hand który posiadasz.

Ale zawsze jak masz wątpliwość - możesz dawać fold. Z reguły nawet jeśli jest to błąd to mniejszy niż gdy się wpakujesz z marginalną ręką w trudny postflop.

Odpowiedz
Cytat
roommate1000

+1 Kacper

Ozi, ogolnie rozpisywanie takich tabelek na blogu zawsze wygląda seksi, ale takie schematy sa niepotrzebne. Lepiej przy otwieraniu danej ręki wiedzieć, czemu ją otwierasz bądź foldujesz, przez to jestes w stanie podejmować więcej poprawnych decyzji zamiast "ok, to jest close więc folduje".

Np: AK56ds, masz goscia na bu ktory duzo 3betuje, grasz fold, bo twoja reka slabo flopuje w 3bet potach. Masz bu ktory duzo cold calluje + fishe po drodze masz ez fold bo ta reka dobrze gra w multiway potach.
albo AKQ7ss, masz dobrych graczy z pozycja na ciebie, insta muck, masz nitow i fishe na blindach ez open.

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Dzięki za uwagi!

Póki co staram się ogarnąć handy w próżni - jak grają na wszystkich boardach, na wszystkich przeciwników [podobne podejście jak GTO, ale bynajmniej nie jest to moim celem ;d].
Nie jest moim celem tworzenie żadnych tabelek, ale wykreowanie u siebie dobrego toku myślenia - w handach z EP starałem się przedstawić jako-taki tok myślenia przy ocenie handa, póki co biorę pod uwagę tylko te informacje, na których temat jestem w stanie coś powiedzieć i stopniowo dodatkowe informacje same będą się uwzględniać :).

Trzeba się uczyć dalej, żeby więcej rzeczy zauważać :f_p:

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Więcej rozkmin na temat open raisów ;d

Ogólnie najbardziej do mnie przemawia dzielenie handów pod względem nuttiness/floppability:

Spoiler

Więc głównie pod tym względem patrzę na handy.

Staram się przebudować myślenie [pochodzę z NLH - jak pisałem w pierwszym poście] i chyba właśnie przestawienie myślenia na każdym streecie i na każdy aspekt gry jest najtrudniejsze.

Postarałem się przedstawić, w jaki sposób aktualnie staram się oszacować value w openraise danej ręki z danej pozycji:

EP:

• założyć, że będzie się OOP
  • założyć, że będzie multiway
  • multiway = nuttiness
  • OOP = top range
  • czyli top nuttiness range [w tym przypadku z floppability]
  • w przypadku 3bettorów za sobą zmodyfikować range żeby albo dobrze grał postflop w 3bet potach [HU - wysokie floppability i xr flop], albo [w przypadku bardzo wysokiego 3b] więcej rąk z natychmiastowym equity [KK] z którymi 4bet/shipit będzie EV+
  • w przypadku dużej liczby pasywnych graczy za sobą, zmodyfikować range w kierunku nuttiness [multiway], nawet drastycznie ograniczając floppability

MP - praktycznie tak samo jak wyżej, z lekkim poszerzeniem range w domyślnej sytuacji [vs unk, random std gracze ;d] ze względu na mniej osób za nami

CO:

• agresja/pasywność BU - podobnie jak wyżej, ale większą uwagę zwrócić na blindy gdy BU jest pasywny [czy będziemy grać HU [fold to cbet, floppability>nuttiness], 3way [nuttiness>floppability], czy 4way[nuttiness>>floppability]]
  • agresja/pasywność blindów [przy tight BU] - podobnie jak wyżej, ale w przypadku 3beta będziemy IP, więc można grać ręce z floppability>>nuttiness

BU - jak CO, ale odpada BU, więc zawsze jesteśmy IP ;)

Na schemacie nuttiness/floppability wyglądałoby to MNIEJ WIĘCEJ tak:

Spoiler

Chodzi raczej o wizualizacje tego, niż o same przykładowe ręce. Chociaż przy BU mimo wszystko trochę nutsowego potencjału by się przydało [dałem aż do 0, przy max floppability ;d].

Dobra, lecim dalej z nauką, bo jeszcze tyle rzeczy przede mną do odkrycia w Omaszce :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Bardzo ciekawie ujęte. Props!

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Dzięki :f_cool:

Notka dla mnie: jak wrócę do domu, to mam się zająć teraz calling range - co, gdzie, jak, na kogo i najważniejsze - dlaczego.

Jak tak myślę o tym na sucho, bez zapoznania się z żadnymi źródłami, to jest to dla mnie aktualnie najtrudniejsza decyzja preflop. Idąc dalej - już łatwiej jest mi określić [niekoniecznie poprawnie :D], która ręka w danej sytuacji nadaje się bardziej do cc, a która do 3b, niż określenie czy dana ręka nadaje się do cc, czy lepiej ją foldować.

No nic, notka dla siebie zrobiona i jak wrócę do domu i zagłębię się w materiał, to pewnie rozjaśnią mi się niektóre rzeczy ;).

Swoje przemyślenia i wnioski oczywiście zamieszczę tutaj.

Dalszy plan:

• 3bet (chociaż tym prawdopodobnie zajmę się razem z cold call, bo są to tematy bliskie sobie),
  • przejdę do flopa ;)
  • przy okazji flopa wpierw postaram się [chociażby z grubsza] określić jak wygląda range niektórych przeciwników w niektórych sytuacjach [myślę, że tutaj pomogą Omahahowe numerki Bociana, a także spojrzenie jak wygląda własny range w danych sytuacjach i jego reprezentacja w %],
  • jak już mniej więcej będę w stanie wyobrazić sobie, z czego może składać się range przeciwnika, to będę mógł przejść do struktury boardu i połączeniu tych dwóch informacji,
  • jeżeli uda mi się ogarnąć powyższe, to już potem z górki do valueville.

Kupa pracy przede mną, ale myślę że takie usystematyzowane podejście da lepsze efekty, niż takie skakanie po materiałach i niby zapoznanie się ze wszystkim, lecz ze zdecydowanie mniejszym zrozumieniem.
Więcej czasu mi to zajmie [w końcu na danym temat czerpię wiedzę z różnych źródeł i je porównuję], ale myślę że efekty będą lepsze, niż np. trzymanie się tylko Akademii i filmów z gry live, do tego spojrzenie szersze daje więcej value.

Dobra, miała być krótka notka dla siebie, a wyszedł tasiemiec :f_ugly:

Wszelkie uwagi, sugestie, konstruktywna krytyka jak zawsze mile widziane! :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Lecim dalej.

Na początku sytuacje, gdy przed nami są limpy:

• praktycznie nikt nie gra limp/fold [w holdemie się zdarza], więc izolując trzeba liczyć się z grą postflop
  • więc izolujemy z rękoma które dobrze grają postflop
  • izolując na MP limpera z EP, trzeba wziąć pod uwagę że za nami jest jeszcze 4 graczy, więc w takim spocie musimy mieć ręce dobrze grające multiway OOP [podobny range do EP?], na CO sytuacja wygląda podobnie, ale za nami jest 3 graczy
  • izolując na BU [my jesteśmy na BU] największą uwagę trzeba zwrócić na blindy i w ten sposób możemy izolować albo z rękoma o floppability >> nuttiness, albo nuttiness > floppability - w zależności czy będziemy grać potencjalny multiway, czy HU
  • overlimp daje dobrą cenę i warto tak grać z rękoma, z którymi chcemy jak najtaniej oglądać flop [utrzymujemy jak największe SPR], np. takie suche JJ+
  • w PLO [w odróżnieniu do Holdema] limp behind nie jest złym zagraniem - open limp i owszem
  • w PLO preflop praktycznie nie istnieje dead money [nikt nie gra limp/fold, i stosunkowo rzadko foldują do 3b+]

czyli podsumowując:

• ręce z floppability >> nuttiness są dobre do izolacji, żeby "oczyścić outy" [obrona przed multiway - unikanie family potów]
  • dla rąk z nuttiness >> floppability nie ma większego znaczenia ilu przeciwników jest w pocie [takie KKxxr]

Jeżeli chodzi o cold call vs 3bet:

Cold call:

• grając CC trzeba liczyć się z tym, że za nami ktoś jeszcze może callować
  • wynika z tego, że należy przeważyć ręce na dobrze grające w multiway potach - nuttiness >> floppability
  • w Holdemie można stosować 'gap concept' - budować nasz range na podstawie range open raisera, z usunięciem najsłabszej części range, w PLO nie można jednoznacznie określić, która ręka jest lepsza [są często bardzo close], więc 'gap concept' nie odgrywa dużej roli

3bet+:

• wiadomo, że vs cold 3bet [nie jesteśmy PFR] trzeba unikać wielu rąk
  • vs cold 3b dobrą ręką jest takie T987ds - 3bettor będzie miał w range zwykle wysokie karty, więc nasze range nie będą się na siebie 'nachodziły'
  • vs 3bet < 6% callowanie z A nie jest dobrym pomysłem - w takim range będzie sporo dominujących nas A właśnie [mniej więcej połowa z tego to AA]
  • ręce z floppability >>> nuttiness - przy obniżonym SPR musimy trafiać często equity na flopie

Podsumowując:

• ręce niekoniecznie nutsowe, ale dobrze flopujące [9865ss, T987ds - floppability > nuttiness] są lepsze do 3bet - ręce takie nie mają dominującego equity, ale dają więcej value z izolacji ze względu na mniejszy potencjał nutsowy
  • monstery typu AAJTds, KQJTds nadają się do wszystkiego, ale najwięcej value jest w 3betowaniu - mamy potencjał nutsowy, przewagę equity i dobrze flopują
  • na blindach [vs OR + CC] trzeba wykluczyć wszelkie ręce bez nuttiness - multiway + OOP = DUPA

Amen.

Odpowiedz
Cytat
BloodPet

Napisane przez ozi

Cold call:

• w Holdemie można stosować 'gap concept' - budować nasz range na podstawie range open raisera, z usunięciem najsłabszej części range, w PLO nie można jednoznacznie określić, która ręka jest lepsza [są często bardzo close], więc 'gap concept' nie odgrywa dużej roli

Tutaj w niewielkim stopniu się nie zgodzę. CC IP to zagranie, w którym budowa range w początkowych fazach nauki powinna IMO odbywać się z uwzględnieniem w głównej mierze open range rywala. Jak pisałeś poprzednio grę postflop i dotyczące jej scenariusze masz zamiar dopiero opracowywać. Nie mając jeszcze wyczucia co do rozkładu eq postflop i bez dobrej znajomości gry PFR, czyli bez ogrania, radziłbym konstruować cc range IP bazując właśnie na open range PFR z danej pozycji i brać pod uwagę głównie minimalizację dominacji preflop. W miarę upływu czasu można poszerzać cc range, ponieważ znajomość gry przeciwników i nasze umiejętności gry postflop sprawiają, że w coraz mniejszym stopniu jesteśmy zmuszeni bazować na eq danego układu, a w coraz większym wykorzystujemy pozycję i FE. Jeśli zaczynasz od niskich stawek, nawet mając duże doświadczenie w NL, na Twoim miejscu ograniczyłbym cc i skupiłbym się na agresywnych liniach z silnymi układami do czasu nabrania pewności w grze na flopie. Mi to chyba pomogło :)

Fajny blog.

Pozdro

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Napisane przez BloodPet

Napisane przez ozi

Cold call:

Tutaj w niewielkim stopniu się nie zgodzę. CC IP to zagranie, w którym budowa range w początkowych fazach nauki powinna IMO odbywać się z uwzględnieniem w głównej mierze open range rywala. Jak pisałeś poprzednio grę postflop i dotyczące jej scenariusze masz zamiar dopiero opracowywać. Nie mając jeszcze wyczucia co do rozkładu eq postflop i bez dobrej znajomości gry PFR, czyli bez ogrania, radziłbym konstruować cc range IP bazując właśnie na open range PFR z danej pozycji i brać pod uwagę głównie minimalizację dominacji preflop. W miarę upływu czasu można poszerzać cc range, ponieważ znajomość gry przeciwników i nasze umiejętności gry postflop sprawiają, że w coraz mniejszym stopniu jesteśmy zmuszeni bazować na eq danego układu, a w coraz większym wykorzystujemy pozycję i FE. Jeśli zaczynasz od niskich stawek, nawet mając duże doświadczenie w NL, na Twoim miejscu ograniczyłbym cc i skupiłbym się na agresywnych liniach z silnymi układami do czasu nabrania pewności w grze na flopie. Mi to chyba pomogło :)

Fajny blog.

Pozdro

Dzięki stary! :fdrink

Taka weryfikacja i porady/sugestie na pewno bardzo mi pomogą :)
Przemielę sobie te informacje jeszcze [chyba mój problem z 'czuciem' CC polega właśnie na braku ogrania - gra postflop bez inicjatywy robi swoje] i w najbliższych sesjach będę się skupiał raczej na agresywnych liniach + będę podglądał showdowny, żeby budować sobie pewien obraz range przeciwników.

Czytając moje wypociny mało mówię o SPR i jak tak teraz myślę, to SPR też można przedstawić za pomocą nuttiness-floppability [cały świat opiszę za pomocą tego ;d]:

• im wyższe floppability, tym niższe potrzebujemy SPR z daną ręką,
  • im wyższe nuttiness, tym wyższe SPR potrzebujemy,
  • zatem multiway = nuttiness [>> floppability] = wysokie SPR,
  • HU = floppability [>> nuttiness] = niskie SPR

I wszystko się zgadza :).

Na schemacie nuttiness-floppability wyglądałoby to mniej więcej tak (jestem mistrzem painta ;d):

Spoiler

Jeszcze raz dzięki :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
kNoq001

ozi srozi :pokerface:

gl Grzesiu w najmniej swingowej odmianie ;)

Odpowiedz
Cytat
garimton

Jakieś 3/4 miechy temu przechodziłem z NLHE SH, na PLO SH.

To co mnie osobiście pomogło to Akadamia PLO ( w zasadzie tylko to i spokojnie możesz miażdżyć PLO25-50), do tego wziąłem pakiet 10h u Variata.

Jednak teoria teoria, a praktyka praktyką. Na początku ciężko było czytać range i dziwne zagrania. Jednak z czasem i sporą ilością godzin poświęconą na grind wszystko staje się prostsze.

GL i będę wpadał.

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Nad grą na flopie muszę więcej pokminić, bo póki co nie widzę ani range, ani tym bardziej jak ten range wpada w board, ani nawet standardowych spotów nie znam ;).
Ale walczę dzielnie.

Wziąłem się za przystosowanie mojego holdemowego huda [szkoda mi moich popupów ;)] do warunków PLO. Zacznę od jakiegoś prostego i tutaj przydała by mi się pomoc - zarówno w doborze statystyk, jak i szacunkowych ich zakresach .

Myślałem żeby zastosować vpip / pfr / 3b / fold to 3bet ?? / AF / cbet flop / fold to cbet flop / cbet i fold na turnie ????? / steal / fold BB to steal / wtsd / wwsf

Zastanawiam się, czy fold to 3bet i statystyki na turnie są mi w ogóle potrzebne na tym etapie - na 3bet w plo mało kto folduje [zwłaszcza na tych stawkach ;d], a próbki na turn nawet nie mam...

Jeżeli chodzi o color coding, to brakuje mi odnośnie fold to cbet, steal, wtsd i wwsf - resztę znalazłem ;).

Z góry dzięki za pomoc!

Tym czasem lecę ogarniać flopa i range :f_cool:

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Jakośtam ogarnąłem huda i obecna wersja wygląda tak:

vpip / pfr / 3b / fold to 3b
cbet flop / fold to cbet flop / AF
steal / fold BB vs BTN steal / WTSD / WWSF

Zastanawiam się czy mi w ogóle WWSF potrzebne obecnie [nie wiem jakie wartości w PLO są skrajne]. Aktualnie patrzę na WWSF pasywnego fisha i agresywnego rega i staram się jakoś wykminić.

Trochę mi się przedłuża ogarnięcie flopa, ale to dlatego że postanowiłem lecieć jednak w pełni zgodnie z Akademią , więc kończę teraz 3bet i lecę na flop. Tak btw. to jest dokładnie tak, jak sądziłem - spoty do 3betu oceniam dobrze, a ze spotami do cold call jest różnie.

Niby ta nauka idzie mi długo [mógłbym więcej czasu poświęcić], ale chcę zbudować solidne podstawy i sądzę, że takie podejście jest najlepsze [skupienie się na zagadnieniu i ZROZUMIENIE go]. Sądzę, że w longrunie wyjdzie mi to na lepsze, niż takie przelecenie przez filmiki, trochę pogranie, trochę pooglądanie gry live i potem bym się prawdopodobnie obudził na plo50 niby coś tam wiedząc, ale nic porządnie.

Ok, tl;dr, post o niczym w sumie. Głównie chciałem sam dla siebie [jak będę w przyszłości to przeglądać ;)] zrobić notkę, że żyję i walcżę.

Jo :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat

Napisane przez ozi

Zastanawiam się czy mi w ogóle WWSF potrzebne obecnie [nie wiem jakie wartości w PLO są skrajne]. Aktualnie patrzę na WWSF pasywnego fisha i agresywnego rega i staram się jakoś wykminić.

wg Variata i Leszka graniczną liczbą jest 40.
To co poniżej to raczej jest szczery
to co powyzej to ma w range blefy, bluffraise itd..

u dobrego gracza WWSF powinno byc w granicy 42 do nawet 45,46

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Napisane przez TOMKX

Napisane przez ozi

Spoiler

wg Variata i Leszka graniczną liczbą jest 40.
To co poniżej to raczej jest szczery
to co powyzej to ma w range blefy, bluffraise itd..

u dobrego gracza WWSF powinno byc w granicy 42 do nawet 45,46

Dzięki :f_thumbsup:

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Dobra, ostatnie notki z preflopa:

• ręka nutsowa i rzadko zdominowana - call
  • jedyną sytuacją do zrzucenia AA (AA**r) preflop, to gdy jesteśmy na blindach i otwierał dobry, agresywny reg
  • vs short/shallow stack z dobrym rundownem lepszy jest mimo wszystko call niż 3bet (za niskie SPR, brak przewagi obecnego equity) - trzeba tutaj też pamiętać o zagrożeniu wynikającym z puli multiway
    Spoiler

dobra i tutaj nasuwa się pytanie - co w przypadku, gdy CO ma 30~40bb, my jesteśmy na BU z T987ss a na SB siedzi fish - prawdopodobnie będzie nawet 4way pot, co prawda my jesteśmy IP, SPR na OR jest dobre, ale na resztę dupy nie urywa z tą rękąjednak 3bet preflop? [mniejszy od PSB?] a może nawet fold [chociaż ta opcja wydaje mi się najgorsza chociaż trudno mi znaleźć uzasadnienie prócz tego, że ta ręka ma value]

• można luźniej squeez'ować w sytuacji gdy otwiera luźny BU i SB calluje - wtedy BU ma szeroki range, a nad SB mamy pozycję
  • OOP powinno się 3betować głównie dobre, dominujące ręce z A suited (raczej niesparowane)
  • unikać budowania puli OOP z rundownami
  • double paired do 3betu powinny mieć obie pary wysokie
  • OOP 3bet z rękami typu AKT5ds lub 4 wysokie - minimum AJT8ss
  • ds trash/random wysokie pary - chcemy dążyć do HU żeby wyczyścić outy
  • przy izolacji ważnym czynnikiem jest fold to cbet
    Spoiler

AQQ6ss - ta ręka jest lepsza na limpbehind, czy na iso-raise? jak na nią patrzę to wydaje mi się, że na limpbehind, bo jest to ręka z nuttiness >>> floppability, trudno nam często złapać coś na flopie, chyba że liczymy na naszą overparę [której equity dupy urywać nie będzie]? imo chcemy z nią grać multiway ze sporym SPR... z góry dzięki za komentarz

• czyste equity preflop nic nie mówi o ręce - przeciwnik mając rękę o takim samym equity może zawsze zrzucać bez inicjatywy i tyle z equity [zresztą w holdemie jest tak samo - value ręki liczona jest w EV, nie equity, np. value range do OR za 3bb jest inny, niż do OR za 5bb]
  • 3bet jest lepszy od call gdy:
  • po call jest realne zagrożenie pulą multiway
  • nasze drawy nie są nutsowe
  • nasza ręka dominuje range przeciwnika
  • vs tight gracz lepszy jest "spolaryzowany" range
  • vs loose gracz lepszy jest "zmerge'owany" range [a nie przypadkiem liniowy?]

Teraz mogę z czystym sumieniem zagłębiać się w grę postflop. Uważam, że preflop mam zbudowane podstawy :challenge

Odpowiedz
Cytat
ozi
ozi

Walczę z flopem dalej, jak ogarnę wszystkie materiały jakie mam pod ręką, to je przemielę jeszcze raz i jakoś sklecę do kupy.

Muszę stwierdzić, że filmiki Akademii dotyczące preflopa mnie jakoś nie porwały i troszkę zepsuły dobre wrażenie (głównie chodzi mi o 3betowanie w praktyce, gdzie ponad połowę tego filmiku można by spokojnie ominąć i nic kompletnie by się nie straciło).

Podobnie było z częścią filmiku odnośnie cbetowania (teoria) - stwierdzanie, że cbetujemy gdzie mamy rękę albo gdy przeciwnik dużo folduje nie są tajemnicą i tylko przedłużają. Potem się rozkręciło z bardziej praktycznymi informacjami i na prawdę pozwala zbudować solidne podstawy i zrozumieć pewne rzeczy.

Póki co mam jedno przemyślenie - póki co nic nie było mówione o sizingu cbeta. Nie wiem czy dobrze myślę, ale będąc IP można cbetować spokojnie mniej - 1/2 pota nawet, a efekt powinien być praktycznie taki sam. OOP villain będzie bardzo ostrożny w stosunku do callowania, nie ma zbyt wielu graczy grających x/r [przynajmniej na micro] i w HU OOP grają fit or fold [co najwyżej callują średnie showdown value/rzadziej drawa które i tak zrzucą na barrel]. Pewnie później będzie mowa o sizingach, ale póki co do tego nie dotarłem i jestem ciekaw, czy kminię w dobrą stronę ;).

Odpowiedz
Cytat